Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanski klub: Šovinisti Vojvodinu doživljavaju kao kompenzaciju za Kosovo

“Građanke i građani Vojvodine da se okupe oko ideja antifašizma i evropskog opredeljenja”

Published

on

Nevladina organizacija Vojvođanski klub u svom Proglasu povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, ocenila je da šovinisti u Srbiji Vojvodinu doživljavaju kao kompenzaciju za gubitak Kosova.

“Antifašistička Vojvodina ne govori: ona šapuće, umesto da viče. Šovinisti neumorno rade na zatiranju našeg vojvođanskog identiteta i naše multikulturalnosti. Oni Vojvodinu očigledno doživljavaju kao kompenzaciju za Kosovo, koje je Srbija izgubila nakon što je poražena u ratu koji je izazvala monstruoznim zločinima i etničkim čišćenjem nad Albancima sa Kosova”, naveo je Vojvođanski klub u Proglasu povodom Dana pobede.

Pozvali su Vojvođane da se snažno usprotive takozvanom anti-antifašističkom narativu, koji nije ništa drugo nego čist fašizam.

“Izjednačavanje antifašista i profašističkih organizacija i partija i njihovo svođenje na dva ekstremna pola je pogubna manipulacija u koju veruje sve više mladih ljudi. Oni iz udžbenika istorije ne mogu da nauče ništa iz slavne Narodnooslobodilačke borbe svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Oni ne znaju da u Vojvodini postoje različite nacionalne zajednice, ali ne postoje i nikada nisu postojale nacionalne ‘manjine’”, naveo je Vojvođanski klub.

Dodali su da u Vojvodini niko ne sme da bude manjina i da se tako oseća i naveli da su to ideje koje protežira autoritarna nacionalistička desnica, jer za njih, kao i za njihove ideološke pretke, 1945. godina nije značila pobedu, nego poraz.

“Autonomija naše Vojvodine uspostavljena je kao rezultat ogromnog doprinosa Vojvođana jugoslovenskoj pobedi nad fašizmom. Po tome je Vojvodina svetao primer na karti tadašnje Jugoslavije i čitave antifašističke Evrope. Uprkos tome što joj duže od 30 godina rade o glavi, Vojvodina je i dalje živa, i dalje je drugačija, i dalje ima šanse da se obnovi, ali se na tome mora raditi, uporno, i iz dana u dan”, poručio je Vojvođanski klub.

Dodali su da današnji 9. maj Vojvodina dočekuje u Srbiji koja je rehabilitovala svoju kolaboraciju i fašizam iz Drugog svetskog rata i iz ratova iz devedesetih godina 20. veka.

“Relativizacija i negacija antifašističkog nasleđa u Srbiji traje pune tri decenije. Generacije stasavaju u društvu u kome su dominantne ideje nacionalizma, šovinizma, neonacizma, klerofašizma, rehabilitacije kvislinga iz Drugog svetskog rata”, ocenjuje se u saopštenju.

Vojvođanski klub je pozvao antinacionalističke demokratske subjekte da rade na obnovi poverenja u evropsku ideju u društvu.

“Autoritarni, korumpirani režim raskida sve naše veze sa EU i ponovo promoviše sulude ideje ‘velike Srbije’ koja se sada zove ‘srpski svet’. Nacionalistička opozicija podržava takvu pogubnu politiku. Setimo se tragičnih posledica takve politike iz poslednje decenije 20. veka, 130.000 ubijenih i miliona raseljenih. Vojvođani, ne nasedajmo na manipulacije, jer nikakva promena granica ne može obezbediti mir i stabilnost u ovom, od nacionalizma iznurenom, jugoslovenskom regionu. Vojvođani, nama treba ukidanje granica kroz ulazak u punopravno članstvo EU. Evropska unija je istinska kuća za našu Vojvodinu”, poručio je Vojvođanski klub.

Pozvali su sve građanke i građane Vojvodine da se okupe oko ideja antifašizma i evropskog opredeljenja kao dva temeljna identitetska stuba moderne Vojvodine.

“Na tim vrlinama započnimo pokret otpora protiv režima i njegovih pomagača u vidu lažne, desničarske i nacionalističke opozicije koji – svi zajedno – predstavljaju najgore pojave u našem društvu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Proglas se završava porukom: “Smrt fašizmu, sloboda Vojvodini!”

(Autonomija)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending