Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Portfolio stradalog najbogatijeg Čeha

Češki milijarder i vlasnik investicionog fonda PPF Petr Kelner (Kellner) poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ovog fonda.

Published

on

Kako se navodi u pisanoj izjavi, incident, u kojem je 27. marta poginulo petoro ljudi, je pod istragom.

Kelner je dobro poznat u državama Zapadnog Balkana, pre svega Srbiji i Crnoj Gori. Njegovi poslovi su uključivali telekomunikacije, a nameravao je da u svoj portfolio doda i medije, zbog čega je bio pod kritikom novinarskih organizacija.

Preko PPF do telekomunikacija

PPF, u većinskom vlasništvu Kelnera sa udelom od 98,93 odsto, u martu 2018. godine je kupio kompanije norveške telekomunikacione Telenor grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji za 2,8 milijardi evra.

Transakcija je uključivala, kako je saopštila Telenor grupa, mobilne operacije u ovim zemljama i provajdera tehničkih usluga.

Ladislav Bartoniček, predstavnik PPF grupe za sektor telekomunikacija, rekao je tada u saopštenju da je PPF ovom kupovinom proširio telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje.

Time je, kako je naveo, ostvaren dugoočekivani cilj da ta kompanija postane evropski operater srednje veličine.

Na sajtu PPF stoji da je na kraju 2018. godine, mobilni operater Telenor imao preko devet miliona korisnika u ove četiri države i da je zapošljavao skoro 3.600 ljudi.

PPF grupa sa preko sedam kompanija posluje u šest zemalja centralne i istočne Evrope, navodi se na sajtu PPF.

PPF grupa investira u tržišta kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, mediji, biotehnologije, nekretnine, mašinstvo, osiguranje, poljoprivreda i proteže se od Evrope do Amerike i širom Azije.

Prema Forbsovoj listi milijardera za 2020. godinu Petr Kelner je bio 68. najbogatiji čovek na svetu sa 14,9 milijardi dolara neto vrednosti.

Prema Forbsu, na dan kada su mediji saopštili da je poginuo, neto vrednost njegovog bogatstva je 17,5 milijardi dolara.

U Srbiji u vlasništvu Telenor i Mobi banka

Grupacija češkog biznismena Petra Kelnera u Srbiji je vlasnik mobilnog operatera Telenor i Mobi banke.

Dobit Telenora, jednog od tri mobilna provajdera u Srbiji, u 2019. godini bila je veća od 10,5 milijardi dinara (skoro devet miliona evra), podaci su Agencije za privredne registre Srbije. Finansijski izveštaj Telenora za prošlu 2020. godinu još nije dostupan na sajtu Agencije.

“Telenor je prva mobilna mreža u Srbiji. Od početka komercijalnog poslovanja, 1994. godine, poverenje nam je ukazalo više od 3 miliona zadovoljnih korisnika”, navodi se na sajtu Telenora.

PPF grupa je u februaru 2019. godine kupila i 100 odsto vlasništva u Telenor banci od Telenor grupe. Ova banka specijalizovana je za pružanje inovativnih onlajn finansijskih usluga.

Od oktobra 2019. godine poslovanje nastavlja pod imenom Mobi banka.

Banka ima više od 450 hiljada klijenata i krajem septembra 2019. upravljala je imovinom vrednosti 175 miliona eura, navodi se na sajtu PPF.

Najavljena saradnja Telenora i Telekoma

No, ime Petera Kelnera je u Srbiji postalo poznatije u januaru ove godine kada je državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će ovoj kompaniji iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu.

Telenor bi, ukoliko ugovor odobre regulatorna tela, sa infrastrukturom Telekoma ušao u oblast interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

“Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje”, saopštio je 28. januara Telekom.

Obe kompanije su negirale navode dela medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim “pospešuje konkurencija”.

Konkurencija Telekomu u Srbiji je kablovski operater SBB, u vlasništvu evropskog operatera Junajted (United) Grupe.

U ponudi ovog operatera je i program regionalne informativne televizije N1 i televizije Nova S, koje su zbog svog izveštavanja često na meti kritika predstavnika vlasti u Srbiji.

Zabrinutost da bi sporazum između državne kompanije Telekom Srbija i privatnog mobilnog operatera Telenor mogao negativno da utiče na pluralizam medija i da dalje poveća državni uticaj u medijskoj sferi izneo je za RSE u februaru predstavnik Reportera bez granica Pavol Salaj (Szalai).

“Postoji rizik da bi ugovor između Telekoma i Telenora mogao da spreči kablovskog operatera SBB da dođe do šire publike”, rekao je Salaj dodajući da mediji u vlasništvu Junajted Grupe pružaju građanima informacije koje ne mogu čuti u medijima koji su pod kontrolom države.

Sumnju da se iza najavljene saradnje državnog Telekoma i Kelnerovog Telenora kriju politički motivi iznelo je, pored ostalih, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je takođe ocenilo da sporazum može dodatno da naruši medijski pluralizam u zemlji.

NUNS je u februaru saopštio da „zabrinutost izaziva i činjenica da je vlasnik Telenora, češki biznismen Petr Kelner, ranije optuživan od novinarskih udruženja i javnosti u Češkoj i Sloveniji “da u saradnji sa vladajućim partijama guši slobodu medija u ovim zemljama”.

PPF je, pak, navode da sa srpskim Telekomom imaju za cilj urušavanje slobode medija u Srbiji označio kao „klevete“.

Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe, saopštio je 1. februara da Telenor u Srbiji namerava da “kreira ponudu koja je drugačija od postojeće i da u nju uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe”.

Iz Telenora, međutim, u februaru nisu odgovorili na pitanje RSE da li će i pod kojim uslovima u svoju ponudu uvrstiti i sadržaje Junajted grupe, odnosno kanale N1 i Nova S.

A u odgovoru Telekoma za RSE je u februaru navedeno da svaki operator koji smatra da ima kvalitetnu uslugu i dobar odnos prema korisnicima, ne bi trebalo da se plaši konkurencije i dodatnog otvaranja tržišta.

Iz Telekoma su tada saopštili da će “poslovna saradnja sa Telenorom obezbediti državnoj kompaniji prihod veći od 250 miliona evra u narednih 15 godina”, ali nisu objavili po kojoj će ceni državna kompanija ustupiti deo svoje optičke infrastrukture, navodeći da će svi detalji ugovora sa Telenorom biti objavljeni “ako ga odobre regulatorni organi”.

Telekom je saopštio i da će saradnja sa Telenorom doneti “brojne pogodnosti korisnicima i pospešiti konkurenciju i inovacije, što je osnovna namera obe kompanije”.

Poslovi PPF

Petr Kelner je bogatstvo počeo da stiče devedesetih godina kada je osnovao investicioni fond koji je kupio kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

Prema Forbsu, velika ulaganja u finansijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

PPF je nakon telekomunikacionih mreža počeo da ulazi u medijski sektor u centralnoj i istočnoj Evropi.

Preko sestrinske grupe CETIN, PPF je vlasnik telekomunikacione infrastrukture u Češkoj.

CETIN je 2018. prodao 25 odsto udela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacionoj kompaniji Antena Hungaria.

CETIN u Mađarskoj, prema navodima same grupe, pokriva 99,9 odsto infrastrukture 4G mreže, a na njihovom sajtu piše da se “zalaže da postane glavni akter u omogućavanju pristupačnog uvođenja 5G u Mađarskoj”.

U Češkoj je CETIN privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao da razvije 5G mrežu u saradnji sa kineskom kompanijom Huawei, ali je posle talasa kritika i pitanja koja se tiču bezbednosti, u oktobru prošle godine odlučio da u ovom poslu sklopi partnerstvo sa švedskim Eriksonom (Ericsson).

U oktobru 2020. godine PPF grupa je, nakon zelenog svetla Evropske komisije za akviziciju kompanije Central European Media Enterprises (CME), preuzela većinski udeo ove evropske mreže za emitovanje.

U njenom vlasništvu su češka privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Evropska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME Kelnerovom PPF-u mogla da pojača uticaj Kine na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Uoči preuzimanja CME, na Kelnerove veze sa Kinom upozorio je i američki republikanski senator Marko (Marco) Rubio koji je u februaru 2020. godine pozvao nadležne u SAD da u “potpunosti preispitaju posledice po nacionalnu bezbednost” tada najavljene prodaje CME Kelnerovoj PPF grupi.

Prethodno je američki AT&T objavio da pristaje da proda svoj većinski udeo u CME za 1,1 milijardu dolara PPF grupi.

Senator Rubio je upozorio na pogubne posledice ove prodaje, tvrdeći da je Kelner “kineski izaslanik” (“China proxy”).

PPF je demantovao navode Marka Rubia.

Ova grupa je u februaru 2020. saopštila da “kao i hiljade drugih zapadnih kompanija posluje u Kini”, te da iza njenog poslovanja “ne postoje nikakvi skriveni motivi”.

Reporteri bez granica, Evropski centar za medije i slobodu štampe, Evropska federacija novinara i Međunarodni medijski institut su nakon preuzimanja CME u otvorenom pismu Kelneru naveli da primećuju opsežne komercijalne poslove PPF-a sa Kinom, čije je rukovodstvo posebno nesklono kritikama, naročito po pitanjima kao što je tretman Ujgura u Sinđijangu ili po pitanjima Tajvana ili Hong Konga.

U pismu se navodi i da je rastuća uloga Kine u centralnoj i istočnoj Evropi “pitanje od nespornog javnog interesa u regionu”.

“Stoga vas molimo da obezbedite da mediji u vašem vlasništvu imaju uredničku slobodu da kritički izveštavaju o kineskoj politici ili investicijama u njihovim zemljama bez pritiska da ublaže stavove ili izbegnu određena pitanja. Isto tako, oni ne smeju da postanu PR kompanije za jačanje imidža Kine”, navele su medijske organizacije.

PPF grupa je odgovorila da je “kupila CME sa namerom da dalje razvija mrežu komercijalnih televizija koje donose profit”.

“PPF želi da nudi gledaocima kvalitetnu televiziju, ne samo zabavu već i originalnu domaću produkciju. Naravno, i informativni program zasnovan na novinarskoj profesionalnosti, redakcijskoj nezavisnosti i atraktivnosti sadržaja”, saopštio je PPF 20. oktobra 2020. godine.

Uticaj Kine preko češkog milijardera

Britanski list Gardijan (Guardian) objavio je u februaru 2020. da je Kelnerova kreditna kompanija Home Credit angažovala i platila PR agenciju C&B Reputation Management kako bi u lokalnim medijima plasirala izveštaje koji treba da šire pozitivniju sliku o državama koje se vezuju za političku represiju i kršenje ljudskih prava.

Gardijan je, podsetimo, ove tvrdnje potkrepio i informacijama češkog medija Aktualne.cz, koji je naveo da je Kelnerova kompanija Home Credit angažovala pomenutu PR agenciju.

Home Credit je, prema pisanju portala Euractiv, negirao nameru da utiče na češko javno mnjenje.

Gardijan je pisao da je Češka postala otvorenija prema kineskom uticaju od većine drugih evropskih zemalja, a da se takva situacija poklopila sa rastućim komercijalnim poslovima koje je Kelnerova PPF grupa raširila sa Kinom.

Prema podacima sa sajta PPF grupe, pored kreditne kompanije Home Credit, Kelner u Kini ima i kompaniju SOTIO koja se, kako piše, bavi istraživanjem i razvojem novih medicinskih terapija. Obe kompanije, prema podacima sa sajta, posluju i u SAD i u Rusiji.

Kako je stradao Kelner?

Petr Kelner se nalazio u helikopteru koji se srušio u blizini lednika Nik kod grada Ankoridža, preneo je Njujork Tajms (The New York Times).

Kako je objavljeno helikopter je prevozio goste na skijanje po padinama sa neuređenim, prirodnim stazama.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja Aljaske saopštio je da će sprovesti istragu kako bi utvrdio šta je izazvalo pad helikoptera.

U nesreći su, osim 56-godišnjeg Kelnera poginuli još jedan češki državljanin, dvojica vodiča i pilot, dok je prema navodima zvaničnika Aljaske jedna preživela osoba u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

PPF je zamolio medije da poštuju privatnost porodice Kelner „tokom ovog teškog vremena”.

U saopštenju se dodaje da je život Petra Kelnera bio poznat po radnoj etici i kreativnosti, te da je njegov privatni život pripadao porodici.

Autori: Ljudmila Cvetković, Iva Martinović (Radio Slobodna Evropa)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

U Novom Sadu se obnavlja spomenik Josifu Runjaninu, kompozitoru hrvatske himne

Published

on

By

Polovicom studenog započeli su radovi obnove nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, koji se nalazi na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Nekoliko puta spominjani i najavljivani, ovi radovi su, po riječima zamjenika pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića, rezultat dogovora čelništva hrvatske zajednice i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

»Obnovu nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Lijepa naša investira Grad Novi Sad, a izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Spomenik će biti potpuno obnovljen, a radovi su u tijeku, te bi trebali biti završeni do 8. prosinca. Očekujemo da ćemo 15. prosinca, na Dan izbora prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća – praznik hrvatske zajednice, skupa obilježiti 200. obljetnicu rođenja Josifa Runjanina«, kazao je za naš list Kaurić.

Dodao je kako se ovim projektom počinju obnavljati obilježja znamenitim osobama značajnim za hrvatsku zajednicu, ne samo u Novom Sadu i Petrovaradinu nego i šire.

»Ovo je još jedan znak da suradnja vodstva hrvatske zajednice i Grada Novog Sada napreduje iznimno dobro i razvija se u smjeru koji daje rezultate. Runjanin je most između dva naroda i dvije države, a na nama je da nastavimo promovirati pozitivne aspekte zajedničke povijesti Hrvata i Srba«, zaključio je Kaurić.

Radovi koji će biti izvedeni su, prema podacima koje smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, čišćenje cijelog spomenika mehaničkim i kemijskim sredstvima, uklanjanje algi i gljivica, sanacija staze oko opsega – betoniranje nove staze i postavljanje mramora oko opsega, izrada novog nedostajućeg križa na poklopnoj ploči od »plavog toka«, izrada nove ploče od bijelog mramora na poleđini spomenika s ispisom i postojećim tekstom, urezivanje nota na gornjem dijelu spomenika, ispisivanje cjelokupnog teksta koji je izblijedio u pozlati nanetoj u zlatnim listićima, popunjavanje pukotina i nanošenje nano zaštite na cjelokupan spomenik i opseg.

Josif Runjanin rođen je 8. prosinca 1921. godine u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon toga se odlučio za vojničko zvanje. Kao carski kadet služio je u Glini, te je, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, 1846. godine skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića Horvatska domovina u kući Peleš u Glini. Pjesmu su ubrzo prihvatili i puk i vojnici i često se pjevala po mnogim gostionama Vojne krajine. Dopala se Josipu Jelačiću, koji je u to doba također bio u Glini, pa ju je dao svom kapelniku Josipu Wendlu da je prilagodi za koračnicu. Pjesma se proširila Hrvatskom tek nakon što ju je preradio skladatelj Vatroslav Lichtenegger i 1861. tiskao. Tri desetljeća kasnije izabrana je za hrvatsku himnu. Runjanin je kao umirovljenik živio u Novom Sadu, a umro je 2. veljače 1878. godine. Nagdrobni spomenik Runjaninu otkriven je 12. srpnja 1924. godine. Pokretači akcije za podizanje ovog spomenika bili su prota Velja Mirosavljević, grkokatolički svećenik Jovan Hranilović i prof. Franjo Malin (tajnik odbora). Bogoslužje tijekom otkrivanja je predvodio episkop bački Irinej Ćirić, a sudjelovalo je nekoliko pjevačkih društava, među njima i petrovaradinski Neven.

O nadgrobnom spomeniku Runjaninu se skrbilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina, svake godine se sjećajući Runjanina i njegova rođendana i polažući cvijeće na mjestu gdje je sahranjen na dan njegova rođenja, 8. prosinca.

M. Tucakov, Hrvatska riječ

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV osudila pretnje smrću upućene predsedniku Vojvođanske partije

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji smrću koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Vojvođanske partije Aleksandru Odžiću.

LSV
Ovakve pretnje su postale učestala pojava i rezultat su nereagovanja države.
LSV podseća na brojne primere pretnji koje su upućivane članovima i funkcionerima ove stranke.
Javnost do sada nije obaveštena da li su osobe koje su pretile identifikovane i procesuirane.
Nažalost, u Srbiji je na sceni povampirenje fašizma, a država je na sve to nema.
Tražimo od premijerke Ane Brnabić da počne da radi posao koji joj nalažu Ustav i zakoni i da spreči fašističko divljanje ekstremista.

Nenad Čanak

predsednik LSV

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođanska partija: Ponovo užasne uvrede, pretnje i pozivi na ubistvo predsednika VP Aleksandra Odžića

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana.

Published

on

By

Nakon što je Vojvođanska partija pozvala svoje pristalice da podrže proteste građana protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, na zvaničnom tviter nalogu VP krenula je do sada nezabeležena, orkestrirana hajka na predsednika Vojvođanske partije Aleksandra Odžića u vidu više stotina pisanih pretnji i otvorenih poziva na likvidaciju, kako njega lično, tako i svih drugih Vojvođana. 

Zabrinuti smo i upozoravamo javnost i institucije sistema države Srbije da je bezbednost predsednika VP visoko ugrožena i tražimo hitnu reakciju nadležnih organa protiv lica koja prete progonom i ubistvima političkih neistomišljenika. 

Takođe podsećamo, da je Vojvođanska partija parlamentarna stranka na nivou AP Vojvodine čiji je predsednik Aleksandar Odžić i pokrajinski poslanik, što jasno ukazuje na motive i prirodu ovih do sada nezabeleženih uvreda i pretnji, pa i svih drugih bezbednosnih rizika i pretnji kojima smo kao pojedinci i politička organizacija izloženi već duži niz godina. 

Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije da nas zaštite u slobodnom izražavanju i političkom delovanju, a lica sa poznatih tviter naloga čiji deo sadržaja ovim putem dostavljamo i javnosti, pronađu i u skladu sa zakonom procesuiraju. 

Sa ovim brutalnim napadima na naše članove i predsednika lično upoznaćemo i međunarodnu zajednicu od koje takođe očekujemo adekvatnu reakciju, u cilju slobodnog izražavanje i neometanog političkog delovanja naše stranke.

Press služba Vojvođanske partije

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

Trending