Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šta odlaže uvođenje 5G u Srbiji?

Dugo i više puta najavljivano uvođenje 5G mobilne mreže u Srbiji stavljeno je na čekanje.

Published

on

Prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić razlog leži u tome što građani nemaju realnu potrebu za petom generacijom mobilne tehnologije, dok nadležna ministarka zadužena za telekomunikacije Tatjana Matić u odgovoru na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) odlaganje pravda pandemijom i ekonomskom krizom.

„Odlaganje 5G mreže je jedna od ekonomskih posledica pandemije koronavirusa. Iako industrija ima najveću potrebu za uvođenjem i razvojem 5G mreže, pored naučne zajednice, zbog trenutne situacije nije u mogućnosti da podrži mreže nove generacije“, navodi ministarka Matić.

O obavezama iz Vašingtonskog sporazuma

Međutim, Vuk Vuksanović, doktorand na međunarodnim odnosima na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) smatra da razloge za odlaganje uvođenja 5G mreže u Srbiji treba tražiti u domenu spoljne politike i da je na ovaj način Beograd pokušao da „eskivira da da napravi neke veoma nezgodne poduhvate“.

To, pre svega nakon što se Srbija potpisom na Vašingtonskom sporazumu u septembru 2020. obavezala da neće nabavljati opremu za 5G od nepouzdanih dobavljača, što se pre svega odnosi na kineski Huavej (Huawei).

„Beograd je na neki način sklonio sa dnevnog reda privremeno pitanje 5G mreže i Huaveija, pod broj jedan – kako bi izbegao američke pritiske, naročito u trenutku kada se opipava puls da se vidi kakav će stav Bajdenova (Joe Biden, izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država) administracija da zauzme prema dijalogu Beograda i Prištine, a sa druge strane su ovi na neki način izbegli tu neprijatnost da moraju da kažu ’ne’ u lice Pekingu i Huaveiju“, navodi Vuksanović.

Sa druge strane, resorna ministarka ističe da će Srbija nastaviti da radi na razvoju 5G mreže.

„Srbija svakako nastavlja rad na razvoju ovih mreža, ali je javno nadmetanje za izdavanje pojedinačnih dozvola u radio-frekvencijskim opsezima namenjenih razvoju novih mobilnim sistemima, odloženo najranije do kraja 2021. godine“, navodi u pisanom odgovoru na pitanja RSE ministarka zadužena za telekomunikacije Tatjana Matić.

Na pitanje da li odluka o odlaganju uvođenja 5G mreže u Srbiji ima veze sa Vašingtonskim sporazumom, ministarka Matić navodi da Zakon o elektronskim komunikacijama definiše da javno nadmetanje „treba bude dostupno svim zainteresovanim subjektima pod ravnopravnim uslovima“.

„Takođe u zakonu se jasno navodi da RATEL treba da utvrdi i objavi kriterijume odlučivanja koji su nediskriminatorni, objektivni i merljivi. U tom smislu svi operatori koji ispunjavaju date uslove moći će da konkurišu“, navela je Matić.

Kako se natavlja realizacija 5G?

Prema njenim rečima, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj (RATEL) nastaviće aktivan dijalog sa operatorima elektronskih komunikacija o njihovoj zainteresovanosti za 5G i potrebama.

RATEL u odgovoru na pitanja RSE navodi da ta regulatorna agencija nema nadležnost da utiče na utvrđivanje politike u oblasti elektronskih komunikacionih mreža i usluga, već da “vrši javna ovlašćenja u cilju efikasnog sprovođenja utvrđene politike u ovoj oblasti”.

“Agencija je u prethodnom periodu pripremala regulatorne i druge uslove koji su imali za krajnji cilj mogućnost da se radio-frekvencijski spektar koristi i za tehnologiju 5G”, navodi RATEL.

Takođe, u odgovoru dodaju da je sprovođenje postupka javnog nadmetanja uslov za izdavanje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija na osnovu javnog nadmetanja, odnosno, uslov za uvođenje 5G od strane operatora koji je na javnom nadmetanju dobio određeni frekvencijski opseg.

“Ukoliko operatoru nije dodeljena pojedinačna dozvola za korišćenje radio-frekvencija na osnovu javnog nadmetanja, on nema prirodni resurs za pružanje usluga mobilne telefonije, pa ni mobilne telefonije 5G u ovom slučaju”, pojašnjava RATEL u odgovoru dostavljenom RSE.

Kineski Huavej u Srbiji

Kineska IT kompanija Huavej (Huawei) uveliko je prisutna na srpskom tržištu, a od 2007. ima registrovano predstavništvo u Beogradu.

U prestonici Srbije je u septembru 2020. otvoren Huavej Centar za inovacije i razvoj digitalizacije, samo deset dana nakon što je predsednik Aleksandar Vučić potpisao sporazum u Beloj kući zajedno sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem (Avdullah) u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) garantujući svojim potpisom da Srbija neće kupovati 5G opremu od nepouzdanih dobavljača.

U decembru 2020. Huavej i Kancelarija za IT i eUpravu potpisali su ugovor o smeštanju opreme kojim je ta telekomunikaciona kompanija postala još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Gradski data centar u Kragujevcu, u kome se čuvaju podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova i obezbeđuje povezivanje sa republičkim bazama podataka, pušten je u rad u martu 2020, a Kina je za izgradnju tog centra donirala dva miliona dolara.

Kosovo je pak, kako je saopštila Vlada Kosova, sredinom oktobra počelo sa primenom Vašingtonskog sporazuma, upravo u delu koji se odnosi na 5G mrežu.

Brnabić: ’Građani nemaju potrebu za 5G’

Da je Vlada Srbije donela odluku da odloži uvođenje 5G mreže u Srbiju, prva je javnosti predočila premijerka Ana Brnabić u izjavi novinarima 21. decembra. Ona je tada precizirala da projekat nije zaustavljen i da se „planira“, kao i da su se Vlada i mobilni operatori složili da prvo treba dodatno razviti 4G mrežu u svim delovima zemlje.

„Posebno je važno napomenuti da građani Republike Srbije u ovom trenutku apsolutno nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Mi ćemo dalje nastaviti da radimo na razvoju 5G mreže, na finalizaciji svega onoga što je potrebno za tender, i onda na objavi tendera za 5G mrežu“, izjavila je Brnabić.

Izgradnju mobilne mreže pete generacije u Srbiji, poznate kao 5G, za 2021. najavila je u intervjuu za RSEu julu 2020. tadašnja pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin. Javno nadmetanje za radio frekvencije koje će biti korišćene za 5G tehnologiju, već je jednom odloženo.

Bilo je planirano za treći kvartal 2020, ali je zbog pandemije proces pomeren na početak 2021.

Međutim, i taj rok će prema najavama zvaničnika – biti probijen.
Vlada Srbije je strategiju o razvoj 5G tehnologije u Srbiji usvojila još 2018. godine.

Evropske zemlje odustaju od saradnje sa Kinom na uvođenju 5G

U međuvremenu, trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine se zaoštrio, a mnoge evropske zemlje odustale su od saradnje sa kineskom kompanijom dajući podršku inicijativi za čistu 5G mrežu.

„Mi vidimo da Huavej evidentno gubi evropsko tržište, jer se većina evropskih zemalja i Evropske unije ipak opredelila, što zbog američkog protivljenja a što i zbog toga što su oni sami uočili neke kontradiktornosti i rizike koji se vezuju sa Kinom, da su rešili da odstupe od tog partnerstva“, navodi Vuksanović i dodaje da se Srbija nalazi u nezgodnom položaju.

Odlukom o odlaganju koja se pravda nedovoljnom razvijenošću postojeće 4G tehnologije i ekonomskim razlozima, Srbija je, smatra on – kupila vreme.

„Na taj način, oni imaju prijemčiv izgovor i za međunarodnu javnost, ali isto tako i za domaću javnost, jer verujem da je i Aleksandru Vučiću (predsedniku Srbije) i srpskoj Vladi veoma, veoma teško da prodaju to da su kapitulirali pred američkim pritiskom“, smatra Vuksanović.

Podseća, međutim, da Srbija nije jedina država u regionu koja je na ovaj način izbegla da se jasno izjasni između Vašingtona i Pekinga.

„Kada su SAD prišle predstavnicima bosanskohercegovačke Vlade, oni su na kraju njih jednostavno eskivirali tako što su rekli – pa, mi nemamo razloga da se zabrinjavamo oko 5G infrastrukture za sada kada ni 4G infrastruktura ne funkcioniše savršeno na kompletnoj teritoriji“, ističe Vuksanović.

Novi igrači zainteresovani za 5G u Srbiji

Zainteresovanost za ulaganje u 5G mrežu u Srbiji nakon izjava zvaničnika o odlaganju, izrazile su Evropska investiciona banka (EIB), kao i United Grupa.

Direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, u izjavi od 15. decembra najavila je da ta banka planira nove investicije u razvoj 5G mreže, dok će prioriteti, kako je rekla, biti podrška inovacijama i digitalizaciji, zaštita životne sredine, razvoj infrastrukture i bolja transportna povezanost država Zapadnog Balkana.

United Grupa je 22. decembra saopštila da je spremna da u 2021. godini investira u petu generaciju mobilnog interneta u Srbiji.

“Poslednja izjava premijerke Ane Brnabić da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom začuđujuća je, jer upravo od premijerke građani godinama slušaju da ćemo biti regionalni lider u oblasti digitalizacije i lider četvrte industrijske revolucije”, navela je u saopštenju United Grupa dodavši da su u Bugarskoj započeli izgradnju 5G mreže, dok je za narednu godinu planirana izgradnja u Sloveniji i Hrvatskoj.

United Grupa je kompanija sa sedištem u Holandiji. Postoji od 2007. i kao telekomunikacioni i medijski operator prisutna je u jugoistočnoj Evropi. U okviru United Grupe u Srbiji posluju između ostalog SBB, operator kablovske televizije i interneta i United Media sa televizijskim kanalima među kojima su televizija N1, Nova S i Sport Klub.

Autor: Mila Đurđević (Radio Slobodna Evropa)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending