Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Učesnik kampanje za bojkot srpskih izbora tvrdi da mu je falsifikovan glas na Kosovu

Bivši opozicioni odbornik u Severnoj Mitrovici na Kosovu Marko Jakšić tvrdi da nije glasao na izborima za parlament Srbije, održanim 21. juna 2020. Međutim, Republička izborna komisija (RIK) mu je dostavila obaveštenje da je njegov glas evidentiran u spisku na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici.

Published

on

Dok Jakšić sumnja da je neko falsifikovao njegov glas i za neregularnost procesa optužuje Srpsku listu, partiju Srba sa Kosova koja sprovodi politiku Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, član lokalne izborne komisije iz Severne Mitrovice Jakšićeve navode opisuje kao „totalnu glupost“.

Republička izborna komisija u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da Jakšićeve tvrdnje da mu je glas evidentiran iako on nije glasao „nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani“.

Šta tvrdi Marko Jakšić?

U danu kada su održani izbori za poslanike u Skupštini Srbije, 21. juna 2020. godine, Marko Jakšić je, kako kaže, bio na izletu sa kolegama na jezeru Gazivode na Kosovu, 50 kilometara dalje od Mitrovice.

Jakšić, koji je nekada bio član inicijative SDP ubijenog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića, priklonio se pozivu dela opozicije u Srbiji koja je bojkotovala junske izbore.

U kampanji bojkota učestvovao je deo opozicionih partija i pokreta, sa obrazloženjem da vlast u Srbiji, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), nije obezbedila minimum uslova za održavanje fer i demokratskih izbora.

Republička izborna komisija je preporuke za sprovođenje izbora za poslanike Skupštine Srbije na biralištima na Kosovu izdala dva dana uoči samih izbora, 19. juna.

Na Kosovu se 21. juna glasalo na 90 biračkih mesta, u mestima sa srpskom većinom.

Glasovi su se, kao i prethodnih godina, brojali u Vranju i Raškoj u Srbiji, što je praksa koju je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnom.

Ubedljivo najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka.

Zbog sumnji da izborni proces 21. juna nije protekao regularno, Jakšić je odlučio da RIK-u uputi zahtev i da proveri da li je neko zloupotrebio njegovo pravo glasa.

Kako ističe, nakon više zahteva upućenih RIK-u da ga obaveste da li je njegov glas evidentiran na izborima u Severnoj Mitrovici, 25. marta stigao mu je odgovor:

„Obaveštavamo vas da u Izvodu iz Jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 4 u Opštini Kosovska Mitrovica … pod rednim brojem 230 pod kojim ste upisani u navedeni izvod, postoji svojeručni potpis birača, iz čega proističe da ste evidentirani da ste glasali“, piše u dokumentu čiju je fotografiju Jakšić postavio na društvenim mrežama.

„Nisam mogao da verujem“ – bila je prva reakcija Jakšića nakon što mu je stigao iz RIK-a stigao odgovor.

On u izjavi za RSE tvrdi da „mašinerija koja već godinama zloupotrebljava glasove Srba na severu Kosova“ postoji od 2013. godine. Tada je potpisan Briselski sporazum Srbije i Kosova gde se između ostalog reguliše i način sprovođenja izbornog procesa, ali i formirana partija kosovskih Srba Srpska lista.

„U tom slučaju bila je toliko drska, znajući i moje stavove u vezi tih izbora, znajući moje stavove u vezi njih i njihove politike, da u moje ime ubaci listić i da se neko toliko bahato, da kažem, umesto mene potpiše i ubaci listić u glasačku kutiju“, rekao je Jakšić u izjavi za RSE.

Svoje ubeđenje da iza navodnih izbornih neregularnosti stoje Srpska lista i Srpska napredna stranka Jakšić temelji na tome što se „oni hvale da imaju apsolutnu podršku od 99.14 odsto u Mitrovici“, te da „onih 0.86 procenata sigurno nije u mogućnosti da uradi takve stvari“.

„Na biračkom mestu su bila tri člana biračkog odbora koja se imenuju prema sastavu trenutnog parlamenta Republike Srbije – odnosno prema poslaničkim grupama, broju poslanika koje imaju tamo. Čini mi se da su na tom biračkom mestu bila trojica članova SNS-a, odnosno Srpske liste. Ne verujem da bi oni dozvolili da neko iz neke opozicije, a znamo da je opozicija bojkotovala te izbore, ubaci umesto mene taj listić“, rekao je Jakšić.

Izborna komisija Srbije o Jakšićevim optužbama

Republička izborna komisija je za RSE potvrdila da je obavestila Marka Jakšića da je na izborima 21. juna „evidentiran da je glasao, s obzirom na to da na odgovarajućem mestu u izvodu postoji svojeručni potpis birača“.

Oni navode da su se obaveštenjem upućenom Jakšiću „iscrpele zakonske obaveze Republičke izborne komisije prema podnosiocu zahteva“.Izjave podnosioca zahteva nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani.- RIK

„Izjave podnosioca zahteva vezane za dobijeno obaveštenje nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani, niti podrazumevaju bilo kakav dalji postupak pred Republičkom izbornom komisijom“, stoji u odgovoru RIK-a za RSE.

Dodaju i da „tvrdnje o bilo kakvoj zloupotrebi“ koje su zasnovane na obaveštenju koje je dostavljeno Jakšiću, „ne mogu da budu predmet okončanog izbornog postupka za koji je nadležna Republička izborna komisija“.

Za „prikupljanje glasova“ na biralištima na Kosovu kada se glasa za sastav parlamenta Srbije zadužena je misija Organizacije za evropsku sigurnost OEBS na Kosovu.

Na pitanje da li su zabeležili primedbe građana, da sumnjaju da im je na izborima falsifikovan glas, iz ove misije u Prištini za RSE su odgovorili da „nisu dobili nijednu takvu žalbu“.

Član lokalnog biračkog odbora demantuje Jakšića

Na upit RSE nije odgovorila politička partija Srba sa Kosova, Srpska lista, za koju Jakšić sumnja da je učestvovala u neregularnostima na izborima 21. juna.

Draško Banjac iz Severne Mitrovice, koji je bio član biračkog odbora na biračkom mestu gde je registrovan Marko Jakšić, u izjavi za RSE je kratko prokomentarisao da su Jakšićevi navodi da je neko umesto njega glasao „totalne gluposti“.

„Ne može da se desi (da neko potpiše umesto njega), niko ne može da uđe bez lične karte, znači niko ne može da uđe da glasa bez lične karte. Može da se desi neki takav propust, sve je moguće, 12 sati smo tamo, ali da je neko malverzaciju napravio to je totalna glupost“, rekao je Banjac.

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije dostupni su zapisnici o radu biračkih odbora.

zapisniku sa biračkog mesta broj 4 u Severnoj Mitrovici navodi se da je od 622 upisanih birača, na izbore izašlo njih 592, a da je izborna lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ osvojila 514 glasova.

U zapisniku se dodaje da članovi biračkog odbora „nisu imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu“.

Koji su dalji koraci?

Marko Jakšić je rekao da mu je naredni korak da od RIK-a zatraži kopiju spiska sa biračkog mesta gde se nalazi njegovo ime sa potpisom, a da će potom i podneti krivičnu prijavu republičkom tužiocu Srbije protiv članova biračkog odbora.Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet.- Marko Jakšić

„Vreme je da se neko suoči sa posledicama svojih postupaka. Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet. Moj identitet su mogli da provere jedino na osnovu moje lične karte. Moja lična karta je bila kod mene 50 kilometara daleko od Mitrovice“, kaže Jakšić.

Jakšićeve sumnje u regularnost izbora podstakle su i još neke građane severa Kosova da od izborne komisije Srbije zatraže obaveštenje da li je njihov glas evidentiran na junskim izborima.

Jedan od njih je i Dejan Nedeljković iz Zvečana.

„Nije ideja samo sad, već odavno razmišljamo o tome. Grupacija sa kojom se ja družim, da kažem neka opoziciona ekipa na Kosovu, sumnjamo da oni često glasaju umesto nas, iako mi te izbore bojkotujemo i na njih ne izlazimo. Ovo što je uradio Marko Jakšić, je u stvari dao podstrek svima nama da se obratimo RIK-u i vidimo da li su glasali umesto nas“, rekao je Nedeljković za RSE.

Kako proveriti da li je neko glasao umesto vas?

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije objavljeno je uputstvo građanima kako mogu da provere da li je neko glasao umesto njih.

Građanima su na raspolaganju dve opcije. Prva je da dobiju informaciju o tome da li su u izvodu iz biračkog spiska evidentirani da su glasali ili ne, popunjavanjem elektronskog zahteva ili obrasca koji se može preuzeti na sajtu RIK-a. Druga opcija je da izvrše neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska.

Pavle Dimitrijević iz nevladine organizacije CRTA koja je posmatrala junske izbore, naglašava da su i oni u preporuke institucijama Srbije uvrstili zahtev da RIK omogući biračima da provere da li su glasali.

Uvidom u spisak, prema njegovim rečima, građani mogu da pribave i dodatne informacije i „potvrde ili opovrgnu sumnju da je potpis (u spisku) na neki način krivotvoren“.

„Imamo saznanja da je veliki broj birača tražio ovo pravo od RIK-a i koristio mehanizam koji je ponuđen“, kaže Dimitrijević.

On dodaje i da nevladina organizaciji CRTA do sada nije imala slučaj poput Jakšićevog „da je neko eksplicitno rekao: ja nisam glasao, ali da potvrda iz RIK-a kaže da je glasao“.

Ukoliko građanin sumnja da je neko glasao umesto njega, prema rečima Dimitrijevića, može da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica.

„I onda je na tužilaštvu da proceni da li je došlo do neke omaške, pa se možda neki birač koji je bio u tom redu na biračkom spisku potpisao ispod ili iznad ili je zaista došlo do krivičnog dela zloupotreba prava glasanja“, ističe on.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika Srbije, za falsifikovanje glasanja – odnosno glasanje umesto drugog birača pod njegovim imenom, zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

Stroža zatvorska kazna od tri meseca do tri godine zatvora, zaprećena je ukoliko to krivično delo počini član Republičke izborne komisije, član biračkog odbora ili drugo lice koje obavlja dužnost povezanu sa izborima.

Iako ističe da je važno da sumnje na zloupotrebu glasanja nađu svoj pravni ishod, odnosno da se utvrdi da li je postojalo krivično delo ili ne, Dimitrijević napominje da u ovom momentu to ne može da utiče na regularnost izbornih rezultata.

„Budući da su svi rokovi za prigovore prošli i da su rezultati proglašeni i potvrđeni, ne postoji nikakva šansa niti pravna mogućnost da se ti rezultati promene“, podseća on.

Posmatračka misija CRTA, kao ni druge organizacije iz Srbije, nije posmatrala izborni proces na biralištima na Kosovu 21. juna 2020.

Kakve su nepravilnosti uočene na izborima Srbije?

Izbore za parlament Srbije, pokrajinsku skupštinu Vojvodine i čelnike opština, održane 21. juna 2020. godine, posmatrala je kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U preporukama izdatim u oktobru 2020. godine, oni su pozvali vlasti u Srbiji da spreče zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

Izveštaj je doneo ukupno 29 preporuka čiji je cilj „poboljšanje sprovođenja izbora i povećanje transparentnosti i poverenja javnosti u izborni proces“.

Autori: Nevena Bogdanović, Amra Zejneli Loxha (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending