Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

VOICE: Nije završena istraga protiv odgovornih za zloupotrebe pri izgradnji fabrike vode

Kada će i da li će fabrika vode u ovom obliku uopšte nastaviti sa radom

Published

on

Istražni postupak protiv dvojice bivših direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu Ivana Devića i Gorana Tajdića, kao i protiv bivšeg direktora Fabrike vode u tom gradu Nenada Obradovića, još uvek nije okončan „zbog obimnosti i složenosti predmeta“, potvrdio je za VOICE Vidak Daković, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Zbog obimnosti i složenosti predmeta istraga nije završena pa sledstveno tome nije podignuta optužnica. Postupak se vodi protiv I. D. (1953), G. T. (1972) i N. O. (1951) i nije proširen“, naveo je Daković u odgovorima na pitanja redakcije VOICE.

Njih trojica, za sada osumnjičenih, uhapšeni su 13. februara 2020. zbog krivičnih dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Zloupotreba službenog položaja i Zloupotreba položaja odgovornog lica, a sve u vezi sa poslovima vezanim za izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu.

S obzirom na to da je istražni postupak u toku, Daković nije navodio nikakve detalje, pa se ne može precizno utvrditi za koje oblikeova tri krivična dela se vodi postupak protiv njih trojice.

U zavisnosti od oblika krivičnog dela zaprećene kazne za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom iznose od šest meseci do 10 godina zatvora. Za zloupotrebu službenog položaja kazna je od šest meseci do 12 godina, dok je za zloupotrebu položaja odgovornog lica zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do 10 godina.

Dević i Tajdić su nakon hapšenja proveli u pritvoru 29 dana dok je Nenad Obradović u pritvoru proveo 19 dana, što je suprotno tadašnjem pisanju medija da je Tajdić sutradan pušten da se brani sa slobode.

Prema navodima krivične prijave, koju su preneli brojni mediji nakon hapšenja, tužilaštvo je stanovišta da je došlo do zloupotrebe bankarske garancije koju je italijanska „Gruppo Zilio SPA“ dala prilikom ulaska u posao izgradnje fabrike. Naime „Gruppo Zilio SPA“ je izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“, ali nije imala pravo da povuče bankarske garancije.

Ivan Dević (koga tužilaštvo sumnjiči da je u svojstvu pomoćnika gradonačelnika za investicije sa Nenadom Obradovićem još pre raspisivanja javne nabavke dogovorio sa firmom „Gruppo Zilio SPA“ elemente konkursa javne nabavke usluge prečišćavanja vode) zaključio je 30. juna 2016. aneks ugovora o javnoj nabavci.Time je, navodi tužilaštvo, izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, umesto da je pustio u realizaciju.

Tužilaštvo Obradovića sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67,5 miliona dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Srbije, a na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i radi puštanja fabrike vode u rad. Prijava ga tereti da je od dobijenog novca deo u iznosu od 21.341.649 dinara utrošio za tekuće poslovanje svoje firme.

Obradović je direktor kompanije „Synertech“, a ranije je zastupao „Gruppo Zilio“ i „Gruppo Zilio SPA“, ćerke firme italijanske kompanije istog imena.Nakon što je završen konkurs za javnu nabavku Goran Tajdić, tadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao je ugovor za prečišćavanje vode sa grupom ponuđača koju su činile baš kompanije koje je zastupao Obradović – „Gruppo Zilio SPA“, „Gruppo Zilio“ i „Synertech“.

Kako se navodi, ovakav ugovor bio je protivzakonit jer je zakonom propisano da prečišćavanje vode za piće ne sme da se prepusti privatnoj firmi, pa se sumnja da je Tajdić potpisivanjem ovog ugovora zloupotrebio službeni položaj.

Tužilaštvo možda proširi istragu i na bivšeg gradonačelnika Zrenjanina

Zrenjaninska organizacija Građanski preokret je početkom septembra 2019. godine podnela krivične prijave protiv tadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i još pet osoba zbog krivičnih dela u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu. To se sve odvijalo pola godine pre hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića, koji su bili obuhvaćeni i prijavom Građanskog preokreta.

Osim Janjića i uhapšene trojke, Građanski preokret za organizovani kriminal sumnjiči i načelnicu Gradske uprave Grada Zrenjanina Jasminu Malinić i aktuelnog vršioca dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predraga Bodirogu. Svih šest osoba Građanski preokret sumnjiči za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu.

Na pitanje VOICE-a u kojoj fazi postupanja je krivična prijava Građanskog preokreta,rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Vidak Daković odgovorio je „da će odluka o krivičnim prijavama podnetim od strane Građanskog preokreta biti donesena nakon završetka napred navedene istrage protiv I.D, G.T. i N.O.“

S obzirom na to da je Građanski preokret Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneo krivičnu prijavu i protiv tadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića (dva dana nakon hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića) zbog podstrekavanja na izvršenje zloupotreba u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu, postavlja se pitanje da li je i on predmet objedinjenog prethodnog postupka.

„Krivična prijava podneta protiv tadašnjeg ministra privrede G. K. nije predmet napred navedenog krivičnog postupka“, naveo je kratko Daković u odgovoru za VOICE.

S tim u vezi, Dušan Kokot iz Građanskog preokreta smatra „da je očigledno da tužilaštvo nije u stanju da pokrene postupke protiv visokih političkih funkcionera u Srbiji, pa i u gradovima i opštinama“.

„Malo je drugačijih primera. Za ovakav kriminal u Srbiji još niko nije odgovarao.Očekujemo da će se tužilaštvo probuditi, kao što se zrenjaninski Vodovod pre nekoliko dana probudio i potvrdio sve što smo govorili prethodnih godinu dana o ovoj investiciji“, rekao je Kokot za VOICE i dodao da nije reč o njihovoj paušalnoj oceni već o ozbiljnoj krivičnoj prijavi na osnovu koje je bilo moguće pokrenuti postupak.

Svakakve priče nakon hapšenja u javnosti su se raspredale, ali Kokot tvrdi da sve što su iznosili u javnost imajui dokumentovano.

„Ugovor je aneksiran više puta i pitanje je da li su i bankarske garancije više puta menjane. Do javnosti nije ni stigao aneks ugovora od 27. septrembra 2020. koji je ujedno i poslednji. Prethodni aneks potpisan u januaru 2020. važio je šest meseci. S tim u vezi postavlja se pitanje kako je nešto što je isteklo moglo biti aneksiranou septembru“, rekao je Kokot.

Kada će i da li će fabrika vode u ovom obliku uopšte nastaviti sa radom

U međuvremenu u Fabrici vode dogodila se havarija prilikom eksplozije i ona je prestala sa probnim radom. Kada će i da li će uopšte fabrika u ovom obliku nastaviti da prečišćava vodu iz vodovodne mreže neizvesno je u ovom trenutku prognozirati jer je zrenjaninski Vodovod u međuvremeno ustanovio da fabrika nije ispunila nijedan tehnički uslov iz javne nabavke i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.

Novi direktor Fabrike vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić rekao je da nisu tačni navodi komisije „Vodovoda i kanalizacije“ o tome da ta fabrika ne ispunjava nijedan uslov definisan javnom nabavkom, kao i da je o tom izveštaju obavešten iz medija.

„Ako je Vodovod dao rezultate da ništa ne valja, kako neko može da kaže: ’nema veze, proradiće’. Ne znam na osnovu čega bi odluka mogla da bude drugačija osim raskid ugovora. Prešlo je svaku meru a neko mora ovo i da plati“, rekao je Kokot.

Prema njegovim rečima, mnogi političari su svašta obećavali po pitanju početka rada fabrike pa se nameće i pitanje nečije političke odgovornosti. Pa ipak, od kada je došlo do eksplozije hlora (neki tvrde i metana), kada su dva radnika fabrike zadobila i ozbiljne povrede, politička arena u Zrenjaninu je zaćutala i retko ko govori o budućnosti fabrike vode.

„Svi su ućutali. Očigledno je da se nešto dešava. Javno smo pozivali predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da se izjasni na pitanja koje je i sama postavljala prilikom obilaska fabrike vode i uključivanje u rešavanje ove problematike – da građani moraju uvek da znaju šta političari radei ko je za to odgovoran. Ipak, reakcija nema nakon svega što se desilo“, rekao je Kokot.

Podneta i ustavna žalba zbog zrenjaninske vode

Članovi Upravnog odbora Građanskog prekreta Predrag Jeremić i Ivan Živkov, u svojstvu stanovnika Zrenjanina, podneli su pre dve godine Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu jer im je uskraćena ispravna voda za piće više od 15 godina.

Podnosioci ustavne žalbe su predložili da Ustavni sud svojom odlukom utvrdi da su njenim podnosiocima i svim stanovnicima Zrenjanina uskraćena ljudska prava garantovana Ustavom i da odredi preduzimanje obavezujućih radnji Republike Srbije, AP Vojvodine, Grada Zrenjanina i JKP “Vodovod i kanalizacija” radi obezbeđenja higijenski ispravne pijaće vode u Zrenjaninu.

Početak funkcionalnog rada Fabrike vode bio je procenjen na šest meseci od najave početka izgradnje 2014. godine. Od tada je prošlo punih šest godina, a probni rad nije zadovoljio postavljene kriterijume kako bi zrenjaninska voda ponovo mogla da se koristi za ljudsku upotrebu. Zrenjaninci vodu iz vodovoda ne mogu da koriste punih 17 godina zbog njene zdravstvene neispravnosti.

Sagovornik VOICE-a smatra da ćemo gubiti vreme sve dokpostoji ova Fabrika vode u Zrenjaninu, a za to vreme građani će i dalje biti prinuđeni da kupujuflaširanu vodu. Kokota ne bi iznenadilo i da neko posle svega dođe i kaže:„hajde da probamo još jednom“.

„Moramo da pokušamo da nađemo neko novo rešenje, a to je da se napokon konsultuje struka. Država nikada nije napravila neku ozbiljnu studiju o rešavanju problema vodosnabdevanja u Srbiji. Ovo je zdravstveno pitanje, a ne komunalno. Ako može nacionalni stadion, sigurno može i banatski vodovod da se napravi“, zaključio je Dušan Kokot.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: zrenjanin.rs)


SLOBODNA VOJVODINA

Veliki požar u Subotici – gori market VIDEO

Subotica — U prostorijama marketa “Svetofor” oko 14.30 izbio je veliki požar, koji je zahvatio veći deo objekta.

Published

on

By

Subotica — U prostorijama marketa “Svetofor” oko 14.30 izbio je veliki požar, koji je zahvatio veći deo objekta.

Na terenu su trenutno četiri vatrogasne ekipe. Kako saznajemo, svi radnici su evakuisani.

izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=25&nav_category=16&nav_id=2094816

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Transparensi internešenel: Srbija na 96. mestu od 180 zemalja po indeksu percepcije korupcije

Srbija se među 180 zemalja nalazi na 96. mestu po indeksu percepcije korupcije. Od idealnih 100 poena Srbija ima 38, objavila je organizacija “Transparensi internešenel”

Published

on

By

Copyright Pixabay

Srbija se među 180 zemalja nalazi na 96. mestu po indeksu percepcije korupcije. Od idealnih 100 poena Srbija ima 38, objavila je organizacija “Transparensi internešenel” koja se predstavljanjem indeksa percepcije korupcije bavi 27 godina. Ovakav rezultat najgori je za Srbiju u poslednjih 10 godina.

U regionu samo Albanija i Bosna i Hercegovina imaju slabiji rezultat od Srbije, a sa trenutnim nivoom, Srbija se nalazi na istom nivou kao Argentina, Brazil, Indonezija, Lesoto i Turska, koje se percipiraju kao zemlje u kojima je korupcija široko rasprostranjena.

U izveštaju “Indeks percepcije korupcije” (CPI) međunarodne organizacije “Transparensi internešenal” za 2021. godinu u odeljku za Centralnu Aziju i Istočnu Evropu, u delu koji se fokusira na korupciju, ljudska prava i demokratiju, ocenjeno je da vlasti u Srbiji zadržavaju kontrolu uticajem na medije, “uznemiravajući nezavisne kritičare i organizujući nefer izbore”.

Crna Gora sa 43 poena jedna je od samo tri zemlje regiona sa natprosečno ocenom CPI, navodi se u izveštaju, dok su posebni podaci rađeni za teritoriju Kosova, a ocena je 39, što je pad od dva poena u odnosu na ocene od prethodne dve godine, a Albanija drži 35 poena.

Napredak zemalja u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji u borbi protiv korupcije generalno stagnira i sve zemlje u tom delu sveta imaju ocenu ispod 50, dok je za čak 75 odsto zemalja došlo do nazadovanja, nikakvog ili vrlo malog napretka u poslednjih 10 godina, pokazuje CPI.

Najveći pad u tom delu Evrope i sveta beleži Beorusija (41), koja je izgubila šest poena uz rast nasilja, pogoršanje demoratije i izrazito malo poštovanje ljudskih prava. Prosek istočne Evrope i centralne Azije drži se na 36 poena – Gruzija sa 55, Jermenija sa 49 i Crna Gora sa 46 poena vodeće su i jedine tri zemlje iz regiona koje imaju rezultate iznad globalnog proseka od 43.

Turkmenistan (19), Tadžikistan (25) i Kirgistan (27) imaju najniže ocene.

U poslednjoj deceniji, 14 zemalja u regionu je ili opadalo ili nije ostvarilo značajan napredak, pa su od 2012. godine Turska (38) i Bosna i Hercegovina (35) značajno opale na CPI listi. Pet zemalja u regionu značajno je poboljšalo svoje rezultate u tom periodu: Jermenija (49), Belorusija (41), Moldavija (36), Ukrajina (32) i Uzbekistan (28). Čak 131 zemlja u svetu nije zabeležila nikakav napredak protiv korupcije tokom protekle decenije, a tokom 2021. godine, 27 zemalja zabeležilo je pad., navodi u iveštaju TI.

“Transparensi internešenel” poziva vlade da deluju u borbi protiv korupcije i posvećenosti ljudskim pravima i da se ljudi širom sveta udruže zahtevajući promene.

“Korupcija omogućava kršenje ljudskih prava i pokreće eskalirajucu spiralu poroka. Prava i slobode erodiraju, demokratija opada dok njeno mesto zauzima autoritarnost, što dalje omogućava viši nivo korupcije”, piše u izveštaju.

Transparentnost Srbija: Odsustvo primene zakona

Ogranizacija Transparentnost Srbija povodom liste indeksa percepcije korupcije održala je onlajn panel na kojem su izneti komentari rezultata.

Profesorka Radmila Vasić rekla je da ovi rezultati daju mogućnost da se napravi uporedni pregled i u odnosu na prošle godine, ali i sa rezultatima iz zemalja regiona i EU.

Kako je rekla, rezultat je najgori u poslenjoj deceniji i govori da je u Srbiji korupcija široko rasprostranjena.

“Istraživanja služe da se nakon toga istraži koji su to uzroci koji su doveli do nezadovoljavajućeg ranga, kao i da bi se utvrdile ili preporučile mere”, navela je profesorka Vasić.

Ona je istakla da je Srbija ” u velikom problemu jer institucije ne funkcionišu onako kako je normativno određen njihov status”.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija istakao da je indeks percepcije korupcije nešto što poslovni ljudi gledaju kada razmišljaju o širenju biznisa, te da to svakako loše utiče na reputaciju Srbije.

Takođe, Nenadić je za Euronews Srbije povodom rezultata ovog naveo da se ističe odsustvo političke volje kada je reč o primeni zakona.

“Jasno se pokazuje odsustvo političke volje da se zakoni ne primene. Sa time smo se suočili na najočigledniji način kada je u pitanju upravljanje preduzećima, odnosno situaciju u EPS-u”, kazao je Nenadić.

Euronews Srbija, FoNet

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/34582/transparensi-internesenel-srbija-na-96-mestu-od-180-zemalja-po-indeksu-percepcije-korupcije/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vuletić podnosi krivičnu prijavu protiv Vučića

Pokret „Crno na belo“ optužuje predsednika Srbije da mladima nudi mito da glasaju za njega

Published

on

By

foto: Srđan Stevanović /Starsport

Osnivač i predsednik pokreta „Crno na belo“, profesor Vladimir Vuletić najavljuje za Danas da će ovaj pokret podneti krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog nuđenja mita mladima, odnosno izjave predsednika da će se, ako pobedi na izborima u aprilu, založiti da oni dobiju po još 100 evra.

” Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima trećeg aprila, moliću ljude da još jednom pomognu mladim ljudima“, rekao je Vučić u intervjuu za Pink.

On je dodao da nije razlog to što će neko od njih da kupi patike ili da izvede momka ili devojku na ručak, te da će neki od njih taj novac po prvi put da osete kao nešto što je njihovo, što su zaradili, kao i da to rađa odgovornost prema novcu i prema državi, da će po prvi put znati da poštuju to što su zaradili, a ne dobili od roditelja.

Vučić je u intervjuu naveo da će mladi ljudi od 18 do 29 godina prvog februara dobiti prvih 100 evra, da će penzioneri 10. februara dobiti po 20.000 dinara, jer su, kako je rekao, i jedni i drugi to zaslužili u koroni.

Vladimir Vuletić ističe da je najava o novih 100 evra mladima „ukoliko dobije na izborima“ klasičan mito „čist kao suza“. On je podsetio na član 156 Krivičnog zakonika koji se odnosi na davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

„Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“. Ukoliko je reč o vršiocu funkcije, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

– U brojnim primerima učinjenih krivičnih dela, gaženja Ustava i zakona Republike Srbije, izigravanja i unižavanja pravosuđa, Aleksandar Vučić sada čini svoje Neronsko paljenje Rima. U svom bestijalnom pohodu na poslednje institute slobode izbora i slobode glasa, on teško krši član 156 Krivičnog zakonika, obećavajući delu građanstva mito iz dva dela. Prvi deo im daje pre izbora, javno, obećavajući da će drugi deo mita dobiti ukoliko on pobedi na predstojećim izborima – ukazuje Vuletić.

Profesor dodaje da težina ovog krivičnog dela ukazuje na činjenicu da je Vučić „čovek koji apsolutno ne preza ni od čega, da bi došao do cilja“.

– „Crno na belo“ će u narednih 48 časova podneti krivičnu prijavu protiv Vučića zbog davanja mita u vezi sa glasanjem. Ako sada tužilaštvo ostane nemo, to će biti potpuni dokaz da je Zagorka Dolovac ništa drugo do saučesnik u ovom bestijalnom napadu na poslednju liniju odbrane, a to je sloboda građana da glasaju – poručuje Vuletić.

Katarina Živanović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vuletic-podnosi-krivicnu-prijavu-protiv-vucica/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Inicijativa: Odustalo se od prodaje kompleksa „Boško Buha“, naći trajno rešenje

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Published

on

By

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Oni podsećaju javnost da je ovo već drugi put da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju imovine stečajnog dužnika Putnik Prijepolje uključujući i delove Memorijalnog kompleksa Boško Buha, da bi zatim od te prodaje odustala usled reakcije javnosti i institucija.

Iako je dobro da nije došlo do prodaje Memorijalnog kompleksa, nije rešenje ni da kompleks ostane u stečajnoj masi. Usled ovakve situacije, Spomen dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija. Zbog toga tražimo od države da odmah preduzme odgovarajuće korake i vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu“, navodi se.

Oni dodaju da Memorijalni kompleks Boško Buha ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

“Naš odnos prema Memorijalu koji nas podseća na veliku žrtvu utkanu u slobode koje smo jednom kao društvo osvojili će svedočiti o tome kakvo smo društvo danas”, zaključuje Inicijativa u saopštenju.

Evropa Nostra Srbija pozdravlja otkazivanje prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha

Organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine “Evropa nostra Srbija” pozdravila je odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje za prodaju preduzeća “Putnik Prijepolje”, uključujući i Memorijalni kompleks “Boško Buha” na Jabuci.

“Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U saopštenju se dodaje da Memorijalni kompleks “Boško Buha” ima posebno mesto i da je veoma opasno da se zanemaruje taj kulturno-istorijski spomenik, koji simbolizuje borbu za slobodu, naročito u vreme “koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena posleratna Jugoslavija, Srbija i čitava Evropa”.

“Pozivamo Vladu Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks ‘Boško Buha’ i uloži sredstva da se on obnovi”, dodaje se u saopštenju.

N1 Beograd, Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/inicijativa-odustalo-se-od-prodaje-kompleksa-bosko-buha-naci-trajno-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

Trending