Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pavle Petrović: Sprečiti da se prihodima od skuplje struje pokriva rupa bez dna

Najveća opasnost od februarskog poskupljenja struje od 3.4 odsto je da se ti prihodi preliju u pokrivanje „rupe bez dna“ i zarade zaposlenih u EPS, upozorio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. On je, u Temi jutra N1 podsetio da se, kada smo prošli put imali poskupljenje struje, dobar deo tih prihoda utrošio na plate u Elektroprivredi Srbije.

Published

on

„Poskupljenje struje je u osnovi tužna vest, ali tačna“, istakao je Petrović, dodajući da električna energija mora da poskupi u Srbiji.

Naša zemlja ima, kako je naveo, veću cenu struje, prema poslednjim analizama, samo u odnosu na Ukrajinu.

„U BiH, Bugarskoj je znatno veća cena. Ono što nam predstoji u narednih četiri, pet godina je rast cene struje, da bi se dostigli neki normalni nivoi kakvi su u nama uporedivim zemljama“, navodi on.

Petrović je podsetio da je Fiskalni savet već ukazivao da se dobar deo prihoda od prošlog povećanja cena električne energije – utrošio na plate u EPS.

„Tamo je najniža plata veća od plate profesora u srednjoj školi, a  prosečna plata je preko 100.000 dinara. Dakle, ono što je opasnost sa ovim porastom cene električne energije i što treba da se spreči je da se taj porast ponovo ne prelije u pokrivanje rupe bez dna u EPS, koji se, evo, već pet godina ne pomera s mesta što se tiče reformisanja“, naveo je Petrović.

Dodao je da ipak najave nove ministarke energetike, Zorane Mihajlović, daju neke nade da će reformisanje EPS krenuti. 

„To bi bio jedan ogroman poduhvat za privredu Srbije – da EPS koji tavori i pravi gubitke pređe u firmu koja vuče privredni rast Srbije“, naveo je Pavle Petrović.

Izvor: vojvodinadanas.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Pupovac: Važno je

Zagreb — U Spomen parku Jasenovac, na dan proboja zatočenika iz tog logora smrti, biće održana komemoracija srpskim, jevrejskim, romskim, kao i žrtvama antifašista.

Published

on

By

Komemoracija će biti održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone kada će vence položiti najpre premijer Andrej Plenković, zatim predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Zoran Milanović i najzad predstavnici naroda jasenovačkih žrtava.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDSS Milorad Pupovac za Tanjug kaže da će komemarcija biti održana u skladu sa epidemiološkim merama i da ona nema veze sa pitanjem odnosa prema jasenovačkim žrtvama.

Pupovac je rekao da je najvažnije da svi koji smatraju da treba budu kod Kamenog cveta dođu bez obzira, kako je rekao, na političke rasprave koje se vode u Hrvatskoj.

Potrebno je, istakao je, i da se svi uključe u raspravu šta treba činiti da to mesto ima zaslužen status u komemorativnim praksama u Hrvatskoj, obrazovnim školskim programima i medijskoj prezentaciji, kako Jasenovca tako i drugih logora i stratišta na prostoru nekada fasističke NDH.

“Važno da nema negacije i revizionizma istorijskih činjenica kakav je taj logor bio, kakva mu je bila svrha, kojih razmera i karaktera je bio zločina počinjen od ustaša i njihovih podržavatelja fasističke Nemačke i Italije u uspostvljanju te države (NDH)”, jasan je Pupovac.

Važno je, istakao je, osuditi upotrebu ustaškog pokliča “za dom spremni” i stvoriti zakonodavni okvir za sankcionisanje svakog ko postupa drugačije.

Važno je, dodao je, i da sve ono što može da vređa sećanje na žrtve, a posebno tolerisanje simbola i poruka ustaškog terora, bude smešteno tamo gde istorijski pripada.

Pupovac je istakao i da predstavnici naroda žrtava stalno sarađuju i veoma paze da u svemu što rade budu zajedno jer je to, kako kaže, najboji način da postignu ono što žele. Tako će i danas u Jasenovcu biti zajedno predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Izvor: b92.net

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu

Rover NASA “Prezervans” transformisao je ugljen dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

Published

on

By

“Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen dioksida u kiseonik na Marsu”, rekao je u sredu Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, preneo je sajt američke svemirske agencije.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću eksperimenta “MOKSI” (The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, “MOKSI” je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Izvor: b92.net

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Najbolje iz Vojvodine

NOVI SAD – Predsednik Vojvođanske partije i poslanik Vojvođanskog fronta(LSV i VP) u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Odžić pozdravio je kontinuitet u postojanju znaka „Najbolje iz Vojvodine“, istakavši da on izdvaja sve ono što Vojvodinu čini specifičnom i što je važno za dobrobit proizvođača, davalaca usluga, ali i građanki i građana Vojvodine, pa i onih koji dolaze u APV.

Published

on

By

– Mi iz Vojvođanskog fronta – Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije smo zadovoljni što se robna marka „Najbolje iz Vojvodine“ svih ovih godina i decenija održala i što postoji. Tu ništa nije sporno. Ne sporimo ni proširenje koje može biti od značaja. Međutim, pitanje je i tražim odgovor, jer nas to opredeljuje kako ćemo glasati o ovoj odluci, šta je sa latiničnim natpisom – istakao je Odžić.

Naime, kako je rekao, u materijalu koji su poslanici dobili je i slika znaka, na kojem se vidi da je ispod slike napisano na engleskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom „Najbolje iz Vojvodine“. Međutim, u tekstu obrazloženja je navedeno da ispod slike piše ćiriličnim pismom i na engleskom. Zbog toga je Odžić zatražio odgovor da li je latinična verzija izbačena ili je u pitanju greška u obrazloženju.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Setva pomerena za dve nedelje zbog hladnog vremena

VRBAS – Zbog niskih temperatura setva najvećeg broja useva kasni oko dve nedelje, ali poljoprivrednici koriste svaki lep dan da ubrzaju taj posao, izjavila je za Tanjug direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović.

Published

on

By

“Setva šećerne repe je završena na vreme u martu, a optimalni rok za završetak setve ostalih prolećnih kultura je do 25. aprila, Zbog vremenskih uslova taj rok je pomeren, ali će setva biti ubrzo završena, jer su poljoprivrednici koristili svaki pogodan trenutak da ubrzaju taj posao”, izjavila je Savovićeva.

Dodala je da ukoliko se nastavi lepo vreme trebaće nekoliko dana da se zemlja prosuši i pet do sedam dana da se okonča setva.

“Ima dovoljno vlage u zemljištu, ali je tokom celog aprila temperatura zemlje bila niska i neodgovarajuća za setvu, mada nije u svim regionima Srbije isto”, rekla je Savovićeva.

Prema podacima kojima raspolažu “Žita Srbije”, kukuruz će ovog proleća biti zasejan na miliona hektara, suncokret na 200.000 do 220.000 hektara, sojom je planirano da se zaseje do 250.000 hektara i još 30.000 hektara pod prolećnim ječmom.

“S obzirom na kašnjenje setve, vremenske prilike nakon setve u periodu rasta i razvoja useva će uticati na prinos. To znači da će trebati kiše u maju, jer ako maj bude suv to će više uticati na stanje useva i prinose svih kultura, nego da je setva mogla da bude završena u optimalnom roku”, ocenila je direktorka “Žita Srbije”.

Savovićeva je dodala da su se ozimi usevi potpuno oporavili od šoka koji su pretrpeli zbog niskih temperatura prethodnih nedelja, ali da vegetacioni period zato kasni 10-15 dana.

Naglasila je da to znači kako će i žetveni rokovi biti pomereni za oko dve nedelje, pa će žetva pšenice umesto da počne oko 20 juna, kao što je uobičajeno, najverovatnije krenuti početkom ili tokom prve polovine jula.

Izvor: rtv.rs

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Iz Nemačke stigla poruka: “Non pejper”? To je konfliktni potencijal

Pomeranje granica na Balkanu je igranje vatrom, ocenjuje za DW Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za Evropu.

Published

on

By

Rot najavljuje nove aktivnosti u okviru tzv. Berlinskog procesa.

Upitan kakva saznanja ima nemačka vlada o “non pejperu” slovenačke vlade. Mihael Rot ističe da pomeranje granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu,

“Naprotiv. Tako nešto bilo bi izuzetno opasno i moglo bi ponovo da otvori Pandorinu kutiju s konfliktnim potencijalom – ne morate biti prorok da biste to videli. Sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji i konačnom odustajanju od nacionalizma i revanšizma. Zapadni Balkan je bio i ostaće dom multireligijskih i multietničkih društava, to je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Zato sam uveren da se slovenačka vlada jasno distancirala od maštanja o promeni granica, jer to ne može da bude interes nikoga u Evropi”, navodi.

Ne isključuje mogućnost da će se taj predlog naći na pregovaračkom stolu u bilo kom obliku, jer je u slobodnoj demokratiji svako slobodan da pokrene raspravu i da podnese svoje predloge. Ali ističe da je crtanje granica opasan i pogrešan put za region.

“Živimo u slobodnoj demokratiji i naravno da je svako slobodan da pokrene raspravu i da podnese svoje predloge, ali to ne menja ništa u pogledu našeg nedvosmislenog odbacivanja takvih ideja. Ponavljam, crtanje granica je opasan i pogrešan put za region, to nikome na Zapadnom Balkanu ne može da bude u ozbiljnom interesu. Sećanja na krvave balkanske ratove devedesetih, koji su bivšu Jugoslaviju pretvorili u ogromno ratište, trebalo bi da bude dovoljno upozorenje svima nama. Moj stav je jasan: fantazije o pomeranju granica definitivno su stvar propale prošlosti”, objašnjava Rot.

Berlinski proces daje doprinos jačanju regionalne saradnje, navodi DW, i dodaje da se na leto se očekuje poslednji sastanak šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Upitan šta će dalje biti s tom inicijativom Rot navodi:

“Berlinski proces odaslao je važan signal koji je stanovnicima regiona dao do znanja da smo uz njih i da, bez obzira na pristupima Evropskoj uniji, činimo sve što možemo kako bismo unapredili stabilnost Zapadnog Balkana – i to sada. I dalje ulažemo posebne napore kako bismo poboljšali regionalnu saradnju, kako bi mladi imali perspektivu, radna mesta, socijalnu koheziju i suživot. Pitanja zdravlja, infrastrukture i digitalizacije, naravno, takođe igraju veoma važnu ulogu”.

Izvor: b92.net

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

U Srbiji najmanje 2.200 divljih deponija, građani preko aplikacije mogu da prijave njihove lokacije

Agencija za zaštitu životne sredine i UNDP pokrenuli su aplikaciju „Ukloni divlju deponiju“ preko koje će građani moći lako i anonimno da učestvuju u evidentiranju divljih deponija u Srbiji, saopštio je danas UNDP.

Published

on

By

Prema podacima koje su Agenciji dostavile lokalne samouprave, na teritoriji Srbije postoji više od 2.200 divljih deponija, a procenjuje se da taj broj može biti daleko veći

U saopštenju se navodi da na divljim deponijama završi oko 20 odsto komunalnog otpada. 

Aplikacija je trenutno dostupna za korisnike android uređaja i može se preuzeti OVDE. Uskoro će biti dostupna za preuzimanje i na Google Play Store-u. Verzija za iOS uređaje je u pripremi. 

Aplikacija „Ukloni divlju deponiju“ je izrađena u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

Izvor: vojvodinadanas.rs

Continue Reading

Trending