Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Samoopredeljenju najviše glasova na kosovskim izborima, Kurti: Ovo je bio referendum protiv korupcije

Građani Kosova po drugi put su izašli na birališta za manje od dve godine, kako bi glasali na prevremenim parlamentarnim izborima.

Published

on

  • Na izborima je pravo glasa imalo 1.794.862 državljana Kosova, 143.006 birača manje nego na prethodnim izborima 2019. godine. CIK je sa biračkih spiskova uklonio 122.421 birača koji nemaju kosovska dokumenta, odnosno još uvek poseduju lične karte koje je izdao UNMIK.
  • Pravo glasa do isteka roka 12. februara iskoristilo je 43.477 lica koja žive van Kosova.
  • Glasalo se u 888 biračkih centara ili na ukupno 2.382 biračkih mesta
  • U borbi za 120 mesta u kosovskom parlamentu nadmetalo se ukupno 1.052 kandidata ispred 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa.
  • Kandidati za premijera su iz tri vodeće političke partije: Aljbin (Albin) Kurti je kandidat za premijera ispred Samoopredeljenja, Avdulah (Avdullah) Hoti ispred Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Enver (Hoxhaj) Hodžaj ispred Demokratske partije Kosova (DPK).
  • Poslednji parlamentarni izbori na Kosovu su održani oktobra 2019. godine, a za predsednika Vlade posle izbora je izabran Aljbin Kurti. Već marta 2020. godine izglasano je nepoverenje Kurtijevoj Vladi na inicijativu koalicionog partnera DSK. Kosovo tada nije išlo na izbore već su posalnici u junu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom (Avdullah) Hotijem.
  • Međutim, Ustavni sud Kosova je krajem decembra 2020. godine utvrdio da je poslanik Etem Arifiji bio pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor Vlade. Zbog toga je njegov glas proglašen nevažećim i naloženo je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Prebrojano više od 90 odsto glasova, Samoopredeljenje pobednik

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredeljenje je dobilo 47,75 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17,34 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13,41 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa 7,60 procenata.

To su preliminarni rezultati kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora održanih danas.

Samoopredeljenju podrška 48 odsto birača

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova, Pokret Samoopredeljenje vodi sa 48 odsto glasova, odnosno dobio je podršku oko 322.000 glasova birača.

Sledi Demokratska partija Kosova sa oko 17 odsto glasova za koju je, prema dosadašnjim rezultatima glasalo 116.000 građana sa pravom glasa.

Demokratski savez Kosova je na osnovu 50 odsto rebrojanih glasova dobio oko 90.000 glasova ili oko 13 odsto.

Kurti: Ovo je bio referendum za pravdu i protiv korupcije

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera ispred te stranke, Aljbin (Albin) Kurti proglasio je pobedu na kosovskim parlamentarnim izborima.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na posleratnom Kosovu”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sedišta svoje stranke u Prištini.

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postala zemlja u kojoj može da se živi.

Vjosa Osmani, kandidatkinja sa liste Samoopredeljenja, je istakla da će se “Kosovo promeniti” ovom pobedom na parlamentarnim izborima.

„Novim institucijama upravljaće pravda“, rekla je ona.

Vučić: Nadao sam se ovom rezultatu Srpske liste

Upitan da prokomentariše izborne rezultate Srpske liste na parlamentarnim izborima održanim 14. februara na Kosovu, prema kojima je ta lista osvojila svih 10 mesta rezervisanih za srpsku zajednicu na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nadao tome.

“To je važna stvar i nama predstoji težak period”, rekao je Vučić gostujući na Televiziji Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpski zvaničnici “dobili informaciju” da predstavnici Kosova pokušavaju da učlane Kosovo u Konferenciju ustavnih sudova, te da će zvanični Beograd, ukoliko je to tačno, Prištini dati odgovor “koji im se neće dopasti”.

“Ako se do kraja februara i početka marta pokaže da je to istina, to znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Mi ćemo biti primorarni da na to odgovorimo. A, odgovor će biti ozbiljan, diplomatski i ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja već sada mogu da kažem da će ih biti”, rekao je Vučić u gostovanju na TV Pink.

Konferencija evropskih ustavnih sudova, koja je osnovana u Dubrovniku 1972. godine, okuplja predstavnike 40 evropskih ustavnih ili ekvivalentnih sudova koji vrše ocenu ustavnosti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending