Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Učesnik kampanje za bojkot srpskih izbora tvrdi da mu je falsifikovan glas na Kosovu

Bivši opozicioni odbornik u Severnoj Mitrovici na Kosovu Marko Jakšić tvrdi da nije glasao na izborima za parlament Srbije, održanim 21. juna 2020. Međutim, Republička izborna komisija (RIK) mu je dostavila obaveštenje da je njegov glas evidentiran u spisku na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici.

Published

on

Dok Jakšić sumnja da je neko falsifikovao njegov glas i za neregularnost procesa optužuje Srpsku listu, partiju Srba sa Kosova koja sprovodi politiku Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, član lokalne izborne komisije iz Severne Mitrovice Jakšićeve navode opisuje kao „totalnu glupost“.

Republička izborna komisija u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da Jakšićeve tvrdnje da mu je glas evidentiran iako on nije glasao „nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani“.

Šta tvrdi Marko Jakšić?

U danu kada su održani izbori za poslanike u Skupštini Srbije, 21. juna 2020. godine, Marko Jakšić je, kako kaže, bio na izletu sa kolegama na jezeru Gazivode na Kosovu, 50 kilometara dalje od Mitrovice.

Jakšić, koji je nekada bio član inicijative SDP ubijenog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića, priklonio se pozivu dela opozicije u Srbiji koja je bojkotovala junske izbore.

U kampanji bojkota učestvovao je deo opozicionih partija i pokreta, sa obrazloženjem da vlast u Srbiji, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), nije obezbedila minimum uslova za održavanje fer i demokratskih izbora.

Republička izborna komisija je preporuke za sprovođenje izbora za poslanike Skupštine Srbije na biralištima na Kosovu izdala dva dana uoči samih izbora, 19. juna.

Na Kosovu se 21. juna glasalo na 90 biračkih mesta, u mestima sa srpskom većinom.

Glasovi su se, kao i prethodnih godina, brojali u Vranju i Raškoj u Srbiji, što je praksa koju je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnom.

Ubedljivo najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka.

Zbog sumnji da izborni proces 21. juna nije protekao regularno, Jakšić je odlučio da RIK-u uputi zahtev i da proveri da li je neko zloupotrebio njegovo pravo glasa.

Kako ističe, nakon više zahteva upućenih RIK-u da ga obaveste da li je njegov glas evidentiran na izborima u Severnoj Mitrovici, 25. marta stigao mu je odgovor:

„Obaveštavamo vas da u Izvodu iz Jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 4 u Opštini Kosovska Mitrovica … pod rednim brojem 230 pod kojim ste upisani u navedeni izvod, postoji svojeručni potpis birača, iz čega proističe da ste evidentirani da ste glasali“, piše u dokumentu čiju je fotografiju Jakšić postavio na društvenim mrežama.

„Nisam mogao da verujem“ – bila je prva reakcija Jakšića nakon što mu je stigao iz RIK-a stigao odgovor.

On u izjavi za RSE tvrdi da „mašinerija koja već godinama zloupotrebljava glasove Srba na severu Kosova“ postoji od 2013. godine. Tada je potpisan Briselski sporazum Srbije i Kosova gde se između ostalog reguliše i način sprovođenja izbornog procesa, ali i formirana partija kosovskih Srba Srpska lista.

„U tom slučaju bila je toliko drska, znajući i moje stavove u vezi tih izbora, znajući moje stavove u vezi njih i njihove politike, da u moje ime ubaci listić i da se neko toliko bahato, da kažem, umesto mene potpiše i ubaci listić u glasačku kutiju“, rekao je Jakšić u izjavi za RSE.

Svoje ubeđenje da iza navodnih izbornih neregularnosti stoje Srpska lista i Srpska napredna stranka Jakšić temelji na tome što se „oni hvale da imaju apsolutnu podršku od 99.14 odsto u Mitrovici“, te da „onih 0.86 procenata sigurno nije u mogućnosti da uradi takve stvari“.

„Na biračkom mestu su bila tri člana biračkog odbora koja se imenuju prema sastavu trenutnog parlamenta Republike Srbije – odnosno prema poslaničkim grupama, broju poslanika koje imaju tamo. Čini mi se da su na tom biračkom mestu bila trojica članova SNS-a, odnosno Srpske liste. Ne verujem da bi oni dozvolili da neko iz neke opozicije, a znamo da je opozicija bojkotovala te izbore, ubaci umesto mene taj listić“, rekao je Jakšić.

Izborna komisija Srbije o Jakšićevim optužbama

Republička izborna komisija je za RSE potvrdila da je obavestila Marka Jakšića da je na izborima 21. juna „evidentiran da je glasao, s obzirom na to da na odgovarajućem mestu u izvodu postoji svojeručni potpis birača“.

Oni navode da su se obaveštenjem upućenom Jakšiću „iscrpele zakonske obaveze Republičke izborne komisije prema podnosiocu zahteva“.Izjave podnosioca zahteva nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani.- RIK

„Izjave podnosioca zahteva vezane za dobijeno obaveštenje nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani, niti podrazumevaju bilo kakav dalji postupak pred Republičkom izbornom komisijom“, stoji u odgovoru RIK-a za RSE.

Dodaju i da „tvrdnje o bilo kakvoj zloupotrebi“ koje su zasnovane na obaveštenju koje je dostavljeno Jakšiću, „ne mogu da budu predmet okončanog izbornog postupka za koji je nadležna Republička izborna komisija“.

Za „prikupljanje glasova“ na biralištima na Kosovu kada se glasa za sastav parlamenta Srbije zadužena je misija Organizacije za evropsku sigurnost OEBS na Kosovu.

Na pitanje da li su zabeležili primedbe građana, da sumnjaju da im je na izborima falsifikovan glas, iz ove misije u Prištini za RSE su odgovorili da „nisu dobili nijednu takvu žalbu“.

Član lokalnog biračkog odbora demantuje Jakšića

Na upit RSE nije odgovorila politička partija Srba sa Kosova, Srpska lista, za koju Jakšić sumnja da je učestvovala u neregularnostima na izborima 21. juna.

Draško Banjac iz Severne Mitrovice, koji je bio član biračkog odbora na biračkom mestu gde je registrovan Marko Jakšić, u izjavi za RSE je kratko prokomentarisao da su Jakšićevi navodi da je neko umesto njega glasao „totalne gluposti“.

„Ne može da se desi (da neko potpiše umesto njega), niko ne može da uđe bez lične karte, znači niko ne može da uđe da glasa bez lične karte. Može da se desi neki takav propust, sve je moguće, 12 sati smo tamo, ali da je neko malverzaciju napravio to je totalna glupost“, rekao je Banjac.

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije dostupni su zapisnici o radu biračkih odbora.

zapisniku sa biračkog mesta broj 4 u Severnoj Mitrovici navodi se da je od 622 upisanih birača, na izbore izašlo njih 592, a da je izborna lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ osvojila 514 glasova.

U zapisniku se dodaje da članovi biračkog odbora „nisu imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu“.

Koji su dalji koraci?

Marko Jakšić je rekao da mu je naredni korak da od RIK-a zatraži kopiju spiska sa biračkog mesta gde se nalazi njegovo ime sa potpisom, a da će potom i podneti krivičnu prijavu republičkom tužiocu Srbije protiv članova biračkog odbora.Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet.- Marko Jakšić

„Vreme je da se neko suoči sa posledicama svojih postupaka. Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet. Moj identitet su mogli da provere jedino na osnovu moje lične karte. Moja lična karta je bila kod mene 50 kilometara daleko od Mitrovice“, kaže Jakšić.

Jakšićeve sumnje u regularnost izbora podstakle su i još neke građane severa Kosova da od izborne komisije Srbije zatraže obaveštenje da li je njihov glas evidentiran na junskim izborima.

Jedan od njih je i Dejan Nedeljković iz Zvečana.

„Nije ideja samo sad, već odavno razmišljamo o tome. Grupacija sa kojom se ja družim, da kažem neka opoziciona ekipa na Kosovu, sumnjamo da oni često glasaju umesto nas, iako mi te izbore bojkotujemo i na njih ne izlazimo. Ovo što je uradio Marko Jakšić, je u stvari dao podstrek svima nama da se obratimo RIK-u i vidimo da li su glasali umesto nas“, rekao je Nedeljković za RSE.

Kako proveriti da li je neko glasao umesto vas?

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije objavljeno je uputstvo građanima kako mogu da provere da li je neko glasao umesto njih.

Građanima su na raspolaganju dve opcije. Prva je da dobiju informaciju o tome da li su u izvodu iz biračkog spiska evidentirani da su glasali ili ne, popunjavanjem elektronskog zahteva ili obrasca koji se može preuzeti na sajtu RIK-a. Druga opcija je da izvrše neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska.

Pavle Dimitrijević iz nevladine organizacije CRTA koja je posmatrala junske izbore, naglašava da su i oni u preporuke institucijama Srbije uvrstili zahtev da RIK omogući biračima da provere da li su glasali.

Uvidom u spisak, prema njegovim rečima, građani mogu da pribave i dodatne informacije i „potvrde ili opovrgnu sumnju da je potpis (u spisku) na neki način krivotvoren“.

„Imamo saznanja da je veliki broj birača tražio ovo pravo od RIK-a i koristio mehanizam koji je ponuđen“, kaže Dimitrijević.

On dodaje i da nevladina organizaciji CRTA do sada nije imala slučaj poput Jakšićevog „da je neko eksplicitno rekao: ja nisam glasao, ali da potvrda iz RIK-a kaže da je glasao“.

Ukoliko građanin sumnja da je neko glasao umesto njega, prema rečima Dimitrijevića, može da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica.

„I onda je na tužilaštvu da proceni da li je došlo do neke omaške, pa se možda neki birač koji je bio u tom redu na biračkom spisku potpisao ispod ili iznad ili je zaista došlo do krivičnog dela zloupotreba prava glasanja“, ističe on.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika Srbije, za falsifikovanje glasanja – odnosno glasanje umesto drugog birača pod njegovim imenom, zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

Stroža zatvorska kazna od tri meseca do tri godine zatvora, zaprećena je ukoliko to krivično delo počini član Republičke izborne komisije, član biračkog odbora ili drugo lice koje obavlja dužnost povezanu sa izborima.

Iako ističe da je važno da sumnje na zloupotrebu glasanja nađu svoj pravni ishod, odnosno da se utvrdi da li je postojalo krivično delo ili ne, Dimitrijević napominje da u ovom momentu to ne može da utiče na regularnost izbornih rezultata.

„Budući da su svi rokovi za prigovore prošli i da su rezultati proglašeni i potvrđeni, ne postoji nikakva šansa niti pravna mogućnost da se ti rezultati promene“, podseća on.

Posmatračka misija CRTA, kao ni druge organizacije iz Srbije, nije posmatrala izborni proces na biralištima na Kosovu 21. juna 2020.

Kakve su nepravilnosti uočene na izborima Srbije?

Izbore za parlament Srbije, pokrajinsku skupštinu Vojvodine i čelnike opština, održane 21. juna 2020. godine, posmatrala je kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U preporukama izdatim u oktobru 2020. godine, oni su pozvali vlasti u Srbiji da spreče zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

Izveštaj je doneo ukupno 29 preporuka čiji je cilj „poboljšanje sprovođenja izbora i povećanje transparentnosti i poverenja javnosti u izborni proces“.

Autori: Nevena Bogdanović, Amra Zejneli Loxha (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“

Povodom nesreće koja se dogodila u rudniku „Soko“, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba

Published

on

By

„Kao što je potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović najavila, Ministarstvo je jutros predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje ovog teškog dela zbog kojeg je 8 rudara stradalo, a njih 20 povređeno“, izjavila je danas Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona kaže da su prijave podnete protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku „Soko“.

„Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći. Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 lica informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, zaključila je Atanacković.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-podnelo-krivicnu-prijavu-protiv-14-osoba-zbog-nesrece-u-rudniku-soko/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Njujork tajms: Da li Rusija koristi Srbiju za izazivanje sukoba

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju saveza NATO sa rata u Ukrajini, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namerama prema susedima, piše danas američki list Nujork tajms (NYT)

Published

on

By

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlonedeljnjih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mesecima objavljuju zapaljive izveštaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni, navodi NYT i ocenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći da provede znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

On je dodao da postoje granice u vezi sa onim što Rusija može da izvede u Srbiji. “Potrebne su joj lokalne elite, a one ne žele da budu žrtvovane zarad ruskih interesa”, smatra Vuksanović.

U vezi sa ruskim uticajem preko pitanja Kosova, Vuksanović je ocenio da je Kosovo za Rusiju “savršena investicija koja malo košta”, ali smatra da je njena mogućnost da izazove probleme na Balkanu smanjena zbog rata u Ukrajini.

“Sada Rusija ne može da uradi mnogo toga. Njene mogućnosti su više ograničene, a ona je više izolovana. Resurse je fokusirala na Ukrajinu”, rekao je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije”, dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podseća njujorški list. Rekao je da “Kurti želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”, i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu” koji želi da ratuje sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsetio i na nedavnu izjavu poslanika SNS u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

(Beta, foto: Beta-AP)

izvor: https://autonomija.info/njujork-tajms-da-li-rusija-koristi-srbiju-za-izazivanje-sukoba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Policija da prestane sa pretnjama paorima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da prestane sa pretnjama i zastrašivanjem poljoprivrednika koji učestvuju u protestima i blokadama puteva. Policija je tu da štiti Ustav Republike Srbije a ne da ga grubo krši tako što će uskraćivati građanima pravo na okupljanje i javni protest. Kao i pre samo nekoliko meseci, umesto da štiti prava građana i javni interes, policija se otvoreno stavlja na stranu političkih i ekonomskih elita u Srbiji, zastupajući njihove uske interese. Nedopustivo je da država svoje “mišiće” pokazuje na našim paorima, koji su joj dobri samo kad pune bruto domaći proizvod.

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama unazad, a posebno tokom proteklih meseci, upozorava javnost i vlast na sve teži položaj naših poljoprivrednika, koji je dodatno pogoršan katastrofalnim posledicama suše, ali i drugim problemima uzrokovanim ratom na istoku Evrope. Naši poljoprivrednici i dalje imaju najmanje subvencije u regionu, dok se ova vlast ponosi enormno velikim subvencijama za strane kompanije, koje odmah dižu sidro i odlaze iz zemlje čim se subvencionisanje završi.

Neophodno je da policija odmah prestane sa pretnjama paorima i omogući im da slobodno štite svoja prava i bore se za vlastiti opstanak. Država mora da svoje građane stavi ispred stranih kompanija i da uvede potpuno novu politiku podrške razvoju poljoprivrede i pomoći paorima. Za početak, neka barem uvede stanje elementarne nepogode zbog suše.

Sekretarijat za informisanje LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Objavljen identitet napadača na Salmana Ruždija: Ubo pisca najmanje dva puta, u stomak i vrat

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija

Published

on

By

Državna policija potvrdila je da je napadač Salmana Ruždija u okrugu Čautaukua Hadi Matar (24) iz Fervijuja u Nju Džersiju, piše BBC. On je napao Salmana na bini u Njujorku i najmanje jednom ga ubo u vrat i najmanje jednom u stomak, saopštila je policija.

Tvrdokorne pristalice iranskih verskih vođa hvale napad na angloindijskog pisca Ruždija, prenosi Njujork Tajms.

“Ovo zaslužuje čestitke”, navodi američki list jednu od poruka. Iran, čije je rukovodstvo izdalo verski edikt (fatvu) kojim se poziva na ubistvo Ruždija pre više od tri decenije, nije zvanično komentarisao napad.

“Ali pristalice vlade na društvenim mrežama hvale ranjavanje Ruždija, jer se ajatolahova fatva konačno materijalizovala u akciji”, navodi list.

Dodaje se da se u nekim komentarima izražava “želja da on umre”, a da “neki upozoravaju kako slična sudbina čeka i druge neprijatelje Islamske Republike”.


 

Podsetimo, ranije danas Ruždi je napadnut je na pozornici u Njujorku. On je zadobio ubodnu ranu u vrat i prevezen je u bolnicu, saopštila je policija koja je uhapsila napadača. Policija nije saopštila motive napada, dok medicinske vlasti nisu objavile u kakvom je stanju Ruždi.

Kako je naveo reporter AP-a, muškarac se popeo na binu i počeo da udara ili ubada Ruždija u trenutku kada su ga predstavljali.

Rabin Čarls Savenor bio je među stotinama ljudi u publici kada je Ruždi napadnut.

“Ovaj momak je istrčao na platformu i počeo da udara na gospodina Ruždija. U početku smo pomislili: “Šta se dešava?“ A onda je za nekoliko sekundi postalo potpuno jasno da ga tuku”, rekao je Savenor, dodajući da je napad trajao 20ak sekundi, preneo je AP. 

Godnama živeo pod pretnjama

Salman Ruždi je godinama živeo pod pretnjom smrću zbog svog romana “Satanski stihovi”. Ta knjiga je zabranjena u Iranu 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Ruždijevu smrt, piše Blumberg. Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

 

Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje i dalje trajalo. Tako je 2012. godine, poluzvanična iranska verska fondacija podigla nagradu za Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara. Ruždi je tada odbacio pretnje po svoju smrt, rekavši da “nema dokaza” da su ljudi zainteresovani za nagradu. Te godine Ruždi je objavio memoare “Joseph Anton” o fetvi.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/58839/objavljen-identitet-napadaca-na-salmana-ruzdija-ubo-pisca-najmanje-dva-puta-u-stomak-i-vrat/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ništa od dogovora s Vladom, blokade se proširuju

Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo

Published

on

By

Predstavnici zemljoradnika, koji od utorka blokiraju bulevar kraj zgrade Pokrajinske vlade AP Vojvodine, najavili su proširenje dosadašnjih blokada pošto je izostao dogovor s Vladom Republike Srbije. Kako je novinarima večeras potvrdio Mileta Slankamenac, blokade će se, kao vid upozorenja, proširiti kao i juče – do Jevrejske i do Varadinskog mosta, ali neće trajati dugo. Zatim, ako ne bude odgovora ili bude loš, nastavio je Slankamenac, možda će se se krenuti u blokadu pojedinih pristupnih saobraćajnica prema Novom Sadu, pošto im stiže pojačanje.

– Videli ste, danas je stiglo još traktora pa će se blokirati neke mnogo važnije raskrsnice u Novom Sadu – naveo je on. Radoslav Adamović, koji je učestvovao u pregovorima od prepodnevnih časova, rekao je večeras da na kraju nije dogovoreno ništa jer “Vlada i ministarstvo nisu hteli da popuste ni malo”.

– Tražili smo maltene mrvice, oni ni to nisu hteli da urade. Ja sam pokušao sve što je bilo u mojoj moći. Ljudima sam objasnio, ljudi ne žele da pristanu na to i blokade se nastavljaju do daljnjeg. Ova situacija eskalira, ljudi se ohrabruju, polako se na svim mestima pojavljuju, tako da će ovo da se širi i nije uopšte lokalnog karaktera – istakao je Adamović.

Rekao je da bi voleo da ga iz Vlade kontaktiraju u roku od sat vremena “dok postoji neka kontrola” jer se ljudi u drugim mestima, kako je precizirao, u velikom broju i javljaju, pa bi sve moglo da dovede do velikih problema koje niko ne želi. Podsetio je i da su paori odustali od inicijalnih zahteva, da su “popuštali non-stop” koliko su mogli, ali da “oni ništa ne popuštaju”. Dobili smo, kaže, neke ustupke i ovo je izgledalo da ide ka boljem, međutim ovo je neprihvatljivo!

– Poslednja ponuda je bila nešto slično onom što smo tražili. Međutim, nije bilo garantovano da će se ta marža podeliti, da će uopšte od te marže nešto poljoprivrednici dobiti. I pokušao sam da barem piše minimalna cena, to ne mora da bude 535 evra plus PDV uopšte. Dve reči je samo trebalo promeniti i sve bi bilo u redu, ljudi bi pristali na to – istakao je Adamović.

Ovoj odluci je, kako javlja reporter Autonomije, prethodila duga rasprava između poljoprivrednika, čak verbalni i jedan manji fizički sukob, međutim najveći deo zemljoradnika ipak je podržao odluku da nastave protest. Posebno su istakli da su zahvalni Novosađanima, koji moraju da trpe zbog njihovog protesta, na podršci i strpljenju. Podsetimo, današnja blokada Bulvara Mihajla Pupina trajala je neprekidno od 10 časova ujutro.

Petar Alimpijević Autonomija

izvor: https://autonomija.info/nista-od-dogovora-s-vladom-blokade-se-prosiruju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na Cetinju 11 mrtvih i šestoro povređenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije.

Published

on

By

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro povrijeđenih, među kojima je i pripadnik policije, potvrđeno je Javnom servisu iz Uprave policije. Saznajemo da je tragediji prethodio porodični sukob, nakon čega je napadač nasumice pucao na prolaznike na ulici. Napadač je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Takođe, u Uregntnom centru očekuju da dođe još jedna povrijeđena osoba sa Cetinja.

U cetinjskoj bolnici hospitalizovane su 4 ranjene osobe, dok je dvoje ranjenih transportovano u Klinički centar u Podgorici.

Iz Urgentnog centra KC su za TVCG kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljno.

Ivan Ivanović, v.d. direktora cetinjske bolnice je za TVCG da su dvije osobe koje su hospitalizvane u toj ustanovi su van životne opasnosti, a da je jedan pacijent nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, napadač je 34-godišnji muškarac, koji je pucao i na djecu.

Taj dio grada je blokiran, pojačano je prisustvo policije, a okupio se i veliki broj građana Cetinja.

Od očevica sa lica mjesta saznajemo da je napadač išao kroz naselje i nasumično pucao na građane koji su se tu zatekli.

Trenutno nema zvaničnih informacija.

izvor: https://www.rtcg.me/vijesti/crna_hronika/373838/na-cetinju-11-mrtvih-i-sestoro-povrijedjenih.html

Continue Reading

Trending