Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Obradović: Ujedinjena opozicija, na žalost ne postoji

“Ivica Dačić i vladajući režim čine sve da se početak pravog dijaloga između vlasti i opozicije odloži”, ocenjuje lider Dveri Boško Obradović u razgovoru za Nova.rs.

Published

on

S liderom Dveri razgovarali smo o dijalogu vlasti i opozicije.

Šta ste i da li ste rekli nešto Ivici Dačiću povodom njegove najave da će dijalog početi tek u junu?

„Nema sumnje da Ivica Dačić i vladajući režim posle 10 meseci od završetka lažnih izbora prošle godine i dalje sve čine da se početak pravog dijaloga između vlasti i opozicije odloži kako bi ostalo što manje vremena do vanrednih izbora da se bilo šta promeni na bolje po pitanju predizbornih uslova. Međutim, sad je vlast dobila novo opravdanje za kašnjenje u tome što ovog puta posrednička delegacija Evropskog parlamenta, iz nepoznatih razloga, odlaže početak dijaloga za jun ili čak septembar, što bi bila katastrofa. Ja sam u susretu s Dačićem ponovio mišljenje da je jedini pravi dijalog da dođe do direktnih pregovora između vlasti na čelu sa predsednicima SNS i SPS i opozicije koja je osporavala prošlogodišnje nedemokratske izbore oličene u NS, SSP. DS, DJB i Srpskom pokretu Dveri. Dačić se tu pozvao na delegaciju EP koja će ga 7. maja izvestiti o rezultatima konsultacija koje su u međuvremenu u toku s parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama u Srbiji i potvrdio da će tek tad znati kada dijalog počinje, u kom formatu i na koje teme. Ja sam na to odgovorio da to novo odlaganje u najavi predstavlja veliki problem da na vreme dođemo do uslova za slobodne i poštene izbore, a on mi je odgovorio pozivom da prisustvujem početku dijaloga između vlasti i opozicije koja ne želi evropske posrednike u sredu, 28. aprila u Narodnoj skupštini, kome će najverovatnije prisustvovati i predsednik SNS Aleksandar Vučić. To jeste prilika za direktan razgovor koji sam tražio s njima dvojicom, da se iznesu zahtevi bojkot opozicije, ali je s druge strane i pitanje da li treba učestvovati u tom formatu s drugim kolegama iz opozicije koji nisu imali primedbi na prošlogodišnje izbore, a deo njih su i režimski sateliti odnosno lažna opozicija. O tome da li ćemo se tamo pojaviti ili ne će ovih dana odlučiti Predsedništvo Dveri“.

Jeste li se konsultovali sa strankama iz opozicije pre ovog sastanka, znate li zašto neko od njih nije pozvan i da li će uopšte neko od njih biti pozvan na razgovor sa Dačićem?

„Ujedinjena opozicija u Srbiji, na žalost, ne postoji od gašenja Saveza za Srbiju, tako da ne znam s kim bi se i zašto konsultovao, izuzev svojih najbližih saradnika. Tražio prijem i hitne konsultacije s predsednikom Narodne skupštine još uoči Nove godine, jasno videći da nas čeka fingiranje i stalno odlaganje početka dijaloga. Ostale kolege iz bojkot opozicije su se očito opredelile da ništa ne rade po ovom pitanju, već da čekaju Godoa iz Brisela. Ne mogu da se pouzdam u delegaciju EP, jer su prošle godine dali legitimitet nedemokratskim izborima u Srbiji, ali ću otići na razgovor s njima u maju s nadom da se to ove godine neće ponoviti, jer bi to zaista bio kraj poverenja građana Srbije u EU koja ima dvostruke strandarde i toleriše krajnje kršenje elementarnih demokratskih vrednosti u Srbiji zarad nekih svojih šema i kombinacija s našom vlašću. Ne vidim ni neku veliku nadu u ovim direktnim razgovorima s vlašću, ali to je jedini način za miran izlazak iz ove političke krize“.

Mislite li da postoji volja da Vučić i Dačić zajedno učestvuju u razgovorima s delom opozicije koji je bojkotovao izbore, uz posredstvo poslanika EP, pošto je to bio jedan od zahteva Dveri?

„Nalazimo se u krajnje nezahvalnom položaju kao opozicija, jer zavisimo ili od milosti vlasti ili od milosti EU. To se posebno odnosi na nas iz patriotske opozicije koji ako razgovaramo s predstavnicima EP onda smo proevropski ili Đilasovi, a ako razgovaramo s našom vlašću onda smo antievropski i Vučićevi. Misija Srpskog pokreta Dveri je da pokažemo i dokažemo da nismo ni Vučićevi ni Đilasovi, već svoji – treća opcija koja jedina do sada nije bila na vlasti i želi da razgovara sa svima ne odričući se nikad svojih političkih uverenja. To je veoma teška pozicija u kojoj trpimo razna nerazumevanja i napade sa svih strana, ali to je jedini ispravan pravac. Ne želimo da budemo taoci niti EU, niti Vučića, borimo se za slobodu Srbije i od strane i od unutrašnje okupacije. Mi smo i demokrate i suverenisti i podjednako ćemo braniti oba ova ključna politička načela od onih koji ih krše spolja ili iznutra. Verujem da ova pozicija Dveri može da iznedri treći put u srpskoj politici koji nije ni put sadašnje vlasti, ali ni povratak na bivši režim, već promena kompletnog korumpiranog sistema koji ovde nije menjan više od 30 godina.

Izvor: nova.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidat opozicije za premijera Mađarske: Očuvati dobre odnose sa Srbijom

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

Published

on

By

foto: N1

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije na izborima u Mađarskoj 2022. godine Peter Marki-Zaj izjavio je da želi da zadrži sve pozitivne i dobrosusedske odnose koje je postigla aktuelna vlast.

„Mislim da je u interesu i Srba i Mađara koji žive u Srbiji da dve zemlje održavaju veoma dobre odnose, da saradnja bude kontinuirana, da se dva naroda prihvataju srdačno i poštuju kulturu onog drugog. Ja bih to i produbio, u smislu da bih voleo da mladi u mađarskim školama uče više o srpskoj kulturi i srpskom jeziku“, rekao je Marki-Zaj u intervjuu za portal Slobodni Mađar so.

Dodao je da se osnovni rečnik može naučiti za pola godine i naveo da ne vidi nikakvu prepreku da mađarski đaci nauče barem slovački, rumunski i srpski jezik u školama.

„Važno je da upoznamo kulturu jedni drugih kako bismo znali šta je pravoslavna crkva, pravoslavna vera, kako se one razlikuju od zapadnog hrišćanstva. Bilo bi korisno da se na ovaj način i na školskom nivou promoviše međusobno razumevanje. Ja imam jedan ovakav san“, kazao je Marki-Zaj.

autor: Beta

izvor: https://rs.n1info.com/svet/kandidat-opozicije-za-premijera-madjarske-ocuvati-dobre-odnose-sa-srbijom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odbornici Skupštine grada usvojili odluku o prodaji zemljišta za potrebe japanskog Nideka

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca

Published

on

By

foto: R. Hadžić

NOVI SAD – Skupština Novog Sada usvojila je odluku o prodaji više od osam i po hetara zemljišta beogradskom CTP-u, za potrebe japanskog Nideka u Radnoj zoni Sever. Izgradnja fabrike elektromotora počinje sledećeg meseca.video icon

“Desetog decembra imaćemo priliku da prisustvujemo polaganju kamena temeljca za tu lokaciju, svega nekoliko meseci nakon kupovine zemljišta, što govori jasno u prilog činjenici da je ova kompanija zainteresovana da što ranije krene u proces proizvodnje, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

Početak proizvodnje očekuje se septembra naredne godine. Oni bi trebalo da zaposle oko 500 radnika. Nova vest je da u Novi Sad dolazi povezana firma Nideka, kojoj je potrebno obezbediti dodatnu parcelu za izgradnju njihovih pogona. To je ova parcela od 8,6 hektara, od koje će Grad prihodovati 403 miliona dinara, po proceni vrednosti ove parcele,“ izjavio je  Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

autor: RTV

izvor: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/poslanici-skupstine-grada-o-nideku-gradnji-pesacko-biciklistickog-mosta-bazenu-u-futogu…_1292786.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kremlj: Nadamo se razgovoru Putina i Bajdena do kraja godine – Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine

Published

on

By

Copyright Pixabay

Kremlj je saopštio da se nada da će predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarati pre kraja godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju, odgovarajući na pitanje TAS-a o mogućnosti da dođe do razgovora dvojice lidera, da datum nije dogovoren.

“Nadamo se da će takav samit biti održan pre kraja godine”, naveo je Peskov.

Na pitanje o tome u kakvom formatu bi mogao da bude održan razgovor, rekao je da će najverovatnije biti video-konferencija.

On je naglasio da nije postignut napredak po tom pitanju, ali da se Kremlj nada da će Putin i Bajden razgovarati pre kraja godine.

Autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/27023/kremlj-nadamo-se-razgovoru-putina-i-bajdena-do-kraja-godine/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Ovo je pitanje koje će biti postavljeno na referendumu o promeni Ustava

Published

on

By

Tanjug/Sava Radovanović – Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je odlučio da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republickoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Tokom dana sledi još jedna sednica ovog Odbora, na kojoj bi članovi trebalo da utvrde Predlog akta o promeni Ustava, Predloga ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije danas je rekao da bi, ukoliko Odbor bude imao poptunu saglasnost oko teksta ustavnih amandmana, on mogao već da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se usvojio taj tekst i raspisao referendum za 16. januar.

“Pitanje jasno i nedvosmisleno”

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama je u skladu sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

“Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor, zaključila je RIK nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu”, rekla je Žarić Kovačević.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

autor: Tanjug

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/27050/ovo-je-pitanje-koje-ce-biti-postavljeno-na-referendumu-o-promeni-ustava/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Raspust od 20. decembra, omikron i druge mere: Šta će se naći na stolu na sednici Kriznog štaba

Published

on

By

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, najavljena za prošlu nedelju, još nije zakazana. Na njoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude produženje zimskog raspusta, ali se najavljuje da bi na sednici moglo da bude reči i o potencijalnim rizicima zbog pojave novog omikron soja virus.

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba prošle nedelje imali su konsultacije sa premijerkom i njihov predlog je da zimski raspust počne dve nedelje ranije – 20. decembra, zapravo poslednji radni dan đacima u školi bio bi 17. decembar.

Osim produženja zimskog raspusta lekari traže i da se važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima produži na 24 sata, uključujući i skijališta uz ski pas.

Smatraju i da je vreme da se kovid propusnice, osim ugostiteljskih objekata, prošire i na druge delatnosti: teretane, salone za ulepšavanje. 

Broj zaraženih virusom korona smanjuje se na dnevnom nivou, ali lekari upozoravaju da predstojeći praznici, slave predstavljaju epidemiološki rizik i da u drugoj polovini januara Srbija može da ima novi talas epidemije. Razlog za brigu čini i novi soj koronavirusa, koji se pojavi u Južnoj Africi, i koji je izolovan u nekoliko evropskih zemalja. 

Omikron i nove mere

Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan. Naime, mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovana nova varijanta virusa korona. Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignosirati ova varijanta sa 32 mutacije na spajk proteinu.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Marton: Vojvođani nemaju pijaću vodu, a vlast gradi preskupi nacionalni stadion

Published

on

By

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton prokomentarisao je danas vest da će cena izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije koštati 418 miliona evra. Marton je primetio da: “Budžet AP Vojvodine za 2021.iznosi 620 miliona evra.Samo 200 miliona evra manje od toga, koštaće nacionalni fudbalski stadion.U isto vreme, 700.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu!!! 

Continue Reading

Trending