Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šta sledi u sukobu Izraela i Hamasa? Analitičari: Invazija je realna mogućnost

TREBALO je samo par tjedana da se od spora oko deložacija u istočnom Jeruzalemu dođe do otvorenog ratnog sukoba na teritoriju Izraela i Palestine.

Published

on

“Trenutnu situaciju sve većeg nasilja u Gazi i Izraelu u cijelosti je započeo Izrael”, rekao je za BBC savjetnik palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa.

Zamjenica gradonačelnika Jeruzalema Fleur Hassan-Nahoum izjavila je za BBC da sukob može biti okončan samo ako Hamas prestane s raketiranjem, dodajući da Hamas već neko vrijeme planira ratno stanje. “To planiraju mjesecima. Palestinska uprava pokušava odvratiti ljude od mogućnosti otkazivanja izbora”, dodala je.

Politički preokret u Izraelu?

Doista, ovaj sukob ima veliki utjecaj na palestinsku, ali i izraelsku unutarnju politiku. Sukob Izraela i Hamasa utjecao je na pregovore između stranaka koje pokušavaju uspostaviti koaliciju koja bi trebala zamijeniti vladu premijera Benjamina Netanyahua, kojemu se pak sudi za korupciju. 

Naftali Bennett, čelnik desne pronaseljeničke skupine Yamina, rekao je da napušta koalicijske pregovore s Yairom Lapidom, oporbenim čelnikom i glavnim političkim suparnikom Netanyahua. Kazao je kako su ovi sukobi “promijenili cijelu priču”, piše BBC. Izvješća navode kako Bennett sada vodi razgovore sa strankom Netanyahua kako bi pokušao formirati “vladu širokog nacionalnog jedinstva”.

Međunarodni kazneni sud (ICC) pak istražuje navodne ratne zločine počinjene tijekom prijašnjih izraelsko-palestinskih sukoba, rekao je najviši tužitelj novinskoj agenciji Reuters.

Situacija je sve gora, sve više je mrtvih i razaranja. Nema sumnje da će aktualni sukob ostaviti dugoročne posljedice.

Vidmarović: Izraelske snage imaju iskustvo okupacije Gaze iz 2014. godine

O svemu tome razgovarali smo s vanjskopolitičkim analitičarom Branimirom Vidmarovićem i vojnim analitičarom Igorom Tabakom.

Za početak nas je zanimalo slijedi li izraelska kopnena invazija i možda dugotrajna vojna okupacija Gaze.

“To je realna mogućnost. Kao prvo, to ne bi bilo ništa novo ili šokantno. Izraelske snage su 2014. već imale to iskustvo. Kao drugo, sukob se odvija u kontekstu manjka stabilnih vlada u Palestini i Izraelu. To je loše jer na sukob utječu i unutarnji konflikti te politička konkurencija”, smatra Vidmarović.

“Prema onome što znamo, Izrael nema naviku prekida vojnih operacija na intervenciju velikih zemalja ili UN-a, već isključivo kada procijeni da su postignuti strateški ciljevi ili obavljene sve taktičke vojne zadaće”, podsjeća Vidmarović.

“Zato je teško procijeniti situaciju, jer nije izvjesno koji su sada konkretni vojni ciljevi. To može biti likvidacija visokih dužnosnika Hamasa, uništavanje palestinskih tunela, skladišta, većih vojnih ćelija i tome slično. Izraelski ministar obrane Gantz je obećao veći pritisak sve dok se ne uspostavi ‘totalna, dugotrajna tišina’. Tek nakon toga Izrael će razmotriti opcije primirja”, kaže.

Tabak: Okupacija Gaze je mogućnost koju ne treba odbaciti

Ovaj vanjskopolitički analitičar također dodaje da je “okupacija Gaze mogućnost koju ne treba odbaciti”. 

“Nažalost, takve stvari mogu proći bez obzira na prosvjede ili pritisak velikih zemalja. Iako prima velik novac za obranu od SAD-a (3.3 milijarde dolara samo u 2019. godini), izraelska ekonomija je toliko diversificirana da je zemlju jednostavno nemoguće izbaciti iz ravnoteže ako bi zapad hipotetski uveo nekakve restrikcije ili sankcije protiv Izraela”, kaže Vidmarović.

“Ako se konflikt otegne, to bi moglo izmamiti i Hezbollah”, dodaje, “što bi Izraelu dobro sjelo na volej kao argument protiv pregovora s Iranom.”

Tabak kaže da je kopneni ulazak izraelske vojske u pojas Gaze “potez kakav se već višekratno vidio u situacijama ozbiljnije eskalacije sukoba Hamasa i izraelskog sustava obrane te sigurnosti. No ti su se vojni izleti u Gazu pokazivali kratkotrajnima i ograničenog opsega budući da Izrael redovito bira oštru blokadu Gaze pred neugodnostima ikakve duže okupacije tog prostora”.

Neće biti vanjske vojne intervencije

Postoji li mogućnost vanjske vojne intervencije?

Vojni analitičar Tabak kaže da “praktično nema nikoga tko bi bio voljan izvana intervenirati u Izraelu – posebno s obzirom na činjenicu da vlasti te zemlje nisu spremne ni čuti za ikakav oblik takvih vanjskih djelovanja”.

Slaže se i Vidmarović.

“Ne, nijedna država se neće miješati u ono što se de facto smatra unutarnjim pitanjem Izraela. Arapske zemlje pogotovo: nitko neće otvarati Pandorinu kutiju zbog Palestinaca, pogotovo stoga što to ne nosi gotovo nikakve opipljive rezultate ili prednosti, osim reputacije zaštitnika. Jedina intervencija je moguća u sivoj ‘proxy’ zoni: militantne skupine, terorističke ćelije iz drugih zemalja”, kaže on.

Problemi za SAD u regiji

Nema sumnje da će ovaj sukob imati i vanjskopolitičke posljedice. Vidmarović smatra da će SAD-u biti teže promovirati svoje interese i jedinstvo na Bliskom istoku. 

“Izostanak oštre američke reakcije prema Izraelu arapski će svijet interpretirati u skladu s postojećim trendovima: slabljenje američkog utjecaja, oslanjanje na svoje snage i politika vlastitih regionalnih interesa”, kaže.

“Proces normalizacije odnosa arapskih zemalja s Izraelom može posustati ili stati. Politički i sigurnosni establišmenti arapskih zemalja načelno nisu protiv komunikacije s Izraelom glede sigurnosnih prijetnji, terorizma ili Irana – problem Palestine im je cinično nebitan. No arapska društva su osjetljiva na palestinski problem. Nakon ovog sukoba regionalni odnosi će se kretati u smjeru opreza i proračunatosti”, smatra Vidmarović i dodaje da će proces možebitnog povratka SAD-a u nuklearni sporazum s Iranom biti još teži.

Hamas kao lider palestinskog otpora?

Igor Tabak pak ističe da su “uzroci ove eskalacije uvelike unutarnjopolitičke naravi”.

“Problemi koji su je izazvali (oduzimanje nekretnina Palestincima, izazovno ponašanje izraelskih naseljenika koje štite vlasti Izraela) nisu od jučer i rješenje im se ni ne nazire. Ujedno trenutna vojna djelovanja djeluju na pojedine aspekte unutarnje politike današnjeg Izraela. S jedne strane, politička desnica rado vidi podršku naseljenicima i oštrinu prema Palestincima, dok je ovo krizno stanje radikalno otežalo i oporbene pokušaje formiranja izraelske vlade – nakon što prije desetak dana sam Netanyahu nije uspio u još jednom pokušaju njenog formiranja. S druge strane, Hamas ovakvim borbenim djelovanjima još jednom podcrtava svoju ulogu vođe palestinskog otpora, na račun ostalih političkih igrača na arapskoj strani scene. To sve gotovo da garantira nastavak ove krize”, predviđa Tabak.

SAD je prilično suzdržan u ovoj cijeloj situaciji. Što nam o novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu govori trenutno američko držanje?

“20. ožujka 1980. godine američki državni tajnik Cyrus Vance svjedočio je pred Senatom zbog neobičnog propusta. Naime, SAD je u Vijeću sigurnosti glasao za rezoluciju koja je osuđivala izgradnju izraelskih naselja i pozivala na rušenje istih. Navodno je došlo do greške u komunikaciji: predsjednik Carter nije odobrio takvo glasovanje. Krivnju je preuzeo Vance. U senatskom odboru nalazio se tadašnji senator Delawarea Joe Biden. Nakon što je postavio svoja pitanja tajniku Vanceu, Biden je rekao kako smatra da je tadašnji izraelski premijer Begin ‘počinio ogromnu grešku s izgradnjom novih naselja’ te dodao da bi Palestinska država mogla imati stabilizirajući učinak na regiju. Ipak, Biden je na kraju svog komentara zaključio da bi ‘radije odabrao moć sigurnog Izraela uz nestabilnost nego stabilnost u arapskoj zemlji nauštrb izraelskoj sigurnosti’. Mislim da zadnja rečenica dosta govori o Bidenu i danas”, odgovara Vidmarović.

Problem marginaliziranja Palestinaca

Tabak ističe da se američki predsjednik nalazi u izuzetno lošoj političkoj situaciji. 

“Sada je jasno da su propali svi elementi političkih nastojanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na tom kompleksnom kriznom prostoru. Do trajnijeg mira na Bliskome istoku nije došlo, a marginaliziranje Palestinaca nije dovelo do ikakvih pametnih rezultata, kao ni jednostrana podrška izraelskom premijeru Netanyahuu i njegovim političkim saveznicima. Jedini rezultat svih tih američkih manevara bio je gubitak statusa neutralnog posrednika, koji je SAD-u godinama davao prostora za raznolika mirovna djelovanja u tom kriznom žarištu”, objašnjava Tabak.

Nastavlja s time da je jasno da će se odnos SAD-a prema Izraelu donekle mijenjati, ali tek treba vidjeti koliko. 

“Nakon načelne podrške Izraelu, u Washingtonu se čulo i razne prijedloge – od još jednog premještanja veleposlanstva pa sve do uvjetovanja vojne pomoći. No tek treba vidjeti kako će se SAD postaviti u ovoj kriznoj situaciji koja je javno izuzetno vidljiva”, smatra Tabak.

Izvor: index.hr

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending