Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Predizborno ispomaganje Orbana i Vučića

Sve čvršća ekonomska uvezanost između dve države, praćena je kritikama zbog ugrožavanja demokratskih vrednosti na obe strane

Published

on

Dan od kojeg „zavisi“ položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj – tako je 3. april, izborni dan u obe države, okarakterisao Peter Sijarto, aktuelni šef mađarske diplomatije.

U poseti Beogradu 7. februara, ocenio je i da nastavak dobre saradnje Srbije i Mađarske „zavisi“ od rezultata aprilskih izbora.

Dok je broj Srba u Mađarskoj vrlo mali, Mađari su u Srbiji najbrojnija manjinska zajednica, sa oko 250 hiljada građana prema poslednjem popisu.

Veliki broj Mađara u Srbiji ima dvojno – srpsko i mađarsko državljanstvo. Time ostvaruju pravo da glasaju na izborima u obe države.

Srbiju i Mađarsku, osim izbornog datuma, vežu i dobri odnosi dvojice lidera – mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić i Orban od međusobnim odnosima

Više puta su isticali da su odnosi Srbije i Mađarske na „vrhunskom i istorijskom nivou“, Orban je glavni zagovornik brzog ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok ga Vučić naziva „velikim prijateljem“.

Dok su Orbanov Fides (Fidesz) u Mađarskoj i Vučićeva Srpska napredna stanka (SNS) u Srbiji na početku izbornih kampanja za ostanak na vlasti, opozicija u obe države i deo međunarodnih nevladinih organizacija optužuje ih za nazadovanje u demokratskim procesima.

Orban je, jedini među liderima EU, na listi najvećih neprijatelja medija, nevladine organizacije „Reporteri bez granica“.

Ista organizacija Srbiji proteklih godina beleži pad na listi medijskih sloboda. Srbija se našla na 93. mestu od 180 država, uz ocenu da je zemlja „sa slabim institucijama“ i da lažne vesti šire „provladini senzacionalistički mediji“.

I Orban i Vučić, međutim, takve kritike demantuju. Istovremeno, i Srbija i Mađarska intenziviraju odnose sa Pekingom i Moskvom, što nailazi na negodovanje Evropske unije.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj dolaze u vreme kada je Budimpešta u višestrukim sporovima s Briselom oko standarda vladavine prava. EU

Sa kim će vojvođanski Mađari?

Vučića i Orbana veže i partnerstvo sa Savezom vojvođanskih Mađara, vladajućom partijom Mađara u Srbiji. SVM je sestrinska partija Orbanovom Fidesu, a u Srbiji je deo vlasti sa Vučićevim SNS-om.

Šef poslaničke grupe SVM u parlamentu Srbije Balint Pastor rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta partija 3. aprila neće prekidati dosadašnju praksu – na parlamentarne izbore u Srbiji izlaze samostalno. Na izborima za parlament Mađarske, mađarsku dijasporu u Srbiji pozivaju da glasa za Fides.

Pored redovnih parlamentarnih izbora, u Mađarskoj se 3. aprila na inicijativu Fidesa održava i referendum o podršci kontroverznom LGBTQ zakonu, što su analitičari ocenili kao Orbanov potez da animira svoju birače da izađe na izbore.

Nasuprot Fidesa je raznolika koalicija šest opozicionih partija, na čelu s konzervativcem Peterom Marki-Zajem (Marki-Zay).

Građane Srbije prvog vikenda aprila očekuju redovni predsednički i izbori za grad Beograd, ali i vanredni izbori za republičku skupštinu.

Za razliku od prošlih izbora 2020, koje je veći deo opozicije u Srbiji bojkotovao uz ocenu da izborni uslovi nisu fer, ovog puta su najavili kandidature.

Kakva su očekivanja SVM?

U aktuelnom sazivu republičkog parlamenta Savez vojvođanskih Mađara ima devet poslanika, što im je do sada najbolji izborni rezultat.

Za stranke manjina u Srbiji ne primenjuje se cenzus koji važi za ostale političke partije, već prirodni prag (jedan mandat se dobija kad se broj važećih glasova podeli sa brojem poslanika u parlamentu – 250).

„Imaćemo svoju listu od 250 kandidata za parlament i izborni program. Nadamo se da ćemo ponoviti dobar rezultat, to nam je pošlo za rukom 2020. godine“, rekao je Balint Pastor za RSE.

Pored republičke, SVM je u koaliciji sa SNS-som deo i pokrajinske i lokalnih vlasti u sredinama gde živi mađarska zajednica, a lider SVM Ištvan Pastor je i predsednik pokrajinske skupštine Vojvodine.

SVM je ranije saopštio da će podržati Vučića ako se bude kandidovao za predsednika Srbije. Spisak predsedničkih kandidata i izbornih lista za parlament za sada nije poznat, jer izbori zvanično još nisu raspisani.

Da li će izbori uticati na veze Srbije i Mađarske?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, ocenjuje Aleksandar Popov iz nevladinog Centra za regionalizam, išao „Orbanovim tragom“ u načinu uspostavljanja vlasti.

Svetski mediji mađarskog premijera opisuju kao „desničarskog populistu“.

Popov ističe da režimi u Mađarskoj i Srbiji „jedan drugog podupiru“ i da su „najbolji“ odnosi, kako ih zvaničnici opisuju, zasnovani na ličnim relacijama Vučića i Orbana.

Ipak, smatra da od rezultata izbora ne zavisi položaj manjina u dve države.

„Ukoliko bi došlo do promene vlasti na izborima u bilo kojoj državi, ne verujem da bi došlo do turbulencija, ni da bi bilo razloga da se drastično promene odnosi, jer mi nemamo otvorenih bilateralnih pitanja“, rekao je Popov.

Istakao je i da opozicija u Mađarskoj ima veće šanse da „poljulja“ Orbanovu vlast, nego što je to slučaj sa opozicijom u Srbiji.

„Jedna cigla je izvučena ispod Orbanovog režima“, rekao je Popov, podsećajući da je opozicija na lokalnim izborima osvojila vlast u Budimpešti.

Dok u Mađarskoj u trci za parlament opozicija izlazi u jednoj koloni, u Srbiji su se opozicione stranke podelile u više koalicija koje najavljuju nastup na izborima.

Popov, pozivajući se na dosadašnja izborna istraživanja u Srbiji, ne daje „velike šanse“ da se na izborima u Srbiji dogodi „preokret“. Podseća da opozicione stranke od 2012. godine, kada je SNS došao na vlast, ukazuju na urušavanje izbornog procesa i vladavinu prava.

‘Kumovanje’ dobrim odnosima Vučića i Orbana

U SVM-u smatraju da je njihova partija „ključna“ za dobru saradnju Srbije i Mađarske. Prema rečima Balinta Pastora, SVM je „kumovao“ dobrim odnosima Vučića i Orbana.

„Možda zvuči neskromno, ali je istinito. Savez vojvođanskih Mađara je imao ključnu ulogu u dobrim odnosima (Orbana i Vučića) još 2008. i 2009. godine, kada je Srpska napredna stranka formirana, a Viktor Orban bio u opoziciji u Mađarskoj“, rekao je Pastor.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je od dolaska na vlast pokrenula nekoliko privrednih programa u Vojvodini, ali i u centralnom delu Srbije, upravo u saradnji sa SVM – odnosno kroz fondaciju koju ta stranka vodi.

Kritike na račun Orbanove vlasti u Mađarskoj SVM odbacuje, dodajući da se „nikad nije sumnjalo u regularnost izborne volje“ građana Mađarske.

„Ukoliko vi imate dvotrećinsku većinu i ukoliko poštujete proceduru i institucije, ja u tome ne vidim ništa loše, ali je evidentno da je politika Viktora Orbana smetala nekim krugovima u Briselu“, naveo je Balint Pastor.

Na kritike na račun Vučića, Pastor odgovara da Srbija ne bi u decembru 2021. otvorila prvi klaster – set poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, „da postoje neki ogromni problemi“ u vezi sa stanjem demokratije u Srbiji.

Glasanje mađarske dijaspore putem pošte

Građani koji imaju mađarsko državljanstvo, ali ne i prebivalište u Mađarskoj, na parlamentarnim izborima 3. aprila glasaće u najvećem broju putem pošte.

Druga opcija je da glasaju u diplomatskim predstavništvima na dan izbora.

Mađarska je dijaspori sa dvojnim državljanstvom glasanje omogućila zakonom iz 2011. godine. Procene su da se od tada broj građana sa pravom glasa na mađarskim izborima uvećao za milion.

Glasanje putem pošte obavlja se nešto ranije – deset dana do dve nedelje pre izbornog dana.

Među mađarskom dijasporom u Srbiji, gde prema popisu iz 2011. živi više od 250 hiljada Mađara i većina njih ima dvojno državljanstvo, ne ostvaruju svi svoje biračko pravo.

Da bi ostvarila pravo glasa, mađarska dijaspora treba da zatraži upis na birački spisak. Praksa je da se njima na kućnu adresu šalje glasački listić.

Nakon što glasaju, svoj zapečaćeni glas i formular sa podacima iz mađarskih dokumenata građani šalju izbornoj komisiji. U Srbiji su to ambasada Mađarske u Beogradu ili generalni konzulat Mađarske u Subotici.

„To je nešto što smo (kao proceduru) iskusili i na prošlim izborima“, rekao je za RSE Balint Pastor.

Na isti način dijaspora ostvaruje i pravo glasa na referendumu u Mađarskoj.

„Biće i referendumske kampanje, mi ćemo podržati stav Vlade Mađarske“, rekao je Balint Pastor iz SVM.

Opozicija SVM-u, među političkim predstavnicima Mađara u Vojvodini, su Mađarski pokret i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM).

Mađarski pokret je na parlamentarnim izborima u Mađarskoj dao podršku zajedničkom kandidatu opozicije Peteru Marki – Zaju, uz ocenu da bi nakon promene vlasti u Mađarskoj Marki-Zaj održavao „bliske i bratske“ odnose matice i dijaspore.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara nije se do sada izjasnila da li će podržati vladajuću ili opozicionu kolonu.

Ko će sa opozicijom u Srbiji?

Te dve opozicione partije Mađara najavile su učešće na republičkim izborima – u koloni sa opozicionim koalicijama Vučiću.

Mađarski pokret je u decembru 2021. godine najavio je saradnju sa koalicijom „Moramo“, na zajedničkoj izbornoj listi građansko-zelenog bloka koju predvodi bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Uz poziv vojvođanskim Mađarima i svim građanima Srbije na „zajedničko opoziciono delovanje“, Mađarski pokret je sebe opisivao kao alternativu u odnosu na „provladinu, nekritičnu politiku Saveza vojvođanskih Mađara“.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, koju predvodi Aron Čonka, na izborima u Srbiji nastupiće na listi „Ujedinjena Srbija“.

Predvodnica te parlamentarne liste je Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde, dok je predsednički kandidat penzionisani general Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

Ko je Orbanu opozicija u Mađarskoj?

Glasanjem na parlamentarnim izborima 3. aprila , građani Mađarske odlučuju da li Orban ostaje na premijerskoj funkciji nakon 12 godina na vlasti. Ukoliko pobedi, Orbanu bi to bio četvrti uzastopni mandat.

Većina istraživanja daje Orbanovom Fidesu neznatnu prednost u odnosu na opozicionu koaliciju.

Referendum koji je raspisan istog dana je, prema oceni aktivista za ljudska prava, diskriminatoran.

Grupe u Mađarskoj koje se zalažu za LGBTQ prava objavile su zajedničko saopštenje, u kojem navode da Orbanov referendum šteti dostojanstvu LGBTQ osoba i da će podstaći mržnju. Oni su pozvali Mađare da ponište referendum tako što će precrtati glasački listić.

Da će izbori za parlament biti najznačajniji izazov Orbanovoj moći otkako su on i njegova antiimigraciona partija Fides 2010. godine dobili dvotrećinsku većinu u parlamentu, ocenila je agencija AP (Asošijejted pres).

Orban opoziciju optužuje da su „desničarski i levičarski esktremisti koji služe stranim interesima“.

Najveći do sada opozicioni savez, koji se kreće od liberalnih grupa do desničarske partije Jobik (Jobbik), suočava se s nizom izazova – od unutrašnjih podela do neravnopravnog pristupa medijima i finansiranju.

Politiko podseća da su opozicioni lideri, u pokušaju da poraze Orbana, obećali da će ostaviti svoje razlike po strani, a da su u svojim nastupima mađarskog premijera okrivili za podrivanje demokratskih normi i nezavisnih institucija.

Prema oceni briselskog magazina Politiko (Politico), izbori bi mogli da definišu da li će se Mađarska vratiti u evropski mejnstrim ili će se još više približiti Moskvi i Pekingu.

Prethodne pobede su Orbanu, naglašava Blumberg, omogućile da bez podrške opozicije, menja zakone, uključujući i Ustav, napada manjine i uvodi pravila koja otežavaju smenu najviših zvaničnika.

Tokom Orbanovog mandata EU je pokrenula istrage o eroziji demokratskih normi u Mađarskoj i odložila milijarde evra pomoći zbog zabrinutosti za korupciju.

(Slobodna Evropa, Foto: Magločistač)

izvor: https://www.autonomija.info/predizborno-ispomaganje-orbana-i-vucica.html

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Vlast da ne širi mržnju prema susedima!

Vojvođanska partija je pozvala danas vlasti u Srbiji da prekinu sa huškanjem i širenjem mržnje prema susednim zemljama.Kako je navedeno u saopštenju te stranke, nakon odluke Evropske unije da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom Janafom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su za takvu odluku direktno optužili Vladu Republike Hrvatske

Published

on

By

Vojvođanska partija ukazuje da Hrvatska, iako članica EU, nema tako jak uticaj u Evropi da bi mogla sama tako nešto da uradi.

“Aleksandar Vučić mora da shvati da ne može više da sedi na dve stolice i da mora da odluči na koju će stranu. Jedini ispravan put je onaj ka članstvu u Evropskoj uniji i uvođenje sankcija Rusiji”, istakla je u saopštenju potpredsednica Vojvođanske partije Dragana Santrač.

Dodala je da vlast mora da preuzme odgovornost za svoje postupke i “da prestane da optužuje druge za svoje greške i pogrešne poteze koje vuče u spoljnoj politici i odnosu prema Evropskoj uniji i zemljama članicama EU”.

“Ta nacionalistička i ratnohuškačka politika je ono što SNS i njegove satelite održava na vlasti. I vreme je da se s tim prestane”, poručila je Santrač.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjanska-partija-vlast-da-ne-siri-mrznju-prema-susedima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Nekoliko desetina građana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo, javila je RTS

Published

on

By

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

(Danas, foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Nekim pojedincima je bitnija mržnja prema LSV, nego borba protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu

Published

on

By


Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma.
Ovi neodgovorni postupci su u maniru Sime Spasića ili Tomislava Lovrekovića, a to svakako nije slika demokratskog i građanskog Novog Sada.
LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.
U borbi protiv fašizma svi moramo biti ujedinjeni, jer je ta borba jedini garant stvaranja zdravog i demokratskog društva.

Marko Lutkić

Gradski odbor LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Antifašistički skup u organizaciji LSV

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci

Published

on

By

LSV je organizovala protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, poručila je aktivistkinja Bojana Vatić.

Aktivisti LSV su nosili tarnsparente “Stop fašizmu”, “Stop blajburškom spomeniku u Novom Sadu”, a na postament spomenika postavili su transparent “Novosadski plato antifašizma”.

Skup je održan ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sin Jorgovanke Tabaković imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine

Nikola Tabaković ove nedelje je imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Tabaković je tako postao jedina osoba koja je, pored direktora, ovlašćena da samostalno zastupa Razvojni fond Vojvodine, piše na portalu Agencije za privredne registre (APR)

Published

on

By

Nikola Tabaković u telefonskom razgovoru sa novinarkom Nove ekonomije nije želeo da odgovori da li je u srodstvu sa guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS).

On nije odgovorio ni na SMS poruku sa istim pitanjem, niti je odgovorio na kojoj se funkciji u okviru Razvojnog fonda nalazi.

Nova ekonomija je poslala zahtev i Narodnoj banci Srbije i Razvojnom fondu AP Vojvodine sa istim pitanjem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Međutim, brojni podaci do kojih je Nova ekonomija došla ukazuju da je Nikola sin guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković. Isto su potvrdili i nezvanični izvori našeg portala.

Naime, u biografiji Jorgovanke Tabanković navodi se da ima sina Nikolu.

On je dospeo u žižu javnosti nakon incidenta u Novom Sadu 2015. godine, kada je navodno došlo do sukoba između njega i advokata Nemanje Aleksića.

Takođe, Nikola Tabaković ima i privatnu firmu koja ima registrovano sedište na istoj adresi u Novom Sadu koju je i guvernerka Tabaković prijavila za svoju ličnu adresu 2008. godine, kada je bila na listi Srpske radikalne stranke za narodne poslanike.

U katastru nekretnina, navodi se da je Nikola Tabaković sada jedini vlasnik istog stana, da je srednje ime njegovog oca isto kao i ime preminulog supruga guvernerke.

U objavama na društvenim mrežama i u komentarima na medijske objave komentarisali da je sin guvernerke zaposlen u Razvojnom fondu AP Vojvodine.

Delatnost Razvojnog fonda je odobravanje kredita, trgovina hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pracvnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, navodi se na sajtu ove institucije.

Razvojni fond nema status agencije ili posebnog pookrajinskog tela, već je u pitanju društvo sa ograničenom odogovornošću.

Nešto više od petine vlasništva nad Razvojnim fondom Vojvodine ima država, dok preostalih 78 udela poseduje Autonomna pokrajina Vojvodine.

Razvojni Fond obavlja poslove koji se odnose na: odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova (uključujući i konverziju potraživanja), i druge poslove u skladu sa zakonom.

Razvojni fond je osnovan u februaru 2013. godine. Direktor Razvojnog fonda Vojvodine je Goran Savić.

Katarina Baletić

izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/sin-jorgovanke-tabakovic-nbs-imenovan-za-zastupnika-razvojnog-fonda-vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Da li je Srbija pred novim sankcijama EU: Posle zabrane uvoza ruske nafte sve je u igri

Od 1. novembra Srbija više neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a članovi državnog vrha juče su za to optužili Hrvatsku, iako se još polovinom ove godine znalo da na jesen nećemo moći da nabavljamo taj ruski energent

Published

on

By

Sagovornici “Nove” navode da zabrana uvoza nafte iz Ruske Federacije nije sankcija Srbiji već NIS-u koji je većinski u vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft, te da zbog neprilagođavanja spoljnoj politici EU, odnosno neuvođenju sankcija Rusiji Srbija može da trpi i neke druge posledice.

Još polovinom prošle godine znalo se da Srbija od početka novembra neće moći da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra i optužujući hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Foto: A.K./ATAImages

“Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu”, rekla je Brnabić, dodajući da je ostala nafta 20 odsto skuplja od ruske.

Njoj je zasmetalo što je iz zabrane uvoza izuzeta Bugarska, gde posluje takođe ruski Lukoli.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi da Lukoil i NIS nisu ista stvar – da je Lukoil ruska privatna kompanija, dok je Gaspromnjeft, kao većinski vlasnik NIS-a ruska držvna monopolska kompanija.

„To su različite stvari i to je različiti odnos prema ruskoj državnoj i prema privatnoj kompaniji. Takođe, Bugarska je članica EU, Bugarska podržava sve sankcije EU. Bugarska osuđuje rusku agesiju u Ukrajini i konkretno, a ne samo načelno. Mi sve to nismo“, navodi Đukić.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da zabranom uvoza nafte iz Rusije neće biti nekih bitnih posledica po Srbije, ako neko ne zloupotrebi ovu odluku, misleći na vlast u Srbiji i Gaspromnjeft. Kako kaže, ta odluka je davno najavljivana, a srpske rafinerije su i do sada prerađivale većim delom naftu koja nije ruskog porekla, već iračku, kazašku, libijsku…

Na pitanje “Nove” da li možemo da trpimo još neke posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Đukić navodi da treba videti koji je paket EU u pripremi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Sigurno je da će Brisel pratiti postupke i ponašanje Beograda i da će na osnovu toga suditi i donositi odluke. To znači da iz već postojećeg korpusa tog ogromnog broja sankcija koje postoje može vrlo lako da se neke od tih primene i na Srbiju. U javnosti su se do sada pominjale od viznih, preko finansijskih, do zabrane investiranja. To je sve u opticaju” kaže sagovornik “Nove”.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, ističe da Srbija nije pod sankcijama, već NIS.

„Protok ruske nafte kroz Janaf je pod sankcijama. Samim tim Srbija koja je jedino vezana za Janaf – i rafinerija nafta Pančevo i rafinerija nafte Novi Sad nemaju pristup. Postojao je period od šest meseci u kom je Srbija trebalo da se snađe za naftu. NIS je pod sankcijama, kao jedini veliki uvoznik kroz Janaf. Sankcije su za ruske firme“,- ponavlja Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

On dodaje da je Srbija na vreme razmišljala o tome da je jedini uvoznik ruska kompanija imala bi u međuvremenu neku novu kompaniju koja bi uvozila naftu i ne bi imala problem.

„Bila bi srpska, austrijska… čija god i možda bi mogla da prođe bez ovoga sada. U Srbiji je jedini uvoznik kroz Janaf NIS, koji je ruska kompanija. U vlasništvu Rusa je i uvoz i proizvodnja i promet. U Bugarskoj nije tako. Tamo je samo rafinerije u vlasništvu Lukoila, a najveći prodavac je privatna bugarska kompanija i sutra može da kupi iz koje god hoće kompanije naftu koja je ruska ili nije ruska“, kaže Štiplija za “Novu”.

Upitan da li možemo da očekujemo posledice neuvođenja sankcija Rusiji, on navodi da smo našim nečinjenjem već sami sebi napravili štetu.

„Nema ne treba EU ili neko da nas dodatno kazni. Možemo to i sami. Sve restriktivne mere koje donosi EU nisu uperene prema državama članicama, odnosno zemljama kandidatima, već isključivo protiv Rusije i ruskih kompanija za koje EU misli da učestvuju na neki način u finansiranju agresije na Ukrajinu. Mi možemo da snosimo neke druge posledice zbog usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to je na državama članicama da donesu tu odluku“, navodi Štiplija.

Predsednik Vučić je još u julu govorio da će država, ako bude morala, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika, dok traju sankcije, a vratiti kad prođu. To se nije dogodilo. Vučić je tada izjavio da pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima.

“NIS se mesecima priprema da uvozi nerusku naftu”

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da se u maju znalo da će Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte „Velebit”.

„NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu“, kazala je Mihajlović.

Nataša Latković

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-srbija-pred-novim-sankcijama-eu-posle-zabrane-uvoza-ruske-nafte-sve-je-u-igri/

Continue Reading

Trending