Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

PAVLE RADIĆ: Ni rat, ni mir

Banalnost egoističnih „real politika“

Published

on

Diže li Evropska unija ruke od Zapadnog Balkana, ili je već digla ali to nije obznanila, nastavljajući birokratsko-dijalošku igranku sa državama ovog regiona ne znajući šta bi snjima ovakvima kakve su? Ili su države Zapadnog Balkana – njihova kriminalizovana nacionalistička vođstva – odustale od EU pre nezvanične abdikacije EU od ovog prostora, nastavljajući bajagi proevropsku igranku sa Briselom motivisanu isključivo dobijanjem materijalne pomoći od birokratizovane Unije, koja ne škrtareći u materijalnoj pomoć ovdašnjim propalim državama umiruje savest zbog neuspeha njihove demokratske transformacije i integrisanja u svoju zajednicu?

Zapadni Balkan – sinonim za mala, neuspela, propala i zavađena društva; sinonim za nacionalističke autokratije, kriminal i korupciju (u slučaju Srbije vidimo i raširen razvrat, čega ne manjka ni u ostalim ovdašnjim nacionalističkim autokratijama) – decenijama tavori u čamotinji. Deo Evrope kojem geografski pripadaju Srbija, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora – pridodajmo tim propalim restlovima bivše Jugoslavije i Albaniju – svojevsrna je replika beznadežnog Bliskog Istoka u kojem decenijama traju nestabilnosti i sukobi za koje je svet ne nalazi održiva mirnodopska rešenja.

Ako EU, opterećena sve većim unutrašnjim problemima, od Zapadnog Balkana zaista digne ruke, ovaj prostor i narode na njemu čeka sudbina slična Bliskom Istoku – beskrajna nestabilnost, ni rat ni mir i ponižavajući život ljudi.

Oni na Zapadnom Balkanu – koji su od EU i zapadnih demokratskih društva očekivali pomoć i spas od političke i egzistencijalne bede – u razočarenju postojećim stanjem neka ne sude prebrzo ni EU, ni zapadnim demokratijama. Ne svaljujmo krivicu za propalost naših društva i života na njih. Dugo su nam pružali šansu da se izvučemo iz tribalnih užasa pomažući nas moralno, savetodavno i materijalno. Bez njihove obilne materijalne pomoći – koju mi u Srbiji prećutkujemo ili minimiziramo – bili bismo u još većoj bedi. Poslednjih decenija u ove čamotne prostore – koje su opustošili nacionalisti kriminalci i zločinci – sa njihove strane uložene su milijarde evra i dolara ne bi li nam pomogli da se spasimo. Uzalud. Protiv nacionalističkog ludila (modus autokratskog vladanja) i njemu pratećeg ogromnog kriminala – pamet, saveti i obilna materijlna pomoć ne pomažu. Društva Zapadnog Balkana (njihove vladajuće elite) poslove koje su za svoje spasenje morala sama uraditi – uljuditi se, upristojiti, vratiti samopoštovanje i dostojanstvo da bi se pridružili zajednici sređenih društava – nisu uradila. Niti su na vidiku realni izgledi da će to u dogledno vreme uraditi. EU i zapadne demokratije umesto njih to nisu mogli, niti mogu uraditi. Pri tome ne treba izjednačavati odgovornost ovdašnjih država i društava za sadašnje bedno stanje. U centru ovdašnjih nesreća nalazi se višedecenijska destruktivna politika Srbije, koja zrači po celom regionu izazivajući reakcije kakve gledamo. U centru destruktivne politike Srbije je kosovski problem, čije nerešavanje uništava Srbiju, posredno i region.

Od svih zemalja jedino je Crna Gora – uz sve tranzicione slabosti i saplitanja sa strane – do skoro bila na putu sličnom onom kojim su uspešno prošle Slovenija i Hrvatska, sada integrisane u evroatlanske strukture (ni tamo ne teče med i mleko, ali je u odnosu na ovdašnje beznađe ipak solidno egzistencijalno pribežište). Crna Gora je, međutim, nedavno surovo torpedovana kad joj je luka spasa, činilo se, već bila na vidiku. Torpedovale su je iste snage koje su svojevremeno torpedavale SFRJ, odnosno Antu Markovića i njegove namere evropeiziranja SFRJ. Torpedovale su je da bi je ponovo sunovratile u ovdašnje blato, u „srpski (i ruski) svet“, te preskupe civilizacijske anahronizme. Kako posle torpedovanja stoje stvari u Crnoj Gori, daj bože da se završi samo na političkom rastrojstvu, da ne dođe do ozbiljnijih građanskih sukoba. Potencijala za zlo nažalost ima, jer su rđave strasti – sistematski podsticane iz Beograda i Moskve prema Crnoj Gori od prvog dana njezine nazavisnosti – opasno raspaljene.

Sa druge strane, ne treba smetnuti s uma ni neočekivani (neshvatljiv!) moralni i politički pad EU – preciznije uticajnog Emanuela Makrona – prema paćenoj Severnoj Makedoniji i prema Albaniji, odlažući otvaranje njihovih pristupnih pregovora sa EU „do daljnjeg“. Nema šta što socijaldemokrata Zoran Zaev – premijer Severne Makedonije – nije rizikovao (čak i ličnu bezbednost) i preduzeo, da se oslobodi višedecenijske blokade od strane nacionalističke Grčke, u namerama Severne Makedonije da se izvuče iz balkanskog blata i uključi u evroatlanske integracije. I posle silnih muka Severnoj Makedoniji (i Zaevu) od EU, od Makrona – ćorak! Makron je je l’ da bio za „još malo vremena“, za pronalaženje „kreativnijih modela“ pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Šamar je to ne samo za Severnu Makedoniju i Albaniju, nego za sve ovdašnje ljude željne normalnog života.

Političari EU koji integraciju Zapadnog Balkana u svoj savez izgleda stavljaju ad akta (valjda obeshrabreni utiskom da se u ovdašnjim endemskim zadrtostima ništa ne može promeniti) – predlažući umesto punopravne integracije nekakve „specijalne veze“ – previđaju da to Evropu može skupo koštati. No, to je već drugi problem, evropski problem. To je problem srozavanja (blaže rečeno erodiranja) izvornih vizija tvoraca EU kao mirovnog i emancipatorskog projekta za sve evropske narode. To je problem srozavanja evropske emancipatorske politike u banalnost takozvane nove globalne stvarnosti, u banalnost egoističnih „real politika“ koje su uglavnom kratkovide. Kratkovidost dakako ima svoju ne malu cenu. Jesu li ovi „non paperi“ što se misteriozno pojavljuju možda jedan od alhemijskih pokušaja EU za rešenje Gordijevih čvorova Zapadnog Balkana, ili samo test kako će izgledati reakcije zainteresovanih regionalnih strana i uticajnih svetskih adresa?

(Autonomija)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending