Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Veleizdajnička aktivnost Mlađana Đorđevića

Posle „uspeha“ bojkotaške opozicije, Savez za Srbiju je „pobednički“, a kako drugačije, otišao na smetlište istorije. Napravljena je nova formacija proruske i nacionalističke opozicije, bez Boška Obradovića i Dveri, ali sa istim desničarskim sastavom koji je sada i zvanično ojačao glavni urednik profašističkog sajta – Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović.

Published

on

O pravim namerama lidera nacionalističke koalicije svedoče i njihove snažne ruske veze o kojima se u javnosti i dalje nedovoljno zna ili se u opozicionom delu građanstva one krajnje kratkovido ignorišu. Vučić za sebe propagandno zadržava ulogu najvažnijeg ruskog partnera i vođe svih Srba u regionu. Njegovi mediji pošto su naglašeno proruski i ultranacionalistički orijentisani neće govoriti o mogućem ruskom uticaju na opozicione lidere. Ipak, nakon poslednjih demonstracija, posle kontroverznih izbora, režimski mediji su početli otvorenije da govore o ruskim vezama ključnih ljudi desničarske opozicije u Srbiji. Sam Vučić poslednjih sedmica panično ubeđuje zapadne diplomate da mu režim u Kremlju smešta proteste i ruši ga u cilju sprečavanja postizanja sporazuma sa Kosovom. Poznavaoci prilika ne očekuju da Aleksandar Vučić ima minimum kapaciteta (i volje) da doživi temeljniju transformaciju i izvede svoju 1948. godinu i prekid sa Putinovom diktaturom.

O tome govori neodlučno i veoma dozirano režimsko pisanje o najuticajnijem finansijeru Đilasove koalicije, Mlađanu Đorđeviću. Ovaj biznismen sa kriminalnim i obaveštajnim vezama u vrhu ruske države nekada je bio savetnik Borisa Tadića zadužen za destabilizaciju regiona i velikosrpske pritiske na Crnu Goru. Danas je verovatno jedini čovek iz Srbije kome su širom otvorena vrata jedne od najgledanijih emisija u Rusiji, koju vodi Jevgenij Primakov, omiljeni Putinov ekstremistički propagandista i širilac mržnje, rasizma i ksenofobije. Toliko vremena u udarnom terminu na ruskoj državnoj televiziji odavno niko iz Srbije nije dobio. Pred milionskom ruskom publikom, Đorđević je optužio Vučića da izdaje Kosovo i ne sluša mišljenje „naroda“, crkve i opozicije, odnosno Đilasove i njegove koalicije. Valja pomenuti da je Mlađan Đorđević nezaobilazni čovek nacionalističke opozicije i saradnik ključne ruske propagandn-obaveštajne organizacije – RISI (Ruski institut za strateška istraživanja), čiji je redovni gost i na čijoj je skupštini govorio u ime srpske opozicione koalicije. Pre nekoliko godina na otvaranju ispostave RISI-ja u otcepljenom moldavskom Pridnjestrovlju, Đorđević je rekao: „Naša organizacija podržava pravo Krima na samoopredeljenje. I ne samo Krima, verujemo da isto pravo ima i ruski narod u Pridnjestrovlju, kao i Srbi u Republici Srpskoj.” Đorđević je osnivač proruske i desničarske organizacije „Srpski kod“, koja deluje u Srbiji, gde u saradnji sa organizacijom „Naša Srbija“ organizuje kampove za rusku indoktrinaciju decu srpske nacionalnosti iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Nedavno je Mlađan Đorđević imao jedno od svojih redovnih obraćanja svojim ruskim mentorima preko gebelsovske agencije Regnum. Kao po zadatku mediji pod Đilasovim finansijskim uticajima preneli su u upadljivo širokim izvodima Đorđevićeve stavove, potpisujući ga, opet kao po zadatku, krajnje skromno kao „opozicionog aktivistu“. Čitavo najnovije, julsko obraćanje Mlađana Đorđevića svojim ruskim šefovima je u krajnje potkazivačkom tonu. On strahuje i upozorava da će Vučić izdati Rusiju i okrenuti se saradnji sa Zapadom. On podseća režim u Kremlju da će im Vučić prirediti obrt po ugledu na crnogorski scenario, ne navodeći pri tome nijedan relevantan i racionalan argument. Blaga, kukavička i uvijena režimska upozorenja da Putinova diktatura stoji iza najnovijeg talasa nasilja na beogradskim ulicama, Đorđević je nazvao „talasom antiruske histerije“. Tužakajući Vučića svojim ruskim šefovima, Mlađan Đorđević je zavapio da mu kremljovska tiranija pomogne u rušenju beogradske autokratije. A sve u ime toga da se zapodene novi rat oko Kosova, kako bi se „dobrosusedski odnosi“ rešili ponovnom okupacijom ove nekadašnje jugoslovenske pokrajine. Bio kako bilo, puno je primera veleizdajničke aktivnosti Mlađana Đorđevića. O njegovim kriminalnim poslovima u Rusiji, Vučićevi mediji ne smeju da pisnu. Ipak, znaćemo iskrenost Vučićevog režima da se oslobodi teških ruskih okova u koje je dobrovoljno došao, kada se Đorđević bude sudski procesuirao zbog veleizdaje, kriminala i teorističkih aktivnosti u regionu u korist Rusije, a protiv interesa države čiji je građanin. Takođe, sve dok se Dragan Đilas nalazi u Đorđevićevom „džepu“, glavne opozicione grupacije neće moći da očekuju pomoć sa Zapada za nužnu demokratizaciju Srbije. Tako je krajnji učinak Mlađana Đorđevića, kao ruskog kvislinga, učvršćenje Vučićevog režima i sprečavanje demokratskih promena u Srbiji.

Mr Slađan Borovica

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending