Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić posle samita Otvorenog Balkana: Nijedna odluka o zabrani izvoza neće se odnositi na Skoplje i Tiranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je danas domaćin Samita Otvorenog Balkana i naveo da je to inicijativa koja je donela nadu u prostor koji je uvek bio opterećen trvenjima, sukobima, a u najbolja vremena opterećen razmimoilaženjima

Published

on

“Kao što je Dritan (Abazović) rekao sve smo to probali, samo još nismo pokušali da sarađujemo i uradimo sve da obezbedimo bolji život građanima. Mislim da je došlo dobro vreme za to”, istakao je Vučić na konferenciji za štampu posle Samita “Otvorenog Balkana”.

On je naveo i podatke koji, kako je rekao, pokazuju koliko saradnja doprinosi razvoju regiona.

“U odnosu na prošlu godinu u istom periodu, samo između Severne Makedonije i Srbije povećao se broj kamiona za 1.033, te sada, umesto 7.000 imamo 8.000 kamiona koji saobraćaju između naše dve zemlje. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama inicijative, delimično zbog viših vrednosti, ali pre svega pojačane trgovine i to za 12,5, odnosno 29 odsto, u zavisnosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije”, kazao je Vučić.

Rekao je da su to stvari koje govore da preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa.

On je naglasio da nas čeka teška zima, i ko kod kaže drugačije ne bi rekao istinu, te da je važno što su formiane krizne grupe za saradnju među članicama Otvorenog Balkana. Preneo je da su određeni papiri iz EU procureli, koji pokazuju da će gledati da pomognu zemljama koje budu morale da uvoze energente, i najavio da će Zapadni Balkan u celini tražiti podršku i delimičnu pomoć, odnosno naknadu za kupovinu električne energije i da budemo deo jedinstvenog sistema EU.

“Ako nas puste bilo bi veoma važno svim zemljama Otvorenog Balkana, ali i Crnoj Gori i BiH bi svakako olakšalo i preživljavanje i prezimljavanje”, kazao je on.

Vučić je naglasio da je razgovarano o svim važnim energetskim projektima, kao i šta činiti. S tim u vezi je ukazao da bi situacija bila bolja da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja nema gasa, a Srbija nema kapacitete.

“Mi to možemo narednih godina da rešavamo da bi neku kasniju godinu dočekali spremniji. Albanija ima ugalj, mi nedostajući ugalj. Gledaćemo kako da učinimo narednih godina sve što je u interesu svih nas”, podvukao je on.

Vučić je naglasio da je veoma važno da se, ako bilo koja odluka bude doneta o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda, to nikada neće odnositi na bilo koju zemlju Otvorenog Balkana.

“Šta god i bilo šta da uradimo zbog nestašica u svetu sve će naše biti dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto”, objasnio je on.

Vučić je rekao da je počastvovan zbog svega što su zajednički organizvali ovih dana na Beogradskom sajmu, dodajući, s tim u vezi, da je ponos biti pripadnik Otvorenog Balkana.

“Moji politički protivnici kada ne znaju šta da kažu, kažu bio je pripit. Ne znaju s koliko ponosa sam obilazio štandove i pokušao da pokažem poštovanje prema svima. Ići ću i sutra na Sajam vina”, kazao je on.

Vučić je rekao da je sajmom vina Otvorenog Balkana pokušano da se uradi nešto što se meri sa najvećim sajmovima kao što su VinItali i sajam u Dizeldorfu, i da pokažemo smo svet i da ne samo da možemo da idemo u korak, već i da budemo bolji od ostalih.

“Zadovoljan sam što smo pokazali da možemo da budemo ne samo jednaki, već i uspešniji od drugih u Evropi i svetu. Ponosan sam na naše prijateljstvo i saradnju”, zaključio je on.

Rama: Trebalo bi da zatražimo dodatnu pomoć od EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi zemlje OB trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog enegetske krize i predstojeće zime i najavio da će biti formirana zajednička Agencija za strana ulganja Otvorenog Balkana Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.

Projekcije koje smo razmenili nas trojica o troškovima tokom zime su zabrinjavajući, dodao je Rama.

“Možete da imate novac, ali ne možete da kupite enegenete, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima, vakcine jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi ova sitaucija se rešila”, rekao je Rama.

Rama je rekao da će biti osnovana krovna zajednička Agencija za strana ulaganja Otvorenog Balkana, ali da će nastaviti da postoje i pojedinačne agencije sve tri zemlje.

Istakao je da je juče, kada je otvoren sajam vina OB, bio najveći dan te regionalne inicijative.

“To je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini i umesto da otvorimo vrata ljudima koji vredno rade i proizvode hranu i druge stvari i ljudima iz celog sveta, mogli smo da otvorimo vrata još nekim lošim vestima – o sukobima i ratnim nemirima. Na svu sreću bilo je ovo prvo”, rekao je Rama.

OB je, kako je rekao, naš izbor da gledamo napred i zbližavamo ljude i omogućimo im da se bolje razumeju i da imaju više mogućnosti.

“Da se stavimo u kožu drugih, što bi rekao ambasador Kristofer Hil”, rekao je Rama i dodao da postoji toliko stvari oko kojih mozemo da sarađujemo i napomenuo da će ova zima biti najverovatnije jedna od najtežih sa kojima smo se sreli na Balkanu i da će naše zemlje zbog OB biti pošteđene.

“Kada govorimo i na KiM, postoje restrikcije koje traju satima i to je činjenica, kao i što su Velka Britanija, Francuska, Nemačka i druge zemlje predstavile planove za restrikcije struje. To su planovi koji obuhvataju restrikcije posle 22 sata uveče na ulicama, izlozima, restorana, što znači zatvarnje svih aktivnosti. To znači zatvaranje života uveče, kao što je bilo tokom pandemije, samo sada da bi se uštedela struja”, rekao je on.

Rama je rekao da su razgovarali danas koliko će to koštati, a da se ne stavi na pleća naših građana.

Dodaje da su u Albaniji predvideli da ne menjaju cene struje za građane i male potrošače, ali da će se tek videti da li je to realno, kao i da će Albanija za zimski period imati vanredni trošak od oko pola milijarde evra zbog enegetske situacije.

Kovačevski: Pravi koraku pravom trenutku

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da su potencijali za povezanost regiona, jedna od tema koja je posebno zanimala učesnike današnjeg samita u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, navodeći da je zaključeno da su međusobna saradnja i mogućnosti za razvoj nešto na čemu treba dalje raditi.

“Ovo je bitan dan za region jer smo svi zajedno poslali poruku da su države i vlade solidarne i da preuzmemo aktivnosti da se zajedno pozabavimo problemom krize sa kojom se suočava kako Evropa, tako i naše zemlje”, rekao je Kovačevski na konferenciji za medije u okviru samita i dodao da će predstojeća zima biti duga i možda najteža od Drugog svetskog rata, i za nas, a i širom sveta.

Poručio je da je, sudeći po današnjim razgovorima, bolje da to preživimo zajedno nego podeljeni, te dodao da su upravo suština “Otvorenog Balkana” povezanost, solidarnost i dobrosusedski odnosi u cilju poboljšanja standarda života građana.

“To imamo na umu u ovim kriznim vremenima, ali to nije ništa novo, jer smo se kao dobri susedi već pomagali tokom kovid krize i kada su se događale prirodne nesreće”, rekao je Kovačevski.

Naveo je da je prirodno okrenuti se onima koji su nam najbliži, raditi na dobrobit svih građana, blisko sarađivati sa ciljem obezbeđivanja bezbednosti hrane i prvi pomagati jedni drugima, ako dođe do nestašice na lokalnom tržištu.

Kovačevski je, između ostalog, istakao značaj sporazuma potpisanih na današnjem samitu.

“Ukoliko bismo na tržištu nastupili pojedinačno, bili bismo slabiji, ako nastupimo zajedno imamo veću šansu da privučemo investicije u regionu i veće mogućnosti da zadržimo postojeće investicije i investitore u regionu, ukoliko oni odluče da prošire svoje aktivnosti”, dodao je Kovačevski.

Tegeltija: Privrednici iz BiH su u OB, koliko god političari želeli to da blokiraju

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će iako BiH nije potpisala danas sporazum o snabdevanju hranom i energenatima između zemaja članica inicijative OB, Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

Tegetlija je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u okviru Samita Otvorenog Balkana kazao da je srećan što je prisustvovao potpisivanju sporazuma koji će rešiti problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama zemalja koje sučlanice Otvorenog Balkana, ali da je i tužan jer ministar iz BiH nije potpisao isti sporazum.

Tegletlija je kazao da je srećan što je video kako izgleda kada zemlje zajednički reše problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama dodajući da te zemlje neće interesovati da li su neke luke otvorene ili ne.

“Imaju siguran lanac snabdevanja”, kazao je Tegletlija i istakao da je taj sporazum jednako potreban i BiH koliko i Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Branislavu Nedimović što su odgovorili na molbe BiH da im obezbede snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, Tegletlija kaže da se nada da će i pored toga što BiH nije potpisala danas sporazum Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

“Privrednici BiH su u Otvorenom Balkanu koliko god političari to želeli da blokiraju, oni su i na Sajmu vina imali šta da pokažu i biće i dalje na tim sajmovima”, ukazao je Tegletlija.

Abazović: Crna Gora će delegirati predstavnika u Kriznu grupu

Crna Gora će, iako nije članica “Otvorenog Balkana”, delegirati svog predstavnika u Kriznu grupu za bezbednost hrane i energenata te inicijative, jer je to važno pred nastupajuću jesen i zimu, izjavio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

On je na zajedničkoj pres konferenciji, kao gost Samita, rekao da su juče svi bili srećni i zadovoljni, na sajmu “Vinska vizija”, koje je organizovan na najvišem nivou, gde su se osetile pozitivne vibracije i želja da se na slične događaje što cešće dolazi, a danas je usledio razgovoro o ozbiljnijim temama, o velikim problemima svih zemalja, koje se odnose na vrlo nepredvidivu jesen i zimu a verovatno i proleće 2023.

Naveo je da je to dokaz da inicijativa “Otvoreni Balkan” fukcnioniše, uz čestitke na potpisanim sprazumima.

 

“Na sastanku Krizne grupe za bezbednost hrane i energenata smo tražili da Crna Gora delegira člana, i uzimam obevezu da to u Vladi Crne Gore uradimo, da predložimo člana, i to je prihvaćeno iako nismo punopravni članovi ”Otvorenog Balkana”, rekao je Abazović.

To, naveo je, govori o duhu koji vlada u okviru ove inicijative, između ljudi koji je čine.

“Da idemo putem saradnje, da nalazimo rešenja za naše građane, da se držimo zajedno. To je bila poruka i samita u Ohridu, i ovog danas u Beogradu. Sve ostalo može da bude sitna kalkulacija, politikanstvo, stvaranje razdora među građanima. Ali, ovakve inicijative šalju drugačiju poruku”, rekao je Abazović.

Uz zahvalnost svima, dodao je da se nada da će se svi na nekom sličnom skupu, poput današnjeg, uskoro sresti u Crnoj Gori.

Potpisano nekoliko sporazuma i memoranduma

Danas su ministri zemalja Otvorenog Balkana u Beogradu potpisali nekoliko sporazuma. Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Sporazum je, kako je navedeno, potpisan u Palati Srbija kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative Otvoreni Balkan.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Euronews, Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/60988/vucic-posle-samita-otvorenog-balkana-nijedna-odluka-o-zabrani-izvoza-nece-se-odnositi-na-skoplje-i-tiranu/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Vlast da ne širi mržnju prema susedima!

Vojvođanska partija je pozvala danas vlasti u Srbiji da prekinu sa huškanjem i širenjem mržnje prema susednim zemljama.Kako je navedeno u saopštenju te stranke, nakon odluke Evropske unije da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom Janafom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su za takvu odluku direktno optužili Vladu Republike Hrvatske

Published

on

By

Vojvođanska partija ukazuje da Hrvatska, iako članica EU, nema tako jak uticaj u Evropi da bi mogla sama tako nešto da uradi.

“Aleksandar Vučić mora da shvati da ne može više da sedi na dve stolice i da mora da odluči na koju će stranu. Jedini ispravan put je onaj ka članstvu u Evropskoj uniji i uvođenje sankcija Rusiji”, istakla je u saopštenju potpredsednica Vojvođanske partije Dragana Santrač.

Dodala je da vlast mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i “da prestane da optužuje druge za svoje greške i pogrešne poteze koje vuče u spoljnoj politici i odnosu prema Evropskoj uniji i zemljama članicama EU”.

“Ta nacionalistička i ratnohuškačka politika je ono što SNS i njegove satelite održava na vlasti. I vreme je da se s tim prestane”, poručila je Santrač.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjanska-partija-vlast-da-ne-siri-mrznju-prema-susedima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Nekoliko desetina građana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo, javila je RTS

Published

on

By

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

(Danas, foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Nekim pojedincima je bitnija mržnja prema LSV, nego borba protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu

Published

on

By


Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma.
Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada.
LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.
U borbi protiv fašizma svi moramo biti ujedinjeni, jer je ta borba jedini garant stvaranja zdravog i demokratskog društva.

Marko Lutkić

Gradski odbor LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Antifašistički skup u organizaciji LSV

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci

Published

on

By

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sin Jorgovanke Tabaković imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine

Nikola Tabaković ove nedelje je imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Tabaković je tako postao jedina osoba koja je, pored direktora, ovlašćena da samostalno zastupa Razvojni fond Vojvodine, piše na portalu Agencije za privredne registre (APR)

Published

on

By

Nikola Tabaković u telefonskom razgovoru sa novinarkom Nove ekonomije nije želeo da odgovori da li je u srodstvu sa guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS).

On nije odgovorio ni na SMS poruku sa istim pitanjem, niti je odgovorio na kojoj se funkciji u okviru Razvojnog fonda nalazi.

Nova ekonomija je poslala zahtev i Narodnoj banci Srbije i Razvojnom fondu AP Vojvodine sa istim pitanjem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Međutim, brojni podaci do kojih je Nova ekonomija došla ukazuju da je Nikola sin guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković. Isto su potvrdili i nezvanični izvori našeg portala.

Naime, u biografiji Jorgovanke Tabanković navodi se da ima sina Nikolu.

On je dospeo u žižu javnosti nakon incidenta u Novom Sadu 2015. godine, kada je navodno došlo do sukoba između njega i advokata Nemanje Aleksića.

Takođe, Nikola Tabaković ima i privatnu firmu koja ima registrovano sedište na istoj adresi u Novom Sadu koju je i guvernerka Tabaković prijavila za svoju ličnu adresu 2008. godine, kada je bila na listi Srpske radikalne stranke za narodne poslanike.

U katastru nekretnina, navodi se da je Nikola Tabaković sada jedini vlasnik istog stana, da je srednje ime njegovog oca isto kao i ime preminulog supruga guvernerke.

U objavama na društvenim mrežama i u komentarima na medijske objave komentarisali da je sin guvernerke zaposlen u Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Delatnost Razvojnog fonda je odobravanje kredita, trgovina hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pracvnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, navodi se na sajtu ove institucije.

Razvojni fond nema status agencije ili posebnog pookrajinskog tela, već je u pitanju društvo sa ograničenom odogovornošću.

Nešto više od petine vlasništva nad Razvojnim fondom Vojvodine ima država, dok preostalih 78 udela poseduje Autonomna pokrajina Vojvodine.

Razvojni Fond obavlja poslove koji se odnose na: odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova (uključujući i konverziju potraživanja), i druge poslove u skladu sa zakonom.

Razvojni fond je osnovan u februaru 2013. godine. Direktor Razvojnog fonda Vojvodine je Goran Savić.

Katarina Baletić

izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sin-jorgovanke-tabakovic-nbs-imenovan-za-zastupnika-razvojnog-fonda-vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Od 1. novembra Srbija više neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a članovi državnog vrha juče su za to optužili Hrvatsku, iako se još polovinom ove godine znalo da na jesen nećemo moći da nabavljamo taj ruski energent

Published

on

By

Sagovornici “Nove” navode da zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije nije sankcija Srbiji već NIS-u koji je većinski u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft, te da zbog neprilagođavanja spoljnoj politici EU, odnosno neuvođenju sankcija Rusiji Srbija može da trpi i neke druge posledice.

Još polovinom prošle godine znalo se da Srbija od početka novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra i optužujući hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Foto: A.K./ATAImages

“Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu”, rekla je Brnabić, dodajući da je ostala nafta 20 odsto skuplja od ruske.

Njoj je zasmetalo što je iz zabrane uvoza izuzeta Bugarska, gde posluje takođe ruski Lukoli.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da Lukoil i NIS nisu ista stvar – da je Lukoil ruska privatna kompanija, dok je Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a ruska držvna monopolska kompanija.

„To su različite stvari i to je različiti odnos prema ruskoj državnoj i prema privatnoj kompaniji. Takođe, Bugarska je članica EU, Bugarska podržava sve sankcije EU. Bugarska osuđuje rusku agesiju u Ukrajini i konkretno, a ne samo načelno. Mi sve to nismo“, navodi Đukić.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da zabranom uvoza nafte iz Rusije neće biti nekih bitnih posledica po Srbije, ako neko ne zloupotrebi ovu odluku, misleći na vlast u Srbiji i Gaspromnjeft. Kako kaže, ta odluka je davno najavljivana, a srpske rafinerije su i do sada prerađivale većim delom naftu koja nije ruskog porekla, već iračku, kazašku, libijsku…

Na pitanje “Nove” da li možemo da trpimo još neke posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Đukić navodi da treba videti koji je paket EU u pripremi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Sigurno je da će Brisel pratiti postupke i ponašanje Beograda i da će na osnovu toga suditi i donositi odluke. To znači da iz već postojećeg korpusa tog ogromnog broja sankcija koje postoje može vrlo lako da se neke od tih primene i na Srbiju. U javnosti su se do sada pominjale od viznih, preko finansijskih, do zabrane investiranja. To je sve u opticaju” kaže sagovornik “Nove”.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, ističe da Srbija nije pod sankcijama, već NIS.

„Protok ruske nafte kroz Janaf je pod sankcijama. Samim tim Srbija koja je jedino vezana za Janaf – i rafinerija nafta Pančevo i rafinerija nafte Novi Sad nemaju pristup. Postojao je period od šest meseci u kom je Srbija trebalo da se snađe za naftu. NIS je pod sankcijama, kao jedini veliki uvoznik kroz Janaf. Sankcije su za ruske firme“,- ponavlja Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

On dodaje da je Srbija na vreme razmišljala o tome da je jedini uvoznik ruska kompanija imala bi u međuvremenu neku novu kompaniju koja bi uvozila naftu i ne bi imala problem.

„Bila bi srpska, austrijska… čija god i možda bi mogla da prođe bez ovoga sada. U Srbiji je jedini uvoznik kroz Janaf NIS, koji je ruska kompanija. U vlasništvu Rusa je i uvoz i proizvodnja i promet. U Bugarskoj nije tako. Tamo je samo rafinerije u vlasništvu Lukoila, a najveći prodavac je privatna bugarska kompanija i sutra može da kupi iz koje god hoće kompanije naftu koja je ruska ili nije ruska“, kaže Štiplija za “Novu”.

Upitan da li možemo da očekujemo posledice neuvođenja sankcija Rusiji, on navodi da smo našim nečinjenjem već sami sebi napravili štetu.

„Nema ne treba EU ili neko da nas dodatno kazni. Možemo to i sami. Sve restriktivne mere koje donosi EU nisu uperene prema državama članicama, odnosno zemljama kandidatima, već isključivo protiv Rusije i ruskih kompanija za koje EU misli da učestvuju na neki način u finansiranju agresije na Ukrajinu. Mi možemo da snosimo neke druge posledice zbog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je na državama članicama da donesu tu odluku“, navodi Štiplija.

Predsednik Vučić je još u julu govorio da će država, ako bude morala, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika, dok traju sankcije, a vratiti kad prođu. To se nije dogodilo. Vučić je tada izjavio da pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima.

“NIS se mesecima priprema da uvozi nerusku naftu”

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da se u maju znalo da će Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit”.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Nataša Latković

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-srbija-pred-novim-sankcijama-eu-posle-zabrane-uvoza-ruske-nafte-sve-je-u-igri/

Continue Reading

Trending