Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pančić: Peti oktobar i poraz sećanja

Tačno na 20. godišnjicu petooktobarskog prevrata iz 2000, minijaturna Demokratska stranka Srbije, čiji je nekadašnji predsednik Vojislav Koštunica postao predsednik države umesto Slobodana Miloševića, raspustila je sve svoje odbore širom Srbije.

Published

on

Nekoliko dana pre ove godišnjice, minijaturna Demokratska stranka, čiji je nekadašnji predsednik Zoran Đinđić bio motor društvenih promena i prvi demokratski premijer, podelila se na dva još minijaturnija dela, koji se sada svađaju oko na svaki mogući način skromne ostavštine, koja je pri tome još i pod hipotekom, doslovno i simbolički.

Tako je Peti oktobar, 20 godina kasnije, formalno i suštinski ostao bez „nosilaca autorskih prava“.

Tektonsko političko pomeranje koje je Srbiju uvelo u XXI vek i vratilo je na matični kontinent, danas je zapravo datum za koji se ne zna šta tačno označava i ko i kako bi uopšte trebalo da ga obeleži.

Od vremena euforije neposredno nakon prevrata kada je bilo ideja da se peti oktobar ubuduće obeležava kao državni praznik, stiglo se do toga da taj datum prolazi u potpunoj anonimnosti – što je čak i bolji slučaj, pošto ima i pokušaja izmeštanja u mejnstrim radikalnog revizionizma, po kojem bi taj datum imao označavati „poraz slobodne Srbije i njen privremeni pad u ruke izdajnika i stranih plaćenika“, ili kako se to već kaže na tom drvenom neostaljinističkom jeziku koji je doživeo srećnu „patriotsku“ mutaciju.

I stvarno, kad se razložno pogleda, ko uopšte treba danas da obeležava taj jubilej na način primeren njegovom izvornom značaju?

Zar možda vlast Republike Srbije, sastavljena od ljudi i partija koje su se tog dana pre 20 godina našle na poraženoj i istorijski, činilo se, pregaženoj i odbačenoj strani?

Možda Aleksandar Vučić, koji je tog dana naglavačke izleteo iz ministarskog kabineta? I koji je posle, u nekoj od onih svojih neverovatnih televizijskih seansi, rekao kako je tih prevratnih dana odvažno izašao na ulicu gde su ga skolila izvesna „dva narkomana“, ali ih je on „nokautirao“?

Još je sreća da je u tom ispovednom trenutku bio nadahnut skromnošću, inače bi nokautirao bar šestoricu, po svoj prilici jednim udarcem.

S druge strane, i za dobar deo današnje opozicije nije baš jasno kakve bi tačno veze mogao imati s petim oktobrom. Ne iz prirodnih generacijskih razloga, nego zato što se tu uglavnom radi o ljudima koji su tih dana bili „sitni igrači“, ili sasvim nevidljivi, ili čak na suprotnoj strani. Tako da bi i njihovo pozivanje na „prirodno pravo“ da baštine ovaj jubilej bilo lako dovesti u ozbiljnu sumnju.

Ali, ima nešto što se čini važnijim za svojevrsnu „anonimizaciju“ ovog datuma i svih njegovih konotacija od svega prethodno navedenog (mada je s prethodno navedenim tesno povezano).

Još je uveliko u vreme vlasti DOS-a i raznih njegovih derivata prvo ispotiha i iz drugog plana, pa sve jače i vidljivije, na kraju već sasvim agresivno i u tonu „samorazumljivosti“, započeo ozbiljan i temeljan proces restauracije „vrednosti“ iz devedesetih, da bi s povratkom presvučenih radikala i nepresvučenih socijalista na vlast taj proces bio sasvim ozakonjen.

Sastavni deo tog procesa bilo je postepeno odomaćenje – kroz neprestano javno, pre svega medijsko, takoreći „hipnotički“ besomučno ponavljanje floskula čiji je centralni motiv bio da se petog oktobra 2000, nije dogodilo ništa, ili barem ništa dobro, da je razočaranje i izneverenost jedino što treba da osećamo u vezi s tim datumom, a da je stanje u Srbiji isto, ako ne i gore nego tokom devedesetih, da su na vlast došli lopovi koji su „opljačkali Srbiju“ (prethodno, dakle, neopljačkanu) i da, sve u svemu, nema baš nikakvog razloga da se bilo ko – ako i sam nije „žuti lopov“ ili neka slična babaroga iz revizionističke kuće straha – tog datuma seća i da ga obeležava.

U takvom medijski stvaranom i posredovanom okruženju, razume se da je svaka sledeća godišnjica petooktobarskog sloma jedne krvave vladavine koja nije unesrećila samo Srbiju nego i dobar deo prostora ubijene Jugoslavije, bila sve skromnija i tiša, sve nevidljivija, a da su javni prostor i javno pamćenje u vezi s njim sve više zauzimali oni koji su imali svaki mogući razlog i motiv da to javno pamćenje deformišu.

Konačno, na 20. godišnjicu, čini se da su u toj bici za sećanje ili protiv njega, baš oni neopozivo pobedili. Samo, nije to pobeda nad njihovim političkim konkurentima, nego nad samom Srbijom i svakom njenom boljom budućnošću, građenom na onome što je bilo valjano u prošlosti.

Autor: Teofil Pančić (Radio Slobodna Evropa)

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending