Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

TOMISLAV MARKOVIĆ: Mitropolit Amfilohije, vrhovni vođa i ajatolah Crne Gore

Nije nužno usaglašavati pravno i faktičko stanje, važno je samo da se zna ko je gazda

Published

on

U zemlji Srbiji nema baš previše razloga za radovanje, ali srećom tu je Crna Gora da ojađenim žiteljima Srbije pruži razlog za sreću. Čim je opozicija proglasila trijumf na izborima u Crnoj Gori, širom Srbije i srpskih zemalja započelo je opšte slavlje sa pevanjem četničkih pesama i pucanjem, uglavnom u vazduh, kad već nije zgodno da se gađa u neke življe i antropomorfnije mete. Slavilo se svašta – jedni pobedu „srpskog sveta“ i konačni povratak odmetnute „srpske Sparte“ u okrilje vaskolikog srpstva, drugi pad diktature, treći najavu borbe protiv korupcije i kriminala, četvrti nadu u vladavinu prava, peti to što će Crna Gora nastaviti svoj put u EU, šesti to što će Crna Gora odustati od evropskog puta, sedmi demokratsku smenu dugogodišnje vlasti, osmi to što će se nova vlast pokloniti večnom vladaru Putinu, deveti uvođenje teokratije, deseti najavu sekularne države, jedanaesti to što će Vučić dobiti vazalnu državu, dvanaesti to što je pobedila opozicija koja s Vučićem nema nikakve veze, osim finansijskih, ideoloških, političkih, logističkih, medijskih i svih ostalih…

Svako je imao svoj razlog za slavlje, ali su svi bili ujedinjeni iznenadnim napadom radosti, osim nekih retkih glasova razuma koji su odmah unisono proglašeni „Milovim plaćenicima“. Logično, čim neko ne misli kao 98 posto ostalih – taj je izdajnik, plaćenik i autošovinista. Stvarno nije lepo od te skeptične šačice što kvari sreću ogromnoj većini u ovakvom istorijskom trenutku kad smo najzad našli razlog da prevaziđemo tradicionalne srpske podele, da se ujedinimo oko srpskog nacionalnog interesa u susednoj državi i doživimo mističnu ekstazu apsolutnog svesrpskog svejedinstva. Svaka generacija ima pravo na svoj Gazimestan i miting istine na Ušću, na bar trenutno ukidanje te dosadne individualne svesti i stapanje s masom u zajedničkom osećanju, euforiji i pokliču. Napokon je pronađen sveti gral oko kojeg su se složili vlast i opozicija u Srbiji, što je izgledalo nemoguće, zaista nema smisla kvariti im sreću. Time je opozicija sebe praktično proglasila nepotrebnom, ali mala je to cena za ovakav nacionalni trijumf.

Nisu bila ugrožena ljudska, već četnička prava

Mnogobrojna su i potpuno suprotstavljena očekivanja od buduće crnogorske vlasti, živ nisam kako će sve to uspeti da ispune. Bojim se da ipak nije moguće sve ispuniti, pa će se verovatno prikloniti onim realnijim očekivanjima koja računaju na svetosavlje, rehabilitaciju četništva, crkvenu dominaciju u društvu, posrbljavanje svega i svačega, okretanje ka Srbiji i Rusiji i slične građanske, sekularne, liberalne, demokratske vrednosti. Ipak, najvažnije je da je diktatura pala i to mirno, što je jedinstven slučaj u istoriji sveta i diktatura, da je osvežilo i da Srbi više nisu ugroženi. A ostalima kako bude i kako se vlastodršcima i njihovim osiljenim pristalicama ćefne.

Mantra o ugroženosti Srba, poglavito u Crnoj Gori ali i u drugim državama regiona, ponovljena je milion puta u Vučićevim i skoro svim drugim medijima. Fama o srpskoj ugroženosti bila je i pogonsko goriva za ratove devedesetih, a suštinu te providne finte davnih dana je definisao Predrag Čudić: „Jači ima pravo da bije jer je ugrožen“. Šta je to što je mnoge žuljalo u takozvanoj diktaturi pokazalo se još u izbornoj noći, ali i potonjih dana i sedmica.

Strašno je bilo to stanje pre osveženja, totalno zatiranje ljudskih prava cele jedne nacionalne zajednice. Nisi smeo ni da kažeš da si Srbin, a kamoli da uriniraš po pragu komšiji koji je druge nacionalnosti, ili da pretiš Bošnjacima iseljenjem, da Hrvate nazivaš ustašama, da pretiš odrođenim Srbima koji ne glasaju za četnike, da prizivaš novi genocid ili da demoliraš prostorije islamske zajednice i pišeš miroljubive parole tipa „Turci, selite se!“ Vaistinu, čim je osvežilo, pokazalo se da u Crnoj Gori nisu bili ugroženi Srbi, nego četnici; da nisu bila ugrožena ljudska, već četnička prava. Što je bilo predvidljivo, jer je već viđeno sto puta u najmračnijoj epohi srpske istorije koja je netom minula, ali nikako da prestane da se povampiruje.

Očuvanje građanskog sklada linčom

Kako će izgledati život u toj slobodi po meri Amfilohijeve panagije, već ima nekih zlokobnih nagoveštaja. Savetnik Zdravka Krivokapića najavljuje zabranu rada nepokornim medijima, nevladino-crkvena organizacija zanimljivog naziva „Ne damo Crnu Goru“ podnela je krivičnu prijavu protiv Ranka Đonovića zbog teksta u kojem je oštro kritikovao SPC, pevačicu sa skupa u Podgorici Vučićevi ali i neki opozicioni mediji razapinju na krst, govor Nemanje Batrićevića je falsifikovan a potom mu je priređen linč po medijima i društvenim mrežama, sve uz „apel za očuvanje građanskog sklada“. Nije samo jasno kog sklada – onog postizbornog iz Pljevalja ili onog nešto ranijeg datuma, iz Drugog svetskog rata koji su četnici održavali kamom i puškom.

Ko god kritikuje SPC koja je Hrista zamenila svetosavskom i ravnogorskom ideologijom, ko god uputi neku oštru reč na račun srpske hegemonističke politike, ko god četniku kaže da je četnik, ko god se drzne da misli svojom a ne glavom mitropolita Amfilohija i velikosrpske propagandne mašinerije – taj može da računa na medijsku harangu, linč na društvenim mrežama, tužbe za navodno širenje mržnje i verske netrpeljivosti i slične slobodarske mere. Čudna ta sloboda, mnogo liči na diktaturu, i to pravu.

U osveženoj Crnoj Gori SPC će očigledno igrati još snažniju ulogu, kao što je i red u sekularnoj zemlji u kojoj na izborima pobeđuju svetitelji a ne politički kandidati. Mitropolit Amfilohije je već započeo sa kadriranjem po institucijama kulture, valjda po pravu koje mu je dao Bog lično i personalno, bezecuje gde će šta da gradi, a episkop Joanikije je velikodušno ponudio državi da pravnici SPC napišu novi Zakon o slobodi veroispovesti, u skladu sa potrebama ove političke organizacije koja se nominalno bavi verskim i duhovnim životom, što se u realnosti svodi na nekretnine, džipove i milionske prihode od sujeverja.

Joanikijeva inicijativa zapravo zvuči vrlo razumno i pragmatično. Što da se ekspertska vlada i njeni pravni eksperti muče oko zakona, da se trude da čitaju misli crkvenim velikodostojnicima i da nastoje da u dlaku slede njihova uputstva – kad crkveni pravnici mogu da ih liše patnje i sami naprave zakon kakav im odgovara. Pozdravljam mudru inicijativu i predlažem da se prenese u sve sfere društva. Najbolje bi bilo da svaki sektor sam napravi zakon po svojoj meri, a Skupština samo da aminuje. Evo, recimo, zakon o medijima najbolje da napišu sami novinari, bez ikakvog upliva državnih elemenata. Prvi član zakona neka glasi: Honorar za napisani tekst iznosi najmanje 500 evra i plaća se unapred, s tim što novinar nije dužan da ga napiše ako nije raspoložen. Ne damo medijske svetinje!

Kad svi misle kao jedan

Kad se već SPC pokazala kao efikasna politička mašinerija, uz podršku srpskih vlasti, pogubljene opozicije, skoro svih medije izuzev portala Autonomija.info koji je jedini o događajima u Crnoj Gori izveštavao bez nacionalističkih strasti, objektivno i pošteno – mogli bi novi miropomazani vlastodršci Amfilohiju & comp. da prepuste i obavljanje drugih poslova. Na primer, borbu protiv korupcije, budući da je SPC poznata kao organizacija sa transparentnim poslovanjem, sve poreze uredno plaća, a računi su joj besprekorni.

Ili demokratizaciju društva, pošto nigde takve demokratije i slobode nema kao u SPC, u šta su se uverili oni malobrojni sveštenici i profesori Bogoslovskog fakulteta koji su se usudili da prozbore koju jevanđelsku reč, pa su se odmah suočili sa drakonskim kaznama crkvene hijerarhije. U SPC velikom broju ljudi nije dozvoljeno ni reč da kažu u javnosti bez blagoslova patrijarha ili nadležnog arhijereja, zašto takav model ne bi bio primenjen i na ostatak društva, kad se već poklapa jedan kroz jedan sa osnovnim dogmama totalitarne velikosrpske ideologije.

U osnovi nacionalističkog totalitarizma stoji ideja o apsolutnom jedinstvu i homogenizaciji naroda. Svi ima da misle isto, a šta će plebs da misli određuju njegove duhovne i svetovne vođe. Nema nikakvog dijaloga, različitosti, slobode izbora, disonantnih glasova, pluralizma – svi misle kao jedan, a on zebe od mnogo mišljenja, pa u to svoje nemisleće dogmatsko stanje uteruje svakog pojedinca.

Takvom stanju svesti prisustvujemo već dugo, godinama u srpskim medijima traje kampanja protiv Crne Gore i njene nezavisnosti, što se u poslednjih devet meseci intenziviralo, otkad su počele takozvane litije, i na kraju rezultiralo apsolutnim jedinstvom koje nije viđeno još od doba Antibirokratske revolucije. Činjenice, argumenti i istina više ništa ne znače, a i kako bi kad smo bombardovani bukvalno desetinama hiljada propagandnih tekstova, televizijskih nastupa i poruka na društvenim mrežama.

Iran na pjenu od mora

Svaki pokušaj racionalne analize dočekuje se na nož, jer je ogromna većina već stvorila svoje „mišljenje“, odnosno to mišljenje i stav prema Crnoj Gori su joj stvorili Vučić, nacionalistički intelektualci, opozicioni lideri, crkveni velikodostojnici, nebrojeni medijsko-propagandni delatnici i ostali pripadnici elite. Porazno je koliko je srpsko društvo monolitno, sklono jednoumlju i jednopartijskom sistemu, kako se lako homogenizuje oko tzv. nacionalnih tema. Kad na dnevni red dođe ideja o velikoj, maloj većoj, proširenoj Srbiji, o ujedinjenju srpskih zemalja i srpskom svetu – odjednom sve razlike nestanu, a ključni akteri društva se slože i nađu na istoj strani.

Pošto glavari Srbije nisu sebični, pa da ovakvo idealno stanje jednomislija zadrže samo za sebe, sad su rešili da ga izvezu u komšiluk, da i Crna Gora oseti malo te blagodati srpskog jedinstva od koje se ledi krv u žilama. Nije ni čudo što se izabranik Amfilohijevog srca Zdravko Krivokapić nametnuo kao izvođač radova na tom projektu. Lepo čovek reče još pre izbora da u političare koji ga motivišu spada i Mahmud Ahmadinedžad, inženjer i predsednik Islamske Republike Iran. Iako je na najvišoj političkoj funkciji, Ahmadinedžad nema najveću vlast u državi – najveću moć ima vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei.

S obzirom na Krivokapićev odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi oličen u ljubljenju svake svešteničke i episkopske ruke koja mu se našla u dometu usana, reklo bi se da ga štošta iz iranskog političkog sistema inspiriše. Šteta je samo što mitropolit Amfilohije ne može zvanično da dobije titulu vrhovnog vođe i ajatolaha Crne Gore. Mada nije nužno usaglašavati pravno i faktičko stanje, važno je samo da se zna ko je gazda. A SPC je to demonstrirala u očiglednoj litijaškoj nastavi i pobedom na izborima na kojima nije zvanično učestvovala.

(Antena M)

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending