Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Slučaj Cvetana Vasileva: Sedam godina odlučivanja Srbije o ekstradiciji

Apelacioni sud u Beogradu je u martu treći put ukinuo rešenje Višeg suda da se Bugarskoj izruči biznismen i državljanin te zemlje Cvetan Vasilev (Tsvetan Vasilev), za kojim je Bugarska raspisala poternicu još 2014. godine.

Published

on

Vasileva bugarske vlasti traže zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji.

Slučaj Cvetana Vasileva, o čijem izručenju se u Srbiji odlučuje već sedam godina, u javnosti je stvorio sumnje i na moguće političke veze ovog biznismena sa vladajućim strukturama.

Ko je Cvetan Vasilev?

Cvetan Vasilev je nekadašnji većinski akcionar Korporativne komercijalne banke (CCB), četvrte po veličini u Bugarskoj.

Prema navodima bugarskog tužilaštva, Vasilev je 2014. godine izbegao u Srbiju, gde i danas živi.

Korporativna komercijalna banka je te godine bankrotirala, a Vasilev je kasnije optužen za umešanost u 144 slučaja pronevere novca i preti mu kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Osamnaest optuženih u tom procesu, prema navodima optužnice na 11.000 strana, opisani su kao kriminalna grupa odgovorna za proneveru 2,6 milijardi leva (1,3 milijardi evra). Ove malverzacije su, kako se navodi, “ugrozile stabilnost bugarskog bankarskog sistema i njene finansijske sigurnosti”.

Proces u slučaju bankrota CCB-a u Sofiji traje od februara 2018. godine.

Vasilevu u Srbiji nije određen ekstradicioni pritvor, već mu je samo oduzet pasoš.

Sedam godina odlučivanja o izručenju Vasileva

Apelacioni sud u Beogradu je 11. marta 2021. godine doneo rešenje kojim je ukinuto rešenje nižeg suda u kojem se Srbiji nalaže izručenje Vasileva.

Kako je naveo Apelacioni sud za RSE, predmet je vraćen nižem sudu na ponovno suđenje.

U obrazloženju ovog rešenja navode da je „prvostepeno rešenje ukinuto zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je izreka prvostepenog rešenja nerazumljiva i međusobno protivrečna“.

„Takođe, po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se žalbom branilaca okrivljenog ističe da je prvostepeni sud propustio da primeni odredbe bilateralnog ugovora Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Bugarske o uzajamnoj pravnoj pomoći, a što je uticalo na donošenje nezakonitog i nepravilnog rešenja“, piše u odgovoru Apelacionog suda.

Ovo je već treći put da Apelacioni sud ukida rešenje Višeg suda u ovom predmetu.

Naime, Viši sud je, kako je preneo istraživački portal Insajder, još krajem 2014. doneo rešenje o izručenju Vasileva, ali je tu odluku Apelacioni sud ukinuo po njegovoj žalbi.

Prema obrazloženju Apelacionog suda, Viši sud je rešenje doneo “uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Viši sud je u ponovnom odlučivanju još jednom doneo rešenje da Vasilev bude izručen, ali ga je Apelacioni sud u aprilu 2017. opet ukinuo sa identičnim obrazloženjem.

Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je 2020. pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala u kojima kritikuje vlasti u Srbiji jer nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje Cvetana Vasileva.

Šef državnog tužilaštva Bugarske takođe se obratio dopisima predsedniku Evropskog parlamenta i Evropske komisije Davidu-Mariji Sassoli i Ursuli von der Laien, kako je saopštilo bugarsko tužilaštvo, “s obzirom na buduću procenu spremnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u Evropsku uniju”.

“Nepostojanje konačne presude nadležnih organa zamoljene države – Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, u vezi sa krivičnim postupkom koji protiv bugarskog državljanina Cvetana Vasileva vode bugarske vlasti, dovodi u pitanje efikasnu primenu Evropske konvencije o izručenju u razumnom roku”, naveo je tada državni tužilac Bugarske Gešev.

Gešev je tada uputio i pismo Višem sudu u Beogradu obavestivši da zahtev za izručenje Vasileva još uvek važi. On je u pismu tada naveo da su iznenađeni kašnjenjem odluke o izručenju i da je ovaj slučaj „bez presedana u našoj praksi kao zemlje koja je podnela zahtev“.

Portal Insajder pisao je da su dugovi te staklare uvećani 70 puta od dolaska bugarskog biznismena.

Račun paraćinske fabrike stakla bio je od 2016-2020. godine u povremenoj blokadi više od 1.200 dana, prema podacima Narodne banke Srbije.

Ova fabrika je od septembra 2020. godine u stečaju, na osnovu odluke Privrednog suda u Kragujevcu.

Stečaj je pokrenut na osnovu zahteva „Srbijagasa“ 2019. godine. Kako se navodi u obrazloženju suda, „Srbijagas“ potražuje oko 560 miliona dinara (4,6 miliona evra), što je fabrika priznala kao dug. Postoji, prema navodima suda, i potraživanje „Srbijagasa“ u iznosu od oko 3 milijarde dinara (oko 25 miliona evra) koje fabrika ne priznaje.

Nadzorni odbor Srpske fabrike stakla, prema pisanju medija 2017. godine, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv grupe ljudi, među kojima je i Vasilev, tvrdeći da kao kriminalna grupa namerno fabriku odvode u stečaj.

Tvrdnje o političkim vezama Vasileva u Srbiji

Ime Cvetana Vasileva spomenuto je u Skupštini Srbije 2017. godine kada ga je tada opozicioni poslanik Zoran Živković nazvao „velikim prijateljem bivšeg predsednika Srbije (Tomislava Nikolića, prim. aut.), sadašnjeg predsednika Srbije (Aleksandra Vučića, prim. aut.), mnogih srpskih političara, mnogih članova vladajuće stranke u Srbiji (Srpske napredne stranke, prim. aut.)“.

Živković je tada rekao da je sramota za Srbiju da nije isporučila Vasileva koji je na Interpolovoj poternici.

Vučić je prethodno, kao premijer Srbije, u martu 2017. odgovarajući na tvrdnje Živkovića da bugarski biznismen Vasilev finansira njegovu kampanju za predsednika Srbije, kazao novinarima da on “nema pojma” o kome je reč.

Ipak, kako navodi portal Istinomer, 2015. godine Vučić je pomenuo Vasileva, vlasnika paraćinske Staklare, govoreći da “bugarskom tajkunu neće dozvoliti da trpa pare u džepove na račun države”.

Živković je tvrdnje o finansiranju Vasileva vladajuće partije ponovio na pres konferenciji 6. februara 2020. u parlamentu.

Aleksandar Martinović, šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je tada za RSE da nije tačno to što je rekao Živković i ponovio da Vasilev nema nikakve veze sa SNS.

„Ne znam ni ko je taj čovek”, rekao je tada Martinović.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je za portal Insajder da je Cvetan Vasilev 2014. godine uplatio fondaciji Dragice Nikolić, njegove supruge, donaciju od 200.000 dinara. Negirao je lične kontakte sa njim.

Šta kaže Vasilev?

Vasilev je u julu 2018. u izjavi za list Kurir negirao da je uplatio novac fondaciji i da su političke veze razlog njegovog bekstva u Srbiju.

On je tvrdio da je žrtva političkog progona u Bugarskoj, te da je zato došao u Srbiju. U Srbiji je jer, kako tvrdi, veruje srpskom pravosudnom sistemu više nego bugarskom sudu.

U intervjuu je naveo i da je uradio sve da spasi Srpsku fabriku stakla u Paraćinu i da nije učinio krivično delo, već da je to učinilo rukovodstvo fabrike od 2015. godine.

Na svom blogu, Vasilev navodi da su optužbe u Bugarskoj protiv njega manipulativne i da je bankrot CCB-a veštački napravljen tvrdeći da je žrtva pretnji i ucena „duboke države“ u Bugarskoj.

On je 2019. napisao da sudije u postupku protiv njega za bankrot CCB-a primaju instrukcije od tužilaštva i da postupak „nema nikakve veze sa pravdom“.

Autor: Sonja Gočanin (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

U Novom Sadu se obnavlja spomenik Josifu Runjaninu, kompozitoru hrvatske himne

Published

on

By

Polovicom studenog započeli su radovi obnove nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, koji se nalazi na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Nekoliko puta spominjani i najavljivani, ovi radovi su, po riječima zamjenika pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića, rezultat dogovora čelništva hrvatske zajednice i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

»Obnovu nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Lijepa naša investira Grad Novi Sad, a izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Spomenik će biti potpuno obnovljen, a radovi su u tijeku, te bi trebali biti završeni do 8. prosinca. Očekujemo da ćemo 15. prosinca, na Dan izbora prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća – praznik hrvatske zajednice, skupa obilježiti 200. obljetnicu rođenja Josifa Runjanina«, kazao je za naš list Kaurić.

Dodao je kako se ovim projektom počinju obnavljati obilježja znamenitim osobama značajnim za hrvatsku zajednicu, ne samo u Novom Sadu i Petrovaradinu nego i šire.

»Ovo je još jedan znak da suradnja vodstva hrvatske zajednice i Grada Novog Sada napreduje iznimno dobro i razvija se u smjeru koji daje rezultate. Runjanin je most između dva naroda i dvije države, a na nama je da nastavimo promovirati pozitivne aspekte zajedničke povijesti Hrvata i Srba«, zaključio je Kaurić.

Radovi koji će biti izvedeni su, prema podacima koje smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, čišćenje cijelog spomenika mehaničkim i kemijskim sredstvima, uklanjanje algi i gljivica, sanacija staze oko opsega – betoniranje nove staze i postavljanje mramora oko opsega, izrada novog nedostajućeg križa na poklopnoj ploči od »plavog toka«, izrada nove ploče od bijelog mramora na poleđini spomenika s ispisom i postojećim tekstom, urezivanje nota na gornjem dijelu spomenika, ispisivanje cjelokupnog teksta koji je izblijedio u pozlati nanetoj u zlatnim listićima, popunjavanje pukotina i nanošenje nano zaštite na cjelokupan spomenik i opseg.

Josif Runjanin rođen je 8. prosinca 1921. godine u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga se odlučio za vojničko zvanje. Kao carski kadet služio je u Glini, te je, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, 1846. godine skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića Horvatska domovina u kući Peleš u Glini. Pjesmu su ubrzo prihvatili i puk i vojnici i često se pjevala po mnogim gostionama Vojne krajine. Dopala se Josipu Jelačiću, koji je u to doba također bio u Glini, pa ju je dao svom kapelniku Josipu Wendlu da je prilagodi za koračnicu. Pjesma se proširila Hrvatskom tek nakon što ju je preradio skladatelj Vatroslav Lichtenegger i 1861. tiskao. Tri desetljeća kasnije izabrana je za hrvatsku himnu. Runjanin je kao umirovljenik živio u Novom Sadu, a umro je 2. veljače 1878. godine. Nagdrobni spomenik Runjaninu otkriven je 12. srpnja 1924. godine. Pokretači akcije za podizanje ovog spomenika bili su prota Velja Mirosavljević, grkokatolički svećenik Jovan Hranilović i prof. Franjo Malin (tajnik odbora). Bogoslužje tijekom otkrivanja je predvodio episkop bački Irinej Ćirić, a sudjelovalo je nekoliko pjevačkih društava, među njima i petrovaradinski Neven.

O nadgrobnom spomeniku Runjaninu se skrbilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina, svake godine se sjećajući Runjanina i njegova rođendana i polažući cvijeće na mjestu gdje je sahranjen na dan njegova rođenja, 8. prosinca.

M. Tucakov, Hrvatska riječ

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV osudila pretnje smrću upućene predsedniku Vojvođanske partije

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji smrću koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću.

LSV
Ovakve pretnje su postale učestala pojava i rezultat su nereagovanja države.
LSV podseća na brojne primere pretnji koje su upućivane članovima i funkcionerima ove stranke.
Javnost do sada nije obaveštena da li su osobe koje su pretile identifikovane i procesuirane.
Nažalost, u Srbiji je na sceni povampirenje fašizma, a država je na sve to nema.
Tražimo od premijerke Ane Brnabić da počne da radi posao koji joj nalažu Ustav i zakoni i da spreči fašističko divljanje ekstremista.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

Trending