Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

NDNV: Uvredljivi grafiti Gruhonjiću na ulazu u zgradu u kojoj živi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da su u noći između ponedeljka i utorka nepoznate osobe ispisale grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

Published

on

Na ulazu u zgradu ispisane su poruke kao što su “Pi*do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja” i “Smrade konjušarski”, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i “Ratko Mladić srpski heroj”.

Ovim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, a on je označen kao legitimna meta, naveo je NDNV.

Dodaje se da je događaj usledio nakon teksta na portalu VOICE, čiji je Gruhonjić glavni i odgovorni urednik, pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

Dodaje se da zbog toga NDNV smatra da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja.

Društvo je slučaj prijavilo tužilaštvu i policiji. “Očekujemo da počinioci ovog opasnog krivičnog dela budu što pre pronađeni, uhapšeni i privedeni pravdi”, ističe se u saopštenju.

LSV: Fašistički incident

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je najstrože osudila “fašistički incident”, kada su nepoznati počinioci ispisali grafite fašističke i nacionalističke sadržine na zgradi u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić.

“Smatramo da je ovo čin crtanja mete na čelu Gruhonjića, ali i napada na celo vojvođansko društvo i ideju tolerancije koja u njoj vlada”, saopšila je LSV.

Ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu LSV je uputio poziv da policija što pre otkrije počinioce, uz očekivanje da će Vulin baš u gradu u kojem je rođen pokazati privrženost vladavini prava i očuvanju bezbednosti svih građana.

Pokret za preokret: Gruhonjić nije sam

Pokret za preokret danas je osudio ispisivanje grafita na ulazu zgrade u kojoj u Novom Sadu živi programski direktror Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić.

U saopštenju se navodi da se to ne dešava prvi put ni Gruhonjiću, ni građanima Novog Sada koji se “ne klanjaju fašisoidnim izdancima koje gaji Srpska napredna stranka”.

Poručujemo i njima i režimu da Gruhonjić nije sam i da vam nećemo dozvoliti da se ponove devedesete”, ističe se u saopštenju i izražava solidarnost sa Gruhonjićem, NDNV i novinarima portala VOICE, čiji je Gruhonjić urednik.

Inicijativa mladih: Nasilnici seju strah po Srbiji, država ćutanjem odobrava

Povodom grafita mržnje usmernih na novinara Dinka Gruhonjića, Inicijativa mladih za ljudska prava je zatražila da krivci budu precesuirani.

“Tužilaštvo da istraži i optuži, policija da podrži i privede i sud da efikasno sprovede pravičan postupak”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da politička vlast treba da “konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija, od anonimnih do onih veoma glasnih i javnih – koji seju strah po Srbiji prema pojedincima koji drugačije misle, kao i ugroženim grupama – izbeglicama i migrantima, Romima, LGBT populaciji i drugim manjinskim grupama”.

Nova stranka: Kukavički napad na novinara

Nova stranka osudila je danas ispisivanje grafita protiv programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinka Gruhonjića i ocenila da su to kukavički napadi na novinara i na slobodu medija i izražavanja.

“Društveni korov koji na ovaj način pokušava da zastraši slobodnu misao i reč, sigurni smo, neće uspeti u svojoj nameri”, poručila je Nova.

Ističe se da su takvi slučajevi dokaz na koji način se vlast odnosi prema medijima i kako “sledbenici bivšeg ministra informisanja doživljavaju slobodu medija i kritičko mišljenje”.

Demokratska stranka: Odmah pokrenuti istragu

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu i Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu traže od policije da odmah pokrene istragu i otkrije ko je prethodne noći ispisivao uvredljive i preteće grafite na ulazu zgrade u kojoj stanuje programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

“Demokratska stranka osuđuje svaki govor mržnje i pretnje, kao i svako ugrožavanje fizičke bezbednosti bilo kojeg građanina Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Nedopustiv je i neprihvatljiv svaki atak na novinare zbog njihovog profesionalnog angažovanja i javno iznetog mišljenja. Grafiti ispisani na ulazu zgrade u kojoj stanuju novinar Gruhonjić i njegova porodica nedvosmisleno ukazuju na dalji rast nasilja u našem društvu za šta su nesumnjivo odgovorne lokalne i državne vlasti koje su Novi Sad, ali i druge gradove širom Srbije, pretvorile u ‘sigurnu kuću’ za pristalice najekstremnijih ideologija, kriminalce i zločince svake vrste”, navodi se u saopštenju DS.

Vojvođanska partija

Najoštrije osuđujemo fašističke grafite mržnje na ulazu zgrade u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić. Zahtevamo od nadležnih organa republike Srbije, AP Vojvodine i grada Novog Sada, da hitno reaguju, osude i pronađu počinioce ovog gnusnog dela i propisno ih kazne. Novi Sad nikada i nikome neće biti poligon za fašističko divljanje, a svi oni koji misle da će sejati mržnju po ulicama glavnog grada Vojvodine, grdno se varaju. Novi Sad je antifašistički grad, grad tolerancije i međusobnog uvažavanja. Kao takav zasluženo nosi titulu kulturne prestonice Evrope i u nema tih bitangi koje će mu oduzeti pravo da bude ono što je uvek bio i što će uvek biti. SF/SN!

Moderna Srbija

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje ispisivanje uvredljivih nacionalističkih parola na zgradi u kojoj stanuje novinar Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ove poruke ispisane su sa očiglednom namerom počinilaca da stave do znanja da mogu da nam neometano dođu na kućnu adresu i ugroze bezbednost porodice.

Od nadležnih organa očekujemo najoštriju momentalnu reakciju, pronalaženje i hapšenje počinilaca. Srbija neće trpeti nacionalističke falange na svojim ulicama, a Novi Sad i Vojvodina će odbraniti ideju sekularnog građanskog društva.


SLOBODNA VOJVODINA

Komersant: Putin ne može da kaže da u ceni gasa nema nikakve politike

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije.

Published

on

By

Srbija, kojoj krajem godine ističe ugovor za isporuke ruskog gasa, mogla bi još pola godine da očuva cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, što je u najmanju ruku tri puta jeftinije od trenutnih cena na berzi u Evropi, piše Komersant, ali i dodaje da je reč o privremenoj meri.

U tekstu posvećenom susretu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, u Sočiju, moskovski dnevnik navodi da se značajna razlika u ceni gasa za Srbiju i za ostale u Evropi objašnjava time što je Beograd u potpunosti u ugovoru očuvao povezivanje cene gasa sa cenom nafte.

Komersant navodi da Gasprom nije želeo da komentariše detalje dugoročnog sporazuma sa Srbijom, ali da je naveo da sadašnja cena odgovara srednjoj izvoznoj ceni u Evropi za 2021.

List citira analitičara Dmitrija Marčenka iz agencije Fič, koji smatra da cena po kojoj neki kupci kupuju gas zavisi od toga „da li Moskva doživljava ovaj ili onaj režim prijateljskim“. „Zato je, na primer, Moldavija u oktobru platila za gas nekoliko puta više nego Srbija“, naveo je Marčenko.

Po njegovoj oceni, ako se polazi od sadašnje cene nafte i stoprocentnog vezivanja za naftu u ugovoru, gas bi za Srbiju trebalo da košta oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara. To znači, smatra Marčenko, da će Gasprom biti u manjku oko 50 dolara za svakih 1.000 kubnih metara, ili 150 miliona dolara godišnje.

„Za ruskog monopolistu, to je kap u moru“, zaključio je Marčenko.

Komersant u drugom tekstu, u izveštaju sa susreta dvojice predsednika, piše da je Vučić dobio to zbog čega je došao u Rusiju.

„Da predsednik Srbije nije bio uveren da će dobiti ono što želi, ne bi on ranije demonstrativno stavljao glavu na panj u razgovoru sa Putinom“, piše dnevnik.

Napominjući da je Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima, Komersant navodi da ruski predsednik sada ne može da kaže da u ceni za gas nema nikakve politike, već samo ekonomije. „Srbija i Belorusija to neće potvrditi“, dodaje dnevnik.

autor : Beta

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/komersant-putin-ne-moze-da-kaze-da-u-ceni-gasa-nema-nikakve-politike/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Profesor prava: Radnici Linglonga vrbovani da dođu, postoje indicije o trgovini ljudima

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

Published

on

By

U slučaju stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu postoje indicije da je reč o trgovini ljudima, izjavio je profesor prava Mario Reljanović.

On je za nedeljnik NIN objasnio da su ti radnici “vrbovani” da dođu u Srbiju i da im je obećano da će raditi u jednoj vrsti uslova, a da rade u sasvim drugim uslovima.

Oduzete su im putne isprave i time je onemogućeno slobodno kretanje. Šta je to nego trgovina ljudima“, kaže Reljanović.

On je naveo da je Zakon o zapošljavanju stranaca relativno nov i dobro napisan, ali da je česta praksa da se on krši. To se čini tako, objasnio je, što radnici iz Kine, Vijetnama ili neke druge zemlje dolaze u Srbiji legalno, preko turističkih viza, a da onda ostaju da rade za neku “njihovu firmu”.

Dešava se i da imaju prijavljen boravak, ali da nemaju radnu dozvolu i da počnu da rade bez nje, jer je za dobijanje dozvole potrebno nekolikom meseci. Za to vreme poslodavac je dužan da im obezbedi smeštaj i naknadu, ali Reljanović kaže da to “uglavnom ne biva”.

On je naglasio da bi prava koja ima svaki državljanin Srbije trebalo da ima i, na primer, svaki Kinez koji radi u RTB Bor, ali da obični fizički radnici uglavnom nemaju zakonom zagarantovana prava, odnosno da “rade i žive u uslovima koji nisu adekvatni”.

autor: NIN

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/290858/Profesor-prava-Radnici-Linglonga-vrbovani-da-dodju-postoje-indicije-o-trgovini-ljudima.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Dmitroviću objasniti da su bračna i vanbračna zajednica jednake pred zakonom

“Ana Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra Dmitrovića da vodi ovaj resor”

Published

on

By

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se Vlada Srbije izjasni o predlogu ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića, koji je naveo da će uslov za dobijanje državne pomoći mladima u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, biti da su partneri u braku.

„Ovakvom diskriminišućom izjavom ministar je pokazao da ne poznaje ili ne poštuje zakon naše zemlje pred kim su bračna i vanbračna zajednica ravnopravne“, navodi se u saopštenju LSV-a.

LSV je pozdravlja svaku meru koja će pomoći da se poboljša nezavidna situacija većine građana, sli smatra da je dovođenje u neravnopravan položaj onih koji po zakonu moraju biti ravnopravni nedopustivo.

„Ukoliko država želi da podigne natalitet i poboljša položaj mladih bračnih parova sa decom, prvenstveno treba da krene od stvaranja uslova za pristojan život, na taj način što će se poštovati zakoni i institucije naše zemlje, što će se zaustaviti zapošljavanje uslovljeno ulaskom u vladajuću partiju, što će se sistem vrednosti vratiti u normalu gde se poštuje obrazovanje i sposobnost, a ne kupljene diplome i rijaliti zvezde“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava da vernici više vole decu pa ih zato u njihovim porodicama u Srbiji ima više, višestruko nedopustiva i skandalozna.

LSV je predložila premijerki Ani Brnabić da preispita sposobnost i kompetentnost ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića da vodi ovaj resor, jer je tokom dosadašnjeg rada „u više navrata pokazao da ne poseduje ni znanja, ni senzibilitet za ovu osetljivu, vitalnu temu našeg društva“.

(Autonomija, Foto: MC)

izvor: https://www.autonomija.info/lsv-dmitrovicu-objasniti-da-su-bracna-i-vanbracna-zajednica-jednake-pred-zakonom.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kurti i Lajčak razgovarali o vremenu i modalitetima narednog sastanka u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Published

on

By

Foto:(BETAPHOTO/Kabineta premijera Kosova/LEUTRIM LIKAJ/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija, Miroslav Lajčak razgovarali su večeras o dosadašnjem dijalogu Kosova i Srbije i o vremenu, mogućnostima i modalitetima narednog sastanka u Briselu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Oni su obećali redovnu komunikaciju i kontakte, kao i stalnu koordinaciju. Održiv mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost su veoma važni za budući odnos i sporazum Kosova i Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, dok je Lajčak izrazio podršku evropskoj agendi Kosova.

Tokom posete Kosovu Lajčak se prethodno susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Lajčak: Susreti sa Kurtiem i Vučićem tokom ove nedelje bez rezultata

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo Srbija i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak je posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem izjavio kako sastanci koje je imao sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije tokom ove nedelje nisu dali rezultate.

„Ove nedelje sam se dva puta sreo sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali nije bilo pozitivnih rezultata od ovih sastanaka. Naše ambicije su trenutno drugačije i ne radi se samo o organizovanju sastanka, već i o dogovoru i zato radimo u tom pravcu“, rekao je Lajčak.

Rekao je i kako se pripreme za sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju, nije naveo konkretan datum kada bi sledeći sastanak mogao da se održi, rekavši da želi da sastanci Kosova i Srbije daju rezultate.

Upitan šta očekuje od narednih sastanaka Kurti-Vučić, slovački diplomata je rekao da ne želi da špekuliše.

„Dijalog će se nastaviti jer je važan i imamo dobru volju. Moramo samo da budemo sigurni da će sastanak dati dobre rezultate“, rekao je Lajčak.

Beta

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kurti-i-lajcak-razgovarali-o-vremenu-i-modalitetima-narednog-sastanka-u-briselu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Čanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda

“Rat na jugoslovenskom prostoru nije završen, već je samo prekinut”

Published

on

By

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je večeras da su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić „odvratni izdajnici sopstvenog naroda“.

„Odgovorni su za masovne zločine, a potom su se skrivali. To je najniže dno koje se može zamisliti“, rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da i danas postoje oni koji od napljačkanih para u ratu finansiraju crtanje murala Ratku Mladiću

Ocenio je da rat na jugoslovenskom prostoru nije završen već je samo prekinut.

„Koreni zbog kojeg je rat započeo nisu iščupani“, rekao je Čanak.

On je podsetio da se posle rušenja Miloševićevog režima zalagao za zabranu SPS, SRS JUL i SSJ, ali to tadašnja vlast nije prihvatila.

„A upravo iz tih partija su oni koji danas vladaju“, kazao je Čanak.

Dodao je da Srbija ne može da krene napred bez denacifikacije i lustracije.

On je rekao da podržava inicijativu „Zločin je zločin“, koju je pokrenuo prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

„Samim činjenjem zločina, zločinac se isključio iz bilo koje nacionalne zajednice i upisao se u zločince“, kazao je Čanak.

(Beta, foto: N1)

izvor: https://www.autonomija.info/canak-mladic-i-karadzic-su-izdajnici-sopstvenog-naroda.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Published

on

By

Poznajemo li dovoljno sva blaga koje posedujemo?

Crkva Svetog velikomučenika Đorđa nalazi se u naseljenom mestu Uzdin u kojem živi pretežno stanovništvo rumunske nacionalne manjine. Izgradnja hrama je počela 1790. godina a završena 1801. godine.

 Crkvu su, kao i u većini mesta gradili meštani i dobrotvori. Crkva je izgrađena u baroknom stilu, kao i ostale crkve koje su, u to vreme bile pod Austrougarskom monarhijom, jer nije bila dozvoljena gradnja u vizantijskom stilu, ali je unutrašnjost adaptirana poput pravoslavnih hramova, i od tada se deklariše kao Rumunska pravoslavna crkva. Najveća materijalna vrednost ove crkve je ikonostas koji je naslikao Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom. Oslikavanje je trajalo od 1833. do 1836. godine. Slike i rezbarija ikonostasa su u baroknom stilu.

Ikonostas sa najvećim brojem ikona u ovom delu Banata

Ovo nije najveći ikonostas po kvadraturi u ovom delu Banata, ali ima najviše ikona, čak 76, i to je najveca galerija radova Konstantina Danila. U crkvi se nalaze i 4 ikone rumunskih akademskih slikara Joana Zajku i Filip Mateja. 1850. godine je toranj crkve stradao u požaru prilikom postavljanja sata, ali je 1884. godine izgrađen novi koji je i danas na crkvi. 90 posto vernika koji posecuju ovaj hram je Rumunske nacionalne manjine, ali sveštenstvo služi liturgiju i vrši obrede i za vernike Srpske pravoslavne crkve koji žive u Uzdinu.

Sveti Georgije štiti hram

Hramovna slava je Sveti velikomučenik Georgije koji se praznuje 23. aprila po novom kalendaru jer se Rumunska pravoslavna crkva i Rumunska patrijaršija pridržavaju ovog kalendara. 

Continue Reading

Trending