Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zemlja naprednjaka

Vučićevim naprednjacima preostaje da lice svoje stare vlasti mijenjaju novim stranačkim i nestranačkim ljudima kako bi održali privid izborne smjenjivosti. No teško da se Srbija time može još dugo švercati kao višestranačka parlamentarna demokracija na svom putu u EU

Published

on

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji u javnosti već imaju status lanjskog snijega. Iako su održani prije skoro tri mjeseca, tek se ovih dana privodi kraju formiranje općinskih i gradskih vlasti, a predsjednik države i pobjedničke Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je da će sljedećeg tjedna biti izabrani i svi parlamentarni dužnosnici i nova vlada.

Ako je suditi po onome kako je provedeno formiranje lokalnih vlasti i kakve su se kadrovske promjene u njima dogodile, Vučićev SNS neće sam ekipirati parlament i vladu, iako bi to mogao učiniti jer ima apsolutnu parlamentarnu većinu. U najvećem broju srpskih općina i gradova SNS je također mogao sam formirati vlast, ali to nije učinio, već ju je birao najčešće zajedno s Dačićevim SPS-om i drugim manjim strankama i izbornim listama, pa su u mnogim lokalnim sredinama njihovi čelnici birani glasovima skoro svih vijećnika. Premda je primjerice u skoro svim beogradskim općinama mogao sam formirati vlast, SNS je to učinio zajedno sa SPS-om i Šapićevim SPAS-om. Pritom je bivšem vaterpolskom reprezentativcu Aleksandru Šapiću prepustio čelnu funkciju na Novom Beogradu, iako ju je zbog većeg koalicijskog potencijala mogao preuzeti, ali je naprednjacima izgleda bilo važnije da Šapićevu stranku trajnije vežu uz sebe, pogotovo u Beogradu u kojem je barem do sada imala stabilno biračko tijelo i važan broj općinskih i gradskih mandata.

Zbog bojkota izbora opozicijskih stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju i izborne katastrofe ostalih opozicijskih stranaka, Dačićev SPS i Šapićev SPAS jedine su stranke koje uz SNS i manjinske predstavnike imaju zastupnike u Narodnoj skupštini. Formirajući vlast s tim strankama u beogradskim općinama, SNS kao da je poručio da će isto učiniti i na državnoj razini. U tom bi slučaju tek pokoji manjinski zastupnik ostao u opozicijskim parlamentarnim klupama, a Srbija bi dobila tzv. koncentracijsku vladu sastavljenu od predstavnika skoro svih parlamentarnih klubova. Već sada je identična situacija u velikoj većini općina i gradova, pa je Srbija postala zemlja u kojoj naprednjaci uz malu pomoć svojih partnera imaju skoro stopostotnu vlast na svim razinama. Zemlja košarke, kako joj mnogi u Srbiji tepaju, postala je zemlja naprednjaka.

Na proteklim lokalnim izborima SNS je dodatno proširio svoju vlast i tek u pokojoj općini ili manjem gradu ona nije u njegovim rukama. Jedina značajnija promjena koja se dogodila na razini lokalnih vlasti je smjena većine njihovih dosadašnjih naprednjačkih čelnika i izbor novih mlađih kadrova, među kojima ima i veći broj žena nego što ih je do sada bilo. Vučić se pohvalio da je oko 55 posto novih naprednjačkih kadrova izabrano na funkcije u općinama i gradovima. Najavljuje da će se slično dogoditi i u parlamentu i vladi. Staru vlast nastoji osvježiti novim ljudima, vjerujući da će tako barem umanjiti zasićenost birača naprednjačkom vlašću.

Smjena više od polovine naprednjačkih kadrova koji su donedavno vladali većinom srpskih općina i gradova prošla je, barem u javnosti, bez većih trzavica i potresa u SNS-u. Osim u nekoliko slučajeva, nije bilo javnih pobuna i unutarstranačkih sukoba, masovnijeg napuštanje stranke, osnivanja novih stranaka i strančica i prelaska u opozicijske stranke. No sada predstoji završnica tog procesa u kojoj na red dolazi i smjena vodećih ljudi u parlamentu i vladi, i to ne samo iz naprednjačkih redova nego i onih iz SPS-a koji su do sada bili na ministarskim i drugim funkcijama, ali i u javnim i državnim poduzećima.

Parlament će dobiti novo čelništvo, u medijima se licitira s više naprednjačkih kandidata, ali do javnosti ne dopiru vijesti o intenzitetu unutarstranačke kampanje i eventualnim sukobima koji se u svim strankama svijeta neminovno događaju u borbi za osvajanje ministarske ili neke druge funkcije u institucijama vlasti i državnim i javnim institucijama i poduzećima. Dogodilo se tek nekoliko okršaja s pobunjenim funkcionerima SPS-a kojima prijeti silazak s vlasti i koji su nezadovoljni statusom mlađeg partnera koji, otkako je u koaliciji sa SNS-om, malo-pomalo, ali kontinuirano gubi birače i shodno tome dobiva sve manji komad vlasti i funkcija u njoj. No i ti okršaji brzo su primireni jer SNS ovaj put može s lakoćom na skoro svim razinama formirati vlast bez SPS-a, a Dačićevim socijalistima, barem ljudima iz stranačkog vrha, od takvog se scenarija izgleda diže kosa na glavi. I analitičari procjenjuju da bi odlazak u opoziciju izazvao kaos u SPS-u, a možda i raspad stranke i njezinu potpunu marginalizaciju u biračkom tijelu, unatoč dosadašnjoj stabilnoj podršci birača koja se vrti oko desetak posto.

Strah od odlaska u opoziciju drži SPS u krotkoj podaničkoj poziciji prema SNS-u i kako sada stvari stoje, samo o procjeni i odluci Vučićevih naprednjaka ovisi hoće li socijalisti ostati dio vlasti ili će prijeći u opozicijske redove. A u opozicijskom ribnjaku sve vrvi od riba i ribica koje ne znaju što će sa sobom i samo što se nisu počele međusobno proždirati, a već ima i toga. SPS bi u toj opozicijskoj bari barem u prvo vrijeme bio krupnija riba, ali zbog podjela koje je bojkot izbora prouzročio među opozicijskim strankama od toga ne bi imao neke velike koristi jer bi se kao dosadašnji dio vlasti našao na udaru skoro čitave opozicije i u najmanju ruku bio strpan u političku izolaciju iz koje bi se u dogledno vrijeme teško izvukao. Mediji zato spekuliraju da će SPS ostati dio vladajuće većine, ali da će dobiti manje ministarskih i drugih funkcija nego što ih je do sada imao, što će u njegovim redovima u narednom razdoblju izazvati tinjajuće nezadovoljstvo, koje socijaliste može odvući prema opoziciji ili u propast. Opozicijski bojkot izbora zapravo je najviše pogodio SPS jer ga je u parlamentu i drugim predstavničkim tijelima vlasti ostavio samoga sa SNS-om pa više nema ucjenjivački potencijal koji je imao kao stranka koja je u nekoliko postizbornih razdoblja presuđivala koja će od većih stranaka formirati parlamentarnu većinu.

SPS bez SNS-a više ne može doći na vlast, a s opozicijom eventualno može surađivati samo izvan vlasti, na ulici ili na dugom štapu pripremajući se za neke buduće izbore. Pritom bojkot-opozicija ne želi ni čuti za suradnju sa socijalistima, čak i ako ih naprednjaci izbace iz vladajuće koalicije, jer i bez socijalista se počela raspadati u paramparčad zato što je bila sastavljena od nespojivih političkih i ideoloških puzzli koje birači nisu mogli sastaviti u jednu sliku. SNS zbog bojkota izbora ni izbacivanjem SPS-a iz vladajuće koalicije više ni formalno ne može imati opoziciju u parlamentu, jer socijalisti ne žele i ne mogu biti dio opozicije, pa Vučićevim naprednjacima jedino preostaje da lice svoje stare vlasti mijenjaju novim stranačkim i nestranačkim ljudima kako bi održali barem privid izborne smjenjivosti. Vučić je pritom svjestan da i taj manevar s novim kadrovima stoji na staklenim nogama pa već najavljuje održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora za dvije godine, na kojima bi SNS dobio kakvu-takvu parlamentarnu opoziciju jer Srbija kao zemlja naprednjaka teško da se može još dugo švercati kao višestranačka parlamentarna demokracija na svom putu u članstvo Europske unije, bez kojega će ostati posljednja balkanska igračka svjetskih moćnika.

Autor: Zoran Daskalović (portalnovosti.com)

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending