Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

VOICE: Nije završena istraga protiv odgovornih za zloupotrebe pri izgradnji fabrike vode

Kada će i da li će fabrika vode u ovom obliku uopšte nastaviti sa radom

Published

on

Istražni postupak protiv dvojice bivših direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu Ivana Devića i Gorana Tajdića, kao i protiv bivšeg direktora Fabrike vode u tom gradu Nenada Obradovića, još uvek nije okončan „zbog obimnosti i složenosti predmeta“, potvrdio je za VOICE Vidak Daković, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Zbog obimnosti i složenosti predmeta istraga nije završena pa sledstveno tome nije podignuta optužnica. Postupak se vodi protiv I. D. (1953), G. T. (1972) i N. O. (1951) i nije proširen“, naveo je Daković u odgovorima na pitanja redakcije VOICE.

Njih trojica, za sada osumnjičenih, uhapšeni su 13. februara 2020. zbog krivičnih dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Zloupotreba službenog položaja i Zloupotreba položaja odgovornog lica, a sve u vezi sa poslovima vezanim za izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu.

S obzirom na to da je istražni postupak u toku, Daković nije navodio nikakve detalje, pa se ne može precizno utvrditi za koje oblikeova tri krivična dela se vodi postupak protiv njih trojice.

U zavisnosti od oblika krivičnog dela zaprećene kazne za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom iznose od šest meseci do 10 godina zatvora. Za zloupotrebu službenog položaja kazna je od šest meseci do 12 godina, dok je za zloupotrebu položaja odgovornog lica zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do 10 godina.

Dević i Tajdić su nakon hapšenja proveli u pritvoru 29 dana dok je Nenad Obradović u pritvoru proveo 19 dana, što je suprotno tadašnjem pisanju medija da je Tajdić sutradan pušten da se brani sa slobode.

Prema navodima krivične prijave, koju su preneli brojni mediji nakon hapšenja, tužilaštvo je stanovišta da je došlo do zloupotrebe bankarske garancije koju je italijanska „Gruppo Zilio SPA“ dala prilikom ulaska u posao izgradnje fabrike. Naime „Gruppo Zilio SPA“ je izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“, ali nije imala pravo da povuče bankarske garancije.

Ivan Dević (koga tužilaštvo sumnjiči da je u svojstvu pomoćnika gradonačelnika za investicije sa Nenadom Obradovićem još pre raspisivanja javne nabavke dogovorio sa firmom „Gruppo Zilio SPA“ elemente konkursa javne nabavke usluge prečišćavanja vode) zaključio je 30. juna 2016. aneks ugovora o javnoj nabavci.Time je, navodi tužilaštvo, izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, umesto da je pustio u realizaciju.

Tužilaštvo Obradovića sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67,5 miliona dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Srbije, a na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i radi puštanja fabrike vode u rad. Prijava ga tereti da je od dobijenog novca deo u iznosu od 21.341.649 dinara utrošio za tekuće poslovanje svoje firme.

Obradović je direktor kompanije „Synertech“, a ranije je zastupao „Gruppo Zilio“ i „Gruppo Zilio SPA“, ćerke firme italijanske kompanije istog imena.Nakon što je završen konkurs za javnu nabavku Goran Tajdić, tadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao je ugovor za prečišćavanje vode sa grupom ponuđača koju su činile baš kompanije koje je zastupao Obradović – „Gruppo Zilio SPA“, „Gruppo Zilio“ i „Synertech“.

Kako se navodi, ovakav ugovor bio je protivzakonit jer je zakonom propisano da prečišćavanje vode za piće ne sme da se prepusti privatnoj firmi, pa se sumnja da je Tajdić potpisivanjem ovog ugovora zloupotrebio službeni položaj.

Tužilaštvo možda proširi istragu i na bivšeg gradonačelnika Zrenjanina

Zrenjaninska organizacija Građanski preokret je početkom septembra 2019. godine podnela krivične prijave protiv tadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i još pet osoba zbog krivičnih dela u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu. To se sve odvijalo pola godine pre hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića, koji su bili obuhvaćeni i prijavom Građanskog preokreta.

Osim Janjića i uhapšene trojke, Građanski preokret za organizovani kriminal sumnjiči i načelnicu Gradske uprave Grada Zrenjanina Jasminu Malinić i aktuelnog vršioca dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predraga Bodirogu. Svih šest osoba Građanski preokret sumnjiči za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu.

Na pitanje VOICE-a u kojoj fazi postupanja je krivična prijava Građanskog preokreta,rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Vidak Daković odgovorio je „da će odluka o krivičnim prijavama podnetim od strane Građanskog preokreta biti donesena nakon završetka napred navedene istrage protiv I.D, G.T. i N.O.“

S obzirom na to da je Građanski preokret Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneo krivičnu prijavu i protiv tadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića (dva dana nakon hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića) zbog podstrekavanja na izvršenje zloupotreba u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu, postavlja se pitanje da li je i on predmet objedinjenog prethodnog postupka.

„Krivična prijava podneta protiv tadašnjeg ministra privrede G. K. nije predmet napred navedenog krivičnog postupka“, naveo je kratko Daković u odgovoru za VOICE.

S tim u vezi, Dušan Kokot iz Građanskog preokreta smatra „da je očigledno da tužilaštvo nije u stanju da pokrene postupke protiv visokih političkih funkcionera u Srbiji, pa i u gradovima i opštinama“.

„Malo je drugačijih primera. Za ovakav kriminal u Srbiji još niko nije odgovarao.Očekujemo da će se tužilaštvo probuditi, kao što se zrenjaninski Vodovod pre nekoliko dana probudio i potvrdio sve što smo govorili prethodnih godinu dana o ovoj investiciji“, rekao je Kokot za VOICE i dodao da nije reč o njihovoj paušalnoj oceni već o ozbiljnoj krivičnoj prijavi na osnovu koje je bilo moguće pokrenuti postupak.

Svakakve priče nakon hapšenja u javnosti su se raspredale, ali Kokot tvrdi da sve što su iznosili u javnost imajui dokumentovano.

„Ugovor je aneksiran više puta i pitanje je da li su i bankarske garancije više puta menjane. Do javnosti nije ni stigao aneks ugovora od 27. septrembra 2020. koji je ujedno i poslednji. Prethodni aneks potpisan u januaru 2020. važio je šest meseci. S tim u vezi postavlja se pitanje kako je nešto što je isteklo moglo biti aneksiranou septembru“, rekao je Kokot.

Kada će i da li će fabrika vode u ovom obliku uopšte nastaviti sa radom

U međuvremenu u Fabrici vode dogodila se havarija prilikom eksplozije i ona je prestala sa probnim radom. Kada će i da li će uopšte fabrika u ovom obliku nastaviti da prečišćava vodu iz vodovodne mreže neizvesno je u ovom trenutku prognozirati jer je zrenjaninski Vodovod u međuvremeno ustanovio da fabrika nije ispunila nijedan tehnički uslov iz javne nabavke i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.

Novi direktor Fabrike vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić rekao je da nisu tačni navodi komisije „Vodovoda i kanalizacije“ o tome da ta fabrika ne ispunjava nijedan uslov definisan javnom nabavkom, kao i da je o tom izveštaju obavešten iz medija.

„Ako je Vodovod dao rezultate da ništa ne valja, kako neko može da kaže: ’nema veze, proradiće’. Ne znam na osnovu čega bi odluka mogla da bude drugačija osim raskid ugovora. Prešlo je svaku meru a neko mora ovo i da plati“, rekao je Kokot.

Prema njegovim rečima, mnogi političari su svašta obećavali po pitanju početka rada fabrike pa se nameće i pitanje nečije političke odgovornosti. Pa ipak, od kada je došlo do eksplozije hlora (neki tvrde i metana), kada su dva radnika fabrike zadobila i ozbiljne povrede, politička arena u Zrenjaninu je zaćutala i retko ko govori o budućnosti fabrike vode.

„Svi su ućutali. Očigledno je da se nešto dešava. Javno smo pozivali predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da se izjasni na pitanja koje je i sama postavljala prilikom obilaska fabrike vode i uključivanje u rešavanje ove problematike – da građani moraju uvek da znaju šta političari radei ko je za to odgovoran. Ipak, reakcija nema nakon svega što se desilo“, rekao je Kokot.

Podneta i ustavna žalba zbog zrenjaninske vode

Članovi Upravnog odbora Građanskog prekreta Predrag Jeremić i Ivan Živkov, u svojstvu stanovnika Zrenjanina, podneli su pre dve godine Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu jer im je uskraćena ispravna voda za piće više od 15 godina.

Podnosioci ustavne žalbe su predložili da Ustavni sud svojom odlukom utvrdi da su njenim podnosiocima i svim stanovnicima Zrenjanina uskraćena ljudska prava garantovana Ustavom i da odredi preduzimanje obavezujućih radnji Republike Srbije, AP Vojvodine, Grada Zrenjanina i JKP “Vodovod i kanalizacija” radi obezbeđenja higijenski ispravne pijaće vode u Zrenjaninu.

Početak funkcionalnog rada Fabrike vode bio je procenjen na šest meseci od najave početka izgradnje 2014. godine. Od tada je prošlo punih šest godina, a probni rad nije zadovoljio postavljene kriterijume kako bi zrenjaninska voda ponovo mogla da se koristi za ljudsku upotrebu. Zrenjaninci vodu iz vodovoda ne mogu da koriste punih 17 godina zbog njene zdravstvene neispravnosti.

Sagovornik VOICE-a smatra da ćemo gubiti vreme sve dokpostoji ova Fabrika vode u Zrenjaninu, a za to vreme građani će i dalje biti prinuđeni da kupujuflaširanu vodu. Kokota ne bi iznenadilo i da neko posle svega dođe i kaže:„hajde da probamo još jednom“.

„Moramo da pokušamo da nađemo neko novo rešenje, a to je da se napokon konsultuje struka. Država nikada nije napravila neku ozbiljnu studiju o rešavanju problema vodosnabdevanja u Srbiji. Ovo je zdravstveno pitanje, a ne komunalno. Ako može nacionalni stadion, sigurno može i banatski vodovod da se napravi“, zaključio je Dušan Kokot.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: zrenjanin.rs)


SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending