Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Srpska proslava Oluje

Kad zvanična politika i država Srbija, godinama unazad, obeležavaju najveću tragediju koju su građani srpske nacionalisti doživeli tokom raspada bivše Jugoslavije – Oluju – masovno etničko čišćenje iz dela Hrvatske, 1995. godine, to izgleda, s obzirom na svu količinu licemerstva i činjenično merljivog učešća i uloge predstavnika ovdašnje vlasti u vreme događanja ovog zločina, kao proslava.

Published

on

Zadovoljstvo koje neizostavno izbija iz srpske političke elite, koja je bila aktivna devedesetih, propagirala rat i mržnju, žrtvujući sopstvene građane, huškajući ih na mržnju na nacionalnoj i verskoj osnovi, zapravo dolazi iz prilike da se to njihovo zločinstvo opravda, da dobije smisao i temelj i da nikada ne bude osuđeno od strane sopstvenih građana.

To, razume se, nikako ne može i ni ne pokušava se da se ispostavi kao argument ili opravdanost zločina koju je počinila država Hrvatska nad Srbima u ratu, kao što je i nastavila posle rata, svake godine proslavljajući taj datum kao oslobođenje dela teritorije od okupacije srpskih snaga.

Samo se ukazuje na još dublju tragičnost proteranih i pobijenih ljudi, Srba, koji i dan danas žive u državi i pod zastavom koja ih ne samo ne poštuje već se i podsmeva i koristi njihovu sudbinu za dobijanje ličnih koristi i političkih poena, nastavljajući sa propagandom mržnje na njihovim leđima.

Da je Hrvatska iskrena u svom domoljublju i žaljenju nad žrtvama koje je pokosila Oluja, preciznije – zbog proterivanja 250.000 Srba iz svojih kuća i više stotina ubijenih – ona bi na ovaj dan održavala komemoraciju, umesto što organizuje slavlje na kojem istaknuto mesto zauzimaju generali koji su tu akciju predvodili i nekim užasnim slučajem izbegli pravdu u Haškom tribunal.

Isto tako, da je Srbija iskrena u žaljenju nad sudbinom proteranih i ubijenih, u njihovo ime, na obeležavanju tog zločina, ne bi govorili istaknuti propagandisti rata, zločina, genocida, kao što je slučaj sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije, Ivicom Dačićem, ministrom odbrane, Aleksandrom Vulinom, i brojnim drugim političarima čije su karijere začete tako što su inspirisali i slali sopstvene građane u ratne pohode, praveći od njih ubice i samoubice.

Odakle njima pravo da se šepure i glumataju tugu nad smrti i etničkim čišćenjem koji je zadesio njihov narod, kada, ne da se nisu ogradili od ratne retorike, priznali sopstvenu odgovornost za genocide i zločine koje je Srbija Slobodana Miloševića počinila na prostoru bivše Jugoslavije, uz njihovu svesrdnu pomoć i podršku, već ih i dalje negiraju ili, u još gorem obliku, slave i opravdavaju.

A kako to rade, pa upravo koristeći tragediju i žrtve iz sopstvenog naroda.

Tako peru svoju savest i krvave ruke, prikazujući svoja zlodela kao sredstvo za njihovu odbranu, za odbranu nacionalnog ponosa i spasa.

Svako ko je uspeo bar malo da se izvuče iz manipulacije i propagande vlasti u Srbiji, koja se gotovo jednim istim intezitetom decenijama unazad održava na vlasti nacionalizmom i zagovaranjem mržnje prema narodima bivše Jugoslavije, ulivajući u siromašne i ratom opustošene duše, strah da će biti napadnuti, ubijeni i da zbog toga moraju da se pouzdaju u ratno zločinačke vođe da će da ih brane, ne može mirno da posmatra kako direktni potomci Miloševića i Šešelja danas pompezno i ponosno obeležavaju tragediju sopstvenog naroda.

Ta gomila licemerstva, laži, nebrige i izostanka elementarne osećajnosti prema građanima kojima vladaju, sva ta bruka koju su sručili na njihove živote i tako obeležili jedan ogroman istorijski period, teška je, u nekom drugom smislu, ali opet, teška kao sam zločin koji su doživeli od strane vojnih i policijskih snaga Hrvatske.

Nema tu nikakvog prostora za razumevanje, zašto i kako su obični ljudi proterani samo zbog toga što su srpske nacionalnosti.

Kao što oni ne mogu da snose odgovornost za ono što je Milošević uradio u Hrvatskoj pre toga, pa su oni žrtvovani zbog različitih sitno pojedinačnih i ratno profiterskih  interesa.

Ali, isto tako nema nikakvog smisla i predstavlja, takođe, svojevrsni zločin da nad njihovom sudbinom danas kukaju oni koji su i dalje samo produžena ruka politike koja ih zavila u crno, upropastila živote i stigmatizovala za ceo život.

Snežana Čongradin (Danas)

SLOBODNA VOJVODINA

POŽAR U TRŽNOM CENTRU BIG

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap.

Published

on

By

Zrenjanin- Večeras oko 20 časova u tržnom centru BIG izbio je požar i nadvio se gust dim iz lokala Banjalučki ćevap. Vatrogasne ekipe odmah su izašle na teren i trenutno sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca gase požar.

izvor: https://www.zrklik.com/2021/12/pozar-u-trznom-centru-big/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ministarstvo branitelja podržalo obnovu ustaškog groblja u Zagrebu

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Published

on

By

Kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Desničarske udruge u Hrvatskoj traže obnovu grobova ustaških vojnika na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komunisti su to groblje sravnili sa zemljom, a 75 godina kasnije očekuje se da obnovu plate građani Zagreba.

Ministarstvo branitelja podržalo je projekt obnove s nazivom “groblje hrvatskih vojnika od 41. do 45.”, a kontroverze je dodatno pojačao jedini spomenik za “vječni spomen i slavu” ustaškoj vojsci koji već godinama stoji na zagrebačkom groblju Mirogoju.

izvor: agencije

izvor: https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/12/5/ministarstvo-branitelja-podrzalo-obnovu-ustaskog-groblja-u-zagrebu

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice – zavisi od EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Published

on

By

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.

Kurti je na konferenciji za medije rekao da nema informacija „da li Srbija uslovljava nastavak dijaloga“, i da održavanje sastanka zavisi od zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nemam informaciju da postoje uslovi od bilo koga, ali procena da li takav sastanak treba da bude održan ili ne, pripada posredniku ili fasilitatoru – kako sebe nazivaju, odnosno gospodinu Borelu i njegovom izaslaniku Lajčaku“, rekao je on.

Napomenuo je da su „oni ti koji procenjuju da li će poslati pozive ili ne“, i da na održavanje sastanka ne utiče, kako je istakao, „bilo kakvo uslovljavanje druge strane“.

Autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/kurti-sledeci-sastanak-sa-vucicem-mozda-sledece-sedmice-zavisi-od-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zeleni blok traži zakon protiv rudnika litijuma i smenu celog REM-a

Koalicija traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni Savet REM-a na čelu sa Oliverom Zekić

Published

on

By

Otvorena Građanska platforma „Akcija“, organizacije „Ekološki ustanak“ i „Ne davimo Beograd“ najavile su na konferenciji za novinare ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike blokadu saobraćajnica i sledeće subote širom Srbije, ali njihovi predstavnici nisu precizirali koliko će trajati.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da nema ništa protiv da naredna blokada traje i tri sata.

On je poručio građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je da zeleno-levi blok, pored povlačenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije „usvoji zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

„Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

(Beta, Foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/zeleni-blok-trazi-zakon-protiv-rudnika-litijuma-i-smenu-celog-rem-a.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pojedini stočari iz srednjeg Banata prinuđeni da rasprodaju krave

Problemi veliki i u ostalim selima

Published

on

By

Radica Vučenić iz Čente skoro je rasprodao svoje stado muznih krava. Za prodaju su ostale još tri krave. Vučenić kaže da je bio prinuđen da rasproda svoje blago zbog bolesti, ali i zato što odavno nema matematike u mlečnom stočarstvu.

– Mleko je jeftino, a hrana skupa, i to je najkraći odgovor – kaže za portal zrenjaninski.com Radica Vučenić i dodaje da cena od 27 – 28 dinara za litar mleka odavno ne pokriva troškove.

Gotovo sve krave iz ovog domaćinstva su prešle Dunav i otišle u centralnu Srbiju. Kupci su mu rekli da tamošnje mlekare otkupljuju mleko za 40 dinara po litru. Po toj ceni se možda i isplati baviti proizvodnjom mleka, dodaje Vučenić.

Problemi veliki i u ostalim selima

I stočni fond u Melencima se više nego prepolovio. Jedan od naših sagovornika, koji nije želeo da mu objavimo ime, ističe da se svinja za klanje ne može naći ni za lek. I stočara koji se bave mlečnim stočarstvom sve je manje, a i naš sagovornik je odlučio da proda krave.

– Subvencije i premije kasne, radne snage nema, hrana je skupa i pitam se za koga i zbog čega da radim. Kupio sam balu sena u Tordi za 450 dinara, a litar mleka košta 27,80 dinara. A krave su obaveza od 24 sata. Često kažem, to je gora robija od Sremske Mitrovice. Tamo odslužiš svoje, a ovde kraja nema – priča nam Melenčanin čiju bi priču verovatno potpisali i mnogi drugi manji i srednji stočari.

Za bikove iz januara i februara prošle godine još nisu isplaćene subvencije. Sve kasni, a krava mora da jede svakog dana, naglašava naš sagovornik.

– Kad zovem Upravu za agrarna plaćanja ili je stalno zauzeto ili mi, kad ih dobijem, kažu da je predmet u obradi. Sad smo čuli da subvencije neće biti isplaćene ni ove godine. Više nema smisla raditi sa gubitkom. Nisam usamljen slučaj, ima ih još u Melencima, a i u Kumanu, selu gde je nekad bilo više krava nego stanovnika – kaže naš sagovornik, koji napominje da su se i krave iz njegove štale zaputile na put južno od Dunava.

Situacija je slična i u ostalim selima u srednjem Banatu. Probelmi su veliki, a mali i srednji proizvođači nestaju, iako mnogi ne žele da govore javno o tome i zameraju se otkupljivačima.

– Gotovo niko ne rasproda sve i ostaje mu mleko za predaju. Ne možemo mnogo da biramo, a naši otkupljivači se ljute kad spomenemo koliko plaćaju mleko. Kao da lažemo. To stoji u papirima. Ali ovdašnji ljudi ne vole neprijatnosti, pa ih izbegavaju – objašnjavaju nam naši sagovornici.

izvor: https://www.zrenjaninski.com/poljoprivreda/pojedini-stocari-iz-srednjeg-banata-prinudjeni-da-rasprodaju-krave/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski desničari na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

Potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Published

on

By

Petnaestak evropskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz jula kojom žele novi savez unutar EU-a, okupljaju se u subotu u Varšavi kako bi raspravili o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje učestvuju na skupu žele formirati “veliku grupaciju” unutar Evropskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Ona je naglasila kako s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, “biti druga snaga u Evropskom parlamentu”.

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz jula su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španiji Santiago Abascal i šefica Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori međutim još uvijek u petak nisu objavili puni popis sudionika.

Strahuju od formiranja “superdržave”

U Evropskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokratja dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Evropski konzervativci i reformisti.

Mađarski Fidesz, koji se u martu razišao s Evropskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

“To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme”, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti “važna etapa”.

Zemlje potpisnice deklaracije iz jula insistiraju na potrebi duboke reforme Evropske unije jer strahuju od formiranja “superdržave”.

Stoga će one, po Ewi Marciniak, politologinji s Poljske akademije nauka, pokušati “minimizirati međusobne razlike” posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u te insistirati na zajedničkim tačkama

IZVOR: AGENCIJE

Continue Reading

Trending