Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tviter vs. Ilon Mask: “Epska pravna bitka” vredna 44 milijarde dolara – od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe

Deoničari Tvitera izglasali su da odobre dogovor sa Ilonom Maskom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara. To znači da će kompanija u sudskom procesu pokušati da primora najbogatijeg čoveka na svetu da realizuje kupovinu

Published

on

Ova odluka je usledila nakon što je bivši direktor za bezbednost Tvitera Piter Zatko pred Pravosudnim odborom Senata svedočio o navodnim bezbednosnim propustima na toj društvenoj mreži.

Ono što je mogla da bude najznačajnija vest iz sveta biznisa za ovu godinu, ubrzo je postala u konfuzna priča međusobnog upiranja prstima.

Mask je još u aprilu najavio kupovinu popularne društvene mreže i ponudio 44 miliona dolara, međutim ubrzo posle toga je rekao da odustaje zbog, kako je na sudu naveo, netačnih podataka o spam i bot nalozima na platformi. Međutim kompanija tvrdi da Mask ne može da odustane i odlučila je u julu da tuži milijardera. Tviter je trenutno procenjen na 32 milijarde dolara, što je znatno manje od onoga što je ponudio Mask.

Ukoliko dve strane ne dođu do konačnog sporazuma, odluku će doneti sud u Delaveru.

Od impozantne ponude, preko cenkanja do tužbe

Tviter je ranije u maju procenio da su lažni ili spam nalozi činili u prvom kvartalu manje od 5 odsto od njegovih 229 miliona dnevno aktivnih korisnika.

“Ugovor o Tviteru je privremeno odložen dok se čekaju detalji koji podupiru računicu da spam/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od 5 odsto korisnika”, napisao je Mask danas na Tviteru, nakon čega je rekao da sumnja da oni čine i do 20 odsto korisnika.

Akcije ove društvene mreže su nakon njegovog tvita pale za 17,7 odsto na 37,10 dolara na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze.

 

Mask je prvo najavio da će odložiti kupovinu Tvitera, a potom rekao da će tražiti nižu cenu. “Ne možete platiti istu cenu za nešto što je mnogo gore nego što su tvrdili”, izjavio je u maju.

Međutim, istog dana kompanija Tviter je saopštila da je spremna na zaključenje ugovora sa Maskom, ali po ranije ponuđenoj ceni i uslovima, odnosno po ceni od 44 milijarde dolara.
Do kraja maja, grupa investitora u Tviteru podnela je tužbu protiv Maska, tvrdeći da vlasnik kompanije Tesla svesno i namerno obara cenu.

Investitori su rekli da je nedavni pad Teslninih akcija doveo Maskovu sposobnost da finasira kupovinu Tivtera u “veliku opasnost” pošto je založio svoje akcije kao kolateral da bi ozbezbedio kredite koji su mu potrebni za kupovinu kompanije. Tesline akcije prodavale su se za oko 700 evra u četvrtak popodne, što je pad u odnosu na 930 evra početkom aprila. 

Mask je potom odlučio da pošalje pismo rukovodstvu Tvitera u kom je upozorio da bi mogao da odustane od svoje ponude, ako mu se ne dostave tačni podaci.

U pismu se navodi da Tviter “očigledno materijalno krši” svoje obaveze i da Mask zadržava sva prava da raskine sporazum o spajanju.

Protivtužba uz “plan B”

Tviter je tužio Maska 12. jula u pokušaju da primora sprovođenje prodaje, tvrdeći da je Mask prekršio svoju obavezu da kupi kompaniju.

Kompanija je izdala niz sudskih poziva bankama i Maskovim saradnicima u pokušaju da otkrije informacije vezane za dogovor.

Tviter tuži Elona Maska, postavljajući pozornicu za epsku pravnu bitku, napisao je Vašington Post. Početkom avgusta, Mask je podneo protivtužbu u kojoj tvrdi da je Tviter obmanuo njegov tim, ali i čitav Volstrit, što milijarder smatra validnim razlogom a odustane od kupovine.

Šef kompanije “Tesla” i Spejs Iksa je na svom Tviter nalogu komentarisao apsurdnost situacije. Fotografije nasmejanog Maska prate natpisi: “Rekli su da ne mogu da kupim Tviter”, onda: “Oni neće da objave informacije o botovima”, zatim: “Oni sada hoće da me putem suda nateraju da kupim Tviter”, a pored poslednje, koja ilustruje kako on “puca od smeha” piše: “Oni će sad na sudu morati da otkriju informaciju o botovima”.

Ipak, Mask je u avgustu prodao akcije “Tesle” za 6,9 milijardi dolara, što je najveća prodaja do sada, da bi, kako kaže, izbegao rasprodaju akcija tog proizvođača električnih vozila u poslednjem trenutku, u slučaju da bude primoran da nastavi sporazum o kupovini Tvitera.

Misterija namera i “misterija” novca

Kada je objavljeno da je Tviter prihvatio ponudu Maska za kupovinu kompanije, mnogi su pomislili da se priča polako privodi kraju. Neki su to nazivali “biznis objavom decenije”, a drugi su ukazivali na potencijalne promene koje će ova društvena mreža pretrpeti pod novim vlasnikom.

Sam Mask je sebe nazvao “apsolutistom slobodnog govora”, zbog čega su se mnoge grupe boraca za ljudska prava zabrinule kako će Tviter pod novim liderstvom postati platforma na kojoj će govor mržnje i ekstremističke objave moći da nađu svoje utočište. Mask je tada tvrdio kako je “za cenzuru sve dok je u skladu sa zakonom”, što ih, verovatno, nije mnogo utešilo.

 

Među skepticima je bio i jedan od osnivača Majkrosofta, Bil Gejts, koji je rekao da bi “Mask potencijalno mogao da učini Tviter lošijim, jer nije do kraja jasno šta će uraditi”. U istom intervjuu je rekao i da vlasnik Tesle i Spejs Iksa ima “impresivne” uspehe u svojoj karijeri, ali i da sumnja kako će “uspeti da ponovi svoje neverovatne poduhvate (sa ovim kompanijama) i kada je u pitanju Tviter”.

Nedugo nakon saopštenja o postignutom dogovoru usledila je vest da je Mask prodao akcije svoje kompanije Tesla kako bi osigurao dovoljno sredstava za proces kupovine Tvitera. Takođe, pretpostavljalo se da će jedan deo svote potrebe za kupovinu kompanije morati da pozajmi od banaka – oko 25 milijardi dolara.

Nakon što su se u javnosti pojavila pitanja odakle će Mask nabaviti ostatak novca, on je objavio da će mu u tome pomoći 19 investitora, od kojih su neki iz Silicijumske doline, neki iz sveta kriptovaluta, a neki sa Vol Strita. Jedna od najvećih investicija trebalo je da dođe od osnivača Orakla Lerija Elisona, koji je obećao milijardu dolara, a za investiciju su bili zainteresovani i Fideliti, Katar Holding, kao i Bajnens.

Šta je sledeće?

Mask je tražio da se suđenje, zakazano 17. oktobra odloži, međutim sud u Delaveru je odbio taj zahtev. Izvršnom direktoru će biti dozvoljeno da u svoju protivtužbu doda tvrdnje uzbunjivača na Tviteru.

Sud se smatra glavnim nacionalnim tribunalom za korporativno preuzimanje i sporove o spajanju.

O slučaju će odlučiti kancelarka Kejtlin Mekormik. Tviter je zatražio od Mekormik da primora Maska da sprovede dogovor u delo. Ipak ona bi mogla da ga oslobodi, ukoliko utvrdi da je Tviter prekršio sporazum o spajanju zbog netačnih informacija o lažnim nalozima, piše “Wall Street Journal”.

T.Milenović

izvor: https://www.euronews.rs/svet/planeta/62223/tviter-vs-ilon-mask-epska-pravna-bitka-vredna-44-milijarde-dolara-od-impozantne-ponude-preko-cenkanja-do-tuzbe/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending