Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Nemački mediji: Afere niču, pljušte ostavke, a rejting CDU pada

Popularost demohrišćanskog bloka Angele Merkel je u slobodnom padu.

Published

on

Izborni fijasko nemačkih demohrišćana kancelarke Angele Merkel na pokrajinskim izborima u dve nemačke pokrajine u nemačkoj javnosti pojačao je utisak da bi serija korupcionaških afera, loša organizacija vakcinacije protiv korona virusa i zamor građana višemesečnim merama zatvaranja mogli skupo da koštaju vladajući demohrišćanski blok CDU-CSU.

Štaviše, u takozvanoj super-izbornoj godini u kojoj se u Nemačkoj organizuju izbori za Bundestag, ali i za šest od ukupno 16 pokrajinskih parlamenata, rejting CDU-CSU je u slobodnom padu.

“Na prvom testu, rezultat je negativan”, ocenjuje na naslovnoj strani Tageszeitung, koristeći pandemijski rečnik.

Novi šef CDU-a Armin Laschet nije uspeo da preokrene trend pada popularnosti stranke, koji pak ubrzavaju korupcionaške afere koje niču bezmalo svaki dan.

Bijes birača na demohrišćana

List Muenchner Merkur ističe da je zbog besa birača CDU doživeo istorijski debakl u nekada stožernim pokrajinama, dodajući da bi “bes birača mogao čak i da se poveća u super-izbornoj godini”.

Prema oceni lista Mitteldeutsche Zeitung, ovi pokrajinski izbori su bili memorandum glasača o radu CDU.

“Vreme je da se stranka probudi i shvati važnost ove super-izborne godine. Socijaldemokrate već imaju kancelarskog kandidata i izborni program, a Zeleni su ove nedelje predstavili izborni program. S druge strane, što se Unije (CDU-CSU) tiče, tu je sigurno samo da se garant za osvajanje većine – kancelarka Angela Merkel – neće ponovo kandidovati”, primećuje Mitteldeutsche Zeitung.

Ipak, Straubinger Tagblatt ističe da ne bi trebalo izvlačiti prevelike zaključke od ovih izbora, kada je reč o CDU.

“Do septembra će se ukupna politička situacija potpuno promeniti. Postoje neke naznake da će do tada toliko jludi biti vakcinisano da će pandemija biti praktično gotova i da će normalan život moći ponovo da počne. Tada će moći da se napravi bilans godinu i po dana korona-politike i u poređenju sa drugim zemljama videće se da je savezna vlada – uprkos svim greškama u detaljima – učinilo mnogo toga ispravnog”, prognozira Straubinger Tagblatt.

Obrnuti semafor okrenuće Njemačku naglavačke

Pojedini mediji, pak, ističu da je izborni debakl CDU u dve pokrajine nema nikakve veze sa aferama ili zasićenja greškama u okviru rešavanje korona-krize. Prema oceni dnevnika Heilbronner Stimme, u Baden Wuerttembergu, u kojem su bili održani pokrajinski izbori, mnogi se identifikuju sa premijerom Winfriedom Kretschmannom, iz redova Zelenih.

“Besmislica je opravdati izborni debakl aferom sa maskama. Trend opadanja popularnosti CDU na jugoistoku zemlje je podstaknut na domaćem terenu, a započeo je pre deset godina”, smatra komentator ovog dnevnika.

Međutim, upravo formiranje pokrajinske vlade Baden Wuerttemberga bi moglo da pošalje važan politički signal za celu Nemačku. Komentator lista Westfalen Blatt opisuje potecijalni scenario u kojem bi Zeleni, predvođeni svojim velikim pobednikom Kretschmannom, mogli da izbace CDU iz pokrajinske vlasti i formiraju vlast u Štutgartu sa slabim socijaldemokratama i ojačanim liberalima.

“To bi moglo da izazove veliku pažnju u Berlinu. Zeleno-žuto-crveno (boje ove tri stranke) – ovaj obrnuti semafor mogao bi da na saveznim izborima na jesen naglavačke okrene celu (Saveznu) republiku”, ističe Westfalen Blatt.

Popularnost CDU-a u slobodnom padu

Ali, da izborni debakl CDU-a u dve pokrajine nije samo posledica već popularnih premijera te dve pokrajine, koji dolaze iz Zelenih i SPD-a, svedoče redovne sondaže javnog mnenja na nivou cele Nemačke. Za samo dvadesetak dana demohrišćanski blok je na nacionalnom nivou izgubio oko 10 procentnih poena, a mediji ocenjuju da je podrška birača CDU-CSU i dalje u slobodnom padu.

Poslednja anketa, koju je za nedeljno izdanje Bilda uradila agencija Kantar, pokazala je da CDU-CSU uživa tek 27 odsto podrške, slede Zeleni sa 22, SPD sa 17, liberali i Alternativa za Nemačku sa po 10 odsto i Levica sa 8 odsto.

Ovakav raspored snaga jasno ukazuje da je, osim koalicije demohrišćana i Zelenih, moguća i takozvana semafor-koalicija te da sve zavisi od Zelenih, koji bi zapravo mogli da budu presudni igrač koji će dobiti kancelarsku fotelju.

Pad popularnosti CDU-a dobrim delom je podstaknut i nezadovoljstvom građana kako je vlada Angele Merkel postupala u toku drugog talasa pandemije, kao i zamorom od višemesečnog zatvaranja javnog života kao i brojnih ograničenja privatnog života.

Nemoćni građani suočeni sa nemoćnom državom

U korona-krizi se, prema oceni nedeljnika Spiegel, nemoćni građani suočavaju sa nemoćnom državom. Kako ističe ovaj politički magazin, ovo je novo iskustvo za Nemce čija administracija je nekad bila uzor za ceo svet.

“Ministar zdravlja Jens Spahn nije u stanju da uspostavi funkcionalan plan vakcinacije, ali ga to ne sprečava da stalno daje nova obećanja. Šef Kancelarijata Helge Braun svake dve nedelje predstavlja novi plan o lockdownu, koji savezne pokrajine ne poštuju. A ministar finansija Scholz i ministar ekonomije Altmaier sličnim tempom reorganizuju korona-subvencije, zbog čega one kompanijama stižu sa velikim zakašnjenjem, ukoliko uopšte i stignu”, navodi Speigel i dodaje da se “nemačkoj birokratiji u vreme pandemije već ismejavaju kao i zaostalim reformama u poslednjim Kohlovim godinama na vlasti”.

Međutim, ogroman podsticaj padu popularnosti CDU-CSU donele su i brojne afere koje niču kao pečurke posle kiše, što ne uspeva da zaustavi i pljuštanje ostavki saveznih poslanika iz redova ove dve stranke.

Koliko pre deset dana činilo se da za CDU-CSU ne može biti gore jer doživela izbijanje tri korupcionaške afere. Jedna u kojoj su poslanici CDU Axel Fischer i Karen Strenz sumnjiče da ih je azerbejdžanski režim korumpirao. Druga u kojoj je otkriveno da je poslanik Georg Nuesslein (CSU) dobio 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi obezbedio da pojedina savezna i pokrajinska ministarstva naruče FFP-2 maske od jednog nemačkog proizvođača. I treća o tome da je kompanija poslanika Nikolasa Loebela (CDU) uzela 250.000 evra provizije od jedne kineske kompanije, obezbedivši joj da država od nje naruči maske.

Njemački skandal sve do Sjeverne Makedonije

Iako su dva poslanika podneli ostavke, to je bio tek početak niza otkrića o sumnjama o korupciji u redovima ovog bloka.

List Passauer Neze Presse izvestio je da je konsultantska kompanija poslanika Tobiasa Zecha bila aktivna u makedonskoj predizbornoj kampanji i da je radila promociju za konzervativnu nekad vladajuću VRMO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Posle ovog otkrića Zech je promptno podneo ostavku na poslaničku funkciju, iako je izjavio da ove dodatne aktivnosti nije radio tajno i bez znanja predsednika Bundestaga.

Potom se saznalo da je u aferu u kojoj se pominje “masna provizija” od 660.000 evra upleten i advokat Alfred Sauter, visoki funkcioner CSU koji je bio bavarski ministar pravde i smatra se jednim od najuticajnijih bavarskih političara.

Okretanje od Sautera i njemu sličnih, prema oceni Sueddeutsche Zeitunga, ne sme više da se odlaže.

“Nije dovoljano ako (bavarski premijer i lider CSU Markus) Soeder i ostatak vrha CSU zatraže od ovog čoveka da se odrekne svojih mnogih partijskih funkcija. Umesto toga, krajnje je vreme da Sauter bude izbačen iz stranke”, zahteva minhenski dnevnik.

Slična očekivanja od lidera CSU, koji bi želeo i da bude kancelarski kandidat CDU-CSU, iznosi i Suedwest Presse, smatrajui da Soeder mora “da istera nepotizam iz svoje stranke”.

“Afere sa maskama bi trebalo da budu samo vidljivi deo problema. Šira javnosti sada ima očekivanja od morala i ponašanja političara, koja još nisu doprla u redove CSU. Soeder mora brzo da deluje ako zaista želi da se prijavi za kancelarsku kandidaturu“, ističe Suedwest Presse, dok Allgemeine Zeitung ističe da bi “Unija trebalo ozbiljno da se zapita zašto svi političari koji su u središtu afere sa maskama dolaze iz njenih redova”.

A niz afera i sumnji u korupciju se nastavlja iz dana u dan. Pa tako Welt u svom nedeljnom izdanju objavljuje da je savezno ministarstvo zdravlja prošle godine bez tendera dodelilo privatnim kompanijama 210 ugovora ukupne vrednosti od čak 4,6 milijarde evra. Vanredna situacija izazvana pandemijom je nalagala da se suspenduje obaveza raspisivanja tendera, ali šef poslaničke grupe opozicione Levice Dietmar Bartsch ističe da ministar Jens Spahn mora da podnese izveštaj u kojem će pokazati kome, zašto i koliko novca je otišlo bez tendera.

“Očigledno je da smo u krizi morali brzo da nabavljamo. Ali dodela 4,6 milijardi evra bez tendera stvara ozbiljnu sumnju na korupcionaške poslove”, ističe Bartsch za Welt am Sonntag.

A sve se to događa u trenutku kada sud odobrava novinarima da objave saznatu informaciju da je ministar zdravlja sa svojim mužem u julu 2020. kupio vilu u Berlinu u vrednosti od 4,125 miiona evra.

IZVOR : AL JAZEERA

SLOBODNA VOJVODINA

Odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral

Published

on

By

„Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas“, rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku „žena, život, sloboda“ i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu odeću“.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Srna

izvor: https://rs.n1info.com/svet/odsekla-kosu-za-govornicom-evropskog-parlamenta-u-znak-solidarnosti-sa-irankama/?fbclid=IwAR3RmIQOVGYXa6zadfRZoR5QBoQc337kxrLAdxq0VZUN2gy-TG4tW_yr2dI

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV): Laži Miloša Jovanovića o Evropskoj uniji štetne po Srbiju

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Građani i građanke Srbije ne bi smeli da prihvate manipulaciju predsednika DSS Miloša Jovanovića da je mogućnost izolacije Srbije „ravna nuli“, ako nastavi da podržava Putinovu agresiju na Ukrajinu

Published

on

By

Gospodo iz DSS-a, nije lepo širiti neistine za koje i sami znate da nisu tačne.

Srbija danas živi isključivo zbog evropskih i u manjoj meri američkih investicija i pomoći. Srbija je u poslednjih 15 godina povećala svoj izvoz u zemlje EU čak 400% i prvi put smo na pragu da izjednačimo uvoz i izvoz sa ekonomijama Evropske unije.

Svako kockanje sa ovim pozitivnim trendovima bi se direktno odrazilo na kvalitet života svakog građanina. Sankcije demokratskih država prema Srbiji neće biti ni brze ni direktne. Najpre će početi povlačenje velikih investitora, to će biti signal ostalima da Srbija ne želi da nastavi svoje evrointegracije da bi i taj proces bio prekinut. Naposletku, Srbija bi ostala izolovano ostrvo bez mogućnosti razvoja i formalne sankcije ne bi bile potrebne.

U tragičnim vremenima, kakav je rat koji je Putin poveo za uništenje ukrajinske države i nacije, ne može biti neutralnih. Svako ko kaže da je neutralan, u stvari je na strani agresije i podržava zločine nad nevinim civilima Ukrajine. EU i čitav demokratski svet su se jasno odredili. Vučić i njegov režim, kao i čitava ultradesničarska tzv. opozicija nečasno ćute, šalje dvosmislene poruke, verujući da niko neće primetiti njihovu podršku zločinima i agresiji.

Izbor koji su Aleksandar Vučić i njegova lojalna, proruska opozicija napravili skupo će koštati sve građane Srbije. Laži i manipulacije Miloša Jovanovića to neće moći da promene. Građani Srbije na vreme moraju da prepoznaju opasnosti koja dolazi od onih koji su našu zemlju i sve nas spremni da žrtvuju zločinačkom režimu u Kremlju čiji im je interes uvek bliži od našeg, vlastitog. Istorijski, takvi ljudi su imali svoje ime i nazivali su se kvislinzima.

Generalni sekretar LSV

Bojan Kostreš

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hrvatski ustaša dobio doživotnu zabranu ulaska na fudbalski stadion: Salutiranje ga skupo koštalo

Brojni navijači Sidnej Junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australijskog kupa, na utakmici za trofej na “Western Sydney Stadiumu” vikali su “Za dom spremni” sa visoko podignutim desnicama

Published

on

By

Nakon utakmice je pokrenuta istraga, a Gardijan piše da je jedan navijač Sidneja koji je dizao desnicu doživotno proteran sa svih australijskih stadiona. U toku je identifikovanje i ostalih pojedinaca kojima takođe preti slična kazna.

“Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvredili članove naše fudbalske zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo navijača koji učestvuju u ovim gnusnim činovima”, rekao je izvršni direktor australijskog fudbalskog saveza Džejms Džonson.

“Radujemo se daljim brzim i teškim kaznama koje će sprovoditi australijski fudbalski savez nakon što se ti navijači identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jevrejsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australijance”, dodao je.

Index.hr

izvor: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2022&mm=10&dd=05&nav_id=2223099

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

RSE: EU zbog Srbije neće izuzeti Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Published

on

By

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi RSE.

Naime, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte.

U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid, prenosi, najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen u utorak, 4. oktobra, gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci su došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više “nije nužno kupovati rusku naftu”. Imajući u obzir tu činjenicu kao I protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su 4. oktobra postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Radio Slobodna Evropa

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/rse-eu-zbog-srbije-nece-izuzeti-zapadni-balkan-iz-mera-oko-ruske-nafte/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mali: Ako se desi i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha, izjavio je za TV Prva ministar finansija Siniša Mali. On dodaje da će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu

Published

on

By

„Danas na računu imamo 270 milijardi dinara, udeo javnog duga u BDP je 54 odsto – sigurno smo stabilniji i bezbedniji nego neke druge zemlje, i trudimo se da se kriza ne oseti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje o oceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za šest meseci mogli da izgubimo sve što smo stvorili u proteklih 10 godina.

„Mi smo mnogo uradili. Počeli smo teške reforme 2014. godine, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve – rastu nam BDP, investicije, zaposlenost, danas je prosečna plata 623 evra a nezaposlenost je 8,4 odsto, imamo jake javne finansije i budžet, a kroz niske cene struje i gasa mi podržavamo domaćinstva i kompanije“, rekao je Mali.

On je naglasio da ponovo država preuzima teret krize na sebe.

„Sada se suočavamo sa činjenicom da se u regionu, s obzirom na ogromnu krizu, zatvaraju male firme – a ako se to desi, suočavate se sa rastom nezaposlenosti“, upozorio je Mali i poručio da Vlada to neće dozvoliti.

Najavio je rast penzija veći od 20 odsto i plata u javnom sektoru za 12,5 odsto.

„Sa druge strane, poslodavce oslobađamo dela doprinosa, povećavamo neoprezivi deo dohotka. Dakle, radimo sve da izbacimo iz ruke svaki argument koji bi neko imao da otpusti radnika“, rekao je Mali.

Kada je reč o kretanjima vrednosti evra i dolara na svetskom tržištu, kao i podizanju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka širom sveta, Mali je upozorio da je danas „tanka linija između mera fiskalne i monetarne politike“.

„Najvažnije sidro inflacije je devizni kurs, i mi želimo da održimo kurs stabilnim u što dužem periodu, što je psihološki važno za domaća preduzeća kada prave svoje planove i projekcije“, rekao je Mali.

„Da je jednostavno – nije, biće teško u narednim danima ali dajemo sve od sebe da se negativne posledice što manje osete. Dobro je da imate prijatelje u regionu na koje možete da se oslonite“.

Osvrćući se na sastanak lidera Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti, koji je održan u ponedeljak, 3. oktobra, Mali je najavio da već sutra, u četvrtak, u Beograd dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

„Nastavlja se rad na dokumentu čiji je cilj odbrana od talasa migracija. Sutra ćemo početi da radimo na detaljima sporazuma, kako bi se Srbija, Mađarska i Austrija zajedno borile protiv tog talasa. Zajednička je strategija, napor i ciljevi“, rekao je Mali

FoNet

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/sinisa-mali-o-situaciji-sa-gasom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Srbija u kojoj živimo posledica izostanka lustracije i zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ

Novi Sad, 05. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su 22 godine od petooktobarskih promena prilika da se ukaže na pogubnost posledica izostanka lustracije i kažnjavanja svih odgovornih za propadanje i uništavanje države u toku vladavine Miloševićevog režima.

Published

on

By

Samo želimo sa podsetimo na Osmu sednicu, „Jogurt revoluciju“ oktobra 1988, ratove, zločine, ubistva političkih protivnika, ekonomski sunovrat, hiperinflaciju, uništavanje svih društvenih vrednosti…

LSV je još 6. oktobra 2000. godine zatražila zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, JUL-a i Stranke srpskog jedinstva.

Nažalost, većina lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) tada nije podržala taj zahtev.

Posledice te odluke proživljamo i danas, pod vlašću preobučenih radikala i Miloševićevog portparola Ivice Dačića.

Izostanak lustracije onemogućio je modernizaciju našeg društva i stvaranje uspešne evropske države.

Srbija 2022. godine je društvo u kom protagonisti Miloševićevog režima nesmetano rade i vladaju.

Osuđeni ratni zločinci i kriminalci paradiraju po medijima i obavljaju odgovorne poslove u vlasti.

Građanima se onemogućavaju osnovna ljudska prava, a konzervativni elementi u društvu zabranjuju školske udžbenike koji nisu po njihovom ideološkom kalupu.

Srbija luta u svakom smislu i nije sposobna da napravi otklon od autoritarnih i nedemokratskih režima, kakav je Putinov.

Bez potpunog raskida sa takvom politikom, Srbija neće napredovati, i ostaće zarobljenik političkog mračnjaštva.

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Continue Reading

Trending