Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

U KOALICIJI, A JEDAN PROTIV DRUGOG Hoće li se Vuk Jeremić još jednom povući pred Đilasom? Ponoš ili Aleksić, pitanje je sad!

Published

on

Jeremić, koji s Ponošem nema mesecima nikakav kontakt smatra da je prvi potpredsednik njegove stranke Miroslav Aleksić, najbolje rešenje.

Ovo ne bi bilo neobično da Đilas i Jeremić nisu u koaliciji (?!) i umesto da su u kampanji za izbore 3.aprila, oni vode kampanje jedan protiv drugog.

Dragan Đilas
Dragan Đilas

⁃ Izglasani predlog SSP-a je da to bude Zdravko Ponoš. Verujem da je Zdravko Ponoš može da pobedi Aleksandra Vučića – izjavio je Dragan Đilas i pozvao koalicione partnere da podrže Ponoša kao kandidata.

S druge strane, Jeremić kao i mnogo puta do sada poziva na jedinstvo opozicije i kaže “da bi raspad koalicije dva meseca pred izbore imao katastrofalne posledice za opoziciju”.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

– Prvi izbor Narodne stranke za zajedničkog predsedničkog kandidata koalicije potpredsednik te stranke Miroslav Aleksić. Mislim da bi on i Marinika Tepić, kao predsednički kandidat i nosilac parlamentarne liste naše koalicije, bili odličan tandem na predstojećim izborima – rekao je Jeremić.

Paralelno s ovim, vodi se i aktivna kampanja na društvenim mrežama.

Kako je odranije poznato, dogovor Djilasa i Jeremića je da se rade dva odvojena istraživanja o tome ko se iz opozicije najbolje kotira u javnosti i da onaj ko ima najbolji rejting bude kandidat.

Šest kandidata u istraživanjima?

U istraživanjima će se, pored Miroslava Aleksića i Zdravka Ponoša, meriti i advokat Božo Prelević, potpredsednica SSP Marinika Tepić, profesor Miodrag Zec, nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić i profesor Vladeta Janković.

Kako trenutno stvari stoje, od svih čiji se rejtinzi mere, samo su Ponoš i Aleksić spremni da se kandiduju. Marinika Tepić nosiće parlametarnu listu, pa je praktično, iako najpopularnija od svih pomenutih, unapred otpisana.

Istraživanja bi trebalo da budu predstavljena u utorak.

Šta će se dogoditi ako jedno istraživanje kaže da bolje stoji Ponoš, a drugo da je popularniji Aleksić?

Na ovo pitanje naši izvori iz dve stranke nisu imali odgovor, ali to bi nesumnjivo moglo da zakomplikuje i onako ne baš sjajne odnose izmedju Đilasa i Jeremića.

Podsetimo, Jeremić je do sada uglavnom bio taj koji se povlači i prihvatao predloge druge strane.

I onda kada je Đilas rekao da će SSP dati nosioca zajedničke liste i da će to biti Marinika Tepić, i onda kada je Đilas rekao da će listu za Brograd nositi kandidat kojeg on bude predložio (a čije ime ne otkriva koalicionim partnerima), i onda kada je Đilas zahtevao da Narodna stranka odustane od revanšizma, a oni to učinili, i onda kada je Đilas izrazio želju da bude šef poslaničkog kluba u Skupštini Srbije nakon izbora…

Ukoliko Ponoš bude kandidat za predsednika Srbije, to praktično znači da će svi vodeći ljudi u kampanji ispred koalicije SSP/NS/DS/PSG biti Đilasovi kadrovi.

blic

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Teretni voz iskočio iz šina kod Sombora, uzrok najverovatnije loše stanje pruge

Teretni voz koji je dolazio iz pravca Novog Sada ka Somboru, iskočio je iz koloseka sinoć oko 22 časa

Published

on

By

Kako javlja portal Soinfo, nezgoda se dogodila pred železničkom stanicom u Somboru. Voz se kretao iz pravca Bogojeva. 

Iskakanje je najverovatnije posledica lošeg stanja pruge. Soinfo.rs piše da su pragovi propali, što je prouzrokovalo razilaženje šina. 

Kompoziciju od petnaestak vagona činile su isključivo cisterne sa prirodnim gasom. Nema oštećenih vagona, ni opasnosti od curenja. 

Pružni prelaz na Gakovačkom putu će biti zatvoren do daljeg. Saobraćaj se preusmerava na Subotički i Bezdanski put. Oporavak ovog dela pruge uslediće narednih dana, obzirom da se ekipa zadužena za intervencije raspoređuje iz Beograda. 

Teretni saobraćaj sa pravca Novi Sad – Subotica preusmeren je na somborski deo pruge pre pola godine, po početku izgradnje međunarodne deonice koja spaja Beograd i Budimpeštu. Završetak tih radova najavljen je za kraj 2024. godine. Do tada će teretne kompozicije saobraćati preko Sombora i Bogojeva. 

Soinfo.rs

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/318312/FOTO-Teretni-voz-iskocio-iz-sina-kod-Sombora-uzrok-najverovatnije-lose-stanje-pruge.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Stejt department povodom sporazuma Srbije i Rusije: Korak u pogrešnom smeru

SAD smatraju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoju agresiju na Ukrajinu, saopštio je američki Stejt department

Published

on

By

Stejt department je to saopštio povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dve godine.

Dokument su prošle nedelje, tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, potpisali srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, podseća Glas Amerike (VOA).

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na zahtev Glasa Amerike za komentar, rekao sinoć da je “vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti s drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku”.

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je reč. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije… Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom”, naglasio je neimenovni portparol Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta je poručeno da SAD “nastavljaju da snažno podržavaju cilj Srbije da postane članica EU”.

“Jasno je da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podele u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je nedvosmisleno u EU; proširenje promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona“, zaključuje se u reagovanju. 

FoNet

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/318330/Stejt-department-povodom-sporazuma-Srbije-i-Rusije-Korak-u-pogresnom-smeru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nacionalne manjine na popisu u Srbiji – borba za budućnost Vojvodine

Nacionalne manjine u Srbiji su organizovane kroz 23 nacionalna veća od kojih samo njih šest ima sedište izvan Vojvodine

Published

on

By

Zbog pandemije i izbora popis stanovništva u Srbiji je viša puta pomjeran i konačno će se sprovesti u oktobru ove godine. Odgađanja su dala dodatno vrijeme nacionalnim manjinama da unaprijede svoju koordinaciju kroz vijeća i poboljšanje unutrašnje organizacije. Međutim, pozitivnu atmosferu je poremetila kampanja za izbore za nacionalna vijeća koji su u novembru.

Prema neslužbenim procjenama, u Srbiji živi između jednog i 1,3 miliona pripadnika nacionalnih manjina ili oko 13 posto ukupnog stanovništva.

Nacionalne manjine u Srbiji su organizovane kroz 23 nacionalna vijeća od kojih samo njih šest ima sjedište izvan Vojvodine, što na najbolji način odražava heterogenost stanovništva ovog dijela zemlje.

Nacionalna vijeća su ranije na popisima imala pasivnu ulogu, ali na ovom popisu su se izborila da budu sastavni dio procesa pripreme i realizacije popisa.

Negativna demografija Hrvata u Vojvodini

Hrvati su jedan od autohtonih naroda u Vojvodini koji i dalje trpi negativne posljedice sukoba iz 90-tih godina što se odražava i kroz vrlo negativnu demografsku strukturu zajednice.

„Zajednica Hrvata u Republici Srbiji i dalje se suočava sa brojnim izazovima koji usložnjavaju njezin položaj, a tu najprije svakako mislimo na isključenost iz procesa donošenja odluka, nevoljnost državnih organa za adekvatnijim i sustavnijim uključivanjem Hrvata, potpunu podzastupljenost u organima javne uprave, te visoki stupanj netolerancije spram Hrvata i izloženost raznim vidovima diskriminacije“, izjavio je Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Podsjetio je da je popis jedan od najvažnijih društvenih procesa od kojeg zavisi i ostvarivanje prava nacionalnih manjina, izbora, autonomije i finansiranja.

„Popis izravno utječe i hrvatsku nacionalnu manjinu koja se kao ranjena manjinska zajednica suočava s negativnim demografskim trendovima, možemo sa sigurnošću reći i jednim od najnegativnijih kada su u pitanju manjinske zajednice u Srbiji, jer se radi o manjini koja spada među najstarije zajednice. Ukoliko se k tomu pridoda i negativan sentiment spram Hrvata i procesi asimilacije, te uplitanje državnih institucija u identitetska pitanja, onda je jasno kako postoji ozbiljan problem samog elementarnog opstanka jedne manjine. No, Hrvatsko nacionalno vijeće poduzelo je niz aktivnosti kako bi se naši sunarodnjaci ohrabrili da se na predstojećem popisu jasno izjasne kao Hrvati i da su njihove institucije uz njih“, dodaje Baštovanović.

Ovaj primjer nije usamljen kada je u pitanju položaj i status manjina i donosa službenog Beograda prema njihovom identitetu. Sa druge strane, iz Bunjevačkog nacionalnog savjeta ističu uspjehe u afirmaciji njihovog identiteta i saradnju sa državnim institucijama.

„Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji uživa sva prava, kao i ostale nacionalne manjine. Konačno, to je postignuto kada je bunjevački postao jezik i proglašen za službeni u Subotici. Ipak, ostaci prošlosti (naredba iz 1945. godine da se svi Bunjevci moraju izjašnjavati kao Hrvati koja je trajala do devedesetih godina), dugačak period nemogućnosti izjašnjavanja pod svojim imenom ostavila je duboki trag. Potrebno je još mnogo rada Nacionalnog savjeta Bunjevaca, saradnje sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim vlastima da bi se nivo manjinskih i ljudskih prava za Bunjevce podigao na nivo koji bi bio u potpunosti zadovoljavajuć“, kaže član Bunjevačkog nacionalnog savjeta.

Oni očekuju isti ili povećani broj građana koji se izjašnjavaju kao Bunjevci.

„Optimizam gradimo pre svega na činjenici da je u poslednjih desetak godina urađeno puno na polju proklamovanja bunjevačkog identiteta, a sa druge strane što je popis elektronski, i smanjena je mogućnost manipulisanja dobijenim podacima. Ipak, postoji bojazan od ucena i pritisaka na bunjevačko stanovništvo da se moraju izjasniti prema naredbi, odnosno kao Hrvati. Ucenjuje se sa mogućnošću dobijanjem hrvatskog pasoša, stipendijama za učenike i studente, dobrosusedskih odnosa pa čak i u okviru istih porodica, gde se nacionalni identitet doživljava različito, jedni su Bunjevci, drugi Hrvati, a tenzija između njih je velika“, dodaju iz Bunjevačkog nacionalnog savjeta

Zajednički problemi opterećuju REA zajednicu

Statistički podaci o pripadnicima romske nacionalne manjine i, njima srodnih, Egipćana i Aškalija su vrlo oprečni zbog niskog stepena izjašnjavanja na popisima u poređenju sa stvarnim brojem pripadnika. Pojedine nevladine organizacije su radile istraživanja i smatraju da pripadnika REA (Romi, Egipćani i Aškalije) zajednice u Srbiji ima oko 500.000.

„Problemi pripadnika egipatske zajednice su godinama isti, jer ne postoji dovoljna svijest o važnosti čuvanja identiteta, kulture, tradicije. Krivca za to vidimo u životnom standardu, teškom ekonomskom položaju naše zajednice, u obrazovanju, informiranosti i nedovoljnoj zainteresovanosti. Činimo sve što je u našoj moći da stignemo kod svakog našeg sunarodnika i objasnimo važnost popisa i izjašnjavanja o svom nacionalnom identitetu“, kaže predsjednik Nacionalnog savjeta Egipćana u Srbiji Emin Zejnulahu.

U Srbiji, prema podacima upisanih u poseban birački spisak, ima oko 4.200 Egipćana, a na popisu iz 2011. godine pripadnika ove nacionalne manjine bilo je oko 1.800. Prema saznanjima Nacionalnog savjeta Egipćana broj Egipćana u Vojvodini je preko 3.500, a u cijeloj Srbiji preko 10.000 pripadnika.

„Ovim putem pozivam sve svoje sunarodnike da se izjasne bez straha i sa ponosom jer gdje ćemo se roditi i u kojoj porodici – nismo birali, to nam je Bog izabrao. Jako je važno da aktivno učestvuju u popisu stanovništva i savetuju jedne druge, porodicu poznanike da se deklarišu kao Egipćani, jer samo sa brojem deklarisanih se menja politika prema našoj zajednici“, poručuje Zejnulahu.

Slično stanje je i kod srodne zajednice Aškalija, koje je u zadnjem popisu svrstana u ‘ostale’. Prema popisu iz 2011. godine, broj Aškalija u Vojvodini je oko 1.500 stanovnika. Prema terenskom istraživanju Nacionalnog savjeta Aškalija procjenjuje se da na teritoriji Vojvodine živi između 10.000 i 15.000 Aškalija, a u cijeloj Srbije oko 20.000.

„Veoma je teško reći da su prava Aškalija, koja im garantuje Ustav i zakoni Republike Srbije, u potpunosti ostvarena, prvenstveno iz razloga jer smo svesni da je to proces i da na tom putu treba puno toga rešiti. Napravljan je ogroman korak priznavanjem i formiranjem Nacionalnog saveta Aškalija, međutim Aškalije, kao nacionalna zajednica još uvek nemaju obrazovanje na svom maternjem jeziku, nemaju sredstva informisanja, niti svoj kulturni i medijski sadržaj, ogroman je procenat nezaposlenosti, a vrlo često smo svedoci diskriminacije i stigmatizacije Aškalija, posebno među decom i mladima. Zato je možda ovo dobra prilika da se pripadnici Aškalija odazovu predstojećem popisu stanovništva i izborima za Nacionalne savete manjinskih zajednica i time daju podršku na putu ostvarivanja svojih prava“, kaže Muhamed Behrami iz Nacionalnog savjeta Aškalija.

Sve više Rusa

Rusini su narod čiji se identitet prelijeva između Rusa i Ukrajinaca.

“Značaj ovog popisa u 2022. godini se ogleda u posebnom interesu svake nacionalne manjine, zajednice u smislu planiranja i razvoja, jer se dešava svakih deset godina, a već sada smo svedoci neočekivanih geopolitičkih događaja koji će svakako imati uticaja na sve žitelje Republike Srbije – što znači, do 2032. godine ćemo imati podatke o brojnom stanju i sastavu stanovništva koji će biti jedini relevantni na svim nivoima i procesima odlučivanja”, kaže Borislav Sakač, predsjednik Nacionalnog savjeta Rusina.

Njihova poruka za ovaj popis je ‘ostani i budi to što jesi’.

„Iza nas stoji viševekovna tradicija i egzistencija na ovim prostorima, što nam govori o tome da naša istrajnost i upornost daje perspektivu za daljnji opstanak, ostanak i napredak na ovim prostorima, i pored svih prepreka, nedaća i otežavajućih okolnosti koji se svakako odražavaju kroz demografski faktor. Nasleđe koje su nam ostavili, obezbedili naši preci, su od neprocenjive vrednosti, te je to jedna od najvažnijih obaveza i presudan zadatak za nove generacije koje su već tu, prisutne i koje preuzimaju na sebe odgovornost kontinuiranog održavog razvoja u skladu sa usvojenom strategijom”, dodaje Sakač.

Rusi, uz RAE zajednicu, spadaju u nacionalne manjine koje povećavaju svoj broj, za razliku od Mađara koju su najbrojnija manjina.

„Rusi u Srbiji su funkcionalna nacionalna manjina čiji broj od popisa do popisa raste. Očekujemo da ovaj popis pokaže nešto manje od dvostrukog broja u odnosu na poslednji popis stanovništva, kako u Republici Srbiji, tako i na nivou AP Vojvodine. Veliki doprinos u ovome ima Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, koji je za nešto manje od četiri godine rada, kroz osnivanje ruskih institucija u oblasti kulture, informisanja i sporta (Ruska biblioteka, Časopis Ruski arhiv, Sportsko šahovsko udruženje Rusa „Pavle Orlov“, Društvo za izdavačku djelatnost „Rodina“) dao pun podsticaj i ohrabrenje da se ljudi izjašnjavaju u korist i u ime svog nacionalnog indentiteta i da sprovode aktivnosti u dobijanju srpskog državljanstva, što je i uslov da pojedinac bude priznat kao nacionalna manjina“, kaže Milovan Ćurčić, predsjednik Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine sa sjedištem u Pančevu.

Ruska nacionalna manjina je dobro obrazovana i obavještena o svojim pravima i obavezama prema pozitivnom zakonodavstvu u Srbiji.

„Pripadnici ruskog korpusa stanovništva znaju da je popis zakonska obaveza i da brojnost donosi prednosti u obrazovanju, informisanju, kulturi i u drugim oblicima društvenog života. Zaključak je da kod ruske nacionalne manjine u AP Vojvodini, očekujemo odsustvo svake dileme i straha od davanja relevantnih statističkih podataka“, poručuje Ćurčić.

(Al Jazeera)

izvor: https://autonomija.info/nacionalne-manjine-na-popisu-u-srbiji-borba-za-buducnost-vojvodine/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Eksplozije optužbi nakon oštećenja Severnog toka: Ko je imao interes da sabotira rad gasovoda?

Tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u Baltičkom moru za samo nekoliko sati značila su alarm za Evropu – teško da je to moglo da se dogodi slučajno

Published

on

By

Skoro svi su saglasni da je reč o sabotaži i namernom činu, ali Zapad i Rusija razmenjuju optužbe u vezi sa tim ko je odgovoran. Na površinu je jasno isplivala bezbednosna dimenzija incidenta jer su se uključili NATO i ministarstva odbrane određenih zemalja, a dok se ne utvrdi poreklo eksplozija koje su oštetile gasovode, slučaj će se naći i pred Savetom bezbednosti UN.

O curenju gasa u Baltičko more iz ključnih gasovoda za Evropu ima mnogo nepoznanica, ali ono što je izvesno je da odgovor na pitanje ko stoji iza toga neće stići tako brzo. Dok Zapad i Rusija razmenjuju optužbe, stručnjaci i analitičari se pitaju kome bi oštećenja ovakvog tipa mogla da odgovaraju.

Urednik lista “Gardijan” za odbranu i bezbednost, Den Sabag, naveo je da, ukoliko je Rusija odgovorna za napad, to ne bi bio ujedno i napad na NATO jer ruski Gasprom poseduje 51 odsto gasovoda Severni tok 1 između Rusije i Nemačke, dok je Severni tok 2 u posedu švajcarskog odseka kompanije. Međutim, Sabag ukazuje na još jednu bitnu stvar – ko god da je krivac, ulog svakako nije bio prevelik, zbog toga što ni jedan ni drugi gasovod ne rade.

Energetičar MIloš Kapor smatra da su podvodne eksplozije zapravo sabotaža, i upire prstom ka Moskvi.

“Sada je pitanje kome je to u interesu. Ako uzmemo u obzir šta se dešava na frontovima u Ukrajini, da stvari ne idu baš po planovima Ruske Federacije i da je dotok gasa kroz Severni tok 1 već neko vreme obustavljen, a kroz Severni tok 2 nikada nije ni uspostavljen, to bi moglo da znači kao neko upozorenje Zapadu generalno, a potom SAD-u i EU šta bi moglo da se dogodi ako se ovakav trend dostavljanja naoružanja Ukrajni i generalno podrške toj zemlji nastavi”, rekao je on za Tanjug.

 

Bar na papiru, i Evropa i Rusija odlučne su u tome da učestvuju u istrazi i pronađu ko (ili šta) snosi odgovornost za oštećenja na gasovodima. Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da “rade sve što je u njihovoj moći da identifikuju poreklo eksplozija”

“Pre nego što dođe do nekog rezultata istrage, mi ne možemo da dajemo zaključke i komentare o poreklu i uzroku tih oštećenja, kao ni o tome ko je za njih odgovoran. U petak će se sastati ministri energetike kada će se i o toj temi razgovarati”, dodao je Rejnders.

Sa druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je “Rusija spremna da razmotri zahteve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu Severni tok”, ali je naglasio i da “tih zahteva još nije bilo”.

“Slučaj bez presedana – ovakve stvari se retko dešavaju”

Dok se istraga ne pokrene, analiziraju se uzroci i poledice curenja gasa koje ukazuju da je reč o događaju koji je izazvan namerno. Danske vlasti rekle su da je najveće primećeno curenje na površini napravilo mrlju veću od jednog kilometra u prečniku. Značajno je i saopštenje operatera da je reč o “slučaju bez presedana” itekako ima smisla, jer, kako navode, eksplozija je bilo, a ovakve stvari se veoma retko dešavaju.

Švedski seizmografi su zabeležili zemljotres dva sata posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka, a zatim još jedan potres u 19.03 u ponedeljak.  

Stručnjaci iz nemačkog centra za geološka istraživanja GFZ nisu komentarisali da li je moguće da su zabeleženi potresi rezultat eksplozija, ali su odbacili mogućnost da je samo curenje gasa izazvano zemljotresima, preneo je “Gardijan”. 

Seizmolog kog citira švedska televizija sugerisao je da je ta aktivnost mogla biti rezultat eksplozija. Bjern Lund, direktor Švedske nacionalne seizmičke mreže, SNSN, koja meri snagu zemljotresa i eksplozija, rekao je za televizijski kanal SVT da su potresi, od kojih je jedan bio magnitude 2.3, možda uzrokovani podmornim detonacijama. 

“Možete jasno videti kako se talasi odbijaju od dna ka površini. Nema sumnje da je to bila eksplozija. Čak imamo i stanicu u mestu Gnesje koja je to registrovala”, rekao je Lund, koji predaje seizmologiju na Univerzitetu u Upsali. 

Ketrin Porter, energetski konsultant u kompaniji “Vat lodžik”, nezavisnoj konsultantskoj kući sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za “Al Džaziru” da se “izuzetno retko”  dešavaju ovakva curenja na istom području, i da je “izuzetno teško doći do racionalnog objašnjenja”. 

Razmena optužbi i tvit koji je izazvao veliku pažnju

Povodom slučaja koji je odjeknuo u celoj Evropi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim, a nakon toga saopštio je da su razgovarali o “sabotaži na gasovodima Severni tok (1 i 2), kao i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO”.

Bodskov je direktno ukazao na to da postoji opasnost po bezbednost u Baltičkom regionu, spomenuvši Rusiju. Kako je rekao, “Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltičkog mora i očekuje se da nastave sa zveckanjem oružjem”.

Evropski zvaničnici su u svojim izjavama sugerisali da je u pitanju određeni vid sabotaže, ali su bili izuzetno oprezni u izjavama. Niko od njih nije rekao da je baš Rusija krivac za oštećenja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da kako se “čini da je sabotaža Severnog toka pokušaj dalje destabilizacije snabdevanja energijom u EU”, i rekao da je “potrebna hitna i temeljna istraga”. 

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj smatra da “oštećenja Severnog toka 1 I 2 nisu slučajnost, jer sve dostupne informacije pokazuju da je curenje rezultat namerne akcije”. I on, kao i predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, naveli su da će “ovakvi potezi imati snažan odgovor”, ne navodeći, doduše, kakav bi taj odgovor mogao da bude. Mnogo oštriji u svojim izjavama bili su visoki zvaničnici Poljske.

“Danas smo se suočili sa činom sabotaže. Ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da je to akt sabotaže, vezan za sledeći korak eskalacije situacije u Ukrajini”, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki, a korak dalje i od toga otišlo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova, direktno optuživši Rusiju.

“Nažalost, naš istočni partner stalno vodi agresivan politički kurs. Ako je sposoban za agresivan vojni kurs u Ukrajini, onda je očigledno da se ne mogu isključiti ni akti provokacija u zapadnoj Evropi”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marćin Pržidač u Varšavi.

U međuvremenu veliku pažnju izazvao je tvit evroparlamentarca i bivšeg ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog koji je “zahvalio” Sjedinjenim Američkim Državama uz fotografiju mesta nesreće na gasavodu Severni tok. U seriji tvitova napisao je “Hvala, SAD”, a zatim je naveo da ne postoji nedostatak kapaciteta da se gas sprovodi iz Rusije u Zapadnu Evropu, uključujući i Nemačku. 

“Jedina logika Severnog toka za Putina je bila da mu omogući da ucenjuje i da nekažnjeno vodi rat sa istočnom Evropom”, naveo je Sikorski.

Podseća da su se sve baltičke države 20 godina protivile gradnji Severnog toka, i kaže da sada 20 milijardi dolara starog meaala leži na dnu mora, što je još jedan trošak za Rusiju zbog odluke da napadne Ukrajinu. Na kraju je napisao da je neko uradio posebnu operaciju održavanja i tagovao Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

Na objavu Sikorskog osvrnula se portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je na svom Telegram kanalu citirala ono što je Sikoriski napisao, i onda upitala “da li se radi o otvorenom priznanju terorističkog čina?”.

Moskva se branila od optužbi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nazvao “glupim” tvrdnje da Rusija stoji iza “navodnih napada na gasovode Severni tok”. To verovatno nije kraj razmeni oštrih reči, jer bi sve trebalo da kulminira u petak, kada će se održati sednica Saveta bezbednosti UN, i to na zahtev Rusije, kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na gasovodima.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/63766/eksplozije-optuzbi-nakon-ostecenja-severnog-toka-ko-je-imao-interes-da-sabotira-rad-gasovoda/vest 

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Uhapšen Petko Bobar, desna ruka Dušana Bajatovića: Sumnjiči se za finansijske malverzacije u biznisu sa Srbijagasom

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54).

Published

on

By

Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, J.M. se tereti da je, kao odgovorno lice u “Srbijagasu”, sačinila zapisnik o radovima koji su navodno neophodni za kompletno renoviranje poslovnog objekta ovog preduzeća.

Na osnovu tog zapisnika, zaključen je aneks ugovora između “Srbijagasa” i novosadske građevinske firme o izradi nove fasade, te je tako dogovoren fiktivni posao, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Na taj način dva puta je naplaćen isti posao, te je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 22.797.600 dinara.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Advokat Ivan Ninić kaže da Danas da je novosadski privrednik Bobar, zapravo desna ruka Bajatovića, njegov odani igrač u privatnom sektoru. To se jasno vidi samo iz poslova gasifikacije Srbije, koju sprovodi Srbijagas, a gde je Bobar više od decenije jedan od glavnih izvođača ovih radova.

Poslove gasifikacije kako kaže, najčešće dobijaju kao strateški partneri, bez javne nabavke.

“Nisam iznenađen hapšenjem, može se reći da je očekivano. Ono što je čudno je što im se na teret stavlja ovako mali iznos, on je beznačajan u odnosu na promet između Bobara i Srbijagasa, ali dobro, krivično delo je krivično delo. Verujem da će se ova istraga nastaviti i da će ona obuhvatiti i druge ugovore sa Bobarom ali i svim drugim izvođačima i podizvođačima radova. Bilo bi dobro proveriti datume kada su se te malverzacije dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima. Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”.

To je kako dodaje, čitava hobotnica firmi koje učestvuju u gasifikaciji, najlojalniji i najodaniji Bajatovicevi saradnici, koji nemaju nikakvu konkurenciju u ovom poslu.

Potpisuju se samo strateški ugovori i oni su tu potpuno povlašćeni. Kako nastavlja Ninić, veoma su upitne i cene koje se naplaćuju, trebalo bi zato proveriti stavku po stavku, kako je Bobar fakturisao svoje poslove Srbijagasu.

Ninić smatra da se novac izvučen na ovakav i sličan način iz Srbijagasa, koristi za izborne kampanje SPS-a, kao i da država ima mehanizme da utvrdi gde su završile pare, što bi bila i krajnja destinacija ove priče.

“Ovo je stezanje obruča oko Bajatovica i bildanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatovicu pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Kuriozitet je da je SPS trenutno potpuno miran, u fazi hibernacije. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para“, nastavio je Ninić.

Državni revizor početkom godine saopštio je da je bez sprovedenog postupka javne nabavke, kada nije bilo osnova za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, Srbijagas obavio poslove na gasifikaciji opština vredne najmanje 15,53 milijarde dinara, zaključio ugovore po ovom osnovu u iznosu od 83,85 miliona evra i nabavio ostale usluge u vrednosti od 621,56 miliona dinara.

Koliko će Bobar biti kooperativan zavisiće dalji nastavak ove priče. Ninić smatra da našim državnim telima i službama, najviše odgovara da on „propeva“, ali da to ostane u nekoj od fioka i sačeka kritičnije momente. Bobaru je naravno interes da istraga stane na ovome i da se ne ide dalje, a nije ni u težoj ni u boljoj situaciji od svih drugih koje je ova vlast hapsila, smatra naš sagovornik.

Poslovi oko gasifikacije nisu jedino na čemu Bobari zasnivaju svoje bogatsvo.

U Novom Sadu u Ulici Branka Bajića sa svojom firmom „Sajam kompleks“ grade kompleks od 707 stanova. Nešto dalje, bliže Novosadskom sajmu u planu im je još jedan, od čak 30.000 kvadrata.

Kompanija Bobar doo poseduje i tri benzinske pumpe u Apatinu, Prigrevici i najnoviju u Novom Sadu. Na otvaranju potonje, pre tri godine, prisustvovao je i Bajatović.

Njihova saradnja oslikava se i na sportskom planu. Kada je Bajatović došao u Fudbalski klub Vojvodina, gde je danas direktor, Bobarovi sinovi, Nenad i Vlada, izabrani su za članove Skupštine kluba.

Petkova kompanija je postala i sponzor kluba koja je Novosađane znala da časti i besplatnim ulaznicama na utakmice.

Kada je Bajatović postao predsednik i Rukometnog kluba Vojvodina, Vlado Bobar je postao potpredsednik ovog kluba, dok je Petko Bobar dobio zaduženje da obavlja poslove generalnog menadžera kluba.

A.Latas

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/uhapsen-petko-bobar-desna-ruka-dusana-bajatovica-sumnjici-se-za-finansijske-malverzacije-u-biznisu-sa-srbijagasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nenad Čanak objavio video u kom je spaljen primerak lista Informer

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak objavio je na svom tviter nalogu video klip u kom podseća da je još pre više godina urednika dnevnog lista Informer Dragana J. Vučićevića nazvao “svinjom”

Published

on

By

Kroz video je prikazana naslovna strana Informera na kojoj je fotografija višestrukog silovatelja s kojim je ovaj list obavio skandalozni intervju.

Na kraju videa, vidi se primerak tog broja Informera kako nestaje u vatri a preko snimka je ispisan tekst: Higijena počinje od kioska.

Continue Reading

Trending