Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Prva presuda u Srbiji za organizovanje učešća u ratu u Ukrajini

Srbija je ove godine donela prvu presudu za organizovanje učešća u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini

Published

on

Zastava Rusije, Srbije i ruske mornarice (na fotografiji, 13. mart 2014.) dok ruski vojni kamion prolazi kontrolni punkt na putu od Simferopolja prema Sevastopolju na poluostrvu Krim koji je anektovala Rusija 2014. godine.

Srbija je ove godine donela prvu presudu za organizovanje učešća u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

U presudi od 22. oktobra 2021. koji je Viši sud u Beogradu dostavio RSE po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, optuženi je proglašen krivim i osuđen na šestomesečnu kaznu zatvora u kućnim uslovima, bez elektronskog nadzora.

Ovo je prva presuda takve vrste u državi iz koje je, prema procenama koje je u izjavi od decembra 2018. dao ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič, više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani u sukobu koji je do sada odneo oko 14.000 života.

Više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani u sukobu: Oleksander Aleksandrovič (februar 2017.)

Sudovi u Srbiji su do sada vodili postupke samo zbog borbe na stranom ratištu, dok za organizovanje učešća niko nije odgovarao.

Optuženi je, kako se navodi u presudi Višeg suda, priznao krivicu. Sud je zatim po osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, doneo osuđujuću presudu.

U dokumentu, međutim, sud je identitet osuđenog sakrio time što je zatamnio sve detalje – od imena i prezimena, godine rođenja, adrese stanovanja, kao i imena drugih ljudi.

„Kriv je što je u periodu od 18.10.2014. godine pa do sredine novembra 2014. godine, u stanju uračunljivosti, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo i svestan njegove zakonske zabranjenosti, u nameri izvršenja krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi … podsticao druga lica na izvršenje ovog krivičnog dela i organizovao grupu lica za izvršenje ovog dela“, navodi se u presudi.

Infografika: Sve presude državljanima Srbije za učešće u ratu u Ukrajini

Plaćeni let do Moskve deo aranžmana

Osuđeni je, dalje se navodi, putem društvenih mreža kontaktirao zainteresovane borce u Srbiji da bi im zatim „putem mejla poslao avionske karte za let od Beograda do Moskve“. Njihova imena i prezimena su takođe zatamnjena u presudi.

Tada im je, stoji u presudi, dao podatke o njihovom daljem transferu od Moskve do Alčeska u Ukrajini koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, „kako bi navedena lica učestvovala u ratu – oružanom sukobu na teritoriji Republike Ukrajine“.

Dodaje se takođe da se okrivljeni „sam prethodno kao dobrovoljac priključio proruskim snagama“ na istoku Ukrajine, a da je zatim, u septembru 2014. zajedno sa drugim licem iz Kolumbije (čije je ime u presudi takođe zatamnjeno) osnovao paravojnu formaciju „Internacionalna brigada“ (Unité Continentale) sastavljenu od Srba, Francuza i Španaca.

U presudi se navodi da je osuđeni uhapšen 15. avgusta 2021. i da je iz pritvora pušten dva dana kasnije. Ne navode se, međutim, detalji o tome na koji način je uhapšen i da li se sam predao srpskim vlastima.

Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine (Donbas) od 2014. godine.

Rusija, koja poriče umešanost, isto godine je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, zbog čega je pod sankcijama Evropske unije (EU).

Sve presude po osnovu priznanja krivice

Učešće i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi krivično je delo od početka primene izmena Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora.

Međutim, sud je u ovom slučaju presudio kućni pritvor u trajanju od šest meseci, i to bez primene elektronskog nadzora, takozvane „nanogice“.

Samo za učešće u ratu u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Viši sud je u periodu od 2015. do 2018. godine doneo 32 osuđujuće presude, koje je takođe dostavio RSE po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Sve presude su donete po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest meseci osuđeno četiri osobe.

Šta je ‘Internacionalna brigada’?

Prema presudama koje je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu, dvanaestorica od trideset dvojice osuđenih, bili su članovi „Internacionalne brigade“ (Unité Continentale).

U dokumentu Generalnog tužilaštva Ukrajine iz 2018. koji je dostavljen na upit RSE stoji da je „Unité Continentale“ geopolitički ekstremno desničarski pokret, da je osnovan u leto 2014. u Beogradu i da iznosi kritike na račun EU i NATO.

„Unité Continentale“ je prisutan i na društvenim mrežama.

Na Fejsbuku (Facebook) ima oko 5.000 pratilaca, a u objavama podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina i iznose kritike na račun EU i NATO. Tokom godina su objavljivali video zapise proruskih boraca sa ratišta u Ukrajini.

U postovima koje objavljuju su česte i antimigrantske poruke, a posebnu pažnju posvećuju državama Zapadnog Balkana.

Tako za Kosovo, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, bez navođenja dokaza navode da je „okosnica islamizma i organizovanog kriminala“, kao i da je reč o „južnoj srpskoj pokrajini koju je konfiskovao NATO“.

Između ostalog, zagovaraju učešće Rusije u „rešavanju kosovske krize“, uprkos činjenici da zvanična Moskva blokira učešće Kosova u međunarodnim institucijama. Takođe pozivaju na pomoć Srbiji da povrati Kosovo.

U ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine, prema podacima nevladinog Fonda za humanitarno pravo ubijeno je više od 13.000 ljudi od kojih je oko 10.000 civila. Od tog broja više od 8.000 su albanski civili.

Crnu Goru u svojim postovima nazivaju „malom srpskom državom koju je oteo NATO“, što je česta retorika desničara u Srbiji i onih koji negiraju nezavisnost te države koja se od Srbija otcepila 2006. godine.

„Unité Continentale“ postoji i na Tviteru (Twitter), ali je poslednja objava iz 2014. godine.

U medijima se pominje i da su članovi te ekstremne desničarske organizacije učestvovali na antivladinim protestima „žutih prsluka“ koji su 2018. i 2019. potresali Francusku, i to kao kako se navodi „čuvari reda“ koji su štitili „žute prsluke od policijske represije“.

RSE je kontaktirao „Unité Continentale“ putem Fejsbuk naloga sa pitanjima o radu jedinice i presudi za člana te jedinice iz Srbije, ali odgovori nisu stigli do objave ovog teksta.

Ko su osnivači i članovi?

U medijima su se, uz „Unité Continentale“, pominjala imena dvojice francuskih državljana – Viktora Lente i Nikole Perovića, francuskih vojnih veterana.

Za Lentu se pisalo da je navodno otpušten iz vojske zbog svojih veza sa neonacističkom grupom poznatom po paljenju džamije na jugu Francuske 2008. godine, da bi kasnije otišao u Ukrajinu da se bori u okviru ekstremno-desničarske paravojne formacije „Unité Continentale“.

Lenta je 2014. godine govorio za ruske medije iz kako je navedeno Donbasa – istočne Ukrajine.

On je u video zapisu iz avgusta 2014. držeći pušku u rukama, rekao da je u Ukrajinu došao kako bi informisao građane Francuske o „stvarnosti tog rata, jer francuski mediji predstavljaju Rusiju kao agresora u Ukrajini“.

Na videu se, pored Lente, vide trojica naoružanih muškaraca.

Francuski mediji su 2014. pisali o Nikoli Peroviću, pripadniku Unité Continentale, koji kako su naveli ima dvojno srpsko-francusko državljanstvo, a prethodno je služio u francuskom bataljonu u Avganistanu.

Sam Perović je tada govorio za francuski Mond (Le Monde) o svom učešću u ratu u Ukrajini.

Perovića kao državljanina Francuske, srpskog porekla pominje i britanski BBC u tekstu iz 2014. i to kao bivšeg profesionalnog francuskog vojnika, koji se borio u Avganistanu.

RSE nije uspeo da utvrdi da li se presuda Višeg suda u kojoj je zatamnjen identitet osuđenog odnosi na Nikolu Perovića.

Državljani Srbije pod istragom u Ukrajini

Članovi paravojne formacije „Unité Continentale“, među kojima i šest srpskih državljana, 2018. bili su obuhvaćeni istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine.

U dokumentu koji je tada ukrajinsko tužilaštvo dostavilo RSE navodi se da su pod istragom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“.

Ukrajinsko tužilaštvo je tada objavilo da je reč o Zoranu Kljajiću, Stevan Miloševiću, Stefanu Ćelavom, Ivanu Mačkiću, Radomiru Počuči i Bratislavu Živkoviću.

Stevan Milošević je ranije za RSE potvrdio učešće u ovoj jedinici.

Istragom ukrajinskog tužilaštva bilo je obuhvaćeno i deset državljana Španije, 21 državljanin Italije, 11 državljana Francuske, jedan državljanin Moldavije, jedan državljanin SAD-a, dva državljana Finske, dva državljana Češke, jedan državljanin Belorusije i jedan državljanin Letonije.

autor: Mila Đurđević

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/ukrajina-srbija-strana-rati%C5%A1ta/31585510.html

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending