Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Putinova tvrdnja o sličnosti Donbasa i Kosova krije neprijatnu poruku Srbiji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu ranijeg presedana o nezavisnosti Kosova poslao je i određene poruke Srbiji, saglasni su sagovornici Euronews Srbija

Published

on

Copyright Tanjug AP/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu ranijeg presedana o nezavisnosti Kosova poslao je i određene poruke Srbiji, saglasni su sagovornici Euronews Srbija

Pre početka invazije na Ukrajinu, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 21. februara akt o priznanju nezavisnosti separatističkih LNR i DNR koje se nalaze u regionu Donbas. Nakon više od dva meseca ruske invazije na Ukrajinu, Putin sada navodi da proglašavanjem nezavisnosti ovih teritorija nije prekršeno međunarodno pravo, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali”, rekao je Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Dodao je da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti “jer je presedan stvoren”.

Upravo zbog ranijeg stava Rusije u međunarodnim institucijama da ne prizna nezavisnost Kosova, ova izjava sada može da se tumači i kao svojevrsna poruka Srbiji u trenutku kada se Beograd nalazi pod pojačanim pritiskom Zapada da uvede sankcije Kremlju.

“Na određen način ta poruka može da se čita i kod nas, treba obratiti pažnju da se odnosi na činjenicu da Rusija, a i veliki deo javnosti i zvanične politike Srbije smatra da neulazak Kosova u UN drže u svojim rukama. Tako može da se tumači poruka i na način: ‘Evo vidite, ako ne budete kooperativni, preduzimate nešto protiv Rusije, ja mogu da dignem ruke od Kosova i ono može da ode od Srbije’. Rusija je uvek govorila da ima principejelan stav da neće odstupiti od međunarodnog prava, ali kada to uporedite sa izjavom, to su međusobno kontradiktorne izjave”, kazao je komentarišući izjavu Putina bivši diplomata Srećko Đukić.

Kako je Đukić naveo za Euronews Srbija, ovim izjavama se samo otežava Srbiji stuacija oko Kosova i pregovori koji će o tom pitanju morati da uslede. Sa druge strane, objašnjava, Putin je prvenstveno jasnu poruku poslao i Zapadu, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama.

“To može da se čita tako da poručuje da to što su oni radili sa Kosovom i Metohijom, on radi u Donjeckoj i Luganskoj republici. On time poručuje da i on može da pravi presedane u međunarodnim odnosima i međunarodnom pravu. To je jaka i jasna poruka”, navodi Đukić i dodaje da time Zapadu daje još jedan argument.

On navodi da je Putin je stvorio “čitav grozd” samoproklamovanih državica oko Rusije i u tom smislu Kosovo je upotrebljavao više puta.

“Putinovo pozivanje na Međunarodni sud pravde nije pravno korektno”

Da je Putin želeo da pošalje poruku Srbiji o zavisnosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija smatra i advokat Slobodan Doklestić. On je za Euronews Srbija naveo da ova izjava može biti prikrivena poruka iz Rusije u kontekstu odluka koje treba doneti i značaja ruskog veta  u SB UN.

Takođe, gledajući iz pravnog aspekta, Doklestić naglašava da “pozivanje na Međunarodni sud pravde nije pravno korektno”.

“MSP je dao savetodavno mišljenje koje nije obavezujuće gde nije navedeno da je Kosovo nezavisno, već samo da dokument pod nazivom Deklaracija nezavisnosti donet na Kosovu nije predmet međunarodnog prava zato što je u pitanju dokument grupe građana na Kosovu i da tako ne može ni kršiti međunarodno pravo”, rekao je Doklestić i dodao da “velike sile prvo gledaju svoj interes pa tek onda interes drugih”.

On ističe da nema dvojbe da je Putin dobro svestan toga i posledica koje može da ima po Srbiju. Takođe, Srećko Đukić navodi i da se eventualno priznanje Kosova neće dogoditi odjednom i da to može biti rezultat širih dogovora.


“Rusiji nije sad u interesu da prizna Kosovo. Politika velikih država je da se takve stvari rešavaju u paketu, kada se i još neke druge stvari rešavaju. Ne verujem da će Rusija to da učini jednostrano, a da ne dobije kontra uslugu, jer su velike države spremne na trgovinu sa velikim državama. Rusija može da upotrebi argument Kosova u saradnji sa Zapadnom i to će se desiti možda onda kada joj bude najkorisnije”, zaključio je Đukić.

Stav Putina o Kosovu treba da bude “otrežnjenje” za svakog čoveka

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, smatra da je Rusija pitanje Kosova oduvek tretirala kao presedan u svoju korist i da je Putin to pokazao u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, legalizacijom nezavisnog statusa republika Donjecka i Luganska po principu Kosova. Janjić kaže da Putinov stav nije iznenađenje za poznavaoce ruske politike prema Balkanu i Srbima.

“Za razliku od Zapada koji je govorio da je Kosovo jedinstveni slučaj, Rusija je odmah to tretirala kao presedan u svoju korist i sada je Putin i rekao Guterešu da legalizuje Donjeck i Lugansk po principu Kosova”, kazao je Janjić za Tanjug.

On je naveo da je Putin “očigledno zaboravio” da je na poziv Vojislava Koštunice i Borisa Tadića blokirao UN da donesu odluku, sa ciljem da se promeni Rezolucija o Kosovu.

“Nije on ubedio Gutereša, on dobro zna da to nije po povelji UN. To je još jedan dokaz za one koji tvrde da je veliku korist nama učinila Rusija što je blokirala promenu Rezolucije i što je u to pozvala Kinu, a nije nam učinila nikakvu uslugu, vezala je noge i ruke beogradskim političirama, a sebi je sačuvala pravo da trguje sa Kosovom”, smatra Janjić.

On smatra da takav stav Putina o Kosovu treba da bude “otrežnjenje” za svakog čoveka, te da Srbiji jedino preostaje politika normalizacije, kao i priznavanje realnosti u kojoj postoji i Kosovo.

Čović: Nije nam Putin “zabio nož u leđa”

S druge strane, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju (KiM) Nebojša Čović je za Tanjug rekao da izjavu predsednika Rusije vidi kao “našu realnost” i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom “zabio nož u leđa” Srbiji.

“Ne bih poredio i ne mislim da su isto KiM i Lugansk i Donjeck. Suštinska razlika je da KiM ima jednu specifičnost, odnosno, postoji rezolucija SB UN i najviše međunarodne insitucije su potvrdile da je KiM sastavni deo Srbije. Drugo je što se to godinama dezavuiše i što oni koji su to potvrdili rade suprotno i direktno pokazuju da žele da otmu deo teritorije Srbije”, kaže Čović

Sličnog stava je i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski. Ona je nakon sastanka delegacije stranke s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan – Harčenkom kazala da je takvom izjavom ruski predsednik ukazao i na licemeran pristup zapadnih političkih centara kada je u pitanju teritorijalni integritet zemalja članica UN.

Proglašenje nezavisnosti i odluka MSP

Podsećanja radi, prištinska skupština usvojila 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti i jednostrano proglasila nezavisnost Kosova. Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od Međunarodnog suda pravde mišljenje o ovom postupku. Pitanje je glasilo: Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova kosovske skupštine u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Nakon razmatranja odluke, Međunarodni sud pravde dao je u julu 2010. savetodavno mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada rekao je da se sud izjasnio da je nadležan za to pitanje. To, prema njegovim rečima, ne znači da sud treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost.

Prethodno je pred MSP u decembru 2009. održana višednevna rasprava, u kojoj je mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznelo 29 delegacija. Tada je ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, između ostalih dala i Rusija.

Tijana Krnjaić

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/46463/putinova-tvrdnja-o-slicnosti-donbasa-i-kosova-krije-neprijatnu-poruku-srbiji/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Vlast da ne širi mržnju prema susedima!

Vojvođanska partija je pozvala danas vlasti u Srbiji da prekinu sa huškanjem i širenjem mržnje prema susednim zemljama.Kako je navedeno u saopštenju te stranke, nakon odluke Evropske unije da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom Janafom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su za takvu odluku direktno optužili Vladu Republike Hrvatske

Published

on

By

Vojvođanska partija ukazuje da Hrvatska, iako članica EU, nema tako jak uticaj u Evropi da bi mogla sama tako nešto da uradi.

“Aleksandar Vučić mora da shvati da ne može više da sedi na dve stolice i da mora da odluči na koju će stranu. Jedini ispravan put je onaj ka članstvu u Evropskoj uniji i uvođenje sankcija Rusiji”, istakla je u saopštenju potpredsednica Vojvođanske partije Dragana Santrač.

Dodala je da vlast mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i “da prestane da optužuje druge za svoje greške i pogrešne poteze koje vuče u spoljnoj politici i odnosu prema Evropskoj uniji i zemljama članicama EU”.

“Ta nacionalistička i ratnohuškačka politika je ono što SNS i njegove satelite održava na vlasti. I vreme je da se s tim prestane”, poručila je Santrač.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjanska-partija-vlast-da-ne-siri-mrznju-prema-susedima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Nekoliko desetina građana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo, javila je RTS

Published

on

By

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

(Danas, foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Nekim pojedincima je bitnija mržnja prema LSV, nego borba protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu

Published

on

By


Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma.
Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada.
LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.
U borbi protiv fašizma svi moramo biti ujedinjeni, jer je ta borba jedini garant stvaranja zdravog i demokratskog društva.

Marko Lutkić

Gradski odbor LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Antifašistički skup u organizaciji LSV

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci

Published

on

By

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sin Jorgovanke Tabaković imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine

Nikola Tabaković ove nedelje je imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Tabaković je tako postao jedina osoba koja je, pored direktora, ovlašćena da samostalno zastupa Razvojni fond Vojvodine, piše na portalu Agencije za privredne registre (APR)

Published

on

By

Nikola Tabaković u telefonskom razgovoru sa novinarkom Nove ekonomije nije želeo da odgovori da li je u srodstvu sa guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS).

On nije odgovorio ni na SMS poruku sa istim pitanjem, niti je odgovorio na kojoj se funkciji u okviru Razvojnog fonda nalazi.

Nova ekonomija je poslala zahtev i Narodnoj banci Srbije i Razvojnom fondu AP Vojvodine sa istim pitanjem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Međutim, brojni podaci do kojih je Nova ekonomija došla ukazuju da je Nikola sin guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković. Isto su potvrdili i nezvanični izvori našeg portala.

Naime, u biografiji Jorgovanke Tabanković navodi se da ima sina Nikolu.

On je dospeo u žižu javnosti nakon incidenta u Novom Sadu 2015. godine, kada je navodno došlo do sukoba između njega i advokata Nemanje Aleksića.

Takođe, Nikola Tabaković ima i privatnu firmu koja ima registrovano sedište na istoj adresi u Novom Sadu koju je i guvernerka Tabaković prijavila za svoju ličnu adresu 2008. godine, kada je bila na listi Srpske radikalne stranke za narodne poslanike.

U katastru nekretnina, navodi se da je Nikola Tabaković sada jedini vlasnik istog stana, da je srednje ime njegovog oca isto kao i ime preminulog supruga guvernerke.

U objavama na društvenim mrežama i u komentarima na medijske objave komentarisali da je sin guvernerke zaposlen u Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Delatnost Razvojnog fonda je odobravanje kredita, trgovina hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pracvnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, navodi se na sajtu ove institucije.

Razvojni fond nema status agencije ili posebnog pookrajinskog tela, već je u pitanju društvo sa ograničenom odogovornošću.

Nešto više od petine vlasništva nad Razvojnim fondom Vojvodine ima država, dok preostalih 78 udela poseduje Autonomna pokrajina Vojvodine.

Razvojni Fond obavlja poslove koji se odnose na: odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova (uključujući i konverziju potraživanja), i druge poslove u skladu sa zakonom.

Razvojni fond je osnovan u februaru 2013. godine. Direktor Razvojnog fonda Vojvodine je Goran Savić.

Katarina Baletić

izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sin-jorgovanke-tabakovic-nbs-imenovan-za-zastupnika-razvojnog-fonda-vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Od 1. novembra Srbija više neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a članovi državnog vrha juče su za to optužili Hrvatsku, iako se još polovinom ove godine znalo da na jesen nećemo moći da nabavljamo taj ruski energent

Published

on

By

Sagovornici “Nove” navode da zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije nije sankcija Srbiji već NIS-u koji je većinski u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft, te da zbog neprilagođavanja spoljnoj politici EU, odnosno neuvođenju sankcija Rusiji Srbija može da trpi i neke druge posledice.

Još polovinom prošle godine znalo se da Srbija od početka novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra i optužujući hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Foto: A.K./ATAImages

“Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu”, rekla je Brnabić, dodajući da je ostala nafta 20 odsto skuplja od ruske.

Njoj je zasmetalo što je iz zabrane uvoza izuzeta Bugarska, gde posluje takođe ruski Lukoli.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da Lukoil i NIS nisu ista stvar – da je Lukoil ruska privatna kompanija, dok je Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a ruska držvna monopolska kompanija.

„To su različite stvari i to je različiti odnos prema ruskoj državnoj i prema privatnoj kompaniji. Takođe, Bugarska je članica EU, Bugarska podržava sve sankcije EU. Bugarska osuđuje rusku agesiju u Ukrajini i konkretno, a ne samo načelno. Mi sve to nismo“, navodi Đukić.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da zabranom uvoza nafte iz Rusije neće biti nekih bitnih posledica po Srbije, ako neko ne zloupotrebi ovu odluku, misleći na vlast u Srbiji i Gaspromnjeft. Kako kaže, ta odluka je davno najavljivana, a srpske rafinerije su i do sada prerađivale većim delom naftu koja nije ruskog porekla, već iračku, kazašku, libijsku…

Na pitanje “Nove” da li možemo da trpimo još neke posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Đukić navodi da treba videti koji je paket EU u pripremi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Sigurno je da će Brisel pratiti postupke i ponašanje Beograda i da će na osnovu toga suditi i donositi odluke. To znači da iz već postojećeg korpusa tog ogromnog broja sankcija koje postoje može vrlo lako da se neke od tih primene i na Srbiju. U javnosti su se do sada pominjale od viznih, preko finansijskih, do zabrane investiranja. To je sve u opticaju” kaže sagovornik “Nove”.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, ističe da Srbija nije pod sankcijama, već NIS.

„Protok ruske nafte kroz Janaf je pod sankcijama. Samim tim Srbija koja je jedino vezana za Janaf – i rafinerija nafta Pančevo i rafinerija nafte Novi Sad nemaju pristup. Postojao je period od šest meseci u kom je Srbija trebalo da se snađe za naftu. NIS je pod sankcijama, kao jedini veliki uvoznik kroz Janaf. Sankcije su za ruske firme“,- ponavlja Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

On dodaje da je Srbija na vreme razmišljala o tome da je jedini uvoznik ruska kompanija imala bi u međuvremenu neku novu kompaniju koja bi uvozila naftu i ne bi imala problem.

„Bila bi srpska, austrijska… čija god i možda bi mogla da prođe bez ovoga sada. U Srbiji je jedini uvoznik kroz Janaf NIS, koji je ruska kompanija. U vlasništvu Rusa je i uvoz i proizvodnja i promet. U Bugarskoj nije tako. Tamo je samo rafinerije u vlasništvu Lukoila, a najveći prodavac je privatna bugarska kompanija i sutra može da kupi iz koje god hoće kompanije naftu koja je ruska ili nije ruska“, kaže Štiplija za “Novu”.

Upitan da li možemo da očekujemo posledice neuvođenja sankcija Rusiji, on navodi da smo našim nečinjenjem već sami sebi napravili štetu.

„Nema ne treba EU ili neko da nas dodatno kazni. Možemo to i sami. Sve restriktivne mere koje donosi EU nisu uperene prema državama članicama, odnosno zemljama kandidatima, već isključivo protiv Rusije i ruskih kompanija za koje EU misli da učestvuju na neki način u finansiranju agresije na Ukrajinu. Mi možemo da snosimo neke druge posledice zbog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je na državama članicama da donesu tu odluku“, navodi Štiplija.

Predsednik Vučić je još u julu govorio da će država, ako bude morala, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika, dok traju sankcije, a vratiti kad prođu. To se nije dogodilo. Vučić je tada izjavio da pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima.

“NIS se mesecima priprema da uvozi nerusku naftu”

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da se u maju znalo da će Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit”.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Nataša Latković

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-srbija-pred-novim-sankcijama-eu-posle-zabrane-uvoza-ruske-nafte-sve-je-u-igri/

Continue Reading

Trending