Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Sve je više dokaza da Putinova tajna služba GRU seje haos širom Evrope

DRAMATIČNI događaji ovog tjedna ponovo su u fokus stavili GRU, rusku vojno-obavještajnu službu uz pomoć koje ruski predsjednik Vladimir Putin po svemu sudeći provodi akcije hibridnog ratovanja, destabilizacije, hakiranja i atentata širom svijeta – od SAD-a i Velike Britanije do Crne Gore, Ukrajine i Češke.

Published

on

Upravo u Češkoj je u noći s utorka na srijedu uhićeno više od 10 čeških državljana koji su radili pod zapovjedništvom agenata GRU-a. Češka policija sumnja na to da su uhićeni organizirali putovanja čeških državljana u ukrajinsku regiju Donbas gdje su u paravojnim postrojbama po zapovijedima GRU-a, koje su stizale iz ruskog veleposlanstva u Pragu, sudjelovali u borbama na strani proruskih separatista protiv ukrajinske vojske. 

Samo nekoliko dana ranije, u subotu, Prag je protjerao 18 ruskih diplomata koje je “identificirao kao osoblje tajne službe”. Rusija je nakon toga u ponedjeljak odgovorila vlastitim protjerivanjem dvadeset čeških diplomata u znak odmazde. 

“Saveznici izražavaju duboku zabrinutost zbog destabilizirajućeg djelovanja koje Rusija nastavlja provoditi diljem euroatlantskog područja, uključujući i teritorij Saveza, i potpuno su solidarni s Češkom”, poručio je u četvrtak NATO u izrazu podrške svojoj članici,.

Osnovana sumnja Praga jedinica 29155 GRU-a iza eksplozije u Češkoj

Razlog češkog protjerivanja je dramatično otkriće da serija misterioznih eksplozija koje su se dogodile u spremištu streljiva 2014. godine u češkim Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga, nije bila nesretni slučaj, već da iza nje vjerojatno stoje opet agenti ruskog GRU-a.

“Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica”, rekao je češki premijer Andrej Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

Iako je Babiš kasnije naglasio da se ne radi o državnom terorizmu budući da meta nije bila češka država, već privatni bugarski trgovac oružjem po imenu Emilian Gebrev, drugi, poput oporbenog zastupnika Petra Fiale, smatraju da je riječ upravo o tome – državnom terorizmu Rusije na tlu članice EU i NATO-a. 

Skladište pripadalo bugarskom trgovcu oružja koji je kasnije otrovan

Dokazi koje su češki istražitelji otkrili povezuju eksploziju s dvojicom agenata iz jedinice 29155 GRU-a čiji zadaci su, prema saznanjima zapadnih obavještajnih službi, sabotaža, subverzije i atentati. 

Spomenuti bugarski trgovac oružjem se šest mjeseci nakon eksplozije u Češkoj, u travnju 2015., iznenada razbolio u Sofiji. Nakon što je pušten iz bolnice, opet se razbolio. Unatoč sumnjama na trovanje bugarski istražitelji nisu uspjeli utvrditi otrov ni počinitelja sve do trovanja bivšeg dvostrukog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripala 2018. 

Gebrev se, smatraju analitičari, našao na meti Putinovih atentatora zato što je prodavao oružje nizu zemalja, uključujući Ukrajini, za koju Moskvi nije bilo u interesu da nabavlja oružje – ili zato što je predstavljao konkurenciju ruskim trgovcima oružjem. Jedan od njih je navodno bio povezan i s GRU-om. Čini se da je eksplozija Gebrevljevog skladišta trebala biti upozorenje ili sabotaža nakon koje je uslijedio pokušaj njegovog ubojstva.

E-mail povezao Putinove agente s eksplozijom i trovanjem Skripala

Češki istražitelji još uvijek ne znaju kako je skladište oružja točno dignuto u zrak, ali Čepiga i Miškin su glavni osumnjičeni. Kako su češki izvori povezani s istragom otkrili za BBC, glavni dokaz koji ih povezuje s ovom eksplozijom, u kojoj je poginulo dvoje Čeha, je e-mail koji je poslan Imex grupi, tvrtki koja je vodila dotično skladište. 

U e-mailu su se oni koji su ga poslali predstavili kao pripadnici Nacionalne garde Tadžikistana, Ruslan Tabarov (iz Tadžikistana) i Nikolaj Popa (iz Moldavije). Fotografije koje su imali na putovnicama iste su one koje su imali osumnjičeni za pokušaj ubojstva Skripala u Salisburyju 2018. Njih dvojica su zatražila dozvolu za posjet češkom skladištu u sklopu navodne inspekcije. Skladište je uskoro razneseno.

Međutim, češki istražitelji su utvrdili da je e-mail poslan iz Rusije, a ne iz Tadžikistana. A u bazi podataka Skypea ovaj e-mail su povezali s korisnikom nazvanim “Andrej O”.

A zapovjednik dotične jedinice 29155 ruskog GRU-a, kako je otkrio New York Times, zove se Andrej Averjanov. Međutim, vjeruje se da je koristio lažno ie Andrej Overjanov – dakle, Andrej O.

Isti agenti GRU-a došli u Salisbury i otrovali Skripala, tvrdi London

Ndalje, brojni dokazi sugeriraju da je jedna od misija koju su dvojica Rusa – Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin – imali bio i atentat na Skripala. Skripal je, podsjetimo, sa svojom kćeri Julijom otrovan misterioznim bojnim otrovom novičokom, izumljenim u Sovjetskom Savezu, u engleskom gradiću Salisburyju u ožujku 2018. Motiv je po svemu sudeći bila odmazda za njegovo surađivanje s britanskim obavještajnim službama, devedesetih i dvijetisućitih, dok je bio časnik GRU-a. Skripal je na kraju uhvaćen i osuđen 2006. zbog veleizdaje nakon što je priznao prodaju informacija Britancima. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Washingtona, nakon čega je odselio u Veliku Britaniju.

Britanski istražitelji utvrdili su uz pomoć nevladine istraživačke organizacije Bellingcat da su upravo Čepiga i Miškin došli u Salisbury s lažnim putovnicama (pod imenima Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov) i tamo podmetnuli otrov Skripalu, aplicirajući ga na kvaku vrata njegove kuće, nakon čega su odletjeli natrag u Rusiju. 

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, kako su se predstavljali, dali su nakon trovanja Skripala intervju za televiziju Russia Today, nemušto preko ove propagandne platforme uvjeravajući britansku i zapadnu javnost da su u Salisburyju bili kao turisti. Htjeli su, kažu, vidjeti znamenitosti u Salisburyju, poput njegove “slavne katedrale sa zvonikom visokim 132 metra”. Osim toga, htjeli su posjetiti i obližnji Stonehenge, ali su se morali vratiti u London zbog snažnog snijega i bljuzgavice – iako se to uopće ne vidi na snimkama s nadzornih kamera koje su ih uhvatile, koje je britanska policija objavila.

Treći agent GRU-a koji je bio u Engleskoj sudjelovao u trovanju bugarskog trgovca oružjem?

Činjenica da su bili u engleskom gradiću baš u isto vrijeme kad su Skripalovi otrovani bila je, prema njihovom iskazu, nesretna slučajnost koja im je “preokrenula život u trenutku”. U njihovu obranu stao je i predsjednik Vladimir Putin i hladno konstatirao da se radi o civilima koji nemaju nikakve veze s kriminalom. 

Te iste večeri, dok su se liječnici borili za život Sergeja i Julije Skripal, ovaj ruski dvojac ukrcao se u Zračnoj luci Heathrow na avion za Moskvu. 

U ranijem intervjuu za službene novine ruskog ministarstva obrane bivši ravnatelj GRU-a Fjodor Lađigin također je negirao da je ova obavještajna služba ikad vršila atentate. “Ruska obavještajna služba, gdje sam imao čast raditi mnogo godina (…), nikad se nije upuštala u takva sramotna djela poput onih koje Britanija implicira”, rekao je.

Što se operacije u Češkoj tiče, Miškin i Čepiga tada su koristili lažne putovnice s drugim imenima. No s njima je u Veliku Britaniju došao i treći agent GRU-a, Sergej Fedotov, za kojeg je Bellingcat otkrio da mu je pravo ime Denis Sergejev. I tu leži još jedna poveznica s incidentima u Češkoj i Bugarskoj. “Fedotov” je, naime, bio i u Bugarskoj kad je Gebrev otrovan. Štoviše, bugarske vlasti otkrile su da su se “Fedotov” i još dvojica agenata iz jedinice 29155 čekirali u hotel u istom kompleksu u kojem se nalazi Gebrevljev ured u travnju 2015. Inzistirali su na sobi s pogledom na ulaz u podzemnu garažu.

Agenti GRU-a pokušali hakirati OPCW u Haagu

Snimka s nadzorne kamere koju su bugarski istražitelji objavili prošle godine pokazuje da je jedan od njih trojice prišao automobilu Gebreva parkiranom u garaži, ali i automobilima njegovog sina i poslovnog partnera. I oni su se uskoro razboljeli. Vjeruje se da je i ovdje otrov namazan na kvaku vrata, u ovom slučaju automobilskih. Fedotov je odletio iz Bugarske isti dan kad je Gebrev otrovan.

Agenti ruskog GRU-a pokušali su u travnju 2018. hakirati i računala Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, utvrdile su sigurnosne službe Nizozemske i još nekoliko europskih država, samo nekoliko dana prije nego što je OPCW uspostavio novi mehanizam utvrđivanja počinitelja napada kemijskim oružjem. Izravni povod bio je napad bojnim otrovom, konkretno klorom, u sirijskom gradu Dumi 2018., za koji je OPCW utvrdio da ga je počinio sirijski režim Bašara al-Asada. 

Ruski špijuni su u unajmljenom Citroenu C3, u njega postavili specijalističku opremu i izviđali teren oko zgrade OPCW-a, planirajući hakirati njihovu wifi-mrežu. Međutim, nizozemske službe nadzirale su ih i spriječile njihov cyber-napad, a onda ih i uhvatile 13. travnja 2018. Trojica agenata privedena su i deportirana u Rusiju, po svemu sudeći zato što su imali diplomatski imunitet. Pomalo nevjerojatno, istražitelji su kod jednog od njih, Alekseja Moreneca, pronašli račun za taksi kojim se odvezao od sjedišta GRU-a u Moskvi do aerodroma – istog dana kad su ti agenti doputovali u Nizozemsku. 

OPCW stavio novičok na popis zabranjenih otrova

U isto vrijeme dok su ruski špijun pripremali hakerski napad, OPCW je vodio i istragu o tome je li Skripal otrovan ruskih novičokom. GRU je planirao i druge napade, pa je tako istražna porota u SAD-u podigla optužnicu protiv nekoliko agenata GRU-a zbog planiranja cyber-napada protiv OPCW-a i Kemijskog laboratorija Spiez u Švicarskoj.

Četiri tipa novičoka su, uz protivljenje Rusije, dodan na popis zabranjenih supstanci OPCW-a u lipnju 2020. A nekoliko mjeseci kasnije, OPCW je potvrdio da je u trovanju ruskog oporbenog lidera Alekseja Navalnog, iza kojeg prema zajedničkoj istrazi Bellingcata, CNN-a, Russian Insidera i Der Spiegela stoje agenti FSB-a, korišten tip novičoka sličan onome kojim je otrovan Skripal.

Ruski hakeri napali energetske tvrtke u Ukrajini i Poljskoj

Ruski hakeri koje se također povezuje s GRU-om napali su tri energetske i prijevozne tvrtke u Ukrajini i Poljskoj novim sofisticiranim virusom u listopadu 2018., kako su otkrili privatni istražitelji iz slovačke cyber-sigurnosne tvrtke ESET. Dodali su da je skupina odgovorna za seriju ranijih napada usmjerenih na ukrajinski energetski sektor koristila zlonamjerni softver BlackEnergy, a sada razvija i koristi novi zlonamjerni softver GreyEnergy.

Isto tako, francuske sigurnosne službe utvrdile su da je jedinica 29155 GRU-a imala tajnu operativnu bazu u francuskim Alpama odakle je putovala i vršila svoje operacije diljem Europe, prenosi BBC.

Što je točno GRU?

Puno ime GRU-a je Glavna obavještajna uprava glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije, to jest ruska vojna obavještajna agencija. Jedna je od triju ruskih špijunskih agencija. Druge dvije su Savezna služba sigurnosti (FSB) i Vanjska obavještajna služba (SVR). Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je promijenila naziv u Glavna uprava (GU) 2010. godine. A kao i FSB (nekadašnji notorni KGB) i SVR (izdvojen iz KGB-a 1991.), GRU je osnovan još u Sovjetskom Savezu. 

Njezin šef Igor Kostjukov odgovoran je načelniku glavnog stožera Valeriju Gerasimovu i ministru obrane Sergeju Šojguu. Struktura agencije, broj djelatnika i financije su državna tajna, ali poznato je da ima široku špijunsku mrežu u inozemstvu, a njezine visokoobučene specijalne snage Specnaz borile su se u različitim sukobima, među kojima u Afganistanu i Čečeniji. Njihov amblem je crni šišmiš koji leti iznad Zemlje.

Uplitanje u američke izbore

Američka obavještajna zajednica potvrdila je u svom izvještaju iz 2017. da se GRU hakiranjem američkih političara i tijela Demokratske stranke te distribuiranjem ukradenih dokumenata umiješao u američke izbore u korist Donalda Trumpa, predstavljajući se kao rumunjski haker Guccifer 2.0. i prosljeđujući materijale Wikileaksu. Optužbe su kulminirale podizanjem optužnice američkog tužiteljstva za 12 časnika GRU-a uključenih u ovu cyber-operaciju.

No veze s GRU-om tu ne staju – šef Trumpove predizborne kampanje Paul Manafort i njegov zamjenik Rick Gates redovno su komunicirali s Konstantinom Kilimnikom, bivšim agentom GRU-a. Manafort i Gates su se u kolovozu 2016. i susreli s Kilimnikom u Grand Havana Roomu u New Yorku, nedaleko od Trump Towera, i dali mu podatke iz internih anketa kampanje. Iako specijalni tužitelj Robert Mueller u svom izvještaju nije utvrdio izravnu zavjeru između Rusije i Trumpove kampanje, prema sudskim dokumentima, u optužnicama koje je podigao Kilimnik je i dalje bio aktivno povezan s ruskim tajnim službama dok je bio u kontaktu s Manafortom. 

Sastanak s Trumpovim šefom predizbornog stožera

A to je sada potvrdilo i američko ministarstvo financija u izvještaju o novom paketu sankcija Rusiji. Kilimnik je, navodi se u tom službenom državnom dokumentu, proslijedio ruskim obavještajnim službama “osjetljive informacije o anketama i predizbornoj strategiji” koje je dobio od Trumpovog predizbornog stožera. Ova potvrda pruža najčvršći dokaz dosad da su Trumpov stožer i ruske službe koje su se uplele u američke izbore zaista bili u kontaktu. 

Zahvaljujući tome što su GRU-ovi agenti koristili istu cyber-infrastrukturu, američki istražitelji uspjeli su ih povezati s drugim cyber-napadima, poput onog na njemački Bundestag 2015. U otkrivanju operacija GRU-a, ali i drugih ruskih tajnih službi poput SVR-a, američkim su obavještajcima od znatne pomoći bili nizozemski kolege iz AIVD-a.

Miješanje ruskih obavještajaca u izbore znalo je biti i mnogo izravnije. Jedinica 29155 GRU-a sudjelovala je, prema optužnici crnogorskog tužiteljstva, i u neuspješnom pokušaju puča i atentata na premijera Milu Đukanovića u listopadu 2016. 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore osuđeno je zbog toga na ukupno 67 godina zatvora, ali crnogorski prizivni sud oborio je prvostupanjsku presudu u veljači ove godine zbog “bitne povrede odredaba kaznenog postupka”. Srušenom presudom podgoričkog Višeg suda bili su osuđeni, između ostalih, (u odsutnosti) ruski državljani Eduard Šišmakov na 15 i Vladimir Popov na 12 godina zatvora.

Pokušaj puča u Crnoj Gori

Cilj ovog neuspjelog državnog udara bio je, prema sudu u Podgorici, “spriječiti ulazak Crne Gore u NATO”, čemu se Moskva oštro protivila i zbog čega je upućivala i izravne prijetnje Podgorici. 

Rusi, koji su očito bili profesionalci, kod sebe su imali 120.000 €, uniforme specijalne policije i računalnu opremu za enkripciju i praćenje Đukanovića. Pučisti su, prema optužnici, planirali odjenuti policijske uniforme i upasti u crnogorski parlament u Podgorici, izazvati opće nerede, ustrijeliti premijera Milu Đukanovića i silom dovesti oporbenu prorusku stranku na vlast. Šišmakov je navodno izdao naredbe za operaciju Saši Anđeliću, Srbinu rođenom u Austriji koji je prethodno osuđen za ubojstvo. 

Crnogorski specijalni tužitelj za organizirani kriminal i korupciju Milivoje Katnić ustvrdio je da je u planiranje puča ukupno bilo uključeno oko 500 ljudi iz Crne Gore, Srbije i Rusije. Međutim, operacija je na vrijeme detektirana i spriječena. Šišmakov i Popov su pobjegli u Rusiju.

Britanski Guardian je tada pisao da ih je upravo Srbija tajno deportirala natrag u Rusiju, na intervenciju čelnika Ruskog sigurnosnog vijeća Nikolaja Patruševa koji je tada doletio u Beograd. Srpski Insajder je pak javljao da su ruski agenti Šišmakov i Popov boravili u Srbiji više od mjesec dana, koordinirajući planove za puč sa srpsko-crnogorskom skupinom. I Moskva i Beograd poriču ove tvrdnje. 

GRU (bio) aktivan i na ratištu u Ukrajini

GRU je bio itekako aktivan i na pravom ratištu – u ratu u Ukrajini 2014. imao je vitalnu ulogu u logističkoj podršci, naoružavanju i obuci za ruske separatiste u pokrajini Donbas na krajnjem istoku zemlje. GRU je, dapače, bio idealan za ovu misiju jer su mnogi njegovi članovi bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga zvanih Specnaz. 

Zanimljivo je i da je tadašnji ravnatelj GRU-a Igor Korobov umro u studenom 2018. u 63. godini, nakon “ozbiljne i duge bolesti”, kako je tada izvijestilo rusko ministarstvo obrane. Dakle, šef GRU-a umro je šest mjeseci nakon što su agenti istog tog GRU-a, prema rezultatima britanske istrage, dvostruko podbacili pri trovanju Skripala – ne samo da je trovanje otkriveno, a otrov identificiran, nego je i žrtva preživjela.

“Moji špijunski instinkti kažu mi da je Korobov ubijen. Svi koji sjede u GRU-u to razumiju, 125%”, komentirao je njegovu smrt prebjeg iz GRU-a Viktor Suvorov za Guardian, priznajući u isto vrijeme da nema izravnih saznanja o tome. Dodao je kako je motiv ubojstva najvjerojatnije bio eliminacija svjedoka koji bi mogao prebjeći na Zapad, baš kao što je to napravio Suvorov.

Sumnja na isplate talibanima za ubojstva američkih vojnika

Sumnja se da je GRU u lipnju prošle godine, prema medijskim izvještajima temeljenima na izvorima iz američke obavještajne zajednice, potajno isplaćivao novac islamističkim borcima i kriminalcima “bliskim talibanima” kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je tada u već uobičajenom stilu, primjerenijem internetskim komentarima nego diplomatskim kanalima: “Ovo primitivno informacijsko smeće jasno pokazuje niske intelektualne sposobnosti propagandista u američkoj obavještajnoj službi.”

Ipak, američke obavještajne službe na kraju su zaključile da su izvještaji o ruskim nagradama za talibane koji ubiju američke vojnike samo “niske do umjerene pouzdanosti”, zbog čega nisu uključeni među razloge za novi paket sankcija koje je administracija Joea Bidena nametnula Moskvi – ponovno uplitanje u izbore 2020., golemi hakerski napad na američku vladu nazvan SolarWinds i kontinuirana okupacija i aneksija ukrajinskog Krima. 

“Procjenjujemo da su ruski obavještajni časnici zaista nastojali poticati talibanske napade na američko i koalicijsko osoblje (u Afganistanu), uključujući financijske poticaje i kompenzacije. Ali zbog niske do umjerene pouzdanosti ove procjene naš fokus je na slanju jasne poruke Rusiji o koracima koje bi SAD mogao poduzeti ako se takvo ponašanje nastavi”, rekao je visoki izvor iz Bijele kuće novinarima, prenosi Guardian

Putin: Izdajnici se međusobno ubijaju, mi to ne radimo

Putin je 2010., upitan o likvidacijama ruskih “izdajnika”, cinično odgovorio da ruske specijalne službe ne ubijaju izdajnike, nego da se oni ubijaju međusobno. Priznao je da su sovjetske snage nekoć slale ubojice kako bi se riješile neprijatelja, ali je naglasio da moderna Rusija to više ne radi. “Takve su postrojbe ukinute”, kazao je.

Upitan za komentar trovanja Skripala novičokom 2018., Putin ga je opisao kao “gada i izdajicu domovine” i ustvrdio da “tamo nitko nije morao trovati nikoga (u Britaniji).”

Gore spomenuti Suvorov, pravim imenom Viktor Rezun, prebjegao je još sedamdesetih godina, a u Velikoj Britaniji je napisao knjigu o svom iskustvu. Knjiga je nazvana Akvarij, što je nadimak sjedišta GRU-a u Moskvi.

“Kakve vrste riba tamo plivaju?” upitao je on svog šefa u knjizi.

“Samo jedna vrsta – pirane”, bio je odgovor. 

Izvor: index.hr

SLOBODNA VOJVODINA

Pred novosadskim ligašima odluka o “komunalnoj koaliciji”: Kuda dalje?

Gradonačelnik Miloš Vučević pre nešto manje od mesec dana rekao je da bi mirno prihvatio da LSV izađe iz “komunalne koalicije”, dok LSV ne otkriva svoje planove

Published

on

By

U odgovoru za 021.rs portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton navodi da se o takvim pitanjima razgovara na sednici Gradskog odbora LSV-a.

“Po Statutu Lige socijaldemokrata Vojvodine odluke o lokalnim koalicijama donose organi gradskih organizacija. Tako i u slučaju Novog Sada, odluku donosi Gradski odbor LSV NS. Po informacijama koje imam, sednica ovog odbora očekuje se u septembru“, navodi Marton za 021.rs.

Dodaje da Liga “nikad neće odustati od svojih vrednosti i definisanih ciljeva, ni po koju cenu”.  

Na dodatna pitanja 021.rs, koja se odnose na izostanak sa sednice na kojoj se glasalo za novi Generalni urbanistički plan, prisustvo članova stranke na protestu “Buna protiv mafije”, kao i stavovima gradskih čelnika koji se kose sa proklamovanim vrednostima Lige, Marton nije odgovarao. Kako je rekao, sve je jasno iz kratkog odgovora na prvo pitanje o budućnosti “komunalne koalicije”. 

Miloš Vučević je, s druge strane, bio konkretniji kada je rekao da je njemu “svejedno kakve odnose LSV želi da ima sa njima (SNS) i da ne razmišlja o tome da li će se isti promeniti”, nakon poslednje sednice, kada odbornici LSV nisu bili u sali i time jedini iz vladajuće koalicije nisu podržali donošenje ovog spornog urbanističkog dokumenta. 

“Kakve oni odnose žele da imaju, mi ćemo ih takve prihvatiti. Ako žele da su na odmoru, mogu da budu na odmoru. Ako hoće da izađu iz koalicije, prihvatam da izađu iz koalicije. Ako hoće ponovo da uđu, ponovo ću da ih prihvatim. Nikakav problem nije, jer nije pravljena skupštinska većina matematikom, nego politikom. Sve sam ovo preživljavao 2012/13. Ako žele da budemo svi u koaliciji, bićemo svi, ako ne žele, opet sve najbolje jedni o drugima. Od njih čekam predlog ako treba da redefinišemo odnos u koaliciji. Potpuno sam spokojan i o tome ne razmišljam”, kazao je Vučević. 

Pitanja o mogućem raspadu “komunalne koalicije”, koja svako malo iskrsnu, poslednji put su se dakle pojavila kada Liga nije glasala za GUP, pa je čak i nakon protesta postavila pitanje “ko je tukao Novosađane i da li je došlo do prekomerne upotrebe sile”. 

Najkonkretnije mišljenje o tome da li je LSV-u mesto u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom više puta je iskazivao Pokret socijalista. Oni su poslednji, ali ne i prvi, put tražili da LSV bude izbačen iz gradske vlasti u julu 2022. godine i to upravo nakon toga što je LSV zatražio da se utvrdi ko je činio nasilje na protestu. 

U Pokretu socijalista su naveli da Nenad Čanak “roni suze nad akcijom policije koja je branila ustavni poredak, ali i sigurnost odbornika, kao i državnu imovinu”. Svoje koalicione partnere, jer i PS učestvuje u gradskoj vlasti, nazivaju “kukavicama” i “dvoličnjacima” koji su “bili dovoljno pokvareni” da ne dođu na sednicu i ne podrže GUP, “ali i dalje primaju plate i tove se od budžetskih para grada protiv kojeg se bore”. 

U saopštenju punom uvreda i oštrih kvalifikacija karakterističnih za stranku koju predvodi Aleksandar Vulin, poručili su da ligaši moraju biti “odstranjeni iz Gradske kuće”, navodeći da nemaju pravo da budu deo gradske vlasti. 

Poslednji put se “komunalna koalicija” ozbiljnije poljuljala na jesen 2021. godine. Tada je inicijalna kapisla za talas kritika upućen zajedništvu SNS-a i LSV-a bila kada se lider Lige, Nenad Čanak, zalagao da građani mogu da se izjasne kao Vojvođani, ali i kada je za vreme turbulentnih odnosa između Srbije i Crne Gore, posećivao Cetinje.

I tada je Pokret socijalista zahtevao isključenje Lige iz gradske vlasti. Dveri su kritikovale SNS zbog toga što na jednom nivou kritikuju LSV, dok na lokalnom sarađuju sa njim, a ovaj pokret podneo je i krivičnu prijavu protiv Nenada Čanka. Zahtevima za isključenje Lige tada su se priključile i Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije koje su koaliciju SNS-a i LSV-a nazvale “neprirodnim savezom”. 

Vučević je 2021. pokazao sličnu ravnodušnost kao i sada ističući da nema “trzavica” sa Ligom, dok je njegov zamenik Milan Đurić naveo da će, ukoliko ima interesa za nastavak saradnje, nastaviti da sarađuju.

Podsetimo da je LSV manjinski koalicioni partner u vlasti Novog Sada od 2016. godine, što se desilo na veliko iznenađenje njihovih glasača. Taj ceh je plaćen četiri godine kasnije, kada je podrška koju je LSV dobila od birača izašlih na glasanje bila manja od pet odsto. Za osam godina Liga je u Novom Sadu pala sa 26.000 na 6.000 glasova.

Ovaj “neprirodni savez”, kako su ga pojedini političari nazvali, obrazložen je time da se radi isključivo o “stvarima na lokalu” koje se tiču kanalizacije, vodovoda i saobraćaja, pa da tu ima malo politike.

Aleksandar Kravić (LSV) uz to je rekao i  da je uveren da su deo glasača “jednostavno razočarali u nekom njihovom isključivom viđenju politike”.

“Međutim, da li je u ovom gradu 2016. bilo bolje ili je bolje danas, u smislu svih onih komunalnih stvari za koje je zadužen grad, u čemu smo mi učestvovali kao deo vlasti koji je vodio određeni resor? To je suština stvari. Uvek to prvo treba gledati. Mi smo za ove četiri godine prošli bez ikakvih afera, problema. Bilo je nekoliko varnica, što je potpuno normalno, ali se to dešavalo u vezi sa nekim stvarima koje su pitanje ideologije, odnosno uključivala se politika. Sve drugo je bilo zdrav razum. Trudili smo da zajedno uradimo koliko god možemo. Uveren sam i da je jedan deo glasača razumeo šta smo zapravo uradili odlukom da učestvujemo u vlasti”, naveo je Kravić.

Iz Srpske napredne stranke retko su kritikovali ligaše, dok je LSV, u retkim prilikama ukazivao na to da se ne slaže u svemu sa najjačom partijom. To su činili uglavnom neprisustvovanjem sednicama ili suzdržanošću, kao što je to bio slučaj sa glasanjem za Generalni urbanistički plan ili sporni spomenik “Nevinim žrtvama 1944/45”.

Dragana Prica Kovačević

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/313861/Pred-novosadskim-ligasima-odluka-o-komunalnoj-koaliciji-Kuda-dalje.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vlada dala ponudu poljoprivrednicima, glavni zahtevi nisu ispunjeni

Potpredsednik udruženja poljoprivrednika “Stig” Milan Marković rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i da će večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste. Predsednik udruženja Nedeljko Savić rekao je da je Vlada izašla sa određenom ponudom i da će o njoj biti obavešteni članovi udruženja

Published

on

By

„Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku“, kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

„To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

Šta su poljoprivrednici tražili, a šta im je ponuđeno

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta bude 700 evra, ali je Vlada ponudila 535 evra plus PDV.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količino do 60 litara po hektaru.

Kako je objasnio Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, taj novac bi se poljoprivrednicima isplatio unapred i oni bi s njim mogli da kupuju gorivo na pumpama.

Vlada se složila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

„Mi smo predložili da se ukine marža trgovačkim lancima, to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima. Mi smo tu pokušali da nađemo mesto što se tiče pomaka cene“, rekao je posle sastanka Nedeljko Savić.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Upitani da li su ovo bili samo kratkoročni zahtevi ili se oni odnose i na sledeću godinu, Adamović je kazao da poljoprivrednici imaju zahteve i za narednu godinu, a to su uvođenje plavog dizela do 100 litara po hektaru, za koji bi mogla da se prijave gazdinstva površine do 100 hektara.

„Tražili smo 300 evra subvencije. Da se povećaju subvencije kako bi pokušali da se približimo makar poljoprivrednicima u okruženju“, rekao je Adamović.

On je dodao da će poljoprivrednici nastaviti protest ako im se ne dopadne ponuda Vlade.

N1 Srbija, Tamara Urošević

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/vlada-dala-ponudu-poljoprivrednicima-nije-ispunjen-nijedan-zahtev/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Novi premijer Srbije mogao bi da dođe iz Vašingtona?

U najužem krugu kandidata Srpske napredne stranke za mandatara nove Vlade i budućeg premijera Srbije razmatra se i ime Marka Đurića, aktuelnog ambasadora Srbije u Vašingtonu, saznaje Danas nezvanično iz političkih krugova

Published

on

By

U slučaju da se predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić odluči da poverenje za sastav vlade dodeli Đuriću, dosadašnja premijerka Ana Brnabić takođe ne bi ostala bez fotelje, već bi dobila ministarsko mesto, i to najverovatnije na čelu srpske diplomatije, tvrde naši izvori.

Konsultacije za novi tim izvršne vlasti započete su početkom ove nedelje, a prva dva dana sastajanja bila su rezervisana za dogovore unutar Srpske napredne stranke, koja će predložiti ime mandatara na osnovu većine koju ima u Narodnoj skupštini.

Po završetku konsultacija iskristalisalo se nekoliko imena koja važe za najozbiljnije predloge za mandatara, od kojih će šef naprednjaka izabrati jednog u narednim danima.

Osim Ane Brnabić, koja se prethodnih dana pominjala u medijima kao gotovo jedino rešenje, naši izvori navode da je i dalje u opticaju i mogućnost da premijersko mesto dobije Marko Đurić.

Sa Đurićem se nedavno sastao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, i to u Kolumbiji u kojoj je Đurić takođe ambasador na nerezidencijalnoj osnovi, tokom inauguracije novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

Na objavljenim snimcima posete vidi se da je sa Selakovićem bio i srpski ambasador Đurić, a tom prilikom Selaković je preneo novom predsedniku Kolumbije pozdrave i čestitke Aleksandra Vučića te ga pozvao u zvaničnu posetu Srbiji.

O mogućnostima za ovakvo unapređenje Đurića spekulisalo se i ranije, nakon što je Đurića primio lično predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, što je u diplomatskim krugovima protumačeno kao značajna podrška ambasadoru Srbije i na ličnom planu.

Đurić je, naime, u aprilu ove godine, samo nekoliko dana nakon što su u Srbiji održani izbori na svim niovima, imao čast da se upiše u knjigu gostiju Bele kuće i da ga tamo dočeka lično Bajden.

Tu čast, u ovdašnjim diplomatskim krugovima tumačili su kao „neočekivan uspeh“ mladog Đurića koji se u Americi pokazao sposobnijim i vrednijim nego što mu se pridavalo značaja po odlasku u Vašington.

Kao jedna od mogućnosti za napredovanje Đurića tada se pominjao upravo ulazak u uži krug kandidata za mandatara nove Vlade Srbije, koji bi mogao da odnese prevagu „ukoliko predsednik SNS i Srbije Vučić donese odluku da u daljem razvoju geopolitičke situacije treba da intenzivira saradnju sa Zapadom. Tu će mu Đurić biti najdragoceniji“, kako su tada tvrdili Danasovi izvori.

Osim toga što je stekao vredne kontakte na Zapadu, Đurića za premijersko mesto može da kandiduje i to što je prethodno obavljao funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, te je dobro upoznat u odnose Beograda i Prištine koji se trenutno sve više zatežu i mogli bi da budu jedna od tema u fokusu nove Vlade.

O svemu ovome će Vučić odlučiti kada završi razgovore sa strankama koje mogu da obezbede dodatne glasove njegovoj poslaničkoj grupi u Skupštini. To su stranke koje su svojim glasovima podržale i izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine – koalicija SPS-JS, SDPS, PUPS i SVM.

U slučaju izbora predsednika Vlade, procedura je takva da stranka koja ima većinu u Skupštini daje mandat jednoj osobi da sastavi Vladu, ali mandatar mora za to da dobije i glasove podrške 126 od 250 narodnih poslanika.

Ambasador u više od 10 zemalja

Đurić je na mestu ambasadora u SAD od oktobra 2020. godine, odnosno sada je negde na polovini mandata koji inače traje tri do četiri godine, ali to ne znači da ne može biti ranije opozvan ukoliko se za njega sprema važnija funkcija. Ono što se možda previđa i nedovoljno važnosti zavređuje u domaćoj javnosti, jeste da je Đurić tokom „službovanja“ u SAD pored toga postao i ambasador Srbije na nerezidencijalnoj osnovi u više od 10 zemalja – Kolumbiji, Surinamu, Belizeu, Antigvi…

Aleksandra Popović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/novi-premijer-srbije-mogao-bi-da-dodje-iz-vasingtona/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saopštenje narodnih poslanika koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ od 11. 08. 2022. godine

Ukinuti Zakon o rehabilitaciji i poništiti sve pravne posledice njegove primene

Published

on

By

Ukinuti Zakon o rehabilitaciji i poništiti sve pravne posledice njegove primene

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine se ne utvrđuje da li je Nikola Kalabić naređivao ili je i učestvovao u vršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje da li je imao pravično suđenje. Međutim, svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi saradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani.

Isto se desilo i sa Dražom Mihailovićem, i ako ovaj zakon ostane na snazi rizikujemo da svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostanu neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivice.

Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora, napraviti pobednike i zato će narodni poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ predložiti ukidanje ovog zakona ali i svih njegovih posledica a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donete.

Aleksandar Olenik, narodni poslanik

Tomislav Žigmanov, narodni poslanik

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Udruživanje protiv spornog spomenika fašistima

“Biće sprovedene konkretne akcije, kako institucionalne tako i vaninstitucionalne”

Published

on

By

Gradski odbor Zajedno inicirao je za večeras sastanak sa svim pravim opozicionim strankama, neformalnim i formalnim udruženjima i pokretima građana koji su antifašističkog i građanskog karaktera na kojem bi trebalo da bude dogovoren plan delovanja protiv namere gradskih vlasti da podigne sporan spomenik „Nevinim žrtvama 1944/45 godine“.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće, paralelno sa tim u planu je i pokretanje peticije kako bi se građani i formalno usprotivili ideji da se podigne spomenik, kako kažu, osvedočenim fašistima, osuđenim ratnim zločincima i kolaboracionistima iz tog perioda.

Predsednik GO Zajedno Novi Sad Radivoje Jovović ocenio je da je prikupljanje potpisa neophodno kako bi se veoma jasno delegitimizovalo postavljanje tog spomenika, a ukoliko se desi da spomenik bude postavljen ranije, u dogovoru sa širokim frontom stranaka, organzacija civilnog društva i istaknutih antifašista biće sprovedene konkretne akcije, kako institucionalne tako i vaninstitucionalne.

Jovović je podsetio i da je Novosadska racija najstravičniji zločin na ovim prostorima te da su u njoj učestvovali zločinci iz redova hrvatske, srpske i mađarske nacije.

– Nijedan od tih zločina ne pripisujemo nijednoj nacionalnoj zajednici, ali ukazujemo da je reč o stravičnim zločinima koji su činjeni u ime tih nacija od strane tih konkretnih  fašista. Mi smo ovde da se borimo protiv bilo čijeg fašizma – rekao je Jovović. Ponovio je da je izgradnja spomenika rezultat saradnje nacionalističkih opcija na gradskom ali i državnom nivou, s ciljem realizacije vizija „mađarskog sveta“ i „srpskog sveta“, kojima se Aleksandar Vučić i Viktor Orban dodvoravaju svom nacionalističkom biračkom telu.

Jovović je ocenio i da je na delu promovisanje nacionalnog populizma s ciljem razjedinjavanja građana, narušavanja solidarnost zajednice i skretanja pažnje sa svih važnih društvenih i ekonomskih problema koji nas okružuju. Istovremeno se, dodaje, rehabilituju zločinci i ideologije mržnje i sprovodi pojava koja se naziva anti-antifašizam.

– Time što se relativizuje antifašistička i narodnooslobodilačka borba na ovim prostorima, time se, zapravo, teže kompromitovati, satanizovati, demonizovati političke partije, stranke i pokreti levice. Dakle, one opcije koje su za socijalnu pravdu, za radnička i socijalna prava i koje jedine mogu da dovedu u pitanje trenutni odnos političke i ekonomske moći, odnosno eksploatacije i potčinjavanja ljudi moći i prljavim interesima nekolicine ljudi u ovom društvu – zaključio je Jovović.

Komentarišući najavljenu izgradnju memorijalnog centra posvećenog žrtvama Racije, Jovović je rekao da se radi o podlom i prilično smešnom pokušaju gradskih vlasti da se iskupe.

– Oni jednostavno imaju posao koji moraju da obave. Ne mogu da tvrdim kakvi su materijalni interesi u pozadini, ali više su nego očigledni politički interesi. Podići jedan antifašistički spomenik nakon jednog fašističkog spomenika, to ih ne spašava – naveo je Jovović.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/udruzivanje-protiv-spornog-spomenika-fasistima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Požar u okolini Rafinerije u Šangaju

Ovog poslepodneva izbio je požar u okolini Rafinerije i skladišta gasa u Šangaju

Published

on

By

Gori nisko rastinje, na velikoj površini.

Vatrogasci su na terenu i gašenje požara je u toku.

Prema saznanjima 021.rs, nema povređenih.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronika/313782/FOTO-VIDEO-Pozar-u-okolini-Rafinerije-u-Sangaju.html

Continue Reading

Trending