Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Regionalni antifašistički skup: Naš najveći problem je nacionalizam

Published

on

Važno je razumeti današnje pojavne oblike fašizma kako bi se moglo jasno i organizovano odgovoriti na njega, istovremeno je neophodno antifašizam jasno definisati i predstaviti kao pravu i jedinu branu tom fašizmu, omasoviti pokret i približiti ga mladima, između ostalog prekidanjem kruga nacionalističke indoktrinacije i veličanja ratnih zločinaca, istaknuto je između ostalog na tribini „Kakav antifašizam nam treba danas i ovde?“.

Tribina je održana u okviru dvodnevnog skupa nevladinih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije koje se bore za očuvanje antifašističkih vrednosti u svojim društvima, organizovanog 21. i 22. decembra u Beogradu, a na kojem je inicirano formiranje Regionalne antifašističke platforme.

Istoričar Hrvoje Klasić upozorio je da je od samog pitanja šta jeste a šta nije fašizam danas, važnije pitanje kako postupamo prema onome što svako od nas definiše kao fašizam ili antifašizam. Klasić je istakao da nema spora kada se govori o fašizmu prošlosti, ali da se mora biti pažljiv pri imenovanju današnjih pojavnih oblika fašizma pošto nije svako zatiranje ljudskih prava, medijskih sloboda, polnih i seksualnih sloboda fašizam. Da jeste, dodao je on, onda bi Titova Jugoslavija bila fašistička.

Hrvoje Klasić: Nacionalizam i u najbenignijoj formi opasan je po društvo.

„Fašizam je samo jedan od pojavnih oblika jedne od praksi nacionalizma. Mislim da je nama na ovim prostorima u stvari najveći problem nacionalizam. Da li svaki nacionalizam završi u fašizmu? Ne, ali svakako može završiti u fašizmu. Međutim, mislim da je nacionalizam i u najbenignijoj formi opasan po društvo jer se može razmahati i otići, između ostalog, i u fašizam. Zato mislim da ovde u ovoj našoj regiji bremenitoj nacionalizmima moramo postaviti stvari drugačije“ kazao je Klasić.

Sociolog Jovo Bakić, ocenio je da je nacionalizam jezgrena vrednost fašizma, a da je ksenofobični autoritarni nacionalizam suština i fašizma, kao što je suština i današnje radikalne desnice.

„Ali radikalna desnica nije isto što i fašizam, sa akademske strane gledano“ kaže Bakić. Problem je, dodaje, u velikom neznanju jer njegovi studenti nisu čuli ni za Ljotića, Nedića,  Dražu Mihajlovića ili Tita. I onda, nastavlja Bakić, shvatite da ste u problemu jer ćete teško uspeti da postignete nešto pričom o antifašizmu nekome ko ne zna ni osnovne stvari.

„Prvi put se to dogodilo pre dve godine, i sada to traje, da imamo u Studentskom parlamentu sa sociologije desničare. Ranije su uvek bili ili liberali ili levičari, sada su desničari. Oni su nekad bili rezervisani za odeljenje za istoriju, a danas sociologija počinje da se nadmeće, ne damo primat ni teolozima ni istoričarima, hoćemo mi da malo predvodimo u ludosti“, kazao je Bakić.

Dodao je da njegovo iskustvo pokazuje da studenti ne čitaju uglavnom ništa sem skripti, a da oni koji čitaju koriste probranu literaturu ’ljotićevskog karaktera’.

Jovo Bakić: Antifašizam dobar deo mlađih generacija ne razume.

„Kada to shvatimo, tek onda razumemo u kakvom smo problemu. Kod mene uče šta je fašizam i imaju grdne muke da to nauče, vidim da oni to vrlo slabo razumeju. Sve je vezano sa slomom socijalizma ’89. i sa višedecenijskim pomeranjem ideološko-političkog spektra udesno. Tako da danas antifašizam jeste nešto vrlo arhaično, nešto što dobar deo mlađih generacija ne razume“ rekao je Bakić precizirajući da mladi u antifašizmu vide gest, ali da ne razumeju smisao iza gesta.

Toksična sredstva u indoktrinaciji mladih

Jedan od najvećih problema upravo jeste kako mladim generacijama približiti antifašizam. Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović podsetila je da se u Srbiji koriste toksična sredstva za indoktrinaciju mladih, te da je neophodno pronaći načina kako da se s mladim ljudima razgovara.

„Slom Hitlerove Nemačke se desio onda kada je ostrugao dno društvene kace i kada je maloletne dečake slao na Istočni front. To sada radi Vučić, decu od 15-16 godina je upregao da brane mural, da se sad od njega pravi jedan novi memorijalni centar. To je sada njihova Sutjeska, njihova Neretva, oni bi sada izgleda trebalo da dolaze tu da se poklanjaju ratnom zločincu“, istakla je ona.

Ćorović kaže da je suštinski problem što su mladi indoktrinirani i što veliki broj njih ne zna šta se dešavalo devedesetih i ko je zapravo Ratko Mladić.

Aida Ćorović: Mural ratnom zločincu je sada njihova Sutjeska, njihova Neretva…

Istoričarka Olga Manojlović Pintar kazala je da je antifašizam neodvojiv od komunizma, te da bi lišavanje antifašizma ideje komunizma značilo samo dodatno osnaživanje fašizma.

Upozorila je da je Srbija danas društvo koje je razvilo kult vođe, koje je drugačijeg prozvalo za neprijatelja, društvo koje prezire slabe i modernizam, koje razvija kult tradicije i ima svoj novogovor, koje briše čitav deo svog kulturnog nasleđa koje je napisano latinicom…

Ona je poručila i da je neophodno raditi na afirmaciji antifašizma kao delatne, borbene ideje koja se još dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka suprotstavila nacistima u Nemačkoj.

„Treba da radimo na reafirmaciji ideje koja je u talasu koji je zapljusnuo Evropu posle ’89. nestala iz javnog diskursa“, rekla je Manojlović Pintar, ističući kako danas totalitarna ideologija neoliberalizma osnažuje fašističke pokrete.

Olga Manojlović Pintar: Totalitarna ideologija neoliberalizma osnažuje fašističke pokrete.

Hrvoje Klasić podsetio je da je nakon sloma Trećeg rajha mnogo nacista ostalo na visokim funkcijama, ali da je obrazovanje to koje je stvorilo generacije Nemaca kojima je 15 ili 18 godina posle rata bilo nepojmljivo da su njihovi roditelji imali ikakve veze sa Adolfom Hitlerom.

„Mi ovde te generacije nismo stvorili. Dvadeset pet godina je prošlo od rata, a mi i dalje nemamo generacije koje će se barem zapitati šta je to bilo. Mi to nismo uspeli napraviti“, ocenio je kazao je Klasić.

Manojlović Pintar smatra da bi se do mladih moglo dopreti tako što bi im se ponudio jasan sadržaj poput ukazivanja na to da je zločin zločin i da se zločincima ne odaje počast u javnom prostoru.

„Ne samo te najviđenije kao što je Ratko Mladić, nego sve one koji žive danas kao naše komšije, a koji jesu bili deo te ratne mašinerije u devedesetim, treba preispitati i jasno obeležiti. To su stvari koje nikada ne smeju da budu zaboravljene“, istakla je ona.

Dodala je i da takođe treba jasno na videlo izneti probleme ljudi koji su svedeni u kategoriju robovskog rada.

„To je nešto što suštinski mora da se iznese na videlo, što može na najbolji način da privuče ljude da se okrenu tom političkom subjektu koji ima mogućnost da povede jedan drugačiji i otvori jedan novi diskurs u političkom polju“, rekla je ona.

Klasić je naveo da čak ni mladi istoričari kojima on predaje nisu generalno zainteresovani za teme iz prošlosti, pa čak ni događaje iz devedesetih godina prošlog veka, između ostalog i zbog toga što takve teme polarizuju javnost.

„Problem je sveobuhvatan i njemu se ne može pristupiti samo tako što ćemo napraviti odlične udžbenike i što će školski sistem biti dobar, jer džaba sve to zajedno ukoliko živimo u društvima u kojima se toleriše nasilje, u kojima se potiče nasilje, ne samo u prošlosti, nego i u sadašnjosti“, ukazao je Klasić.

On smatra da se mladima mora prići tako što će se promeniti pristup i za promociju antifašizma, gde bi se umesto ovakvih diskusija koristilo ono što je njima prijemčivo poput muzike, sporta, pozorišta, filma ili društvenih mreža.

Jovo Bakić je ocenio da je ključno fašizam povezati sa masovnim zločinima, ali da je takođe neophodno napraviti dobar most između teorijske misli i aktivizma. Iako se bez aktivizma ne može ništa, dodao je, on mora da bude promišljen, ne sme da bude impulsivan već što više povezan sa osmišljenim akcijama.

Neznanje nas ubija. Kako doći do znanja, to je ključno pitanje. Levičari čitaju da bi se već sutra među sobom sukobili, a desničari čitaju sa idejom da budu dobri nacionalisti. To su nenormalne stvari i u takvoj jednoj društvenoj situaciji je potrebno da malo zastanemo svi i da razmislimo na koji način tu vezu uspostaviti između teorijske misli i aktivizma“, naveo je Bakić.

REGIONALNA ANTIFAŠISTIČKA PLATFORMA

„Vreme je za regionalno savezništvo antifašista i antifašistkinja na prostoru bivše Jugoslavije. Prilike u našim zemljama, posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori odlikuje jačanje i transformisanje organizacija i grupa na desnom spektru, uključujući i one ekstremne, visoka antagonizacija u političkom polju i (do sada) nedovoljno snažni odgovori kako institucija sistema u našim zemljama tako i građanskih, mirovnih i organizacija sa antifašističkim predznakom“, navedeno je između ostalog u pozivu NVO za stvaranje Regionalne antifašističke platforme.

Cilj je da se tokom dvodnevnih razgovora, razmene iskustava i kreativnih napora stvori optimalan okvir/platformu za zajedničko delovanje u vremenu koje dolazi, kako bi se započelo stvaranje nove antifašističke snage na prostoru bivše Jugoslavije koja će biti u stanju da ponudi alternativu negiraju zločina, revidiraju bliže i dalje istorije, veličaju osuđenih ratnih zločinaca, održavaju stanje „rata sviju protiv svih“, širenju ksenofobije i daljem jačanju desnog ekstremizma.

Napomenuo je i da fašisti mnogo ozbiljnije pristupaju borbi, zbog čega su ovde levičari oni koji dobijaju batine, što nije normalno.

„Ako si antifašista, budi spreman da se tučeš, inače je antifašizam samo fraza“ istakao je Bakić.

Antifašizam mora da bude i feministička borba

Aida Ćorović je ukazala da antifašizam mora istovremeno da bude i feministička borba jer „pomahnitali kapitalizam upravo žene osećaju na svojim leđima“.

„Ovde imamo pomahnitali patrijarhat sa, takođe pomahnitalim, neoliberalnim sistemom gde je jedino važan novac i gde se gazi preko ljudskih života. Regresirali smo kao da živimo u srednjem veku“, kazala je Ćorović.

Dodala je i da je društvo u Srbiji do te mere zapušteno na svim nivoima da čak i elementarne stvari, koje bi trebalo da se podrazumevaju, moraju da se uče iz početka.

Jovo Bakić je podsetio da je fašizam proizvod kapitalističkih odnosa, te da se mnogo greši kada se o nacionalizmu govori kao o zlu svih zala, jer je on samo instrument kojim će se najlakše zavaditi potčinjene.

„Ovde će se ta nesretna sirotinja, umesto da traži levicu koje nema, okrenuti Srpskoj radikalnoj stranci ili Dverima. Tu će naći neku toplinu ljudsku za kojom tragaju ljudi“, rekao je Bakić.

Hrvoje Klasić je istakao da u Hrvatskoj postoji opozicija koja je velikim delom antifašistička, za razliku od Srbije, te da je neophodno imati antifašističku političku opciju, kako bi se moglo ravnopravno suprotstaviti desnici koja pametno spinuje „pa smo došli u situaciju da u društvu ne postoji čak ni konsenzus o tome da je zlo zlo“.

„Bez političkih stranaka koje su antifašističke nema ni antifašizma u društvu. Situacija je u Srbiji po tom pitanju katastrofalna, situacija u drugim zemljama nije puno bolja, ali mogu vam reći da kada u Hrvatskoj stranke koje imaju u sebi antifašizam pobede u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli , Sisku, Krapini, Varaždinu, onda su ipak neke stvari puno lakše ostvarive nego što je to u Srbiji ili u nekim drugim zemljama“ naveo je on.

Bakić je naveo da je nedostatak levice u Srbiji proizvod nedostatka svesti o problemu koji kapitalizam stvara, pa umesto da se energija usmeri prema uzroku, gađa se samo posledica.

„Vi prekrijete bazične društveno-ekonomske probleme epifenomenom i onda se borite sve vreme protiv te posledice, a uzroci su tu, sve jači i jači baš zato što ih ne vidite. Opšta društvena klima je takva da komuniste smatraju rđavijim od fašista. Češće ćete na zidovima videti kukaste krstove nego petokrake, i to u Srbiji koja je u crno zavijena. I onda se zapitate kako je to moguće“, rekao je Bakić.

Ocenjuje da je to moguće jer je zaboravljen primarni neprijatelj zahvaljujući nacionalizmu kao savršenom pokriću.

„Vi ste ponosni zato što ste Srbin ili Srpkinja, a ne znate šta ćete sutra jesti. Ili radite u katastrofalnim uslovima i možda ćete pasti i poginuti na nekom gradilištu. To je apsolutna katastrofa“, upozorio je Bakić.

Na skupu antifašista iz regiona bilo je reči i o odnosu prema antifašističkoj prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i o mogućim odgovorima na desni ekstremizam, a sve u cilju postavljanja temelja Regionalne antifašističke platforme.

Dvodnevni skup u Beogradu organozovali su Društvo za održivu budućnost – Koraci iz Beograda i brojne partnerske organizacije, uz podršku Balkan civil society deveopment network i Građanskih inicijativa.

Dalibor Stupar (Autonomija)

Tekst je objavljen uz podršku regionalnog projekta jačanja mehanizama tranzicione pravde koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj teksta je isključivo odgovornost portala Autonomija i ne odražava nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ili Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Pred novosadskim ligašima odluka o “komunalnoj koaliciji”: Kuda dalje?

Gradonačelnik Miloš Vučević pre nešto manje od mesec dana rekao je da bi mirno prihvatio da LSV izađe iz “komunalne koalicije”, dok LSV ne otkriva svoje planove

Published

on

By

U odgovoru za 021.rs portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton navodi da se o takvim pitanjima razgovara na sednici Gradskog odbora LSV-a.

“Po Statutu Lige socijaldemokrata Vojvodine odluke o lokalnim koalicijama donose organi gradskih organizacija. Tako i u slučaju Novog Sada, odluku donosi Gradski odbor LSV NS. Po informacijama koje imam, sednica ovog odbora očekuje se u septembru“, navodi Marton za 021.rs.

Dodaje da Liga “nikad neće odustati od svojih vrednosti i definisanih ciljeva, ni po koju cenu”.  

Na dodatna pitanja 021.rs, koja se odnose na izostanak sa sednice na kojoj se glasalo za novi Generalni urbanistički plan, prisustvo članova stranke na protestu “Buna protiv mafije”, kao i stavovima gradskih čelnika koji se kose sa proklamovanim vrednostima Lige, Marton nije odgovarao. Kako je rekao, sve je jasno iz kratkog odgovora na prvo pitanje o budućnosti “komunalne koalicije”. 

Miloš Vučević je, s druge strane, bio konkretniji kada je rekao da je njemu “svejedno kakve odnose LSV želi da ima sa njima (SNS) i da ne razmišlja o tome da li će se isti promeniti”, nakon poslednje sednice, kada odbornici LSV nisu bili u sali i time jedini iz vladajuće koalicije nisu podržali donošenje ovog spornog urbanističkog dokumenta. 

“Kakve oni odnose žele da imaju, mi ćemo ih takve prihvatiti. Ako žele da su na odmoru, mogu da budu na odmoru. Ako hoće da izađu iz koalicije, prihvatam da izađu iz koalicije. Ako hoće ponovo da uđu, ponovo ću da ih prihvatim. Nikakav problem nije, jer nije pravljena skupštinska većina matematikom, nego politikom. Sve sam ovo preživljavao 2012/13. Ako žele da budemo svi u koaliciji, bićemo svi, ako ne žele, opet sve najbolje jedni o drugima. Od njih čekam predlog ako treba da redefinišemo odnos u koaliciji. Potpuno sam spokojan i o tome ne razmišljam”, kazao je Vučević. 

Pitanja o mogućem raspadu “komunalne koalicije”, koja svako malo iskrsnu, poslednji put su se dakle pojavila kada Liga nije glasala za GUP, pa je čak i nakon protesta postavila pitanje “ko je tukao Novosađane i da li je došlo do prekomerne upotrebe sile”. 

Najkonkretnije mišljenje o tome da li je LSV-u mesto u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom više puta je iskazivao Pokret socijalista. Oni su poslednji, ali ne i prvi, put tražili da LSV bude izbačen iz gradske vlasti u julu 2022. godine i to upravo nakon toga što je LSV zatražio da se utvrdi ko je činio nasilje na protestu. 

U Pokretu socijalista su naveli da Nenad Čanak “roni suze nad akcijom policije koja je branila ustavni poredak, ali i sigurnost odbornika, kao i državnu imovinu”. Svoje koalicione partnere, jer i PS učestvuje u gradskoj vlasti, nazivaju “kukavicama” i “dvoličnjacima” koji su “bili dovoljno pokvareni” da ne dođu na sednicu i ne podrže GUP, “ali i dalje primaju plate i tove se od budžetskih para grada protiv kojeg se bore”. 

U saopštenju punom uvreda i oštrih kvalifikacija karakterističnih za stranku koju predvodi Aleksandar Vulin, poručili su da ligaši moraju biti “odstranjeni iz Gradske kuće”, navodeći da nemaju pravo da budu deo gradske vlasti. 

Poslednji put se “komunalna koalicija” ozbiljnije poljuljala na jesen 2021. godine. Tada je inicijalna kapisla za talas kritika upućen zajedništvu SNS-a i LSV-a bila kada se lider Lige, Nenad Čanak, zalagao da građani mogu da se izjasne kao Vojvođani, ali i kada je za vreme turbulentnih odnosa između Srbije i Crne Gore, posećivao Cetinje.

I tada je Pokret socijalista zahtevao isključenje Lige iz gradske vlasti. Dveri su kritikovale SNS zbog toga što na jednom nivou kritikuju LSV, dok na lokalnom sarađuju sa njim, a ovaj pokret podneo je i krivičnu prijavu protiv Nenada Čanka. Zahtevima za isključenje Lige tada su se priključile i Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije koje su koaliciju SNS-a i LSV-a nazvale “neprirodnim savezom”. 

Vučević je 2021. pokazao sličnu ravnodušnost kao i sada ističući da nema “trzavica” sa Ligom, dok je njegov zamenik Milan Đurić naveo da će, ukoliko ima interesa za nastavak saradnje, nastaviti da sarađuju.

Podsetimo da je LSV manjinski koalicioni partner u vlasti Novog Sada od 2016. godine, što se desilo na veliko iznenađenje njihovih glasača. Taj ceh je plaćen četiri godine kasnije, kada je podrška koju je LSV dobila od birača izašlih na glasanje bila manja od pet odsto. Za osam godina Liga je u Novom Sadu pala sa 26.000 na 6.000 glasova.

Ovaj “neprirodni savez”, kako su ga pojedini političari nazvali, obrazložen je time da se radi isključivo o “stvarima na lokalu” koje se tiču kanalizacije, vodovoda i saobraćaja, pa da tu ima malo politike.

Aleksandar Kravić (LSV) uz to je rekao i  da je uveren da su deo glasača “jednostavno razočarali u nekom njihovom isključivom viđenju politike”.

“Međutim, da li je u ovom gradu 2016. bilo bolje ili je bolje danas, u smislu svih onih komunalnih stvari za koje je zadužen grad, u čemu smo mi učestvovali kao deo vlasti koji je vodio određeni resor? To je suština stvari. Uvek to prvo treba gledati. Mi smo za ove četiri godine prošli bez ikakvih afera, problema. Bilo je nekoliko varnica, što je potpuno normalno, ali se to dešavalo u vezi sa nekim stvarima koje su pitanje ideologije, odnosno uključivala se politika. Sve drugo je bilo zdrav razum. Trudili smo da zajedno uradimo koliko god možemo. Uveren sam i da je jedan deo glasača razumeo šta smo zapravo uradili odlukom da učestvujemo u vlasti”, naveo je Kravić.

Iz Srpske napredne stranke retko su kritikovali ligaše, dok je LSV, u retkim prilikama ukazivao na to da se ne slaže u svemu sa najjačom partijom. To su činili uglavnom neprisustvovanjem sednicama ili suzdržanošću, kao što je to bio slučaj sa glasanjem za Generalni urbanistički plan ili sporni spomenik “Nevinim žrtvama 1944/45”.

Dragana Prica Kovačević

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/313861/Pred-novosadskim-ligasima-odluka-o-komunalnoj-koaliciji-Kuda-dalje.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vlada dala ponudu poljoprivrednicima, glavni zahtevi nisu ispunjeni

Potpredsednik udruženja poljoprivrednika “Stig” Milan Marković rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i da će večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste. Predsednik udruženja Nedeljko Savić rekao je da je Vlada izašla sa određenom ponudom i da će o njoj biti obavešteni članovi udruženja

Published

on

By

„Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku“, kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

„To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

Šta su poljoprivrednici tražili, a šta im je ponuđeno

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta bude 700 evra, ali je Vlada ponudila 535 evra plus PDV.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količino do 60 litara po hektaru.

Kako je objasnio Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, taj novac bi se poljoprivrednicima isplatio unapred i oni bi s njim mogli da kupuju gorivo na pumpama.

Vlada se složila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

„Mi smo predložili da se ukine marža trgovačkim lancima, to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima. Mi smo tu pokušali da nađemo mesto što se tiče pomaka cene“, rekao je posle sastanka Nedeljko Savić.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Upitani da li su ovo bili samo kratkoročni zahtevi ili se oni odnose i na sledeću godinu, Adamović je kazao da poljoprivrednici imaju zahteve i za narednu godinu, a to su uvođenje plavog dizela do 100 litara po hektaru, za koji bi mogla da se prijave gazdinstva površine do 100 hektara.

„Tražili smo 300 evra subvencije. Da se povećaju subvencije kako bi pokušali da se približimo makar poljoprivrednicima u okruženju“, rekao je Adamović.

On je dodao da će poljoprivrednici nastaviti protest ako im se ne dopadne ponuda Vlade.

N1 Srbija, Tamara Urošević

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/vlada-dala-ponudu-poljoprivrednicima-nije-ispunjen-nijedan-zahtev/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Novi premijer Srbije mogao bi da dođe iz Vašingtona?

U najužem krugu kandidata Srpske napredne stranke za mandatara nove Vlade i budućeg premijera Srbije razmatra se i ime Marka Đurića, aktuelnog ambasadora Srbije u Vašingtonu, saznaje Danas nezvanično iz političkih krugova

Published

on

By

U slučaju da se predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić odluči da poverenje za sastav vlade dodeli Đuriću, dosadašnja premijerka Ana Brnabić takođe ne bi ostala bez fotelje, već bi dobila ministarsko mesto, i to najverovatnije na čelu srpske diplomatije, tvrde naši izvori.

Konsultacije za novi tim izvršne vlasti započete su početkom ove nedelje, a prva dva dana sastajanja bila su rezervisana za dogovore unutar Srpske napredne stranke, koja će predložiti ime mandatara na osnovu većine koju ima u Narodnoj skupštini.

Po završetku konsultacija iskristalisalo se nekoliko imena koja važe za najozbiljnije predloge za mandatara, od kojih će šef naprednjaka izabrati jednog u narednim danima.

Osim Ane Brnabić, koja se prethodnih dana pominjala u medijima kao gotovo jedino rešenje, naši izvori navode da je i dalje u opticaju i mogućnost da premijersko mesto dobije Marko Đurić.

Sa Đurićem se nedavno sastao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, i to u Kolumbiji u kojoj je Đurić takođe ambasador na nerezidencijalnoj osnovi, tokom inauguracije novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

Na objavljenim snimcima posete vidi se da je sa Selakovićem bio i srpski ambasador Đurić, a tom prilikom Selaković je preneo novom predsedniku Kolumbije pozdrave i čestitke Aleksandra Vučića te ga pozvao u zvaničnu posetu Srbiji.

O mogućnostima za ovakvo unapređenje Đurića spekulisalo se i ranije, nakon što je Đurića primio lično predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, što je u diplomatskim krugovima protumačeno kao značajna podrška ambasadoru Srbije i na ličnom planu.

Đurić je, naime, u aprilu ove godine, samo nekoliko dana nakon što su u Srbiji održani izbori na svim niovima, imao čast da se upiše u knjigu gostiju Bele kuće i da ga tamo dočeka lično Bajden.

Tu čast, u ovdašnjim diplomatskim krugovima tumačili su kao „neočekivan uspeh“ mladog Đurića koji se u Americi pokazao sposobnijim i vrednijim nego što mu se pridavalo značaja po odlasku u Vašington.

Kao jedna od mogućnosti za napredovanje Đurića tada se pominjao upravo ulazak u uži krug kandidata za mandatara nove Vlade Srbije, koji bi mogao da odnese prevagu „ukoliko predsednik SNS i Srbije Vučić donese odluku da u daljem razvoju geopolitičke situacije treba da intenzivira saradnju sa Zapadom. Tu će mu Đurić biti najdragoceniji“, kako su tada tvrdili Danasovi izvori.

Osim toga što je stekao vredne kontakte na Zapadu, Đurića za premijersko mesto može da kandiduje i to što je prethodno obavljao funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, te je dobro upoznat u odnose Beograda i Prištine koji se trenutno sve više zatežu i mogli bi da budu jedna od tema u fokusu nove Vlade.

O svemu ovome će Vučić odlučiti kada završi razgovore sa strankama koje mogu da obezbede dodatne glasove njegovoj poslaničkoj grupi u Skupštini. To su stranke koje su svojim glasovima podržale i izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine – koalicija SPS-JS, SDPS, PUPS i SVM.

U slučaju izbora predsednika Vlade, procedura je takva da stranka koja ima većinu u Skupštini daje mandat jednoj osobi da sastavi Vladu, ali mandatar mora za to da dobije i glasove podrške 126 od 250 narodnih poslanika.

Ambasador u više od 10 zemalja

Đurić je na mestu ambasadora u SAD od oktobra 2020. godine, odnosno sada je negde na polovini mandata koji inače traje tri do četiri godine, ali to ne znači da ne može biti ranije opozvan ukoliko se za njega sprema važnija funkcija. Ono što se možda previđa i nedovoljno važnosti zavređuje u domaćoj javnosti, jeste da je Đurić tokom „službovanja“ u SAD pored toga postao i ambasador Srbije na nerezidencijalnoj osnovi u više od 10 zemalja – Kolumbiji, Surinamu, Belizeu, Antigvi…

Aleksandra Popović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/novi-premijer-srbije-mogao-bi-da-dodje-iz-vasingtona/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Saopštenje narodnih poslanika koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ od 11. 08. 2022. godine

Ukinuti Zakon o rehabilitaciji i poništiti sve pravne posledice njegove primene

Published

on

By

Ukinuti Zakon o rehabilitaciji i poništiti sve pravne posledice njegove primene

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine se ne utvrđuje da li je Nikola Kalabić naređivao ili je i učestvovao u vršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje da li je imao pravično suđenje. Međutim, svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi saradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani.

Isto se desilo i sa Dražom Mihailovićem, i ako ovaj zakon ostane na snazi rizikujemo da svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostanu neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivice.

Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora, napraviti pobednike i zato će narodni poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ predložiti ukidanje ovog zakona ali i svih njegovih posledica a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donete.

Aleksandar Olenik, narodni poslanik

Tomislav Žigmanov, narodni poslanik

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Udruživanje protiv spornog spomenika fašistima

“Biće sprovedene konkretne akcije, kako institucionalne tako i vaninstitucionalne”

Published

on

By

Gradski odbor Zajedno inicirao je za večeras sastanak sa svim pravim opozicionim strankama, neformalnim i formalnim udruženjima i pokretima građana koji su antifašističkog i građanskog karaktera na kojem bi trebalo da bude dogovoren plan delovanja protiv namere gradskih vlasti da podigne sporan spomenik „Nevinim žrtvama 1944/45 godine“.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće, paralelno sa tim u planu je i pokretanje peticije kako bi se građani i formalno usprotivili ideji da se podigne spomenik, kako kažu, osvedočenim fašistima, osuđenim ratnim zločincima i kolaboracionistima iz tog perioda.

Predsednik GO Zajedno Novi Sad Radivoje Jovović ocenio je da je prikupljanje potpisa neophodno kako bi se veoma jasno delegitimizovalo postavljanje tog spomenika, a ukoliko se desi da spomenik bude postavljen ranije, u dogovoru sa širokim frontom stranaka, organzacija civilnog društva i istaknutih antifašista biće sprovedene konkretne akcije, kako institucionalne tako i vaninstitucionalne.

Jovović je podsetio i da je Novosadska racija najstravičniji zločin na ovim prostorima te da su u njoj učestvovali zločinci iz redova hrvatske, srpske i mađarske nacije.

– Nijedan od tih zločina ne pripisujemo nijednoj nacionalnoj zajednici, ali ukazujemo da je reč o stravičnim zločinima koji su činjeni u ime tih nacija od strane tih konkretnih  fašista. Mi smo ovde da se borimo protiv bilo čijeg fašizma – rekao je Jovović. Ponovio je da je izgradnja spomenika rezultat saradnje nacionalističkih opcija na gradskom ali i državnom nivou, s ciljem realizacije vizija „mađarskog sveta“ i „srpskog sveta“, kojima se Aleksandar Vučić i Viktor Orban dodvoravaju svom nacionalističkom biračkom telu.

Jovović je ocenio i da je na delu promovisanje nacionalnog populizma s ciljem razjedinjavanja građana, narušavanja solidarnost zajednice i skretanja pažnje sa svih važnih društvenih i ekonomskih problema koji nas okružuju. Istovremeno se, dodaje, rehabilituju zločinci i ideologije mržnje i sprovodi pojava koja se naziva anti-antifašizam.

– Time što se relativizuje antifašistička i narodnooslobodilačka borba na ovim prostorima, time se, zapravo, teže kompromitovati, satanizovati, demonizovati političke partije, stranke i pokreti levice. Dakle, one opcije koje su za socijalnu pravdu, za radnička i socijalna prava i koje jedine mogu da dovedu u pitanje trenutni odnos političke i ekonomske moći, odnosno eksploatacije i potčinjavanja ljudi moći i prljavim interesima nekolicine ljudi u ovom društvu – zaključio je Jovović.

Komentarišući najavljenu izgradnju memorijalnog centra posvećenog žrtvama Racije, Jovović je rekao da se radi o podlom i prilično smešnom pokušaju gradskih vlasti da se iskupe.

– Oni jednostavno imaju posao koji moraju da obave. Ne mogu da tvrdim kakvi su materijalni interesi u pozadini, ali više su nego očigledni politički interesi. Podići jedan antifašistički spomenik nakon jednog fašističkog spomenika, to ih ne spašava – naveo je Jovović.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/udruzivanje-protiv-spornog-spomenika-fasistima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Požar u okolini Rafinerije u Šangaju

Ovog poslepodneva izbio je požar u okolini Rafinerije i skladišta gasa u Šangaju

Published

on

By

Gori nisko rastinje, na velikoj površini.

Vatrogasci su na terenu i gašenje požara je u toku.

Prema saznanjima 021.rs, nema povređenih.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronika/313782/FOTO-VIDEO-Pozar-u-okolini-Rafinerije-u-Sangaju.html

Continue Reading

Trending