Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ruske veze organizatora auto-litija u Srbiji

U Srbiji je najavljena nova protestna vožnja autoputem kroz Beograd kao vid podrške „pravoslavnom narodu“ u Crnoj Gori zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, a kao organizatori protesta navedeno je više organizacija. Jedna od njih je „Pravoslavna fondacija“.

Published

on

Organizator auto-litije koja je 23. avgusta krenula iz Beograda ka manastiru Jabuka kod Prijepolja, u jugozapadnoj Srbiji, blizu granice Srbije i Crne Gore bio je „Savez Srba iz Crne Gore“.

Predstavnik obe spomenute organizacije je Željko Čurović koji u svojoj biografiji ima konekcije sa predstavnicima Ruske Federacije.

Čurović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da Ruska Federacija nije ni na koji način pomogla organizovanje litija, ali da je on imao kontakte sa predstavnicima Rusije preko „Pravoslavne fondacije“ čiji je upravitelj i Balkanske kozačke vojske u kojoj je aktivan.

Gosti iz ruske ambasade

Udruženje „Savez Srba iz Crne Gore“, čiji je predsednik Čurović, u oktobru 2019. godine je osnovala „Pravoslavnu fondaciju“ u Beogradu.

Ta fondacija je, kako se navodi u državnom registru, osnovana radi promovisanja „duhovnih vrednosti Pravoslavlja, Svetosavlja i Hrišćanstva, saradnji sa Pravoslavnim narodima i rada na njihovom jedinstvu i sabornosti“.

Iako je osnovana krajem 2019. godine, ova fondacija je prijavila poslovni prihod od oko 2,3 miliona dinara (oko 19.500 evra) za tu godinu.

Naime, „Pravoslavna fondacija“ je u novembru 2019, kako se navodi na sajtu fondacije, organizovala donatorsko veče pod blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja i Amfilohija na kom je prikupljala novac za crkvu-krstionicu na Miholjskoj prevlaci, u Crnoj Gori u Boko Kotorskom zalivu, kao i za hram i srpsko-ruski kulturni centar u Banjaluci u Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć na Kosovu.

„Bili su nam gosti predstavnici ruske ambasade na (toj) donatorskoj večeri, iz administracije. Oni su lično donirali svojim sredstvima kao gosti, ali ne zvanično preko ambasade“, kaže Čurović za RSE.

U izveštaju sa donatorske večere, objavljenom na sajtu eparhije SPC Mitropolije crnogorsko-primorske, se ne navode imena ruskih diplomata koji su bili prisutni na večeri.

Ambasada Rusije u Srbiji do zaključenja ovog teksta nije odgovorila na pitanje RSE da li su upoznati sa time da su njihovi predstavnici prisustvovali tom događaju.

Fondacija je tada, prema podacima sa sajta, od ukupno prikupljenog novca, donirala 3,5 hiljade evra za crkvu krstionicu na Miholjskoj prevlaci koja je u aprilu 2019. kao nelegalan objekat trebalo da bude uklonjena, ali su vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) sprečili njeno rušenje.

Bivša direktorka Uprave za zaštitu spomenika kulture Anastazija Miranović u Crnoj Gori za RSE je ranije kazala da je SPC došla u Upravu sa „spremnim rešenjem iz Beograda“ rekonstrukcije manastirskog kompleksa na Miholjskoj Prevlaci, ali da Uprava to nije prihvatila.

Prikupljeno je, kako se navodi na sajtu, takođe 3.5 hiljade evra za srpsko-ruski hram (koji je istovremeno i duhovno-kulturni centar) koji se u Banjaluci gradi od 2018. godine.

Poseta Sergeja Lavrova

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov posetio je 2018. mesto gde će hram biti sagrađen, a srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u junu 2020., kako prenose mediji, da će hram biti završen u naredne dve godine i da se očekuje dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina kada izgradnja bude završena.

Čurovićeva „Pravoslavna fondacija“ u junu ove godine uputila je molbu za diplomatsku pomoć na adrese ambasada i predstavništva država u kojoj je većinsko stanovništvo pravoslavne veroispovesti, između ostalih, Rusije, Belorusije, Ukrajine zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Prema Čurovićevim rečima, Fondacija nije dobila nikakav odgovor, a protestne litije se u potpunosti finansiraju iz ličnih sredstava učesnika.

Molbu ambasadama je, kako je navedeno na sajtu Fondacije, potpisao Ranko Gojković, član Upravnog odbora ove Fondacije, koji je i jedan od zastupnika udruženja „Pravoslavno duhovno prosvetiteljski centar ,Ljubav’ ” koji je 2019. godine u Rusiji sa Vladom Lenjingradske oblasti organizovao „Dane srpske kulture”. Gojković je i predsednik udruženja „Rusko sabranje u Srbiji“.

Kozačke i druge spone

Željko Čurović se u medijima 2015. godine spominjao i kao „kozački pukovnik“ i zamenik ataman Kozačke stanice u Srbiji „Svetosavska” Vojislava Vidakovića. Na pitanje RSE da li je i dalje aktivan u kozačkim organizacijama, Čurović potvrđuje.

„To je naša spona sa tim ljudima iz Rusije“, kaže on.

Kozaci su, inače, nastali kao samoupravne, militarizovane zajednice koje su imale odbrambenu ulogu u slabo naseljenim pograničnim oblastima Ruskog carstva od 16. do početka 20. veka. Nakon boljševičkog puča 1917. u Rusiji, oko 5.000 Kozaka našlo se na Balkanu, ali je većina nastavila dalje prema zapadnoj Evropi.

Šta se zna o Kozacima u Srbiji?

Glavna kozačka organizacija u Srbiji je spomenuta Kozačka stanica u Srbiji „Svetosavska” koju je 2011. formirala Centralna kozačka vojska Ruske Federacije, čijeg komandanta je imenovao direktno ruski predsednik Putin, kako je RSE ranije pisao.

Čurović potvrđuje i da je učestvovao u osnivanju „Balkanske kozačke vojske“ 2016. godine u Kotoru u Crnoj Gori. Na čelu „Balkanske kozačke vojske“ je, kako je tada navedeno, Viktor Zaplatin, predstavnik Saveza dobrovoljaca Donbasa, organizacije koja okuplja dobrovoljce koji su se borili u Ukrajini i „bivši prvi zamenik komandanta pogranične vojske Luganske narodne republike“.

Inače, upravo je učešće srpskih državljana na proruskoj strani u okupiranim delovima Ukrajine, kao što su Donbas i Lugansk, jedan od većih problema u diplomatskim odnosima Srbije i Ukrajine.

U 2018. godini Viši sud u Beogradu doneo je, kako je RSE pisao, 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini. Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zaplatin je bio i veteran u više ratova, između ostalih, učestvovao je u ratu u Bosni i Hercegovini 1992. i 1993. godine. Prema pisanju medija, Zaplatin je i predsednik fonda “Slovenska duhovnost”, koji organizuje kampove za jednu vrstu vojno-patriotske obuke dece u Podmoskovlju u Rusiji.

Čurović je, inače, u medijima govorio 2017. da je bio u poseti ruskoj pravoslavnoj školi i takozvanom kozačkom kongresu.

On za RSE kaže da je kontakte sa Ruskom Federacijom imao i preko beogradske organizacije „Srpska vertikala“ koju je, kako navodi, vodio četiri godine.

Udruženje „Srpska vertikala“ Željka Čurovića je 2015. godine bila i deo udruživanja desno orijentisanih organizacija, kada je napravljen takozvani „Rodoljubivi savez“.

Sporazum o jačanju „Rodoljubivog saveza“ su u decembru 2015. godine, sem Čurovića, potpisali i predstavnici desno orijentisanih organizacija „Istočna alternativa“, „Srpska liga“, „Pokret za Srbiju“, kao i organizacije „Srpsko narodno vijeće Crne Gore“.

Kako se navodi u tekstu sporazuma, cilj Saveza je i savez sa Rusijom.

Kako su preneli mediji, Savez je u Moskvi predstavljen Aleksandru Nikolajeviču Aleksejevom, kako je navedeno, ambasadoru za specijalne zadatke Ministarstva inostranih dela Ruske Federacije i bivšem ambasadoru Rusije u Srbiji.

Ruski uticaj u Crnoj Gori preko crkve i „panpravoslavlja“

Prema mišljenju spoljnopolitičkog novinara i analitičara Boška Jakšića Rusija vrši uticaj na Crnu Goru, pre svega, preko ideja „panslovenstva“ i „panpravoslavlja“ i dela nasleđenih veza iz perioda Jugoslavije, čiji je Crna Gora bila deo.

„Interesi (Rusije, prim. aut.) se ostvaruju na način koji je postao sofisticiran – od finansiranja raznih formacija političkih i nevladinih, studentskih organizacija, preko medija i mračnih kanala, zavera i pučeva“, kaže Jakšić.

Jakšić ističe da je Rusija počela da vrši jak uticaj 2015. godine kada, kako kaže, „raste nervoza u Moskvi zbog prvih ozbiljnijih najava članstva Crne Gore u NATO-u“.

„Setimo se da je tada Rusija koristila demonstracije opozicionog Demokratskog fronta da se umeša ne samo propagandno, nego verovatno i finansijski“, rekao je Jakšić.

Opozicioni „Demokratski front“ je, naime, u oktobru 2015. organizovao proteste u kojim je došlo do sukoba demonstranata i policije. Zvaničnici Podgorice optužili su tada Rusiju da podrškom protesta u Podgorici želi da zaustavi put Crne Gore u NATO. Pažnju medija privuklo je tada saopštenje ruskog Ministarstva inostranih poslova, u kom se, između ostalog, navodi da akcije protesta pokazuju da kurs crnogorskih vlasti za ulazak u EU i NATO i „antiruska linija” nemaju apsolutnu podršku crnogorskog stanovništva.

Jakšić navodi da je taj uticaj jak i danas iako je Crna Gora pristupila NATO i da je crkva jedna od važnih poluga tog uticaja.

„Ne zaboravimo da je Srpska pravoslavna crkva, koja je najvažniji akter svega ovoga što se događa u Crnoj Gori, tradicionalno izuzetno vezana za Moskovsku patrijaršiju“, navodi on.

Rusi umešani i u pokušaj puča

Specijalno tužilaštvo Crne Gore optužilo je ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala izazivanje haosa na dan parlamentarnih izbora 2016. godine – od nasilnog zauzimanja Skupštine, do ubistva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. U ovom slučaju doneta je prvostepena presuda, ali su ovi ruski državljani nedostupni crnogorskom pravosuđu.

Istraživanje britanske istraživačke mreže Belingket i ruskog magazina “Insajder” otkrilo je u novembru 2018. godine da je Vladimir Popov pseudonim za Vladimira Nikolajeviča Moisijeva.

Obojica su identifikovani kao oficiri ruske vojne obaveštajne službe – GRU.

Britanski mediji ranije su objavili kako je ruske agente, nekoliko dana nakon neuspele misije, iz Beograda gde su boravili, „izvukao” prvi čovek ruskih obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev.

Više puta ponovljene optužbe crnogorskih zvaničnika o ruskom mešanju, koje je trebalo da spreči ulazak Crne Gore u Severnoatlantsku alijansu, Moskva je uporno negirala optužujući Podgoricu za stvaranje antiruske histerije.

U toj državi već mesecima traju protesti, u kojima učestvuje SPC, a zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Od usvajanja zakona 27. decembra 2019. protesti vernika se, osim u Crnoj Gori, održavaju i u gradovima Srbije.

Sonja Gočanin (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending