Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Rusi se više ne boje, krenuli su za Navalnim. Je li ovo početak kraja za Putina?

ONO što se u Rusiji događa posljednjih dana čini se kao napeti filmski scenarij. Karizmatični oporbeni lider, popularan među mladima i vičan društvenim mrežama na kojima razotkriva korupciju dugogodišnjeg predsjednika-diktatora, vraća se u zemlju nakon što je jedva preživio trovanje bojnim otrovom. Policija ga je uhitila odmah na aerodromu.

Published

on

Prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna zbog očito politički motivirane optužnice, odnosno presude s uvjetnom zatvorskom kaznom – čije je uvjete, u vrhuncu nadrealnog cinizma ruskog režima, prekršio jer se nije redovito javljao na kontrolu dok je bio u induciranoj komi u njemačkoj bolnici, gdje se borio za život. Nakon što je pritvoren, javio se iz policijske stanice i pozvao svoje pristaše da izađu na ulice, “ne radi njega nego radi njihove budućnosti”.

Rusi su ga poslušali i nekoliko dana kasnije masovno izašli na ulice. Pokliči “Putin je lopov” i “Sloboda Navalnom” odzvanjali su u čak 120 gradova diljem ove goleme zemlje, u svih 11 vremenskih zona preko kojih se proteže. Prema procjeni bivšeg ruskog oligarha i disidenta u egzilu Mihajla Hodorkovskog, na ulice je, od Moskve do Vladivostoka, izašlo ukupno oko 110 tisuća ljudi. Prema drugim procjenama, broj je i znatno veći, izvještava američki Radio Free Europe / Radio Liberty. Tim Navalnog, primjerice, tvrdi da je ukupni broj prosvjednika bio veći od 200 tisuća. 

Rusi prosvjedovali od Moskve do Sibira, i na minus 50

Koliki je bio razmjer prosvjeda svjedoči i činjenica da je više od 3400 prosvjednika uhićeno, prema izvještaju neovisne ruske organizacije OVD-Info. Gotovo polovica tog broja uhićena je u Moskvi, gdje je prosvjed bio daleko najveći – prema procjeni Reutersa i drugih medija na tamošnjem Puškinovom trgu okupilo se oko 40 tisuća ljudi. Među uhićenima su bile i Navalnijeva supruga Julija i njegova suradnica Ljubov Sobol. Moskovske vlasti, znakovito, iznose deset puta manju procjenu od samo 4 tisuće prosvjednika.

U sibirskim gradovima poput Jekaterinburga i Jakutska ni polarne temperature od minus 30 do minus 52 stupnja nisu odvratile prosvjednike od toga da izraze svoju podršku Navalnom i bunt protiv vlasti, kako regionalnih, tako i državnih.

Putin, koji vlada zemljom od 2000., bez prave oporbe u parlamentu, koji je promijenio ustav tako da u teoriji može vladati do 2036. – kad će, ako poživi, imati 84 godine –  ima razloga za brigu zbog ovih prosvjeda, iako to neće priznati. 

Tijekom prosvjeda u Rusiji koji su organizirani u subotu u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navalnome uhićeno je više od 3400 prosvjednika, a tužitelji istražuju moguće incidente neopravdanog policijskog nasilja. Na desetke tisuća građana nezadovoljnih sadašnjom vlasti izašlo je na ulice dati podršku Navalnome.

Vodeći Putinov kritičar i oporbenjak zadržan je na moskovskom aerodromu nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja, a zatim je odveden u moskovski zatvor. 44-godišnji Navalni tvrdi da je upravo Putin naredio ruskim tajnim službama njegovo ubojstvo.

Navalni preživio trovanje i otkrio svoje atentatore

Navalni je čak i razgovarao s agentom ruskog FSB-a, službe nasljednice notornog sovjetskog KGB-a (čiji je agent bio i sam Putin), kojeg su njegov tim, zajedno s američkim CNN-om, njemačkim Der Spiegelom i ruskim neovisnim portalom Insider te britanskom istraživačkom organizacijom Bellingcat, identificirali kao člana tima poslanog da ga prati i otruje. Navalni je iz njega izvukao priznanje da ga je FSB-ov tim zaista otrovao. Agent mu je čak otkrio i kako su to napravili – aplicirali su mu nervni otrov na gaće, kako bi ga upio kroz kožu. 

Da je Navalni otrovan novičokom, tajanstvenim bojnim otrovom koji je izumljen u Sovjetskom Savezu, potvrdila je u svom izvještaju objavljenom krajem prošle godine i bolnica u Berlinu u kojoj se Navalni mjesecima liječio.

“Laboratorij njemačkih oružanih snaga koji je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite”, rečeno je u izvješću.

Putin i Kremlj, kao i uvijek dosad kad su bili suočeni s ozbiljnim optužbama za ubojstva ili pokušaje ubojstva disidenata, novinara, političara i odmetnutih špijuna, sve niječu, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao. 

Standardni odgovor Kremlja: Navalni je američki špijun

“Zapadne obavještajne agencije rade s njime, mogu čak preciznije reći da instruktori CIA-e rade u ovome trenutku s njime”, izjavio je, primjerice, bez ikakvih ponuđenih dokaza za takvu optužbu Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. No nakon što ni trovanje ni ocrnjivanje Navalnog kao “američkog špijuna” nije pomoglo, nakon što se Navalni, suprotno svim predviđanjima, vratio u Rusiju znajući da nosi glavu u torbi, pribjegli su tome da ga opet uhite i, vjerojatno, osude na višegodišnji zatvor kako ne bi bio smetnja caru Putinu. 

Kremlj je sigurno razbjesnila i posljednja objava na Navalnijevom YouTube kanalu, velika istraživačka reportaža o navodnoj tajnoj Putinovoj palači na obali Crnog mora. Palaču za koju tvrde da vrijedi basnoslovne 1.4 milijarde dolara, na golemom posjedu koji je 39 puta veći od Monaka, istraživački tim Navalnijeve Zaklade protiv korupcije snimio je dronom. Na raskošnom imanju se nalaze i podzemno igralište za hokej, privatna crkva, amfiteatar i staklenik od 2500 kvadratnih metara, vinograd i vinarija. Zemljište čuvaju naoružani stražari, a iznad njega je proglašena zona zabrane letenja.

Navalni u reportaži, snimljenoj prije nego je zatvoren, tvrdi da se Putin na početku svog mandata dogovorio s ruskim oligarsima i bogatim biznismenima da “doniraju” dio svog prihoda u tajnu tvrtku koja je financirala izgradnju ovog “tajnog grada”.

“Ovim novcem su sagradili palaču za svog šefa”, kaže Navalni u videu. A da Ruse itekako zanima ovo otkriće, svjedoči činjenica da je reportaža dosad pogledana više od 92 milijuna puta na YouTubeu. 

Putin je, naravno, porekao i ovu optužbu. “Nisam vidio taj film, nisam imao vremena. Ništa od onoga što je u filmu prikazano kao moje mi ne pripada, niti meni niti mojim bližnjima”, izjavio je u ponedjeljak.

Navalni i njegovi pristaše pokazali da se ne boje Putina

No u svakom slučaju, očit je zaokret u službenom odnosu Putina i Kremlja prema Navalnom. Naravno, Navalnog su godinama zatvarali na kratke, ali mučne periode zbog nedozvoljenih prosvjeda i sličnih optužbi tipičnih za diktature, slali na njega batinaše, pratili ga i na kraju pokušali likvidirati bojnim otrovom, ali službeno su ga uglavnom ignorirali ili diskreditirali kao marginalnog blogera i galamdžiju za kojeg Rusi izvan Moskve i Sankt Petersburga nisu ni čuli. Putin i njegovi dužnosnici sad su bili prisiljeni prijeći u defenzivu, nemušto negirajući Navalnijeve pedantno dokumentirane optužbe. A onda su krenuli i u protunapad već spomenutim pokušajima povezivanjima Navalnog s CIA-om i sličnim uobičajenim konstrukcijama. 

Subotnji masovni prosvjedi jasno pokazuju zašto se Putinov režim osjeća ugroženo. Unatoč diktaturi s prividom demokracije koju je 20 godina marljivo gradio, s formalnim izborima i višestranačjem koji prikrivaju obračun sa slobodnim medijima, neovisnim pravosuđem i istinskom oporbom svim sredstvima, Rusi kojima je dosta korupcije i tiranije sada imaju jasnog vođu oko kojeg se mogu okupiti. Tim više što je taj vođa pokazao da je spreman žrtvovati sve – slobodu, pa i život – kako bi nastavio svoju borbu protiv “stranke lopova i bandita”, kako već godinama zove Putinovu Ujedinjenu Rusiju. 

“Narod je umoran od ovog autoritarnog režima, od kaosa, od korupcije. Navalni je bio iskra”, komentirao je liberalni aktivist Viktor Rau za New York Times. 

“Ovo je za mene u biti revolucija. Gledat ćemo dugu konfrontaciju između oporbe i vlasti i vrlo je teško reći kako će završiti”, komentirala je za iste novine i Tatjana Stanovaja, znanstvena suradnica u Carnegie Moscow Center. Štoviše, čini se da se sada oko Navalnog okupila široka koalicija Putinovih protivnika, slična raznorodnoj koaliciji protiv Aleksandra Vučića u Srbiji: urbani liberali, radikalni ljevičari i nacionalisti. 

I čini se da prosvjedi, unatoč brutalnom policijskom gušenju u subotu, neće prestati. Navalnijev pomoćnik Leonid Volkov već je najavio nove nacionalne prosvjede za ovu nedjelju, 31. siječnja. 

Početak “ruskog proljeća”?

Teško je reći je li ovo konačni početak “ruskog proljeća”, za koje se činilo da počinje i u velikim prosvjedima 2011. i 2017. Još je teže reći hoće li, ako se ovo i pretvori u veliki i dugotrajni prosvjedni pokret, završiti rušenjem režima kao u Ukrajini – za što su šanse svakako i dalje prilično slabe – ili će Putin odoljeti događanju naroda, kao što njegov saveznik, bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, zasad uspješno odolijeva masovnim prosvjedima koji u Bjelorusiji traju od svibnja prošle godine do danas. No Rusija je, izgleda, ušla u novo, neizvjesno razdoblje u kojem je sve moguće – pa i revolucija. 

A reakcija međunarodne zajednice, prvenstveno EU i SAD-a, tu bi mogla biti presudna. Glasnogovornica novoga američkog predsjednika Joea Bidena, Jen Psaki, već je poručila da će Washington “držati sve opcije na stolu” po pitanju odgovora na zatvaranje Navalnog. I EU i SAD osudili su “grube metode” i “prekomjernu upotrebu sile” ruske policije prema prosvjednicima.

“U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU razgovarati o idućim koracima”, objavio je visoki predstavnik EU za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell na Twitteru.

Idući je potez u ovoj šahovskoj partiji na Putinu. Odluči li se riješiti Navalnog tako da ga osudi na višegodišnji zatvor ili čak da likvidirati – što, ponovimo, ne bi bilo ni izbliza prvi put – mogao bi dati još veći vjetar u leđa ruskom pokretu otpora koji će imati novog mučenika, kao što je to bio Boris Nemcov, ubijen preko puta Kremlja 2015. Pusti li ga na slobodu, upravo će Navalni voditi daljnje prosvjede. Oba izbora mogla bi mu se obiti o glavu. 

Izvor: index.hr

 

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending