Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zbog zataškanih afera nove packe Srbiji iz Evrope

Brisel od Beograda traži hitno razrješenje afera “Krušik”, “Jovanjica, “Telekom Srbija” i “ Savamala”

Published

on

Slučajevi i afere u kojima su de facto učestvovali predstavnici države kao što su “Savamala” (nezakonito rušenje objekata), “Krušik” (nezakonita trgovina oružjem) ili “Jovanjica” (proizvodnja marihuane) ili “Telekom” (nezakonito ugrožavanje konkurencije u oblasti telekomunikacija) mogli bi se Srbiji i njenoj zvaničnoj politici obiti o nos.

Tako barem izgleda na osnovu amandmana koje je usvojio Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta na izvještaj Vladimira Bilčika, izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. Hoće li amandmani o aferama sa zahtjevom za njihovim hitnim rješavanjem ostati dio Bilčikovog redovnog izvještaja znaće se 24. marta kada će se naći pred poslanicima Evropskog parlament.

Usvojenim amandmanima se taži hitno razrješenje afera “Krušik”, “Jovanjica” i “Telekom Srbija”, ali i da se „dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu“.

Takođe, uz osudu takvih ponašanja, traže se i sankcije za javne napade i govor mržnje sa skupštinske govornice uperene kako prema predsjedavajućoj Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanji Fajon i drugim evroposlanicima, tako i prema političkim protivnicima, nezavisnim medijima i novinarima. To se smatra „kršenjem demokratskih praksi i osnovnih demokratskih vrednosti“, zbog čega se pozivaju politički akteri na nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Nediplomatski odgovori

U Srbiji, koja u cijeloj prošloj godini nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o pridruživanju, na ovakav razvoj događaja ne samo da gledaju kao na “novi pritisak na Srbiju i njeno rukovodstvo”, nego šalju i poruke koje se nikako ne mogu podvesti pod kategoriju onoga što obično nazivamo diplomatskom jezikom.

Tako je zbog amandmana kojima se od Beograda zahtijeva rješavanje više afera Evropsku uniju među prvima kritikovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, navodeći da “Srbiju prema EU privlači ekonomija, a da je od nje odbija politika”.

„Pošto ste medicinsku opremu i vakcine sačuvali za sebe, molim Evropljane da svoje političke stavove, pritiske na naše pravosuđe i licemerje, takođe zadrže za sebe. Ako ne možete da nam date ono što nam treba, slobodno sačuvajte ono što nam nimalo nije potrebno“, poručio je Vulin.

Ovaj govor, naravno, ne liči na visokog funkcionera zemlje koja navodno ozbiljno želi postati članica Evropske unije. Uostalom, kao što to sigurno nije ni izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je istim povodom izjavio kako je država razriješila „aferu Jovanjica“ tako što je pohapsila odgovorne. On je evropskim zvaničnicima poručio da ne mogu „lažima da ostvaruju politički profit, pa makar bili iz Evropskog parlamenta“.

Dodao je i kako afera nema i kako se afera ne može gledati kao kad se „pojave dvojica pa izmišljaju, a onda izgube na sudu“.

U najkraćem, Vučić je poručio Evropljanima: “Ako ne umijete da mi kažete šta nije u redu sa Jovanjicom nemamo o čemu da razgovaramo!”

Evropa sve udaljenija

Moguće je da su ovakve ishitrene i blago rečeno krajnje neprimjerene reakcije državnog vrha Srbije posljedica upravo onog dijela amandmana na Bilčikov izvještaj u kojima stoji kako Srbija treba postići rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i osuditi napade i govor mržnje kojima su u Skupštini Srbije izloženi politički protivnici, nezavisni intelektualci i novinari.

Moguće je i da se radi o neskrivenoj permanentnoj ljutnji vlasti na srbijansku opoziciju čiji su sadržaji pisama Evropskoj uniji o (ne)prilikama u Srbiji očigledno prvi put postali dijelovi zvaničnih evropskih dokumenata.

Međutim, više je nego očigledno da Srbija ne razumije najnovije packe iz Brisela ili ih barem za sada ne uzima ozbiljno, što nikako nije dobro ni za jednu zemlju koja u svojoj agendi, doduše više na papiru, ima pridruživanje toj istoj Evropskoj uniji koja se nakon ovakvih poruka čini udaljenijom nego ikada ranije.

Pogotovo ako se novim zahtjevima iz Evrope pridoda široka lepeza “starih” zahtjeva uključujući i Kosovo koje jest i koje će ostati kao pitanje svih pitanja.

Ima u Bilčikovom izvještaju i dijelova koji idu na ruku službenom Beogradu. Tako se podsjeća kako je dogovor Beograda i Prištine o budućim odnosima od suštinske važnosti za evrointegracije, a u kompromisnim amandmanima „pozdravlja aktivno i konstruktivno učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom i primjena obaveza preuzetih Briselskim sporazumom“ uz naglašavanje neophodnosti primjene dosadašnjih sporazuma, a posebno osnivanje zajednice srpskih opština „bez daljeg odlaganja“.Beogradu se sigurno neće dopasti činjenica da su poslanici Evropskog parlamenta prvi put u jedan dokument stavili formulaciju dvije države, govoreći o kompromisnom dogovoru kao uslovu za evrointegracije.

Antievropskih “gunđanja” u Srbiji bilo je i prilikom nedavnih izbora na Kosovu na kojima, za razliku od onih u Srbiji, nije bilo evropskih posmatrača. Je li to znak da na Kosovu ima više demokratije nego u Srbiji, pitali su se mnogi i ne pokušavajući naći odgovor na to pitanje u svom dvorištu.

Evropska diplomatska ofanziva

Amandmanska ofanziva na Beograd iz Evropske unije, koliko god se uvažavala mišljenja da Unija u ovom trenutku, prije svega okrenuta vlastitim ne samo pandemijskim nedaćama, nema ni dovoljno volje ni pravih mehanizama za širenje na svoj jugoistok odnosno zapadni Balkan, najava je novih inicijativa iz Brisela koje bi u tom smislu mogle posvjedočiti kako Evropa ubuduće neće sa dubokom letargijom gledati na američko liderstvo, barem kada su u pitanju evropski poslovi. Što, kako je više puta najavljeno, podržava i nova administracija Sjedinjenih Država. Richard Grenell, tvorac Washingonskog sporazuma kojeg su potpisali Srbija i Kosovo ne tako davno, skoro da je već zaboravljen. Šta će biti sa sporazumom – pokazaće vrijeme.

Evropa je u međuvremenu izašla u susret Beogradu kada je od svog dvojca oficira za vezu sa Srbijom napravila četverac. Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku sada će pomagati Eduard Kukan i Knut Fleckenstein kao stari balkanski znanci, a svi skupa će već u prvomartovski ponedjeljak putem video linka razgovarati sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem o modalitetima međupartijskog dijaloga vlasti sa onm strankama koje ne dijele mišljenje sa skoro jednopartijskim parlamentom ili onima koje su bojkotovale izbore zbog neravnopravnih uslova.

Ne treba podsjećati da je to nulta tačka svih političkih mrtvouzica u Srbiji u kojoj je svakim danom sve manje procesa koji bi ishodovali jačanju demokratije i demokratskih institucija. Kao što je poznato, upravo je obrnuto.

Prema dosadašnjim informacijama, najprije će se odrediti format stranačkih pregovora koji bi trebalo započeti već polovinom marta. Ko će sve biti pozvan da učestvuje u dijalogu i ko će se i pod kojim uslovima odazvati, dakle, znaće se vrlo brzo. Kakvi će biti rezultati pregovora, e na to ćemo pričekati najvjerovatnije do sljedećeg proljeća do kada je vlast u Beogradu, treba li reći uz poticaje Brisela, oročila mandate parlamentu i vladi.

Protest zbog Lajčakove “zombi” mape

Sa druge strane, oko dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, takođe početkom marta, u Prištinu i Beograd radi podsticanja dijaloga, već se podigla temperatura, prije svega u Prištini čiji su se zvaničnici obrušili na mapu u njegovom kabinetu prilikom davanja jednog intervjua.

Najprije se oglasila vršiteljka dužnosti ministra spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla koja je od Lajčaka zatražila od slovačkog diplomate da u svom kabinetu počne koristiti geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

Nakon što se u medijima pojavila slika Lajčaka ispred karte na kojoj je Kosovo dio Srbije, Haradinaj-Stubla je izjavila kako mu je diplomatskom poštom poslala mapu na kojoj su Srbija i Kosovo odvojene države i poručila mu da neće imati uspjeha na funkciji ako i dalje bude koristio “zombi mape”.

“Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbjegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspješni u svom poslu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Twitteru.

Na istoj socijalnoj mreži Lajčak je odgovorio„kako je mapa u njegovoj kancelariji na zamućenoj slici “izazvala neka pogrešna tumačenja” I podijelo “njenu stvarnu fotografiju izbliza”.

“To je zvanična mapa EU. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije“, napisao je Lajčak. Uz poruku je objavio četiri fotografije mape iz svog kabineta, na kojima se vidi kako je linija koja odvaja Kosovo od Srbije znatno tanja od linija koje predstavljaju državne granice na mapi, ali da je iste boje kao one.

Povodom “zombi” mape koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i Peter Stano, portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela napisavši (opet na Twitteru) kako su tvrdnje o mapi neosnovane.

„Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče“, napisao Stano.

Na Kosovu je ta izjava dočekana pozivom EU da ne koristi mape iz prošlosti , ako je neutralna, jer su one “daleko od neutralnosti prema statusu Kosova”.

Ko ima “keca u rukavu”

Već na osnovu ovih uvodnih čarki, jasno je da Evropa i njeni zvaničnici ipak nemaju jasnu ni strategiju ni taktiku kako ubrzati demokratske procese u Srbiji niti kako riješiti pitanje Kosova, a pogotovo kako zapadni Balkan staviti pod zajednički evropski krov. Ali, hajde da sačekamo Lajčakove ponude Beogradu i Prištini, ako ih uopšte bude.

Bez obzira na to hoće li Evropa kao Amerika jesenas ili zajedno sa Amerikom danas ponovo izvući nekog “keca iz rukava”, biće ovo jedno zanimljivo proljeće u kojem se na zapadnom Balkanu sigurno neće pričati samo o pandemiji.

IZVOR : AL JAZEERA

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending