Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Za EU opasnost, za Beograd ‘njet’: Veze ultradesničara iz Srbije i Rusije

Od početka ruske invazije na Ukrajinu predstavnici ultradesničarskih organizacija iz Srbije odlazili su u Rusiju i održavali kontakte sa srodnim grupama, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE)

Published

on

Od početka ruske invazije na Ukrajinu predstavnici ultradesničarskih organizacija iz Srbije odlazili su u Rusiju i održavali kontakte sa srodnim grupama, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Češko predsedništvo Evropske unije (EU) je nedavno izradilo dokument u kojem se predlaže rasprava o efikasnosti zabrana kojima bi u državama Zapadnog Balkana trebalo izložiti desne ekstremiste. U dokumentu se naročito ističu veze desničara sa Rusijom.

Sa druge strane, još uvek nema indicija da nadležni organi u Srbiji kontakte srpskih i ruskih ekstremiste vode kao potencijalnu pretnju.

U prostorijama terorista iz Rusije

Puške, pravoslavne ikone i po koja fotografija ratnih zločinaca na zidovima – tako ukratko izgleda ambijent u kojem razgovaraju predstavnici “Srbske akcije”, neregistrovane klerofašističke organizacije, i ruskog “Imperijalnog legiona”, čiji članovi učestvuju u ratu na istoku Ukrajine, boreći se za “ujedinjenje ruskog naroda u jedinstvenu državu”.

Snimak posete srpskih ultradesničara prostorijama “Imperijalnog legiona” u Sankt Peterburgu objavljen je početkom maja na YouTube kanalu “Srbske akcije”.

U dvadesetominutnom snimku vidi se kako Denis Garijev, prvi čovek “Imperijalnog legiona”, vodi dvojicu pripadnika “Srbske akcije” kroz streljanu, prostorije za čuvanje oružja i teorijsku nastavu svoje organizacije.

“Imperijalni legion” je militantno krilo “Ruskog imperijalnog pokreta” (RIM), ultranacionalističke organizacije iz Rusije, koju je Stejt department 2020. označio kao globalnu terorističku pretnju.

U tom dokumentu su kao teroristi označene vođe RIM-a i “Imperijalnog legiona” – Stanislav Vorobjev, Denis Garijev i Nikolaj Truščalov, zbog toga što je RIM “obezbedio obuku u paravojnom stilu za bele suprematiste i neonaciste u Evropi i aktivno radi na okupljanju ovih vrsta grupa u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja”.

Kako u razgovoru sa članovima “Srbske akcije” kaže Garijev, članovi “Imperijalnog legiona” od 2014. godine ratuju na istoku Ukrajine, gde se nalaze i nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju u februaru 2022. godine.

Prema njegovim rečima, “Imperijalni legion” je monarhistička organizacija i Rusiju vidi “samo u okvirima (nekadašnje) Imperije, u okvirima monarhije”.

Ratko Mladić na zidu ‘učionice’

Garijev i njegovi sledbenici prizivaju epohu nekadašnje Ruske Imperije, kojom je vladao car i koja se teritorijalno prostirala na području današnje Ukrajine, Poljske, Finske, Belorusije, Moldavije, Kazahstana.

“Smatramo da je ono što se dešava u Ukrajini građanski rat unutar Rusije. Mi smo, kao i Srbi, dužni da ujedinimo svoj narod u jedinstvenu državu koja je, nažalost, razbijena”, rekao je Garijev na snimku, aludirajući na ideologiju “velike Srbije”, koju od početka devedesetih do danas baštine brojne ultradesničarske partije i pokreti u Srbiji.

Privrženost takvoj ideologiji Garijev je demonstrirao i dok je gostima iz Srbije pokazivao “učionicu” u kojoj se vidi desetak članova “Imperijalnog legiona” kako čiste puške.

Na zidu te prostorije okačena je uramljena fotografija Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske koji je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Vi svi znate ko je to”, kaže Garijev dok s ponosom pokazuje na Mladićev portret.

Odmah pored slike osuđenog generala nalazi se i uramljeni portret Jurija Budanova, nekadašnjeg vojnog oficira Rusije, koji je pred ruskim sudom osuđen na deset godina zatvora zbog otmice i ubistva 17-godišnje devojčice 2000. godine tokom rata u Čečeniji.

Nakon osam godina pušten je na uslovnu slobodu, a 2011. ga je u centru Moskve ubio stanovnik Čečenije.

Denis Garijev (levo), Aleksandar Užarević (u sredini) i još jedan član ultradesničarske "Srbske akcije" u prostorijama "Imperijalnog legiona"
Denis Garijev (levo), Aleksandar Užarević (u sredini) i još jedan član ultradesničarske “Srbske akcije” u prostorijama “Imperijalnog legiona”

Privođenje Rusa veri i oružju

Osim na području Donbasa, članovi “Imperijalnog legiona” borili su se, prema rečima njihovog vođe, i u Siriji i Libiji, sledeći ideju “zaštite hrišćana od radikalnog islama”.

Pripadnost hrišćanstvu, tačnije njenoj pravoslavnoj grani, izuzetno je važno za članove “Imperijalnog legiona”. Na to ukazuju i brojne knjige ruskih sveštenika, verski kalendar i pravoslavne ikone na zidovima.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva “Imperijalnog legiona” Garijev izdvaja “privođenje Rusa veri zasnovanoj na vojnom umeću”.

“Naš cilj je da obučimo što više Rusa. Samo prethodne godine kurseve je prošlo oko 850 ljudi”, tvrdi vođa ove organizacije.

Upravo je u dokumentu češkog predsedništva Evropske unije (EU), za koji je javnost saznala u julu, istaknuta jaka veza koju je Rusija ostvarila na Zapadnom Balkanu koristeći hrišćanstvo.

“Jedan od razloga za sve veće nepoverenje prema Zapadu je jaka veza koju je Rusija izgradila sa pravoslavnim hrišćanskim stanovništvom u regionu. Rusija se predstavlja kao zaštitnica posebno pojedinih naroda, ali i pravoslavnih hrišćanskih grupa na Zapadnom Balkanu”, navodi se u dokumentu.

Beograd kao baza za međunarodne desničare

Poseta ultradesničarske organizacije iz Srbije “Imperijalnom legionu” je izuzetno zabrinjavajuća, kaže za Radio Slobodna Evropa Majkl Kolborn (Michael Colborne), novinar i šef istraživačkog tima o ekstremnoj desnici na portalu Bellingcat.

“Brine me da bi to moglo da otvori mogućnost, u kontekstu aktuelnog rata u Ukrajini, da Beograd i Srbija postanu baza za pojedine članove međunarodne krajnje desnice, naročito za one koji imaju izrazito proruske stavove”, kaže Kolborn, čiji rad je fokusiran ektremnu desnicu u centralnoj i istočnoj Evropi

On podseća na veze koje je “Ruski imperijalni pokret”, u okvirtu kojeg radi “Imperijalni legion”, tokom prethodnih godina ostvario sa ekstremno desničarskim organizacijama širom Evrope.

Prema izveštaju Stanford centra za međunarodnu bezbednost i saradnju, dvojica pripadnika ultradesničarskog “Nordijskog pokreta otpora” – Anton Tulin (Thulin) i Viktor Melin – su u avgustu 2016. u Sankt Peterburgu učestvovali u RIM-ovom programu paravojne obuke.

Tulin i Melin su krajem 2016. i početkom 2017. godine izveli nekoliko bombaških napada u Geteborgu, u kojima su mete bile levičarska knjižara-kafe, sklonište za izbeglice i kamp u kome su bili smešteni tražioci azila. U napadima nije bilo poginulih, a jedna osoba u centru za azil je teže povređena.

Melin je osuđen na osam i po godina zatvora, a Tuliin je dobio godinu i po.

Švedski tužilac je izjavio da je obuka u RIM-u bila “ključni korak u [njihovoj] radikalizaciji”.

Odnosi ‘Imperijalnog legiona’ i Kremlja

“Ako ste krajnje desničarska grupa koja otvoreno radi u Rusiji danas, morate imati neke veze sa tamošnjim vlastima”, kaže novinar Majkl Kolborn.

Kolborn kaže da su ruske vlasti pre otprilike jedne decenije počele da doživljavaju krajnju desnicu kao sve veću pretnju, te su pojačale pritisak na ultradesničarske aktere. Zbog toga je, dodaje, od 2014. veliki broj njih otputovao u Ukrajinu, gde se bore na strani Ukrajine.

“Dakle, jedini krajnje desničarski pokreti i grupe koji sada mogu da deluju u Rusiji su oni koji imaju dobre odnose sa Kremljom. Oni nisu opozicija, već marširaju u istom smeru kao Putin i Kremlj”, kaže Kolborn.

U video snimku “Srbske akcije” lider “Imperijalnog legiona” kaže da je ta organizacija već godinama “podvrgnuta progonu” od strane ruskih vlasti, kao i da im je policija više puta pretresala prostorije. Međutim, on dodaje da su pritisci na “Legion” donekle popustili nakon što su pripadnici te paravojne organizacije otišli na front u Ukrajini.

Poznato lice u delegaciji ‘Srbske akcije’

U odabranoj delegaciji “Srbske akcije” koja je posetila “Imperijalni legion” na snimku se vide dva mlađa muškarca.

RSE je identifikovao da je jedan od njih Aleksandar Užarević, koji je deo ekipe humorističke emisije “Dnevnjak”. Ovaj serijal je nekoliko godina emitovan na javnom servisu RTV Vojvodine, a danas je ograničen na YouTube platformu, na kojoj ima blizu 660.000 pratilaca.

RSE je posredstvom Instagrama uputio pitanja Užareviću u vezi sa njegovom posetom “Imperijalnom legionu”, kao i o vezama “Srbske akcije” sa ovom i drugim srodnim organizacijama iz Rusije, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Odgovori nisu stigli ni sa zvaničnog mejla “Srbske akcije” na koji je RSE takođe uputio pitanja.

Veličaju saradnike okupatora, progone Rome

“Srbska akcija” nije zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre. Nema istaknutog vođu, a pažnju šire javnosti je privukla krajem 2014. godine, kada su njihovi članovi ubacivali u poštanske sandučiće više beogradskih naselja letke protiv romske populacije.

Njihovi članovi su učestvovali na brojnim ekstremno desničarskim skupovima i organizovali ulične skupove sećanja za saradnike okupatora iz vremena Drugog svetskog rata – Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade, i fašističkog ideologa Dimitrija Ljotića, osnivača vojne formacije Srpski dobrovoljački korpus koja se pod komandom nemačkog Vermahta borila protiv jugoslovenskih partizana.

Svoju naklonost prema saradnicima okupatora istakli su i kada su krajem 2015. godine upali na tribinu u novosadskom Muzeju savremene umetnosti, gde se kritički govorilo o Nedićevoj kvislinškoj vladi.

Na zvaničnom sajtu ove organizacije navodi se da se “Srbska akcija” zalaže za “borbeno srbsko pravoslavlje”, kao i za čuvanje “nacionalnog bića i rasnog identiteta”.

‘Bez reperkusija, ekstremna desnica raste’

Majkl Kolborn ocenjuje da je naročito indikativno da je “Srbska akcija” objavila video na popularnoj i široko dostupnoj platformi YouTube. To, prema njegovim rečima, pokazuje da ova grupa sa krajnje desnice ne strahuje da bi se mogla suočiti sa eventualnim pravnim sankcijama.

“Jedna od najgorih stvari koju neka država može da uradi što se tiče krajnje desnice jeste da ignoriše taj problem. Kada pustite krajnju desnicu da radi šta želi, bez straha od reperkusija, samo im pomažete da rastu”, upozorava Kolborn.

On dodaje da ga ne iznenađuje izostanak reakcije nadležnih u Srbiji, s obzirom na to da ni do sada nisu poklanjali previše pažnje desnom ekstremizmu.

“Postoji razlog zašto je krajnja desnica u Srbiji već dugo izuzetno jaka i što je prisutna i u parlamentu i na ulici. To je zbog toga što im nadležni gledaju kroz prste ili su u nekim slučajevima navodno i povezani sa ekstremnom desnicom”, kaže Kolborn.

RSE je na adrese Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativne agencije poslao pitanja da li su imali saznanja o susretima srpskih i ruskih ultradesničara od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Organizator proruskih protesta u poseti Moskvi

U Rusiji je početkom maja boravio i Damjan Knežević, vođa neformalne ultradesničarske grupe “Narodna patrola”. Knežević je takođe i jedan od organizatora nekoliko protesta podrške Rusiji, održanih u Beogradu, nakon početka ruske invazije.

Srbiju je, na taj način, stavio na mapu retkih država u kojima se organizuju skupovi podrške ruskoj invaziji.

Knežević je boravio u Moskvi, gde je, kako je izvestio desno orijentisani portal Srbin.info, govorio za nekoliko ruskih medija, među kojima je i Russia Today (RT).

Ovoj državnoj televiziji je u Evropskoj uniji zabranjeno emitovanje, pošto se smatra “instrumentom” za širenje ruske propagandne i dezinformacija u vezi sa ratom u Ukrajini.

Gostovanja je na Telegram kanalu “Narodnih patrola” podelio i Knežević.
Gostujući na RT-u, Knežević je kazao da su “Srbi i Rusi braća”, kao i da se protiv Rusije vodi “medijska kampanja kao što je to bio slučaju sa Srbima tokom devedesetih godina”.

“Nastavićemo da podržavamo Rusiju kako bi ruski narod razumeo da smo pravi strateški partneri na Balkanu”, poručio je Knežević.

U razgovoru za moskovski radio “Komsomolskaja pravda” Knežević se pohvalio da je bez podrške mejnstrim medija uspeo da izvede “20.000 ljudi i da prvi u svetu pružimo podršku ruskoj vojnoj operaciji koja je, po našem mišljenju sprovedena da bi se sačuvao ruski narod na vašim vekovnim ognjištima”.

Prvi od nekoliko protesta podrške ruskoj invaziji održan je početkom marta u Beogradu, nakon što se Srbija na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Zvanični Beograd, koji pretenduje na članstvo u EU, međutim, do danas nije uveo sankcije Rusiji niti ima naznaka da će se to u skorijoj budućnosti desiti.

Građane Srbije je na to prvo prorusko okupljanje pozvao i Denis Garijev, čelnik već pomenutog “Imperijalnog legiona”.

“Mi ruski patrioti i nacionalisti molimo naš bratski srpski narod za podršku”, rekao je on, između ostalog, u video poruci na ruskoj društvenoj mreži Telegram. Njegovo obraćanje je prenela većina ultradeničarskih grupa iz Srbije, od “Srbske akcije” do Kneževićeve “Narodne patrole”.

Tokom posete Moskvi Knežević je govorio na konferenciji za medije 4. maja, zajedno sa Aleksandrom Lisovim, prvim čovekom “Rusko-srpskog centra Orlovi”.

Kako je RSE ranije pisao, organizacija koju vodi Lisov na svom Telegram kanalu targetira protivnike ruske invazije u Srbiji, dok je prvi čovek “Orlova” čest gost u Srbiji.

Na društvenim mrežama RSE je pronašao fotografije Aleksandra Lisova sa Milošem Banđurom, poslanikom vladajuće Srpske napredne stranke u prethodnom sazivu parlamenta, kao i sa Arnom Gujonom, bivšim pripadnikom francuske ultradesničarske grupe “Generacija identiteta” a sadašnjim direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Vladi Srbije.

Banđur na društvenim mrežama pruža otvorenu podršku politici Kremlja i agresiji na Ukrajinu.

Knežević se nije javio na poziv da govori za Radija Slobodna Evropa.

Učesnici protesta protiv NATO-a i za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu okupili su se 24. marta u centru Beograda na poziv ekstremno desničarske grupe “Narodne patrole”. Posle skupa su prošetali centralnim gradskim ulicama do ambasade Rusije, uz parole “Krim je Rusija, Kosovo je Srbija” i “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija (EU)”. Protest je organizovan na godišnjicu početka NATO intervencije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) ispred zgrade Generalštaba, koja je 1999. godine pogođena u vazdušnim napadima. (Montaža: Ana Toader)

Na antimigrantskom talasu

“Narodna patrola” je neregistrovana organizacija koja je u centar pažnje dospela početkom 2020. godine, nakon što se društvenim mrežama proširio snimak na kojem grupa od dvadesetak mladića sa crnim kapuljačama maltretira migrante i izbeglice u centru Beograda.

U međuvremenu su na Telegramu napravili grupu koja broji blizu 6.000 članova. U grupi se objavljuju fotografije i snimci migranata i izbeglica sa ulica gradova Srbije, šire često neproverene informacije na račun migranata i izbeglica.

Ova grupa je vremenom postala poznata i po anti-LGBT porukama, ometanju novinara tokom izveštavanja sa Beograd prajda kao i po širenju nacionalne, rasne i verske mržnje.

Okupljali su se i kako bi ometali antifašističke skupove u Beogradu organizovane sa zahtevom da se ukloni mural Ratka Mladića u centru Beograda.

U međuvremenu je češko predsedništvo Evropske unije saopštilo da je izradilo dokument pod nazivom “Desničarski ektremizam na Zapadnom Balkanu” u kojem se predlaže rasprava o efikasnosti zabrana kojima bi u državama Zapadnog Balkana trebalo izložiti desne ekstremiste.

U dokumentu, u koji je RSE imao uvid, se navodi da lokalni ekstremizam na Zapadnom Balkanu poprima različite oblike, bilo da se radi o radikalnim fudbalskim navijačima, bilo o radikalnim sledbenicima raznih panslovenskih, nacionalističkih ili radikalnih pokreta.

Konstatuje se da rat u Ukrajinji, ima primetan uticaj na Zapadni Balkan, dok ga lokalne ekstremno desničarske grupacije percipiraju na veoma snažan način.

Srbija trenutno nema Nacionalnu strategiju za borbu protiv terorizma, pošto je prethodna istekla 2021. godine. Pravni eksperti i pojedine nevladine organizacije su ukazivale da je veliki propust to što ni u prethodnoj strategiji desni ekstremizam nije bio prepoznat kao jedan od ključnih problema.

Radio Slobodna Evropa je u ranijem istraživanju utvrdio da nadležni u Vojsci Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova ne poklanjaju dovoljno pažnje ekstremnoj desnici u redovima tih institucija.

Dušan Komarčević

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/veze-ultradesnicara-iz-srbije-i-rusije/31953798.html

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Vlast da ne širi mržnju prema susedima!

Vojvođanska partija je pozvala danas vlasti u Srbiji da prekinu sa huškanjem i širenjem mržnje prema susednim zemljama.Kako je navedeno u saopštenju te stranke, nakon odluke Evropske unije da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom Janafom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su za takvu odluku direktno optužili Vladu Republike Hrvatske

Published

on

By

Vojvođanska partija ukazuje da Hrvatska, iako članica EU, nema tako jak uticaj u Evropi da bi mogla sama tako nešto da uradi.

“Aleksandar Vučić mora da shvati da ne može više da sedi na dve stolice i da mora da odluči na koju će stranu. Jedini ispravan put je onaj ka članstvu u Evropskoj uniji i uvođenje sankcija Rusiji”, istakla je u saopštenju potpredsednica Vojvođanske partije Dragana Santrač.

Dodala je da vlast mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i “da prestane da optužuje druge za svoje greške i pogrešne poteze koje vuče u spoljnoj politici i odnosu prema Evropskoj uniji i zemljama članicama EU”.

“Ta nacionalistička i ratnohuškačka politika je ono što SNS i njegove satelite održava na vlasti. I vreme je da se s tim prestane”, poručila je Santrač.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjanska-partija-vlast-da-ne-siri-mrznju-prema-susedima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Nekoliko desetina građana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo, javila je RTS

Published

on

By

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

(Danas, foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Nekim pojedincima je bitnija mržnja prema LSV, nego borba protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu

Published

on

By


Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma.
Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada.
LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.
U borbi protiv fašizma svi moramo biti ujedinjeni, jer je ta borba jedini garant stvaranja zdravog i demokratskog društva.

Marko Lutkić

Gradski odbor LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Antifašistički skup u organizaciji LSV

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci

Published

on

By

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sin Jorgovanke Tabaković imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine

Nikola Tabaković ove nedelje je imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Tabaković je tako postao jedina osoba koja je, pored direktora, ovlašćena da samostalno zastupa Razvojni fond Vojvodine, piše na portalu Agencije za privredne registre (APR)

Published

on

By

Nikola Tabaković u telefonskom razgovoru sa novinarkom Nove ekonomije nije želeo da odgovori da li je u srodstvu sa guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS).

On nije odgovorio ni na SMS poruku sa istim pitanjem, niti je odgovorio na kojoj se funkciji u okviru Razvojnog fonda nalazi.

Nova ekonomija je poslala zahtev i Narodnoj banci Srbije i Razvojnom fondu AP Vojvodine sa istim pitanjem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Međutim, brojni podaci do kojih je Nova ekonomija došla ukazuju da je Nikola sin guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković. Isto su potvrdili i nezvanični izvori našeg portala.

Naime, u biografiji Jorgovanke Tabanković navodi se da ima sina Nikolu.

On je dospeo u žižu javnosti nakon incidenta u Novom Sadu 2015. godine, kada je navodno došlo do sukoba između njega i advokata Nemanje Aleksića.

Takođe, Nikola Tabaković ima i privatnu firmu koja ima registrovano sedište na istoj adresi u Novom Sadu koju je i guvernerka Tabaković prijavila za svoju ličnu adresu 2008. godine, kada je bila na listi Srpske radikalne stranke za narodne poslanike.

U katastru nekretnina, navodi se da je Nikola Tabaković sada jedini vlasnik istog stana, da je srednje ime njegovog oca isto kao i ime preminulog supruga guvernerke.

U objavama na društvenim mrežama i u komentarima na medijske objave komentarisali da je sin guvernerke zaposlen u Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Delatnost Razvojnog fonda je odobravanje kredita, trgovina hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pracvnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, navodi se na sajtu ove institucije.

Razvojni fond nema status agencije ili posebnog pookrajinskog tela, već je u pitanju društvo sa ograničenom odogovornošću.

Nešto više od petine vlasništva nad Razvojnim fondom Vojvodine ima država, dok preostalih 78 udela poseduje Autonomna pokrajina Vojvodine.

Razvojni Fond obavlja poslove koji se odnose na: odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova (uključujući i konverziju potraživanja), i druge poslove u skladu sa zakonom.

Razvojni fond je osnovan u februaru 2013. godine. Direktor Razvojnog fonda Vojvodine je Goran Savić.

Katarina Baletić

izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sin-jorgovanke-tabakovic-nbs-imenovan-za-zastupnika-razvojnog-fonda-vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Od 1. novembra Srbija više neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a članovi državnog vrha juče su za to optužili Hrvatsku, iako se još polovinom ove godine znalo da na jesen nećemo moći da nabavljamo taj ruski energent

Published

on

By

Sagovornici “Nove” navode da zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije nije sankcija Srbiji već NIS-u koji je većinski u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft, te da zbog neprilagođavanja spoljnoj politici EU, odnosno neuvođenju sankcija Rusiji Srbija može da trpi i neke druge posledice.

Još polovinom prošle godine znalo se da Srbija od početka novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra i optužujući hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Foto: A.K./ATAImages

“Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu”, rekla je Brnabić, dodajući da je ostala nafta 20 odsto skuplja od ruske.

Njoj je zasmetalo što je iz zabrane uvoza izuzeta Bugarska, gde posluje takođe ruski Lukoli.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da Lukoil i NIS nisu ista stvar – da je Lukoil ruska privatna kompanija, dok je Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a ruska držvna monopolska kompanija.

„To su različite stvari i to je različiti odnos prema ruskoj državnoj i prema privatnoj kompaniji. Takođe, Bugarska je članica EU, Bugarska podržava sve sankcije EU. Bugarska osuđuje rusku agesiju u Ukrajini i konkretno, a ne samo načelno. Mi sve to nismo“, navodi Đukić.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da zabranom uvoza nafte iz Rusije neće biti nekih bitnih posledica po Srbije, ako neko ne zloupotrebi ovu odluku, misleći na vlast u Srbiji i Gaspromnjeft. Kako kaže, ta odluka je davno najavljivana, a srpske rafinerije su i do sada prerađivale većim delom naftu koja nije ruskog porekla, već iračku, kazašku, libijsku…

Na pitanje “Nove” da li možemo da trpimo još neke posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Đukić navodi da treba videti koji je paket EU u pripremi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Sigurno je da će Brisel pratiti postupke i ponašanje Beograda i da će na osnovu toga suditi i donositi odluke. To znači da iz već postojećeg korpusa tog ogromnog broja sankcija koje postoje može vrlo lako da se neke od tih primene i na Srbiju. U javnosti su se do sada pominjale od viznih, preko finansijskih, do zabrane investiranja. To je sve u opticaju” kaže sagovornik “Nove”.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, ističe da Srbija nije pod sankcijama, već NIS.

„Protok ruske nafte kroz Janaf je pod sankcijama. Samim tim Srbija koja je jedino vezana za Janaf – i rafinerija nafta Pančevo i rafinerija nafte Novi Sad nemaju pristup. Postojao je period od šest meseci u kom je Srbija trebalo da se snađe za naftu. NIS je pod sankcijama, kao jedini veliki uvoznik kroz Janaf. Sankcije su za ruske firme“,- ponavlja Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

On dodaje da je Srbija na vreme razmišljala o tome da je jedini uvoznik ruska kompanija imala bi u međuvremenu neku novu kompaniju koja bi uvozila naftu i ne bi imala problem.

„Bila bi srpska, austrijska… čija god i možda bi mogla da prođe bez ovoga sada. U Srbiji je jedini uvoznik kroz Janaf NIS, koji je ruska kompanija. U vlasništvu Rusa je i uvoz i proizvodnja i promet. U Bugarskoj nije tako. Tamo je samo rafinerije u vlasništvu Lukoila, a najveći prodavac je privatna bugarska kompanija i sutra može da kupi iz koje god hoće kompanije naftu koja je ruska ili nije ruska“, kaže Štiplija za “Novu”.

Upitan da li možemo da očekujemo posledice neuvođenja sankcija Rusiji, on navodi da smo našim nečinjenjem već sami sebi napravili štetu.

„Nema ne treba EU ili neko da nas dodatno kazni. Možemo to i sami. Sve restriktivne mere koje donosi EU nisu uperene prema državama članicama, odnosno zemljama kandidatima, već isključivo protiv Rusije i ruskih kompanija za koje EU misli da učestvuju na neki način u finansiranju agresije na Ukrajinu. Mi možemo da snosimo neke druge posledice zbog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je na državama članicama da donesu tu odluku“, navodi Štiplija.

Predsednik Vučić je još u julu govorio da će država, ako bude morala, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika, dok traju sankcije, a vratiti kad prođu. To se nije dogodilo. Vučić je tada izjavio da pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima.

“NIS se mesecima priprema da uvozi nerusku naftu”

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da se u maju znalo da će Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit”.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Nataša Latković

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-srbija-pred-novim-sankcijama-eu-posle-zabrane-uvoza-ruske-nafte-sve-je-u-igri/

Continue Reading

Trending