Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

POPUŠTANJE MERA U ČETIRI FAZE! Prvo kafići, pa proslave na otvorenom, a jedne mere ćemo se otarasiti tek kada budemo imali 80 odsto imunih!

Popuštanje mera – tema o kojoj se svakodnevno raspravlja, a za koju, čini se, još uvek nema preciznog plana, jer sve je podležno promenama u zavisnosti od epidemiološke situacije. Sa početkom vakcinacije i taj faktor postaje presudan u tome šta će Krizni štab odlučiti.

Published

on

Vakcinacija za sada ide dobro, ali, upozoravaju gotovo svi članovi Kriznog štaba, neophodno je da sve ide brže i da se ljudi odazovu u što vrećem broju. Poslednji pik polako se gasi i sve je manje zaraženih u zemlji. Ipak, brojke su i dalje četvorocifrene i mere se u hiljadama, pa kako je to jutros rekla i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević “virus je još u cirkulaciji i oprez je neophodan”.

Sa druge strane smo mi, obični građani, kojima nedostaje “normala” – proslave, kafići, život bez maski. Ipak, o tome šta bi prvo moglo da se popusti danas niko nije želeo da komentariše, jer je sve vrlo neizvesno, ali na osnovu prethodnih izjava naših epidemiologa, povratak u novu-staru normalnost mogao bi ići u četiri faze.

Prva faza – ugostiteljski objekti

Od pre nekoliko nedelja, na snazi je mera da ugostiteljski objekti mogu da rade – ali pod uslovom da rade samo bašte. Kafićima je rad dozvoljen do 22 sata, a zbog rizika od zaražavanja, gostima nije dozvoljeno da svoje piće piju unutra restorana i kafića.

O tome da li će doći do popuštanja mera i za kafiće i restorane dolaze oprečne informacije. Dok doktorka Kisić Tepavčević u gostovanju na TV Prva kaže da Krizni štab zaseda svake nedelje, te da nema mnogo prostora oko popuštanja mera.

– Imamo jedne od najfleksibilnijih mera koje su se pokazale poprilično delotvorne kada se uporedimo sa drugim zemljama. Činjenica je da, iako registrujemo trend pada učestalosti obolevanja, i dalje je taj broj u hiljadama – napomenula je ona.

Ipak, sa druge strane zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, smatra da su mere za kafiće i restorane trebale već da se popuste.

“Da se ja pitam, to je već trebalo uraditi. Nadam se da će se to deseti brzo i to svakako u Beogradu pre nego u drugim gradovima, jer ja se zalažem da mere zavise od regiona do regiona, a prema pocentu vakcinisanih građana, a u prestonici je taj procenta visok i zato naše građane treba nagraditi”.

Da če do popuštanja mera za ugostiteljske objekte ubrzo doći, nagovesti je danas i predsednik Srbije leksandar Vučić. Ipak, izneo je i jednu nedoumicu.

“Radiće ugostiteljski objekti. Ali postoje razmimoilaženja da li samo za vakcinisane ili za sve”, rekao je Vučić.

Rekao je da je za pozitivnu diskriminaciju kakva bi bila ova neophodno da se prekrši Ustav.

“Nisam voljan da prekršim Ustav, jer Ustav je taj koji kaže da su svi građani ravnopravni”, naglasio je predsednik.

Druga faza – proslave i masovna okupljanja na otvorenom

Proslave su dugo bile u drugom planu. Gotovo da više od godinu dana niko nije ni pomišljao da bi masovne proslave mogle da se održavaju. Ipak, u poslednjih mesec dana sve se glasnije o tome priča.

Prvo je grad Beograd izašao zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd sa detaljnim uputstvom za održavanje proslava.

Zato su svi pogledi upereni ka članovima Kriznog štaba koji bi trebalo da daju zeleno svetlo.

– Treba pričati o organizaciji svadbi, znamo da će pred kraj maja, tačnije u drugoj polovini i junu biti prava navala za venčanja. Istovremeno, imaćemo tada ozbiljan pad intenziteta virusa, pa je logično popuštanje mera – rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Kako je objasnio, u nekom trenutku biće dozvoljene masovnije proslave.

– Biće omogućene svadbe. Trenutno je dozvoljeno okupljanje do pet osoba, u nekom trenutku ćemo povećati na primer na 50, možda i više. Moračemo to da pomerimo. To je logično, sve ovo jako dugo traje – dodao je dr Kon.

Predlog je prvenstveno usmeren na zaposlene u ivent industriji koji će u potpunosti morati da preurede svoje kapacitete koji će biti manje iskorišćeni, ali i bez standardnih delova jedne svadbe – igre, gužve, čestitanja i ljubljenja.

Kako kaže, pravila će se možda vremenom menjati.

– Verovatno će se vremenom iskristalisati da na svadbe mogu dolaziti oni koji su zaštićeni, koji su vakcinisani ili su prelažali koronu, ili će se testirati svi ostali, pa onda neka skinu maske, neće postojati opasnost. U suprotnom moraće po šest sati da se nose maske. Ako kažete da nema šanse, onda se neće dešavati svadbe, kao što ih nema sada – jasan je naš ugledni epidemiolog.

Čini se da je ključno pitanje kada bi mogle da budu ublažene mere i kada će se dozvoliti masovnije proslave.

– Procena je da nam treba trocifreni broj, ispod 1.000 je apsolutni minimum za neka dešavanja, a za ovakve svadbe ispod 100 zaraženih na dan! Nije to tako strašno kao što vam možda sada izgleda, skoro je pola punoletnih vakcinisano u Beogradu. U jednom trenutku će verovatno biti retkost da neko koga pozovote na svadbu nije vakcinisan. Tada neće biti problema – zaključio je dr Kon.

Uveliko se govori i organizovanju maturskih proslava, a doktorka Kisić Tepavčević ipak je nešto opreznija.

Ministarka je rekla da okupljanje u zatvorenim prostorima dugo neće biti bezbedna mera.

Leto je i vreme rezervisano za događaje na otvorenom, pa bi se u ovoj fazi, ako epidemiološka situacija to dozvoli mogle popustiti i mere vezane za masovna okupljanja.

Tome u prilog idu i sve glasnije najave EXIT festivala, ali i mnogih drugih koji se održavaju u letnjim mesecima.

Nakon što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je EXIT festival moguće održati ovog leta, vest je odjeknula kao senzacija u svetskim muzičkim krugovima.

Kako je objasnio gradonačelnik Vučević, ulaz na festival biće omogućen svima koji su vakcinisani i svima koji su preboleli korona virus. Svim ostalim posetiocima iz zemlje i sveta biće omogućen brz antigenski test po veoma povoljnim cenama, u posebno organizovanoj zoni u neposrednoj blizini festivalskih kapija. Svi detalji u vezi sa ulaskom na festival biće na vreme objavljeni na zvaničnom sajtu Exita u skladu sa budućim aktuelnim merama propisanim od strane Vlade Republike Srbije.

Treća faza – škole

U trećoj fazi, po onome što smo mogli čuti u javnosti na red bi mogli doći đaci. Kako je vremena do kraja školske godine malo, sasvim je izvesno da će se model koji je do sada na snazi održati do kraja juna. Od prvog septemrba, ako situacija bude povoljnija, đaci bi mogli da se vrate u školske klupe.

Prema trenutnim prognozama još uvek nije poznato da li će vakcinacija među školarcima postati obavezna da bi se nesmetano i bez opasnosti od zaražavanja u učionicama odvijala nastava. Ali sudeći prema optimističnim gledištima, početak naredne školske godine izgledaće kao i nekada, pre korone.

Iz Ministarstva prosvete se ipak nadaju da će se nastava početkom naredne školske godine odvijati nesmetano, jer kako kažu očekivanja su da se vakcinacijom većine stanovništva postigne stabilizacija epidemiološke situacije.

– Organizacija nastave od 1. septembra zavisiće pre svega od epidemiloške situacije. Očekuje se da masovna imunizacija i sprovođenje epidemioloških mera dovedu do normalizacije svih segmenata života, uključujući i nastavu i proces obrazovanja – saopštili su iz Ministarstva.

Član Medicinskog dela Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Branislav Tiodorović izjavio je da bi moglo da se razmišlja u pravcu ukidanja svih mera ako svi budu disciplinovani.

On je za TV Prvu rekao da ako se osnovne mere budu poštovale i ako odziv za vakcinaciju bude dobar kao što je do sada, biće moguće selektivno popuštanje mera.

Četvrta faza – maske i distanca

Sasvim izvesno je jedno – poslednje čega ćemo se rešti su maske i održavanje socijalne distance.

Pred nama je tek postizanje prvog procenta od 60 odsto imunih. Sa tim procentom imunih imaćemo i dalje oboljevanja, korona će biti i dalje među nama, moraćemo da držimo distancu, deo mera neminovno ostaje, maske ne padaju. Ali 60 odsto je dovoljan broj građana otpornih na Kovid19 da nemamo više velike talase, veliki broj obolelih, prepune bolnice. Postotak od 60 odsto imunih omogućava sprečavanje nekontrolisanog širenja zaraze i lagodniji, mirniji i manje stresan život.

Skidanje maski možda bi moglo da dođe na red sa 80 odsto imunih.

Ta brojka je ona koju želimo. Gotovo magična. Sa 80 odsto imunih ulazimo u period u kome možemo da kažemo: “Konačno slobodnije dišemo” pa i: “Oslobodili smo se korone”. To je postotak u kome je broj nizak i virus nema više mnogo prostora da se širi. Tada se stvaraju uslovi za potpuno potiskivanje virusa. Na tom broju imunih ulazimo u život bez mera, pa i bez maski. Kako kaže doktor Kon:

– Kovid bi u tom slučaju bio pojedinačno razboljevanje, slučaj koji nema koga da zaražava i da se širi.

Izvor: blic.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending