Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ocene nakon predsedničke debate: Tramp je fašizam pred našim vratima

“Naša je demokratija je u užasnoj opasnosti – više nego ikad od Građanskog rata, više nego nakon Perl Harbora, više nego tokom kubanske raketne krize”, napisao je u kolumni za The New York Times (NYT) – Tomas Fridman (Thomas L. Friedman), čuveni američki novinar, trostruki dobitnik Pulicera, odmah po završetku prve debate uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani 3. novembra.

Published

on

Osim aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), Fridman je oštro je kritikovao Facebook i Twitter koji su, kako je rekao, postali pogonsko gorivo za uništavanje stubova demokratije – istine i povjerenja.

Analiza britanskog The Guardian-a poručuje da je svjedočeno “nacionalnoj blamaži” i stoga “plači voljena zemljo”, kao i da će, ako Tramp ostane predsjednik, ovo moći biti prva rečenica “nekrologa za Ameriku”.

Fridman: Naša je demokratija u strašnoj opasnosti

“Predsjednik Tramp je nepogrešivo jasno stavio do znanja posljednjih sedmica – i čak još jasnije na debati u utorak, da postoje samo dva izbora pred biračima 3. novembra – i da izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) nije jedan od njih. Predsjednik nam je rekao na bezbrojne načine da će -ili on biti reizabran ili će delegitimizovati izbore –tvrdnjom da je glasanje poštom – dugotrajna časna tradicija koja je i republikance i demokrate uvodila u Bijelu kuću i bila od koristi samom Trampu – nevažeće,” stoji u kolumni NYT.

Kako kaže Fridman, Trampovi motivi ne mogu biti transparentniji nego što jesu. Ako ne osvoji “electoral college” on će blatiti rezulate tako da bi ishod morao biti odlučen samo u Vrhovnom sudu ili u Predstavničkom domu (gdje delegacija svake države dobija samo jedan glas). U obje instance u ovom trenutku ima prednost, sa čime se hvalisao cijelu prošlu sedmicu.

“Ne mogu ovo jasnije reći: Naša je demokratija u strašnoj opasnosti – većoj opasnosti nego što je bila još od Građanskog rata, većoj opasnosti nego nakon Pearl Harbora, većoj opasnosti nego tokom kubanske raketne krize i većoj opasnosti nego tokom Watergatea”, upozorio je Fridman.

Potom je ponovio ono što je protekle sedmice više puta rekao u analizama gostujući na više televizija. Novinarsku karijeru je počeo kao strani dopisnik pokrivajući Drugi libanski građanski rat i to je imalo ogroman uticaj na njega, jer je vidio šta se događa sa državom kada u njoj sve postane politika, kada kritična masa političara stavi stranku ispred države, kada razumni ljudi, ili naizgled razumni ljudi, misle da se mogu savijati ili kršiti pravila – i ići do kraja – i da sistem neće pući.

“Ali kada ekstremisti krenu da idu do kraja, a umjereni se jednostavno sklone, sistem može pući. I puknut će. Vidio sam kako se to dogodilo. Volio bih mislim da se tako nešto u Americi ne bi moglo dogoditi. Volio bih to misliti … ali jako sam, jako zabrinut”, naveo je.

Fejsbuk i tviter oruđa koja uništavaju istinu i povjerenje

Fridman je osim na Trampa veliki dio krivice svalio na Facebook i Twitter koji su postali “gigantski motori za uništavanje dva stuba demokratije-istine i povjerenja”.

“Da- socijalne mreže su dale glas onima koji ga nijesu imali. To je dobra stvar i može istinski obogatiti transparentnost. Ali oni su takođe postali ogromne, neuređene septičke jame teorija zavjere koje kruže i u koje vjeruje šokantan – i sve veći – broj ljudi. Te društvene mreže uništavaju kognitivni imunitet naše nacije – njegovu sposobnost razdvajanje istine od laži”, piše Tom Fridman.

U datim okolnostima i situaciji kada je čak i nošenje maski postalo politika, Džo Bajden je jedini izbor iako nije bez mana, smatra Fridman, za koga je pozitivno što je Demokratska partija prošavši kroz unutrašnji izbor i zahvaljujući vođstvu, kako kaže, “starijih afroameričkih muškarca i žena u Južnoj Karolini odbacila demokatsko-socijalističkog kandidata (Bernia Sandersa) i rekla da želi umjerenog ujedinitelja po imenu Džo Bajden”.

Fridman, naime, vjeruje da Bajden može privući i dio još preostalih, mada je riječ o zaista malom broju, umjerenih republikanca (desni centar) koji bi zajedno mogli raditi na opšte dobro.

“Doduše, Bajden nije blistao u noćašnjoj debati. Avaj, ja ga nijesam vidio da blista niti u jednoj debati. Ali ne sumnjam da bi ljudi, vrijednosti i integritet koje bi on doveo u vladu, bili kvalitet koji ova nacija zaslužuje”.

Fridman se u kolumni za The New York Times, ugledni dnevnik sa kojim je predsjednik Amerike u konstantnom ratu od kako je ušao u Bijelu kuću – i koji je u nedjelju objavio Trampov dugo skrivani poreski karton, obratio i njegovim pristalicama.

“Ako vam je Trampov monstruozni nastup ostavio osjećaj da želite još četiri godine njegova predsjedništva – da će poštovati ishod izbora ako bude protiv njega, da će ponovno ujediniti zemlju, da će ponosno obavljati predsjedničku dužnost i okružiti se kvalitetenim ljudima koje ova zemlja zaslužuje – tada smo vi i ja gledali različite debate”, napisao je i zaključio:

“Da bi se povratio privid jedinstva i razumnosti, Bajden mora pobijediti”.

Gardian: Tramp se postarao da debata bude nacionalno poniženje

Analiza britanskog The Guradiana pak je naslovljena: “Donald Tramp se postarao da prva predsjednička debata bude nacionalno poniženje”. Autor Dejvid Smit (David Smith) obrazlaže: “Samo jedan čovjek iz daleka je djelovao predsjednički na pozornici debate u Klivilendu, država Ohajo, a to nije bio aktuelni predsjednik”.

“Plači, voljena zemljo. Donald Trump je osigurao da prva američka predsjednička rasprava u utorak, bude najgora u američkoj istoriji- nacionalno poniženje. Ostatak svijeta – i budući istoričari – vjerovatano će gledati i plakati” piše The Guardian-ov novinar.

“Vjerovatnije nego ne, prema istraživanjima javnog mnjenja, Trampov će protivkandidat Džo Bajden pobijediti na izborima u novembru i vratiti republiku sa ivice ponora. Međutim, ako Tramp bude ponovno izabran, ovaj mračni, zastrašujući san u groznici, težak za gledanje, sigurno će biti prva rečenica nekrologa za Ameriku”.

Smit je, potom, rekapitulirao cijelih sat i po do sada neviđene predsjedničke debate u kojoj je Tramp prekidao, buncao, bjesnio, sipao laži i slično. Osvrnuo se i na veoma važno:

“Oh, i dobio je priliku da osudi bijele supremaciste, ali im je umjesto toga rekao da ‘ostanu i budu na čekanju’”, zaključuje.

Suočen sa neravnopravnim maltretiranjem, prema ocjeni The Guardian-ovog analitičara, Bajden je pokazao samokontrolu i čvrsto stajao nogama na zemlji.

Hoćeš li umuknuti, čovječe

“Govorio je u ime desetina miliona Amerikanaca kad je zahtijevao: ‘Hoćeš li umuknuti, čovječe?’ – što je Bajdenova kampanja izbacila kao slogan na majici prije nego što je debata uopšte završena”.

Podsjetimo, noć su definisale uvrede i lični napadi, a voditelju je emisija izmakla kontroli.

„Teško je doći do riječi pored ovog klovna” konstatovao je Bajden, za kojeg se može reći da je u nekoliko navrata upao u Trampovu zamku, ali je to bilo gotovo nemoguće izbjeći.

Tramp je još jednom odbio da se obaveže da će priznati ishod izbora ako ih izgubi, iznoseći, kako su zabilježili novinari koji su provjeravali činjenice, niz laži, netačnih i varljivih optužbi o glasanju poštom – sugerišući bez nuđenja dokaza, masovnu prevaru prilikom glasanja.

Tramp je odbio da odbaci „bijele supremaciste“ a pitanja o ekstremno desnom nasilju umjesto odgovora pretvarao je u napade na „ljevičarske demonstrante“.                

Za ekstremno desničarsku neofašističku grupu „Ponosni momci” (Proud Boys) američki predsjednik je rekao da „stoji i da je spremna” (stand back and stand by).

Na eskplicitno pitanje voditelja, da li je spreman da osudi „bijele supremaciste“ i milicija grupe koje su viđene posljednjih mjeseci na ulicama Amerike, Tramp je odgovorio:

„Ponosni momci stoje i spremni su! Ali reći ću vam, neko nešto mora da učini povodom Antife i radikalnih ljevičara“.

Neofašisti jutros slave Trampa

 Ova grupacija je noćas/jutros na Twitteru slavila podršku koju su dobili od Trampa.

„Tramp im je u suštini poručio j… se“! To me tako usrećilo”, napisao je prominentni desničar Majk Bejker (Mike Baker) iz „Ponosnih momaka“. Ostali članovi neofašističke grupacije su ponosno postavili Trampov odgovor na svojim nalozima:„Stand back and stand by“.

Bajden je retvitovao njihovo slavlje uz poruku: “Ovo je Amerika Donalda Trampa!”

Zastupnica demokrata u Predstavničkom domu SAD-a, Aleksandija Okasio–Kortez (Alesandria Ocasio- Cortez/ AOC) nazvala je aktuelnog američkog predsjednika, nakon debate, bez ustezanja – „bijelim supremacistom“:

„Donald Tramp je bijeli supremacista. Ljudi su upozoravali na to već dugo. Ismijavani su, nazivani hiperboličnim i radikalnim- ne zato što nijesu bili u pravu, već je zato što nijesu mogli da prihvate da je naša zemlja izabrala supremacistu za predsjednika. Ovo je fašizam na našim vratima” , napisala je AOC – liderka progresivnog krila Demokratske stranke.

Tramp je bio toliko agresivan i nepristojan da su čak i republikanci koji ga podržavaju, kao što su bivši senator Rik Santorum (Rick) i bivši guverner Kris Kristi (Chris Christi), po okončanju debate zaključili da se „predsjednik preigrao“.

Bajden ima jasnu prednost

Bajden, prema istraživanjima javnog mnjenja ima značajnu prednost nad Trampom, uključujući i u nekim takozvanim „swing states“ u kojima se odlučuje rezultat američkih izbora, poput Pensilvanije, gdje vodi 9 poena ispred Trampa. Na državnom prosjeku ta prednost je uoči debate postojano iznoslila 7,5 posto.

Američki izbori za predsjednika i Kongres su 3. novembra i demokrate imaju pristojne šanse da odnesu pobjedu, uključujući možda i da osvoje većinu u Senatu, prema sadašnjim istraživanjima javnog mnjenja. Tramp, međutim, za razliku od svojih republikanaca, odbija da se obaveže na miran prenos vlasti. Ponovio je to u posljednjih sedmicu- već treći put. 

Inače više od milion i 200.000 birača je već izašlo i glasalo, riječ je dominantno o demokratskim pristalicama i manjem broju republikanaca. Kako su zabilježili hroničari, to je 300.000 više nego što je izašlo na birališta u ovo doba 2016. godine.

The Guardian-ov Dejvid Smit, na kraju svoje analize je zaključio da je “skoro univerzalna presuda o debati bila – izražena riječima CNN-ove Dene Baš (Dana Bash) – da je to bio jedan “shitshow”. Mislim da prijevod nije potreban.

Autor: Biljana Jovićević (antenam.net)

SLOBODNA VOJVODINA

Veliki požar u Subotici – gori market VIDEO

Subotica — U prostorijama marketa “Svetofor” oko 14.30 izbio je veliki požar, koji je zahvatio veći deo objekta.

Published

on

By

Subotica — U prostorijama marketa “Svetofor” oko 14.30 izbio je veliki požar, koji je zahvatio veći deo objekta.

Na terenu su trenutno četiri vatrogasne ekipe. Kako saznajemo, svi radnici su evakuisani.

izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=25&nav_category=16&nav_id=2094816

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Transparensi internešenel: Srbija na 96. mestu od 180 zemalja po indeksu percepcije korupcije

Srbija se među 180 zemalja nalazi na 96. mestu po indeksu percepcije korupcije. Od idealnih 100 poena Srbija ima 38, objavila je organizacija “Transparensi internešenel”

Published

on

By

Copyright Pixabay

Srbija se među 180 zemalja nalazi na 96. mestu po indeksu percepcije korupcije. Od idealnih 100 poena Srbija ima 38, objavila je organizacija “Transparensi internešenel” koja se predstavljanjem indeksa percepcije korupcije bavi 27 godina. Ovakav rezultat najgori je za Srbiju u poslednjih 10 godina.

U regionu samo Albanija i Bosna i Hercegovina imaju slabiji rezultat od Srbije, a sa trenutnim nivoom, Srbija se nalazi na istom nivou kao Argentina, Brazil, Indonezija, Lesoto i Turska, koje se percipiraju kao zemlje u kojima je korupcija široko rasprostranjena.

U izveštaju “Indeks percepcije korupcije” (CPI) međunarodne organizacije “Transparensi internešenal” za 2021. godinu u odeljku za Centralnu Aziju i Istočnu Evropu, u delu koji se fokusira na korupciju, ljudska prava i demokratiju, ocenjeno je da vlasti u Srbiji zadržavaju kontrolu uticajem na medije, “uznemiravajući nezavisne kritičare i organizujući nefer izbore”.

Crna Gora sa 43 poena jedna je od samo tri zemlje regiona sa natprosečno ocenom CPI, navodi se u izveštaju, dok su posebni podaci rađeni za teritoriju Kosova, a ocena je 39, što je pad od dva poena u odnosu na ocene od prethodne dve godine, a Albanija drži 35 poena.

Napredak zemalja u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji u borbi protiv korupcije generalno stagnira i sve zemlje u tom delu sveta imaju ocenu ispod 50, dok je za čak 75 odsto zemalja došlo do nazadovanja, nikakvog ili vrlo malog napretka u poslednjih 10 godina, pokazuje CPI.

Najveći pad u tom delu Evrope i sveta beleži Beorusija (41), koja je izgubila šest poena uz rast nasilja, pogoršanje demoratije i izrazito malo poštovanje ljudskih prava. Prosek istočne Evrope i centralne Azije drži se na 36 poena – Gruzija sa 55, Jermenija sa 49 i Crna Gora sa 46 poena vodeće su i jedine tri zemlje iz regiona koje imaju rezultate iznad globalnog proseka od 43.

Turkmenistan (19), Tadžikistan (25) i Kirgistan (27) imaju najniže ocene.

U poslednjoj deceniji, 14 zemalja u regionu je ili opadalo ili nije ostvarilo značajan napredak, pa su od 2012. godine Turska (38) i Bosna i Hercegovina (35) značajno opale na CPI listi. Pet zemalja u regionu značajno je poboljšalo svoje rezultate u tom periodu: Jermenija (49), Belorusija (41), Moldavija (36), Ukrajina (32) i Uzbekistan (28). Čak 131 zemlja u svetu nije zabeležila nikakav napredak protiv korupcije tokom protekle decenije, a tokom 2021. godine, 27 zemalja zabeležilo je pad., navodi u iveštaju TI.

“Transparensi internešenel” poziva vlade da deluju u borbi protiv korupcije i posvećenosti ljudskim pravima i da se ljudi širom sveta udruže zahtevajući promene.

“Korupcija omogućava kršenje ljudskih prava i pokreće eskalirajucu spiralu poroka. Prava i slobode erodiraju, demokratija opada dok njeno mesto zauzima autoritarnost, što dalje omogućava viši nivo korupcije”, piše u izveštaju.

Transparentnost Srbija: Odsustvo primene zakona

Ogranizacija Transparentnost Srbija povodom liste indeksa percepcije korupcije održala je onlajn panel na kojem su izneti komentari rezultata.

Profesorka Radmila Vasić rekla je da ovi rezultati daju mogućnost da se napravi uporedni pregled i u odnosu na prošle godine, ali i sa rezultatima iz zemalja regiona i EU.

Kako je rekla, rezultat je najgori u poslenjoj deceniji i govori da je u Srbiji korupcija široko rasprostranjena.

“Istraživanja služe da se nakon toga istraži koji su to uzroci koji su doveli do nezadovoljavajućeg ranga, kao i da bi se utvrdile ili preporučile mere”, navela je profesorka Vasić.

Ona je istakla da je Srbija ” u velikom problemu jer institucije ne funkcionišu onako kako je normativno određen njihov status”.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija istakao da je indeks percepcije korupcije nešto što poslovni ljudi gledaju kada razmišljaju o širenju biznisa, te da to svakako loše utiče na reputaciju Srbije.

Takođe, Nenadić je za Euronews Srbije povodom rezultata ovog naveo da se ističe odsustvo političke volje kada je reč o primeni zakona.

“Jasno se pokazuje odsustvo političke volje da se zakoni ne primene. Sa time smo se suočili na najočigledniji način kada je u pitanju upravljanje preduzećima, odnosno situaciju u EPS-u”, kazao je Nenadić.

Euronews Srbija, FoNet

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/34582/transparensi-internesenel-srbija-na-96-mestu-od-180-zemalja-po-indeksu-percepcije-korupcije/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vuletić podnosi krivičnu prijavu protiv Vučića

Pokret „Crno na belo“ optužuje predsednika Srbije da mladima nudi mito da glasaju za njega

Published

on

By

foto: Srđan Stevanović /Starsport

Osnivač i predsednik pokreta „Crno na belo“, profesor Vladimir Vuletić najavljuje za Danas da će ovaj pokret podneti krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog nuđenja mita mladima, odnosno izjave predsednika da će se, ako pobedi na izborima u aprilu, založiti da oni dobiju po još 100 evra.

” Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima trećeg aprila, moliću ljude da još jednom pomognu mladim ljudima“, rekao je Vučić u intervjuu za Pink.

On je dodao da nije razlog to što će neko od njih da kupi patike ili da izvede momka ili devojku na ručak, te da će neki od njih taj novac po prvi put da osete kao nešto što je njihovo, što su zaradili, kao i da to rađa odgovornost prema novcu i prema državi, da će po prvi put znati da poštuju to što su zaradili, a ne dobili od roditelja.

Vučić je u intervjuu naveo da će mladi ljudi od 18 do 29 godina prvog februara dobiti prvih 100 evra, da će penzioneri 10. februara dobiti po 20.000 dinara, jer su, kako je rekao, i jedni i drugi to zaslužili u koroni.

Vladimir Vuletić ističe da je najava o novih 100 evra mladima „ukoliko dobije na izborima“ klasičan mito „čist kao suza“. On je podsetio na član 156 Krivičnog zakonika koji se odnosi na davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

„Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“. Ukoliko je reč o vršiocu funkcije, predviđena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

– U brojnim primerima učinjenih krivičnih dela, gaženja Ustava i zakona Republike Srbije, izigravanja i unižavanja pravosuđa, Aleksandar Vučić sada čini svoje Neronsko paljenje Rima. U svom bestijalnom pohodu na poslednje institute slobode izbora i slobode glasa, on teško krši član 156 Krivičnog zakonika, obećavajući delu građanstva mito iz dva dela. Prvi deo im daje pre izbora, javno, obećavajući da će drugi deo mita dobiti ukoliko on pobedi na predstojećim izborima – ukazuje Vuletić.

Profesor dodaje da težina ovog krivičnog dela ukazuje na činjenicu da je Vučić „čovek koji apsolutno ne preza ni od čega, da bi došao do cilja“.

– „Crno na belo“ će u narednih 48 časova podneti krivičnu prijavu protiv Vučića zbog davanja mita u vezi sa glasanjem. Ako sada tužilaštvo ostane nemo, to će biti potpuni dokaz da je Zagorka Dolovac ništa drugo do saučesnik u ovom bestijalnom napadu na poslednju liniju odbrane, a to je sloboda građana da glasaju – poručuje Vuletić.

Katarina Živanović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vuletic-podnosi-krivicnu-prijavu-protiv-vucica/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Inicijativa: Odustalo se od prodaje kompleksa „Boško Buha“, naći trajno rešenje

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Published

on

By

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha pozdravlja današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci i traži od nadležnih institucija da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, saopšteno je iz te Inicijative.

Oni podsećaju javnost da je ovo već drugi put da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju imovine stečajnog dužnika Putnik Prijepolje uključujući i delove Memorijalnog kompleksa Boško Buha, da bi zatim od te prodaje odustala usled reakcije javnosti i institucija.

Iako je dobro da nije došlo do prodaje Memorijalnog kompleksa, nije rešenje ni da kompleks ostane u stečajnoj masi. Usled ovakve situacije, Spomen dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija. Zbog toga tražimo od države da odmah preduzme odgovarajuće korake i vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu“, navodi se.

Oni dodaju da Memorijalni kompleks Boško Buha ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

“Naš odnos prema Memorijalu koji nas podseća na veliku žrtvu utkanu u slobode koje smo jednom kao društvo osvojili će svedočiti o tome kakvo smo društvo danas”, zaključuje Inicijativa u saopštenju.

Evropa Nostra Srbija pozdravlja otkazivanje prodaje Memorijalnog kompleksa Boško Buha

Organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine “Evropa nostra Srbija” pozdravila je odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje za prodaju preduzeća “Putnik Prijepolje”, uključujući i Memorijalni kompleks “Boško Buha” na Jabuci.

“Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U saopštenju se dodaje da Memorijalni kompleks “Boško Buha” ima posebno mesto i da je veoma opasno da se zanemaruje taj kulturno-istorijski spomenik, koji simbolizuje borbu za slobodu, naročito u vreme “koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena posleratna Jugoslavija, Srbija i čitava Evropa”.

“Pozivamo Vladu Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks ‘Boško Buha’ i uloži sredstva da se on obnovi”, dodaje se u saopštenju.

N1 Beograd, Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/inicijativa-odustalo-se-od-prodaje-kompleksa-bosko-buha-naci-trajno-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan bez struje

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Published

on

By

Veći delovi Kazahstana, Uzbekistana i Kirgistana ostali su danas bez struje zbog isključenja dalekovoda u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, kao i sa Rusijom, radi pokrivanja neočekivanih nestašica, ali je dalekovod u Kazahstanu isključen zbog “iznenadne nestabilnosti”.

Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da ponovo pokreću elektrane posle vanrednog prekida rada, ali da privremeno neće biti povezane sa dalekovodom u Kazahstanu, javlja Rojters.

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kazahstan-uzbekistan-i-kirgistan-bez-stuje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Radoslav Milojičić Kena izabran za predsednika Srpske levice, izlaze na izbore u aprilu

Published

on

By

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Radoslav Milojičić – Kena izabran je za predsednika stranke Srpska levica, a plan je i da izadju na aprilske izbore.

Kako piše Blic, Komunistička partija, čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica, a potom je za predsednika predložen i izabran Milojičić.

„Postojimo tek nekoliko dana, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara, na čemu već dugo isisistiram i da izadjemo na izbore za dva meseca“, izjavio je Milojičić.

Kako je naveo, cilj im je „podizanje ozbiljne organizacije koja trenutno ne postoji unutar cele opozicije“.

„Mi to znamo da radimo operativno i pokušaćemo da damo doprinos rušenju režima“, rekao je Milojičić.

danas

Continue Reading

Trending