Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

POPUŠTANJE MERA U ČETIRI FAZE! Prvo kafići, pa proslave na otvorenom, a jedne mere ćemo se otarasiti tek kada budemo imali 80 odsto imunih!

Popuštanje mera – tema o kojoj se svakodnevno raspravlja, a za koju, čini se, još uvek nema preciznog plana, jer sve je podležno promenama u zavisnosti od epidemiološke situacije. Sa početkom vakcinacije i taj faktor postaje presudan u tome šta će Krizni štab odlučiti.

Published

on

Vakcinacija za sada ide dobro, ali, upozoravaju gotovo svi članovi Kriznog štaba, neophodno je da sve ide brže i da se ljudi odazovu u što vrećem broju. Poslednji pik polako se gasi i sve je manje zaraženih u zemlji. Ipak, brojke su i dalje četvorocifrene i mere se u hiljadama, pa kako je to jutros rekla i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević “virus je još u cirkulaciji i oprez je neophodan”.

Sa druge strane smo mi, obični građani, kojima nedostaje “normala” – proslave, kafići, život bez maski. Ipak, o tome šta bi prvo moglo da se popusti danas niko nije želeo da komentariše, jer je sve vrlo neizvesno, ali na osnovu prethodnih izjava naših epidemiologa, povratak u novu-staru normalnost mogao bi ići u četiri faze.

Prva faza – ugostiteljski objekti

Od pre nekoliko nedelja, na snazi je mera da ugostiteljski objekti mogu da rade – ali pod uslovom da rade samo bašte. Kafićima je rad dozvoljen do 22 sata, a zbog rizika od zaražavanja, gostima nije dozvoljeno da svoje piće piju unutra restorana i kafića.

O tome da li će doći do popuštanja mera i za kafiće i restorane dolaze oprečne informacije. Dok doktorka Kisić Tepavčević u gostovanju na TV Prva kaže da Krizni štab zaseda svake nedelje, te da nema mnogo prostora oko popuštanja mera.

– Imamo jedne od najfleksibilnijih mera koje su se pokazale poprilično delotvorne kada se uporedimo sa drugim zemljama. Činjenica je da, iako registrujemo trend pada učestalosti obolevanja, i dalje je taj broj u hiljadama – napomenula je ona.

Ipak, sa druge strane zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, smatra da su mere za kafiće i restorane trebale već da se popuste.

“Da se ja pitam, to je već trebalo uraditi. Nadam se da će se to deseti brzo i to svakako u Beogradu pre nego u drugim gradovima, jer ja se zalažem da mere zavise od regiona do regiona, a prema pocentu vakcinisanih građana, a u prestonici je taj procenta visok i zato naše građane treba nagraditi”.

Da če do popuštanja mera za ugostiteljske objekte ubrzo doći, nagovesti je danas i predsednik Srbije leksandar Vučić. Ipak, izneo je i jednu nedoumicu.

“Radiće ugostiteljski objekti. Ali postoje razmimoilaženja da li samo za vakcinisane ili za sve”, rekao je Vučić.

Rekao je da je za pozitivnu diskriminaciju kakva bi bila ova neophodno da se prekrši Ustav.

“Nisam voljan da prekršim Ustav, jer Ustav je taj koji kaže da su svi građani ravnopravni”, naglasio je predsednik.

Druga faza – proslave i masovna okupljanja na otvorenom

Proslave su dugo bile u drugom planu. Gotovo da više od godinu dana niko nije ni pomišljao da bi masovne proslave mogle da se održavaju. Ipak, u poslednjih mesec dana sve se glasnije o tome priča.

Prvo je grad Beograd izašao zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd sa detaljnim uputstvom za održavanje proslava.

Zato su svi pogledi upereni ka članovima Kriznog štaba koji bi trebalo da daju zeleno svetlo.

– Treba pričati o organizaciji svadbi, znamo da će pred kraj maja, tačnije u drugoj polovini i junu biti prava navala za venčanja. Istovremeno, imaćemo tada ozbiljan pad intenziteta virusa, pa je logično popuštanje mera – rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Kako je objasnio, u nekom trenutku biće dozvoljene masovnije proslave.

– Biće omogućene svadbe. Trenutno je dozvoljeno okupljanje do pet osoba, u nekom trenutku ćemo povećati na primer na 50, možda i više. Moračemo to da pomerimo. To je logično, sve ovo jako dugo traje – dodao je dr Kon.

Predlog je prvenstveno usmeren na zaposlene u ivent industriji koji će u potpunosti morati da preurede svoje kapacitete koji će biti manje iskorišćeni, ali i bez standardnih delova jedne svadbe – igre, gužve, čestitanja i ljubljenja.

Kako kaže, pravila će se možda vremenom menjati.

– Verovatno će se vremenom iskristalisati da na svadbe mogu dolaziti oni koji su zaštićeni, koji su vakcinisani ili su prelažali koronu, ili će se testirati svi ostali, pa onda neka skinu maske, neće postojati opasnost. U suprotnom moraće po šest sati da se nose maske. Ako kažete da nema šanse, onda se neće dešavati svadbe, kao što ih nema sada – jasan je naš ugledni epidemiolog.

Čini se da je ključno pitanje kada bi mogle da budu ublažene mere i kada će se dozvoliti masovnije proslave.

– Procena je da nam treba trocifreni broj, ispod 1.000 je apsolutni minimum za neka dešavanja, a za ovakve svadbe ispod 100 zaraženih na dan! Nije to tako strašno kao što vam možda sada izgleda, skoro je pola punoletnih vakcinisano u Beogradu. U jednom trenutku će verovatno biti retkost da neko koga pozovote na svadbu nije vakcinisan. Tada neće biti problema – zaključio je dr Kon.

Uveliko se govori i organizovanju maturskih proslava, a doktorka Kisić Tepavčević ipak je nešto opreznija.

Ministarka je rekla da okupljanje u zatvorenim prostorima dugo neće biti bezbedna mera.

Leto je i vreme rezervisano za događaje na otvorenom, pa bi se u ovoj fazi, ako epidemiološka situacija to dozvoli mogle popustiti i mere vezane za masovna okupljanja.

Tome u prilog idu i sve glasnije najave EXIT festivala, ali i mnogih drugih koji se održavaju u letnjim mesecima.

Nakon što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je EXIT festival moguće održati ovog leta, vest je odjeknula kao senzacija u svetskim muzičkim krugovima.

Kako je objasnio gradonačelnik Vučević, ulaz na festival biće omogućen svima koji su vakcinisani i svima koji su preboleli korona virus. Svim ostalim posetiocima iz zemlje i sveta biće omogućen brz antigenski test po veoma povoljnim cenama, u posebno organizovanoj zoni u neposrednoj blizini festivalskih kapija. Svi detalji u vezi sa ulaskom na festival biće na vreme objavljeni na zvaničnom sajtu Exita u skladu sa budućim aktuelnim merama propisanim od strane Vlade Republike Srbije.

Treća faza – škole

U trećoj fazi, po onome što smo mogli čuti u javnosti na red bi mogli doći đaci. Kako je vremena do kraja školske godine malo, sasvim je izvesno da će se model koji je do sada na snazi održati do kraja juna. Od prvog septemrba, ako situacija bude povoljnija, đaci bi mogli da se vrate u školske klupe.

Prema trenutnim prognozama još uvek nije poznato da li će vakcinacija među školarcima postati obavezna da bi se nesmetano i bez opasnosti od zaražavanja u učionicama odvijala nastava. Ali sudeći prema optimističnim gledištima, početak naredne školske godine izgledaće kao i nekada, pre korone.

Iz Ministarstva prosvete se ipak nadaju da će se nastava početkom naredne školske godine odvijati nesmetano, jer kako kažu očekivanja su da se vakcinacijom većine stanovništva postigne stabilizacija epidemiološke situacije.

– Organizacija nastave od 1. septembra zavisiće pre svega od epidemiloške situacije. Očekuje se da masovna imunizacija i sprovođenje epidemioloških mera dovedu do normalizacije svih segmenata života, uključujući i nastavu i proces obrazovanja – saopštili su iz Ministarstva.

Član Medicinskog dela Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Branislav Tiodorović izjavio je da bi moglo da se razmišlja u pravcu ukidanja svih mera ako svi budu disciplinovani.

On je za TV Prvu rekao da ako se osnovne mere budu poštovale i ako odziv za vakcinaciju bude dobar kao što je do sada, biće moguće selektivno popuštanje mera.

Četvrta faza – maske i distanca

Sasvim izvesno je jedno – poslednje čega ćemo se rešti su maske i održavanje socijalne distance.

Pred nama je tek postizanje prvog procenta od 60 odsto imunih. Sa tim procentom imunih imaćemo i dalje oboljevanja, korona će biti i dalje među nama, moraćemo da držimo distancu, deo mera neminovno ostaje, maske ne padaju. Ali 60 odsto je dovoljan broj građana otpornih na Kovid19 da nemamo više velike talase, veliki broj obolelih, prepune bolnice. Postotak od 60 odsto imunih omogućava sprečavanje nekontrolisanog širenja zaraze i lagodniji, mirniji i manje stresan život.

Skidanje maski možda bi moglo da dođe na red sa 80 odsto imunih.

Ta brojka je ona koju želimo. Gotovo magična. Sa 80 odsto imunih ulazimo u period u kome možemo da kažemo: “Konačno slobodnije dišemo” pa i: “Oslobodili smo se korone”. To je postotak u kome je broj nizak i virus nema više mnogo prostora da se širi. Tada se stvaraju uslovi za potpuno potiskivanje virusa. Na tom broju imunih ulazimo u život bez mera, pa i bez maski. Kako kaže doktor Kon:

– Kovid bi u tom slučaju bio pojedinačno razboljevanje, slučaj koji nema koga da zaražava i da se širi.

Izvor: blic.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Vuletić podnosi krivičnu prijavu protiv Vučića

Pokret „Crno na belo“ optužuje predsednika Srbije da mladima nudi mito da glasaju za njega

Published

on

By

foto: Srđan Stevanović /Starsport

Osnivač i predsednik pokreta „Crno na belo“, profesor Vladimir Vuletić najavljuje za Danas da će ovaj pokret podneti krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog nuđenja mita mladima, odnosno izjave predsednika da će se, ako pobedi na izborima u aprilu, založiti da oni dobiju po još 100 evra.

” Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima trećeg aprila, moliću ljude da još jednom pomognu mladim ljudima“, rekao je Vučić u intervjuu za Pink.

On je dodao da nije razlog to što će neko od njih da kupi patike ili da izvede momka ili devojku na ručak, te da će neki od njih taj novac po prvi put da osete kao nešto što je njihovo, što su zaradili, kao i da to rađa odgovornost prema novcu i prema državi, da će po prvi put znati da poštuju to što su zaradili, a ne dobili od roditelja.

Vučić je u intervjuu naveo da će mladi ljudi od 18 do 29 godina prvog februara dobiti prvih 100 evra, da će penzioneri 10. februara dobiti po 20.000 dinara, jer su, kako je rekao, i jedni i drugi to zaslužili u koroni.

Vladimir Vuletić ističe da je najava o novih 100 evra mladima „ukoliko dobije na izborima“ klasičan mito „čist kao suza“. On je podsetio na član 156 Krivičnog zakonika koji se odnosi na davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

„Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“. Ukoliko je reč o vršiocu funkcije, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

– U brojnim primerima učinjenih krivičnih dela, gaženja Ustava i zakona Republike Srbije, izigravanja i unižavanja pravosuđa, Aleksandar Vučić sada čini svoje Neronsko paljenje Rima. U svom bestijalnom pohodu na poslednje institute slobode izbora i slobode glasa, on teško krši član 156 Krivičnog zakonika, obećavajući delu građanstva mito iz dva dela. Prvi deo im daje pre izbora, javno, obećavajući da će drugi deo mita dobiti ukoliko on pobedi na predstojećim izborima – ukazuje Vuletić.

Profesor dodaje da težina ovog krivičnog dela ukazuje na činjenicu da je Vučić „čovek koji apsolutno ne preza ni od čega, da bi došao do cilja“.

– „Crno na belo“ će u narednih 48 časova podneti krivičnu prijavu protiv Vučića zbog davanja mita u vezi sa glasanjem. Ako sada tužilaštvo ostane nemo, to će biti potpuni dokaz da je Zagorka Dolovac ništa drugo do saučesnik u ovom bestijalnom napadu na poslednju liniju odbrane, a to je sloboda građana da glasaju – poručuje Vuletić.

Katarina Živanović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vuletic-podnosi-krivicnu-prijavu-protiv-vucica/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Inicijativa: Odustalo se od prodaje kompleksa „Boško Buha“, naći trajno rešenje

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Published

on

By

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Oni podsećaju javnost da je ovo već drugi put da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju imovine stečajnog dužnika Putnik Prijepolje uključujući i delove Memorijalnog kompleksa Boško Buha, da bi zatim od te prodaje odustala usled reakcije javnosti i institucija.

Iako je dobro da nije došlo do prodaje Memorijalnog kompleksa, nije rešenje ni da kompleks ostane u stečajnoj masi. Usled ovakve situacije, Spomen dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija. Zbog toga tražimo od države da odmah preduzme odgovarajuće korake i vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu“, navodi se.

Oni dodaju da Memorijalni kompleks Boško Buha ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

“Naš odnos prema Memorijalu koji nas podseća na veliku žrtvu utkanu u slobode koje smo jednom kao društvo osvojili će svedočiti o tome kakvo smo društvo danas”, zaključuje Inicijativa u saopštenju.

Evropa Nostra Srbija pozdravlja otkazivanje prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha

Organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine “Evropa nostra Srbija” pozdravila je odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje za prodaju preduzeća “Putnik Prijepolje”, uključujući i Memorijalni kompleks “Boško Buha” na Jabuci.

“Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U saopštenju se dodaje da Memorijalni kompleks “Boško Buha” ima posebno mesto i da je veoma opasno da se zanemaruje taj kulturno-istorijski spomenik, koji simbolizuje borbu za slobodu, naročito u vreme “koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena posleratna Jugoslavija, Srbija i čitava Evropa”.

“Pozivamo Vladu Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks ‘Boško Buha’ i uloži sredstva da se on obnovi”, dodaje se u saopštenju.

N1 Beograd, Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/inicijativa-odustalo-se-od-prodaje-kompleksa-bosko-buha-naci-trajno-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

Trending