Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vaskrsnuće i ustoličenje nitkova

Otkud Ljottićeve koračnice na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Published

on

Onog trena kada se na jednom predizbornom skupu Srpske napredne stranke pre nekoliko godina, da li u Sremskoj Mitrovici, iza Aleksandra Vučića u kadru pojavio ratni zločinac iz Vukovara Veselin Šljivančanin bilo je jasno da je đavo odneo šalu. Sklon velikim obećanjima kao, ustalom, i njegovi prethodnici, Vučić je time javnosti posredno poručio da duh Slobodna Miloševića, Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića, Željka Ražnatovića Arkana, Borislava Pelevića, Dragana Markovića Palme, Dragoslava Bokana… nije iščilio iz srpskih glava. Naprotiv sve ono za što su se pobrojani zalagali, neki i činili, ostaje na repertoaru za ostvarenje velike Srbije. Toj zemlji i njenim glavarima, izgleda, nije dovoljno gorko iskustvo iz poslednjih ratova koje je – zarad osvajanja tuđih teritorija – povela protiv suseda, dojučerašnjih zbratimljenih naroda u velikoj državi.

Šta je usledilo posle raspada bivše “zemljetine”? Svi su požurili da zatru sve što je postojalo. U tome su, recimo otvoreno, prednjačile ili najdalje otišle – Srbija i Hrvatska. One su preradu prošlosti nošenu jasnim ili prikrivenim namerama pravdanja užih nacionalnih ili političkih ciljeva (Todor Kuljić), zapravo objašnjenja koja imaju krajnje utilateralnu vrednost u određenom kontekstu (Bešlin/Atanacković).

Na delu je ne samo prevrednovanje, tj. novo ili modifikovano tumačenje prošlosti, već neposredna prerada (falsifikovanje, izostavljanje, izvrtanje, itd) istorijskih činjenica i izvođenje odgovarajućih

U radu te nikad zvanično formirane komisije dela veliki broj ovlaš propranih bivših komunističkih zanesenjaka koji taj nečasni, prljavi posao obavljaju u ime svih vladajućih struktura u poslednje tri decenije, s posebnim naglaskom na političke bandite koji zemljom Srbijom upravljaju posle likvidacije Zorana Đinđića.

Umjesto Dositeja – sv. Sava

Može li vera da se zapati kod Srba? Odgovor je, naravno, odrečan! Kroz jedva skrpljenu istoriju i mnogo vekova bez “teksta”, Srbi su u jednom trenutku bili pred izborom: stati uz prosvetitelja ili sveca. Prvi (Dositej) je radio za narod a drugi (sv. Sava) za dinastiju (državu). Sava beži u manastir, a Dositej – iz manastira i otuda poslednjih nekoliko decenija, posebno od neverujućih, otpor i pitanje: zašto se u školama slavi sv. Sava a ne Dositej Obradović.

Sava je spajao crkvu i državu, a Dositej razdvajao sujeverje od razuma. Dositej je putovao po znanje, a Sava po relikvije. Sava je upravljao crkvom a Dositej Visokom školom. Dositej se zalagao za znanje, ljude pozivao da se uzdaju u razum a Sava da veruju u čuda. Tamo gde je Sava išao da traži anđele, Dositej je našao parazite. Stoga oni koji koji su protiv sv. Save misle da u školi treba da se čuju školska a ne crkvene zvona i da ne treba da se slavi sveštenik nego prosvetitelj (Dositej) koji je u vreme kada je živeo bio najučeniji i najprosvećeniji Srbin.

Svetosavlje – primitivna politička doktrina

Malo o svetosavlju. Sama reč, beleži Svetislav Basara (Atlas pseudomitologije), na prvu loptu miriše na tamjan, zvuči mistično i drevno; reklo bi se na prvo slušanje – da potiče iz daleke prošlosti; u stvari ono nije još napunilo ni sto godina i potpuno je proizvoljna izmišljotina jednog ambicioznog međuratnog prote. Reklo bi se, takođe na prvo slušanje, da je to nekakva konzistentna doktrina; u stvarnosti, međutim, to je samo nekoliko izanđalih rečenica o tome da bi Srbi trebalo da poštuju sv. Savu, da slede njegov primer – što ne čine – i da se obože, slože i umnože

Svetosavlje u suštini jedva da ima veze s pravoslavnim hrišćanstvom, ono je primitivna politička doktrina koja će poslužiti kao ideološka osnova za profašističke pokrete koji su u Srbiji uoči Drugog svetskog rata nicali kao pečurke posle kiše; ono je kao i većini srpskih mitova – toliko fleksibilna, da je vladici Nikolaju pošlo za rukom da ga poveže s nemačkim nacizmom – u kojem je vladika video spasioca tradicionalnih vrednosti – kao što je generalu Milanu Nediću kosovski zavet poslužio za čin veleizdaje. Sam sv. Sava, uprkos činjenici da je bio otšelnik (putinjak – prim. D.B.) i asketa – i da su mu uplitanje u politiku, mirenje na krv i na nož zavađenih srpskih velikaša, verovatno bili krst i teška muka duhu – predstavljen je kao neka vrsta škoslkog revizora i nacionalnog društveno-politkčkog radnika. Svetosavlje, kao uostalom i drugi srpski mitologemi – radi na “podrazumevanje”, ono je deo mnogo većeg sistema znakova – kodnih reči – čiji sâm pomen u prosečnom Srbinu izaziva osećanje poštovanja, umilenja i ponosa a da, u stvari, niko i ne zna šta je zapravo to što poštuje i čime se ponosi.

Ali u ime tog i takvog svetosavlja i njegovog utemeljitelja Srbi su, zarad širenja svoje teritorije, započinjali mnoge ratove u svom današnjem susedstvu koje su, uzgred rečeno, sve izgubili.

Draža, Tito, Ljotić – u istom loncu

Od raspada bivše zajedničke države “južnih Slovena”, Srbija kao nekadašnja zemlja pobednica u Drugom svetskom ratu, nakon što je ostala sama otpočela je sramoćenje po skoro svim šavovima. Do devedesetih godina prošlog veka deveti maj se, ipak, obeležavao kako valja, otad se otaljavao da bi ga današnji srpski/srbijanski (u RS i Srbiji) bacili pod noge i po njemu gacali cokulama.

Žešće je počelo, valjda, s vladavinom Borisa Tadića, kada predstavnika Srbije nije bilo na čuvenoj moskovskoj paradi. U diplomatskim krugovima procurilo je da je ruski svemoćnik (Vladimir Vladimirovič Putin) Srbima poručio da su se oni “ispisali” iz pobedničke ekipe, postali renegati. Godinama zamajavani samo “srpskom istinom”, većinski građani Srbije su u svojim mozgovima nataložili omiljene stafaže i uz pomoć suđaja, novorođenčadima određuju dalju sudbinu. Da se bore za ostvarenje “srpske stvari”.

Korektan istoriograf jednog će dana zapisati da je Dan pobede nad fašizmom 2021. godine u Srbiji obeležen, blago rečeno, dvojako. Najpre su čimbenici državnog vrha polagali vence na groblja i spomenike oslobodiocima da bi se uveče, na svečanoj akademiji, “malo” posvetili Dimitriju Ljotiću i njegovim koračnicama. Nešto je bilo pre toga. Osim rehibilitovanja četničke ideologije i njenog tvorca Draže Mihailovića. Dimitrije Mita Ljotić (Beograd, 1891. – Ajdovščina, 1945.) je bio srpski fašistički ideolog i političar, vođa pokreta Zbor, te saradnik nacista i vođa SS dobrovoljaca tokom Drugog svetskog rata. Ljotić je 1931. bio ministar pravde u vladi Petra Živkovića, ali je dao ostavku nakon što je kralj Aleksandar odbio njegov Predlog ustava o preuređenju zemlje po staleškom principu. Godine 1935. je osnovao profašističku stranku Zbor, sa glavnim  načelima: antikomunizam, borba protiv “jevrejske zavere” i zalaganje za staleško uređenje države. Ljotić je sanjao o unutrašnjem preporodu srpskog naroda na osnovu fašističkih načela.

Ljotić je bio idejni vođa i načelnik za moral Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji su pripadnici, po njemu nazivani ljotićevci, ubrzo postali ozloglašeni zbog učešća u masakru u Kragujevcu i drugim gradovima. Ljotićeve jedinice nisu značajno uticale na tok rata. Brojnost je varirala od 3.000 do 8.000 što je bio maksimum postignut pred kraj rata u Srbiji uz prisilnu mobilizaciju. Povlačeći se ispred Jugoslovenske armije, Ljotić je poginuo u Sloveniji 1945. godine.

U slavu kvislinga

Dan pobede obeležen  akademijom u kojoj značajno mesto dobije jedan ozlogašeni narodni neprijatelj. Osim što je sramotno u pitanju je drskost vlasti, odnosno jednog čoveka koji upravlja od mesne zajednice do vrha države.

Dvehiljadeosamnaeste Dan pobede proslavljan je uz „Marš na Drinu“, pevanjem ruskih pesama i šetnjom Besmrtnih pukova po raznim srpskim gradovima. Novotarija je stigla iz “bratske Rusije”. Srbija se odrekla svoje antifašističke tradicije, pokakila se na nju i sada improvizuje sa dodvoravanjem “velikom bratu”. Kako je u ovoj zemlji za poslednjih tridesetak godina sve obesmišljeno i pošto je ogromna većina Srba ropskog mentaliteta i u duši poput ruskih mužika (spahijskih kmetova) onda se igra za “brata Vladimira”. Mada, Srbi uvek nešto dosole, nešto čemu ni Putin ne bi dao imprimatur, kao što je bilo u Nišu gde se u mimohodu s zadriglim i uvek polupijanim ruskim oficirčinama našao i  general Vladimir Lazarević, ratni zločinac koji je zbog zlodela počinjenih na Kosovu osuđen na 14 godina robije.

Uz prisustvo kompletnog državnog vrha svečana akademija krenula je uz čitanje dve strofe iz ljotićevske pesme “Vi mrtvi niste”. U pauzama su izvođene muzičke numere, smenjivali se govornici, među njima dva velikaša, Aleksandar  Vučić i “republikanac” Milorad Dodik.

Misterija i ruganje žrtvama

Javnost se samo donekle ustalasala. Reagovalo je nekoliko opozicionih partija, između ostalih Partija slobodnih građana, Nova stranka i Partija radikalne levice. Zaiskale su ostavke državnog vrha, političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i hitnu smenu upravnika RTS. Govorilo se o gaženju miliona žrtava fašizma i nacizma, bezobzirnoj reviziji istorije…

Deo beogradske čaršije naseo je propagandi i umesto da se postavi pitanje otkud uopšte Ljotić na akademiji povodom Dana pobede, skrenulo se na licitiranje jesu li na svečanosti korišteni stihovi pesnika Momčila Nastasijevića…

Na kraju je misterija rešena. Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu povodom 9. maja najveći deo recitatorskog programa činile su kvislingove pesme iz zbirke Tvrđava, sa podnaslovom Zbirka dobrovoljačke lirike. Objavili su je saradnici nacističkog okupatora u okupiranoj Srbiji 1944. godine. Đorđe Pavlović stavio ih je u scenario, možebit zbog ideološke bliskosti ili zbog neobjašnjivog užitka da se pesme jednog koljača recituju na dan pobeda nad njima i da bi se malo narugao žrtvama. Neko je to ipak morao da aminuje, zna se i ko!

Vuletić: Prećutni konsenzus opozicije

Na molbu da prokomentariše davanje ordena austrijskom piscu Peteru Handkeu i proslavu Dana pobede, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma kaže da je to dokaz “da nismo izašli iz zabluda ratnih 90-ih. Prećutni konsenzus takvog čina od strane skoro cele opozicije (osim nekoliko organizacija), potvrđuje dominantnu antievropsku  politiku. Ako se to nastavi bićemo na trajnom putu nestanka jer će svi progresivni mladi ljudi da napuste Srbiju. Vučić je to obrazložio još prilikom dodele Nobelove nagrade rečima  da Srbija od sada ima dva Nobelovca. Proslava Dana pobede uz Ljotića i Krvavu bajku je skandalozna, kaže Vuletić.

Gde su političari alternative? Na njihovim televizijama za nas koji s tim nismo saglasni nema mesta. Krajnje je vreme da shvatimo da je važnije ko će da zameni Vučića na vlasti nego da li će on vladati još godinu-dve, kaže Vuletić.

Za sve izvan Srbije (bogami i za ovdašnje) poruka: Nemojte se iznenaditi ako se nekog budućeg 9. maja zaori horski “Drma mi se, drma mi se na šubari cveće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Autor: Dragan Banjac –  AL JAZEERA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Mogu li roboti da preuzmu poslove ljudima zbog pandemije?

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promenu uslova na tržištu rada.

Published

on

By

foto: Taipei, decembar 2011.

Od brze hrane do poljoprivrede, COVID-19 je ubrzao prisutnost radnika robota u čitavom spektru industrija. 

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promjenu uslova na tržištu rada. Čišćenje podova i dezinfekcija mikroba prepuštena je robotima u bolnicama i supermarketima. Dok su neke kompanije čak otkrile da je za posao bolje ako se potencira rad robota jer on isključuje kontakt među ljudima u uslovima gdje se traži fizička distanca. Tako je američki lanac brze hrane White Castle uveo robote za pečenje hamburgera i krompirića kako bi kreirao “prostor za smanjeni kontakt ljudi s hranom tokom pripreme”.

Iako je automatizacija već dugo u trendu, pandemija, ali i trgovinski ratovi i uska grla u lancima snabdijevanja – doveli su do visokih troškova kompanija zbog nepredviđenih poremećaja u proizvodnji.

Pandemija i s njom povezan nedostatak radne snage ubrzao je uvođenje umjetne inteligencije, robotike i drugih oblika automatizacije na tržište rada.

Automatizacija ubrzana pandemijom

Svjetski ekonomski forum je iznio podatke prošle jeseni da 50 posto poslodavaca planira da poveća automatizaciju u svojim kompanijama. Prema izvještaju Budućnost poslova 2020. Svjetskog ekonomskog foruma predviđa se da do 2025. godine 85 miliona poslova može preći sa ljudi na mašine.

Autoindustrija je dominirala u automatizaciji i korištenju industrijskih robota u proizvodnji, ali sve više drugih grana industrije kupuje manje, mobilne robote. Najveći procenat rasta u nabavci robota dolazi iz industrije hrane i maloprodaje – što je odraz naglog rasta kupovine preko interneta tokom posljednje godine.

Trend automatizacije pogađa gotovo sve sektore od manufacture, distribucije, transporta, prodaje, restorana i mnogo drugih personalnih i vladinih servisa.

Aerodromi koriste pokretne robote da dezinfikuju prostorije – posao koji su isprva radili domari obučeni u zaštitna odjela.

Kompanija Proctor & Gamble proizvođač deterdženata, pelena, toalet papira i ostalih higijenskih potrepština otkrila je da je strateško raspoređivanje robota na proizvodnim trakama omogućilo zadržavanje više radnika na poslu kao i veću proizvodnju robe uz pridržavanje mjera socijalne distance, pisao je u maju Los Angeles Times.

“COVID je samo naglasio da se nešto od ovoga može ubrzati zbog potencijalnih poremećaja u biznisu na koja treba biti spreman”, rekao je Mark Lewandowski, direktor za inovacije u robotici kompanije Proctor & Gamble.

Narudžbine za robote u Sjevernoj Americi, uglavnom u SAD-u, porasle su za 20 posto u prvom tromjesečju u poređenju s godinom ranije i za 16 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje 2019., znatno prije pandemije, navodi Asocijacija za naprednu automatizaciju (Assn. for Advancing Automation).

Gotovo 10.000 robota naručeno je u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju, što je drugo najbolje tromjesečje ikada, pokazuju statistike.

Suočene sa manjkom radne snage i višim troškovima rada kompanije počinju da uvode automatizaciju u sektor uslužnih poslova koje su ekonomisti nekada smatrali sigurnim pretpostavljajući da mašine ne mogu da pruže ljudski kontakt koji se vjeruje da žele mušterije.

“Ljudi obično kažu da žele interakciju s drugim ljudima, ali COVID-19 je to promijenio”, rekao je za BBC Martin Ford, futurista koji je pisao o tome kako će roboti biti integrisani u ekonomiju u budućim decenijama.

“COVID-19 je promijenio preference mušterija i otvorio nove prilike za automatizaciju.”

Pomjeranja na tržištu rada

Prošla iskustva ukazuju da talasi automatizacije donose i stvaranje više radnih mjesta nego što odnose, ali da takođe disproporcionalno brišu jednostavnije poslove od kojih zavise radnici s manjim primanjima, piše agencija Associated Press (AP).

Međutim, tokom naredne decenije ili nešto više, opšti uticaj umjetne inteligencije i robotike na tržište rada će biti značajno, a u nekim određenim područjima tehnologije mogu dovesti do dramatičnih promjena u narednim godinama. Mnogi radnici će se uskoro suočiti sa realnošću prodora tehnologije automatizacije koje neće biti ograničeno na često slabo plaćena i manje poželjna zanimanja u kojima trenutno vlada nedostatak radnika. Zaista, mnoga radna mjesta koja poslodavci popunjavaju mogu se pokazati vrlo otporna na automatizaciju, piše britanski list The Guardian. Istovremeno, bolje plaćene pozicije koje radnici definitivno žele da zadrže biće u vidokrugu, jer umjetna inteligencija i robotika nastavljaju svoj nemilosrdni napredak.

Poslodavci su nestrpljivi da uvedu više mašina u poslovna okruženja. Istraživanje iz 2020. Svjetskog ekonomskog foruma otkrilo je da 43 posto kompanija planira da smanji radnu snagu zbog novih tehnologija.

Najbrži rast se očekuje u mašinama koje čiste podove supermarketa, bolnica, skladišta, prema navodima Međunarodne federacije za robotiku. Očekuje se porast robota koji kupcima pružaju informacije ili isporučuju narudžbe u hotelima, dok su restorani mjesta gdje su roboti postali najvidljiviji.

Nisu u pitanju samo roboti – takođe su u porastu softver i usluge koje pokreće umjetna inteligencija.

‘Porez na robote’ i očuvanje radnih mjesta za ljude

Distopijska priča da tehnologija stvara nezaposlenost nije uvijek tačna, kako napominju ekonomisti. Iako naprednije mašine zamijene neke poslove, one takođe kreiraju druge – bilo povećanjem prodaje kroz niže cijene (ako se prodaje više, potrebno je više radnika u proizvodnji) ili omogućavanjem radnicima da rade nove i složenije zadatke.

Studija Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka sa Univerziteta Stanford iz 2020. bavila se uticajem umjetne inteligencije i robotike na sektore proizvodnje, bankarstva i staračkih domova. Istraživač Yong Suk Lee otkrio je da, iako je tehnologija u početku zamijenila ljudske radnike, na kraju su bila otvorena radna mjesta, prenosi, NBC News.

Ipak, podaci ekonomista teško da će spriječiti širenje straha od pametnih mašina koje će zamijeniti ljude, naročito s napredkom umjetne inteligencije i robotike. Ono što se očekuje jeste više poziva zakonodavcima da razmotre ideje kao što je “poreza na robote” kako bi odnos ljudi i mašina na tržištu rada bio ravnopravniji.

Suosnivač Microsofta Bill Gates 2017. godine je iznio ideju o “porezu na robote”.

Porez na kupovinu robota plaćale bi korporacije, a porez od prihoda mogao bi da se upotrijebi za pomoć radnicima kroz programe prekvalifikacije ili čak direktne naknade. Ovakve politike pomogle bi radnicima da lakše krstare automatizovanim tržištem rada.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

TOTALNI HAOS U AUSTRIJI! Kurc izlazi iz politike, premijer Šalenberg daje ostavku. Socijaldemokrate ubedljivo prve u biračkom telu.

Published

on

By

Austrijski kancelar Šalenberg podneo je ostavku posle nešto manje od dva meseca od imenovanja


Ovo je saopštio političar konzervativne OVP nakon što je njegov prethodnik Kurc najavio povlačenje kao lider stranke OVP.

Šalenberg je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Aleksander Šalenberg

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije, Sebastijan Kurc, rekao je da napušta politiku i da će u petak zvanično otići sa mesta predsednika stranke.

U saopštenju od četvrtka, Šalenberg je rekao da veruje “da bi obe funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da bude na istom mestu”.

– Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim se unutar stranke postavi relevantan kurs  dodao je on.

Šalenberg je stupio na mesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se Kurc vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Najnovije analize javnog mnjenja ukazuju na strmoglavi pad narodnjak, i porast socijaldemokrata, koji su već 4% ispred, nekada, neprikosnovenih narodnjaka.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Oljača: U subotu protesti u najmanje 30 gradova, imamo i broj za pravnu pomoć

Apel policiji da čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu

Published

on

By

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije, izjavio je u sredu uveče jedan od organizatora Marko Oljača, koji je FoNetu najavio da će konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.

Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u toku dana da policija neće da reaguje na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije.

Grafiti po trotoarima i fasadama u Novom Sadu pozivaju na blokadu Mosta slobode

Fasade zgrada i trotoari u Novom Sadu osvanuli su jutros ispisani grafitima koji pozivaju na blokadu Mosta slobode, u subotu, 4. decembra, zbog Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta.

Poruke „Svi na ulice 4. 12. 14h Most slobode“ i „Rio Tinto marš iz Srbije“ nisu potpisane, te je nepoznat autor grafita.

U Novom Sadu će se protest u subotu održati pod parolom „Novi Sad uStaje protiv nepravde“.

MUP objavio broj za građane da prijave blokadu puteva i nasilje tokom protesta

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas to mogu prijaviti MUP-u.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Uvođenje ovog broj najavio je ministar policije Aleksandar Vulin kada je rekao da policija na zakazanim protestima protiv Rio Tinta, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu neće koristiti silu. Prethodno je rekao da hoće.

Vukašin Obradović: Uvođenje broja telefona za prijavu blokada – zastrašivanje demonstranata

Uvođenje broja telefona MUP-a za prijavu ljudi zbog blokade puteva treba da zastraši demonstrante i da ih izazove na radikalne ispade, izjavio je danas novinar Vukašin Obradović.

Obradović je za televiziju N1 ocenio i da je to „uterivanje straha svima koji će se odlučiti za protest u subotu“, 4. decembra.

On je kazao da građani ne treba da budu uključeni u sankcionisanje drugih građana, niti da treba da rade policijski posao.

Obradović smatra i da se time demonstranti izazivaju „na neke radikalne ispade“ koji bi, kako je ukazao, kasnije u režimskim medijima poslužili za propagandu protiv onih koji se bore za ekologiju.

Građanski preokret: Blokade puteva su legitimne

Građanski preokret pozvao je danas građane da se priključe protestima zakazanim za subotu, 4. decembra, i ocenio da građanska neposlušnost u vidu blokade puteva možda jeste kršenje nekih zakona ali da ima za cilj da ukaže na velike nepravde i propuste u primeni drugih zakona.

„To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave. Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti“, navela je ta organizacija.

U saopštenju je upućen poziv policiji da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana, poput onih u Šapcu i Zrenjaninu.

Jovanović Ćuta: U subotu 4. decembra mnogo veće blokade puteva

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će u subotu, 4. decembra, blokada puteva biti veća od one 27. novembra.

„Biće mnogo veća blokada ove subote. Građani su se već organizovali sami po svojim mestima“, rekao je on.

Naveo je da ne postoji „neko“ ko će upravljati tim blokadama.

Prema njegovim rečima, biće ljudi koji će ići kolima, ali ima i onih koji nemaju kola, pa će oni doći peške.

„Sad, sve zavisi da li će on (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) poslati batinaše. Oni koji ne idu kolima će verovatno ići na Gazelu“, rekao je Jovanović.

Tepić: Svi građani da u subotu zovu broj MUP-a

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pozvala je građane da u subotu svi pozovu broj MUP-a koji je otvoren kako bi građani prijavili blokadu puteva i saobraćaja.

Kako je rekla, građani treba da zovu kako bi se policiji prijavila „policija i njihova parapolicija“.

„U subotu svi pozivajmo ovaj broj MUP i prijavimo policiji policiju i njihovu parapoliciju, ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest kroz građansku neposlušnost!!0800104103!“, napisala je na Tviteru Tepić.

Ona je na svom nalogu okačila i obaveštenje MUP u kojem se navodi da se otvara poseban broj na koji građani mogu da prijave ograničenje slobode kretanja ili ukoliko dožive neki vid nasilja usled blokade puteva.

Protest protiv Zakona o referendumu, Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta najavljen je za subotu, 4. decembar u 14h.

(Autonomija, FoNet, Beta, N1)

izvor: https://www.autonomija.info/oljaca-u-subotu-protesti-u-najmanje-30-gradova-imamo-i-broj-za-pravnu-pomoc.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sandra Benčić: Kako nas nije sramota da negiramo genocid u BIH

Published

on

By

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu, i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, i nedavno smo to i istakli. Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, je suprotan, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava ali i međunarodne solidarnosti.

Ovo je u hrvatskom saboru u četvrtak kritikovala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH) podržala zaključak kojim se osporava zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca u toj zemlji.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen, no ta je tačka izazvala val kritika ne samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednoj Hrvatskoj.

„Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici“, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

Šta će HDZ reći onima koji traže nestale u genocidu?

„Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a u Bosni i Hercegovini digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje „što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

„Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović“, pitala je Benčić. „Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini […]“

„Kako nas nije sram i pred nama samim ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica, i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitno, jer imamo to iskustvo“, rekla je Benčić.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici i druge zločine.

(AJB/Agencije)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa “crvene” liste za putovanja

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Samo nekoliko dana nakon što je EU donela preporuke koje imaju za cilj da od 2022. godine olakšaju putovanja građanima što Unije, što onima iz trećih zemalja, zabeležen je prvi slučaj omikron soja u Belgiji.

Naime, Evropska komisija ažurirala je preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a predloženo je da države članice prioritet daju vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i Sinofarm.

U periodu od 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu, tako što će se sa trenutnih 74 prag novozaraženih povećati na 100 na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 500 na 600 ljudi.

Omikron pomrsio konce

Međutim, zbog pojave omikron soja u više evropskih zemalja, EU je odlučila da privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država Južne Afrike – Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU “složili se oko potrebe da se hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz Južne Afrike”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni “dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”.

Sve to može podstaći indvidualne članice da ne prihvate preporuke Evropske unije, objavljene samo par dana pre prvog slučaja, te još više pooštre uslove ulaska. Za sada se uslovi za građane Srbije nisu menjali od strane većine zemalja, ali to zavisi od toga kako se omikron soj bude ponašao.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saveti nacionalnih manjina osudili medijsko širenje govora mržnje

“Više od milion građana Srbije su pripadnici manjinskih naroda”

Published

on

By

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina osudila je danas medijske nastupe koji za posledicu imaju promovisanje govora mržnje, posebno kada se radi o pokušaju širenja rasne, verske ili nacionalne netrpeljivosti.

„Smatramo da je način iznošenja ličnog stava (reditelja) Dragoslava Bokana na televiziji Pink ne samo nedopustiv, već i za svaku osudu i javnu prozivku, uzimajući u obzir izrazitu multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost države Srbije, na čijoj teritoriji živi i radi blizu trideset nacionalnih zajednica nacionalnih manjina, koji čine preko milion građana ove zemlje“, navodi se.

U saopštenju se izražava očekivanje da reakcije nadležnih institucija neće izostati, kako se takvi ispadi više ne bi ponovili.

(Beta, ilustracija: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/saveti-nacionalnih-manjina-osudili-medijsko-sirenje-govora-mrznje.html

Continue Reading

Trending