Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pandemija i klimatske promene: Šta nas čeka u budućnosti?

U nekim dijelovima svijeta sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše.

Published

on

Planeta Zemlja prolazi kroz značajne i ubrzane klimatske promjene koje su jedna su od najvećih prijetnji čovječanstvu danas. Polarne ledene ploče se tope, a nivo mora raste. U nekim dijelovima svijeta sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše.

Globalana pojava zahtjeva globalnu akciju

Mnogi stručnjaci upozoravaju da urbanizacija, intenzivna poljoprivreda, zračna putovanja i životni stil iza kojeg stoji potrošnja fosilnih goriva mogu povećati vjerovatnost globalne zdravstvene prijetnje poput sadašnje pandemije virusa SARS-CoV-2.

Ugledni bosanskohercegovački meteorolog Željko Majstorović ističe da klimatske promjene već uzrokuju štete koje se broje desetinama milijardi dolara te da globalno zagrijavanje zahtjeva ujedinjenost cijelog svijeta.

“To je globalana pojava i zahtjeva globalnu akciju. Nju definiše Pariski sporazum. Nažalost, to zahtjeva i globalnu slogu koje nema. Naprimjer, Sjedinjene Američke Države su četiri godine pauzirale od Pariskog sporazuma, a novi američki predsjednik Joe Biden ih je ponovo vratio u igru. Bosna i Hercegovina je potpisala sporazum, a poslije četiri godine ništa nije urađeno. Europska unija je najviše uradila na realizaciji obaveza iz Pariskog sporazuma”, naglašava Željko Majstorović.

Dodaje da su najizraženija posljedica klimatskih promjena učestali ekstremi mnogih meteoroloških pojava.

“Naš region najviše trpi od ekstrema u padavinama. Učestale suše i poplave, kao posljedica toga utječu na vodne i energetske bilanse, poljoprivredu i mnoge druge oblasti koje zavise od vode”, kaže Željko Majstorović.

Utjecaj klimatskih promjena se nije ublažio

Zbog svega navedenog, meteorolog Nedim Sladić smatra da je vrlo važno da se klimatolozi sa Balkana ujedine u jednu zajedničku alijansu protiv klimatskih promjena kroz brojne aktivnosti i naučnoistraživački rad.

“Vlasti u zemljama Balkana trebaju u potpunosti shvatiti ozbiljnost klimatskih promjena, budući da se zadnjih decenija suočavamo sa sve učestalijim vremenskim ekstremima koji za posljedicu imaju nerijetko materijalne štete, pa nažalost i ljudske živote. Primjer je to maja 2014. godine kada je se, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegvine najmanje trećina Bosne i Hercegovine našla pod vodom uslijed najvećih količina padavina u historiji mjerenja, a koje su u samo tri dana prouzročile veliku materijalnu štetu, ili ljetne suše iz 2012. i 2003. godine koja je nanijela tešku štetu agraru. Klimatske promjene definitivno se odražavaju i na socioekonomski faktor, pa samim tim involviranost viših instanci i puna podrška nadležnim institucijama je od krucijalnog značaja”, govori Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa SARS-CoV-2 nije ublažila klimatske promjene, ali nam je pokazala koliko se brzo mogu promijeniti navike.

“Osim privremenog smanjenja koncentracija CO2 na globalnom nivou u periodu mart-maj 2020. godine kada se cijeli svijet suočio sa lockdownom uvjetovanim pandemijom virusa SARS-CoV-2, i kada smo svjedočili ne tako čestim prizorima poput čistih kanala u Veneciji, čistog plavog neba nad Kinom, kao i nad Indijom odakle su se mogli posmatrati i vrhovi Himalaja, utjecaj klimatskih promjena se nažalost nije ublažio, ali se indirektno pokazalo koliko ljudi zapravo imaju udjela u svemu tome. Ubrzo nakon završetka lockdowna ponovo se bilježi porast emisije stakleničkih gasova na globalnom nivou”, konstatuje Nedim Sladić.

Primjetan obrazac porasta temperature zraka

Tvrdi da sa sadašnjim trendovima porasta stakleničkih plinova i dalje možemo očekivati sve učestaliju ekstremizaciju vremenskih prilika, što će značiti da ćemo imati duže periode natprosječno toplog vremena koje prekidaju kraći, ali izrazito hladni prodori zračnih masa sa sjevera.

“U posljednjim decenijama, primjećujemo da je broj hladnih dana sve manji, a broj toplih, a naročito vrelih dana sve veći. Snijega je sve manje, kako na planinama, tako i u nizinama. Samim tim primjećujemo i obrazac porasta temperature zraka, s kojim su zime blaže, a ljeta sve vrelija, uz određene izuzetke u tom uspostavljenom trendu koji se javljaju nakon određenog vremena i koji će izlaziti iz okvira. Konkretno, to može značiti da ćemo imati pet-šest zima koje će biti vrlo blage sa malo, pa čak i nimalo snijega, a da će onda doći jedan kratak prekid u kojem će jedna nas podsjetiti na one hladne zime iz sedamdesetih i osamdesetih, nakon čega naredne ponovo mogu biti vrlo blage. Isto vrijedi i za ljeta koja će biti vrela, ali neće sva biti suha, već će biti i povremeno i onih vlažnijih”, objašnjava Nedim Sladić.

Na kraju je iznio vremensku prognozu za naredni period u Bosni i Hercegovini.

“Prema trenutnom stanju prognoznih modela te produkata Centra za praćenje klimatskih promjena jugoistočne Europe (SEEVCCC) za očekivati je da će drugi dio proljeća biti topliji, naročito maj mjesec u kojem se ne isključuju i izraženiji prodori toplote. S druge strane, ne smijemo isključiti još kratkotrajne ‘ugriziće’ sa sjevera u aprilu mjesecu, uostalom kao i prošlih godina, a padavine uglavnom u granicama prosjeka. Kako je to uobičajeno za topliji dio godine u koji ulazimo, padavine će biti često lokalizovane i u vidu pljuskova, naročito tokom maja mjeseca”, zaključuje Nedim Sladić.

IZVOR : AL JAZEERA


SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending