Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Turska: Erdogan kao urbanista i trg Taksim

Istanbulski trg Taksim je redizajniran. Ruše se istorijski objekti koji simbolizuju stvaranje Ataturkove republike. Ali, zato je otvorena nova džamija. Vodi li Erdogan rat na polju kulture i arhitekture?

Published

on

Ogromno gradilište na zapadnoj strani istanbulskog trga Taksim nemoguće je bilo prevideti. Iza kranova i skela, konture novog zdanja su u poslednje četiri godine bile sve vidljivije.

Ovog petka džamiju Taksim svečano je otvorio predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Džamija je zapravo trebalo da se otvori sredinom maja, odmah nakon ramazanskog posta. Ali zbog strogih mera protiv korone, svečno otvaranje je odgođeno.

Rušenje kulturnog centra Ataturk

Džamija je samo jedna etapa u sveobuhvatnom redizajniranju trga Taksim. To je predsednik Erdogan obećao svojim pristalicama nakon pobede na parlamentarnim izborima 2011. Na Trgu Taksim će se graditi nove zgrade – a stare nestati. Erdogan bi da se u svom sopstvenom stilu arhitektonski ovekoveči.

Tako je znameniti kulturni centar Ataturk srušen u februaru 2018. kako bi mogla biti sagrađena nova opera.

U susednom parku Gezi je bio planiran i treći građevinski projekat: tamo bi trebalo da bude obnovljena kasarna iz osmanlijskog doba. Kontroverzni projekat izgradnje pokrenuo je proteste u parku Gezi 2013. koji su suzbijeni policijskim nasiljem. Izgradnja kasarne je od tada obustavljena.

Za turskog novinara Kemala Čana Taksim džamija je izraz politike koja se služi simbolima.

“Ideja koja iza toga stoji je manifestacija nacionalističkih i konzervativnih simbola u obliku monumenata”, kaže stručnjak za urbanizam. Istovremeno, Erdogan hoće da potisne simbole sekularne Republike Turske. Većinu glavnih građevinskih projekata iz perioda Erdogana karakterizuje “ideološka simbolika” u kojoj prevladavaju religiozni, osmanlijski i seldžučki motivi.

Otvaranje džamija kao simbola moći

Taksim džamija je jedan od niza spektakularnih projekata gradnje džamija u novije vreme. Džamija Džamlika svečano je otvorena u maju 2019. Ova danas najveća džamija u Turskoj podignuta je visoko na brdima u azijskom delu Istanbula. U julu 2020. Aja Sofija je od muzeja pretvorena u džamiju – oba projekta izazvala su kontroverzne rasprave u turskoj javnosti.

Novinar Čan u ovim projektima vidi džamije kao simbole moći koji bi trebalo da izvrše uticaj na mišljenje stanovništva. Ali to još nije uspelo. Država je u ozbiljnoj političkoj krizi: “Trenutno se dovodi u pitanje moć vlade. Podrška, koju ona ima, jenjava i pojavljuju se sve konkretniji problemi.”

Istanbulska komora arhitekata: džamija nepotrebna

Midžela Japidži, članica Istanbulske komore arhitekata (TMMOB), takođe naglašava važnost simbolike koju ima Taksim džamija. Projekt gradnje džamije u urbanom području mora uzeti u obzir potrebe grada: “Zbog toga smo se usprotivili projektu – od početka smo imali pritužbe na veličinu, funkcionalnost i lokaciju.”

Ona skeptično gleda na redizajn istorijskog trga Taksim. “Tamo se za vreme Osmanlijskog carstva nalazio takozvani Maksem – mesto, odakle je voda distribuirana po celom gradu.” Pored toga, trg je “zaštićeno područje” zbog brojnih „republikanskih” zgrada. Na primer, na trgu Taksim nalazi se “Spomenik Republike”, kojim se obeležava osnivanje Turske Republike 1923. godine.

Trg Taksim: ideološko bojište?

Kritičari iznose optužbe da Erdogan, naglašavanjem osmanlijske prošlosti, hoće da potisne tradiciju Republike u drugi plan. Trg Taksim sa svojom simbolikom i kulturom sećanja, koja se odnosi na Atatürkovo stvaranje Republike i koja simbolizuje modernizaciju Turske, uvek je bio trn u oku reakcionarnim snagama.

Trg Taksim je postao “bojno polje” i zato što je tamo jedna crkva, katedrala Svetog Duha.

Turski predsednik poznat je po svojoj sklonosti gigantskim građevinskim projektima. Novi aerodrom, najveću džamiju u Turskoj ili tunel ispod Bosfora – sagrađeni su u vrlo kratkom vremenskom roku. Erdogan bi da napravi i novi moreuz, paralelno sa Bosforom.

Njegovi građevinski projekti često podsećaju na osmansko nasleđe Turske. Treći most na Bosforu završen je u avgustu 2016. I ovaj projekat je realizovan uprkos masovnim protivljenjima opozicije i ekologa. Posebno je kritikovano to što je most dobio ime po osmanlijskom sultanu i kalifu Selimu I, koji je bio odgovoran za masakre nad Alevitima u 16. veku.

Izvor: dw.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending