Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zastava Vojvodine ponovo na udaru

“Službena zastava je ‘trn u oku’ onima kojima smeta i multikulturalizam i evropska ideja o Srbiji”

Published

on

Iako je zastava Vojvodine pre skoro dvadeset godina prvi put uvedena u upotrebu i dalje izaziva političke tenzije. Poslednji put u vojvođanskom mestu Ruski Krstur, nadomak Kule u Vojvodini, gde je grupa vandala sa prostorija javnog preduzeća krajem marta skinula zastave Vojvodine, Srbije i zastavu rusinske nacionalne manjine, a zatim spalila vojvođansku.

Slučaj iz Ruskog Krstura s kraja marta 2021. godine nije nov, za regionalnu stranku Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) „paljenje vojvođanske zastave, koja nema nacionalna obeležja, jeste put ka urušavanju multikulturalizma, tradicije suživota i dobrosusedskih odnosa u višenacionalnim sredinama“, saopštila je ta stranka.

Portparol LSV Aleksandar Marton, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) šta tačno smeta delu javnosti u vezi sa tom zastavom, kaže da se tu radi o „ogoljenom nacionalizmu“.

„Još od prvih dana donošenja odluke o simbolima Vojvodine, pojedinici ali i neke političke stranke jednostavno kreirale su stanje duha da Autonomna Pokrajina Vojvodina ne treba da ima simbole, dok na primer šahovski klubovi, fudbalski klubovi, planinarski klubovi mogu imati, i to je prihvatljivo. Nije im prihvatljivo da ustavna kategorija, kao što je Pokrajina Vojvodina ima te simbole“, kazao je Marton.

LSV, koju desno orijentisane stranke često optužuju za separatističku politiku kada je reč o Vojvodini, svake godine širom Vojvodine organizuje i događaje tokom kojih članovi te stranke defiluju sa stotinama zastava Vojvodine.

Uvođenje zastave

Vojvođanska zastava je zvanično uvedena 2004. godine. Dve godine ranije pokrajina je već definisala svoj grb. Na sednici na kojoj je doneta skupštinska odluka o zastavi trebalo je da se raspravlja i o predlogu himne, međutim ta tačka je skinuta sa dnevnog reda. Samo zasedanje kasnilo je zbog nekoliko anonimnih i lažnih dojava o bombi, navodno postavljenih u sali Skupštine Vojvodine.

Odluka o simbolima značajno je dopunjena 2016, godine kada su dvotrećinskom skupštinskom većinom, predvođenom Srpskom naprednom strankom, uvedeni i takozvani tradicionalni simboli Vojvodine: tradicionalna srpska trobojka i grb Vojvodine iz 1848. godine.

Odlukom Skupštine Vojvodine tradicionalna zastava od tog trenutka je ravnopravno postavljana sa zastavom Vojvodine i zastavom Srbije. Za tu odluku sa glasale Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara. Odluku su pozdravile desno orijentisane političke partije i pokreti u Srbiji.

Za ukidanje službenih simbola Vojvodine od početka se zalaže Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, čiji predstavnici tvrde da oni „nemaju nikakvog utemeljenja“. SRS je u pokrajinskom parlamentu u opoziciji, naspram većine predvođene SNS i manjinskom strankom Savezom vojvođanskih Mađara.

SRS je inicijativu za ukidanje zvaničnih vojvođanskih simbola formirala još 2019. godine, ali ona nije realizovana. Ipak, predstavnik te stranke u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kaže da su oni i dalje za ukidanje tih simbola. Navodi kako su ti simboli „oktroisani i političkim i pravnim nasiljem, protivno Ustavu tada važećem, jer 2002. i 2004. godine na snazi je bio Ustav iz 1990. godine“.

„Pokrajinski simboli su prepoznati Ustavom tek 2006. godine. Grb je pun heraldičkih falsifikata, koji je preuzet iz jedne popularne slikovnice iz Hrvatske. Službena zastava ne predstavlja ništa“, kaže on.

Serija incidenata u kojima su uništeni ili uklonjeni simboli Vojvodine:

2021: U Ruskom Krsturu skinuta je i zapaljena je zastava Vojvodine. Policija je uhapsila osumnjičene.

2015: U Staroj Pazovi sa jarbola ispred zgrade opštine skinuta je i bačena zastava Vojvodine.

2013: Srpski narodni pokret „Naši“ zapalio je zastavu Vojvodine u Novom Sadu u blizini sedišta LSV.

2012: Aktivisti organizacije Srpski narodni pokret „Naši“ zapalili su zastavu Vojvodine u Zrenjaninu i u Bačkom Petrovcu. Snimak paljenja zastave okačili su na YouTube, a taj snimak naslovili „Ups, ponovo smo to uradili“. Ovaj incident bio je deo akcije te organizacije kao znak podrške njihovom članu Stefanu Petroviću, koji je pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu osuđen na 15 dana zatvora i novčano sa oko 200 evra zbog paljenja zastave Vojvodine.

2012: Zapaljena je zastava Vojvodine u Novom Sadu u blizni zgrade policije. Srpski pokret „Naši“ objavio je snimak o tome i naveo je da su to učinili u čast Mladićevog rođendana. Kao čestitku za rođendan ispisali su i grafit na zgradi u blizini. Crnim sprejom je napisano „Čanak (Nenad Čanak, predsednik LSV, prim.aut.) nema dovoljno boje da sakrije junaštvo tvoje. Srećan rođendan đenerale“.

2010: Zapaljena je zastava Vojvodine na jarbolu ispred Skupštine opštine u Staroj Pazovi. Policijska uprava Sremske Mitrovice tada je saopštila da je time je učinjeno krivično delo uništenja i otuđenja tuđe stvari.

Zašto su simboli Vojvodine nekima problematični?

Službena zastava je „trn u oku“ onima kojima smeta i multikulturalizam i evropska ideja o Srbiji, smatra politikolog Duško Radosavljević.

„Tu zastavu nema ko da brani, osim onih koji to prihvataju kao deo svog regionalnog identiteta. Ta ideja je u defanzivi, a onda imamo vlast koja ne razume da štiteći simbole, zapravo štite i evropske vrednosti i vladavinu prava, za koje se deklarativno zalaže“, ističe on.

Aleksandar Marton iz LSV kaže da funkcioneri ćute i kada je reč o drugim ozbiljnim pitanjima.

„Ćute i kada je reč o finansiranju Vojvodine. Očigledno ne žele da ispadnu iz tog nacionalističkog kalupa, koji postoji i da ostanu na liniji nacionalizma i centralizma. Umesto da čvrsto reaguju, oni ćute. Koja god zastava da se pali ili uništava to nikad nije dobar signal“, ističe on.

Radikali, pak misle drugačije i kažu da službene simbole treba „brisati iz službene upotrebe“.

„Prevelika prašina se diže oko skrnavljenja ili nekorišćenja tih simbola. To su pojedinačni slučajevi koji se dešavaju na svakih pet-šest godina. Sprečićemo ovako nešto, kada oficijelni simboli budu uklonjeni iz upotrebe“, kaže Đurađ Jakšić.

Politikolog Radosavljević ističe da u celoj situaciji u vezi sa uništavanjem i nepoštivanjem simbola Vojvodine postoji i drugo pitanje.

„Mi imamo paradoks da ljudi koji su na visokoj funkciji Vojvodine ne razumeju šta ona zapravo znači. Treba postaviti pitanje upravo njima, pre svega predsedniku Pokrajinske Vlade (Igoru) Miroviću i predsedniku Skupštine Vojvodine (Ištvanu) Pastoru, kako se oni osećaju kada se pale simboli institucija na čijem su čelu“, kaže Radosavljević.

Igor Mirović, koji je na čelu Vlade Vojvodine od kada je SNS preuzela vlast u pokrajini 2016. godine, nije se javno izjašnjavao o incidentima u kojima uništavani pokrajinski simboli. On je, međutim, pre pet godina na jarbolu ispred zgrade Pokrajinske vlade svečano razvio tradicionalnu zastavu Vojvodine.

„Neka se tradicionalna zastava Vojvodine, zajedno sa našim drugim zastavama, ponosno vijori širom Vojvodine, uvek i svuda pod zastavom Srbije“, rekao je Mirović tada.

Koalicioni partner SNS, Savez vojvođanskih Mađara, koji je i sestrinska partija Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana, saopštenjima je osuđivao paljenje zvanične zastave Vojvodine. Ta stranka je takođe podržala SNS prilikom usvajanja tradicionalnog grba i zastave Pokrajine u Skupštini Vojvodine.

Šta kažu propisi?

Ustav Srbije iz 2006. godine definiše kao izvornu nadležnost pokrajine da ima svoje simbole kao i način korišćenja istih. Na sličan način stoji i u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji kaže da „isticanje simbola autonomne pokrajine uz simbole jedinica lokalne samouprave u autonomnoj pokrajini, vrši se u skladu sa propisom koji je utvrdila autonomna pokrajina.“

Odlukom Skupštine Vojvodine predviđeno je da „Zastava i tradicionalna zastava Vojvodine, uporedo sa zastavom Republike Srbije, viju se na zgradama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinske vlade, zgradama organa lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine i zgradama pokrajinskih organa i službi koje osniva Vojvodina“ i predviđa prekršajne kazne za one koji ih unište ili ne istaknu i to u iznosu od približno 900 evra.

Samo uništavanje simbola Vojvodine nije krivično delo. Kaznene odredbe regulišu samo pitanje simbola Srbije, međunarodnih organizacija i stranih država. U tom slučaju Krivični zakonik predviđa novčane kazne ili zatvorsku kaznu do tri meseca.

Zbog serije paljenja službene zastave Vojvodine, nevladine organizacije iz pokrajine su 2012. godine pozvale na izmenu Krivičnog zakonika i zatražile su zaštitu obeležja Vojvodine, kao i obeležja lokalnih samouprava.

Ima li paralela sa Katalonijom?

U oktobru 2017. godine, dok se u Španiji održavao referendum za nezavisnost Katalonije, LSV je saopštila da je su u više mesta u Vojvodini istaknute zastave španske pokrajine. LSV je u saopštenju navela i da u potpunosti podržava nameru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi je u međuvremenu postavljen transparent sa natpisom „Vojvodina Srbija, nikad Katalonija“, koji je kasnije uklonjen.

Španski državni organi proglasili su referendum nelegalnim, a katalonske vlasti su saopštile da je Katalonija glasala za nezavisnost.

Evropska komisija saopštila je da je katalonski referendum nelegalan, ali je osudila nasilje španske policije, ističući da nasilje ne može biti instrument politike. Najmanje 840 osoba povređeno je u sukobima policije i demonstranta u pokušaju španskih vlasti da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Zastave su se u Kataloniji takođe istakle u borbi za nezavisnost te pokrajine, te je tako takozvana „Estelada Blava“ nezvanična zastava koju najčešće ističu promoteri nezavisnosti, bila isticana tokom protesta.

(Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending