Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Prosvetari ne žele milostinju, već sistemsko rešenje: Ko će sve dobiti pomoć od 10.000 dinara zna samo predsednik Vučić

Ko će sve biti na spisku zaposlenih u prosveti koji će dobiti jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, pitanje je na koje pouzdan odgovor očigledno ima samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovu vest i saopštio u nedelju uveče

Published

on

Foto: Stefana Savić

Ko će sve biti na spisku zaposlenih u prosveti koji će dobiti jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, pitanje je na koje pouzdan odgovor očigledno ima samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovu vest i saopštio u nedelju uveče

– Nismo potvrdili da ćemo povećati plate prosvetarima, rekao sam da razmatramo. A dan nakon izbora su me napali. Sada kažem, prosvetari će primiti 10.000 dinara. Svih 133.000 će dobiti novčanu podršku između 1. maja i Vaskrsa, mi to možemo da izguramo i tu pokazujemo koliko smo odgovorni – istakao je Vučić, gostujući na TV Pink.

U resornom ministarstvu juče bez odgovora na pitanje Danasa da li će pomoć dobiti svi u resoru obrazovanja – od predškolskog do visokog, jer, kako kažu, čekaju zaključak Vlade. Da li je predsednik mislio i na predškolstvo, nisu nam odgovorili iz Predsedništa Srbije do zaključenja ovog izdanja Danasa.

S druge strane, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović, prenosi za naš list uveravanje resornog ministarstva da predškolstvo neće biti izostavljeno.

Navodi da su je iz Ministarstva prosvete zvali dva puta u toku jučerašnjeg dana i da su potvrdili da će novac biti isplaćen i zaposlenima u vrtićima, a zvanična potvrda sindikatu bi trebalo da stigne danas, zajedno sa zaključkom Vlade.

Jovanović kaže za da se po broju zaposlenih u toj delatnosti i predškolstvo ubraja u pomenutu cifru od 133.000 i da im je ministar prosvete Branko Ružić ranije obećao da neće biti izostavljeni.

– Na poslednjem sastanku 11. februara ministar nas je izvestio da je na sednici Vlade 1. februara izneo predlog za pomoć zaposlenim u obrazovanju i da su obuhvaćeni i zaposleni u predškolskim ustanovama. Uklapamo se u broj – kaže Jovanović.

Inače, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva prosvete, u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju radi nešto preko 144.000 zaposlenih, što se ne uklapa u brojku koji je pominjao Vučić, pa su se u nedostatku pouzdane informacije pojavile spekulacije da bi neke kategorije zaposlenih mogle da „ispadnu“ sa spiska.

Upravo to što predsednik Srbije opet izlazi iz okvira svojih nadležnosti, što resorno ministarstvo nema odgovor ko će sve dobiti novac, ali i što i dalje nema sistemskog rešenja za poboljšanje položaja svih koji su deo prosvetnog sistema, glavni je utisak Vesne Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Za ekonomistu Jurija Bajeca ovo je iznuđeno rešenje u nedostatku uređenog sistema plata u javnom sektoru.

– Kada jedanput krenete da remetite sistem plata u javnom sektoru, koji inače nije uređen na način kako bi trebalo i gde postoji čuveno pravilo da ljudi sa istim kvalifikacijama i istom intenzivnošću rada, bez obzira gde rade, moraju da imaju otprilike istu platu, onda imate ovakva rešenja. Srbija nije nikad napravila taj sistem, već rešava problem tako što ad hok prema trenutnoj situaciji i prema objektivnoj snazi pojedinih delova javnog sektora vrši povremene korekture, a ovo je jedna od takvih korektura. Pošto su zdravstvo i prosveta i najbolje organizovani i sindikalno povezani onda oni s pravom vrše pritisak, kad ne može da se uredi sistem. Pošto toga nema, uvode se privremena rešenja i sad će oni dobiti pomoć. Onda će se javiti neko drugi sa pitanjem „a zašto nismo mi“, pa neko treći i to tako ide u krug. To je prosto jedna praksa koja se vodi u nedostatku želje, spremnosti i političke volje da se sistem plata u javnom sektoru uredi – smatra Bajec.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da je dobro što će prosvetni radnici dobiti po 10.000 dinara, ali da to nije nešto čemu se treba radovati, jer je i dalje ključno pitanje zakonski obračunate zarade, a sve ostalo je „bacanje prašine u oči“.

– Nemam neku pozitivnu reakciju na to što Vučić daje milostinju od mojih para. Dajte mi platu koju sam zaradio. Da je plata u skladu sa zakonom nastavnici bi primali po 110.000 dinara. Ovako im svakog meseca neko ukrade 50.000 dinara – ističe Kokot.

Branko Nikolić, profesor srpskog jezika i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ u Užicu, najavljenu pomoć opisuje kao  sramotu i milostinju.

– Poslednji smo sektor kojeg su se setili. Ako su to već hteli da urade, morali su mnogo ranije. Osim toga, ako se prisetite kakve zahteve su prosvetari koji su štrajkovali u martu imali, jasno vam je koliko je to smešno. Već sedam godina ih podsećamo šta nam sve duguju, a sada dobijamo milostinju – navodi Nikolić.

Dražen Marić, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, kaže za Danas da je svaka pomoć obrazovanju i prosvetnim radnicima uvek dobrodošla, ali da smatra da to država ne bi trebalo da radi ad hok, već sistemski.

– Trebalo bi iz budžeta neka značajnija sredstva uložiti u sektor obrazovanja, pre svega u poboljšanje materijalne situacije prosvetnih radnika –  navodi Marić.

Prema njegovim rečima, biti prosvetar, odnosno učitelj, nastavnik ili profestor, jedan je od tri temeljna stuba svakog društva, uz lekare i policajce, te da bi država, pored svih opterećujućih faktora koji su poslednjih godina prisutni u funkcionisanju državnog budžeta, trebalo da vodi računa o ulaganjima u obrazovanje.

On dodaje da je u ovom trenutku najvažnije da iznos potreban za ulaganje u prosvetu bude na zadovoljavajućem nivou.

– To podrazumeva ne samo plate zaposlenih, nego i mokre čvorove po školama. Jedan civilizacijski nivo 21. veka, da sve škole u Srbiji budu na nekom civilizacijskom nivou. To naravno da u ovom trenutku ne može biti kao što je u visoko razvijenim zemljama, ali treba težiti tome. Mislim da se sredstva iz državnog budžeta često prelivaju i presipaju na neke druge projekte koji su ovako, rekao bih, vidljiviji u javnosti u smislu da su atraktivniji za promociju, a ovo je nešto što daje rezultate na srednji i dugi rok, pa se to najčešće negde na listi prioriteta stavlja pri kraju, što je velika greška – podvlači Marić.

Nastavnički prosjački šešir

Saša Milenić, nastavnik filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, smatra da bi metode sindikalne borbe u prosveti možda trebalo inovirati iskustvima urbane gerile, direktnom provokacijom javnosti.

– Akcija tipa: nastavnički prosjački šešir. Na prometnim mestima po varošima Srbije lokalno najprepoznatljiviji nastavnici bi javno prosili u suprotnoj smeni. Naravno da u prosveti ne postoji klasna svest, niti odvažnost za takvu akciju, baš kao što ni u društvu ne postoji saosećanje za njen status. Otuda, nema dileme da će učitelji i nastavnici obećanu pomoć predsednika primiti sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem. Sve drugo je laž – ističe Milenić.

Ministar da se pozabavi pravim problemima

– Najavljena novčana nagrada je dobrodošla. Možda bi se prosvetari više radovali smanjivanju obaveza koje na poslu imaju. Plan i program je preobiman, u odeljenjima ima mnogo dece pa je rad zbog toga, naravno, otežan. Đaci negoduju zbog preambicioznog nastavnog plana, a posledice trpe, isključivo nastavnici. Mislim da ministar prosvete treba da se pozabavi pravim problemima koje nastavnici imaju na poslu. Od nastavnika se očekuje da isprate sve novine koje se uvode, a vezane su za realizovanje nastave. Uostalom, i snimci koji se pojavljuju na društvenim mrežama, govore o tome u kakavom stanju je srpsko školstvo i kakav položaj ima nastavnik u srpskoj školi. Tih 10.000 dinara teško mogu to da poprave. Treba iz naših škola iskoreniti sve ono što se vidi, a prećutkuje. Tada bismo svi bili daleko zadovoljniji – kaže Sanja Milošević, nastavnica srpskog jezika iz Niša.

ekipa Danas

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/prosvetari-ne-zele-milostinju-vec-sistemsko-resenje-ko-ce-sve-dobiti-pomoc-od-10-000-dinara-zna-samo-predsednik-vucic/

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori u BiH: Od jasne opredeljenosti ka građanskoj BiH do “Veseli se srpski rode”

Izbori u BiH su koji su za nama pokazali su,kako se sumiraju rezultati, jasno opredeljenje ka građanskoj BiH. Barem u Federaciji BiH.

Published

on

By

Kod birača je prevladala borba za 2:1 u Predsedništvu u korist građanske BiH dakle što dalje od etniciteta.

To povrđuje i reizbor Željka Komšića na mesto člana Predsedništva iz redova Hrvata.

I.Š.M.

izvor: https://www.danas.rs/svet/region/izbori-u-bih-od-jasne-opredeljnosti-ka-gradjanskoj-bih-do-veseli-se-srpski-rode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šta će države regiona izabrati – borbu protiv inflacije ili protiv recesije?

Da li brinuti o ekonomskom rastu ili o inflaciji, čini se da je glavna dilema nosioca ekonomske politike zemalja u regionu.

Published

on

By

Nakon skoro jedne decenije, bar na ovim prostorima, u kojoj su fiskalna i monetarna politika imale isti cilj, tome je izgleda došao kraj.

Na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, imali smo priliku da na dva panela čujemo šta kažu ministri finansija, a zatim i guverneri centralnih banaka regiona, ali na žalost ne i Srbije.

U svakom slučaju problemi su skoro isti, visoka, uglavnom uvezena inflacija, ali ipak viša nego u evrozoni što ukazuje i na unutrašnje neravnoteže.

Nad javnim finansijama nadvija se tamni oblak visokih kamatnih stopa i sve skupljeg zaduživanja radi finansiranja budžetskog deficita. Kako doći do novca jeftinijeg nego što se može naći na tržištu, je ključni zadatak ministara finansija.

Sve to u situaciji kada spolja dolaze pretnje što od rata u Ukrajini, prekida u lancima snabdevanja, preskupim energetnima, podizanju kamatnih stopa od strane vodećih centralnih banaka i najava recesije u najvećim ekonomijama.

U ekonomiji često su prisutna tzv. samoispunjujuća proročanstva, odnosno izjave visokih funkcionera poput guvernera centralne banke ili ministra finansija o opasnostima od negativnih kretanja mogu da uzbune javnost i investitore pa da se onda opasnosti zbog toga zaista i materijalizuju.

Zato i ne čudi što su svi ministri mahom ukazivali na stabilnost svojih budžeta, na nizak javni dug i likvidnost u kasama.
Skoro svi ministri su se pohvalili rekordnim budžetskim prihodima ove godine, prema njihovim rečima „ne samo zbog inflacije“.

Guverneri su pak tvrdili da su naučili lekcije iz svetske finansijske krize 2008. godine i da su bankarski sektori očišćeni od trulih jabuka, da je likvidnost banaka sjajna, a kapitalna adekvatnost daleko iznad propisanih minimuma.

Ali sada imamo situaciju da centralne banke moraju da povećavaju referentne kamatne stope kako bi zaustavile rast cena, barem one robe koje nisu direktno pogođene ratom u Ukrajini i rekidom lanaca snabdevanja, ali cena toga je usporavanje ekonomije.

Na popularnost vlada država s druge strane neće dobro uticati da im ekonomije uđu recesiju, da ljudi ostaju bez posla ili da im plate i penzije obezvređuje inflacija.

Izjave o neophodnosti saradnje fiskalnih i monetarnih vlasti čini se dodatno su potcrtale ovaj dualizam.

Šta treba da bude prioritet jasno je poručila šefica Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balkan Stefani Eble.

„Monetarna politika mora da odigra svoju ulogu i to će imati implikacije i na budžet i na rast.
Monetarna politika mora da čvrsto zadrži inflaciju i u tom procesu zadrži potpunu nezavisnost ili se u suprotnom rizikuje manja efikasnost mera monetarne politike“, ocenila je ona na Samitu sa jasnom porukom da centrlane banke moraju obarati inflaciju nezavisno od Vlade koja bi možda želela manje restriktivnu monetarnu politiku.

„U pandemiji je monetarna politika dopunjavala fiskalnu politiku, ali sada
fiskalna politika mora da podrži monetarnu politiku“, je poruka ministrima finansija da ne podstiču tražnju povećanjima plata i troškarenjem i dodala da to znači
pre svega ograničenje tražnje.

„Biće potrebna fiskalna konsolidacija. Plate u javnom sektoru trebalo bi da se obuzdaju, jer pojačavaju pritisak na inflaciju pored pritiska na budžet. Bolje odobravati jednokratne bonuse nego povećanja plata“, rekla je ona.
Takođe je istakla da na široku beselektivnu budžetsku pomoć kakvu smo imali prethodne dve godine više neće biti gledano sa odobravanjem, već će se morati ciljati najugroženiji.

Na primer jdna takva široka mera pomoći je subvencionisana struja za sve.
„Ograničavanje cena struje ne samo da je fiskalno preveliki trošak nego ne podržava ni štednju struje“,, ocenila je ona. Takođe, savet MMF-a je i da se ne smanjuju porezi.

Za neke zemlje, a među njima su pre svega Srbija i Severna Makedonija koje trenutno pregovaraju sa Fondom za finansijski aranžman, u narednim godinama ovo neće biti samo saveti, već verovatno i uslovi za dobijanje novca.
Još direktnija je poruka guvernera Centralne banke BiH:

„Imamo privid da imamo dovoljno novca i da su budžeti puni, zbog inflacije, ali nisam siguran da će biti dovoljno novca za sve u budućnosti, uključujući i vraćanje dugova. Pitanje je da li sada ići u konsolidaciju ili zaduživanje, ali ne smemo u zaduživanje i potrošnju, jer to onda opet podstiče inflaciju“, ocenio je Softić.

Sa istovremenim globalnim usporavanjem privrednog rasta i visokom inflacijom otvara se začarani krug.

Kako je objasnio viceguverner Hrvatske narodne banke Mihael Faulend nakon mera pomoći u pandemiji države su smanjile fiskalni prostor za pomoć, a s druge strane, kada pređe pet odsto inflacija počinje da se hrani sama sobom. Tada centralne banke moraju da povećaju kamatne stope, jer je opasnost od visoke inflacije veća od hlađenja ekonomije.

„Kako kamatne stope idu na gore, budžet mora više da plaća za javne dugove, još je manji prostor u javnim finansijama da se pomogne domaćinstvima i preduzećima. Pored toga, ako je fiskalna politika nerazborita, sa visokim deficitom i javnim dugom, veće su kamatne stope na javni dug“, ocenio je on.

Ministri finansija čuvali su se pominjanja povećanja plata i penzija, mada većina zemlja u regionu ili plniara to do kraja godine ili je već sprovela.
U uslovima ogronih kamatnih stopa na obveznice oni se uzdaju u Svetsku banku, MMF, EBRD ili EIB i njihove niske kamate.

Zašto se manje rzmišlja o reformama, recimo efikasnijim javnim preduzećima objasnio je ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović kome glavobolju zadaje „četiri, pet preduzeća koja prave dubiozu od stotinak miliona evra“.

„Razmišlja se u izbornom horizontu koji je sad 1,5- dve godine. Politika gura da se prioritet daje kratkoročnim i vidljivim uspesima kao što su davanja građanima, povećanja penzija, dok reforme ostaju po strani. One traže ozbiljnu i stabilnu vlast koja će doneti reformske mere.

M. Obradović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/sta-ce-drzave-regiona-izabrati-borbu-protiv-inflacije-ili-protiv-recesije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Rumunska policija upala u sedište NIS Petrola u Temišvaru

Rumunska policija upala je u sedište NIS Petrola u Temišvaru u ponedeljak ujutru zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve.

Published

on

By

Brigada za organizovani kriminal obavlja pretrese u kancelarijama kompanije NIS Petrol i u domovima zaposlenih te kompanije u Temišvaru i Bukureštu, prenosi N1.

Iz kancelarija istražitelji su odneli nekoliko kompjutera i dokumenta.

Najmanje osam ljudi biće odvedeno na saslušanja u Direktorat za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma u Temišvaru.

U Bukureštu je policija upala u kuće dvojice zaposlenih u NIS Petrolu, osobe odgovorne za bezbednost IT sistema u Rumuniji i inženjera specijalizovanog za računare, a u Temišvaru su pretresi obavljeni u kancelariji šefa IT bezbednosti u filijali i zaposlenog u tom odeljenju.

Takođe, obavljene su provere u njihovim domovima, javljaju rumunski mediji.

Istražitelji govore o mogućem curenju osetljivih informacija u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa od 2014. godine u okrugu Timiš.

N1

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/318737/VIDEO-Rumunska-policija-upala-u-sediste-NIS-Petrola-u-Temisvaru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odžić: Vojvođani imaju pravo na svoj identitet

Nedavno je Vojvođanski klub zahtevao da se na popisu stanovništva, koji je počeo u subotu, omogući statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani

Published

on

By

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica, i Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije, gostovali su u Pulsu Srbije na Kurir televiziji gde su prokomentarisali ovaj zahtev Vojvođanskog kluba.

– Prema članu 47 ustava, građani Srbije mogu slobodno da se izjasne ili ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. To uopšte nije sporno. Ono što je sporno je namera određenih grupacija da termin Vojvođani uvrste među ostale nacije. Može da bude regionalna odnosno geografska pripadnost, ali termin Vojvođani nije nacija. To je apsolutno nedopustivo – rekla je Milica.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Ovde je cilj stvoriti novu naciju, podstaći separatizam u Vojvodini i otvoriti novo žarište. Takođe i da određena lica koja ne mogu da ostvare svoje političke ambicije posredstvom neke nove vojvođanske nacije imaju zagarantovana određena prava – rekla je Milica.

– Vi možete da kažete šta god hoćete. Imali smo raznih situacija da su ljudi svašta pričali, ali izgleda da sada kada ljudi kažu da su Vojvođani ili Vojvođanke to postaje predmet rasprave odnosno opiranje od strane velikosrpskih nacionalista, ali i od vlasti u Republici Srbiji. To je osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca – rekao je Odžić.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Mi smo insistirali na tome jer smo na prethodnom popisu imali žalbe građana da kada su im rekli da su Vojvođani po nacionalnosti odnosno Šumadinci, da mu je popisivač iz svojih nekih političkih ubeđenja rekao “to ne postoji, vi možete da se izjasnite kao Srbin, Mađar i ono što su tradicionalni narodi”. Što on to prvo ne sme da radi jer je to njegovo ustavno pravo kako će da se izjasni – rekao je Odžić.

Odžić je takođe dodao da kako se građanin bude izjasnio, tako će to biti i evidentirano jer je to njegovo pravo.

– Ja vidim ovo kao besmislicu. Kada bi se 5.000 ljudi na popisu dogovorilo da se izjasne kao vanzemaljci, da li bi to značilo da Srbija treba da proglasi da postoji nova nacionalna pripadnost i zajednica Vanzemaljci. Potom osnujemo njihovo nacionalno veće, možda bi potom i došli Briselski komesari i izmislili novi vanzemaljski jezik. Pa bi ti isti Vanzemaljci sledeće godine nastupili na izborima, po onim pravilima koje zakon propisuje za kandidaturu nacionalnih manjina. Pa bismo dobili i njihove predstavnike u parlamentu. Iskreno ne bi me to začudilo jer smo imali različite strukture u srpskim institucijama – rekla je Milica.

popis, popisnica
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ, PRINTSCREEN

Milica se potom osvrnula i na samog sagovornika koga je žestoko osudila.

– Dajte da budemo ozbiljni, gospodin Odžić predstavlja jednu političku grupaciju koja se dugi niz godina zalaže za uspostavljanje “Vojvodine Republike”. Vi gospodine ne krijete da ste na različitim protestima isticali proteste i lepili plakate na kojima piše “Vojvodina naša dika, biće naša republika”. Da li sam nešto slagala? – upitala je Milica.

– Niste vi ništa slagali. Učestvovali smo mi i 5. oktobra – odgovorio je Odžić.

– Vaše aktivnosti se i vezuju za 5. oktobar, ali ne zbog 5. oktobra iz 2000. godine, već zbog onoga kada se desila jogurt revolucija i kada je suspendovan jedan nakaradan ustav iz 1974. godine kojim su usred Srbije napravljene 2 države u državi. Vidimo kakav se scenario desio na KiM-u i očigledno takav isti priželjkujete u Vojvodini – rekla je Milica.

– Mi ne osporavamo da se jedan pripadnik našeg društva može osećati na razne načine. Ali osporavamo vašu potrebu da ta vaša eventualna osećanja klasifikujete kao nacionalnu pripadnost. Naročito trebalo bi uzeti u obzir da se vi često pozivate na tekovine EU, a zaboravljate da većina država EU ni ne vrši popis po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti – rekla je Milica.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Sa vama sedi jedan pokrajinski poslanik koji ima poslaničku grupu u skupštini Vojvodine, za razliku od vas koji je nemate. Verovatno zato što za vas Vojvodina ne postoji, onda naravno da ne postojite – rekao je Odžić.

– Recite mi kako ste nastupili na tim izborima? Kao hrvatska nacionalna manjina? – upitala je Milica

– To sada nije važno i to nije tačno. Prvo nacije nastaju i nestaju vekovima i vi sada hoćete to da zaustavite i da samo postoje Srbi i srpska nacija – rekao je Odžić.

izvor: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4023403/milica-zavetnica-vojvodjani-po-nacionalnosti-ne-postoje

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV predala zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta, evo šta piše u njemu

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine predala je Vladi Srbije i ambasadi Mađarske zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta

Published

on

By

Kako je saopštila ova stranka, ligaši su, na čelu sa predsednikom Izvršnog odbora LSV Sašom Šućurovićem, predali danas zahtev ambasadoru Mađarske u Beogradu dr Atili Pinteru, kojim traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju, koja je nedavno otkrivena u zgradi mađarskog Parlamenta. 

Istim zahtevom, LSV traži da se u mađarskom Parlamentu otkrije bista dr Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo. 

LSV je o tome obavestila i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Tekst pisma ambasadi Mađarske pročitajte u nastavku:

Vaša ekselencijo, 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da bista ratnom zločincu Miklošu Hortiju (Horthy Miklós), čiji je okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine, bude pod hitno uklonjena iz Parlamenta Mađarske u Budimpešti. 

Podsećamo Vas da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac. Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini. 

Predlažemo da, po uklanjanju biste Mikloša Hortija, u Parlament Mađarske postavite bistu nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Pala Telekija (Teleki Pál), koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju. Tom prilikom, Teleki je, između ostalog, napisao: ‘Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!…’

Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su ‘na najvišem nivou u istoriji’. Suprotno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata!” 

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/318712/LSV-predala-zahtev-za-uklanjanje-Hortijeve-biste-iz-madjarskog-parlamenta-evo-sta-pise-u-njemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Direktor Nacionalnog parka Fruška gora podneo ostavku, Vlada Srbije imenovala novog

Vlada Srbije razrešila je Radoslava Krunića dužnosti v. d. direktora Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, a na njegovo mesto postavljen je Živko Cvetković

Published

on

By

Kako je navedeno u Rešenju o razrešenju, to je učinjeno nakon što je Krunić podneo pismenu ostavku.

Ova odluka je doneta na sednici Vlade Srbije u petak, 30. septembra.

Živko Cvetković je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u selu Grabovci u Opštini Ruma, a bio je i predsednik Saveta mesne zajednice Grabovci.

On je diplomirani inženjer poljoprivrede. 

Podsetimo, Krunićevu ostavku u više navrata zahtevali su ekološki aktivisti, a poslednji put u avgustu prošle godine kada se na području nacionalnog parka dogodio napad na aktivistu. 

Razne nepravilnosti, poput prekomerne seče i proizvoljnih javnih nabavki, za vreme njegovog upravljanja otkrila je i Državna revizorska institucija.

Između ostalog, u izveštaju je skrenuta pažnja i na to što je Krunić više od četiri godine obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora JP “NP Fruška gora”, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/318688/Direktor-Nacionalnog-parka-Fruska-gora-podneo-ostavku-Vlada-Srbije-imenovala-novog.html

Continue Reading

Trending