Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

U Srbiji ekstremistička obeležja u slobodnoj prodaji

Nakon reakcije javnosti, ugašen je sajt internet prodavnice „011 Shop“ koja je u ponudi imala odeću sa porukom „Nož, žica“, što je aluzija na slogan „Nož, žica, Srebrenica“ kojom ultradesničarske grupe slave genocid nad Bošnjacima iz 1995. godine.

Published

on

Međutim, Radio Slobodna Evropa (RSE) je osim ove radnje detektovao još nekoliko prodavnica koje posredstvom interneta prodaju garderobu sa manje ili više otvorenim simbolima nacizma i saradnika okupatora iz Drugog svetskog rata i na kojima veličaju ratne zločince iz ratova 1990-ih.

Neke od tih radnji povezane su sa međunarodnim ultradesničarskim grupama.

Šta se zna o prodavnici ‘011 Shop’?

Ova prodavnica danas spada među najstarije u Srbiji koje se bave prodajom robe ovog tipa. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) „011 Shop“ je upisan pod imenom „Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Souvenir Shop D.O.O.“. Firma je osnovana januara 2006. godine, a kao direktor se vodi Boris Gaica, inače basista beogradskog rock benda Blanquito Cojones.

Prema finansijskim izveštajima, ova firma je 2019. godine zabeležila neto dobitak od 637.000 dinara (nešto više od 5.400 evra), a godinu dana ranije 641.000 dinara (oko 5.450 evra). Osim na internetu, prodavnica ima i tri lokala u Beogradu.

Na zvaničnom sajtu „011 Shop“ se predstavlja kao srpska robna marka „nastala u srcu novobeogradskih blokova“.

“’011’ nose oni koji smeju da kažu ko su i odakle su, oni koji znaju ko su im preci i gde su im potomci”, piše na sajtu ovog brenda.

No, osim majice sa spornim sloganom, kojim pripadnici ekstremno desnih grupa u Srbiji veličaju genocid koji su srpske snage počinile nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine, u ponudi ove prodavnice bila su i druga obeležja, a neka od njih su imala obeležja neonacizma.

Po ceni od oko 1.700 dinara (14 evra) “011 Shop” prodavao je i majicu sa grbom iz vremena kvislinške vlade Milana Nedića tokom nacističke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. U opisu artikla majica se reklamira kao „đeneralka“, što je aluzija na Nedića, koji je u periodu između dva svetska rata dobio čin generala.

Identičan simbol koristila je i neonacistička grupa Nacionalni stroj, čiji rad je Ustavni sud Srbije zabranio 2011. godine.

Tržišna inspekcija zabranila je 15. janura preduzeću “011 Shop” promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom “Nož, žica”, jer pozivaju na izazivanje nacionalne i verske mržnje.

„011 Shop“ je na svom Fejsbuk profilu saopštio da se izvinjava svima koji su se osetili uvređeno zbog odeće sa spornim sloganom. Dodali su i da je poruka „potpuno izvučena iz konteksta“.

„Poruka spornog artikla je imala sasvim drugačiji cilj od onog koji se u stranim, domaćim medijima i na društvenim mrežama predstavlja“, navodi se u saopštenju.

RSE je posredstvom Fejsbuk stranice kontaktirao ovu radnju, s pitanjem koju poruku su želeli da pošalju spornim sloganom, kao i kvinslinškim simbolima, ali nam nije odogovoreno.

Saradnja sa međunarodnim ultradesničarima

Još jedna od internet prodavnica koja u ponudi ima sporne simbole je „Serbon butik“ koji na Fejsbuku ima nešto više od 7.000 pratilaca. U ponudi imaju uglavnom odeću, ali i nakit. U odeljku „O nama“ na ovoj stranici se navodi da je „’Serbon butik’ internet prodavnica evropskih brendova“, uz napomenu da „mi nismo samo prodavnica, mi smo ideja“.

O kakvoj ideji je reč sugerišu ogrlice sa simbolom rune ᛟ (odal) i svastike. Oba simbola datiraju iz davnih vremena, ali su ih u savremenoj istoriji preuzeli nacionalsocijalisti Adolfa Hitlera i njegovi kasniji sledbenici. U ponudi ove prodavnice su i maske u bojama srpske zastave sa simbolom kolovrata, odnosno staroslovenske svastike koju su takođe preuzele ultradesničarske grupe.

Ova prodavnica prodaje i zaštitne maske sa keltskim krstom, još jednim od simbola neonacističkih grupa.

Kako se može videti iz objava na platformi Telegram, „Serbon“ prodaje i ogrlice sa simbolom „crnog sunca“, korišćen u vreme nacističke Nemačke, a danas još jedan od simbola koji su preuzeli baštinici te ideologije.

Osim toga, ova radnja prodaje i majice ideološki bliskih brendova iz Rusije koje „Serbon“ distribuira u Srbiji, kao i odeću brenda „Will 2 Rise“, čiji je osnivač američki ultradesničar Robert Rundo.

Prema pisanju medija, Rundo je već neko vreme nastanjen u Srbiji, što potvrđuje i podatak iz Agencije za privredne registre, kod koje je u julu 2020. registrovao firmu „Will 2 Rise“ na adresi u beogradskom naselju Karaburma.

Rundo je suosnivač pokreta Rise Above Movement (RAM), američke grupe belih supremacista, čija tri člana su osuđena na zatvorske kazne zbog nasilja na skupu “Unite the Right” (Ujedinjenje desnice) u Šarlotsvilu u državi Virdžinija, u avgustu 2017. godine. Odvojeni slučaj vođen je i protiv samog Runda zbog sličnog nasilja u Kaliforniji, a okončan je juna 2019. godine u Rundovu korist.

Inače, u blizini adrese na kojoj je prijavljena Rundova firma u Beogradu krajem 2020. godine je osvanuo mural sa porukom „Free RAM“ (Sloboda za RAM), a potpisni su, između ostalih, beogradska ultradesničarska grupa Zentropa i „Serbon“. U galeriji „Serbon butika“ mogu se pronaći fotografije na kojima Rundo reklamira modele ovog ekstremno desničarskog brenda.

„Serbon“ nije odgovorio na molbu RSE za komentar.

Ova prodavnica se našla i u nedavno objavljenoj studiji „Hatebook“ (eng. Knjiga mržnje) o evropskim brendovima koji prodaju garderobu sa neonacističkim simbolima. U studiji koju su izradile nevladine organizacije Koalicija za bezbedniji internet iz SAD i Centar za suprotstavljanje digitalnoj mržnji (CCDH) iz Velike Britanije, navodi se da ovu prodavnicu posredstvom društvene mreže Telegram promoviše WALKNVT, jedna od trenutno najorganizovanijih mreža za promociju neonacističkih brendova.

“’Serbon butik’ je jedna od maloprodajnih neonacističkih prodavnica koju promoviše WALKNVT, najveći element mreže koji smo otkrili, a čini se da njime upravljaju pripadnici ekstremno desničarske organizacije ‘Mizantropska divizija’”, kaže za RSE Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH.

Na svom Telegram kanalu “Serbon” reklamira i proizvode WALKNVT brenda, među kojima su privesci sa likom Adolfa Hitlera, kao i Totenkopf – simbol lobanje koju su koristile nacističke SS jedinice.

Prema njegovim rečima, istraživači CCHD su otkrili da su međunarodni neonacisti iz Ukrajine, Švedske, Francuske, Finske, SAD i Srbije otvoreno vodili Fejsbuk i Instagram stranice na kojima su prodavali robu koja je imala simbole svastika, portret Adolfa Hitlera, kao i nasilne slike.

Kako kaže, proizvodi su se prodavali direktno na platformama društvenih medija ili su se platforme koristile za usmeravanje korisnika na veb lokacije ekstremista gde su proizvodi mogli da se kupe.

“Mreža naloga koju smo otkrili tesno je povezana sa dve ekstremističke organizacije koje deluju van Ukrajine – Azovskim bataljonom i Mizantropskom divizijom. CCDH je utvrdio da svakom stranicom direktno upravljaju članovi ovih grupa ili te stranice promovišu zvanični Telegram kanali ovih organizacija i prodaju proizvode sa njihovim brendiranjem”, objašnjava Imran Ahmad.

Azovski bataljon, koji je prvobitno bio dobrovoljačka milicija, zvanično je uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine tokom ruske aneksije Krima 2014. godine. Borbom protiv proruskih snaga, među kojima su i neke sa neonacističkom ideologijom, Azovski bataljon sebe smatra naslednikom istorijskog ukrajinskog nacionalističkog pokreta koji se udružio sa nacistima u borbi protiv Sovjeta, navodi se u izveštaju “Hatebook”.

Mizantriopska divizija je neonacistička organizacija koja u svom manifestu objavljenom 2015. godine sebe izričito opisuje kao „nacionalsocijalističko bratstvo isključivo za evropske muškarce“. Iste godine prijavljeno je da su članovi ove grupe oskrnavili spomenik žrtvama Holokausta u Kijevu, objavljujući video zapise o incidentu na društvenim mrežama.

Nakon apela CCHD-a i Koalicije za bezbedniji internet, Fejsbuk i Instagram uklonili su gotovo sve naloge ektremističkih prodavnica koje se pominju u izveštaju ove dve organizacije, a većina spornih online radnji je migrirala na manje društvene platforme koje imaju manje restriktivna pravila, kao što su ruski Vkontakte i Telegram koji je osnovan u Rusiji a sada ima sedište u Dubaiju.

Imran Ahmad kaže da su Fejsbuk i Instagram bili prilično spori, te da im je trebalo nekoliko nedelja da deluju protiv nekih stranica “uprkos očigledno rasističkoj prirodi proizvoda i njihovoj potencijalnoj ulozi u finansiranju nasilnog ekstremizma”.

On dodaje da je razočaran saznanjem da “Serbon” i dalje neometano radi na mejnstrim društvenim mrežama.

“Velika većina mreže je sada uklonjena i videli smo kako ove grupe najavljuju da se sele sa velikih društvenih mreža. Međutim, kontinuirani neuspeh Instagrama da ukloni prodavnicu Serbon, koja svojim hiljadama sledbenika promoviše proizvode koji slave nacističke slike, sramotan je i šokantan”, ocenjuje Ahmad.

Od germanskih simbola do četnika

Među prodavnicama koje u Srbiji rade gotovo dve decenije je i „Otadžbina“. Kako se navodi na Fejsbuk stranici, koju prati više od 22.000 ljudi, ovaj brend je osnovan 2008. godine i predstavlja „fuziju tradicije i patriotizma“.

„Otadžbina“ je jedina prodavnica koja je na svom sajtu transparentno istakla poslovne podatke. Pun naziv ovog pravnog subjekta je „MODS 69 D.O.O.“, a firma je, prema podacima u Agenciji za privredne registre (APR), osnovana 2003. godine. U finansijskom izveštaju za 2019. godinu navodi se da je „MODS 69“ zabeležio dobitak od 268.000 dinara (oko 2.300 evra), dok je godinu dana ranije neto dobitak iznosio 130.000 dinara (1.100 evra).

Kao direktor firme potpisan je Aleksandar Đurđević. Osim na internetu, „Otadžbina“ ima i lokal u centru Beograda.

Ova prodavnica, između ostalog, nudi majice sa simbolom ᛏ (čita se ‘tivaz’ ili ‘tejvaz’), koji potiče iz runskog pisma koje su koristili germanski narodi od 1. do 2. veka nove ere. Isti simbol nalazi se i u logou ovog brenda.

U savremenom dobu ovu i nekoliko drugih runa preuzeli su Hitlerovi nacionalsocijalisti i kasnije brojne neonaciastičke grupe. Upravo je taj simbol u svoj grb inkorporirao Nordijski pokret otpora, neonacistička organizacija osnovana 1997. godine u Švedskoj.

Upravo zbog toga što su ekstremisti preuzeli ovaj simbol, norveški skijaški tim uzburkao je duhove u toj skandinavskoj zemlji kada su početkom 2018. godine skijaši izašli obučeni u zvanične džempere sa izvezenom runom ᛏ.

Runa tivaz nalazi se i na amblemu kontroverznog brenda „Thor Steinar“. Ova originalno nemačka modna marka, koja je u međuvremenu prodata firmi u Dubaiju, popularna je među ultradesničarima, a u Nemačkoj postoji zabrana da se odeća sa amblemom „Thor Steinar“ nosi u Bundestagu i parlamentu u nemačkoj pokrajini Saksoniji.

Iz „Otadžbine“ nisu odgovorili na našu molbu za izjavu.

Simboli kolaboracionista

Osim neonacističkih simbola, internet prodavnice čija ciljna grupa su kupci sa ekstremno desnih pozicija vrlo često insistiraju na simbolima kvislinškog režima i njemu bliskih oružanih grupa na prostoru okupirane Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Kao i „011 Shop“, „Serbon butik“ prodaje zaštitne maske sa grbom Nedićevog dvoglavog orla.

Internet prodavnica „Ustanak“ ima nešto više od 4.000 pratilaca na Fejsbuku, gde se reklamira pod sloganom „Odežda za bune i nemire“.
U svom prodajnom asortimanu ima garderobu sa simbolima fašističkog pokreta „Zbor“ i Srpskog dobrovoljačkog korpusa (SDK), kvislinške paravojske koju je tokom Drugog svetskog rata osnovao vođa fašističkog „Zbora“ Dimitrije Ljotić.

„Već tutnji korak, dolazimo mi“, poruka je na majici sa oznakama Ljotićevog SDK, čiji pripadnici su odgovorni za brojne ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, a između ostalog su oktobra 1941. zajedno sa nemačkim okupatorom učestovali u hapšenju građana Kragujevca, nakon čega je streljano oko 2.800 ljudi.

I sam logo prodavnice „Ustanak“ izuzetno podseća na originalni grb „Zbora“. U oba slučaja osnovu čine ukršteni mač i štit, na kojem se na obeležju Ljotićeve organizacije nalazi klas pšenice, dok je internet prodavnica umesto toga na štit upisala svoje ime.

Interesantno je da su fotografije sa ovim majicama blago zamućene, po svemu sudeći da bi se izbegle mere koje neke društvene mreže primenjuju zbog isticanja zabranjenih simbola. Kako su iz „Ustanka“ saopštili u martu 2020. na Instagramu, ovoj ultradesničarskoj prodavnici su na društvenim mrežama više puta gašeni nalozi, zbog neprikladnog sadržaja.

Ova prodavnica je od oktobra 2019. aktivna i na platformi Telegram, gde ima oko 100 pratilaca. Kako navode u prvoj objavi, nalog na ovoj platformi su otvorili „zbog sve jače cenzure na društvenim mrežama“.

Ni u ovoj radnji nismo uspeli da dobijemo komentar.

Prodavnica „Otadžbina“ po ceni od 1.500 dinara (12 evra) prodaje majicu pod nazivom “Dinara duh ratnika“, na kojoj je portret Momčila Đujića, komandanta četničke Dinarske divizije, koja je tokom Drugog svetskog rata delovala na prostoru takozvane Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i aktivno sarađivala sa italijanskim fašistima i nemačkim nacističkim jedinicama, o čemu detaljno pišu istoričari Branko Latas, Jovo Popović i Marko Lolić u knjizi “Pop izdaje” (Stvarnost, Zagreb 1989).

Majica sa grbom Dinarske divizije prodaje se i u online butiku “Vožd”, koji ima više od 30.000 pratilaca na Fejsbuku. Ovaj butik nam takođe nije odgovorio na molbu za komentar.

I na sada ugašenoj veb stranici radnje “011 Shop” RSE je detektovao različite varijacije printova sa četničkim motivima: “Bacajte bombe četnici”, “Srpski četnici – Ravna gora”, neke su od parola na majicama koje se još uvek mogu naći na društvenim mrežama “011 Shopa”.

U ponudi je i portret Dragoljuba Mihailovića, četničkog vođe osuđenog na smrt u posleratnoj Jugoslaviji za ratne zločine i kolaboraciju sa nacistima. Tu presudu je Viši sud u Beogradu poništio 2015. godine, pod obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali uz napomenu da se u postupku rehabilitacije sud nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Mihailovićev lik može se pronaći i na odeći brenda “Bunt”, čija Fejsbuk stranica ima više 18.000 pratilaca.

“Živ je Draža umro nije, dok je srpstva i Srbije”, slogan je kojim je ovekovečen Mihailovićev portret na jednoj od majica “Bunta”.

Zakon o zabrani fašističkih simbola postoji, ali prijava nema

U Srbiji je od 2009. godine na snazi Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

Prema članu 3 tog zakona, zabranjena je “proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, (…) propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak”.

Član 4 kaže da je zabranjena “upotreba simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine”.

Kazne za kršenje ovog zakona su prekršajne i kreću se u rasponu od 5.000 do 50.000 dinara (od 40 do 430 evra) za fizičko lice, te od 100.000 do 1.000.000 dinara (od 850 do 8.500 evra) za pravno lice.

Prema evidenciji beogradskog Prekršajnog suda, toj instituciji nije podnet nijedan zahtev za pokretanje krivičnog postupka po Zakonu o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola, kaže za RSE Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u glavnom gradu Srbije.

„Mogli smo ići od pretpostavke da je podnosilac zahteva – Ministarstvo unutrašnjih poslova – neke od ovih radnji mogao prepoznati kao prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, gde je propisano drsko i bezobzirno ponašanje, ali u toj situaciji bi sud po službenoj dužnosti, ukoliko se radi o prekršaju iz zakona o kome pričamo, prekvalifikovao takvo delo, ali nije bilo ni toga“, objašnjava Ristanović.

Ona napominje da Prekršajni sud u Beogradu ima mesnu nadležnost samo za Grad Beograd, te ne isključuje mogućnost da su drugi sudovi u Srbiji imali ovakve predmete.

Kako sud prepoznaje sporne simbole?

U zakonu nije detaljno precizirano koji simboli podležu sankcionisanju, te se otvara pitanje da li ta činjenica sudijama otežava donošenje presude, kao i da li su sudije dovoljno edukovane o ovoj temi.

Prema rečima Olivere Ristanović, to je otežavajuća okolnost i za sud i za podnosioca zahteva za pokretanje krivičnog postupka.

„Jer, podnosilac zahteva mora da dokaže da se neko ponaša suprotno onome što je propisano u zakonu. Znači, okolnost da li je nešto jeste ili nije neonacističko ili fašističko obeležje dokazuje podnosilac zahteva. Moja pretpostavka je da je to razlog zašto nema zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Pošto nema prakse, ja ne mogu da vam kažem kako bi se kolege ponašale u tim presudama i kako bi izvodile zaključak da je nešto tog obeležja ili ne“, objašnjava predsednica Prekršajnog suda u Beogradu.

RSE se obratio MUP-u povodom ove teme, ali nam do zaključenja teksta nije stigao odgovor.

Nikola Pantelić iz Udruženja javnih tužilaca Srbije kaže za RSE da je u ovom slučaju jedna od ključnih uloga Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Kad su prekršaji u pitanju, sudija uvek postupa prema zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, što znači da se njemu mnoge informacije već unapred pripreme i serviraju kroz taj zahtev, između ostalih, i policije koja ima više mogućnosti nego sud da se specijalizuje u određenim pitanjima, pa svakako i u ovom. Dakle, to su neke elementarne informacije i ne bi trebalo da predstavlja problem“, kaže Pantelić.

On podvlači da ekstremističke grupe inače vrlo ponosne na svoju ideologiju i ikonografiju – koja je uglavnom internacionalna sa primesama lokalnih elemenata.

„Kad se sve to uzme u obzir, sumnjam da je njih mnogo teško razaznati, sve i da se skrivaju. A sumnjam da se veliki broj njih suštinski skriva“, kaže Pantelić.

Sagovornik RSE podseća da simboli koji su nekada imali jedno značenje mogu dobiti sasvim drugo značenje ukoliko ih ekstremističke grupe prisvoje. Opšte poznat primer je svastika koja je bila drevni simbol Sunca, sve dok je nacisti nisu prisvojili.

Pantelić podseća i na slučaj čuvenog italijanskog golmana Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon) koji je u sezoni 2000-01. imao dres sa brojem 88. Taj broj je među neonacistima numerički simbol sa značenjem „Hajl Hitler“, budući da je slovo H osmo po redu u abecedi.

„U Italiji se javnost tada prilično uzburkala. Simpatizeri fašista su ga bodrili, dok ga je drugi deo javnosti zbog toga osudio, ako se ne varam čak i papa lično. Kada bi neonacisti uzeli neki lik iz crtanog filma, na primer Paju Patka, i masovno počeli da koriste njegov lik, povezujući ga na neki način sa svojom ideologijom, Paja Patak bi posle izvesnog vremena bio u velikoj nevolji. Kao što je u nevolji bio Bufonov broj 88 na dresu, jer je taj broj kompromitovan“, kaže Pantelić.

I Zakon o oglašavanju zabranjuje širenje mržnje

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže za RSE da tokom 2020. godine i ranijih godina nije bilo prijava Tržišnoj inspekciji po pitanju online oglašavanja robe na kojoj postoje poruke koje ukazuju na podsticanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netolerancije.

On objašnjava da je, prema Zakonu o oglašavanju, po kome postupa Tržišna inspekcija, „zabranjeno da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu”, a sledstveno tome nije dozvoljena ni prodaja takvih artikala.

“U slučaju kada se radi o trgovini preko interenta, a trgovac je registrovan, Tržišna inspekcija vrši inspekcijske nadzore kod tih privrednih društava i preduzetnika u skladu sa svojim ovlašćenjima i kontroliše primenu, pored Zakona o oglašavanju, drugih zakona, kao na primer Zakona o trgovini, Zakona o elektronskoj trgovini i Zakona o zaštiti potrošača”, kaže Kandić i dodaje:

“Međutim, kada trgovinu preko interneta, naročito preko društvenih mreža, vrše neregistrovana fizička lica, radi obezbeđenja potpunih i tačnih informacija o neregistrovanim učesnicima na tržištu, pored Tržišne inspekcije, neophodno je da učestvuju i drugi državni organi, kao i druge grane vlasti.”

Prema Kandićevim rečima, Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija će, kao i do sada, reagovati na svaku prijavu građana ili pravnih lica, koja se tiče kršenja zakonskih propisa o oglašavanju i trgovini.

Od Arkana do Kosova

Osim simbola neonacizma i kvislinških pokreta, veliki broj ovdašnjih robnih marki namenjenih ekstremno desnoj populaciji „brendirao“ je aktere u ratovima na prostoru Jugoslavije 1990-ih godina, a neki od njih su i pravosnažno osuđeni za ratne zločine.

„011 Shop“ koji se u široj javnosti pročuo po dukserici koja slavi genocid u Srebrenici, prodaje i majice sa slikom pripadnika Arkanovih „Tigrova“, paravojne formacije koju je predvodio Željko Ražnatović zvani Arkan. Ova grupa je učestvovala u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH).

Majica po ceni od oko 13 evra se na sajtu reklamirala sledećim rečima: „Srpski dobrovoljci koji su u borbu krenuli sa asfalta srpskih gradova, vođeni najplemenitijim idejama i u odbranu napadnutog srpskog naroda“.

Željko Ražnatović je januara 2000. godine ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu i nije dočekao optužnicu Haškog tribunala protiv njega i pripadnika njegove paravojske, koji se terete za teške zločine počinjene u Sanskom Mostu u BiH.

Poznata je i fotografija fotoreportera Rona Haviva na kojoj se vidi kako pripadnik Arkanove paravojske u Bijeljini šutira ubijenog civila na ulici. Snimak je napravljen 1992. godine, neposredno nakon što su „Tigrovi“ ušli u ovaj grad na istoku BiH.

Iako je u nekoliko presuda Haškog suda utvrđeno da su srpske paravojne snage u ovom gradu ubile najmanje 48 ljudi tokom prva dva dana aprila 1992. godine, niko od Arkanovih ljudi nikada nije osuđen.

Svoje mesto na pamučnoj konfekciji u prodavnici „Vožd“ dobio je i Dragan Vasiljković, poznatiji pod nadimkom „Kapetan Dragan“, koji je pravosnažno osuđen pred sudom u Hrvatskoj na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina po komandnoj odgovornosti u Kninu i Glini u ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Vasiljković je uhapšen u Australiji gde je godinama živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je bio izručen 2015. U martu 2020. vratio se u Srbiju, gde je našao vremena i da promoviše majicu sa svojim likom koju takođe prodaje internet dućan “Vožd”. Na majici je ispisan slogan “Jeste li spremni, deco?”, što je replika iz popularnog crtanog filma “Sunđer Bob”, nakon koje u tom crtaću sledi odgovor – “Jesmo, kapetane”.

Prodavnica „011 Shop“ nudila je i majice sa slikom tenka i vojnog aviona, te porukom „Do godine u Prizrenu“. Tu su i majice „Košare“, posvećene jednoj od lokacija sukoba tokom rata na Kosovu ’99. i majica sa ispisanom godinom 1389, kada se dogodila bitka na Kosovu.

Radnja „Ustanak“ šalje neverbalnu ali jasnu poruku – pred potencijalnim kupcima su kape i majice na kojima su konture granica Kosova u bojama srpske zastave i sa automatskom puškom. Ista prodavnica nudi i prišivače sa sloganom „Svesrbija – od Zadra do Skadra“, što budi jasne asocijacije na ideju „velike Srbije“ koju decenijama propagiraju srpski nacionalisti.

Šta promovišu sporne prodavnice?

Ideologija nacionalsocijalizma, začeta u Nemačkoj početkom 1930-ih, obeležila je 20. vek kao ideja koja je sprovela istrebljenje šest miliona Jevreja i zločine kakve svet nije video do Drugog svetskog rata, uključujući i na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Fašizam je oblik ultradesničarske ideologije koju karakteriše diktatorska vladavina, nasilno suzbijanje opozicije i snažno regulisanje društva i privrede. Razvio se u Italiji u vreme Prvog svetskog rata, da bi se kasnije proširila u druge evropske zemlje. Tokom Drugog svetskog rata italijanski fašisti tesno su sarađivali sa nemačkim nacistima u okviru bloka sila Osovine.

Jugoslovenski narodni pokret “Zbor” je bio nacionalistički, konzervativni i monarhistički pokret koji je od osnivanja 1935. do gašenja 1945. godine propagirao ideje antisemitizma, antiliberalizma, fašizma i antikomunizma. Tokom nemačke okupacije Jugoslavije, “Zbor” je imao svoju paravojnu formaciju – Srpski dobrovoljački korpus koji je sarađivao sa snagama okupatora, uglavnom u borbi protiv partizana. Pripadnici SDK, poznati i kao “ljotićevci” pomagali su nacistima u privođenju blizu 3.000 kragujevačkih civila, koji su kasnije streljani.

Genocid u Srebrenici smatra se najtežim zločinom na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Tokom nekoliko dana jula 1995. godine, u ovom podrinjskom gradu pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne formacije „Škorpioni“ iz Srbije ubili više od 8.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti. Za ovaj zločin su međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada izrekli kazne zatvora duže od 700 godina pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina.

Nacistički simboli u Nemačkoj

Za isticanje nacističkih simbola u Nemačkoj može se dobiti trogodišnja zatvorska kazna, piše nemački Dojče vele. Ova zabrana u širem smislu izuzima umetnost, ali koja dela smeju da prikazuju svastiku, SS insignije i ostale simbole nacista zavisi od vrste medija u kojem se ovi simboli prezentuju.

Zakon u Nemačkoj prepoznaje svastiku i rune SS-a kao „simboli protivustavnih organizacija“.

Njihovo javno prikazivanje ili prodaja robe sa takvim simbolima je nezakonito, baš kao i javno korišćenje nacističkog pozdrava „Hajl Hitler“, piše Dojče vele.

Autor: Dušan Komarčević (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Kako sprečiti sve učestalije porodično nasilje: Od početka godine ubijeno 20 žena, posebno brine brutalnost

U prvih sedam meseci u Srbiji je 20 žena ubijeno u partnerskom i porodičnom nasilju, što je skoro duplo više u odnosu na 2021

Published

on

By

U prvih sedam meseci u Srbiji je 20 žena ubijeno u partnerskom i porodičnom nasilju, što je skoro duplo više u odnosu na 2021. kada je za celu godinu ubijeno 20 žena. Svaka treća žrtva prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć Uprkos novom zakonu, koji je definisao bolju zaštitu žrtve nasilja, neslavna statistika govori da u praksi stvari ne funkcionišu najbolje, da je neophodna bolja koordinacija nadležnih institucija – centara za socijalni rad, policije i tužilaštva, ali i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

Naročito zabrinjava što su ubice sve brutalnije. Prošlog vikenda ubijene su dve žene u porodičnom nasilju – jedna u Futogu, druga u Zemunu. Javnost je posebno uznemirilo ubistvo u Futogu gde je neposredno pre zločina policija intervenisala i čim su otišli desilo se ubistvo, što ukazuje da situacija nije dobro procenjena.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra u poslednjih 12 godina u Srbiji su partneri ili članovi porodice ubili 353 žene. Broj ubijenih žena je možda i veći s obzirom na to da podatke prikupljaju iz medija, a ne dospevaju svi slučajevi u medije.

Istraživanje “Kad istitucije zakažu ostaje tišina” te NVO pokazuje da su ubijene žene u proseku imale šest kontakata s institucijama, kao i da je od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine. Kao slabe slabe tačke u sistemu zaštite od nasilja apostrofirani su neblagovremeno postupanje, neprepoznavanje nasilja, izostanak međuinstitucionalne razmene informacija, neprepoznavanje rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanak procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja.

Dešava se i da nasilnici završe u zatvoru, ali nakon izlaska na slobodu nastave da maltretiraju žrtvu. Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila inicijative za izmenu zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta iz zatvora. 

“Nema ništa gore nego doći u tu situaciju da država poziva žrtve da prijave nasilje, a kada ona to učini da se ne pruži adekvatna zaštita. Mi smo uputili inicijativu Ministarstvu pravde da se obavezno obaveštava žrtva u onom trenutku kada nasilnik treba da izađe iz zatvora, jer se ispostavilo da je i to jedan od rizičnih trenutaka”, rekla je Janković nedavno.

Neslavna statistika

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da činjenica da je svaka treća ubijena žena prijavljivala nasilje govori da u sistemu nešto ne funkcioniše kako treba.

“Pratimo 12 godina ubistva žena u porodično – partnerskom kontekstu, a činjenica da je svaka treća žrtva prijavljivala nasilje govori da sistem ne funkcioniše ili ne uspeva adekvatno da odgovori na nasilje”, rekla je Lacmanović za Euronews Srbija.

Broj ubijenih žena po mesecima varira, a podaci Autonomnog ženskog centra pokazuju da u proseku između 30 i 40 žena svake godine izgubi život. Neslavni rekord zabeležen je 2013. godine kada su ubijene 43 žene. Teška je bila i 2015. godina kada je ubijeno 35 žena, kao i 2016. kada je su ubijene 33 žene.

 

Lacmanović navodi da su ključni izazovi i dalje procena rizika od nasilja u porodici koje može kobno da se završi i upravljanje rizicima. Smatra da žrtve nasilja može da obeshrabri to što je svaka treća ubijena žena prijavila nasilje.  

“Tačno je da se žrtve na taj način obeshrabruju, jer ako vide u medijima da su žene prijavljile nasilje a ubijene su, sigurno je da ih to neće podstaći da i one prijave”, navela je ona i dodala da to nije samo pitanje poverenja u institucije već adekvatnog odgovora i kapaciteta sistema da na prijave nasilja odgovore.

Napominje da je u Futogu prijavljeno nasilje, policija je izašla na teren, pozvali su Hitnu pomoć i otišli. To govori, nastavlja ona, da nije dobro procenjena situacija, da nije na adekvatan način prepoznato da se radi o visokom riziku, nisu prepoznati indikatori koji su mogli da ukažu da će doći do smrtnog ishoda.

“Policija je u zakonskoj obavezi da izvrši procenu rizika. Pitanje je da li je izvršena procena bezbednosnih rizika i na koji način i da li su u odnosu na procenjene rizike primenjene mere. Videli smo da je policija pozvala zdravstvene službe, te je pitanje da li su i oni postupili u ovom slučaju adekvatno, da li su psihijatri ili neki drugi zdravstveni radnici veštačili čoveka i utvrdili  da je bezbedan po okolinu”, istakla je ona.

Smatra da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine dobar zakon, ali da je preventivan i usmeren na nasilje niskog stepena rizika.

“Kada postoji opasnost od teških povreda ili ubistva, onda moramo primeniti strožije mere – pritvor, podnošenje krivične prijave. Generalno Srbija ima dobar zakonski okvir po pitanju zaštite žena od nasilja, ali je problem što se ne on primenjuje”, navela je Lacmanović.

 

Tokom 2021. godine SOS telefon Autonomnog ženskog centra primiop čak 4.490 poziva od 829 žena. 

Mihajlović: Potreban jedinstven registar nasilnika

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović saoptila je da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju i da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

“Država je donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti i žene su danas ohrabrenije da nasilnike prijave. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas – države i društva u celini”, izjavila je ona.

Podseća da je Koordinacino telo je tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira.

Mihajlović je pozdravila i inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

“Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora, kao i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici”, navela je ona.

Navela je da ne sme da se dogodi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/57834/kako-spreciti-sve-ucestalije-porodicno-nasilje-od-pocetka-godine-ubijeno-20-zena-posebno-brine-brutalnost/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radomir Lazović: Mi smo patriote – režim je izdajnički

Published

on

By

Moj lični utisak više je vezan za ono što se dešavalo van tog prvog Skupštinskog zasedanja, nego ta dva dana u parlamentu prilikom konstituisanja novog saziva. Isti utisak je imao i Dobrica Veselinović kada smo započinjali naš rad u gradskom parlamentu – kaže u razgovoru za Danas Radomir Lazović poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

– Jako puno ljudi nam je prišlo na ulici, zvalo ili pisalo i poželelo sreću u radu i uputilo baš tu reč nade “srećno”. Čini mi se da postoji velika želja građana sa jedne, a odgovornost nas koji ih predstavljamo sa druge strane, da ponudimo jedan drugačiji odnos prema politici u budućnosti tako da ona zaista donese boljitak svima nama – navodi Lazović.

Prenoseći utiske iz skupštinskih klupa u prva dva dana kosnstituisanja novog saziva parlamenta Lazović dodaje: „Srećem ljude na ulici, u prodavnici, na pijaci i vidim da imaju nadu, ali možda još jasnije vidim spremnost da se zajedno borimo da promenimo Srbiju. Za nas je to zaista velika odgovornost i neka to bude moj prvi utisak koji bih podelio sa vama, a to kakvi su naprednjaci i da će biti jako teško svi znamo. Znamo da je situacija teška, ili da nam je država oteta od strane kriminalnih struktura bliskih sa vlastima, ali moramo da se izborimo da to promenimo. Baš zato je važno da učešće u institucijama iskoristimo kao još jedan alat u rukama, pored protesta, akcija ili blokada, kako bismo razvlastili SNS i vratili našu budućnost u naše ruke. Ovo je za sada dobar prvi korak, borimo se dalje“.

Ana Brnabić je prozvala poslanike NDB u smislu toga da vam govore piše Viola Fon Kramon. U kakvoj je vezi vaš pokret sa ovom evropskom političarkom?

-Za skupštinskom govornicom postavio sam pitanje o odgovornosti bivše premijerke za tešku situaciju u zemlji, dvocifrenu inflaciju, višegodišnji rast cena hrane koji je ove godine čak 16 odsto i koji najviše pogađa najsiromašnije. Pitao sam i da objasni činjenicu da svaki peti građanin u Srbiji živi ispod granica siromaštva, dakle 1,4 miliona ljudi. Postavio sam i pitanje zašto nam godišnje umre oko 15.000 ljudi zbog zagađenja vazduha, ali i druga pitanja. Odgovor koji sam dobio su te besmislice o Violi fon Kramon. Obaveza premijerke je da na njih odgovara, ali to je klasični manir SNS-a da beži od teških pitanja i odgovornosti. Ja potpuno razumem i zašto. Odgovore nemaju. Pokret Ne davimo Beograd je deo velike evropske grupe Zelenih partija sa kojima sarađujemo, a posebno smo bliski sa Možemo iz Hrvatske. Konkretno sa Violom fon Kramon nismo ni u kakvoj vezi. Ali poenta ovakvog odgovora Ane Brnabić na moja pitanja i nije bila da se bavi saradnjom Ne davimo Beograd i evropskih Zelenih, već da potroši vreme i pobegne od teških odgovora.

Prema preraspodeli potpredsedničkih mesta u Skupštini i čelnika odbora, kako tumačite odnos vlasti prema opoziciji?
– Prema zakonu i pravilima rada parlamenta, svim poslaničkim klubovima pripadaju mesta članova i zamenika članova onoliko skupštinskih odbora i delegacija koliko procenata mandata u Skupštini osvoje. Vlast je ovo pokušala da prikaže kao da oni nama nešto daju što je njihovo. Niti su mesta u odborima njihova, niti se ona daju, već su prema zakonu o Narodnoj skupštini i poslovniku takođe deo opozicionog rada. Ja ne vidim nikakvu pozitivnu promenu u odnosu vlasti prema opoziciji. Ovi ljudi su jednako bahati, iznose neistine, beže od konkretnih pitanja i kriju se odgovornosti za štetne projekte koje sprovode kako bi mala grupa ljudi oko njih ostvarila zaradu. Ako je neko mislio da će se SNS naprasno promeniti ja stvarno ne znam na osnovu čega se taj zaključak doneo. Što se Ne davimo Beograd tiče, bili mi u Skupštini ili na ulici na protestu, uvek smo se borili da Srbija bude dobro mesto za život, a to je po pravilu značilo da nam je naprednjački režim na suprotnoj strani. Tako će i ostati. Bićemo im najljuća opozicija. I njima i svim njihovim saradnicima, jer iz saradnje sa SNS nikada ništa dobro nije izašlo i budite sigurni da je to srljanje u provaliju.

Postoje spekulacije o tome da će vlast pokušati da „iskoristi“ opoziciju ne bi li legimitisala poteze koje će u narednom periodu morati da preduzme u odnosu na Kosovo i Rusiju?

– Opozicija u parlamentu nije ni tako malobrojna, ni tako nemoćna, pa se nadam da će znati da prepozna zloupotrebe i manipulacije vlasti za koje sam siguran da će se dešavati u svim situacijama koje nas čekaju. Ovo jesu velika i važna pitanja da bi bila prepuštena samo naprednjacima i mislim da bi opoziciona kontrola, makar na nivou toga da se javnost informiše o kontekstu u kojem se donose ove odluke, bila značajna. Režim ima većinu, ali je do sada tu većinu koristio tako da javnost ni ne zna šta je sve na stolu kada se donose odluke. Sada će makar to biti drugačije. Siguran sam da će režim manipulisati sa svakim teškim pitanjem i tražiti način da sa sebe skine odgovornost za katastrofalno vođenje države. Dobar primer kako izgledaju njihove manipulacije je to kako koriste situaciju u Ukrajini da sa sebe skinu odgovornost. Nama cene hrane rastu već tri godine za redom u dvocifrenim procentima, a kad pitate režim za to oni kažu kriv je rat u Ukrajini. Kada ih pitate o katastrofalnoj situaciji sa EPS-om, oni odgovaraju kriv je rat u Ukrajini. Pa neće biti da je tako.

Na „udaru“ ste tvrdnji vlasti da se zalažete za nezavisno Kosovo, da ste priznali genocid u Srebrenici, da ste protiv RS, odnosno izdajnici…
– Vlast koristi tzv. nacionalne teme da sebe prikaže kao zaštitnike Srbije, a sve druge koji postavljaju pitanja kao izdajnike. Ako kažete da severom Kosova vladaju kriminalci ili ako tražite da se istraži ko je kriv za ubistvo Olivera Ivanovića, vi ste za SNS izdajnik. Ako kritikujete katastrofalnu ulogu Milorada Dodika za koga se više ne zna da li igra tragediju ili komediju, vi ste za SNS izdajnik. Ja mislim da nema većeg patriotizma od borbe da Srbija bude zemlja u kojoj naša deca žele da ostanu da žive. Želimo da napravimo takvo društvo da vaša, moja i sva naša deca ne osećaju potrebu da negde drugde traže svoju sreću, već da im je ona dostupna u Srbiji. Tako da mogu da se školuju kvalitetno, da su im garantovana jednaka prava i radna i socijalna sigurnost, da mogu i da zarade i da napreduju i da se usavršavaju, ali i da se ne plaše da će od zagađenog vazduha ili vode da obole. To je patriotizam, a izdaja je kada sa ovim interesima trgujete kako bi vaše batice, braćale i prikani ostvarili zaradu na štetu javnog interesa.

Postoje navodi da će opozicija u Skupštini tek da se razjedinjuje… Oko čega se NDB suštinski razdenjuje sa ostatkom opozicije? Posebno sa SSP?
– Moj utisak je upravo suprotan. Mislim i nadam se da nas čeka jedna nova era saradnje opozicije u Skupštini. Iako imamo puno zamerki na rad tradicionalnih političkih partija i nismo se bojali da to javno kažemo, ali u Skupštini moramo sarađivati kako bi što više smanjili uticaj SNS-a. Mi smo posebno otvoreni za svu tehničku saradnju kako bi opozicija imala što više prostora u ovoj najvažnijoj demokratskoj instituciji i to ste mogli da vidite i kroz izbor Zorana Lutovca za potpredsednika parlamenta. Vrlo korektno smo sarađivali sa još tri poslaničke grupe i osvojili još jedno mesto za opoziciju među popredsednicima. Takođe, mi ćemo i programski sarađivati sa drugim organizacijama opozicije, ali tu naravno samo sa onima sa kojima imamo programsku bliskost. Ukoliko bude prilike, nemamo ništa protiv da opoziciono sarađujemo i sa SSP-om, ali nećemo učestvovati u tom konstruktivnom pristupu prema SNS-u koji su najavili, niti ćemo se viđati sa Vučićem iza zatvorenih vrata kao što su radili.

Ko sumnja u naše kapacitete, neka se uključi u NDB

Smatrate da imate kapaciteta da se izborite sa SNS poslanicima u Skupštini? Uveliko se ispostavljaju sumnje u takav ishod…
– Prvim nastupom u Skupštini sam zadovoljan. Opozicioni rad se sastoji iz dva glavna aspekta. Prvi je kritika loših poteza vlasti, što smo radili na jednom izuzetnom nivou, kroz stručne analize a sve što smo inosili u javnost zasnovano je na konkretnim dokazima. Drugi je nuđenje sopstvenih programskih rešenja. Mislim da je pokret Ne davimo Beograd upravo po tome poznat građanima i jedna od najčešćih pohvala koje dobijamo od ljudi jeste to da smo uvek tamo gde su problemi običnih ljudi, da ponudimo kako može bolje. Naravno mi smo apsolutno otvoreni i za kritiku, a onima koji sumnjaju u naše kapacitete imam da poručim da se odmah učlane u pokret Ne davimo Beograd i doprinesu da ti kapaciteti budu veći. I ne samo to, već bi bilo jako dobro i da pozovu prijatelje i objasne im da je naš pokret nova zeleno-leva snaga koja donosi drugačiju vrstu političkog organizovanja zasnovanog na angažovanju običnih ljudi da promene sredinu u kojoj žive na bolje i da je zato važno i da se oni pridruže. Ne čekamo da se neko drugi bori za nas, već dajemo sopstveni doprinos borbi za javni interes. Zajedno možemo učiniti da živimo dobro, zdravo i solidarno.

(Danas, foto:N1)

izvor: https://autonomija.info/radomir-lazovic-mi-smo-patriote-rezim-je-izdajnicki/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Lokalizovan požar u Bukovcu na Fruškoj gori FOTO

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” saopštilo je da je požar koji je izbio danas na lokalitetu Bukovac, uspešno lokalizovan

Published

on

By

Kako se navodi, požar koji je zahvatio oko jedan hektar šume bagrema i crnog bora ugašen je zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora” i Vatrogasne brigade iz Novog Sada i Beočina.

Nakon konačnog uviđaja biće objavljena zvanična procena uzroka požara i u skladu sa nadležnim organima sprovedene mere odgovornosti.

U saopštenju se ističe da je u letnjem periodu pojačana kontrola na prostoru NP Fruška gora od strane čuvarske službe i policije, a sve sa ciljem prevencije nastanka šumskih požara.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” apelovalo je na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaju veliku opasnost za šumske ekosisteme i dodalo da će neodgovornost prema prirodi biti pravno procesuirana i strogo kažnjena.

.FOTO TANJUG/ JP FRUSKA GORA

Tanjug

izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=07&nav_category=16&nav_id=2194910

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zašto avioni nisu gasili požar na Vršačkom bregu?

Vršac, 07. avgust 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od vlasti da u najkraćem mogućem roku obaveste javnost o uzrocima požara koji je juče popodne zahtvatio Vršački breg

Published

on

By

Građani Vršca su bili svedoci gotovo apokaliptičnih scena na bregu i strahovali su za svoje živote i imovinu.

Posebno je bitno naglasiti da je izostala pomoć aviona i helikoptera u akciji gašenja požara.

Vlast mora objasniti građanima zašto je ta pomoć izostala.

Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost hrabrim vatrogascima i policajcima iz celog južnog Banata, kao i brojnim građanima, koji su rizikujući svoje živote spašavali živote i imovinu građana Vršca.

LSV i javnost očekuju hitne odgovore!

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Vršac

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Dušan Petričić: Srbi, zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, ni Albanci, Crnogorci, ni EU i SAD, već Vučić

Umesto komentara izjave ovog opskurnog lika iz Novog Sada, Miloša Vučevića, po ko zna koji put bih uputio poruku Srbima: Zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, nisu vam Albanci neprijatelji, nisu vam Crnogorci neprijatelji, ni Evropska Unija, ni Amerika! Jedini, najozbiljniji i najkrvoločniji neprijatelj koga imate zove se Aleksandar Vučić – kaže za Danas karikaturista Dušan Petričić

Published

on

By

U osvrtu na izjavu gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, tokom obeležavanja stradanja žrtava akcije Oluja, da ne razume Srbe koji idu u Hrvatsku na more, sagovornik Danasa kaže da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić,  „i njegova banda“ onemogućavaju opstanak građanima Srbije.

– Razni Šešelji, Vulini, Brnabići, Orlići, Đukanovići, Vučićevići… unakazili su prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i ugrozili opstanak vaših porodica i potomaka. Stanite za trenutak, stavite prst na čelo i pokušajte da razumete ovu prostu činjenicu. I ako je, kojim čudom budete razumeli, uzmite stvar u svoje ruke i eliminišite definitivno i zauvek ovo zlo. Samo tako Srbija ima šansu da preživi i pomeri se iz ovog dubokog i mračnog tunela – zaključuje Dušan Petričić.

S.Č.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/dusan-petricic-srbi-zapamtite-jednom-za-svagda-nisu-vam-hrvati-neprijatelji-ni-albanci-crnogorci-ni-eu-i-sad-vec-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vatra na Vršačkom bregu se brzo širi: Vatru gase i meštani

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova

Published

on

By

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova.

Na Instagram profilu portala “Vršaconline” objavljeno je da se vatra širi velikom brzinom, a da se dim nadvio nad celim Vršcem.

Prema informacijama portala, sve raspoložive vatrogasne jedinice iz Vršca i okoline su na licu mesta.

izvor: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3537499-pozar-u-vrscu-ozbiljan-gori-jedan-od-vrhova-ugrozene-i-kuce

Continue Reading

Trending