Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tabloidi su udruženi zločinački poduhvat političara, tajkuna i propagandista

„U medijima je sve manje novinarskih sadržaja, a sve više spina, propagande, marketinga, prikrivenog oglašavanja… Pesimistički posmatrano, možda je u pravu kolega američki novinar Kris Hedžis, koji je svojoj knjizi ʼCarstvo iluzijaʼ dodao podnaslov ʼKraj pismenosti i trijumf spektaklaʼ“, kaže Gruhonjić

Published

on

Ugledni novinar i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić, kazao je da su tabloidi podvala novinarstvu, odnosno – udruženi zločinački poduhvat političara, tajkuna i propagandista.

On smatra da današnji tabloidi nisu nalik nekadašnjima, jer je, kaže, nekad razlika između ozbiljne štampe i tabloida bila manje-više kristalno jasna.

„Ozbiljna štampa je imala znatno manji tiraž, ali je bila opinion maker. Tabloidi su, kako im i ime kaže, bili ʼtableticaʼ koju bezbolno progutate da biste dobili zamjenu za trač, recimo dok putujete javnim prevozom na posao. Tabloidi su se bavili svojim temama, a to su tračevi, skandali, crna hronika, i to prije svega u sferi estrade. Nisu se bavili političarima, sem kad su, na primjer, uhvaćeni u nekoj seks aferi. Nisu imali intenciju da budu ozbiljno shvaćeni. Danas i te kako imaju“, kazao je Gruhonjić Portalu Analitika.

Govoreći o fenomenu lažnih vijesti, Gruhonjić upozorava da je njihovo širenje naročito opasno danas, u vrijeme pandemije koronavirusa.

„Jer mediji na taj način manipulišu ljudskim strahom za sopstveni život, a takva vrsta manipulacije je ne samo neodgovorna, već i bijedna. Naravno, postoje i mediji koji teorije zavjere o koronavirusu plasiraju svjesno, upravo da bi manipulisali, u različite svrhe, a najčešće – reklo bi se – zbog geopolitičkih ciljeva. Mislim da u tom pogledu apsolutno prednjači ʼruska kuhinjaʼ propagande i spinovanja“, ističe naš sagovornik.

Gruhonjić navodi da se teorije zavjere lako primaju, te da je tako oduvijek.

„Jedina, ali važna razlika, je u tome što se danas, u doba interneta, teorije zavjere i dezinformacije šire brzinom svjetlosti. Ili, što bi šaljivo rekao jedan kolega – ja sam rezolutno protiv 5G tehnologije, jer će ona omogućiti da se glupost još brže širi“, kaže on.

ANALITIKA: Veliki broj država – uključujući i naše, balkanske – paralelno s pandemijom bori se i s „poplavom“lažnih vijesti o koronavirusu. Šta ogromna zastupljenost takvih sadržaja govori o medijima i novinarstvu danas, a šta o publici koja ih konzumira?

GRUHONJIĆ: S jedne strane, govori o tome da se medijska trka za ekskluzivnim informacijama neprestano ubrzava. Samim tim, geometrijskom progresijom se širi broj neproverenih informacija. To je naročito opasno u doba pandemije, jer mediji na taj način manipulišu ljudskim strahom za sopstveni život, a takva vrsta manipulacije je ne samo neodgovorna, već i bedna. Naravno, postoje i mediji koji teorije zavere o koronavirusu plasiraju svesno, upravo da bi manipulisali, u različite svrhe, a najčešće – reklo bi se – zbog geopolitičkih ciljeva. Mislim da u tom pogledu apsolutno prednjači ʼruska kuhinjaʼ propagande i spinovanja.

Teorije zavere se lako primaju, i tako je oduvek. One su posledica nedovoljne obrazovanosti, dezinformisanosti, ali, s druge strane, i iskonske ljudske potrebe da se stvari objasne na jednostavan način, da se stekne utisak da rešenje postoji, da se ne padne u očaj. Time je medijska manipulacija pseudonaučnim činjenicama zapravo još opasnija.

Književnik Orhan Pamuk je u jednoj kolumni za Njujork tajms, proletos, varirajući istoriografske i litrerarne izvore, došao do zaključka da je reakcija na epidemije otkako postoji pisani trag o čoveku uvek ista i izdvojio tri zajedničke karakteristike: karantin, loša reakcija države i – teorije zavere. Jedina, ali važna razlika, je u tome što se danas, u doba interneta, teorije zavere i dezinformacije šire brzinom svetlosti. Ili, što bi šaljivo rekao jedan kolega – ja sam rezolutno protiv 5G tehnologije, jer će ona omogućiti da se glupost još brže širi. Internet jeste prostor neograničene slobode, ali imam utisak da je ta sloboda često pogrešno shvaćena i da je prekršeno osnovno pravilo ljudskih prava: moja sloboda seže samo dotle dok ne ugrožavam tvoju slobodu.

Česta je pojava i ʼlažnog balansaʼ u medijima, koja takođe doprinosi širenju dezinformacija. Na primer, dovedete u TV studio lekara koji se bavi vakcinacijom i antivaksera, osobu koja se protivi vakcinaciji. To je nedopustivo iz vrlo očiglednog razloga: u Srbiji je zagovaranje protiv vakcinacije protivzakonito. Mediji ne smeju da promovišu protivzakonite stvari. Tačka. 

Pesimistički posmatrano, možda je u pravu kolega američki novinar Kris Hedžis, koji je svojoj knjizi ʼCarstvo iluzijaʼ dodao podnaslov ʼKraj pismenosti i trijumf spektaklaʼ. S druge strane, to nam samo govori o neophodnosti neprestanog obrazovanja za medijsku pismenost, što je danas daleko veći izazov nego ranije. Naime, danas imamo gotovo beskrajan broj medijskih i paramedijskih izvora (dez)informacija, ali imamo i još jednu dimenziju: informatičku pismenost. Kaže se da je već danas razlika između informatički pismene i informatički nepismene osobe veća nego što je nekada bila između homosapiensa i njegovog pretka kromanjonca.

ANALITIKA: S kojim ciljem mediji uglavnom plasiraju lažne vijesti?

GRUHONJIĆ: Želim da verujem da većina medija plasira dezinformacije ʼsamoʼ zbog trke za ekskluzivnošću, a manjina da bi svesno manipulisala. Ali, nesvesno plasiranje dezinformacija i poluinformacija ne može da bude opravdanje kad je novinarstvo u pitanju. Time se krši etički kodeks, ne pridržavamo se u tom slučaju poštovanja čak ni jednog od osnovnih novinarskih načela – dužne novinarske pažnje. 

S druge strane, imam problem s pojmom ʼlažne vestiʼ. Naime, suština vesti je da je bazirana na činjenicama, dakle ona ne može da bude lažna, jer onda nije vest. Mislim da je termin ʼlažna vestʼ zapravo podvala novinarstvu. Ali, taj se termin sad već primio i nadam se da su ljudi svesni i manipulativne note koju sa sobom nosi.

ANALITIKA: Kakve posljedice lažne vijesti ostavljaju po čitaoce/gledaoce, pogotovo u vrijeme pandemije?

GRUHONJIĆ: Najčešće je reč o izazivanju panike, s jedne strane, ili pak proizvođenja osećaja da koronavirus ʼne postojiʼ, te da samim tim ne moramo čuvati zdravlje, što potom dovodi do širenja zaraze. U Srbiji smo početkom marta, na samom početku epidemije, imali javna istupanja političara, pa čak i lekara, koji su svesno umanjivali opasnost od virusa. Potom smo, zbog održavanja izbora, tokom juna meseca odjednom ʼpobedili koronuʼ. I u jednom i u drugom slučaju posledica je bila drastičan porast zaraženih i obolelih. Velika većina medija u Srbiji je bez kritičkog otklona prenosila izjave neodgovornih predstavnika političkih i zdravstvenih vlasti. A uloga medija nije da budu megafon vlasti, već korektiv javnog mnjenja. Odnosno, da kad predstavnici vlasti lažu ili obmanjuju javnost, mediji imaju dužnost da ih pokušaju raskrinkati i publici objasniti da su lažovi ili iluzionisti.

ANALITIKA: Kakve su posljedice lažnih vijesti po novinarsku profesiju? Jednom prilikom ste kazali da tabloidi postoje ne samo da bi lagali u službi režima, već prije svega da bi falsifikovali samu suštinu novinarstva i njegovu ulogu u društvu.

GRUHONJIĆ: Tabloidi, naročito ovi u Srbiji – ali to, nažalost, sve više postaje i planetarna pojava – zapravo su podvala novinarstvu, udruženi zločinački poduhvat političara, tajkuna i propagandista. Današnji tabloidi nisu isti oni kakvi su nekad bili, jer je nekad ta razlika između ozbiljne štampe i tabloida bila manje-više kristalno jasna: ozbiljna štampa je imala znatno manji tiraž, ali je bila opinion maker. Tabloidi su, kako im i ime kaže, bili ʼtableticaʼ koju bezbolno progutate da biste dobili zamenu za trač, recimo dok putujete javnim prevozom na posao. Tabloidi su se bavili svojim temama, a to su tračevi, skandali, crna hronika, i to pre svega u sferi estrade. Nisu se bavili političarima, sem kad su, na primer, uhvaćeni u nekoj seks aferi. Nisu imali intenciju da budu ozbiljno shvaćeni. Danas i te kako imaju.

Na primer, u Srbiji tabloidi u kontinuitetu tretiraju i politiku, moglo bi se reći već 20 godina. Oni se bave takozvanim temama ʼživota i smrtiʼ, svako malo najavljuju ratove u regionu, slave ratne zločince, šire govor mržnje prema pripadnicima različitih naroda (što su nedavno veoma osetili i građani Crne Gore), obrušavaju se na marginalne društvene grupe, a naročito rade o glavi onima koje markiraju kao neprijatelje vlasti. Medijska mašinerija Aleksandra Vučića to je nasledila od prethodnih vlasti i usavršila takav mehanizam do potpune brutalnosti. Takvi tabloidi u Srbiji, međutim, direktna su posledica ratnohuškačke propagande iz devedesetih godina 20. veka, koju su širili državni srbijanski mediji. Pošto praktično niko nije odgovarao za ratnu propagandu, onda je sasvim logično da se ona nastavila, u novim oblicima, kod tabloida koji su navodno privatni mediji, a u stvari su debelo finansirani od države. Imamo kontinuitet zla.

Da stvar bude gora, kad pogledamo recimo slučaj Bregzita u Velikoj Britaniji, shvatamo da su i tamo tabloidi mutirali kao veoma opasan društveni virus, i da su i te kako učestvovali u propagandi za izlazak Britanije iz Evropske unije. Možda je čak njihova uloga bila i presudna. Kao i u mnogim drugim stvarima, ispada da smo i u medijskom smislu bili avangarda globalnog zla.

O toj tabloidnoj podvali treba neprestano javno govoriti. Treba otvoreno reći da takvi ʼnovinariʼ zapravo nisu novinari, nego sušta suprotnost novinarstvu. I da nam nisu kolege, niti zaslužuju našu solidarnost.

ANALITIKA: Kako se boriti protiv lažnih vijesti i njihovih „proizvođača“?

GRUHONJIĆ: Obrazovanjem za digitalnu medijsku pismenost. Nema nam druge. Nema tu prečica, niti brzih recepata.

ANALITIKA: Prije skoro tri godine ste na jednom panelu saopštili da pravo pitanje nije kako spasiti medije, već kako spasiti novinarstvo. Odnosno – kako publici jasno ukazati šta je novinarstvo, a šta su pi-arovi, spin doktori i eksperti za marketing i propagandu. Imate li danas odgovor na to pitanje?

GRUHONJIĆ: Voleo bih da imam, jer bi to značilo – da se malo našalim – da sam dobio Nobelovu nagradu i da sam se obogatio, jer sam pronašao održivi medijski model u kojem novinarstvo dominira. Nažalost, ne verujem da iko ima odgovor na to pitanje. Nema nam druge nego da javnosti neprestano skrećemo pažnju na taj problem. Naizgled paradoksalno, već duže vremena imamo fenomen razdvajanja medija i novinarstva. Naime, u medijima je sve manje novinarskih sadržaja, a sve više spina, propagande, marketinga, prikrivenog oglašavanja, za koje su sada smislili i pokvareni naziv ʼnative advertisingʼ. U pokušaju da opstanu, mediji se vode ʼkliktabilnošćuʼ, jer ih ona vodi do oglašivača. U trci za klikovima, u blato se baca novinarski kodeks. U trci za velikim oglašivačima, na velika vrata se uvodi cenzura i povećava se broj ʼzabranjenih temaʼ. Što je najgore, glavni cenzori su često urednici u medijima, u dosluhu sa sopstvenim marketinškim medijskim službama.

S druge strane, čitavi ovi populistički i antiestablišment pokreti širom sveta mejnstrim medije su označili kao deo establišmenta. Ne kažem da u tome nema krivice i tih medija, od kojih su se pojedini i duboko korporativizovali. Ali, s druge strane, bez kritičkih medija i kredibilnih izvora infomisanja – nema ni demokratije. A ako nema demokratije, onda nam preti totalitarizam. Da li je Tramp slučajno izabrao Tviter da bi vodio politiku? Da li on slučajno koristi svaku priliku da se obruši na mejnstrim medije koji ga kritikuju? Naravno da ništa od toga nije slučajno. Eliminisanjem odgovornih medija, ili makar onih koji se trude da budu odgovorni, ruši se četvrti stub demokratije. Nakon toga na red dolazi pravosuđe, kao treća grana vlasti, kao i urušavanje nezavisnih regulatornih tela i institucija. Demokratska kuća nam se jako nakrivila. Posle toga se otvara put za izvršnu vlast da uzurpira čitavo javno polje delovanja. Ukratko, opasnost od širenja totaliarizama na globalnom nivou je veoma realna.

Autor: Nikola Dragaš (portalanalitika)

SLOBODNA VOJVODINA

Mogu li roboti da preuzmu poslove ljudima zbog pandemije?

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promenu uslova na tržištu rada.

Published

on

By

foto: Taipei, decembar 2011.

Od brze hrane do poljoprivrede, COVID-19 je ubrzao prisutnost radnika robota u čitavom spektru industrija. 

Proglašenje pandemije početkom 2020. dovelo je do povećane automatizacije što je bio odgovor na brzu promjenu uslova na tržištu rada. Čišćenje podova i dezinfekcija mikroba prepuštena je robotima u bolnicama i supermarketima. Dok su neke kompanije čak otkrile da je za posao bolje ako se potencira rad robota jer on isključuje kontakt među ljudima u uslovima gdje se traži fizička distanca. Tako je američki lanac brze hrane White Castle uveo robote za pečenje hamburgera i krompirića kako bi kreirao “prostor za smanjeni kontakt ljudi s hranom tokom pripreme”.

Iako je automatizacija već dugo u trendu, pandemija, ali i trgovinski ratovi i uska grla u lancima snabdijevanja – doveli su do visokih troškova kompanija zbog nepredviđenih poremećaja u proizvodnji.

Pandemija i s njom povezan nedostatak radne snage ubrzao je uvođenje umjetne inteligencije, robotike i drugih oblika automatizacije na tržište rada.

Automatizacija ubrzana pandemijom

Svjetski ekonomski forum je iznio podatke prošle jeseni da 50 posto poslodavaca planira da poveća automatizaciju u svojim kompanijama. Prema izvještaju Budućnost poslova 2020. Svjetskog ekonomskog foruma predviđa se da do 2025. godine 85 miliona poslova može preći sa ljudi na mašine.

Autoindustrija je dominirala u automatizaciji i korištenju industrijskih robota u proizvodnji, ali sve više drugih grana industrije kupuje manje, mobilne robote. Najveći procenat rasta u nabavci robota dolazi iz industrije hrane i maloprodaje – što je odraz naglog rasta kupovine preko interneta tokom posljednje godine.

Trend automatizacije pogađa gotovo sve sektore od manufacture, distribucije, transporta, prodaje, restorana i mnogo drugih personalnih i vladinih servisa.

Aerodromi koriste pokretne robote da dezinfikuju prostorije – posao koji su isprva radili domari obučeni u zaštitna odjela.

Kompanija Proctor & Gamble proizvođač deterdženata, pelena, toalet papira i ostalih higijenskih potrepština otkrila je da je strateško raspoređivanje robota na proizvodnim trakama omogućilo zadržavanje više radnika na poslu kao i veću proizvodnju robe uz pridržavanje mjera socijalne distance, pisao je u maju Los Angeles Times.

“COVID je samo naglasio da se nešto od ovoga može ubrzati zbog potencijalnih poremećaja u biznisu na koja treba biti spreman”, rekao je Mark Lewandowski, direktor za inovacije u robotici kompanije Proctor & Gamble.

Narudžbine za robote u Sjevernoj Americi, uglavnom u SAD-u, porasle su za 20 posto u prvom tromjesečju u poređenju s godinom ranije i za 16 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje 2019., znatno prije pandemije, navodi Asocijacija za naprednu automatizaciju (Assn. for Advancing Automation).

Gotovo 10.000 robota naručeno je u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju, što je drugo najbolje tromjesečje ikada, pokazuju statistike.

Suočene sa manjkom radne snage i višim troškovima rada kompanije počinju da uvode automatizaciju u sektor uslužnih poslova koje su ekonomisti nekada smatrali sigurnim pretpostavljajući da mašine ne mogu da pruže ljudski kontakt koji se vjeruje da žele mušterije.

“Ljudi obično kažu da žele interakciju s drugim ljudima, ali COVID-19 je to promijenio”, rekao je za BBC Martin Ford, futurista koji je pisao o tome kako će roboti biti integrisani u ekonomiju u budućim decenijama.

“COVID-19 je promijenio preference mušterija i otvorio nove prilike za automatizaciju.”

Pomjeranja na tržištu rada

Prošla iskustva ukazuju da talasi automatizacije donose i stvaranje više radnih mjesta nego što odnose, ali da takođe disproporcionalno brišu jednostavnije poslove od kojih zavise radnici s manjim primanjima, piše agencija Associated Press (AP).

Međutim, tokom naredne decenije ili nešto više, opšti uticaj umjetne inteligencije i robotike na tržište rada će biti značajno, a u nekim određenim područjima tehnologije mogu dovesti do dramatičnih promjena u narednim godinama. Mnogi radnici će se uskoro suočiti sa realnošću prodora tehnologije automatizacije koje neće biti ograničeno na često slabo plaćena i manje poželjna zanimanja u kojima trenutno vlada nedostatak radnika. Zaista, mnoga radna mjesta koja poslodavci popunjavaju mogu se pokazati vrlo otporna na automatizaciju, piše britanski list The Guardian. Istovremeno, bolje plaćene pozicije koje radnici definitivno žele da zadrže biće u vidokrugu, jer umjetna inteligencija i robotika nastavljaju svoj nemilosrdni napredak.

Poslodavci su nestrpljivi da uvedu više mašina u poslovna okruženja. Istraživanje iz 2020. Svjetskog ekonomskog foruma otkrilo je da 43 posto kompanija planira da smanji radnu snagu zbog novih tehnologija.

Najbrži rast se očekuje u mašinama koje čiste podove supermarketa, bolnica, skladišta, prema navodima Međunarodne federacije za robotiku. Očekuje se porast robota koji kupcima pružaju informacije ili isporučuju narudžbe u hotelima, dok su restorani mjesta gdje su roboti postali najvidljiviji.

Nisu u pitanju samo roboti – takođe su u porastu softver i usluge koje pokreće umjetna inteligencija.

‘Porez na robote’ i očuvanje radnih mjesta za ljude

Distopijska priča da tehnologija stvara nezaposlenost nije uvijek tačna, kako napominju ekonomisti. Iako naprednije mašine zamijene neke poslove, one takođe kreiraju druge – bilo povećanjem prodaje kroz niže cijene (ako se prodaje više, potrebno je više radnika u proizvodnji) ili omogućavanjem radnicima da rade nove i složenije zadatke.

Studija Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka sa Univerziteta Stanford iz 2020. bavila se uticajem umjetne inteligencije i robotike na sektore proizvodnje, bankarstva i staračkih domova. Istraživač Yong Suk Lee otkrio je da, iako je tehnologija u početku zamijenila ljudske radnike, na kraju su bila otvorena radna mjesta, prenosi, NBC News.

Ipak, podaci ekonomista teško da će spriječiti širenje straha od pametnih mašina koje će zamijeniti ljude, naročito s napredkom umjetne inteligencije i robotike. Ono što se očekuje jeste više poziva zakonodavcima da razmotre ideje kao što je “poreza na robote” kako bi odnos ljudi i mašina na tržištu rada bio ravnopravniji.

Suosnivač Microsofta Bill Gates 2017. godine je iznio ideju o “porezu na robote”.

Porez na kupovinu robota plaćale bi korporacije, a porez od prihoda mogao bi da se upotrijebi za pomoć radnicima kroz programe prekvalifikacije ili čak direktne naknade. Ovakve politike pomogle bi radnicima da lakše krstare automatizovanim tržištem rada.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

TOTALNI HAOS U AUSTRIJI! Kurc izlazi iz politike, premijer Šalenberg daje ostavku. Socijaldemokrate ubedljivo prve u biračkom telu.

Published

on

By

Austrijski kancelar Šalenberg podneo je ostavku posle nešto manje od dva meseca od imenovanja


Ovo je saopštio političar konzervativne OVP nakon što je njegov prethodnik Kurc najavio povlačenje kao lider stranke OVP.

Šalenberg je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Aleksander Šalenberg

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije, Sebastijan Kurc, rekao je da napušta politiku i da će u petak zvanično otići sa mesta predsednika stranke.

U saopštenju od četvrtka, Šalenberg je rekao da veruje “da bi obe funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da bude na istom mestu”.

– Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim se unutar stranke postavi relevantan kurs  dodao je on.

Šalenberg je stupio na mesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se Kurc vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Najnovije analize javnog mnjenja ukazuju na strmoglavi pad narodnjak, i porast socijaldemokrata, koji su već 4% ispred, nekada, neprikosnovenih narodnjaka.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Oljača: U subotu protesti u najmanje 30 gradova, imamo i broj za pravnu pomoć

Apel policiji da čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu

Published

on

By

Ekološki protesti i blokade saobraćajnica biće organizovani u subotu u 14 časova u najmanje 30 gradova i naselja širom Srbije, izjavio je u sredu uveče jedan od organizatora Marko Oljača, koji je FoNetu najavio da će konačan spisak biti utvrđen u petak ili u subotu pre podne.

Kako je precizirao, aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u toku dana da policija neće da reaguje na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije.

Grafiti po trotoarima i fasadama u Novom Sadu pozivaju na blokadu Mosta slobode

Fasade zgrada i trotoari u Novom Sadu osvanuli su jutros ispisani grafitima koji pozivaju na blokadu Mosta slobode, u subotu, 4. decembra, zbog Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta.

Poruke „Svi na ulice 4. 12. 14h Most slobode“ i „Rio Tinto marš iz Srbije“ nisu potpisane, te je nepoznat autor grafita.

U Novom Sadu će se protest u subotu održati pod parolom „Novi Sad uStaje protiv nepravde“.

MUP objavio broj za građane da prijave blokadu puteva i nasilje tokom protesta

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas to mogu prijaviti MUP-u.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Uvođenje ovog broj najavio je ministar policije Aleksandar Vulin kada je rekao da policija na zakazanim protestima protiv Rio Tinta, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu neće koristiti silu. Prethodno je rekao da hoće.

Vukašin Obradović: Uvođenje broja telefona za prijavu blokada – zastrašivanje demonstranata

Uvođenje broja telefona MUP-a za prijavu ljudi zbog blokade puteva treba da zastraši demonstrante i da ih izazove na radikalne ispade, izjavio je danas novinar Vukašin Obradović.

Obradović je za televiziju N1 ocenio i da je to „uterivanje straha svima koji će se odlučiti za protest u subotu“, 4. decembra.

On je kazao da građani ne treba da budu uključeni u sankcionisanje drugih građana, niti da treba da rade policijski posao.

Obradović smatra i da se time demonstranti izazivaju „na neke radikalne ispade“ koji bi, kako je ukazao, kasnije u režimskim medijima poslužili za propagandu protiv onih koji se bore za ekologiju.

Građanski preokret: Blokade puteva su legitimne

Građanski preokret pozvao je danas građane da se priključe protestima zakazanim za subotu, 4. decembra, i ocenio da građanska neposlušnost u vidu blokade puteva možda jeste kršenje nekih zakona ali da ima za cilj da ukaže na velike nepravde i propuste u primeni drugih zakona.

„To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se mnoge nepravde i propusti u društvu isprave. Blokade puteva će biti mirno iskazivanje građanske neposlušnosti“, navela je ta organizacija.

U saopštenju je upućen poziv policiji da ne primenjuje silu prema okupljenim građanima, već da ih zaštiti od eventualnog napada huligana, poput onih u Šapcu i Zrenjaninu.

Jovanović Ćuta: U subotu 4. decembra mnogo veće blokade puteva

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će u subotu, 4. decembra, blokada puteva biti veća od one 27. novembra.

„Biće mnogo veća blokada ove subote. Građani su se već organizovali sami po svojim mestima“, rekao je on.

Naveo je da ne postoji „neko“ ko će upravljati tim blokadama.

Prema njegovim rečima, biće ljudi koji će ići kolima, ali ima i onih koji nemaju kola, pa će oni doći peške.

„Sad, sve zavisi da li će on (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) poslati batinaše. Oni koji ne idu kolima će verovatno ići na Gazelu“, rekao je Jovanović.

Tepić: Svi građani da u subotu zovu broj MUP-a

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pozvala je građane da u subotu svi pozovu broj MUP-a koji je otvoren kako bi građani prijavili blokadu puteva i saobraćaja.

Kako je rekla, građani treba da zovu kako bi se policiji prijavila „policija i njihova parapolicija“.

„U subotu svi pozivajmo ovaj broj MUP i prijavimo policiji policiju i njihovu parapoliciju, ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest kroz građansku neposlušnost!!0800104103!“, napisala je na Tviteru Tepić.

Ona je na svom nalogu okačila i obaveštenje MUP u kojem se navodi da se otvara poseban broj na koji građani mogu da prijave ograničenje slobode kretanja ili ukoliko dožive neki vid nasilja usled blokade puteva.

Protest protiv Zakona o referendumu, Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta najavljen je za subotu, 4. decembar u 14h.

(Autonomija, FoNet, Beta, N1)

izvor: https://www.autonomija.info/oljaca-u-subotu-protesti-u-najmanje-30-gradova-imamo-i-broj-za-pravnu-pomoc.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sandra Benčić: Kako nas nije sramota da negiramo genocid u BIH

Published

on

By

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu, i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, i nedavno smo to i istakli. Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, je suprotan, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava ali i međunarodne solidarnosti.

Ovo je u hrvatskom saboru u četvrtak kritikovala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH) podržala zaključak kojim se osporava zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca u toj zemlji.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen, no ta je tačka izazvala val kritika ne samo u Bosni i Hercegovini već i u susjednoj Hrvatskoj.

„Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici“, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

Šta će HDZ reći onima koji traže nestale u genocidu?

„Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a u Bosni i Hercegovini digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine kada su glasali protiv izmjena kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje „što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

„Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović“, pitala je Benčić. „Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini […]“

„Kako nas nije sram i pred nama samim ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica, i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitno, jer imamo to iskustvo“, rekla je Benčić.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici i druge zločine.

(AJB/Agencije)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Tri uslova koje Srbija treba da ispuni da bi je Evropska unija skinula sa “crvene” liste za putovanja

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Samo nekoliko dana nakon što je EU donela preporuke koje imaju za cilj da od 2022. godine olakšaju putovanja građanima što Unije, što onima iz trećih zemalja, zabeležen je prvi slučaj omikron soja u Belgiji.

Naime, Evropska komisija ažurirala je preporuke za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a predloženo je da države članice prioritet daju vakcinisnim putnicima, izdata je i preporuka da se važenje potvrda o vakcinaciji sa dve doze produži na devet meseci, kao i da se prihvate hitno odobrena cepiva od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), među kojima je i Sinofarm.

U periodu od 1. marta, Komisija predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu, tako što će se sa trenutnih 74 prag novozaraženih povećati na 100 na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 500 na 600 ljudi.

Omikron pomrsio konce

Međutim, zbog pojave omikron soja u više evropskih zemalja, EU je odlučila da privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država Južne Afrike – Bocvane, Svazilenda, Lesota, Mozambika, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU “složili se oko potrebe da se hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz Južne Afrike”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni “dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”.

Sve to može podstaći indvidualne članice da ne prihvate preporuke Evropske unije, objavljene samo par dana pre prvog slučaja, te još više pooštre uslove ulaska. Za sada se uslovi za građane Srbije nisu menjali od strane većine zemalja, ali to zavisi od toga kako se omikron soj bude ponašao.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saveti nacionalnih manjina osudili medijsko širenje govora mržnje

“Više od milion građana Srbije su pripadnici manjinskih naroda”

Published

on

By

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina osudila je danas medijske nastupe koji za posledicu imaju promovisanje govora mržnje, posebno kada se radi o pokušaju širenja rasne, verske ili nacionalne netrpeljivosti.

„Smatramo da je način iznošenja ličnog stava (reditelja) Dragoslava Bokana na televiziji Pink ne samo nedopustiv, već i za svaku osudu i javnu prozivku, uzimajući u obzir izrazitu multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost države Srbije, na čijoj teritoriji živi i radi blizu trideset nacionalnih zajednica nacionalnih manjina, koji čine preko milion građana ove zemlje“, navodi se.

U saopštenju se izražava očekivanje da reakcije nadležnih institucija neće izostati, kako se takvi ispadi više ne bi ponovili.

(Beta, ilustracija: Pixabay)

izvor: https://www.autonomija.info/saveti-nacionalnih-manjina-osudili-medijsko-sirenje-govora-mrznje.html

Continue Reading

Trending