Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Rusi se više ne boje, krenuli su za Navalnim. Je li ovo početak kraja za Putina?

ONO što se u Rusiji događa posljednjih dana čini se kao napeti filmski scenarij. Karizmatični oporbeni lider, popularan među mladima i vičan društvenim mrežama na kojima razotkriva korupciju dugogodišnjeg predsjednika-diktatora, vraća se u zemlju nakon što je jedva preživio trovanje bojnim otrovom. Policija ga je uhitila odmah na aerodromu.

Published

on

Prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna zbog očito politički motivirane optužnice, odnosno presude s uvjetnom zatvorskom kaznom – čije je uvjete, u vrhuncu nadrealnog cinizma ruskog režima, prekršio jer se nije redovito javljao na kontrolu dok je bio u induciranoj komi u njemačkoj bolnici, gdje se borio za život. Nakon što je pritvoren, javio se iz policijske stanice i pozvao svoje pristaše da izađu na ulice, “ne radi njega nego radi njihove budućnosti”.

Rusi su ga poslušali i nekoliko dana kasnije masovno izašli na ulice. Pokliči “Putin je lopov” i “Sloboda Navalnom” odzvanjali su u čak 120 gradova diljem ove goleme zemlje, u svih 11 vremenskih zona preko kojih se proteže. Prema procjeni bivšeg ruskog oligarha i disidenta u egzilu Mihajla Hodorkovskog, na ulice je, od Moskve do Vladivostoka, izašlo ukupno oko 110 tisuća ljudi. Prema drugim procjenama, broj je i znatno veći, izvještava američki Radio Free Europe / Radio Liberty. Tim Navalnog, primjerice, tvrdi da je ukupni broj prosvjednika bio veći od 200 tisuća. 

Rusi prosvjedovali od Moskve do Sibira, i na minus 50

Koliki je bio razmjer prosvjeda svjedoči i činjenica da je više od 3400 prosvjednika uhićeno, prema izvještaju neovisne ruske organizacije OVD-Info. Gotovo polovica tog broja uhićena je u Moskvi, gdje je prosvjed bio daleko najveći – prema procjeni Reutersa i drugih medija na tamošnjem Puškinovom trgu okupilo se oko 40 tisuća ljudi. Među uhićenima su bile i Navalnijeva supruga Julija i njegova suradnica Ljubov Sobol. Moskovske vlasti, znakovito, iznose deset puta manju procjenu od samo 4 tisuće prosvjednika.

U sibirskim gradovima poput Jekaterinburga i Jakutska ni polarne temperature od minus 30 do minus 52 stupnja nisu odvratile prosvjednike od toga da izraze svoju podršku Navalnom i bunt protiv vlasti, kako regionalnih, tako i državnih.

Putin, koji vlada zemljom od 2000., bez prave oporbe u parlamentu, koji je promijenio ustav tako da u teoriji može vladati do 2036. – kad će, ako poživi, imati 84 godine –  ima razloga za brigu zbog ovih prosvjeda, iako to neće priznati. 

Tijekom prosvjeda u Rusiji koji su organizirani u subotu u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navalnome uhićeno je više od 3400 prosvjednika, a tužitelji istražuju moguće incidente neopravdanog policijskog nasilja. Na desetke tisuća građana nezadovoljnih sadašnjom vlasti izašlo je na ulice dati podršku Navalnome.

Vodeći Putinov kritičar i oporbenjak zadržan je na moskovskom aerodromu nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja, a zatim je odveden u moskovski zatvor. 44-godišnji Navalni tvrdi da je upravo Putin naredio ruskim tajnim službama njegovo ubojstvo.

Navalni preživio trovanje i otkrio svoje atentatore

Navalni je čak i razgovarao s agentom ruskog FSB-a, službe nasljednice notornog sovjetskog KGB-a (čiji je agent bio i sam Putin), kojeg su njegov tim, zajedno s američkim CNN-om, njemačkim Der Spiegelom i ruskim neovisnim portalom Insider te britanskom istraživačkom organizacijom Bellingcat, identificirali kao člana tima poslanog da ga prati i otruje. Navalni je iz njega izvukao priznanje da ga je FSB-ov tim zaista otrovao. Agent mu je čak otkrio i kako su to napravili – aplicirali su mu nervni otrov na gaće, kako bi ga upio kroz kožu. 

Da je Navalni otrovan novičokom, tajanstvenim bojnim otrovom koji je izumljen u Sovjetskom Savezu, potvrdila je u svom izvještaju objavljenom krajem prošle godine i bolnica u Berlinu u kojoj se Navalni mjesecima liječio.

“Laboratorij njemačkih oružanih snaga koji je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite”, rečeno je u izvješću.

Putin i Kremlj, kao i uvijek dosad kad su bili suočeni s ozbiljnim optužbama za ubojstva ili pokušaje ubojstva disidenata, novinara, političara i odmetnutih špijuna, sve niječu, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao. 

Standardni odgovor Kremlja: Navalni je američki špijun

“Zapadne obavještajne agencije rade s njime, mogu čak preciznije reći da instruktori CIA-e rade u ovome trenutku s njime”, izjavio je, primjerice, bez ikakvih ponuđenih dokaza za takvu optužbu Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. No nakon što ni trovanje ni ocrnjivanje Navalnog kao “američkog špijuna” nije pomoglo, nakon što se Navalni, suprotno svim predviđanjima, vratio u Rusiju znajući da nosi glavu u torbi, pribjegli su tome da ga opet uhite i, vjerojatno, osude na višegodišnji zatvor kako ne bi bio smetnja caru Putinu. 

Kremlj je sigurno razbjesnila i posljednja objava na Navalnijevom YouTube kanalu, velika istraživačka reportaža o navodnoj tajnoj Putinovoj palači na obali Crnog mora. Palaču za koju tvrde da vrijedi basnoslovne 1.4 milijarde dolara, na golemom posjedu koji je 39 puta veći od Monaka, istraživački tim Navalnijeve Zaklade protiv korupcije snimio je dronom. Na raskošnom imanju se nalaze i podzemno igralište za hokej, privatna crkva, amfiteatar i staklenik od 2500 kvadratnih metara, vinograd i vinarija. Zemljište čuvaju naoružani stražari, a iznad njega je proglašena zona zabrane letenja.

Navalni u reportaži, snimljenoj prije nego je zatvoren, tvrdi da se Putin na početku svog mandata dogovorio s ruskim oligarsima i bogatim biznismenima da “doniraju” dio svog prihoda u tajnu tvrtku koja je financirala izgradnju ovog “tajnog grada”.

“Ovim novcem su sagradili palaču za svog šefa”, kaže Navalni u videu. A da Ruse itekako zanima ovo otkriće, svjedoči činjenica da je reportaža dosad pogledana više od 92 milijuna puta na YouTubeu. 

Putin je, naravno, porekao i ovu optužbu. “Nisam vidio taj film, nisam imao vremena. Ništa od onoga što je u filmu prikazano kao moje mi ne pripada, niti meni niti mojim bližnjima”, izjavio je u ponedjeljak.

Navalni i njegovi pristaše pokazali da se ne boje Putina

No u svakom slučaju, očit je zaokret u službenom odnosu Putina i Kremlja prema Navalnom. Naravno, Navalnog su godinama zatvarali na kratke, ali mučne periode zbog nedozvoljenih prosvjeda i sličnih optužbi tipičnih za diktature, slali na njega batinaše, pratili ga i na kraju pokušali likvidirati bojnim otrovom, ali službeno su ga uglavnom ignorirali ili diskreditirali kao marginalnog blogera i galamdžiju za kojeg Rusi izvan Moskve i Sankt Petersburga nisu ni čuli. Putin i njegovi dužnosnici sad su bili prisiljeni prijeći u defenzivu, nemušto negirajući Navalnijeve pedantno dokumentirane optužbe. A onda su krenuli i u protunapad već spomenutim pokušajima povezivanjima Navalnog s CIA-om i sličnim uobičajenim konstrukcijama. 

Subotnji masovni prosvjedi jasno pokazuju zašto se Putinov režim osjeća ugroženo. Unatoč diktaturi s prividom demokracije koju je 20 godina marljivo gradio, s formalnim izborima i višestranačjem koji prikrivaju obračun sa slobodnim medijima, neovisnim pravosuđem i istinskom oporbom svim sredstvima, Rusi kojima je dosta korupcije i tiranije sada imaju jasnog vođu oko kojeg se mogu okupiti. Tim više što je taj vođa pokazao da je spreman žrtvovati sve – slobodu, pa i život – kako bi nastavio svoju borbu protiv “stranke lopova i bandita”, kako već godinama zove Putinovu Ujedinjenu Rusiju. 

“Narod je umoran od ovog autoritarnog režima, od kaosa, od korupcije. Navalni je bio iskra”, komentirao je liberalni aktivist Viktor Rau za New York Times. 

“Ovo je za mene u biti revolucija. Gledat ćemo dugu konfrontaciju između oporbe i vlasti i vrlo je teško reći kako će završiti”, komentirala je za iste novine i Tatjana Stanovaja, znanstvena suradnica u Carnegie Moscow Center. Štoviše, čini se da se sada oko Navalnog okupila široka koalicija Putinovih protivnika, slična raznorodnoj koaliciji protiv Aleksandra Vučića u Srbiji: urbani liberali, radikalni ljevičari i nacionalisti. 

I čini se da prosvjedi, unatoč brutalnom policijskom gušenju u subotu, neće prestati. Navalnijev pomoćnik Leonid Volkov već je najavio nove nacionalne prosvjede za ovu nedjelju, 31. siječnja. 

Početak “ruskog proljeća”?

Teško je reći je li ovo konačni početak “ruskog proljeća”, za koje se činilo da počinje i u velikim prosvjedima 2011. i 2017. Još je teže reći hoće li, ako se ovo i pretvori u veliki i dugotrajni prosvjedni pokret, završiti rušenjem režima kao u Ukrajini – za što su šanse svakako i dalje prilično slabe – ili će Putin odoljeti događanju naroda, kao što njegov saveznik, bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, zasad uspješno odolijeva masovnim prosvjedima koji u Bjelorusiji traju od svibnja prošle godine do danas. No Rusija je, izgleda, ušla u novo, neizvjesno razdoblje u kojem je sve moguće – pa i revolucija. 

A reakcija međunarodne zajednice, prvenstveno EU i SAD-a, tu bi mogla biti presudna. Glasnogovornica novoga američkog predsjednika Joea Bidena, Jen Psaki, već je poručila da će Washington “držati sve opcije na stolu” po pitanju odgovora na zatvaranje Navalnog. I EU i SAD osudili su “grube metode” i “prekomjernu upotrebu sile” ruske policije prema prosvjednicima.

“U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU razgovarati o idućim koracima”, objavio je visoki predstavnik EU za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell na Twitteru.

Idući je potez u ovoj šahovskoj partiji na Putinu. Odluči li se riješiti Navalnog tako da ga osudi na višegodišnji zatvor ili čak da likvidirati – što, ponovimo, ne bi bilo ni izbliza prvi put – mogao bi dati još veći vjetar u leđa ruskom pokretu otpora koji će imati novog mučenika, kao što je to bio Boris Nemcov, ubijen preko puta Kremlja 2015. Pusti li ga na slobodu, upravo će Navalni voditi daljnje prosvjede. Oba izbora mogla bi mu se obiti o glavu. 

Izvor: index.hr

 

SLOBODNA VOJVODINA

Kako sprečiti sve učestalije porodično nasilje: Od početka godine ubijeno 20 žena, posebno brine brutalnost

U prvih sedam meseci u Srbiji je 20 žena ubijeno u partnerskom i porodičnom nasilju, što je skoro duplo više u odnosu na 2021

Published

on

By

U prvih sedam meseci u Srbiji je 20 žena ubijeno u partnerskom i porodičnom nasilju, što je skoro duplo više u odnosu na 2021. kada je za celu godinu ubijeno 20 žena. Svaka treća žrtva prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć Uprkos novom zakonu, koji je definisao bolju zaštitu žrtve nasilja, neslavna statistika govori da u praksi stvari ne funkcionišu najbolje, da je neophodna bolja koordinacija nadležnih institucija – centara za socijalni rad, policije i tužilaštva, ali i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

Naročito zabrinjava što su ubice sve brutalnije. Prošlog vikenda ubijene su dve žene u porodičnom nasilju – jedna u Futogu, druga u Zemunu. Javnost je posebno uznemirilo ubistvo u Futogu gde je neposredno pre zločina policija intervenisala i čim su otišli desilo se ubistvo, što ukazuje da situacija nije dobro procenjena.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra u poslednjih 12 godina u Srbiji su partneri ili članovi porodice ubili 353 žene. Broj ubijenih žena je možda i veći s obzirom na to da podatke prikupljaju iz medija, a ne dospevaju svi slučajevi u medije.

Istraživanje “Kad istitucije zakažu ostaje tišina” te NVO pokazuje da su ubijene žene u proseku imale šest kontakata s institucijama, kao i da je od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine. Kao slabe slabe tačke u sistemu zaštite od nasilja apostrofirani su neblagovremeno postupanje, neprepoznavanje nasilja, izostanak međuinstitucionalne razmene informacija, neprepoznavanje rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanak procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja.

Dešava se i da nasilnici završe u zatvoru, ali nakon izlaska na slobodu nastave da maltretiraju žrtvu. Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila inicijative za izmenu zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta iz zatvora. 

“Nema ništa gore nego doći u tu situaciju da država poziva žrtve da prijave nasilje, a kada ona to učini da se ne pruži adekvatna zaštita. Mi smo uputili inicijativu Ministarstvu pravde da se obavezno obaveštava žrtva u onom trenutku kada nasilnik treba da izađe iz zatvora, jer se ispostavilo da je i to jedan od rizičnih trenutaka”, rekla je Janković nedavno.

Neslavna statistika

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da činjenica da je svaka treća ubijena žena prijavljivala nasilje govori da u sistemu nešto ne funkcioniše kako treba.

“Pratimo 12 godina ubistva žena u porodično – partnerskom kontekstu, a činjenica da je svaka treća žrtva prijavljivala nasilje govori da sistem ne funkcioniše ili ne uspeva adekvatno da odgovori na nasilje”, rekla je Lacmanović za Euronews Srbija.

Broj ubijenih žena po mesecima varira, a podaci Autonomnog ženskog centra pokazuju da u proseku između 30 i 40 žena svake godine izgubi život. Neslavni rekord zabeležen je 2013. godine kada su ubijene 43 žene. Teška je bila i 2015. godina kada je ubijeno 35 žena, kao i 2016. kada je su ubijene 33 žene.

 

Lacmanović navodi da su ključni izazovi i dalje procena rizika od nasilja u porodici koje može kobno da se završi i upravljanje rizicima. Smatra da žrtve nasilja može da obeshrabri to što je svaka treća ubijena žena prijavila nasilje.  

“Tačno je da se žrtve na taj način obeshrabruju, jer ako vide u medijima da su žene prijavljile nasilje a ubijene su, sigurno je da ih to neće podstaći da i one prijave”, navela je ona i dodala da to nije samo pitanje poverenja u institucije već adekvatnog odgovora i kapaciteta sistema da na prijave nasilja odgovore.

Napominje da je u Futogu prijavljeno nasilje, policija je izašla na teren, pozvali su Hitnu pomoć i otišli. To govori, nastavlja ona, da nije dobro procenjena situacija, da nije na adekvatan način prepoznato da se radi o visokom riziku, nisu prepoznati indikatori koji su mogli da ukažu da će doći do smrtnog ishoda.

“Policija je u zakonskoj obavezi da izvrši procenu rizika. Pitanje je da li je izvršena procena bezbednosnih rizika i na koji način i da li su u odnosu na procenjene rizike primenjene mere. Videli smo da je policija pozvala zdravstvene službe, te je pitanje da li su i oni postupili u ovom slučaju adekvatno, da li su psihijatri ili neki drugi zdravstveni radnici veštačili čoveka i utvrdili  da je bezbedan po okolinu”, istakla je ona.

Smatra da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine dobar zakon, ali da je preventivan i usmeren na nasilje niskog stepena rizika.

“Kada postoji opasnost od teških povreda ili ubistva, onda moramo primeniti strožije mere – pritvor, podnošenje krivične prijave. Generalno Srbija ima dobar zakonski okvir po pitanju zaštite žena od nasilja, ali je problem što se ne on primenjuje”, navela je Lacmanović.

 

Tokom 2021. godine SOS telefon Autonomnog ženskog centra primiop čak 4.490 poziva od 829 žena. 

Mihajlović: Potreban jedinstven registar nasilnika

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović saoptila je da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju i da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

“Država je donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti i žene su danas ohrabrenije da nasilnike prijave. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas – države i društva u celini”, izjavila je ona.

Podseća da je Koordinacino telo je tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira.

Mihajlović je pozdravila i inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

“Važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora, kao i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici”, navela je ona.

Navela je da ne sme da se dogodi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu.

Euronews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/57834/kako-spreciti-sve-ucestalije-porodicno-nasilje-od-pocetka-godine-ubijeno-20-zena-posebno-brine-brutalnost/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radomir Lazović: Mi smo patriote – režim je izdajnički

Published

on

By

Moj lični utisak više je vezan za ono što se dešavalo van tog prvog Skupštinskog zasedanja, nego ta dva dana u parlamentu prilikom konstituisanja novog saziva. Isti utisak je imao i Dobrica Veselinović kada smo započinjali naš rad u gradskom parlamentu – kaže u razgovoru za Danas Radomir Lazović poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

– Jako puno ljudi nam je prišlo na ulici, zvalo ili pisalo i poželelo sreću u radu i uputilo baš tu reč nade “srećno”. Čini mi se da postoji velika želja građana sa jedne, a odgovornost nas koji ih predstavljamo sa druge strane, da ponudimo jedan drugačiji odnos prema politici u budućnosti tako da ona zaista donese boljitak svima nama – navodi Lazović.

Prenoseći utiske iz skupštinskih klupa u prva dva dana kosnstituisanja novog saziva parlamenta Lazović dodaje: „Srećem ljude na ulici, u prodavnici, na pijaci i vidim da imaju nadu, ali možda još jasnije vidim spremnost da se zajedno borimo da promenimo Srbiju. Za nas je to zaista velika odgovornost i neka to bude moj prvi utisak koji bih podelio sa vama, a to kakvi su naprednjaci i da će biti jako teško svi znamo. Znamo da je situacija teška, ili da nam je država oteta od strane kriminalnih struktura bliskih sa vlastima, ali moramo da se izborimo da to promenimo. Baš zato je važno da učešće u institucijama iskoristimo kao još jedan alat u rukama, pored protesta, akcija ili blokada, kako bismo razvlastili SNS i vratili našu budućnost u naše ruke. Ovo je za sada dobar prvi korak, borimo se dalje“.

Ana Brnabić je prozvala poslanike NDB u smislu toga da vam govore piše Viola Fon Kramon. U kakvoj je vezi vaš pokret sa ovom evropskom političarkom?

-Za skupštinskom govornicom postavio sam pitanje o odgovornosti bivše premijerke za tešku situaciju u zemlji, dvocifrenu inflaciju, višegodišnji rast cena hrane koji je ove godine čak 16 odsto i koji najviše pogađa najsiromašnije. Pitao sam i da objasni činjenicu da svaki peti građanin u Srbiji živi ispod granica siromaštva, dakle 1,4 miliona ljudi. Postavio sam i pitanje zašto nam godišnje umre oko 15.000 ljudi zbog zagađenja vazduha, ali i druga pitanja. Odgovor koji sam dobio su te besmislice o Violi fon Kramon. Obaveza premijerke je da na njih odgovara, ali to je klasični manir SNS-a da beži od teških pitanja i odgovornosti. Ja potpuno razumem i zašto. Odgovore nemaju. Pokret Ne davimo Beograd je deo velike evropske grupe Zelenih partija sa kojima sarađujemo, a posebno smo bliski sa Možemo iz Hrvatske. Konkretno sa Violom fon Kramon nismo ni u kakvoj vezi. Ali poenta ovakvog odgovora Ane Brnabić na moja pitanja i nije bila da se bavi saradnjom Ne davimo Beograd i evropskih Zelenih, već da potroši vreme i pobegne od teških odgovora.

Prema preraspodeli potpredsedničkih mesta u Skupštini i čelnika odbora, kako tumačite odnos vlasti prema opoziciji?
– Prema zakonu i pravilima rada parlamenta, svim poslaničkim klubovima pripadaju mesta članova i zamenika članova onoliko skupštinskih odbora i delegacija koliko procenata mandata u Skupštini osvoje. Vlast je ovo pokušala da prikaže kao da oni nama nešto daju što je njihovo. Niti su mesta u odborima njihova, niti se ona daju, već su prema zakonu o Narodnoj skupštini i poslovniku takođe deo opozicionog rada. Ja ne vidim nikakvu pozitivnu promenu u odnosu vlasti prema opoziciji. Ovi ljudi su jednako bahati, iznose neistine, beže od konkretnih pitanja i kriju se odgovornosti za štetne projekte koje sprovode kako bi mala grupa ljudi oko njih ostvarila zaradu. Ako je neko mislio da će se SNS naprasno promeniti ja stvarno ne znam na osnovu čega se taj zaključak doneo. Što se Ne davimo Beograd tiče, bili mi u Skupštini ili na ulici na protestu, uvek smo se borili da Srbija bude dobro mesto za život, a to je po pravilu značilo da nam je naprednjački režim na suprotnoj strani. Tako će i ostati. Bićemo im najljuća opozicija. I njima i svim njihovim saradnicima, jer iz saradnje sa SNS nikada ništa dobro nije izašlo i budite sigurni da je to srljanje u provaliju.

Postoje spekulacije o tome da će vlast pokušati da „iskoristi“ opoziciju ne bi li legimitisala poteze koje će u narednom periodu morati da preduzme u odnosu na Kosovo i Rusiju?

– Opozicija u parlamentu nije ni tako malobrojna, ni tako nemoćna, pa se nadam da će znati da prepozna zloupotrebe i manipulacije vlasti za koje sam siguran da će se dešavati u svim situacijama koje nas čekaju. Ovo jesu velika i važna pitanja da bi bila prepuštena samo naprednjacima i mislim da bi opoziciona kontrola, makar na nivou toga da se javnost informiše o kontekstu u kojem se donose ove odluke, bila značajna. Režim ima većinu, ali je do sada tu većinu koristio tako da javnost ni ne zna šta je sve na stolu kada se donose odluke. Sada će makar to biti drugačije. Siguran sam da će režim manipulisati sa svakim teškim pitanjem i tražiti način da sa sebe skine odgovornost za katastrofalno vođenje države. Dobar primer kako izgledaju njihove manipulacije je to kako koriste situaciju u Ukrajini da sa sebe skinu odgovornost. Nama cene hrane rastu već tri godine za redom u dvocifrenim procentima, a kad pitate režim za to oni kažu kriv je rat u Ukrajini. Kada ih pitate o katastrofalnoj situaciji sa EPS-om, oni odgovaraju kriv je rat u Ukrajini. Pa neće biti da je tako.

Na „udaru“ ste tvrdnji vlasti da se zalažete za nezavisno Kosovo, da ste priznali genocid u Srebrenici, da ste protiv RS, odnosno izdajnici…
– Vlast koristi tzv. nacionalne teme da sebe prikaže kao zaštitnike Srbije, a sve druge koji postavljaju pitanja kao izdajnike. Ako kažete da severom Kosova vladaju kriminalci ili ako tražite da se istraži ko je kriv za ubistvo Olivera Ivanovića, vi ste za SNS izdajnik. Ako kritikujete katastrofalnu ulogu Milorada Dodika za koga se više ne zna da li igra tragediju ili komediju, vi ste za SNS izdajnik. Ja mislim da nema većeg patriotizma od borbe da Srbija bude zemlja u kojoj naša deca žele da ostanu da žive. Želimo da napravimo takvo društvo da vaša, moja i sva naša deca ne osećaju potrebu da negde drugde traže svoju sreću, već da im je ona dostupna u Srbiji. Tako da mogu da se školuju kvalitetno, da su im garantovana jednaka prava i radna i socijalna sigurnost, da mogu i da zarade i da napreduju i da se usavršavaju, ali i da se ne plaše da će od zagađenog vazduha ili vode da obole. To je patriotizam, a izdaja je kada sa ovim interesima trgujete kako bi vaše batice, braćale i prikani ostvarili zaradu na štetu javnog interesa.

Postoje navodi da će opozicija u Skupštini tek da se razjedinjuje… Oko čega se NDB suštinski razdenjuje sa ostatkom opozicije? Posebno sa SSP?
– Moj utisak je upravo suprotan. Mislim i nadam se da nas čeka jedna nova era saradnje opozicije u Skupštini. Iako imamo puno zamerki na rad tradicionalnih političkih partija i nismo se bojali da to javno kažemo, ali u Skupštini moramo sarađivati kako bi što više smanjili uticaj SNS-a. Mi smo posebno otvoreni za svu tehničku saradnju kako bi opozicija imala što više prostora u ovoj najvažnijoj demokratskoj instituciji i to ste mogli da vidite i kroz izbor Zorana Lutovca za potpredsednika parlamenta. Vrlo korektno smo sarađivali sa još tri poslaničke grupe i osvojili još jedno mesto za opoziciju među popredsednicima. Takođe, mi ćemo i programski sarađivati sa drugim organizacijama opozicije, ali tu naravno samo sa onima sa kojima imamo programsku bliskost. Ukoliko bude prilike, nemamo ništa protiv da opoziciono sarađujemo i sa SSP-om, ali nećemo učestvovati u tom konstruktivnom pristupu prema SNS-u koji su najavili, niti ćemo se viđati sa Vučićem iza zatvorenih vrata kao što su radili.

Ko sumnja u naše kapacitete, neka se uključi u NDB

Smatrate da imate kapaciteta da se izborite sa SNS poslanicima u Skupštini? Uveliko se ispostavljaju sumnje u takav ishod…
– Prvim nastupom u Skupštini sam zadovoljan. Opozicioni rad se sastoji iz dva glavna aspekta. Prvi je kritika loših poteza vlasti, što smo radili na jednom izuzetnom nivou, kroz stručne analize a sve što smo inosili u javnost zasnovano je na konkretnim dokazima. Drugi je nuđenje sopstvenih programskih rešenja. Mislim da je pokret Ne davimo Beograd upravo po tome poznat građanima i jedna od najčešćih pohvala koje dobijamo od ljudi jeste to da smo uvek tamo gde su problemi običnih ljudi, da ponudimo kako može bolje. Naravno mi smo apsolutno otvoreni i za kritiku, a onima koji sumnjaju u naše kapacitete imam da poručim da se odmah učlane u pokret Ne davimo Beograd i doprinesu da ti kapaciteti budu veći. I ne samo to, već bi bilo jako dobro i da pozovu prijatelje i objasne im da je naš pokret nova zeleno-leva snaga koja donosi drugačiju vrstu političkog organizovanja zasnovanog na angažovanju običnih ljudi da promene sredinu u kojoj žive na bolje i da je zato važno i da se oni pridruže. Ne čekamo da se neko drugi bori za nas, već dajemo sopstveni doprinos borbi za javni interes. Zajedno možemo učiniti da živimo dobro, zdravo i solidarno.

(Danas, foto:N1)

izvor: https://autonomija.info/radomir-lazovic-mi-smo-patriote-rezim-je-izdajnicki/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Lokalizovan požar u Bukovcu na Fruškoj gori FOTO

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” saopštilo je da je požar koji je izbio danas na lokalitetu Bukovac, uspešno lokalizovan

Published

on

By

Kako se navodi, požar koji je zahvatio oko jedan hektar šume bagrema i crnog bora ugašen je zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora” i Vatrogasne brigade iz Novog Sada i Beočina.

Nakon konačnog uviđaja biće objavljena zvanična procena uzroka požara i u skladu sa nadležnim organima sprovedene mere odgovornosti.

U saopštenju se ističe da je u letnjem periodu pojačana kontrola na prostoru NP Fruška gora od strane čuvarske službe i policije, a sve sa ciljem prevencije nastanka šumskih požara.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” apelovalo je na sve građane da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaju veliku opasnost za šumske ekosisteme i dodalo da će neodgovornost prema prirodi biti pravno procesuirana i strogo kažnjena.

.FOTO TANJUG/ JP FRUSKA GORA

Tanjug

izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=07&nav_category=16&nav_id=2194910

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zašto avioni nisu gasili požar na Vršačkom bregu?

Vršac, 07. avgust 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od vlasti da u najkraćem mogućem roku obaveste javnost o uzrocima požara koji je juče popodne zahtvatio Vršački breg

Published

on

By

Građani Vršca su bili svedoci gotovo apokaliptičnih scena na bregu i strahovali su za svoje živote i imovinu.

Posebno je bitno naglasiti da je izostala pomoć aviona i helikoptera u akciji gašenja požara.

Vlast mora objasniti građanima zašto je ta pomoć izostala.

Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost hrabrim vatrogascima i policajcima iz celog južnog Banata, kao i brojnim građanima, koji su rizikujući svoje živote spašavali živote i imovinu građana Vršca.

LSV i javnost očekuju hitne odgovore!

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Vršac

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Dušan Petričić: Srbi, zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, ni Albanci, Crnogorci, ni EU i SAD, već Vučić

Umesto komentara izjave ovog opskurnog lika iz Novog Sada, Miloša Vučevića, po ko zna koji put bih uputio poruku Srbima: Zapamtite, jednom za svagda – nisu vam Hrvati neprijatelji, nisu vam Albanci neprijatelji, nisu vam Crnogorci neprijatelji, ni Evropska Unija, ni Amerika! Jedini, najozbiljniji i najkrvoločniji neprijatelj koga imate zove se Aleksandar Vučić – kaže za Danas karikaturista Dušan Petričić

Published

on

By

U osvrtu na izjavu gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, tokom obeležavanja stradanja žrtava akcije Oluja, da ne razume Srbe koji idu u Hrvatsku na more, sagovornik Danasa kaže da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić,  „i njegova banda“ onemogućavaju opstanak građanima Srbije.

– Razni Šešelji, Vulini, Brnabići, Orlići, Đukanovići, Vučićevići… unakazili su prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i ugrozili opstanak vaših porodica i potomaka. Stanite za trenutak, stavite prst na čelo i pokušajte da razumete ovu prostu činjenicu. I ako je, kojim čudom budete razumeli, uzmite stvar u svoje ruke i eliminišite definitivno i zauvek ovo zlo. Samo tako Srbija ima šansu da preživi i pomeri se iz ovog dubokog i mračnog tunela – zaključuje Dušan Petričić.

S.Č.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/dusan-petricic-srbi-zapamtite-jednom-za-svagda-nisu-vam-hrvati-neprijatelji-ni-albanci-crnogorci-ni-eu-i-sad-vec-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vatra na Vršačkom bregu se brzo širi: Vatru gase i meštani

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova

Published

on

By

Veliki požar izbio je danas na planini Vršački breg, a kako saznaje Tanjug, požar je prijavljen oko 15 časova.

Na Instagram profilu portala “Vršaconline” objavljeno je da se vatra širi velikom brzinom, a da se dim nadvio nad celim Vršcem.

Prema informacijama portala, sve raspoložive vatrogasne jedinice iz Vršca i okoline su na licu mesta.

izvor: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3537499-pozar-u-vrscu-ozbiljan-gori-jedan-od-vrhova-ugrozene-i-kuce

Continue Reading

Trending