Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šandong Ling Long izvrsno zagađenje ping pong

Zrenjanin još uvek nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a tretiranje određenih vrsta otpada Liglonga će se vršiti u postojeće kanalizacione cevi , ovo može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja vodenih tokova.

Published

on

Zajednica fudbalskih klubova Super lige i Prve lige Srbije i kineska kompanija Šandong Linglong Tire su potpisale ugovor o naslovnom sponzorstvu Super lige Srbije, pa će tokom naredne tri sezone, elitni rang takmičenja srpskog fudbala svom nazivu pridodati i naziv ove kompanije“, objavljeno je u medijima 31. 03. 2019. godine

 Samo dan pre toga – 30.03.2019.  u Zrenjaninu je postavljen kamen temeljac fabrike kompanije Šandong Linglong Tire, koja je jedan od najvećih proizvođača guma u Kini. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija izborila za investiciju kineske kompanije, koja će uložiti 800 miliona evra u otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu i do 2025. godine zaposliti više od 1.200 radnika i ocenila da će ovo promeniti Zrenjanin, ali i čitavu Vojvodinu. I sa tim se svi slažu, samo što većina promenu ne vidi kao poboljšanje, naprotiv.

Prema rečima kineskih invetitora, ta kompanija planira da uloži 990 miliona dolara u Srbiju, a za izgradnju fabrike koristiće nasjavremeniju opremu, materijale i najsavremeniju tehnologiju, pa će ona biti izuzetno ekološki čista.

E, taj deo „ekološki čista“ daje celoj ovoj priči posebnu dimenziju.

Mnogi su već upoznati sa činjenicom da je Kina od 2006. godine zvanično preuzela prvo mesto na listi najvećih zagađivača vazduha na svetu, od Sjedinjenih Američkih država. Ovaj podatak, u kombinaciji sa činjenicom da je Srbija prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi i drugi prekomorski projekat,  navodi svakog mislećeg građanina da postaviti sebi i državi pitanje: „ Zašto od cele Evrope baš kod nas?“ Zašto ih nisu prihvatili u Slovačkoj, Poljskoj ili Hrvatskoj gde su prethodno bili zainteresovani za otvaranje fabrike.

O tome da je Kinezima poklonjeno 130ha plodnih oranica da baš tu postave fabriku, da sada ne diskutujemo, jer ako se sumnje koje opravdano muče Zrenjanince, Vojvođane, građane Srbije i delimično ostvare tih 130ha će biti najmanja šteta.

A opravdane sumnje podstiču upravo investitori iz Kine. Da bi uopšte počeli izgradnju javnosti mora biti prezentovana studija o uticaju te fabrike na životnu sredinu. I to gradu Zrenjaninu i pokrajinskom sekretarijatu. Postojanje ove studije je od vitalnog značaja jer  je ona po domaćim i zakonima Evropske unije obavezna.

Do sada Studije o uticaju na životnu okolinu nisu predstavljene. A zašto se pokušava na mala vrata zaobilazak javnog predstavljanja Studija?

Javnost po našem zakonu ima vrlo moćna i velika prava, uključujući da pokrene sudske postupke i obustavi bilo koju investiciju ako se ne poštuju propisi o očuvanju okoline, koji se nalaze u njima. Ili prevedeno, ako u Studiji bude pisalo da će emisija otrovnih čestica biti u granicama dozvoljenog evropskog zakonodavstva, ukoliko pređe tu brojku, postoji osnov za zatvaranje fabrike dok ne otkloni taj problem.

Organizacija Grinpis (Greenpeace) Srbija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski preokret i druge NVO i zainteresovani pojedinci uputili su zahtev da se prekinu radovi na izgradnji fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu sve dok ne bude javnosti prezentovana studija o uticaju te fabrike na životnu sredinu. Iz Grinpisa Srbije najavili su da će njihov pravni tim pokrenuti sudske postupke i tražiti obustavu investicije u Zrenjaninu pošto se ne poštuju osnovni zakonski propisi.

Šandong Linglong je jedan od 20 najvećih svjetskih proizvođača guma. Nakon završetka projekta, godišnja proizvodnja će dostići 13,62 miliona jedinica, uz godišnji prihod od 600 miliona USD.

Ovo znači da će se u Zrenjaninu proizvoditi 40.000 guma dnevno.

Postavlja se onda još jedno pitanje: „Ko će takvog giganta zaustaviti ukoliko bude kršio propise koje je sam naveo u dokumentu o proceni potrebe izrade Studiji o uticaju na okolinu“. Poznato je da Kineske kompanije duguju Elektroprivredi Srbije velike količine novca za struju. Da li je bahato ponašanje kineskih kompanija i opravdavanje bahatosti od strane državnog vrha već u najavi? 

Onima koji prate bar delimično način poslovanja postkomunističkih zemalja nije teško da zaključe da je, na žalost, jedan od presudnih faktora odabira Srbije za veliku investiciju iz Kine u Evropi, upravo njihova procena da će ovde lako i bez većih problema kršiti zakonske regulative o zaštiti čovekove okoline. Da će institucije koje to treba da kontrolišu, spreče i sankcionišu žmuriti na jedno ili oba oka, instruisane da gledaju kroz prste velikim investitorima. Veliki invetitori će se srdačno zahvaliti onima koji su dali takve instrukcije jer im je jeftinije da se srdačno zahvale njima, nego da plaćaju kazne ili poštuju pravila koja im poskupljuju proizvodnju. 

Od 2018. više od 260.000 kompanija i drugih pravnih lica u Kini koje zagađuju životnu sredinu plaćaju ekološki porez, podatak je agencije Sinhua, koja se pozivala na poreske vlasti. Logičan korak kineskih kompanija zato je izmeštanje prljavih industrija u zemlje koje im to dopuste.

Iako je ovo samo u domenu teorije – šta bi moglo biti, nekako se stiče sve snažniji utisak da će ta teorija biti realizovana u stvarnosti.

Tu  ponovo dolazimo i do početka naše priče. Pod radnim naslovom: „ Gde da podmažemo da bolje sklizne“

„Podmazivanje“ , kako od milja tepaju koruptivnim radnjama u našoj zemlji još od prošlog veka, ima i svoje legalne tokove. Tako je Linglong postao glavni, naslovni, sponzor fudbalske Super lige Srbije. Iako je Linglong zvanični partner fudbalskih klubova Juventus i Volfsburg, Evropa je Evropa, a Srbija je Srbija i ovde kod nas se ne očekuje da su tu „čista posla“.

Sve liči na scenu iz Simpsonovih kada na ulazu u Aljasku carinik Homeru daje 1000$ i kaže da to multinacionalne korporacije poklanjaju svakom građaninu Aljaske da zažmure jer im uništavaju okolinu.

Kako stvari stoje mi smo prodati za manje dolara. 

Cena nam je 1200 radnika koji  će verovatno raditi za minimalac u najgorim uslovima. Našli Kinezi veće „jadnike“ nego svoje u Kini, pa što da ne iskoriste kad im je već ponuđeno. To je ono što znamo, a onu cenu koju ne znamo, možda će saznati neka institucija za borbu protiv korupcije koja bude jača od vladajućih partija. 

Međutim sve navodi da će nas ovo poslovanje sa Kinezima skupo koštati najviše u oblasti zagađenja. 

Prilikom prečišćavanja otpadnih voda  iz Liglonga, kako sami najavljuju, nastajaće otpadni mulj. Planirano je da se u okviru postrojenja vrši zgušnjavanje i obezvodnjavanje otpadnog mulja. Mulj koji nastaje se klasifikuje kao opasan otpad i privremeno se skladišti u kontejnere smeštene u okviru postrojenja, do preuzimanja od strane ovlašćenih kompanija. U Srbiji ne postoje odgovarajuće deponije za upravljanje opasnim otpadom, što znači da se mora organizovati prekogranični transport otpada po Bazelskoj konvenciji.

Osim toga, kako Zrenjanin još uvek nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje će u narednim godinama biti obaveza svih gradova i opština u Srbiji i jedan od ključnih zahteva za pristupanje Evropskoj uniji, tretiranje određenih vrsta otpada će se vršiti u postojeće kanalizacione cevi (pod lošim pritiskom), što može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja vodenih tokova.

Ono što je definitivno je najava Ane Brnabić da će  ova investicija, ukoliko bude realizovana, promeniti Zrenjanin, ali i čitavu Vojvodinu.

Pored toga što je izvesno zagađenje vazduha, čestice prašine koje će padati po okolnim njivama sigurno neće prijati biljkama koje na njima rastu. Kolika će biti zagađenja vode i tla možda bi mogli bar okvirno saznati kada bi predstavnici Ling Longa konačno odlučili da ispoštuju zakonsku proceduru i predstave Studije. 

Trenutno je zatišje u celom svetu što se tiče bilo kakvih investicija, pa tako i ove kineske u Srbiji. Da li će se projekat nastaviti ili će doći do nekih izmene zbog korone videće se u narednom periodu. Oko prostora za planiranu fabriku guma za sada je nikao veliki zid, a unutra njega, bez obzira što nije ispunjen zakonski preduslov za dobijanje građevinske dozvole, a to je prihvatanje studije o zaštiti okoline, niču objekti fabrike automobilskih guma.  

Ime Linglong na kineskom znači „izvrsno“. Da li će nas Šandong Linglong izvrsno zagaditi i naneti nam štetu ili će se priča na kraju ispostaviti kao izvrsna, zavisi i od toga šta im mi kao zainteresovana javnost i misleći građani Srbije dopustimo.

Nevena Subotić

SLOBODNA VOJVODINA

Inicijativa: Odustalo se od prodaje kompleksa „Boško Buha“, naći trajno rešenje

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Published

on

By

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Oni podsećaju javnost da je ovo već drugi put da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju imovine stečajnog dužnika Putnik Prijepolje uključujući i delove Memorijalnog kompleksa Boško Buha, da bi zatim od te prodaje odustala usled reakcije javnosti i institucija.

Iako je dobro da nije došlo do prodaje Memorijalnog kompleksa, nije rešenje ni da kompleks ostane u stečajnoj masi. Usled ovakve situacije, Spomen dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija. Zbog toga tražimo od države da odmah preduzme odgovarajuće korake i vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu“, navodi se.

Oni dodaju da Memorijalni kompleks Boško Buha ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

“Naš odnos prema Memorijalu koji nas podseća na veliku žrtvu utkanu u slobode koje smo jednom kao društvo osvojili će svedočiti o tome kakvo smo društvo danas”, zaključuje Inicijativa u saopštenju.

Evropa Nostra Srbija pozdravlja otkazivanje prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha

Organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine “Evropa nostra Srbija” pozdravila je odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje za prodaju preduzeća “Putnik Prijepolje”, uključujući i Memorijalni kompleks “Boško Buha” na Jabuci.

“Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U saopštenju se dodaje da Memorijalni kompleks “Boško Buha” ima posebno mesto i da je veoma opasno da se zanemaruje taj kulturno-istorijski spomenik, koji simbolizuje borbu za slobodu, naročito u vreme “koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena posleratna Jugoslavija, Srbija i čitava Evropa”.

“Pozivamo Vladu Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks ‘Boško Buha’ i uloži sredstva da se on obnovi”, dodaje se u saopštenju.

N1 Beograd, Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/inicijativa-odustalo-se-od-prodaje-kompleksa-bosko-buha-naci-trajno-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

Trending