Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

SRĐAN MILOŠEVIĆ: Srbija je disonantan ton regiona

“Srpski svet” je smokvin list za “srpske zemlje”

Published

on

Normalizovanje veličanja kvislinga i fašističkih ideja koje su promovisali posledica je decenijskog poturanja „nacionalnih tema“ kao politički bitnih, tako da je sada društvo time prožeto i ne postoji nikakva druga paradigma koja to može zameniti, upozorio je za Autonomiju istoričar iz Beograda i predsednik Centra za istorijske studije i dijalog Srđan Milošević.

Podsetimo, u vrlo kratkom periodu je u Novom Sadu zabeleženo nekoliko incidenata sa fašističkim predznakom – mladić je sa jasno istaknutim keltskim krstom prisustvovao izložbi o žrtvama fašističke Racije iz Drugog svetskog rata u Arhivu Vojvodine; pedesetak ekstremnih desničara, sledbenika nacističkog kolaboracioniste i predsednika kvislinške Vlade Srbije Milana Nedića, pokušalo je da prošeta do Omladinskog centra CK 13 jer im je „zasmetalo“ to što je baš na dan smrti njihovog idola u tom prostoru organizovan sastanak antifašista, da bi na kraju na više lokacija u Novom Sadu, uključujući i fasadu pomenutog Omladinskog centra CK 13, osvanule profašističke parole i grafiti podrške ratnim zločincima. Niko za to nije kažnjen, a Milošević ocenjuje da je problem u tome što se širenje netrpeljivosti i mržnje ne shvata ozbiljno kao krivično delo, a to je opet posledica razumevanja društva za takve ideje.

– Možemo se, naravno, tešiti da se ekstremnim stavovima i ideologijama prepušta manjina, ali to je varljiv utisak. Problem postoji već onda kada ta manjina nema nikakvu bojazan da će naići na otpor i osudu društva. Osim nekolicine glasova prisutnih u javnosti i ponekog među našim sugrađanima gotovo da niko ne misli da je nacionalizam bilo kakav problem… Tome su doprineli mediji, crkva, intelektualci, škola…, ukazuje naš sagovornik.

Uprkos istaknutim neonacističkim i fašističkim oznakama, od Ljotićevog zbora preko keltskih krstova i Nedićevih orlova u prisustvu policije, nije bilo privođenja iako je zakonom zabranjeno isticanje tih oznaka. Šta Vam to govori?

– Govori najmanje dve stvari: prvo, da diskriminacijske poruke i širenje netrpeljivosti i mržnje niko ne shvata ozbiljno kao krivično delo. Drugo, još opasnije, govori o tome da u samim strukturama zaduženim za sprovođenje zakona postoje pojedinci (možemo samo nagađati kakvo je mišljenje većine) koji ili simpatišu ili imaju veoma snažan osećaj razumevanja za takve ideje. Možda ih tu i tamo smatraju „malo preteranim“, ali ni izbliza za nešto protiv čega je potrebna snažna, odlučna i beskompromisna reakcija. Međutim, ako govorimo o policiji, obični policajci su, iako u prvom redu borbe, ipak poslednji koji treba da ispravljaju „krive Drine“ kojima se probija ekstremizam na nacionalnim predznakom.

U Novom Sadu je 2007. organizovan neonacistički skup Nacionalnog Stroja, organizacije koja je nedugo zatim zabranjena od strane Ustavnog suda. Ovoga puta neonacisti nisu ni legitimisani. Kako gledate na to, da li je održavanje takvih skupova u multinacionalnoj Vojvodini slučajnost ili namera? Ako je namera, šta bi bio njen cilj?

– Kada se dođe do pitanja nečijih namera, naročito kada su u pitanju neki masovniji događaji, moram priznati da se uzdržavam od nagađanja. Budite uvereni da među učesnicima ima mnoštvo onih koji su uvereni da svojim držanjem nikoga ne provociraju i da niko ne treba da se oseća ugroženim. To je posledica normalizacije nacionalizma… A činjenica je da ne može to da bude „samo malo“ i da ne pređe u ekstrem. Zabrane su samo privremena „kontrola štete“. Problem diskriminacije i netrpeljivosti se rešava jedino tako što se uvek i svuda na delu dokazuje da su ideje koje ih izazivaju nepoželjne.

Gde je u svemu tome prosveta? Šta rade Vaše kolege istoričari?

– Erik Hobsbom je svojevremeno rekao, parafraziraću, da je kao mlad istoričar verovao da istorija ne može da bude „opasna“ kao nuklearna fizika, ali da je s vremenom spoznao da može. Istoričari su, razume se, pre svega naučnici koji istražuju svoje teme, koje se tiču prošlosti. Ali, u meri u kojoj su te teme relevantne za kulturu sećanja i, naročito, nacionalni identitet, oni su de facto činioci njihove izgradnje. Identitet se, pre svega, tiče vrednosti i tu naučno znanje ne igra veliku ulogu, ali je problem kada istoričar prestane da razdvaja svoju dvojnu odanost – naučnoj istini i identitetu. Lično, spadam u one istoričare koji smatraju da su to dva „gospodara“ koja se ne mogu istovremeno „služiti“, a da se ne bude u svojevrsnom rascepu. Odavno je rečeno da je nacionalizam ideologija nespojiva sa profesionalnim bavljenjem istorijom jer istoričar zna da je mnoštvo sadržaja u koje nacionalizam veruje – zabluda. Isto mislim i za nacionalni identitet, ne samo za nacionalizam.

U Crnoj Gori se čuju zahtevi da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama. Sa druge strane, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko traži da se oduzme ordenje ratnim zločincima iz ratova devedesetih, što sada izaziva otpore u RS. Jesu li ta dva procesa rehabilitacije (zločinaca iz Drugog svetskog rata i ratova devedesetih) povezana? Šta se krije iza toga?

– Iza toga se krije politika identiteta. A iza politike identiteta se, sa druge strane, može sakriti zaista sve: finansijski interesi, vlastodržačke ambicije, lične agende… Doslovno sve. Sećate se kako je u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici Agaton započeo svoje nabrajanje šta mu od nasleđa pripada: „U skladu sa mojim ličnim i opštenarodnim potrebama…“
Danas postoji razlika utoliko što se ovaj lični aspekt prećutkuje. Ali, ne sme se zaboraviti da dok neko ostvaruje te partikularne interese stotine hiljada i milioni pojedinaca ostanu zavedeni „idejom“. Za njih su spremni da ubiju i, mnogo ređe (u savremenom svetu naročito) – da poginu. Mene uopšte ne zanima u šta veruje neki od ideoloških „gurua“ kao pojedinac, već kakav uticaj vrši. Što se tiče Drugog svetskog rata i ratova devedesetih – „organska“ veza ne postoji, ali je ideološki ta veza napravljena kroz mantru o transgeneracijskim dugovanjima i namirivanjima krvi i nepravdi.

Je li „srpski svet“ koji se sve češće pominje od strane vlasti i ekstremnih nacionalista zapravo eufemizam za „Veliku Srbiju“ i treba li da se plašimo tih ideja? Je li to povezano s tim procesom revizije prošlosti?

– „Srpski svet“ je smokvin list za „srpske zemlje“. Ideja svesrpskog ujedinjenja nije poražena, kao, uostalom, nijedna ideja te vrste u bilo kom konfliktnom području na svetu. Takve ideje doprinose održavanju tog stanja konflikta i tako ukrug. Taj krug se može preseći jedino odlukama da se istorijski kao prioritet postave drugi ciljevi. U apstraktnom smislu, takve „ujediniteljske“ ideje su legitimne: svaki narod ima pravo da teži svom ujedinjenju. Stvari se komplikuju in concreto. Najpre, postavlja se pitanje da li se time ugrožavaju takođe legitimni interesi drugih. Ako je odgovor na to potvrdan, i ako nema sposobnosti za kompromis, onda je jedini izlaz neka vrsta sukoba, koji može biti samo politički, ali može biti i oružani. Suštinski je važno da se ni jedno pitanje, a naročito ne nacionalna pitanja, uključujući tu i pitanje nacionalnih manjina, ne rešava na bazi odnosa snaga. Nezrelost regionalnih elita u tom smislu može nas sve veoma skupo koštati. Srbija je u naročito teškoj poziciji jer je upadljivo disonantan ton u regionu.

Dalibor Stupar (Autonomija, foto: N1)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending