Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

NYT: Vlada gleda kineske investitore kao spasioce, građani ukazuju na probleme

Bunar u dvorištu penzionisanog para, njihov jedini izvor čiste vode, počeo je da presušuje pre dve godine. Prošle godine mrtve ribe počele su da se pojavljuju na obalama reke koja prolazi pored njihove kuće u selu Metovnica na jugoistoku Srbije, piše Njujork tajms.

Published

on

Ali ono što najviše zabrinjava Vericu Živković i njenog supruga Miroslava su sve veće pukotine u zidovima kuće koju su izgradili nakon što su se pre više od jedne decenije preselili na selo radi uzgajanja koza.

„Došli smo ovde zbog mira i tišine“, rekla je Živković (62), ali sve se promenilo kada je stigla kineska kompanija.

Naime, 2018. godine kompanija Ziđin Majning Grup preuzela je upravljanje nad topionicom bakra u obližnjem Boru i započela miniranje u brdima u potrazi za bakrom i zlatom.

Iako se ovaj par i mnogi drugi meštani žale zbog dolaska kineskih investitora, srpska vlada je s oduševljenjem pozdravila kineske kompanije poput Ziđina, uprkos dokazima o njihovom nepoštovanju ekoloških standarda. Mnoge kineske kompanije dovode radnike iz Kine, umesto da zapošljavaju Srbe, a kritičari naglašavaju da kineske investicije pomažu srpskoj vladi da ograničava demokratske slobode, piše list.

Kada je Ziđin kupio topionicu koja je prethodno bila u vlasništvu države, nakon što je druga kineska kompanija kupila čeličanu pred propadanjem u blizini glavnog grada Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je kineske investitore kao spasioce svoje zemlje. Kineski novac spasio je od uništenja dve velike, ali poslovno lošestojeće proizvođačke kompanije u Srbiji, spasivši više od 10.000 radnih mesta i ojačavši ono što dve države opisuju kao „čelično prijateljstvo“ Srbije i Kine. Međutim, za neke ovo prijateljstvo pokazuje opasnost od prenošenja u Evropu ovakvog pristupa investiranju i njegovog negativnog uticaja na lokalno stanovništvo koje kineske kompanije primenjuju u siromašni regionima sveta, navodi se dalje u tekstu.

„Kina posluje u Srbiji na isti način kao u Africi – ima istu strategiju“, rekao je Dragan Đilas, poslovni čovek i bivši gradonačelnik Beograda koji sada vodi najveću opozicionu stranku u Srbiji.

Oslonac te strategije širom sveta bio je uspostavljanje bliskih privatnih odnosa sa lokalnim moćnikom – u slučaju Srbije, Aleksandrom Vučićem, demokratski izabranim, ali, kako se ocenjujue, sve autoritarnijem.

Vučić je postao možda najveći „kineski navijač“ u Evropi, navodi američki list i dodaje da je on odbacio žalbe na svoju poslovnu praksu i objavio da Kina, koja je ne samo uložila stotine miliona dolara, već je obezbedila i milione doza vakcina Covid-19, „jedina može da nam pomogne“.

“Kineski lider Si Đinping“, rekao je Vučić prošle godine, „nije samo dragi prijatelj već i brat“.

To je bila uloga koju je ranije igrala Rusija, a koja je za Srbiju vezana zajedničkom pravoslavnom hrišćanskom verom i dubokim kulturnim i političkim vezama koje sežu vekovima unazad, ocenjuje NYT.

Ali, kako je rekao Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, „sada imamo novog Velikog brata“.

Premijerka Ana Brnabić osporila je ove navode Đilasa, napominjući da, iako „kineske kompanije izuzetno pomažu Srbiji“, nemačka preduzeća zapošljavaju više svojih ljudi.

Ali često je priroda koliko i obim kineske uloge ono što izaziva kritike, piše dalje NYT. Kineski telekomunikacioni gigant Huavei, na primer, instalirao je na stotine nadzornih kamera opremljenih tehnologijom prepoznavanja lica širom Beograda, za koje vlada kaže da će pomoći u smanjenju kriminala. Ali oni koji brane privatnost kažu da se ovaj sistem koristi za identifikovanje i odvraćanje demonstranata i pokazuju kako Vučić koristi Kinu za smanjenje demokratskih sloboda, dodaje se.

Ljubav između izabranog lidera Srbije, koji navodno teži pridruživanju Evropskoj uniji i koji tvrdi da deli njene demokratske vrednosti, i gospodina Sija, lidera jedne od najrepresivnijih zemalja sveta, zgrozila je Srbe koji žele da se pridruže Evropi i ni najmanje ih nije privukla ka istoku, ističe se u tekstu.

Nudeći velike zajmove, vakcine i investicije bez kontrole i transparentnosti koje zahteva Evropska unija, Kina je pomogla Vučiću da ispuni neka obećanja o vezana za srpske ekonomije.

“Ali, ovo sve pomaže izgradnji policijske države“, rekla je Marinika Tepić istaknuta opoziciona političarka.

Marinika Tepić tvrdi da dogovori Srbije sa Kinom pomažu „izgradnji policijske države“.

Ona dodaje da Vučić gvozdenom pesnicom upravlja zemljom, te je prodemokratska grupa Freedom House sa sedištem u SAD dala Srbiji smanjene ocene 2019. godine čime je Srbija iz kategorije „slobodne“ prešla u kategoriju „delimično slobodnih zemalja, uz navođenje smanjene kontrole države i upadljivo smanjenje građanskih sloboda i prisutnog poliičkog uticaja na medije.

U januaru je 26 članova Evropskog parlamenta zahtevalo reviziju „rastućeg kineskog ekonomskog uticaja u Srbiji“, uključujući „opasne projekte sa potencijalno razarajućim višestrukim uticajima na životnu sredinu, i na okolno stanovništvo“.

Koreni usmerenja Srbije prema Kini, navodi se, datiraju iz 1999. godine, tokom rata na Kosovu, kada su američki ratni avioni greškom bombardovali kinesku ambasadu u Beogradu, ubivši tri kineska novinara. Na tom mestu sada je ogroman kineski kulturni centar. Na mermernom spomen-kamenu nalaze se natpisi na srpskom i kineskom jeziku koji pozdravljaju kineske „mučenike“.

Ali sećanja na zajedničku patnju izazvanu američkim potezima izbledela su na mestima poput Bora, u kome se nalazi topionica u kineskom vlasništvu.

Zagađenje iz borske fabrike skočilo je višestruko iznad zakonski dozvoljenog nivoa 2019. i 2020. godine, pokrenuvši seriju uličnih protesta i podstakavši generalnog direktora Ziđin Majninga u Srbiji da prošlog oktobra svojim menadžerima kaže da je „veoma nezadovoljan“ zastrašujućim nivoom zagađenja, kako je navedeno u zapisniku procurelom sa sastanka.

Okrivio je građane da je njihov javni bunt oštetio „vladu Narodne Republike Kine“, i okrivio je „ljude koji su naklonjeni Zapadu i dobijaju podršku“ da „stali nasuprot našeg rada“.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, odan Vučiću, u početku je odbacio proteste kao delo političkih agitatora.

Ali, očigledno zabrinut zbog gubitka glasova, prošle godine je najavio da će pokrenuti sudski postupak protiv Ziđina zbog nemara. Nije jasno da li je to ikada zaista učinio. Gradonačelnik je odbio intervju. Ziđin Majning nije odgovorio na zahteve NYT za komentar.

Milenko Jovanović, stručnjak za zagađenje vazduha, rekao je da je otpušten u novembru iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije nakon što je izrazio zabrinutost zbog opasno visokog nivoa sumpor-dioksida i arsena u vazduhu oko Bora. Vlada je, rekao je, odbila sve što bi moglo uznemiriti Kinu i njene investitore. „Omogućava im (Vlada) da rade šta god žele“, rekao je.

Sud u Beogradu presudio je ovog meseca da je Jovanović nezakonito otpušten i naložio da mu se vrati posao.

Aktivisti priznaju da je nivo zagađenja vazduha u Boru opao od protesta, ali kažu da se glavna opasnost sada prebacila na gradove i sela na jugu, gde stotine kineskih radnika koje je doveo Ziđin razvijaju jedno od najvećih neiskorišćenih nalazišta bakra, i kopanje zlata.

Zemlja oko novog rudnika podrhtava od miniranja, a teški kamioni, koje voze kineski radnici, tutnjaju duž puteva ukrašenih crvenom nacionalnom zastavom Kine. Reke i potoci su obojeni kao da su otpadne vode.

Vlada je povećala bes javnosti izdavanjem naloga za eksproprijaciju kako bi Ziđin mogao da izgradi pristupne puteve i proširi rudnik. Dragan Viačić, poljoprivrednik, rekao je da je dobio pismo od srpskog ministarstva finansija u kojem ga obaveštava da mora da proda 13 hektara svoje zemlje po mnogo nižoj ceni od tržišne.

„Rekli su da je to neophodnost u javnom interesu, ali u stvarnosti to je samo interes Kineza“, rekao je.

U Metovnici, selu u blizini rudnika, gospodin Živković i njegova supruga nekada su imali 25 koza, ali bez čiste vode nakon što su im bunari presušili, sada drže samo jednu.

„Zašto više nemamo vode? Zašto u reci nema ribe? “ Odgovor je, rekao je, Ziđin Majning Grup.

Ukazujući na pukotine koje su se proširile preko zida njegove kuće, a koje su se pojavile prošle godine nakon što su kineski rudari počeli da koriste eksploziv, Živković je rekao: „Prvo je to bila mala pukotina, a onda se proširila.

Uvereni da imaju podršku Vučića i njegovih zvaničnika, rudarska kompanija i drugi kineski poduhvati u Srbiji uglavnom su ignorisali žalbe i svoje poslovanje zataškali u tajnosti, navodi Njujork tajms.

Saša Stanković, aktivista za zaštitu životne sredine i izabrani član borskog regionalnog veća, rekao je da je bezuspešno pokušao da kontaktira Ziđin radi razgovora o nivoima zagađenja. Topionica bakra u Boru je, kako je rekao, decenijama bila opasna po zdravlje, ali opasnost je naglo povećana nakon što je Ziđin stigao i povećao proizvodnju.

Bor sada čini zapanjujućih 80 odsto srpskog izvoza u Kinu, ponavljajući obrazac koji je nadaleko viđen u Africi – gde kineske firme vade prirodne resurse koje potom isporučuju nazad u Kinu.

U Slatini, selu niz put, Miodrag Živković, lokalni poljoprivrednik, stajao je na klimavom mostu preko reke Bor, gde voda liči na gusti mulj prekriven smećem, i rekao: „Nismo išli u kineski rudnik, ali rudnik je došao nama.“

Svejedno, rekao je, s obzirom na malo raspoloživih poslova u regionu, njegov sin bi i dalje želeo da se zaposli u topionici, zato što se posao relativno dobro plaća. „Svima ovde treba plata i spremni smo da rizikujemo sve“, kaže.

Izvor: n1info.com

SLOBODNA VOJVODINA

Struju uvozimo zbog velike potrošnje i niskih rezervi u hidrocentralama?

Da li će nakon revitalizacije bloka B1 Termoelektrana “Nikola Tesla” proizvoditi dovoljne količine električne energije

Published

on

By

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Da li će Elektroprivreda Srbije, nakon završetka remonta bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, početi da proizvodi dovoljne količine struje, kako ona ne bi morala da se uvozi kao što je trenutno slučaj, zavisi od toga koliko će zima biti hladna ali i od rezervi električne proizvedenih u hidroelektranama.

Kada je reč o drugom uslovu treba naglasiti da su rezerve u hidroelektranama najniže u proteklih pet godina i znatno ispod nivoa iz istog perioda prošle godine.

Sudeći po tome, teško je poverovati da će uvoz struje biti izbegnut, odnosno da EPS neće trošiti novac na nabavku u inostranstvu tokom zimske sezone kada je ona znatno skuplja.

– Blok B1 je rekonstruisan i nakon toga je pušten u probni rad. Videćemo u narednom periodu šta će se dešavati. Sve zavisi od toga kakva će biti zima, odnosno koliko će se struje trošiti u tom periodu. Da li će biti dovoljno bez uvoza zavisi i od toga kakve su rezerve napravljene u hidropotencijalima. Trenutne rezerve su veoma niske. Primera radi, prošle godine je proizvedeno 200 hiljada megavat-sati struje više nego što je to slučaj ove. Razlog je upravo remont koji se odvijao u Termoelektrani „Nikola Tesla“ – kaže za Danas energetski konsultant Nenad Jovanović.

Naš sagovornik dodaje da se tokom zimskog perioda može očekivati da, shodno tome što je blok B1 revitalizovan, TENT proizvodi dovoljno struje, čak da je bude i za izvoz. Međutim, ističe Jovanović, u ovom trenutku se ne može predvideti koliki će biti uvoz a koliki izvoz jer to prvenstveno zavisi od potrošnje struje u naredna tri meseca.

Izvor Danasa iz Termoelektrani „Nikola Tesla“, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je B1 pušten u probni rad u trajanju od sat vremena nakon čega je opet isključen.

– Blok B1 je samo isproban i pri tome nije bio ni priključen na mrežu, odnosno nije proizvodio električnu energiju. Dopremljenog uglja za proizvodnju struje u elektrani ima dovoljno. Međutim, problem je u tome što je njegova kaloričnost 40 odsto od potrebne. Kaloričnost utiče na kvalitet uglja u procesu proizvodnje struje. Ako je on slabijeg kvaliteta biće proizvedeno manje struje. Takođe, da bi se nadoknadila kaloričnost uglja koristi se mazut za čiju kupovinu EPS mora da izdvaja značajna sredstva. Tako se stvaraju nepotrebni troškovi. Krivac za takvu situaciju je nesposobno poslovodstvo EPS-a koje postavlja nestručne kadrove da rukovode Rudarskim basenom „Kolubara“. Posledica toga su nedovoljne količine kvalitetnog uglja, troškovi za nabavku mazuta i manje proizvedene struje – objašnjava naš sagovornik.

Nakon revitalizacije, blok B1 ima snagu od 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost investicije je bila 90 miliona evra. Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike izjavila je u oktobru da je zbog kašnjenja sa početkom radova na revitalizaciji bloka B1 u TENT-u, Elektroprivreda Srbije prinuđena da uvozi 10 odsto struje iz inostranstva koju plaća po visokim cenama.

EPS: Obezbeđujemo stabilno snabdevanje

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da su posle završene revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“, svi termoblokovi TENT na mreži. „Uvoz ili izvoz električne energije zavisi od proizvodnje u termoelektranama, hidroelektranama i vetroparkovima koji su pušteni u rad. Isto tako uvoz ili izvoz struje zavisi i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj kupaca greje na struju. U zavisnosti od balansa potrošnje i proizvodnje, određuje se da li je potreban uvoz ili izvoz ili ni jedno ni drugo. EPS uvek obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca i domaćinstava i privrede“, navode u EPS-u.

autor: Gojko Vlaović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/struju-uvozimo-zbog-velike-potrosnje-i-niskih-rezervi-u-hidrocentralama/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SE pozvao BiH da ukine dikriminaciju u izbornom sistemu

Primeniti konačno presudu u slučaju Sejdić-Finci

Published

on

By

Komitet ministara Saveta Evope (SE) pozvao je danas vlasti i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izmenu Izbornog zakona kako bi opšti izbori zakazani za oktobar sledeće godine bili održani u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je SE.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta „Sejdić i Finci“, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa najvećom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mere, 12 godina nakon presude „Sejdić i Finci“ i uprkos njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti put izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatorskom sistemu, čime se očigledno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Konstatujući da se radna grupa zadužena za izmene Izbornog zakona nije sastala od 23. jula 2021. godine, Komitet je još jednom pozvao sve zainteresovane strane uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa nastavi sa radom.

Istovremeno, Komitet ministara je konstatovao aktuelne napore u oblasti izborne reforme i posvećenost koju su izrazili vlasti i politički lideri da u potpunosti i efikasno sprovedu presude Suda, uključujući i tokom posete članova sekretarijata SE Bosni i Hercegovini 9. i 10. novembra ove godine.

Komitet je naveo da je Savet Evrope spreman da pomogne vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu ekspertizu Saveta Evrope – posebno Venecijanske komisije – kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

Komitet ministara će ove slučajeve ponovo razmotriti u martu 2022. godine.

Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio spremnost da preduzme nove radnje kako bi oobezbedio da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Komiteta ministara SE.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/se-pozvao-bih-da-ukine-dikriminaciju-u-izbornom-sistemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija danas staje na dva sata

Published

on

By

Srbija danas (subota) u 14 sati staje na dva sata. Građani na poziv organizacija Ekološki ustanak i Kreni-promeni i uz podršku i pomoć mnogih građanskih udruženja, opozicionih partija i pojedinaca u oko 50 gradova Srbije blokiraće puteve i mostove na dva sata od 14 do 16 sati.

Zahtev protestanata je da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Organizatori protesta pozivaju građane na jedinstvo, mirna okupljanja i nenasedanje na provokacije koje se očekuju od pristalica vlasti.

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je nasilje policije ukoliko za tim bude bilo potrebe, dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, savetovao policiju da se skloni, dopusti blokade i ne reaguje dok ne budu ugroženi životi, imovina i institucije. Vučić je najavio i da će se tokom blokade šetati Srbijom i biti na bar pet punktova.

Ekološki ustanak upozorio je da fantomske novonastale nevladine organizacije pozivaju na pogrešne lokacije za blokadu i da režim pod maskama lažnih NVO poziva na blokade institucija s namerom da okrivi građane za izazivanje haosa. Zato pozivaju građane da se pridruže isključivo pozivima organizacija koje su vodile protest prošle subote.

Blokade su najavljene za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragjevac, Zrenjanin, Suboticu…

danas

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Komitet za prevenciju torture SE o Hrvatskoj: Policajci zlostavljali migrante, vezane ih bacali u reku

Published

on

By

VELIČINA TEKSTAAaAa

Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad-hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su hrvatski policajci maltretirali migrante, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali “još vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali “samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

“Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

euronews

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SZO upozorava sve zemlje: Pripremite se na mogući porast broja zaraza zbog omikrona

Zvaničnici svetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izveštavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “verovatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Published

on

By

DUŽNOSNICI Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da se broj zemalja koje izvještavaju o otkrivanju nove varijante omikron “svakodnevno povećava” te da je broj slučajeva “vjerojatno veći nego što je trenutno prijavljeno”.

Upozoravaju da se sve zemlje trebaju pripremiti za potencijalne nove skokove u broju zaraženih koji su povezani s omikronom, piše BBC.

“Zabrane putovanja mogu samo odgoditi problem”

Liječnik Babatunde Olowokure, regionalni direktor WHO-a, kazao je da zabrane putovanja mogu samo odgoditi dolazak ove varijante u druge zemlje.

Dodao je da WHO radi s “velikim brojem” istraživačkih institucija na proučavanju omikrona, ali da do danas nisu dobili nikakve informacije koje bi upućivale na potrebu za promjenom pristupa pandemiji.

WHO navodi da su nošenje maski, fizičko distanciranje, higijena ruku, izbjegavanje gužve, praćenje kontakata, izolacija zaraženih i cijepljenje i dalje od velike važnosti.

Index vijesti

izvor: https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2323012&index_ref=rubrika_vijesti_ostalo_m

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hapšenja skoro 30 godina nakon masakra bošnjačkih civila kod Bijeljine

Sedam osoba je uhapšeno u petak u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mestu Balatun na severoistoku BiH, objavili su policija i tužilaštvo.

Published

on

By

Sedam osoba je uhapšeno u petak u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mjestu Balatun na sjeveroistoku BiH, objavili su policija i tužilaštvo.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ove osobe na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), saopšteno je iz te agencije.

Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, u mjestu Balatun kod Bijeljine, objavilo je Tužilaštvo BiH.

Među uhapšenima su i osobe koje se terete da su direktno učestvovale u egzekucijama žrtava.

Nalog za hapšenje izdao je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Osumnjičeni će nakon hapšenja biti predati tužiocu na ispitivanje.

O masakru u Balatunu

U noći između 23. i 24. septembra jedan specijalna jedinica policije „Pahuljice“ je, došla u Bijeljinu, prisjeća se bijeljinski novinar koji je preživio mučenje i premlaćivanje 1992. godine u Bijeljini Jusuf Trbić.

Te su te noći izveli 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz njihovih kuća i odveli na obalu rijeke Drine i pobili. Među njima je bilo osam žena od kojih su četiri bile starije od 60 godina i sedmero djece. Najmlađe je dijete imalo šest godina.

Petnaest tijela je pronađeno u susjednoj Srbiji, na grobljima u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Beogradu.

Trbić za RSE kaže kako mu nije jasno zašto su trebale tri decenije da se počinioci privedu pravdi.

„Ubijeni i slike iz Bijeljine, uključujući fotografije Rona Haviva obišli su svijet i nikome to do sad nije poslužilo kao povod da nešto učini“, kaže Trbić, te podsjeća da su uz pomoć advokata Duška Tomića objavili podatke o zločinu i imena ljudi koji su u tome učestvovali.

Trbić je još 2007. godine ova imena objavio u svojoj knjizi „Majstori mraka“, te kaže da je od tada ko god je htio mogao da sazna o učesnicima ovog zločina.

„Mi smo mnogo puta tražili, insistirali na razne načine, urgencije slali, zahtjeve itd., taj predmet se selio iz jedne ladice u drugu u Tužilaštvu i niko to nije htio da uradi. Vjerovatno je razlog zato što je nalog za taj zločin stigao iz samog vrha. Naime, ‘Pahuljicama’ je komandovao Mićo Stanišić, tadašnji ministar policije i njegov zamjenik Tomo Kovač i, naravno, Radovan Karadžić na vrhu te piramide“, kaže Trbić za RSE.

Pokušaji zataškavanja

Advokat Duško Tomić koji godinama traži da se procesuiraju odgovorni za RSE kaže kako je ubistvo djece iz ove tri Bijeljinske porodice tragedija čovječanstva koju su željeli na sve načine zataškati.

„E neće moći više ništa biti isto u Bijeljini. Cijela Bijeljina treba da prati to suđenje i trudiću se da to suđenje bude javno da planeta bude svjedokom“, smatra Tomić.

Tražio je, kako kaže, da se u spomen na ubijenu djecu u Bijeljini, među kojima i sedmero djece iz ove tri bijeljinske porodice dobiju svoju ulicu u tom gradu, ali vlasti „nisu to uvažile nego su napravili ulicu i spomenik ratnom zločincu i fašisti Draži Mihailoviću“.

Tomić je najavio i kako će u Međašima, gdje živi sam napraviti spomenik ovoj djeci.

Zločini paravojnih formacija iz Srbije

U aprilu 2022. navršiće se 30 godina otkako su u Bijeljini počinjeni zločini kada su srpske paravojne postrojbe, predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom, upale u grad i nasipreuzele vlast.

Televizijske ekipe su zabilježile privođenja Bošnjaka i njihova tijela nakon masovnih ubistava. Oko grada su bili vojska, tenkovi, topovi i minobacači, a u Bijeljini pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, Beli orlovi, Nova srpska garda i druge paravojne formacije.

U prva četiri dana u aprilu 1992. Arkanove paravojne jedinice ubile su najmanje 100 civila, a prema podacima Udruženja „Povratak“, do 1995. u ovom gradu ubijeno je najmanje 500 civila.

Arkan, koji je tokom rata u BiH i Srbiji predvodio paravojnu jedinicu “Srpska dobrovoljačka garda”, optužen je u Haškom tribunalu u martu 1999. za ratne zločine. Nije mu suđeno, ubijen je u beogradskom hotelu Intercontinental 2000. godine.

Na samom početku rata u BiH u aprilu 1992. godine u Bijeljinu su osim Arkanovih ušle i druge različite paravojne formacije koje su prvih dana rata činile brojne zločine nad bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Fotograf Ron Haviv svjedočio je 2017. godine pred sudom u Srbiji o ubistvima u Bijeljini gdje se tada nalazio i napravio i fotografije koje su šokirale svijet.

Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu je 2015. godine, naime, bila podnesena krivična prijava protiv NN lica na osnovu čuvene fotografije Rona Haviva na kojoj jedan od Arkanovih “tigrova” šutira ubijene bošnjačke civile.

Iz Tužilaštva za ratne zločine su naveli za medije da se još uvijek vodi istražni postupak “koji shodno odredbama Krivičnog zakonika nije javan”.

Prijavu je podnijela Alma Pečković, čija je majka među ubijenim civilima na fotografiji.

Akcija hapšenja za zločine kod Bijeljine provedena 3. decembra 2021. je druga takva akcija zapšenja zbog ratnih zločina u BiH u posljednjih desetak dana.

Na području Novog Grada su pripadnici SIPA-e 30. novembra uhapsili devet osoba s područja tog mjesta na krajnjem sjeverozapadu BiH.

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-ratni-zlocini-bijeljina-sokolac/31591991.html

Continue Reading

Trending