Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Priključak za gas od 469 evra do više od 1.000 evra: Cena zavisi od distributera

Koliko će jedno domaćinstvo u Srbiji platiti priključak na gasnu mrežu zavisi prvenstveno u kojoj opštini se nalazi i koji operator distributivnog sistema prirodnog gasa “pokriva” njegovu teritoriju. Cene se, uvidom u pojedinačne cenovnike na sajtovima ovih preduzeća, kreću od 469 evra, pa do više od 1.000 evra.

Published

on

Najava zvaničnika da će i domaćinstva u Srbiji imati rok od tri godine da zamene „individualna ložišta“, odnosno svoje peći i kotlove na ugalj čistijim izvorima energije – poput peleta, gasa, električne energije, otvorilo je pitanje cene ovakvog, nimalo jeftinog poduhvata.

Kada je reč o priključku na gasovodnu mrežu, uprkos najavama da će on znatno pojeftiniti, situacija „na terenu“ i dalje se razlikuje od opštine do opštine. Tačnije, sve zavisi od preduzeća koja imaju licencu za takozvanog operatora distributivnog sistema prirodnog gasa na određenoj teritoriji.

Srbijagas je, iako je najavljivano još od prošle godine, od 15. aprila konačno spustio cene gasnog priključka na 780 evra, sa PDV-om. To bi, po trenutnom kursu iznosilo 91.712 dinara. Ovaj trošak može da se plati na 36 rata, ali se ceo iznos PDV-a – koji je, kako se navodi, sadržan u ovoj ceni – mora platiti unapred, dok se ostatak duga deli na rate.

S obzirom da je stopa PDV-a 20 odsto, to bi značilo da se, u slučaju kada se domaćinstvo priključuje na mrežu Srbijagasa, 130 evra plaća odmah, a ostatak od 650 evra se deli na 36 rata, što po rati iznosi oko 18 evra (po trenutnom kursu to je 2.123 dinara). Mreža Srbijagasa, inače, pokriva dobar deo teritorije Srbije.

Ipak, iako je spustio cenu, Srbijagas nije među najpovoljnijim ponuđačima kada je reč o priključivanju domaćinstava na gasnu mrežu.

Najjeftiniji i najskuplji

Najjeftiniji priključak je, sudeći po zvaničnim podacima sa sajta JP „Vrbas-gas“ u – Vrbasu. Građani ove bačke opštine priključak plaćaju 55.158 dinara, sa PDV-om, što je po važećem srednjem kursu 469 evra. Novi cenovnik u primeni je od 1. januara ove godine.

Reč je o tipskom priključku G4, koji je dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata i o priključenju na već izgrađenu gasovodnu mrežu.

Građani Požege, koji žele da uvedu grejanje na prirodni gas, priključak na gasovodnu mrežu platiće 80.660,4 dinara sa PDV-om.

Ovaj iznos može da se podeli na devet rata, pri čemu je, prema informacijama sa zvaničnog sajta distributera, preduzeća SIGas,  prva rata najveća i iznosi 27.217 dinara plus PDV (32.660,4 dinara), a ostalih osam je po 5.000 dinara plus PDV (6.000 dinara).

Somboru, pak, građani priključak plaćaju znatno više. Prema podacima sa zvanične intenet stranice distributera Sombor-gas, gasni priključak G4 (dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata) košta 110.077,2 dinara sa porezom, bez opcija plaćanja na rate. 

Skupo je i u još jednoj vojvođanskoj opštini – JP „Standard“ Ada naplaćuje priključak 113.342 dinara, sa PDV-om.

Postoji i preduzeće u Trstenikukoje priključak naplaćuje 162.281 dinar i to bez PDV-a (sa porezom je ovaj iznos čak 194.737 dinara), mada je reč o cenovniku koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a novijih podataka koji bi ukazali da je došlo do promene cene na niže na sajtu  – nema.

Opštine, inače, i same subvencionišu priključivanje na gasnu mrežu.

Tako je opština Užice, kako je preneo Danas, najavila da će gasni priključak za sve zainteresovane do kraja godine biti 540 evra sa PDV-om, uz plaćanje na 24 rate.

Gasifikacija – državni posao

Vojislav Vuletić, predsednik skupštine Udruženja za gas Srbije za portal N1 ističe da bi gasifikacija domaćinstava trebalo da bude – državni posao.

„Smatram da je gasifikacija i zamena postojećih goriva – pogotovo uglja – korisna za državu. U Evropi i svetu gde postoji gasifikacija, najmanje 90 odsto domaćinstava je gasifikovano, jer je u toj situaciji najkvalitetnija valorizacija primarnog goriva. Država Srbija je deficitarna i sa naftom, i sa prirodnim gasom i kvalitetnim ugljem za široku potrošnju, pa moramo da ih uvozimo. Ako država već uvozi onda bi trebalo da građanima omogući da koristi gorivo gde je najveći stepen iskorišćenja i najveća valorizacija, a to je moguće postići sa prirodnim gasom“, naveo je Vuletić.

Kako je dodao – ovo što Srbijagas radi (snižavajući cenu gasnog priključka) je, ističe – „korisno za državu Srbiju, a ne za Srbijagas“.

Koliko ima operatora

U Ministarstvu rudarstva i energetike potvrđuju da se cene gasnih priključaka razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na području gde distribuciju radi isto preduzeće.

„Delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom za prirodni gas na teritoriji Republike Srbije obavlja 31 operator distributivnih sistema„, kažu za portal N1 u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako ukazuju, u skladu sa odredbama Zakona o energetici cena priključka utvrđuje se na osnovu Metodologije za određivanje troškova priključenja na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa, koju je donela Agencija za energetiku Republike Srbije.

„Operator distributivnog sistema, na osnovu uprosečenih količina i normativa, donosi odluku kojom utvrđuje visinu troškova priključenja tipskim priključcima u skladu sa ovom metodologijom koju dostavlja Agenciji za energetiku Republike Srbije radi provere njene usklađenosti sa metodologijom, najkasnije do 30. novembra svake tekuće godine, s tim da se ona primenjuje danom početka naredne kalendarske godine. Shodno tome, cene priključaka se razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na onom području na kojem delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom obavlja jedan operator distributivnog sistema“, ukazuju u Ministarstvu rudatstva i energetike.

Izvor: n1info.com

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Komitet za prevenciju torture SE o Hrvatskoj: Policajci zlostavljali migrante, vezane ih bacali u reku

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad-hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su hrvatski policajci maltretirali migrante, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali “još vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali “samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

“Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SZO upozorava sve zemlje: Pripremite se na mogući porast broja zaraza zbog omikrona

Zvaničnici svetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izveštavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “verovatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Published

on

By

DUŽNOSNICI Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izvještavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “vjerojatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Upozoravaju da se sve zemlje trebaju pripremiti za potencijalne nove skokove u broju zaraženih koji su povezani s omikronom, piše BBC.

“Zabrane putovanja mogu samo odgoditi problem”

Liječnik Babatunde Olowokure, regionalni direktor WHO-a, kazao je da zabrane putovanja mogu samo odgoditi dolazak ove varijante u druge zemlje.

Dodao je da WHO radi s “velikim brojem” istraživačkih institucija na proučavanju omikrona, ali da do danas nisu dobili nikakve informacije koje bi upućivale na potrebu za promjenom pristupa pandemiji.

WHO navodi da su nošenje maski, fizičko distanciranje, higijena ruku, izbjegavanje gužve, praćenje kontakata, izolacija zaraženih i cijepljenje i dalje od velike važnosti.

Index vijesti

izvor: https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2323012&index_ref=rubrika_vijesti_ostalo_m

Continue Reading

Trending