Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Sud u Strazburu odbacio tužbu roditelja stradalog gardiste protiv Srbije

Sedmočlano veće Evropskog suda za ljudska prava jednoglasno je odlučilo da se odbaci tužba protiv države Srbije, koju je 2011. godine podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, koji je sa gardistom Draženom Milovanovićem stradao u kasarni Topčider u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Published

on

Presuda Suda u Strazburu doneta je posle razmatranja predstavke nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Po odluci Okružnog suda u Beogradu 2008. godine Tufegdžić je oslobođen optužbe da je u javnosti izneo neistine i tako povredio ugled i čast njihovog sina, stradalog gardiste Dragana Jakovljevića.

U odluci koja je objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je tužba odbačena zato što nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi.

Naime, kako za Radio Slobodna Evropa potvrđuje i pravni zastupnik porodice Jakovljević, Predrag Savić, Jakovljevići nisu pokrenuli parnični postupak pred domaćim sudovima za odštetu zbog povrede časti i ugleda njihovog stradalog sina.

„S nekog stanovišta pravnog može da bude izgovor da nismo iskoristili sva pravna sredstva u domaćem zakonodavstvu“.

Savić, kao pravni zastupnik porodice Jakovljević, za Radio Slobodna Evropa kaže da će podneti žalbu na ovu odluku Velikom veću Evropskog suda.

On, međutim, uverava da je uprkos ovakvoj odluci Suda u Strazburu postignut cilj.

„Ponovo smo u centar i stručne i obične javnosti, domaće i svetske, stavili ovaj predmet i činjenicu da u glavnom predmetu nije došlo do razrešenja“, ističe Savić i dodaje:

„Postigli smo cilj i da je Evropski sud prvi put razmatrao tužbu privatnih tužilaca u jednoj krivičnoj stvari, o čemu nikad do sad nije raspravljano pred sedmočlanim većem Evropskog suda jer se smatra da su to dela od manjeg značaja, ocenio je Savić.

Savić je prethodno objasnio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se presuda odnosi „na rešenja tadašnjih sudova, Okružnog suda u Beogradu i Prvog opštinskog suda u Beogradu, kojima je bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić oslobođen od krivične odgovornosti zbog uvreda i kleveta koje je izneo u medijima na račun vojnika Dragana Jakovljevića“.

Bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić vodio je vojnu istragu nakon stradanja gardista i po odluci Okružnog suda u Beogradu 2008. godine on je oslobođen optužbe da je u javnosti izneo neistine o ubijenom gardisti Draganu Jakovljeviću. Prethodno je Prvi opštinski sud u Beogradu 2007. godine izrekao sudsku opomenu Tufegdžiću, ali je ona preinačena odlukom Okružnog suda.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži u krugu vojnog objekta Karaš u Topčideru u Beogradu.

Vojna istražna komisija zaključila je da su se vojnici poubijali međusobno tokom patrole dok je Nezavisna državna komisija utvrdila da su vojnici ubijeni i da je na njih pucao neko treći.

Ni 16 godina od stradanja gardista Jakovljevića i Milovanovića zvanično nije utvrđeno ko je odgovoran za njihovu smrt.

Predmet još u predistražnoj fazi

Uprkos tome što je prošlo već 16 godina od smrti dvojice gardista Jakovljevića i Milovanovića, koji su imali po 21 godinu, advokat Savić za RSE kaže da je, prema njegovim saznanjima, predmet i dalje u predistražnoj fazi.

Radio Slobodna Evropa od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstva pravde nije dobio odgovore zašto ni posle 16 godina od smrti dvojice gardista još nema pravosnažne presude o tome i ko za to snosi najveću odgovornost.

Vojna istraga tvrdila da je u pitanju ubistvo i samoubistvo

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade Vojske tadašnje države, Srbije i Crne Gore (SCG), nađeni su 5. oktobra 2004. godine mrtvi u krugu tajnog vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu.

Vojna istraga, koju je predvodio vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić, tvrdila je da je jedan gardista ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

„Ta vojna komisija imala je za cilj da zataška istragu, da je odvede na stranputicu, i raspolagala je neistinitim i podacima i zaključcima“, kaže Savić za RSE.

Državna komisija: Gardiste ubila treća osoba

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet odbrane formirali su 2005. godine državnu komisiju, na čijem čelu je bio advokat Božo Prelević, koja je utvrdila da je gardiste ubila treća osoba.

Zbog suprotstavljenih nalaza vojne i nezavisne komisije, 28. decembra 2005. izdata je naredba za veštačenje treće strane.

Prolazi još godinu dana, pre nego što je celokupna dokumentacija poslata američkom FBI-ju u Vašingtonu.

FBI: Treće lice usmrtilo gardiste

U laboratoriji FBI-ja utvrđuju da je dvojicu gardista ubila treća osoba.

I veštačenje koje je iste, 2008. godine izvršio stručnjak neuropatologije i forenzičke patologije Ljubiša Dragović potvrđuje da je dvojicu vojnika usmrtilo treće lice, podseća Savić.

On dodaje da je početkom decembra 2016. medijima predstavljena i 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Iste godine, a to je već četvrta godina od dolaska na vlast Srpske napredne stranke i druga godina mandata tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, Vlada osniva Komisiju za ispitivanje okolnosti pogibije gardista.

Ta komisija, međutim, nije iznedrila nikakve rezultate, a advokat Savić kaže da je pitanje da li se ikada i sastala.

Advokat Predrag Savić kaže da je početkom ove godine podneta i žalba Evropskom sudu za ljudska prava zato što nije izvršena odluka Ustavnog suda iz 2013. godine.

„Imamo pozitivnu odluku Ustavnog suda i situaciju da ona nije sprovedena“, kaže Savić za RSE.

U toj odluci Ustavni sud Srbije ustanovio je da je dvojici gardista povređeno pravo na život, a njihovim porodicama pravo na suđenje u razumnom roku, s obzirom da je predmet Topčider predugo u inicijalnoj fazi. Ta najviša sudska instanca nalaže tužilaštvu efikasniju istragu slučaja.

Savić kaže da je ta predstavka Sudu u Strazburu mnogo značajnija nego ova koju je sud odbacio.

„Uspeli smo da skrenemo pažnju na tu glavnu predstavku o kojoj još nije rešavano, gde se traži kazna za državu Srbiju zbog neizvršavanja presude Ustavnog suda. To je mnogo bitniji predmet, a ova odbačena tužba je na marginama i cilj joj je bio da se skrene pažnja javnosti na slučaj Topčider“, kaže Savić za RSE.

Motivi stradanja vojnika

Mnogo se spekulisalo o tome zbog čega su gardisti ubijeni, a najčešće se moglo čuti da su u podzemnom skloništu „Karaš“ otkrili tadašnje haške begunce, pri čemu se najviše pominjalo ime Ratka Mladića, nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske, kasnije osuđenog za ratne zločine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Međutim, bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem 2016. godine izjavio je za list „Danas“ da se nijedan haški optuženik nije nalazio u kasarni na Topčideru u trenutku ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Vukčević je kazao da je to svojevremeno rekao advokatima i porodicama ubijenih gardista, kao i da im je ukazao da na taj scenario ne treba da troše energiju.

Mnogo je teorija o razlozima smrti vojnika, kaže Savić za RSE. Ima tvrdnji da su vojnici videli haške optuženike, kao i onih da su bili svedoci skrivene droge, skupih umetničkih slika ili oružja kojim se tajno trgovalo.

Pominje i poslednju varijantu koju je, kako navodi, na saslušanju ispričao svedok Saša Reljić u tri navrata, od 2016. do prošle godine.

„Taj svedok je tvrdio da je u tom objektu skrivana droga, i to veće količine droge, da su u to debelo umešane država i pojedine državne službe i da su vojnici naleteli kada je iznošena droga.“

Reljić je, kako navodi advokat Savić, imenovao čak i počinioca ubistva, koji je, kako je sva tri puta navodio, iz redova policijskih oficira.

„Ako je slagao, trebalo bi da odgovara zato što je ometao pravdu i prijavio lažnog izvršioca krivičnog dela, a ako je u pravu njegov iskaz zaslužuje brzu reakciju države, a to opet izostaje“, objašnjava Savić.

On za RSE kaže da očekuje da će jednog dana istina izaći na videlo. Navodi da mu je pre dvadesetak dana“ jedan bivši oficir Vojske Srbije i Crne Gore rekao da bar dvadeset ljudi u Vojsci zna celu istinu o ubistvu vojnika u Topčideru i da bi se to klupko lako moglo odmotati.

Janko Jakovljević: Od ove vlasti očekivali smo više

Janko Jakovljević, otac stradalog vojnika Dragana, za RSE kaže da je od aktuelne vlasti očekivao više.

„Mogu vam reći da nam ova vlast nije nešto puno uradila. Kod onih prethodnih imao je neko iz vrha ko je smogao snage da formira komisiju i sa strane Vojske i civilnu komisiju, koju je predvodio Božo Prelević, sa sudskom medicinom koja je radila i tad nam je stvorena sumnja u Vojsku koja je tu najviše poklekla i uradila ono što nije trebalo“, kaže Janko Jakovljević za RSE.

Jakovljević kaže da porodicama ništa ne može vratiti decu, ali da se nadaju da će sud u Strazburu naterati organe u Srbiji da razreše slučaj njihovog stradanja u Topčideru.

„Mi ne očekujemo bogznašta, ali to je neki dokaz da država mora krenuti sa mrtve tačka da bi se razrešio taj deo slučaja.“

Čime se Sud u Strazburu hoće, a čime neće baviti

Advokat Božo Prelević za RSE kaže da Sud u Strazburu ne može odlučivati o odgovornosti za smrt dvojice gardista. Mogao bi, precizira on, eventualno utvrditi „da je ugroženo njihovo pravo na suđenje u razumnom roku, ali to da taj sud odluči o meritumu – ne, to taj sud nikad ne radi.“

Srbija na devetom mestu po broju procesa pred sudom u Strazburu

Srbija je i dalje među prvih deset zemalja po broju procesa koji su u toku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pokazuje izveštaj te institucije za 2019. godinu. Prema tim podacima, Srbija je na devetom mestu sa 1.344 postupka.

Podaci Državnog pravobranilaštva Srbije pokazuju da je država samo prošle godine platila oko pola miliona evra zbog izgubljenih procesa na Evropskom sudu za ljudska prava.

Autor: Branka Trivić (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Komitet za prevenciju torture SE o Hrvatskoj: Policajci zlostavljali migrante, vezane ih bacali u reku

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad-hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su hrvatski policajci maltretirali migrante, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali “još vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali “samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

“Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SZO upozorava sve zemlje: Pripremite se na mogući porast broja zaraza zbog omikrona

Zvaničnici svetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izveštavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “verovatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Published

on

By

DUŽNOSNICI Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izvještavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “vjerojatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Upozoravaju da se sve zemlje trebaju pripremiti za potencijalne nove skokove u broju zaraženih koji su povezani s omikronom, piše BBC.

“Zabrane putovanja mogu samo odgoditi problem”

Liječnik Babatunde Olowokure, regionalni direktor WHO-a, kazao je da zabrane putovanja mogu samo odgoditi dolazak ove varijante u druge zemlje.

Dodao je da WHO radi s “velikim brojem” istraživačkih institucija na proučavanju omikrona, ali da do danas nisu dobili nikakve informacije koje bi upućivale na potrebu za promjenom pristupa pandemiji.

WHO navodi da su nošenje maski, fizičko distanciranje, higijena ruku, izbjegavanje gužve, praćenje kontakata, izolacija zaraženih i cijepljenje i dalje od velike važnosti.

Index vijesti

izvor: https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2323012&index_ref=rubrika_vijesti_ostalo_m

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hapšenja skoro 30 godina nakon masakra bošnjačkih civila kod Bijeljine

Sedam osoba je uhapšeno u petak u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mestu Balatun na severoistoku BiH, objavili su policija i tužilaštvo.

Published

on

By

Sedam osoba je uhapšeno u petak u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mjestu Balatun na sjeveroistoku BiH, objavili su policija i tužilaštvo.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ove osobe na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), saopšteno je iz te agencije.

Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, u mjestu Balatun kod Bijeljine, objavilo je Tužilaštvo BiH.

Među uhapšenima su i osobe koje se terete da su direktno učestvovale u egzekucijama žrtava.

Nalog za hapšenje izdao je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Osumnjičeni će nakon hapšenja biti predati tužiocu na ispitivanje.

O masakru u Balatunu

U noći između 23. i 24. septembra jedan specijalna jedinica policije „Pahuljice“ je, došla u Bijeljinu, prisjeća se bijeljinski novinar koji je preživio mučenje i premlaćivanje 1992. godine u Bijeljini Jusuf Trbić.

Te su te noći izveli 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz njihovih kuća i odveli na obalu rijeke Drine i pobili. Među njima je bilo osam žena od kojih su četiri bile starije od 60 godina i sedmero djece. Najmlađe je dijete imalo šest godina.

Petnaest tijela je pronađeno u susjednoj Srbiji, na grobljima u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Beogradu.

Trbić za RSE kaže kako mu nije jasno zašto su trebale tri decenije da se počinioci privedu pravdi.

„Ubijeni i slike iz Bijeljine, uključujući fotografije Rona Haviva obišli su svijet i nikome to do sad nije poslužilo kao povod da nešto učini“, kaže Trbić, te podsjeća da su uz pomoć advokata Duška Tomića objavili podatke o zločinu i imena ljudi koji su u tome učestvovali.

Trbić je još 2007. godine ova imena objavio u svojoj knjizi „Majstori mraka“, te kaže da je od tada ko god je htio mogao da sazna o učesnicima ovog zločina.

„Mi smo mnogo puta tražili, insistirali na razne načine, urgencije slali, zahtjeve itd., taj predmet se selio iz jedne ladice u drugu u Tužilaštvu i niko to nije htio da uradi. Vjerovatno je razlog zato što je nalog za taj zločin stigao iz samog vrha. Naime, ‘Pahuljicama’ je komandovao Mićo Stanišić, tadašnji ministar policije i njegov zamjenik Tomo Kovač i, naravno, Radovan Karadžić na vrhu te piramide“, kaže Trbić za RSE.

Pokušaji zataškavanja

Advokat Duško Tomić koji godinama traži da se procesuiraju odgovorni za RSE kaže kako je ubistvo djece iz ove tri Bijeljinske porodice tragedija čovječanstva koju su željeli na sve načine zataškati.

„E neće moći više ništa biti isto u Bijeljini. Cijela Bijeljina treba da prati to suđenje i trudiću se da to suđenje bude javno da planeta bude svjedokom“, smatra Tomić.

Tražio je, kako kaže, da se u spomen na ubijenu djecu u Bijeljini, među kojima i sedmero djece iz ove tri bijeljinske porodice dobiju svoju ulicu u tom gradu, ali vlasti „nisu to uvažile nego su napravili ulicu i spomenik ratnom zločincu i fašisti Draži Mihailoviću“.

Tomić je najavio i kako će u Međašima, gdje živi sam napraviti spomenik ovoj djeci.

Zločini paravojnih formacija iz Srbije

U aprilu 2022. navršiće se 30 godina otkako su u Bijeljini počinjeni zločini kada su srpske paravojne postrojbe, predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom, upale u grad i nasipreuzele vlast.

Televizijske ekipe su zabilježile privođenja Bošnjaka i njihova tijela nakon masovnih ubistava. Oko grada su bili vojska, tenkovi, topovi i minobacači, a u Bijeljini pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, Beli orlovi, Nova srpska garda i druge paravojne formacije.

U prva četiri dana u aprilu 1992. Arkanove paravojne jedinice ubile su najmanje 100 civila, a prema podacima Udruženja „Povratak“, do 1995. u ovom gradu ubijeno je najmanje 500 civila.

Arkan, koji je tokom rata u BiH i Srbiji predvodio paravojnu jedinicu “Srpska dobrovoljačka garda”, optužen je u Haškom tribunalu u martu 1999. za ratne zločine. Nije mu suđeno, ubijen je u beogradskom hotelu Intercontinental 2000. godine.

Na samom početku rata u BiH u aprilu 1992. godine u Bijeljinu su osim Arkanovih ušle i druge različite paravojne formacije koje su prvih dana rata činile brojne zločine nad bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Fotograf Ron Haviv svjedočio je 2017. godine pred sudom u Srbiji o ubistvima u Bijeljini gdje se tada nalazio i napravio i fotografije koje su šokirale svijet.

Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu je 2015. godine, naime, bila podnesena krivična prijava protiv NN lica na osnovu čuvene fotografije Rona Haviva na kojoj jedan od Arkanovih “tigrova” šutira ubijene bošnjačke civile.

Iz Tužilaštva za ratne zločine su naveli za medije da se još uvijek vodi istražni postupak “koji shodno odredbama Krivičnog zakonika nije javan”.

Prijavu je podnijela Alma Pečković, čija je majka među ubijenim civilima na fotografiji.

Akcija hapšenja za zločine kod Bijeljine provedena 3. decembra 2021. je druga takva akcija zapšenja zbog ratnih zločina u BiH u posljednjih desetak dana.

Na području Novog Grada su pripadnici SIPA-e 30. novembra uhapsili devet osoba s područja tog mjesta na krajnjem sjeverozapadu BiH.

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-ratni-zlocini-bijeljina-sokolac/31591991.html

Continue Reading

Trending