Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Od izbora do izbora

Nova vlada Ane Brnabić doživjela je veliko kadrovsko pospremanje, a Vučićevi naprednjaci i njihovi partneri time su okončali pripreme za početak kampanje za izvanredne parlamentarne te redovne predsjedničke i beogradske gradske izbore

Published

on

Odluka o spajanju parlamentarnih s predsjedničkim i beogradskim gradskim izborima presudno je utjecala na definiranje prioritetnih ciljeva i sastava nove Vlade Srbije. Nova Vlada Ane Brnabić dobila je mandat od godine i pol dana u kojemu se mora nastaviti nositi s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama na ekonomsku i ukupnu društvenu zbilju te nastaviti realizirati politike i projekte iz svog prethodnog mandata. Za velike zaokrete i nove politike nema vremena ni prostora jer kao predizborna vlada ne bi smjela raditi velike greške i promašaje, ali i povlačiti nepopularne radikalne poteze koji tek u dužem razdoblju daju ploda, a prije toga izazivaju i potiču nezadovoljstvo i bijes birača.

Rezultati parlamentarnih izbora na kojima je Srpska napredna stranka osvojila dvotrećinsku parlamentarnu većinu sugerirali su da bi novu vladu Vučićevi naprednjaci trebali sami sastaviti i s njom mirno izgurati puni četverogodišnji mandat. U prilog takvom postizbornom toku stvari išlo je i to što su parlamentarni izbori potvrdili da SNS ima stabilno dvomilijunsko biračko tijelo, a da od preostalih oko 1,5 milijuna birača koji izlaze na izbore jedna trećina glasa za stranke (SPS i SPAS) koje mogu koalirati i s naprednjacima i s drugim opozicijskim strankama te da preostalih oko milijun birača svoje glasove daju širokoj lepezi stranaka koje pojedinačno uglavnom nemaju šanse da preskoče izborni cenzus, a i one koje se vrte oko izbornog praga vrlo teško sklapaju koalicije koje bi mogle privući najveći broj tog dijela biračkog tijela.

Vučićevi naprednjaci u dogledno vrijeme vlast mogu izgubiti samo ako razočaraju veći broj svog dvomilijunskog biračkog tijela, a istovremeno sve ostale političke stranke maksimalno mobiliziraju svoje birače i potom formiraju najširu moguću postizbornu koaliciju. Formiranje isključivo naprednjačke vlade bio bi prvi korak prema eventualnom ostvarivanju takvog scenarija jer bi SPS i SPAS bili gurnuti u iznuđenu opoziciju vladajućima. Drugi korak prema ostvarivanju scenarija u kojem SNS i njegovi birači izlaze na megdan svim ostalim političkim strankama i njihovim biračima uslijedio bi na predsjedničkim i beogradskim gradskim izborima. Istraživanja kažu da bi na predsjedničkim izborima Vučić i u utrci sam protiv svih na njima pobijedio, ali ne tako uvjerljivo i možda tek u drugom krugu.

No na beogradskim gradskim izborima SNS bi teško sam osvojio vlast ako bi se SPS i SPAS pridružili opoziciji. Formiranjem vlade bez SPS-a i SPAS-a naprednjaci bi već sada od sebe udaljili većinu njihovih birača. No još važnije je da bi u tom slučaju prisilili vodstva SPS-a i SPAS-a da krenu u potragu za partnerima u opoziciji, ponajprije među strankama koje su na izborima sudjelovale i izgubile, ali i među onima koje su bojkotirale parlamentarne izbore, iako većina njih zasad ne želi imati nikakvog posla sa socijalistima i spasovcima jer ih tretiraju kao Vučićeve prirepke. No s vremenom i uz malu pomoć sa strane i ti se odnosi mogu promijeniti i rezultirati partnerskim kombinacijama koje su sada teško zamislive.

Nova koncentracijska Vlada Ane Brnabić takvu je mogućnost smjestila u područje teorije. S druge strane, iako zapravo nastavlja tamo gdje je stala prethodna vlada Ane Brnabić, nova njezina vlada doživjela je veliko kadrovsko pospremanje i djelomičnu preraspodjelu prioriteta i poslova koje mora obaviti do izbora. Osim premijerke, iste ministarske dužnosti zadržali su samo ministar financija Siniša Mali, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravstva Zlatibor Lončar, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar bez portfelja Nenad Popović. Još četvero dosadašnjih ministara ostalo je u sastavu nove vlade, ali su preuzeli druge ministarske resore. Ministrica Zorana Mihajlović vratila se u resor energetike i rudarstva, ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin zamijenili su resore policije i obrane, a ministar Milan Krkobabić umjesto o regionalnom razvoju brinut će se o razvoju sela.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preuzela je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević jer se ono uz ministarstvo zdravstva ponajprije mora nositi s problemima koje stvara epidemija koronavirusa u radnim sredinama i ustanovama socijalne zaštite. Ministarstva privrede i građevinarstva, prometa i infrastrukture preuzeli su direktorica vojne tvornice Prva petoletka Anđelka Atanacković, odnosno nasljednik i direktor obiteljske kompanije Mona Tomislav Momirović. I njih dvoje teško da će imati vremena da kreiraju reformske promjene u svojim resorima, pa će se do izbora kao dokazani operativci pretežno baviti realizacijom naslijeđenih projekata.

Najveće kadrovske promjene dogodile su se u resorima koji se tiču međunarodnih odnosa i pristupnih pregovora s Europskom unijom. Sve ministarske funkcije u njima preuzeli su novi ministri, skoro svi članovi naprednjačkog stranačkog vodstva. Novi je ministar vanjskih poslova dosadašnji šef Vučićevog predsjedničkog ureda Nikola Selaković. Nove su i ministrica pravde Maja Popović, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović te ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović. Toj skupini naprednjačkih ministara koji će zajedno s dosadašnjom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović pokušati ubrzati proces pristupanja EU-u, priključila se dugogodišnja čelnica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je prihvatila Vučićevu ponudu da bude ministrica novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. I dosadašnja predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je preuzela funkciju ministrice kulture i informiranja, u sljedećih godinu i kusur dana prioritetno će se vjerojatno baviti realizacijom medijske strategije jer su medijske (ne)slobode jedan od većih kamena smutnje u pristupnim pregovorima s EU-om.

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije i dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić preuzet će ministarsku funkciju od svog stranačkog šefa Rasima Ljajića. SPAS kao novi koalicijski partner SNS-a dobio je novoosnovano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. SPAS-ov ministar bit će Ratko Dmitrović, među ostalim i bivši zagrebački dopisnik Politike i autor knjige ‘Krst na križu’, koju je posvetio ‘bolesnoj mržnji Hrvata prema Srbima’ zbog čega je i prije izbora na ministarsku funkciju, primjerice, na portalu Index zaslužio epitet ministra ‘opsjednutog Hrvatima i Hrvatskom’. Koalicijska suradnja SNS-a i SPAS-a zapravo je zapečaćena već kad su naprednjaci podržali reizbor SPAS-ova lidera Aleksandra Šapića na funkciju predsjednika najveće srpske općine – Novog Beograda.

Slično se dogodilo i s nastavkom koalicijske suradnje sa SPS-om jer ona je uglavljena odmah nakon što je Vučić ponudio lideru socijalista Ivici Dačiću da preuzme funkciju predsjednika Narodne skupštine, ali i da pretendente na njegovu stranačku funkciju, dosadašnjeg ministra državne uprave Branka Ružića i predsjednika općine Surdulica Novicu Tončeva, smjesti na funkcije ministra prosvjete, odnosno ministra bez portfelja te da još nekolicini stranačkih čelnika osigura direktorske funkcije u velikim državnim kompanijama.

Izborom nove vlade Ane Brnabić Vučićevi naprednjaci i njihovi partneri iz SPS-a, SPAS-a i manjinskih stranaka zapravo su okončali pripreme za početak kampanje za izvanredne parlamentarne i redovne predsjedničke i beogradske izbore. Istovremeno su i opoziciju stjerali pred zid i natjerali da već sada odluči hoće li se početi spremati za nove izbore ili će i dalje čekati priliku da masovnim uličnim prosvjedima i mimo izbora preuzme vlast.

Autor: Zoran Daskalović (portalnovosti.com)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović:Poljoprivrednicima treba jeftinije mineralno đubrivo a ne krediti

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva samo zamazivanje očiju, jer je jasno da će, pre ili kasnije, krediti morati biti otplaćeni.

Poljoprivrednici već duže vreme upozoravaju na nestašicu mineralnog đubriva i  veoma visoku cenu robe koja je dostupna na tržištu. Na taj način se u pitanje dovodi normalna realizacija procesa prolećnog prihranjivanja useva.
LSV primećuje da je čudno što ministar Nedimović tvrdi da nam poljoprivreda proživljava „zlatno doba“, a da sa druge strane nudi kredite. Ako poljoprivreda cveta, valjda su onda i poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju.
Sa druge strane, veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva, time što se navodi da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir pljačkanje domaćih poljoprivrednika cenama goriva, minornim subvencijama i sadašnjim cenama mineralnog đubriva.
LSV poziva na uvođenje subvencije za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da sprovedu odmah jer im sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.


Saša Šućurović

 Liga socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Poljoprivrednici: Tražili smo mineralno đubrivo, a ne kredit

Published

on

By

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno ubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili đubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

„Nedimović nam nudi kredit da kupimo đubrivo umesto da nudi đubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda „nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla“.

„Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi đubrivo po normalnim cenama“, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog đubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbeđena „pomoć“ tako što će platiti đubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz đubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zarađuje toliko na ceni mineralnog đubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Konstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je đubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

„Meni je potrebno 17 tona mineralnog đubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra“, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

(Beta)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i u izveštaju EP

Published

on

By

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Apsolutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

(FoNet/Danas, Foto: Pixabay)

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Sirene i vanredno stanje na ulicama: Prvi snimci iz Hajdelberga VIDEO

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Published

on

By

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Nepoznati napadač otvorio je danas vatru na Univerzitetu u nemačkom gradu Hajdelbergu, pri čemu je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je saopštila da je napadač mrtav, a snimci koji stižu iz tog grada prikazuju da je vanredno stanje još uvek u toku.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Hajdelberga, gde se danas dogodila pucnjava. Iako je napadač mrtav, a svi ranjeni primljeni u lokalnu bolnicu, veliki broj snaga bezbednosti i dalje se nalazi na ulicama.

Dok odjekuju sirene, vozila policije i Hitne pomoći užurbano prolaze gradom.

Prema informacijama nemačkog Velta, nepoznati muškarac je oko 12.35 časova ušao u salu univerziteta. Pucao je na prisutne, pri čemu je nekoliko ljudi teže ranjeno.

olicija je saopštila da je odmah po prijavi izašla na lice mesta, kao i da je napadač mrtav. Iako se pretpostavlja da je neutralisan tokom akcije pripadnika policije, bezbednosni izvori kažu da je počinilac u početku pobegao i da je policija tragala za njim.

On je ubrzo pronađen mrtav, zbog čega postoji osnovana sumnja da je izvršio samoubistvo. Prema informacijama agencije DPA, i sam napadač je bio student. On nije imao političke ili verske motive, navode bezbednosni krugovi.

Iz policije kažu da je utvrđeno da je napadač delovao sam, ali će se istraga nastaviti u narendim danima.

Anđela Krstović

izvor: https://nova.rs/svet/sirene-i-vanredno-stanje-na-ulicama-prvi-snimci-iz-hajdelberga-video/

Continue Reading

Trending