Connect with us

Uncategorized

Bela kuća i Kremlj: Bajden i Putin se 16. juna sastaju u Ženevi

Bela kuća je više puta istakla da želi “stabilne i predvidive” odnose sa Rusijom.

Published

on

Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, će se 16. juna sastati u Ženevi, potvrdili su danas Bela kuća i Kremlj.

„U skladu sa dogovorom ruski predsednik Vladimir Putin će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi 16. juna“, saopštio je Kremlj.

U saopštenju Kremlja se navodi da će teme sastanka biti bilateralni odnosi Rusije i SAD, strateška stabilnost, rešavanje regionalnih konflikata i zajednička borba protiv pandemije koronavirusa, prenosi TASS.

To će biti prvo Putinovo putovanje u inostranstvo od januara 2020. kada je posetio Izrael i Palestinu.

Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, Džejka Salivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa, piše AP.

Bela kuća je više puta istakla da želi „stabilne i predvidive“ odnose sa Rusijom.

Bajden je u aprilu ponudio da se lično sastanu usred tenzija između SAD i Rusije na samom početku rada njegove administracije.

Sastanak na vrhu će biti na kraju Bajdenove turneje po Evropi gde će između ostalog prisustvovati sastanku G7 u Velikoj Britaniji.

(Beta)

SLOBODNA VOJVODINA

Bojkot opozicija dala vlastima neograničenu moć

Published

on

By

Kragujevački aktivista Marko Marković prokomentarisao je na svom tviter nalogu današnje incidente na protestima građana povodom usvajanja Zakona o eksproproprijaciji i Zakona o referendumu. Marković je napisao: “Razumem gnev gradjana prema vladajućoj garnituri zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Strašno, drsko i nedopustivo od strane vladajuće većine.Medjutim, treba reći da je za ovakvo ponašanje vlasti najodgovornija bojkot opozicija koja im je dala neograničenu vlast”-zaključio je Marković.

Continue Reading

Uncategorized

Cela Srbija plaća metro u Beogradu, a sela i mala mesta nestaju

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za decentralizaciju cele Srbije. Vojvodina kao najveći poljoprivredni proizvođač u državi, nema nijednu instituciju ministarstva poljoprivrede, izjavio je predsednik Izvršnog odbora LSV i pokrajinski poslanik Saša Šućurović. On je gostujući na RTS-u istakao da u Srbiji ne propadaju samo sela, već i cela Autonomna Pokrajina Vojvodine.

– Primera radi, budžet Grada Beograda 2008. godine bio je isti kao budžet AP Vojvodine, a sada, 12 godina kasnije, budžet Grada Beograda je dva puta veći od budžeta AP Vojvodine – ukazao je on. 
Šućurović je istakao i da će se LSV truditi da se vojvođanski glas i Vojvođani čuju u republičkom parlamentu.
Zašto fabrika guma na najplodnijoj zemlji?
Napomenuo je da problemi u poljoprivredi datiraju od sredine osamdesetih godina prošlog veka, te da sadašnji model nije održiv. 
– Ako ovako nastavimo, poljoprivreda će nam skroz propasti. Stopa rasta koju poljoprivreda ima, kada je uporedimo na globalnom nivou, je na nivou najnerazvijenijih zemalja sveta. Glavni problemi u poljoprivredi su nedovoljno radne snage, staračka poljoprivredna domaćinstva, zastarela poljoprivredna mehanizacija, neregulisano tržište i nedostatak subvencija. Očekujemo od vlade da dâ tačne dugoročne mere, da poljoprivrednici znaju kako će naši proizvodi biti konkurentni na evropskom tržištu i tržištu regiona, kao i da znamo koje su to podsticajne mere koje će naši poljoprivrednici imati, na koji rok i na koji način – naglasio je.
Istakao je da je proizvodnja svinja opala za 1.200.000 tovljenika u odnosu na prethodne godine, kao i da stočari nisu mogli da plate cenu kukuruza. Ukazao je i da stočari u okolini Novog Bečeja, odakle je on, ne mogu da dobiju dobru državnu zemlju u zakup, već onu lošijeg kvaliteta, dok u nekim naseljenim mestima ni nema dovoljno obradivog zemljišta, što dodatno poskupljuje proizvodnju. 
Navodi da bi se oblast poljoprivrede morala regulisati boljim zakonima. 
– Ako pričamo o budućnosti, ne možemo da shvatimo kako smo 100 hektara najkvalitetnije zemlje u Banatu dali za fabriku guma. To je nedopustivo. Da li je ta fabrika Linglong mogla biti na drugoj teritoriji Republike Srbije, a na teritoriju Banata da je došla neka prerađivačka, poljoprivredna fabrika koja bi mobilisala sve poljoprivrednike u okruženju, koji bi joj bili kooperanti i zajedno sa njima poboljšali svoju proizvodnju? Posle njih će ta zemlja biti zagađena i to ne samo tih 100 hektara, nego i okolno zemljište – istakao je.
– Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine je dobar. Ne možemo u potpunosti da ga podržimo, ali ćemo svakako biti korektivni faktor, jer toliko poskupljenje repromaterijala i sve što će poljoprivrednike zateći u narednom periodu, će biti veliki problem i zato će se LSV truditi da se čuje glas Vojvodine u republičkoj skupštini – dodao je Šućurović.
Preporod
Naglasio je da je cena nafta od marta do danas porasla za 30 dinara, te da nije dovoljno da se država odrekne svoje akcize i PDV-a, već je potrebno da imamo nižu cenu. Ukazao je i da su subvencije do 2012. godine po hektaru iznosile 14.000 dinara plus 3.000 dinara za dizel na 100 hektara, a sada su svega 4.000 dinara po hektaru i to za 20 hektara. To najviše pogađa poljoprivrednike iz Vojvodine, jer su tamo najveće površine. 
– Moramo da konstatujemo da u Sribji ima 1.200 praznih sela, 100.000 praznih poljoprivrednih domaćinstava, a 250.000 staračkih domaćinstava. Prvi put čujem sad da je Tim za preporod sela nešto uradio, a trudio sam se da vidim rezultate. Jedino što vidim je da mladi i dalje napuštaju sela i da će popis 2022. pokazati koliko je mladih napustilo sela. Prošle godine iz pokrajinskog budžeta jedini program koji u poljoprivredi nije realizovan je upravo pomoć mladim poljoprivrednicima. S druge strane, iz budžetske rezerve se dodaju i sredstva za finansiranje metroa u Beogradu, planira se da cela Srbija plaća metro u Beogradu, Beograd na vodi se finansira, gondola u Beogradu. Pitam se da li će posle ovoga biti preporod Bočara, Bašaida ili nekog drugog mesta u mojoj okolini ili će biti preporod Beograda – zaključio je Šućurović.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

WWF: Plavne šume Tise nestaju zarad profita drvne industrije

Published

on

By

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je početak nove kampanje “Najskuplja stolica na svetu”, čiji je cilj da se javnosti u Srbiji ukaže na problem uništavanja prirodnih plavnih šuma u priobaljima reka u zemlji i regionu.

U fokusu kampanje je, kako je istaknuto, višedecenijsko uništavanje vojvođanskih aluvijalnih šuma u slivu reke Tise za potrebe drvne industrije.

Umesto prirodnih plavnih šuma pretežno vrbe, crne i bele topole, na područjima uz reke sade se plantaže hibridnih topola, koje drvnoj industriji donose više gradje u kraćem periodu.

Zarad profita, već decenijama se žrtvuju prirodni ekosistemi, uništavaju staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, i slabi prirodna odbrana obala od poplava.

„Hibridne topole samo brojem stabala mogu da zamene prirodne topole i vrbe, ali njihov ekološki potencijal je krajnje sveden. One ne pružaju odgovarajuće uslove za opstanak brojnih vrsta, kao što su crna roda, smudj ili orao belorepan i po ukupnoj raznovrsnosti živog sveta daleko zaostaju za prirodnim plavnim šumama“, kazao je predstavnik WWF-a Goran Sekulić.

On je istakao da plavna područja pružaju niz ekosistemskih usluga koje direktno doprinose boljem životu ljudi.

„Tu mislimo na bogate prirodne resurse, ali i ublažavanje poplava, ublažavanje posledica klimatskih promena, potencijale za rekreaciju i razvoj turizma. Uništavanje prirodnih staništa u ritovima i priobalju naših reka greška je koju ćemo svi skupo platiti“, rekao je Sekulić.

Navedeno je da je centralni element kampanje kitnjasta drvena stolica s naglašenim figurativnim prikazima delova tela onih životinja koje su ugrožene zvog krčenja šuma.

Objašnjeno je da sredinom naslona i sedišta protiče krivudav tok reke Tise, a noge i rukohvati prikazuju posečene trupce autohtonih vrsta drveća.

Stolica je oglašena na društvenim mrežama sa ciljem da što veći broj ljudi odvede na internet stranicu www.najskupljastolicanasvetu.rs, gde se nalaze brojni podaci važni za razumevanje problema uništavanja prirodnih šuma i bioraznovrsnoti u rečnim područjima.

Kampanja se temelji na podacima iz teksta „Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma“ novinarke Mine Delić, polaznice novinarske škole Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Saradnja sa CINS-om i ova kampanja deo su projekta „Da nam klima štima“, koji WWF u Srbiji sprovodi uz podršku Vlade Švedske.

Podrškom CINS-ovoj školi, WWF je podržao istraživačko novinarstvo u oblasti zaštite prirode i klimatskih promena.

Naglašeno je da su Plavne šume najugroženiji ekosistemi Evrope i da je njihov značaj za ublažavanje posledica globalnog zagrevanja velik, ali da je još važniji njihov potencijal da zaštite područje oko reke od plavljena ili zagadjenja vode.

Sertifikacijom šuma i primenom međunarodnih standarda za odgovorno upravljanje šumama napravljen je otklon od prakse pretvaranja prirodnih šuma u hibridne plantaže, ali na terenu obnova vodoplavnih šuma, odnosno vraćanje prirodnih zajednica, ide veoma sporo. Tako se problem, ukazano je, ne rešava, već se posledice usložnjavaju i postaju nepopravljive.

Iz WWF-a su naveli da se zalažu za izmene zakonskog okvira kojima bi se unapredila i jasnije definisala zaštita ovih staništa i omogućila njihova efikasna obnova na području cele Srbije.

Ove izmene su neophodne i da bi Srbija uspela da ispuni obaveze koje je preuzela međunarodnim ugovorima, a koje sa novim globalnim politikama od ove godine postaju sve zahtevnije, navedeno je saopštenje.

n1

Continue Reading

Uncategorized

Aktivisti LSV uništili Mladićev mural u Kaću

Published

on

By

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine iškrabali su noćas mural posvećen osuđenom ratnom zločincu, generalu Ratku Mladiću, odmah nakon što je nacrtan.

To se desilo u mestu Kać, u blizini Novog Sada.

Oni su crnim sprejem išarali Mladićevo lice i na više mesta na muralu napisali „LSV“.

U LSV-u je novinarima potvrđeno da aktivisti te stranke stoji iza akcije škrabanja murala.

Noćas su nepoznati počinioci na prostorijama LSV-a u centru Novog Sada crnim sprejem ispisali grafit „Ratko Mladić heroj“.

Mural posvećen Mladiću u centru Beograda takođe je noćas posut crnom farbom.

(Autonomija)

Continue Reading

Uncategorized

Zaoštravanja odnosa Vašingtona prema Beogradu

“Najbolje bi bilo da se Srbija priseti svojih evropskih aspiracija, a ne da bude agent Moskve ili nacionalizma”

Published

on

By

Američki diplomata sa dugododišnjim stažom na Balkanu Danijel Frid izjavio je da nominacija Kristofera Hila za ambasadora SAD u Beogradu predstavlja znak da je Vašington veoma svestan rizika na Zapadnom Balkanu.

„Ne šaljete izvanredne ljude u mesta za koja niste zainteresovani. Ne mogu da kažem da se time signalizira namera da se pokrene neki novi proces, ali znači da smo diplomatski spremni da to shvatimo ozbiljno“, rekao je Frid za Glas Amerike.

Frid, nekadašnji pomoćnik državnog sekretara SAD koji je bio aktivno angažovan na Balkanu, kazao je da je Srbija deo onoga što Vašington želi da uradi na Balkanu, „bez obzira da li je na ispravnoj ili pogrešnoj strani“.

„Radije bih da bude na ispravnoj, mada nije važno šta ja želim. To zavisi od Srbije i imati uticajnog diplomatu tamo znači da će biti poznato da ozbiljno shvatamo stvari. Najbolji scenario bi bio da se Srbija priseti svojih nekadašnjih evropskih aspiracija. Srbija koja pomaže da se pitanja na Balkanu reše, a ne da bude agent Moskve ili nacionalizma, i da pogoršava stvari. Takva Srbija može da promeni istoriju regiona“, naveo je Frid.

Frid, viši saradnik nevladine organizacije Atlantski savet, kaže za Hila da je „diplomatska zvezda i veoma ozbiljna osoba“.

„Dugo se znamo. Službovao je u Beogradu početkom 1980-ih tako da poznaje teren. To je dobra stvar zato što nedavno, iznenadno podizanje tenzija izmedju Kosova i Srbije sugeriše da bi situacija mogla da postane loša“, rekao je Frid.

Hil je 1990-ih bio angažovan na okončanju rata u Bosni i Hercegovini i tokom kosovske krize. Kasnije je bio pomoćnik državnog sekretara SAD za istočnoazijska i pacifička pitanja, a 2003. je predvodio američku delegaciju u pregovorima sa Severnom Korejom o nuklearnom razoružavanju.

Povodom učešća Hila u neuspešnim pregovorima u Rambujeu uoči bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, Frid kaže da nije on „stvorio probleme“, nego tadašnji jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević.

„Srbi to znaju. Ne krivite Hila zato što je Milošević doveo do pogoršanja svega čega se dotakao. Ja se sećam u moje vreme da je radikalan stav Kosovara bio Republika Kosovo. Sve što su želeli je da budu konstitutivna republika sa istim statusom kao Hrvatska. Nisu tražili nezavisnost. Ne krivite Krisa Hila za te odluke“, kazao je Frid.

Američki profesor Danijel Server, stručnjak za Balkan, navodi za Glas Amerike da imenovanje Hila signalizira da su SAD „zainteresovane za postizanje pravih rešenja za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu“.

Server, profesor vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, kaže da bi moglo da dođe do izvesnog zaoštravanja odnosa Vašingtona prema Beogradu u poređenju sa prethodnom administracijom, za koju smatra da je prema Srbiji imala nešto mekši stav.

„Vladavina prava je preduslov za ekonomski razvoj i političko rešenje. Političke promene na Kosovu doprinele su agresivnijem naporu u ostvarivanju vladavine prava nego što je to slučaj u Beogradu, gde se vlast nije promenila nekoliko godina. A znamo šta se dešava sa administracijama koje vrše vlast duži niz godina. Postepeno postaju sve korumpiranije“, rekao je Server.

On je kazao da se „događa nešto“ zbog čega SAD žele drugačiju vrstu ambasadora u Beogradu.

„Ne mislim da je aktuelni ambasador (Entoni Godfri) u nečemu pogrešio i da je kažnjen. Ovde se radi o postavljanju robusnijeg kadra. Zašto su se odlučili za mesto ambasadora u Beogradu, a ne specijalnog izaslanika, ni meni nije jasno. Ali, to verovatno ukazuje na to gde misle da je potrebno uložiti veći pritisak“, dodaje Server.

Godfri neće biti brzo zamenjen na položaju ambasadora, jer proces potvrde nominacije traje dugo, rekao je Frid.

Prema zvaničnoj proceduri, da bi najviši američki diplomatski predstavnik započeo misiju u nekoj zemlji, nominaciju Bele kuće treba da potvrdi Senat, gornji dom Kongresa SAD. Tome prethodi pretres u Odboru Senata za spoljne poslove, a nakon toga i izjašnjavanje celog gornjeg doma Kongresa.

(Beta, foto: Youtube/PrintScreen)

izvor: https://www.autonomija.info/zaostravanja-odnosa-vasingtona-prema-beogradu.html

Continue Reading

Uncategorized

Viši sud presudio u korist novinara Živkovića po tužbi protiv TV Pančeva

Published

on

By

U Višem sudu u Beogradu doneta je prvostepena presuda u postupku koji novinar portala Pančevo.SiTi Nenad Živković vodi protiv RTV Pančevo i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković prema kojoj je utvrđeno da je ta medijska kuća iznela neistine o Živkoviću i dužna je da mu isplati 80.000 dinara.

Kako je danas objavio portal Pančevo.SiTi, presudom od 9. septembra 2021. godine utvrđeno je da su informacije o Živkoviću koje je TV Pančevo objavljivao u periodu od 29. maja do 6. juna 2019. godine neistinite.

Time su potvrđeni navodi iz tužbe koju je Živković podneo 26. novembra 2019, a sud je delimično usvojio tužbeni zahtev i obavezao RTV Pančevo da mu isplati na ime nematerijalne štete u vidu pretrpljenog duševnog bola zbog povrede časti i ugleda 80.000 dinara i pripadajuće troškove parničnog postupka.

Živkovićev zahtev da ga tuženi obeštete iznosom od 300.000 dinara je odbačen.

Presuda koja je Živkoviću stigla danas zabranjuje Jasmini Petković da objavi bilo koju od kvalifikacija o Živkoviću, koje su i bile predmet tužbe, i obavezuje je da „objavi uvod i izreku ove presude na TV Pančevo, bez ikakvog komentara i odlaganja, a najkasnije u drugoj narednoj televizijskoj emisiji od dana pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja”.

„Zadovoljan sam time što je sudska vlast u Srbiji javno demonstrirala rešenost da deligitimizuje ovakav način javne komunikacije kakav je upražnjavalo TV Pančevo dok ga je uređivao Miroslav Milakov. Ovo je moj mali doprinos upristojavanju srpske medijske scene i slanju poruke neodgovornim medijskim radnicima koji se predstavljaju kao novinari da ovakvi pokušaji diskreditovanja političkih i svih drugih vrsta neistomišljenika ne samo da su neprofesionalni, nego i da su neprihvatljivi u jednom civilizovanom društvu“, rekao je Živković.

On smatra da novčani iznosi koje sudovi presuđuju nisu ni izbliza srazmerni pretrpljenoj šteti žrtava ovakvih progona i da ne ispunjavaju ulogu pretnje i upozorenja neodgovornim promoterima hajki na kritički misleće pojedince i profesionalne novinare, zbog čega razmatra mogućnost ulaganja žalbe na presudu.

TV Pančevo je objavilo u tri uvredljiva priloga da je Živkvović, između ostalog, „sve suprotno od novinara, da je gori od ostrašćenog političkog aktiviste, da je upetljan u laži, da pati zbog mizerne podrške, nebitnosti, što ga goni ka sve gorim spinovima i dubljim frustracijama, da primitivno vređa neistomišljenike, promoviše govor mržnje i fašističke pozive na nasilje, da je uličarski sinonim nedemokratskog dijaloga“.

U tekstovima je Živković okarakterisan i kao „plaćeni projekat, sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna, deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije i deo plaćenog projekta koji je nespretno razotkrila američka provladina organizacija Fridom Haus”

Živković protiv TV Pančeva vodi još jedan postupak, zbog uvreda izrečenih u prilozima emitovanim krajem februara i početkom marta 2019. godine i još dva postupka protiv sajta epancevo.rs i glavnog urednika Aleksandra Čupića iz Vršca zbog istih ovih uvredljivih tekstova koje je objavljivao na ovom sajtu u istom periodu.

(Pančevo.SiTi, Autonomija, Foto: N1)

Continue Reading

Trending