Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pipci ruskog uticaja primakli se Angeli Merkel, Hodorkovski otkrio mnoga imena evropskih ruskokolonaša

“Evropska unija treba da očisti svoju sopstvenu kuću od hibridnog uticaja Kremlja, prljavog novca i korupcije”

Published

on

Rusija je regrutovala bliske saradnike njemačke kancelarke Angele Merkel i tako ušla u njen “unutrašnji krug” , kao i u austrijsku obavještajnu službu, ustvrdio je na video- saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta 10. maja, ruski biznismen u egzilu Mihail Hodorkovski.

Upozorio je da su oni samo dio šire prokremaljske mreže u državama članicama EU. Ta mreža, prema njegovim riječima, a kako je prenio Euobserver, proširena je i na Češku, Kipar, Francusku, Grčku, Latviju, Litvaniju i Poljsku.

Rusija je infiltrirana u sve pore Evropske unije, od njenih zajedničkih institucija, do vlasti i obavještajnih službi mnogih država članica, među njima i u najuži krug njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je bila glavni proponent sankcija EU bloka za Rusiju, posvjedočio je Evropskom parlamentu ruski biznismen u egzilu Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek Rusije, oštar kritičar predsjednika Vladimira Putina koji ga je 10 godina držao u zatvoru.

On je u verbalnom svjedočenju izostavio imena saradnika Merkel i austrijskog obavještajnog oficira, ali je zato poimence prozvao mnoge političare, uključujući neke sadašnje i bivše europoslanike, tužioce i biznismene koji pripadaju širokoj ruskoj mreži koja operiše u EU i Africi.

Uz svjedočenje je poslanicima EP na zaštićenom websajtu omogućio uvid u 60 strana dosijea, koji je, međutim, dostupan i jednom europralamentarcu direktno prozvanom da je ”marioneta Kremlja”.

Lov Kremlja na evropsku elitu

To je, prema Hodorkovskom, urađeno tako što je ruski oligarh Vladimir Jakunin u Njemačkoj registrovao takozvani think-thank „Dijalog civilizacija“, koji se “koristi za identifikovanje potencijalnih saveznika Kremlja među evropskom elitom”.

Tako “jedan od Jakuninovih… izvora, na koje se poziva u svojim izvještajima Kremlju, čini dio užeg kruga Angele Merkel,” ustvrdio je Hodorkovski.

Podsjetimo, serija skandala sa korupcijom nedavno je potresla Njemačku, što je dovelo do ostavki nekoliko parlamentaraca iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i pada rejtinga stranke, prema istraživanjima javnog mnjenja uoči opštih izbora koji će biti u septembru. To je takođe otvorilo pitanje uticaja autoritaraca i njhovih režima te posebno globalnih igrača poput Rusije i Kine na njemačku politiku.

Bivšeg austrijskog biznismena Jana Marsaleka, prema svjedočenju Hodorkovskog, Rusija je takođe koristila da bi regrutovao “jednog visokopozicioniranog austrijskog obavještajnog oficira” i bio domaćin zabava na kojima su sakupljane informacije o drugim šefovima službe bezbjednosti i političarima.

Hodorkovski na javnom saslušanju pred Komitetom EP nije imenovao osobu iz povjerljivog kruga kancelarke Merkel, kao ni ime visokorangiranog asutrijskog obavještajca, zbog osjetljivosti ovih slučajeva.

“Neke od informacija iznešenih ovdje naši izvori ne mogu potvrditi na sudu zbog straha za svoje živote i živote njihovih porodica (u Rusiji)” naveo je Hodorkovski.

No, kako navodi Euobserver, istog dana kada je Hodorkovski svjedočio pred EP, njegova nevladina organizacija „Dosije centar“ (Dossier Centre) čije je sjedište u Velikoj Britaniji, objavila je detaljan izvještaj na 60 stranica koji je dostupan evropskim parlamentarcima preko zaštićenog websajta.

Špijunska čorba „Putinovog kuvara“

U međuvremenu, prema njegovim riječima i Jevgenij Prigožin (poznat pod nadimkom “Putinov kuvar”), još jedan ruski tajkun blizak Kremlju, takođe je nanosio štetu Evropi.

Prigožinove aktivnosti uključivale su nabavku njemačkih komponenti za rusko „oružje za masovno uništenje“ i regrutovanje njemačkih političara kako bi dali legitimitet za sporne izbore u Rusiji prijateljski nastrojenim državama u Africi.

Prigožinove čuvene “fabrike trolova” (IRA /Internet istraživačka agencija) umiješane su u podsticanje antifrancuskog raspoloženja u afričkim državama” i pokušajima “izazivanja diplomatskog konflikta između Francuske i Italije”.

Prigožinovi ljudi pokušali su u Grčkoj da formiraju prokremaljsku političku stranku oko grčkog političara centra Konstantin Gabaeridisa, otkrio je Hodorkovski.

Među onima koje je imenovao i prozvao kao “marionete Kremlja” su dva desničarska francuska političara, jedan sadašnji Tijeri Mariani (Thierry) i jedan bivši Amerik Šupad (Aymeric Chaupade) evropski parlamentarac.

Šupad je, kako je naveo, pomogao upoznavanje francuskih političara sa kontaktima Kremlja i “čak nudio usluge ‘tajnog pisanja’ (ghost-writing/ pisanje u nečije drugo ime) Jakuninu”.

Ruska mreža u Češkoj Republici uključuje visokorangirane zvaničnike češke vlade”, kao i poslanika komunista Zdeneka Ondračeka.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je Češka protjerala 18 ruskih diplomata za koje se sumnja da su obavještajci ruske vojne obavještajne službe GRU i SVR i da su bili umiješani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čovjeka.

Pipci Rusije od Kipra do Baltika

Ruska peta kolona na Kipru uključuje Eleni Loizodiu, bivšu tužiteljicu koja je “godinama nezvanično savjetovala ruske vlasti, dajući im insajderske informacije i koja je intervenisala u zakonske procese u ime Kremlja”, tvrdi Mihail Hodorkovski.

Bivši poljski poslanik Mateuš Piskorski (Mateusz) takođe je imao zadatak od jedne PR firme povezane sa Kremljom da “pronađe lojalne evropske poltičare” koje će pozivati na događaje koje je sponzorisala Moskva.

U Litvaniji je identifikovan Vigaudas Ušackas (Vygaudas), bivši ministar vanjskih poslova i ambasador EU u Rusiji, kao spin-doktor Kremlja i “prijateljski kandidat za predsjednika Litvanije”, takođe je objavljeno.

Latvija, prema riječima Hodorkovskog služi kao mjesto za odmor i zabavu elite Kremlja, gdje rodbina ruskih oligarha Jurija Kovalčuka i Nikolaja Tokareva, posjeduje nekretnine i dionice u lokalnim firmama.

“Tokarev i Kovalčuk su bili glavne veze u finansijskoj šemi za Putinovu palatu koja je tema filma Navaljnog (Aleksej)”.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, oštar kritičar predsjednika Vladimira Putina, koji je u avgustu prošle godine jedva preživio pokušaj trovanja u avionu, trenutno je na odsluženju kazne za jedno od brojnih krivičnih djela koje mu na teret stavljaju ruske vlasti, a za koje Zapad uveliko vjeruje da su politički motivisane. SAD su nedavno zbog Navaljnog uvele nove sankcije Rusiji. Hodorkovski se u svjedočenju referisao na dokumenatrni film na YouTube-u u kojem je Aleksej Navaljni otkrio detalje o tajnoj i dobro čuvanoj raskošnoj privatnoj palati Vladimira Putina.

„Glavni mehanizam uticaja na evropsku političku i poslovnu elitu odnosi se na finansijsku korupciju“, rekao je Hodorkovski, te poručio sljedeće:

„Spremni smo pružiti dokaze koje imamo na zahtjev odgovarajućih agencija za sprovođenje zakona, ali naravno nećemo dijeliti ove dokaze s onima koji su potencijalno povezani s Kremljom“, dodao je, pozivajući se na dokumente i druge informacije koji su bili temelj njegovog svjedočenja u ponedjeljak.

Komitet EP za strana miješanja kao Odbor za bezbjednost Skupštine CG

Autor teksta u Euobserver-u Endriju Retman (Andrew Rettman) konstatuje, da ukoliko je Hodorskovski zabrinut za zaštitu izvora, onda mora imati u vidu i da neki aktuelni članovi Evropskog parlamenta pred kojima je svjedočio mogu predstavljati prijetnju.

Već pomenuti i prozvani francuski desničar, europarlamentarac Mariani, član je Komiteta EP za strana miješanja i stoga ima privilegovani pristup dosijeu od 60 stranica koje im je Hodorkovski predstavio putem zaštićenog websajta.

I dok se ovaj francuski parlamentarac nije oglašavao u ponedjeljak, reagovao je njegov kolega i potpredsjednik njegove stranke Nezavisna i demokratska grupa, Žan-Lin Lakapel (Jean-Lin Lacapelle).

Hodorkovski je u toj oštroj reakciji optužen za „seriju atentata“ i „pranje novca“, te je ustvrdio da ga EP nije trebao pozvati da govori, rekao je Lacapelle, papagajski ponavljajući rusku propagandu.

Zbog ovog ispada Lakapele, izvinio mu se drugi francuski parlamentarac, liberal Bernar Geta (Bernard Guetta):

“Želio bih da izrazim svoje izvinjenje zato što sam čuo kako Vas je jedan od naših kolega napao na vrlo vulgaran i nefer način“.

Suštinska poruka za EU je pak sljedeća:

“Evropska unija treba da očisti svoju sopstvenu kuću od hibridnog uticaja Kremlja, prljavog novca i korupcije”, rekao je litvanski parlamentarac i bivši premijer Andrius Kubilius.

“Ako želimo da promovišemo demokratski razvoj u Rusiji, treba da počistimo našu sopstvenu kuću” podcrtao je ovaj europarlamentarac i bivši premijer Litvanije.

Nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, proveo je u zatvoru 10 godina (2003-2013) zbog više različitih krivičnih djela za koja je osuđivan od prevare, utaje poreza, pranja novca i drugog. EU, SAD i druge zapadne države smatraju da su presude protiv Hodorskovskog politički motivisane iako ga je Putin pomilovao. Od izlaska iz zatvora živi u egzilu u EU i Britaniji.

(Antena M)

SLOBODNA VOJVODINA

Hram Svetog Save počeo da naplaćuje ulaz posetiocima, evo kojim i koliko

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu

Published

on

By

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Vodiči ističu da se zbog ove odluke uveden pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, stvaraju organizacioni problemi. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno, prenose Novosti.

Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite“, objašnjava turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok su dobijene nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Novosti

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/318619/Hram-Svetog-Save-poceo-da-naplacuje-ulaz-posetiocima-evo-kojim-i-koliko.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Na današnji dan 1946. Zrenjanin dobio današnje ime

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji

Published

on

By

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 — 1942), članu Centralnog komitata KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Žarko Zrenjanin bio je jedan od najvećih zagovornika autonomnog statusa Vojvodine, a poznata su i njegova zalaganja za ravnopravan položaj Vojvodine u Jugoslaviji.

Poginuo je u obračunu sa agentima Gestapoa 1942. godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto je povratak Limana veliki udarac za Rusiju, a važan uspeh za Ukrajinu?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi hiljade vojnika mogle da ostanu opkoljene u ovom gradu na istoku

Published

on

By

Otkad se ova vest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logistički centar za ceo region. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi sada da omogući lakši pristup i povratak veće teritorije u okupiranim regijama Donjecka i Luganska, piše BBC  

Snimci koje se dele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja, prenosi N1 Zagreb.

Neuspeh na bojnom polju podstakao je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korišćenja nuklearnog oružja male snage kao odgovor na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri delomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

N1 Zagreb

izvor: https://www.danas.rs/svet/zasto-je-povratak-limana-veliki-udarac-za-rusiju-a-vazan-uspeh-za-ukrajinu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade Katalonaca ponovno na ulicama, traže nezavisnost od Španije

NA petu godišnjicu referenduma za nezavisnost Katalonije, hiljade ljudi ponovno su danas protestovale za odvajanje od Španije

Published

on

By

Među ostalim, zahtijevali su ostavku regionalne vlade premijera Pere Aragonésa, koji se prema njihovom mišljenju ponaša previše neodlučno u ispunjavanju obećanja kampanje da će osnovati nezavisnu katalonsku republiku. Prema procjenama policije, oko 11.000 ljudi sudjelovalo je na skupu.

“Ako političari ne mogu, mi ćemo”

Predsjednica separatističkog građanskog pokreta ANC, Dolors Feliu, pozvala je Aragonésa da predstavi “plan postizanja nezavisnosti”. “Ako to političari ne mogu učiniti, mi ćemo. Neće nas moći zaustaviti”, rekla je.

Aragonés je u međuvremenu priopćio da njegova koalicijska vlada i dalje stremi za nezavisnošću, no da želi osigurati referendum u dogovoru sa središnjom vladom.

“Održali smo referendum (1. listopada 2017. godine) i učinit ćemo da Katalonija ponovno glasa”, ustvrdio je. “Učinit ćemo to ponovno jer mnogi od nas žele da Katalonija bude slobodna zemlja.”

Pola stanovnika želi nezavisnost

Španjolska vlada u Madridu odbacuje referendum. Populacija Katalonije je podijeljena. Prema anketama, oko pola stanovnika želi nezavisnost, dok ostali ne žele.

Prije pet godina 1. listopada separatistička regionalna vlada održala je referendum o odcjepljenju koji je Madrid proglasio ilegalnim. Središnja vlada stavila je tada Kataloniju pod svoju upravu.

Tadašnji regionalni čelnik vlade, Carles Puigdemont, i neki od njegovih kolega pobjegli su u inozemstvo. Ostali separatisti osuđeni su na duge zatvorske kazne, no 2021. godine su pomilovani.

Hina

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/tisuce-katalonaca-ponovno-na-ulicama-traze-neovisnost-od-spanjolske/2399727.aspx

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pad tate i sina Bobara: Hapšenje u Novom Sadu uvod u raskid Srbije i Rusije

Hapšenje Petka Bobara, jednog od najbližih saradnika Dušana Bajatovića i finansijera Socijalističke partije Srbije osumnjičenog za zloupotrebu poslovanja sa Srbijagasom, pored zakonskih konsekvenci nosi i određenu političku poruku

Published

on

By

Prema mišljenu sagovornika “Nove“, uklanjanjem jednog od ključnih ljudi socijalista je “bacanje rukavice” SPS – u i početak otvorenog sukoba ne samo između SPS – SNS, već i distanciranja od Ruske federacije.

– Stav LSV je da nadležni organi, Tužilaštvo i sud će da rade svoj posao i mi ne možemo da procenjujemo da li je neko kriv ili nije, ali je sasvim jasno da je po sredi početak sukoba na relaciji Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ovo definitivno nije slučajno – smatra Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja godinama kritikuje prodaju NIS – a Rusima.

On ocenjuje da je Srbija u brojnim problemima vezanim za energetski sektor i podseća da je udarna pesnica Ruske federacije u Srbiji bila u energetskom sektoru, ali i na nekim drugim poljima i utemeljenju u društvu bio upravo Srbijagas i Socijalistička partija Srbije.

– Definitivno je izgleda došlo do tačke u kojoj Srpska napredna stranka i aktuelna vlast više ne mogu da tolerišu mešanje Ruske federacije preko Srbijagasa, preko Dušana Bajatovića i SPS – a u unutrašnju politiku Srbije – kaže Marton, dodajući da nema nijedne zemlje u Evropi koja je toliko energetski zavisna od Rusije koliko je Srbija.

On je dodao da se hapšenje Bajatovićevog saradnika simptomatično izvedeno baš pred najavljeno formiranje nove Vlade i da je reč o snižavanju cene SPS u pregovorima oko nove vlade.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa ovom tezom saglasan je i advokat Ivan Ninić, smatrajući da se vrlo vodilo računa o vremenu Bobarovog lišavanja slobode.

– Ovo je stezanje obruča oko Bajatovića i bildovanje snage Srpske napredne stranke u Srbijagasu, u tajmingu koji njima očigledno odgovara, pred formiranje vlade. Da se Bajatoviću pokaže šta može da usledi, da mu se smanje apetiti. Zanimljivo je da se Dačić jedan dan promoviše za šefa bezbednosti u zemlji, a onda se hapse najbliži saradnici Bajatovića. Na taj način se udara i na Dačića i ceo SPS. Dačić je poslušan SNS-u, ali i zavisi od Bajatovićevih para – kaže advokat Ninić za “Novu“.

On je dodao da bi bilo dobro proveriti datume kada su se malverzacije za koje se Bobar sumnjiči, dešavale i da li mogu da se dovedu u vezu sa izborima.

“Od tog novca se kupuju glasovi i od tog novca Socijalistička partija Srbije živi u Vojvodini”, izjavio je Ninić.

Vlasnik kompanije Bobar Beška i jedan od najbližih saradnika Dušana Bajatovića direktora Srbijagasa, Petko Bobar, uhapšen je u utorak zajedno sa svojim sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54). Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a koje je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu vodilo ovu istragu, sumnjiči ih da su zloupotrebom položaja oštetili “Srbijagas” za 22,8 miliona dinara za fiktivni posao renoviranja poslovnog objekta Srbijagasa, iako je već 2019. godine urađen i plaćen.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Ana Lalić

izvi

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“MENJA SE ENERGETSKA MAPA EVROPE” Predsednik Bugarske: “Puštanje u rad interkonektora predstavlja dokaz rešenosti za uspeh”

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas na ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora u Sofiji da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope.

Published

on

By

“Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše rešenosti i da ne postoje granice za uspeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti”, rekao je Radev.

On je ocenio da današnja svečanost i bilateralni susreti predstavljaju planiranje zajedničke budućnosti.

“Prisetio sam se razgovora sa grčkim premijerom o strateškoj saradnji dve zemlje koja je stub stablinosti u regionu. Taj stub sada ima i fizičku dimenziju i zove se interkonektor”, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, uopšte nije lako da se izgradi taj interkonektor, dodajući da su obe vlade naporno radile da se projekat realizuje.

On je zahvalio kompanijama koje su ga gradile na profesionalizmu, kao i institucijama u Grčkoj i Bugarskoj na podršci, te Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci, smernicama i vođstvu.

“Interkonektor je dokaz unapređenih tehničkih kapaciteta Grčke i Bugarske, jer je ovo nova generacija gasovoda uz primenu automatizacije na najvišem nivou”, rekao je Radev.

Radev je istakao da interkonektor znatno menja energetsku mapu Evrope i da najzad postoji, kako je rekao, pravi dovod gasa iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, kako je ukazao, bio pouzdan partner koji se držao sporazuma od pre 10 godina.

On je naveo da interkonektor obezbeđuje nove gasne prilike, ne samo za Grčku i Bugarsku, već i za zemlje u okruženju, Srbiju, Severnu Makedoniju.

Kako je naveo, region će dobiti pravu diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Odmah posle prekida snabdeavanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susedima. Cenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbedila pristup energetskim terminalima”, rekao je Radev.

Radev je zaključio da se ključ za uspeh nalazi u zajedničkim projektima, integracijama u svim dimenzijama i zajedničkom razmišljanju.

Tanjug

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/menja-se-energetska-mapa-evrope-predsednik-bugarske-pustanje-u-rad-interkonektora/czc5hfw

Continue Reading

Trending