Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Osetljiva pozicija Nemačke u rusko-ukrajinskoj krizi: Šta se dešava “kada se kamere isključe”

Usled sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, raste pritisak na Nemačku da bude spremna na obustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2 u svakom trenutku, što je samo jedna od ekonomskih sankcija koje bi mogle da budu primenjene ukoliko Rusija izvrši invaziju na susednu zemlju.

Published

on

Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Usled sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, raste pritisak na Nemačku da bude spremna na obustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2 u svakom trenutku, što je samo jedna od ekonomskih sankcija koje bi mogle da budu primenjene ukoliko Rusija izvrši invaziju na susednu zemlju.

Iako su u Nemačkoj nedavno jasno stavili do znanja da će u slučaju bilo kakve agresije razgovarati o svim sankcijama, dugo je trebalo da iz Berlina dođu ovako nedvosmislene izjave. U vreme kada se iz Vašingtona trude da prikažu jedinstvo Zapada, neophodno je da sve države učestvuju kako bi se takva slika zaista i poslala u svet. Iako je deklarativno jedinstvo zaista na delu, neke se zemlje ponašaju malo drugačije “kada se kamere isključe”, piše portal Politiko.

Jedna od tih zemalja je upravo Nemačka, čiji potezi po ko zna koji put dokazuju ono što je već poslovična istina – Evropa nema jedinstvenu spoljnu politiku. Tako su, na primer, iz SAD odobrili baltičkim zemljama da pošalju oružje u Ukrajinu, na šta se iz Berlina nisu odlučili.

Naime, nedavno je nemačka vlada objavila kako im je stigao iz Estonije zahtev za odobrenje da u Ukrajinu pošalju haubice sovjetske proizvodnje koje su nekada pripadale Istočnoj Nemačkoj, ali je vlada Olafa Šolca rekla samo da taj zahtev “razmatra”, ne i kada bi mogli da odgovore na njega.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

Slično tome, jedna od ekonomskih sankcija za koje se sve češće spominje da bi mogla biti uvedena Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, jeste stavljanje zabrane Rusiji na korišćenje SWIFT bankarskog sistema. Ovo bi bio veoma velik udarac na rusku ekonomiju, ali bi istovremeno pogodio i sve one koji posluju sa ruskim kompanijama, jer je SWIFT komunikacioni sistem koji je najkorišćeniji u svetu. 

Iako su mnoge evropske zemlje bile za ovako veliku meru, iz Nemačke su se čuli dosta oprezniji tonovi. Tako je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla kako bi isključenje Rusije iz SWIFT sistema “svakako bila najveća, ali možda ne i sankcija sa najoštrijim efektom”, preneo je Rojters. Čak je i opozicija u Nemačkoj protiv uvođenja ovakve vrste sankcija, pa je tako Fridrih merz iz partije CDU rekao da bi odsecanje Rusije od svetskog finansijskog sistema bilo “ravno bacanju atomske bombe”.

Severni tok 2

Pozicija Nemačke tokom rusko-ukrajinske krize dodatno je otežana novim gasovodom Severni tok 2, koji se proteže na oko 1200 kilometara i povezuje Ust-Lugu u Rusiji sa Grajfsvaldom u severoistočnoj Nemačkoj – na ovaj gasovod gleda se kao na projekat koji bi trebalo da omogući Nemačkoj veću nezavisnost na energetskom tržištu u Evropi. 

Berlin je poslednjih dana jasno stavio do znanja da će se u slučaju bilo kakve agresije razgovarati o svim opcijama, uključujući i gasovod. Posle dugog perioda uzdržanosti, i kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zapretili su Rusiji “visokom cenom” ukoliko napadne Ukrajinu. Podrška stiže i iz Sjedinjenih Američkih Država, a državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao da gas još uvek nije krenuo, pa je gasovod sredstvo pritiska za Nemačku, SAD i saveznike, a ne za Rusiju.

 

Izgradnja je počela u maju 2018. i završena je 10. septembra 2021. godine, godinu i po dana kasnije. Vlasnik gasovoda je ruski državni energetski gigant Gasprom, koji preuzima polovinu troškova projekta vrednog 9,5 milijardi evra. 

Preostale troškove finansirao je evropski konzorcijum kompanija uključujući OMV (Austrija), Wintershall Dea (Nemačka), Engie (Francuska), Uniper (Nemačka) i Shell (Velika Britanija).

Kroz cevi bi trebalo da proteče oko 55 milijardi kubnih metara gasa svake godine, ali je čitavom projektu i dalje potrebno odobrenje nemačkih vlasti da bi stupio u funkciju, piše Euronews.

Ko podržava gasovod?

Jasno je da i Rusija i Nemačka podržavaju projekat, ali u Berlinu, posebno u kontekstu novoformirane vlade koja se sastoji od tri različite stranke, više puta su isticani različiti stavovi o tome da li bi, i kada, trebalo pokrenuti Severni tok 2. Partija Zelenih, na primer, protivi se projektu iz geostrateških i klimatskih razloga, dok liberalni FDP smatra kako bi gasovod trebalo da krene sa radom.

U principu, Nemačka se oslanja na ruski gas, koji se smatra “tranzicionim gorivom” u zelenoj tranziciji. Gasovod bi bio relativno jeftin način za pokrivanje energetskih potreba zemlje. Moskva bi od ovoga imala koristi, jer bi mogla da prodaje svoj gas.

 

Prema nekim proračunima, gas koji bi išao kroz ovaj gasovod mogao bi godišnje da snabde oko 26 miliona domaćinstava u Nemačkoj.

Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta je nedavno za Euronews Srbija istakao da je Nemačka “prvi put u istoriji okružena prijateljskim državama”, i da “verovatno ne bi želela da rizikuje odnose sa Rusijom zarad onih sa Ukrajinom”. 

“Međutim pritisci se na Nemačku vrše sa svih strana, i verovatno će morati da reaguje u nekom trenutku, samo je pitanje da li će to biti nakon potencijalne invazije, kako ne bi dali Rusiji neki povod za rat”, dodao je Rašeta.

Šta kažu iz Brisela?

Brisel ne podržava projekat Severnog toka 2. U saopštenju iz juna 2017. godine, piše da Severni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije. Gasovod “ne bi trebalo da funkcioniše u pravnom vakuumu ili isključivo po zakonu treće zemlje”, saopštili su iz Brisela.

Prema mišljenju Evropske komisije, Severni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije, odnosno ne otvara nove izvore snabdevanja, nove rute i ne otkriva nove snabdevače.

“Naprotiv, to bi čak moglo da olakša da jedan snabdevač dodatno ojača svoju poziciju na tržištu gasa EU, što bi značilo dalju koncentraciju puteva snabdevanja”, navela je Komisija 2017. godine.

Trenutno postoji dobro organizovana infrastruktura za transport gasa u Evropu. Međutim, postojeći transportni putevi (a naročito onaj koji ide kroz Ukrajinu) mogli bi potencijalno biti ugroženi izgradnjom Severnog toka 2.

Žozep Borelj, šef diplomatije EU, rekao je da gasovod nije evropski projekat, već da je “isključivo u rukama Nemaca

Geopolitička kontroverza

Evropska unija nije jedina koja kritikuje projekat – ni SAD ne žele da ovaj gasovod proradi.

Zbog sankcija koje su uvedene Rusiji 2020. godine, izgradnja Severnog toka 2 je zaustavljena na skoro godinu dana, jer Vašington strahuje da bi Rusija mogla da iskoristi zalihe gasa kao političko oružje.

U novembru 2018. godine, bivši američki ambasador u EU Gordon Sondland upozorio je da je “zavisnost Evrope od ruskog gasa geopolitički pogrešna”.

“SAD ne žele da gas bude isključen usred zime kada izbije politička kriza”, izjavio je tada Sondland.

Projekat se u ovom slučaju posmatra kao konkurencija, jer bi SAD pre htele da one posluju sa Evropom i prodaju, na primer, tečni gas.

Kijev zabrinut

Snažne kritike Severnom toku 2 dolaze i iz Poljske, koja smatra da je ignorišu kao tranzitnu zemlju za snabdevanje energijom. Projekat bi mogao da umanji status gasovoda koji već postoje na kopnenoj trasi, a značajni prihodi ostvareni tranzitnim naknadama mogli bi da budu biti izgubljeni. Od 19. januara, inače, više kroz ukrajinske gasovode ne protiče ruski gas za Poljsku.

Osim toga, postoji bojazan da bi Rusija mogla da ojača tako što bi Evropu učinila zavisnom od svog gasa. Zabrinutost postoji i u Ukrajini, jer zemlja zavisi od milijardi evra prihoda od tranzitnih taksi. Upravo zato, Kijev upozorava da projekat Severni tok 2 ne bi trebalo puštati u rad.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao ga je “opasnim geopolitičkim oružjem Kremlja”, a pre nedelju dana, ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da je to pitanje “nacionalne bezbednosti zemlje”.

S obzirom na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, “ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bi bilo teže da započne rat ako bi gas prolazio kroz Ukrajinu, jer bi to uticalo na snabdevanje”, rekao je šef Naftogasa Jurij Vitrenko, dodajući da ako Severni tok 2 proradi, ruski gas gotovo sigurno kroz Ukrajinu neće više prolaziti do Evrope.

“Kada ne bi bilo Severnog toka 2, dovoljno bi bilo da Ukrajina prilikom ruske invazije zapreti zavrtanjem gasa kao što je bio slučaj 2006. i 2007. godine, pa da evropske zemlje budu primorane da se umešaju u sukob”, rekao je Rašeta iz Novog trećeg puta

EuroNews Serbia, Reuters, Politico

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/34555/osetljiva-pozicija-nemacke-u-rusko-ukrajinskoj-krizi-sta-se-desava-kada-se-kamere-iskljuce/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Markovina: Ne bih se začudio da Vučić uskoro dobije Porfirija za protivnika

Istoričar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije “opasniji” od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ocenio da ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj

Published

on

By

Markovina je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići sa vlasti, na tom mestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije šta misli.

„Čuli ste šta je uoči održavanja Evroprajda, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podelio ljudima poput Milorada Vučelića“, rekao je Markovina.

Ocenio je da je Porfirije „najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma“ i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije „čak i od Vučića“.

„Vučić je bio deo rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo šta je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživeti sudbinu Vuka Draškovića“, rekao je Markovina.

Prema njegovim rečima, Vučić se nije ideološki promenio, ali iz taktičkih razloga povlači poteze poput toga da je pod pritiskom Zapada ipak dopustio održavanje Evroprajda.

„Ne bih se začudio da uskoro dobije Porfirija za protivnika. Ako se to dogodi, prvi put će u novijoj srpskoj istoriji patrijarh, u političkom smislu, biti jači od šefa države“, kazao je Markovina.

Dodao je da misli da nacionalističke izjave koje Porfirije daje predstavljaju ono što on zaista i misli.

„Porfirije je govorio o promeni granica na Balkanu baš u Bijeljini, baš u Bosni i Hercegovini, pa je veoma jasno šta to tačno znači i kakve je to poruka. Rekao je to namerno i to se ne može opravdati“, rekao je Markovina.

On je ocenio da je nacionalizam, a ne korupcija, ključni problem regiona.

„Lično bih se odrekao 50 procenata primanja samo da se rešim nacionalista“, poručio je Markovina.

Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/markovina-ne-bih-se-zacudio-da-vucic-uskoro-dobije-porfirija-za-protivnika/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik(Vojvođani): Vojvođani moraju sprečiti uništavanje Vojvodine

Izborni savez Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani smatra da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka već deceniju pljačkaju građane Vojvodine.

Published

on

By


SNS kadrovi iz Vojvodine bi najradije ukinuli institucije Vojvodine. Skupštinu i Vladu.

Ipak, to ne rade jer bi im onda bilo teže da otimaju.
Sada je stigao račun, a oni nastavljaju sa ponižavanjem Vojvođana.
Vojvođani moraju stati na put uništavanju Vojvodine.

Aleksandar Olenik
narodni poslanik

Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori od kojih strepi cela Evropa: Da li će pobediti desničarka Đorđa Meloni?

Italijanski sajam političke sujete kulminirao je u petak bukvalno do poslednje sekunde. Tada je udarom gonga u studiju televizijske mreže La7 obeležena ponoć, početak dana tišine uoči nedeljnih parlamentarnih izbora, a prekinuta je poslednja reč poslednjeg gosta Matea Salvinija, lidera Ksenofobične lige. (pun naziv: Liga za premijera Salvinija, član evropske suverenističke partije Identitet i demokratija).

Published

on

By

Subotnja tišina je, naravno, sasvim prividna. Sve što je rečeno u petak prelilo se u dnevne novine, radio i televizijske vesti, naravno i na portale, ležeći kao olovna kapa na mozgovima miliona italijanskih birača, barem onih koji sutra nameravaju da budu glasači. I saodlučuju ko će ući u novi, suženi republički parlament, piše Jutarnji list.

Biračka mesta su otvorena u nedelju od 7 do 23 sata. Minut kasnije znaćemo rezultate izlaznih anketa, četvrt sata kasnije biće objavljene prve projekcije (iskustvo kaže da mogu da greše i 1-2 odsto) . Kasno za štampane novine od ponedeljka (odavno su prošli dani kada se poslednji broj zatvarao u 2 ujutru), baš na vreme za portale (koji kod nas idu na spavanje oko ponoći).

Ako pobedi desni centar – kako su predizborne ankete jasno najavljivale – izgleda jasno da će Đorđa Meloni biti premijer. Tvrdi da mesta u vladi i javnoj upravi neće dobiti lojalisti, već kompetentni. Dodajmo: pod uslovom da joj to dozvole saveznici Salvini i Berluskoni (sa Tajanijem).

A u italijanskoj praksi je uobičajeno da se partner u političkoj vlasti ucenjuje, to nije karakteristika samo drugih.

Proslava demokratije

Izbori, rekao je neko otrcano, su slavlje demokratije. Neko je, neznajući svoj jezik, ostavio englesku imenicu na hrvatskom koju ne razume i napisao da su izbori festival demokratije. Kad je Italija u sredini, ta neznalica je skoro slučajno udarila. Petak je bio kao festival u Sanremu: svaki solista je interpretirao svoju estradu, manje-više harmonično, manje-više melodično, kitivši se retoričkim šljokicama, pojačavajući svoj nastup zvučnim i svetlosnim efektima.

Svi politički lideri čije stranke imaju više od pet odsto glasova održali su juče svoje poslednje mitinge, a zatim su – svaki po pola sata – prodefilovali ispred Enrika Mentana, urednika informativnog programa La7, koji je, pristojno i laskavo , ali usredsređeno ih je pitao šta su izbegavali na mitinzima bar kao đavo krštenu vodu. Pre Salvinija su došli: Đorđa Meloni (Braća Italije, predsednik Evropske konzervativne i reformističke partije), Enriko Leta (Demokratska partija, Partija evropskog socijalizma), Đuzepe Konte (Pokret 5 zvezda, van evropskih partija), Karlo Kalenda (Treći pol ).

Na Mentanino direktno pitanje, Meloni je rekla da njen model, ako postane premijer, neće biti Orbanova Mađarska, već Poljska Kačinjskog. Sada znamo. A već znamo da će pokušati da promene Ustav tako da predsednički sistem zameni parlamentarni – kao u Turskoj, Rusiji, širom Afrike, ali prvenstveno u dve Amerike.

Nešto drugo već znamo: kako se dele glasači desnog i levog centra. Naime, od 20 italijanskih regiona, Desni centar je na vlasti u njih 15, u različitim razmerama. S druge strane, u otprilike 80 odsto najvećih gradova gradonačelnici su iz redova Levog centra, pre svega iz Demokratske stranke (zbog čega zlonamerno kažu da vlada samo u sredinama sa ograničenim gradskim saobraćajem). Gradska buržoazija, etablirana, uglavnom obrazovanija, glasa za levi centar. Levičari su periferiju ostavili desno. Drugim rečima, siromašniji slojevi su izgubili nadu i poverenje u levicu, pa, žrtvovani u krizi, okreću se radikalnoj desnici, kao i pre sto godina.

Jutarnji

izvor: https://www.danas.rs/svet/izbori-od-kojih-strepi-cela-evropa-da-li-ce-pobediti-desnicarka-djordja-meloni/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Preobučeni radikali nas ponovo vode u izolaciju

Novi Sad, 25. septembar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da poništi skandalozni i štetni Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske Federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje.

Published

on

By

Srbija se navednim planom stavila direktno pod kontrolu Vladimira Putina koji nastavlja svoju zločinačku akciju u Ukrajini i koji najdirektnije preti ne samo svetskom miru, već i opstanku naše planete. U ratu u kome su sve miroljubive i demokratske države na jednoj strani, na strani Ukrajine kao žrtve agresije, naprednjačka Srbija je odabrala da bude na pogrešnoj strani istorije, skupa sa zločinačkim režimima u Kremlju, Damasku, Pjong Jangu, Teheranu i Minsku.

Cena koju će građani Srbije narednih meseci i godina plaćati zbog neodgovorne, populističke i proputinovske politike Aleksandra Vučića i njegovog režima će biti razorna i veoma visoka. Pozivamo vlast da hitno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, kao i da se u međunarodnim organizacijama svrsta uz demokratske države. Cena inaćenja sa čitavim civilizovanim svetom neće biti samo merena predstojećom izolacijom Srbije, već i opadanjem kvaliteta života svakog našeg građanina. Srbija nema vremena i kapaciteta da prolazi još jednu etapu međunarodne izolacije samo zbog neodgovorne i štetočinske rusofilije preobučenih radikala na vlasti.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

U LSV stasala generacija iskusnih političara koji imaju ideje i energiju

NOVI SAD – Opšti izbori će biti 2024. godine i Liga socijaldemokrata Vojvodine na njih mora izaći spremna, jaka i reorganizovana. Lično, mislim da sam posle 32 godine postao teret stranci jer su me sve vlasti i opozicije združeno pljuvale i to je kod jednog broja građana ostavilo neki trajni utisak. Ovo u interjuu za „Blic nedelje“ kaže Nenad Čanak, predsednik LSV

Published

on

By

– Dakle, odlučio sam da se ne kandidujem za mesto predsednika i time na vreme poručio da ne želim ni kandidaturu, a kamoli da ponovo budem predsednik. Vreme je za mlađe ljude, a njih Liga ima. Ja ću naravno biti tu, kao član ili na nekoj drugoj stranačkoj funkciji ako mi se ponudi, ali neću biti predsednik. Ja sam to hteo i ranije ali nekako stalno nije bilo vreme za to i stalno su me ubeđivali ili kandidovali. Sada je vreme da se kormilo prepusti mlađima, tim pre što ima dovoljno vremena do izbora da to ne bude smetnja.

Kažete i da nećete napustiti politički život. Šta to tačno znači i kako će vaš budući politički angažman izgledati?

– Ja ne napuštam politiku i javni život time što odlazim sa čela stranke. Naprotiv. Ja sam u politiku ušao ne da bih ćutao, nego da ne bih ćutao. I do sada sam nekako, sigurno ste to primetili, morao da biram reči kada govorim o nekim ljudima, političkim procesima ili promenama u društvu u ovoj zemlji. Sada, jednostavno više nemam obavezu za eufemističkim izražavanjem i mogu da budem oštriji i direktniji.

Ko bi mogao da bude sledeći predsednik LSV? Hoćete li nekoga predložiti na Skupštini u novembru?

– Ne želim da utičem na to. To što sam ja 32 godine na čelu stranke ne znači da je Liga bila liderska stranka. Naprotiv. Mi smo imali i imamo i stranačke institucije i demokratske procese na koje nisam uticao. Ono na šta sam ponosan jeste činjenica da je u stranci prosto stasala generacija iskusnih, a opet dovoljno mladih ljudi koji imaju energiju da nastave da od LSV čine građansku i regionalnu stranku koja ne odstupa od svojih političkih ciljeva.

Ako se osvrnete 32 godine unazad, kako biste ocenili društvo tada, a kako danas?– Pre 32 godine ljudi su ozbiljno pristupali politici i imali ubeđenja. Bili su spremni da o njima polemišu i smatrali su svojom moralnom obavezom, barem oni sa kojima sam se družio, da daju svoj doprinos preuzimanjem odgovornosti u javnim poslovima. Danas je sračunato uništeno ne samo poverenje u politiku i političare, nego uopšte u bilo kakav oblik javnog angažmana. Pa, više niko ne pita šta može da učini za svoju zemlju nego koje će privilegije dobiti postavši deo vladajuće strukture. Čast, poštenje i odgovornost postale su ismejane kategorije, a kada pogledate ko je od toga najviše profitirao videćete da po istraživanju javnog mnenja, najviše poverenja građani imaju u crkvu i vojsku. Dakle, u hijerarhijske organizacije na koje javnost nema nikakav uticaj. Drugim rečima, sračunatim delovanjem interesnih grupa u Beogradu i inostranstvu u Srbiji je stvoreno najplodnije moguće tle za klerofašističku diktaturu. Pre trideset godina bilo je budućnosti, ima je i sada, ali je više niko ne vidi. Barem ne ovde.

Šta je vaša najveća greška u periodu dužem od tri decenije? A šta najveći uspeh?

– Najveći uspeh je što pojam Vojvodine kao simbola demokratije, interkulturalnosti i decentralizacije još uvek postoji. A najveća greška mi je što sam poverovao da se među političkom elitom u Srbiji, i pozicionom i opozicionom, nalazi iko ko iskreno veruje u mogućnost da se Srbija decentralizuje i da se vlast spusti što bliže građanima. U Beogradu, takva biljka još nije nikla.

Nenad Čanak ide na prajd, za uvođenje je sankcija Rusiji, za vas je Kosovo nezavisna država… Da li mislite da će za takvu politiku ikada biti većina građana i građanki Srbije?

– Naravno da neće dokle god budu tretirani kao stado kojim upravljaju čopori. Srbija ne samo da nema nezavisne medije, nego nema medije uopšte. Ima samo razvijenu propagandnu industriju, ponekad konkurentskih propagandnih firmi. I naravno onda, stepen laži i sračunatog zasipanja sumnjom u sve postojeće kojim su izloženi, građane Srbije, dovodi u situaciju da su prestali da razlikuju elementarno dobro od elementarnog zla. To vodi, posle moralnog sunovrata i u fizički nestanak.

I kada ste ušli u politiku i danas kada najavljujete povlačenje sa čela LSV Kosovo je tema. Kako komentarišete aktuelno uključivanje različitih međunarodnih izaslanika u rešavanje kosovskog pitanja? Jesmo li blizu rešenja?

– Nismo. Iz jednostavnog razloga što – pod jedan, niko nije definisao koje je tačno to kosovsko pitanje i pod dva – koliko socijalnih parazita živi od nerešavanja tog nedefinisanog kosovskog pitanja.

Izjavili ste da ste kao predsednik stranke morali da govorite uvijeno i da vam je to bilo opterećenje. Da zamislimo da je sad novembar, da je Liga dobila novog predsednika. Šta je prva „potpuno slobodna“ izjava Nenada Čanka?

– Čućete u novembru. Mesec i po dana je jako dug period u današnje vreme. Videćemo šta će se sve dogoditi do novembra, pa i to da li ću zbog poteza botoksiranog degenerika iz Kremlja imati mogućnost da se uopšte ikome obratim.

O političkim protivnicima u dve, tri reči:Boris Tadić: Prijatelj sa mnogo razlika.Vojislav Šešelj: Monstrum i nedovoljno osuđeni ratni zločinacDragan Đilas: Nikad račundžija političarSlobodan Milošević: Putinova budućnost.Čedomir Jovanović: Vreme će reći.Aleksandar Vučić: Šahista koji igra i crnim i belim.Ivica Dačić: Uvek nešto, s nepoznatim zaštoBoško Obradović: Diler voštanica i tamjana

(SzILSV, 25.09.2022)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Fon Kramon: Plan saradnje Srbije i Rusije signal da zamrznemo pregovore sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”

Published

on

By

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a srpsko ministarstvo je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Inače, Stranka slobode i pravde danas je u saopštenju osudila potpisivanje ovog plana, istakavši da „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“, kao i da vlast ovim krši poziciju Srbije oko Kosova.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, navodi se u saopštenju SSP.

Valentina Teodorović

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/fon-kramon-plan-saradnje-srbije-i-rusije-signal-da-zamrznemo-pregovore-sa-eu/

Continue Reading

Trending