Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama?

Zapadni lideri rekli su da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama i da će zahtevati dugoročnu vojnu podršku, jer je Rusija dovela rezervne snage u očiglednom pokušaju da zauzme istočni grad Severodonjeck

Published

on

Ukrajina je pozivala na veće isporuke zapadnog naoružanja kako bi pokušala da potisne ruske snage, ali ono što je do sada ponuđeno je manje nego što je Kijev tražio.(foto: Dim iznad Sjeverodonjecka u istočnoj regiji Donbas, 17. juni 2022.)

Zapadni lideri rekli su da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama i da će zahtijevati dugoročnu vojnu podršku, jer je Rusija dovela rezervne snage u očiglednom pokušaju da zauzme istočni grad Sjeverodonjeck.

“Moramo se pripremiti za činjenicu da bi to moglo potrajati godinama”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za njemački list Bild 19. juna, dodavši da “ne smijemo odustati od podrške Ukrajini”.

Britanski premijer Boris Johnson ponovio je Stoltenbergove komentare.

“Bojim se da se moramo čeličiti za dugi rat”, rekao je on.

https://www.facebook.com/472926992917125/posts/1940792852797191/?flite=scwspnss&mibextid=euBhkbqkTrtgU3Ha

Sve ovo dolazi u momentu kada je novi šef britanske vojske rekao da se trupe ove zemlje “moraju spremiti da se bore u Evropi još jednom”.

“Sada je gorući imperativ da se stvori vojska sposobna da se bori zajedno sa našim saveznicima i da porazi Rusiju u borbi”, rekao je general Sir Patrick Sanders, prenosi The Guardian.

Izjave sugerišu da Zapad vjeruje da Ukrajina ne može postići brzi vojni prodor uprkos očekivanom dolasku novog naoružanja po standardima NATO-a, dok zvaničnici u zemlji nastavljaju pozivati na brzu pomoć.

https://www.facebook.com/472926992917125/posts/1940876626122147/?flite=scwspnss&mibextid=euBhkbqkTrtgU3Ha

Ukrajina u defanzivi, Rusija gomila snage

Ukrajinske snage ostaju u defanzivi u istočnoj regiji Donbasa, gdje se nastavljaju borbe u Sjeverodonjecku. Sergij Hajdaj, guverner regije Lugansk, rekao je da Rusija gomila snage u pokušaju da preuzme potpunu kontrolu nad gradom nakon nekoliko sedmica borbi.

“Danas, sutra ili prekosutra, oni će ubaciti sve rezerve koje imaju… Zato što ih tamo već ima toliko, stvorili su kritičnu masu”, rekao je Hajdaj ukrajinskoj televiziji.

Rusija već kontroliše veći dio Sjeverodonjecka, rekao je Hajdaj u 19. juna ujutro, a ako ukrajinske snage izgube grad, očekuje se da će se borbe fokusirati na susjedni Lisičansk, iz kojeg su 32 stanovnika evakuisana tokom vikenda uprkos jakom granatiranju.

Rusko ministarstvo odbrane je također saopćilo da su projektili Iskander uništili oružje koje je isporučio Zapad u drugom najvećem gradu Ukrajine, Harkivu, sjeverozapadno od Luganska.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da se ruske snage pokušavaju približiti Harkivu, koji je doživio intenzivno granatiranje ranije u ratu, i pretvoriti ga u “grad na prvoj liniji”.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u nedavnom jutarnjem izvještaju saopćilo da su intenzivne borbe značile da borbene jedinice s obje strane “vjerovatno prolaze kroz oscilacije u moralu”, što je ne tako česta potvrda pritisaka s kojima se suočavaju obje strane.

“Ukrajinske snage su vjerovatno posljednjih sedmica pretrpjele dezertiranje. Međutim, ruski moral vrlo vjerovatno ostaje posebno problematičan. Idalje se dešavaju slučajevi da čitave ruske jedinice odbijaju naređenja i oružani sukobi između oficira i njihovih trupa”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Strah da će se rat proširiti van Ukrajine

Ukrajina je pozivala na veliki priliv zapadnog naoružanja kako bi pokušala da potisne ruske osvajače, ali ono što je do sada ponuđeno je manje nego što je Kijev tražio. SAD, Velika Britanija i Njemačka obećale su poslati 10 raketnih artiljerijskih sistema, ali su ukrajinski savjetnici tražili 60 ili čak 300, piše The Guardian.

Jedan ukrajinski zvaničnik rekao je da bi pomoć zemlji u brzoj pobjedi bila dugoročna ušteda. Oleksandr Staruh, guverner regije Zaporižja, rekao je: “Ovo oružje nam je potrebno jer dolazi zima”, dodajući da će se zemlja suočiti s većim ekonomskim troškovima ako se rat oduži.

Problemi bi se mogli proširiti i izvan Ukrajine, rekao je on, tvrdeći da bi se Evropa mogla suočiti s još jednim talasom imigranata iz afričkih i bliskoistočnih zemalja koje su se ranije oslanjale na izvoz žitarica iz Ukrajine ako rat nastavi da remeti izvoz pomorstva.

Stoltenberg je rekao da je cijena dugoročne podrške Ukrajini opravdana, uprkos troškovima vojne opreme i rastućih cijena energije i hrane, jer bi zapad platio mnogo veću cijenu ako bi Vladimir Putin uspio i ruske snage okupirale velike dijelove Ukrajine.

Boris Johnson, premijer Velike Britanije, u komentaru za Sunday Times rekao je da se snabdijevanje Ukrajine oružjem mora nastaviti. Johnson smatra da je neophodno očuvati Ukrajinu putem finansijske podrške za isplatu plata, vođenje škola, isporukom pomoći i rekonstrukcijom.

Njemačka ‘priznala grešku’

Njemački kancelar Olaf Scholz priznao je u intervjuu da se njegova zemlja “previše koncentrisala naše snabdijevanje energijom na Rusiju” do te mjere da nije bilo moguće promijeniti kurs “ako najgore dođe do najgoreg”.

Ali branio je politiku svoje prethodnice Angele Merkel da traži dobre odnose s Moskvom.

Njemački ministar za ekonomska pitanja i klimatske mjere Robert Habeck rekao je da će elektrane na ugalj morati više da se koriste kao hitna mjera za ublažavanje padova u opskrbi ruskim plinom.

Vraćanje elektrana na ugalj bilo je “bolno, ali je to čista potreba”, rekao je on.

Gradonačelnici i regionalni guverneri u Ukrajini kažu da se u većini slučajeva već suočavaju s nedostatkom sredstava i da nema novca za popravku infrastrukture i oštećenih zgrada .

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u subotu jugozapadnu liniju fronta u Mikolajevu i obližnji grad Odesu. Insistirao je nakon posjete da Ukrajina neće ustupiti nijednu od okupiranih teritorija na jugu zemlje Rusiji, koja zauzima najveći dio obalnih područja zemlje.

“Nećemo nikome dati jug. Vratićemo sve što je naše i more će biti ukrajinsko i sigurno”, rekao je. “Rusija nema toliko projektila koliko naši ljudi imaju želju da žive.”

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Resnikov sastao se u srijedu sa oko 50 zemalja u Ukrajinskoj kontakt grupi za odbranu u Briselu kako bi zatražio više oružja i municije.

U Ukrajinu stigao ‘samo djelić obećanog naružanja’

Zapadni saveznici te zemlje do sada su joj nudili velike zalihe oružja, ali Ukrajina kaže da je dobila samo djelić onoga što joj je potrebno za odbranu i traži teže oružje.

Ruski zvaničnici često kritiziraju vojnu podršku NATO-a Ukrajini, a u prošlosedmičnom intervjuu za BBC, ministar vanjskih poslova zemlje Sergej Lavrov naveo je mogućnost da se Ukrajina pridruži zapadnom savezu kao razlog za invaziju na prvom mjestu.

“Proglasili smo specijalnu vojnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin”, rekao je Lavrov za BBC.

Ukrajina nije članica NATO-a i iako je izrazila želju da se pridruži, za to ne postoji vremenski okvir.

https://www.facebook.com/472926992917125/posts/1941037332772743/?flite=scwspnss&mibextid=euBhkbqkTrtgU3Ha

Rusija ima potencijal da vodi dugotrajni rat, ali..

Ono što je sigurno jeste da Rusija ima potencijal da vodi dugotrajni rat, upozorio je ukrajinski vojni obavještajac Vadim Skibicki, inače zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

Rat u Ukrajini, koji je sada u četvrtom mjesecu, prerastao je u artiljerijsku bitku za koju Skibicki kaže da iscrpljuje i ruske i ukrajinske snage, ali da Moskva i dalje ima prednost u zalihama oružja, dok se Kijev skoro potpuno oslanja na oružje i municiju koju dobija sa Zapada.

https://www.facebook.com/472926992917125/posts/1941597529383390/?flite=scwspnss&mibextid=euBhkbqkTrtgU3Ha

“Prema našim procjenama, Rusija i dalje ima potencijal da vodi dugotrajni rat protiv Ukrajine”, rekao je Skibicki u intervjuu za Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

“Prelazimo na NATO standarde, što je prvenstveno 155-milimetarski (artiljerijski sistem). Ali danas to još nije dovoljno da se potpuno uspori ofanzivni tempo ruskih oružanih snaga.”

Uprkos sankcijama i smanjenim kapacitetima Rusije, Skibicki kaže da Moskva i dalje može da održi trenutni tempo borbi bez potrebe da proizvodi novo oružje još najmanje godinu dana.

Mada Moskva nije uspjela u svojim prvobitnim planovima, zbog čega je revidirala ratne ciljeve da bi koncentrisala svoje snage na istoku, Kremlj nije odustao od svog početnog cilja da zauzme ukrajinsku teritoriju, upozorio je on.

“Svi napori Rusije trenutno su usmjereni na opkoljavanje naše vojne grupacije na istoku i pokušaj da se makar izvrši zadatak koji je Generalštab ruske vojske postavio sebi”, rekao je Skibicki.

Da li Ukrajina gubi rat ?

Iako Rusija ima određene vojne pobjede u proteklom periodu, pogotovo nakon pobjeda kod Sjeverodonjecka i kod Donbasa – odgovor na pitanje da li Ukrajina gubi rat nije tako jednostavan.

“Ako pod ‘gubitkom’ mislite da Ukrajina ne djeluje kao da može povratiti svoju teritoriju i istjerati Rusiju sa svoje teritorije, onda da, to je poštena procjena; oni gube”, rekao je Scott Boston, bivši američki vojnik pukovnik i artiljerijski oficir koji je pomno proučavao rat u Ukrajini.

Drugi stručnjaci također kažu da to zavisi od toga kako se definiše “gubitak”.

“Možda izgleda pesimistično, ali u stvarnosti, ako pogledate kartu, pogledate Donbas, ne možete pronaći puno promjena, uprkos ogromnoj koncentraciji ruskih snaga”, rekao je Mihajlo Samus, zamjenik direktor Centra za studije vojske, prenamjene i razoružanja u Kijevu, dodavši: “Ukrajinske snage imaju veoma efikasnu odbranu.”

“Naprotiv, ono što možemo reći je da je Rusija propala”, rekao je Samus.

“U suštini, Rusija je u strateškom razmišljanju već izgubila rat, jer su krenuli s velikim očekivanjima 24. februara. Planirali su da osvoje Kijev za par dana, bio je to katastrofalan proces, donosili su veoma loše odluke o svojim operacijama.”

“Definitivno možemo reći da je Rusija, strateški, propala”, rekao je on.

Najviši ukrajinski zvaničnici posljednjih sedmica šalju sve strašnija upozorenja o tempu borbi i gubicima koje trpe ukrajinske snage. Ukrajinski zvaničnici također su sve glasniji u svojim molbama za više zapadnog naoružanja i za brže dopremanje.

Adnan Čomor

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/rat-godinama-rusija-ukrajina/31910095.html

SLOBODNA VOJVODINA

Markovina: Ne bih se začudio da Vučić uskoro dobije Porfirija za protivnika

Istoričar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije “opasniji” od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ocenio da ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj

Published

on

By

Markovina je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići sa vlasti, na tom mestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije šta misli.

„Čuli ste šta je uoči održavanja Evroprajda, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podelio ljudima poput Milorada Vučelića“, rekao je Markovina.

Ocenio je da je Porfirije „najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma“ i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije „čak i od Vučića“.

„Vučić je bio deo rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo šta je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživeti sudbinu Vuka Draškovića“, rekao je Markovina.

Prema njegovim rečima, Vučić se nije ideološki promenio, ali iz taktičkih razloga povlači poteze poput toga da je pod pritiskom Zapada ipak dopustio održavanje Evroprajda.

„Ne bih se začudio da uskoro dobije Porfirija za protivnika. Ako se to dogodi, prvi put će u novijoj srpskoj istoriji patrijarh, u političkom smislu, biti jači od šefa države“, kazao je Markovina.

Dodao je da misli da nacionalističke izjave koje Porfirije daje predstavljaju ono što on zaista i misli.

„Porfirije je govorio o promeni granica na Balkanu baš u Bijeljini, baš u Bosni i Hercegovini, pa je veoma jasno šta to tačno znači i kakve je to poruka. Rekao je to namerno i to se ne može opravdati“, rekao je Markovina.

On je ocenio da je nacionalizam, a ne korupcija, ključni problem regiona.

„Lično bih se odrekao 50 procenata primanja samo da se rešim nacionalista“, poručio je Markovina.

Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/markovina-ne-bih-se-zacudio-da-vucic-uskoro-dobije-porfirija-za-protivnika/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik(Vojvođani): Vojvođani moraju sprečiti uništavanje Vojvodine

Izborni savez Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani smatra da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka već deceniju pljačkaju građane Vojvodine.

Published

on

By


SNS kadrovi iz Vojvodine bi najradije ukinuli institucije Vojvodine. Skupštinu i Vladu.

Ipak, to ne rade jer bi im onda bilo teže da otimaju.
Sada je stigao račun, a oni nastavljaju sa ponižavanjem Vojvođana.
Vojvođani moraju stati na put uništavanju Vojvodine.

Aleksandar Olenik
narodni poslanik

Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori od kojih strepi cela Evropa: Da li će pobediti desničarka Đorđa Meloni?

Italijanski sajam političke sujete kulminirao je u petak bukvalno do poslednje sekunde. Tada je udarom gonga u studiju televizijske mreže La7 obeležena ponoć, početak dana tišine uoči nedeljnih parlamentarnih izbora, a prekinuta je poslednja reč poslednjeg gosta Matea Salvinija, lidera Ksenofobične lige. (pun naziv: Liga za premijera Salvinija, član evropske suverenističke partije Identitet i demokratija).

Published

on

By

Subotnja tišina je, naravno, sasvim prividna. Sve što je rečeno u petak prelilo se u dnevne novine, radio i televizijske vesti, naravno i na portale, ležeći kao olovna kapa na mozgovima miliona italijanskih birača, barem onih koji sutra nameravaju da budu glasači. I saodlučuju ko će ući u novi, suženi republički parlament, piše Jutarnji list.

Biračka mesta su otvorena u nedelju od 7 do 23 sata. Minut kasnije znaćemo rezultate izlaznih anketa, četvrt sata kasnije biće objavljene prve projekcije (iskustvo kaže da mogu da greše i 1-2 odsto) . Kasno za štampane novine od ponedeljka (odavno su prošli dani kada se poslednji broj zatvarao u 2 ujutru), baš na vreme za portale (koji kod nas idu na spavanje oko ponoći).

Ako pobedi desni centar – kako su predizborne ankete jasno najavljivale – izgleda jasno da će Đorđa Meloni biti premijer. Tvrdi da mesta u vladi i javnoj upravi neće dobiti lojalisti, već kompetentni. Dodajmo: pod uslovom da joj to dozvole saveznici Salvini i Berluskoni (sa Tajanijem).

A u italijanskoj praksi je uobičajeno da se partner u političkoj vlasti ucenjuje, to nije karakteristika samo drugih.

Proslava demokratije

Izbori, rekao je neko otrcano, su slavlje demokratije. Neko je, neznajući svoj jezik, ostavio englesku imenicu na hrvatskom koju ne razume i napisao da su izbori festival demokratije. Kad je Italija u sredini, ta neznalica je skoro slučajno udarila. Petak je bio kao festival u Sanremu: svaki solista je interpretirao svoju estradu, manje-više harmonično, manje-više melodično, kitivši se retoričkim šljokicama, pojačavajući svoj nastup zvučnim i svetlosnim efektima.

Svi politički lideri čije stranke imaju više od pet odsto glasova održali su juče svoje poslednje mitinge, a zatim su – svaki po pola sata – prodefilovali ispred Enrika Mentana, urednika informativnog programa La7, koji je, pristojno i laskavo , ali usredsređeno ih je pitao šta su izbegavali na mitinzima bar kao đavo krštenu vodu. Pre Salvinija su došli: Đorđa Meloni (Braća Italije, predsednik Evropske konzervativne i reformističke partije), Enriko Leta (Demokratska partija, Partija evropskog socijalizma), Đuzepe Konte (Pokret 5 zvezda, van evropskih partija), Karlo Kalenda (Treći pol ).

Na Mentanino direktno pitanje, Meloni je rekla da njen model, ako postane premijer, neće biti Orbanova Mađarska, već Poljska Kačinjskog. Sada znamo. A već znamo da će pokušati da promene Ustav tako da predsednički sistem zameni parlamentarni – kao u Turskoj, Rusiji, širom Afrike, ali prvenstveno u dve Amerike.

Nešto drugo već znamo: kako se dele glasači desnog i levog centra. Naime, od 20 italijanskih regiona, Desni centar je na vlasti u njih 15, u različitim razmerama. S druge strane, u otprilike 80 odsto najvećih gradova gradonačelnici su iz redova Levog centra, pre svega iz Demokratske stranke (zbog čega zlonamerno kažu da vlada samo u sredinama sa ograničenim gradskim saobraćajem). Gradska buržoazija, etablirana, uglavnom obrazovanija, glasa za levi centar. Levičari su periferiju ostavili desno. Drugim rečima, siromašniji slojevi su izgubili nadu i poverenje u levicu, pa, žrtvovani u krizi, okreću se radikalnoj desnici, kao i pre sto godina.

Jutarnji

izvor: https://www.danas.rs/svet/izbori-od-kojih-strepi-cela-evropa-da-li-ce-pobediti-desnicarka-djordja-meloni/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Preobučeni radikali nas ponovo vode u izolaciju

Novi Sad, 25. septembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da poništi skandalozni i štetni Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje.

Published

on

By

Srbija se navednim planom stavila direktno pod kontrolu Vladimira Putina koji nastavlja svoju zločinačku akciju u Ukrajini i koji najdirektnije preti ne samo svetskom miru, već i opstanku naše planete. U ratu u kome su sve miroljubive i demokratske države na jednoj strani, na strani Ukrajine kao žrtve agresije, naprednjačka Srbija je odabrala da bude na pogrešnoj strani istorije, skupa sa zločinačkim režimima u Kremlju, Damasku, Pjong Jangu, Teheranu i Minsku.

Cena koju će građani Srbije narednih meseci i godina plaćati zbog neodgovorne, populističke i proputinovske politike Aleksandra Vučića i njegovog režima će biti razorna i veoma visoka. Pozivamo vlast da hitno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, kao i da se u međunarodnim organizacijama svrsta uz demokratske države. Cena inaćenja sa čitavim civilizovanim svetom neće biti samo merena predstojećom izolacijom Srbije, već i opadanjem kvaliteta života svakog našeg građanina. Srbija nema vremena i kapaciteta da prolazi još jednu etapu međunarodne izolacije samo zbog neodgovorne i štetočinske rusofilije preobučenih radikala na vlasti.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

NOVI SAD – Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV

Published

on

By

– Dakle, odlučio sam da se ne kandidujem za mesto predsednika i time na vreme poručio da ne želim ni kandidaturu, a kamoli da ponovo budem predsednik. Vreme je za mlađe ljude, a njih Liga ima. Ja ću naravno biti tu, kao član ili na nekoj drugoj stranačkoj funkciji ako mi se ponudi, ali neću biti predsednik. Ja sam to hteo i ranije ali nekako stalno nije bilo vreme za to i stalno su me ubeđivali ili kandidovali. Sada je vreme da se kormilo prepusti mlađima, tim pre što ima dovoljno vremena do izbora da to ne bude smetnja.

Kažete i da nećete napustiti politički život. Šta to tačno znači i kako će vaš budući politički angažman izgledati?

– Ja ne napuštam politiku i javni život time što odlazim sa čela stranke. Naprotiv. Ja sam u politiku ušao ne da bih ćutao, nego da ne bih ćutao. I do sada sam nekako, sigurno ste to primetili, morao da biram reči kada govorim o nekim ljudima, političkim procesima ili promenama u društvu u ovoj zemlji. Sada, jednostavno više nemam obavezu za eufemističkim izražavanjem i mogu da budem oštriji i direktniji.

Ko bi mogao da bude sledeći predsednik LSV? Hoćete li nekoga predložiti na Skupštini u novembru?

– Ne želim da utičem na to. To što sam ja 32 godine na čelu stranke ne znači da je Liga bila liderska stranka. Naprotiv. Mi smo imali i imamo i stranačke institucije i demokratske procese na koje nisam uticao. Ono na šta sam ponosan jeste činjenica da je u stranci prosto stasala generacija iskusnih, a opet dovoljno mladih ljudi koji imaju energiju da nastave da od LSV čine građansku i regionalnu stranku koja ne odstupa od svojih političkih ciljeva.

Ako se osvrnete 32 godine unazad, kako biste ocenili društvo tada, a kako danas?– Pre 32 godine ljudi su ozbiljno pristupali politici i imali ubeđenja. Bili su spremni da o njima polemišu i smatrali su svojom moralnom obavezom, barem oni sa kojima sam se družio, da daju svoj doprinos preuzimanjem odgovornosti u javnim poslovima. Danas je sračunato uništeno ne samo poverenje u politiku i političare, nego uopšte u bilo kakav oblik javnog angažmana. Pa, više niko ne pita šta može da učini za svoju zemlju nego koje će privilegije dobiti postavši deo vladajuće strukture. Čast, poštenje i odgovornost postale su ismejane kategorije, a kada pogledate ko je od toga najviše profitirao videćete da po istraživanju javnog mnenja, najviše poverenja građani imaju u crkvu i vojsku. Dakle, u hijerarhijske organizacije na koje javnost nema nikakav uticaj. Drugim rečima, sračunatim delovanjem interesnih grupa u Beogradu i inostranstvu u Srbiji je stvoreno najplodnije moguće tle za klerofašističku diktaturu. Pre trideset godina bilo je budućnosti, ima je i sada, ali je više niko ne vidi. Barem ne ovde.

Šta je vaša najveća greška u periodu dužem od tri decenije? A šta najveći uspeh?

– Najveći uspeh je što pojam Vojvodine kao simbola demokratije, interkulturalnosti i decentralizacije još uvek postoji. A najveća greška mi je što sam poverovao da se među političkom elitom u Srbiji, i pozicionom i opozicionom, nalazi iko ko iskreno veruje u mogućnost da se Srbija decentralizuje i da se vlast spusti što bliže građanima. U Beogradu, takva biljka još nije nikla.

Nenad Čanak ide na prajd, za uvođenje je sankcija Rusiji, za vas je Kosovo nezavisna država… Da li mislite da će za takvu politiku ikada biti većina građana i građanki Srbije?

– Naravno da neće dokle god budu tretirani kao stado kojim upravljaju čopori. Srbija ne samo da nema nezavisne medije, nego nema medije uopšte. Ima samo razvijenu propagandnu industriju, ponekad konkurentskih propagandnih firmi. I naravno onda, stepen laži i sračunatog zasipanja sumnjom u sve postojeće kojim su izloženi, građane Srbije, dovodi u situaciju da su prestali da razlikuju elementarno dobro od elementarnog zla. To vodi, posle moralnog sunovrata i u fizički nestanak.

I kada ste ušli u politiku i danas kada najavljujete povlačenje sa čela LSV Kosovo je tema. Kako komentarišete aktuelno uključivanje različitih međunarodnih izaslanika u rešavanje kosovskog pitanja? Jesmo li blizu rešenja?

– Nismo. Iz jednostavnog razloga što – pod jedan, niko nije definisao koje je tačno to kosovsko pitanje i pod dva – koliko socijalnih parazita živi od nerešavanja tog nedefinisanog kosovskog pitanja.

Izjavili ste da ste kao predsednik stranke morali da govorite uvijeno i da vam je to bilo opterećenje. Da zamislimo da je sad novembar, da je Liga dobila novog predsednika. Šta je prva „potpuno slobodna“ izjava Nenada Čanka?

– Čućete u novembru. Mesec i po dana je jako dug period u današnje vreme. Videćemo šta će se sve dogoditi do novembra, pa i to da li ću zbog poteza botoksiranog degenerika iz Kremlja imati mogućnost da se uopšte ikome obratim.

O političkim protivnicima u dve, tri reči:Boris Tadić: Prijatelj sa mnogo razlika.Vojislav Šešelj: Monstrum i nedovoljno osuđeni ratni zločinacDragan Đilas: Nikad račundžija političarSlobodan Milošević: Putinova budućnost.Čedomir Jovanović: Vreme će reći.Aleksandar Vučić: Šahista koji igra i crnim i belim.Ivica Dačić: Uvek nešto, s nepoznatim zaštoBoško Obradović: Diler voštanica i tamjana

(SzILSV, 25.09.2022)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Fon Kramon: Plan saradnje Srbije i Rusije signal da zamrznemo pregovore sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”

Published

on

By

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a srpsko ministarstvo je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Inače, Stranka slobode i pravde danas je u saopštenju osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, navodi se u saopštenju SSP.

Valentina Teodorović

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/fon-kramon-plan-saradnje-srbije-i-rusije-signal-da-zamrznemo-pregovore-sa-eu/

Continue Reading

Trending