Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Navipove vinograde kod Novog Sada kupio Milenijum tim, licitirala i firma čiji je direktor i doskorašnji vlasnik Boško Buha, Čumetov sin

Imovinu Navipa AD u stečaju na području Novog Sada, najvećim delom sastavljenu od plantaža nekadašnjeg vinskog giganta, procenjenu na ukupno 705 miliona dinara, kupio je za 216 miliona beogradski Milenijum tim d.o.o.

Published

on

Imovinu Navipa AD u stečaju na području Novog Sada, najvećim delom sastavljenu od plantaža nekadašnjeg vinskog giganta, procenjenu na ukupno 705 miliona dinara, kupio je za 216 miliona beogradski Milenijum tim d.o.o. Uz Milenijum tim na javnom nadmetanju za ovu Navipovu imovinu učestvovala je surčinska firma Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o, čiji je zakonski zastupnik Boško Buha, sin Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg zaštićenog svedoka i kontroverznog biznismena, kojeg su mediji i policija označavali kao vođu surčinskog kriminalnog klana. Drugi zakonski zastupnik Rekonstrukcije i izgradnje puteva je Maja Buha.

U novembru prošle godine Milenijum tim kupio je od države ukupno 52 hektara građevinskog zemljišta u katastarskim opštinama Petrovaradin i Sremska Kamenica. Javno nadmetanje organizovala je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), a reč je o jednoj u nizu prodaja imovine nekadašnjeg velikog proizvođača vina i ostalih pića – Navipa, nad kojim stečaj traje već deceniju. Kako se može videti u dokumentima objavljenim na sajtu ALSU, za imovinu Navipa u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici Milenijum grupa dala je 216 miliona dinara, a Rekonstrukcija i izgradnja puteva ponudila je 213 miliona. Početna cena bila je oko 211 miliona dinara, daleko niža od procenjene. Iz dokumentacije ALSU vidljivo je da je firmi Rekonstrukcija i izgradnja puteva vraćen depozit, što znači da je Milenijum dao bolju ponudu i da je ostao kao jedini kupac. Inače, na ovom javnom nadmetanju jedini ponuđači bili su Milenijum tim i firma čiji su zastupnici Buhe. To je našoj redakciji potvrđeno u Milenijum timu.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, Milenijum tim i firma Rekonstrukcija i izgradnja puteva bile su jedini učesnici na ovom javnom nadmetanju. Kompanija Milenijum tim jedini je kupac pomenutih parcela i imovine koja se nalazi na njima“, rečeno je za VOICE u Milenijumu.

Ova firma, sudeći po podacima ALSU, kupila je 31,44 hektara građevinskog zemljišta u katastarskoj opštini Petrovaradin i 21,07 hektara u katastarskoj opštini Sremska Kamenica. Na najvećem delu tih parcela nalaze se stari, zapušteni vinogradi Navipa, ali se oni, kako se navodi i u oglasu ALSU i u izvodima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), vode kao građevinsko zemljište. To su parcele na potesu Alibegovca i Karagače, nadomak Novog Sada, na obroncima Fruške gore. Parcele najbliže gradu nalaze se preko puta Kovid bolnice na Mišeluku. Ovaj deo sremske strane Novog Sada i meštani i gradski urbanisti smatraju veoma atraktivnim, a sve je interesantniji investitorima koji na placevima oko nekadašnjih Navipovih vinograda već grade stambene komplekse. Na pitanje da li Milenijum tim nastavlja vinogradarsku proizvodnju na parcelama u K.O. Petrovaradin i K.O. Sremska Kamenica, bivšim plantažama Navipa i ako ne, šta planira da gradi na pomenutim parcelama na potesu Alibegovca dobili smo sledeći odgovor:

“Kompanija Millennium Team je na javnom nadmetanju novembra 2021. godine postala vlasnik parcela K.O. Petrovaradin i K.O. Sremska Kamenica. Zemljište se trenutno ispituje i razmatraju se mogućnosti za podizanje novih zasada vinograda na ovoj površini.”

Buhina firma lane imala prihod od 114,5 miliona dinara

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je 9. novembra 2021. godine potpisan ugovor o prodaji imovine Navipa na lokaciji Novi Sad sa kupcem – Milenijum timom. Celina koja je bila predmet prodaje obuhvatala je građevinsko zemljište na području katastarskih opština Petrovaradin i Sremska Kamenica (na kojem je i dalje stari vinograd, zapušten i neodržavan), manjim delom poljoprivredno zemljište, to jest tri vinograda i voćnjak u Petrovaradinu i pomoćni objekat. Preduzeće Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o, jedan od učesnika u javnom nadmetanju, za ovu imovinu ponudilo je 213 miliona dinara – tri manje od Milenijuma. Prema podacima ALSU, uplatilo je depozit u iznosu 140,9 miliona dinara, što je više nego ukupno ostvaren prihod u 2021. godini.

Neke od parcela na potesu Alibegovac, odnosno Karagača koje su bile predmet javnog nadmetanja

Preduzeće Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o nije se dosad pominjalo kao veliko ime u građevinskom svetu u Srbiji. U finansijskim izveštajima za 2021. godinu surčinskog preduzeća navodi se da je ostvarena neto dobit od 157,2 miliona dinara, dok je u 2020. godini ostvarena dobit od 22,4 miliona dinara. Buhina firma ostvarila je u 2021. godini poslovni prihod od 114,5 miliona dinara, dok je godinu dana ranije taj prihod bio 73,8 miliona dinara.

U opštim podacima o ovom preduzeću, objavljenim na APR-u, piše da je osnovano 2005. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Dodaje se da je Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o pravni sledbenik preduzeća Difens d.o.o. iz Surčina, koje je osnovano 23. oktobra 2000. godine. Podsetimo, Difens je, kako su u tom periodu izveštavali mediji, osnovano na ime tadašnje supruge Ljubiše Buhe, Ljiljane Buhe, dok je na Ljubišino ime glasila firma Difens roud. Difens roud bavio se ranih dvehiljaditih asfaltiranjem puteva u Srbiji, a javnosti je najviše ostao u sećanju po tome što su ga pripadnici Jedinica za specijalne operacije – Crvene beretke ekspozivom digle u vazduh.

Kako se može videti u dokumentima APR-a, 2017. godine u pravnom sledbeniku Difensa – preduzeću Rekonstrukcija i izgradnja puteva d.o.o registruje se promena članova društva. Upisuje se kao vlasnik Boško Buha sa stopostotnim udelom. Dve godine kasnije registruje se promena zakonskih zastupnika i u funkciji direktorke upisuje se Maja Buha. Ove godine, 18. marta, iz članova ovog privrednog društva briše se Boško Buha a kao stvarni vlasnik upisuje švajcarska firma Janus konsalting AG. Boško Buha, kako se može videti na APR-u, ostaje direktor preduzeća. Preduzeće je registrovano kao mikro pravno lice sa devet zaposlenih, a delatnost mu je asfaltiranje puteva. U Republičkom geodetskom zavodu upisano je jedino kao vlasnik poljoprivrednog zemljišta površine 21.903 metara kvadratnih na potesu Belarica u Batajnici.

Milenijum tim širi se na Vojvodinu

Na sajtu kompanije Milenijum tim navodi se da je regionalni lider u oblasti građevinske infrastrukture. U medijima se pominje kao najvažniji partner Srbijagasa u poslovima gasifikacije u Srbiji do 2012. godine, pa kao kompanija koja je pripremila teren za gradnju i koja je uvodila gas u Beogradu na vodi, potom kao graditelj stanova za pripadnike službe bezbednosti, kao kupac Mostogradnje, instituta Jaroslav Černi…

Milenijum tim ušao je pre dve godine i u agrobiznis, i to vinogradarstvo i vinarstvo. Na jednoj od licitacija za Navipovu imovinu posredno je došao u posed oko 200 hektara zemljišta u okolini Leskovca. Uglavnom je reč o vinogradima koji su pripadali Navipu. Zvanično, kupac je firma Alea konsalting iz Beograda, čiji je direktor Ivan Bošnjak suvlasnik Milenijum tima.

Ove godine, u januaru, Milenijum je postao stopostotni vlasnik vinarije Šapat u Novom Slankamenu, po mnogima, jedne od najekskluzivnijih u Srbiji.

Rasparčavanje Navipa

Javno nadmetanje za Navipovu imovinu u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici ALSU je organizovao dvaput otkako je ovo preduzeće u stečaju. Prva licitacija bila je zakazana za 24. februar 2021. kada su predmet prodaje bile dve celine, uz plantaže na Alibegovcu i Karagači prodavala se i manja parcela na Petrovaradinu. Ta prodaja nije uspela a na sajtu ALSU nema podataka o eventualnim kupcima koji su dali depozit. Na drugoj licitaciji, 8. novembra 2021, prodavala se jedna celina i nju su pazarili Milenijum i firma kojom rukovode Buhe.


Inače, ALSU dosad je objavila 50 prodaja Navipove imovine. Pre dvadesetak dana prodate su mašine, vozila i oprema manje vrednosti, a nekoliko dana ranije na javnom nadmetanju našli su se upravna zgrada Vila Mozer u Zemunu, zgrada za proizvodnju i punjenje penušavih vina u Zemunu, četiri stana, takođe u ovoj opštini, dosta opreme, aparata, mašina i nameštaja. Ova imovina procenjena je na 1,9 milijardu. Na licitaciji su učestvovale kompanije Lidl Srbija i  Nestech, svaka od njih nudila je 2,12 milijardi dinara.

Milenijum tim gazduje i drugom imovinom u Vojvodini. Najatraktivnija je svakako imovina kupljena u okviru stečajnog postupka Navipa, to jest oko 50 hektara građevinskog zemljišta na Alibegovcu i Karagači. Međutim, to nisu jedine parcele koje na ovom području poseduje Milenijum tim. Naime, Ivan Bošnjak i njegov partner, suvlasnik Milenijuma Stojan Vujko gazduju i građevinskim zemljištem u Petrovaradinu uz sam Dunav. Na potesu Marija Snežna, u naselju Sadovi, uz nasip, imaju pet građevinskih parcela. Zemljište na kojem može da se gradi poseduju i na Popovici, te na potesima Mala Kamenica i Širine u Sremskoj Kamenici. U Jarku u sremskomitrovačkoj opštini imaju poljoprivredno zemljište i poslovne prostore.

Milenijum tim je poslovnu 2021. godinu završio sa neto dobitkom od oko milijardu dinara, dok je godinu dana ranije neto dobit bila oko 370 miliona dinara.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE, naslovna foto: zapušteni Navipovi vinogradi, sada u vlasništvu Milenijum tima)

izvor: https://autonomija.info/navipove-vinograde-kod-novog-sada-kupio-milenijum-tim-licitirala-i-firma-ciji-je-direktor-i-doskorasnji-vlasnik-bosko-buha-cumetov-sin/

SLOBODNA VOJVODINA

Izbori u BiH: Od jasne opredeljenosti ka građanskoj BiH do “Veseli se srpski rode”

Izbori u BiH su koji su za nama pokazali su,kako se sumiraju rezultati, jasno opredeljenje ka građanskoj BiH. Barem u Federaciji BiH.

Published

on

By

Kod birača je prevladala borba za 2:1 u Predsedništvu u korist građanske BiH dakle što dalje od etniciteta.

To povrđuje i reizbor Željka Komšića na mesto člana Predsedništva iz redova Hrvata.

I.Š.M.

izvor: https://www.danas.rs/svet/region/izbori-u-bih-od-jasne-opredeljnosti-ka-gradjanskoj-bih-do-veseli-se-srpski-rode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šta će države regiona izabrati – borbu protiv inflacije ili protiv recesije?

Da li brinuti o ekonomskom rastu ili o inflaciji, čini se da je glavna dilema nosioca ekonomske politike zemalja u regionu.

Published

on

By

Nakon skoro jedne decenije, bar na ovim prostorima, u kojoj su fiskalna i monetarna politika imale isti cilj, tome je izgleda došao kraj.

Na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, imali smo priliku da na dva panela čujemo šta kažu ministri finansija, a zatim i guverneri centralnih banaka regiona, ali na žalost ne i Srbije.

U svakom slučaju problemi su skoro isti, visoka, uglavnom uvezena inflacija, ali ipak viša nego u evrozoni što ukazuje i na unutrašnje neravnoteže.

Nad javnim finansijama nadvija se tamni oblak visokih kamatnih stopa i sve skupljeg zaduživanja radi finansiranja budžetskog deficita. Kako doći do novca jeftinijeg nego što se može naći na tržištu, je ključni zadatak ministara finansija.

Sve to u situaciji kada spolja dolaze pretnje što od rata u Ukrajini, prekida u lancima snabdevanja, preskupim energetnima, podizanju kamatnih stopa od strane vodećih centralnih banaka i najava recesije u najvećim ekonomijama.

U ekonomiji često su prisutna tzv. samoispunjujuća proročanstva, odnosno izjave visokih funkcionera poput guvernera centralne banke ili ministra finansija o opasnostima od negativnih kretanja mogu da uzbune javnost i investitore pa da se onda opasnosti zbog toga zaista i materijalizuju.

Zato i ne čudi što su svi ministri mahom ukazivali na stabilnost svojih budžeta, na nizak javni dug i likvidnost u kasama.
Skoro svi ministri su se pohvalili rekordnim budžetskim prihodima ove godine, prema njihovim rečima „ne samo zbog inflacije“.

Guverneri su pak tvrdili da su naučili lekcije iz svetske finansijske krize 2008. godine i da su bankarski sektori očišćeni od trulih jabuka, da je likvidnost banaka sjajna, a kapitalna adekvatnost daleko iznad propisanih minimuma.

Ali sada imamo situaciju da centralne banke moraju da povećavaju referentne kamatne stope kako bi zaustavile rast cena, barem one robe koje nisu direktno pogođene ratom u Ukrajini i rekidom lanaca snabdevanja, ali cena toga je usporavanje ekonomije.

Na popularnost vlada država s druge strane neće dobro uticati da im ekonomije uđu recesiju, da ljudi ostaju bez posla ili da im plate i penzije obezvređuje inflacija.

Izjave o neophodnosti saradnje fiskalnih i monetarnih vlasti čini se dodatno su potcrtale ovaj dualizam.

Šta treba da bude prioritet jasno je poručila šefica Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balkan Stefani Eble.

„Monetarna politika mora da odigra svoju ulogu i to će imati implikacije i na budžet i na rast.
Monetarna politika mora da čvrsto zadrži inflaciju i u tom procesu zadrži potpunu nezavisnost ili se u suprotnom rizikuje manja efikasnost mera monetarne politike“, ocenila je ona na Samitu sa jasnom porukom da centrlane banke moraju obarati inflaciju nezavisno od Vlade koja bi možda želela manje restriktivnu monetarnu politiku.

„U pandemiji je monetarna politika dopunjavala fiskalnu politiku, ali sada
fiskalna politika mora da podrži monetarnu politiku“, je poruka ministrima finansija da ne podstiču tražnju povećanjima plata i troškarenjem i dodala da to znači
pre svega ograničenje tražnje.

„Biće potrebna fiskalna konsolidacija. Plate u javnom sektoru trebalo bi da se obuzdaju, jer pojačavaju pritisak na inflaciju pored pritiska na budžet. Bolje odobravati jednokratne bonuse nego povećanja plata“, rekla je ona.
Takođe je istakla da na široku beselektivnu budžetsku pomoć kakvu smo imali prethodne dve godine više neće biti gledano sa odobravanjem, već će se morati ciljati najugroženiji.

Na primer jdna takva široka mera pomoći je subvencionisana struja za sve.
„Ograničavanje cena struje ne samo da je fiskalno preveliki trošak nego ne podržava ni štednju struje“,, ocenila je ona. Takođe, savet MMF-a je i da se ne smanjuju porezi.

Za neke zemlje, a među njima su pre svega Srbija i Severna Makedonija koje trenutno pregovaraju sa Fondom za finansijski aranžman, u narednim godinama ovo neće biti samo saveti, već verovatno i uslovi za dobijanje novca.
Još direktnija je poruka guvernera Centralne banke BiH:

„Imamo privid da imamo dovoljno novca i da su budžeti puni, zbog inflacije, ali nisam siguran da će biti dovoljno novca za sve u budućnosti, uključujući i vraćanje dugova. Pitanje je da li sada ići u konsolidaciju ili zaduživanje, ali ne smemo u zaduživanje i potrošnju, jer to onda opet podstiče inflaciju“, ocenio je Softić.

Sa istovremenim globalnim usporavanjem privrednog rasta i visokom inflacijom otvara se začarani krug.

Kako je objasnio viceguverner Hrvatske narodne banke Mihael Faulend nakon mera pomoći u pandemiji države su smanjile fiskalni prostor za pomoć, a s druge strane, kada pređe pet odsto inflacija počinje da se hrani sama sobom. Tada centralne banke moraju da povećaju kamatne stope, jer je opasnost od visoke inflacije veća od hlađenja ekonomije.

„Kako kamatne stope idu na gore, budžet mora više da plaća za javne dugove, još je manji prostor u javnim finansijama da se pomogne domaćinstvima i preduzećima. Pored toga, ako je fiskalna politika nerazborita, sa visokim deficitom i javnim dugom, veće su kamatne stope na javni dug“, ocenio je on.

Ministri finansija čuvali su se pominjanja povećanja plata i penzija, mada većina zemlja u regionu ili plniara to do kraja godine ili je već sprovela.
U uslovima ogronih kamatnih stopa na obveznice oni se uzdaju u Svetsku banku, MMF, EBRD ili EIB i njihove niske kamate.

Zašto se manje rzmišlja o reformama, recimo efikasnijim javnim preduzećima objasnio je ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović kome glavobolju zadaje „četiri, pet preduzeća koja prave dubiozu od stotinak miliona evra“.

„Razmišlja se u izbornom horizontu koji je sad 1,5- dve godine. Politika gura da se prioritet daje kratkoročnim i vidljivim uspesima kao što su davanja građanima, povećanja penzija, dok reforme ostaju po strani. One traže ozbiljnu i stabilnu vlast koja će doneti reformske mere.

M. Obradović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/sta-ce-drzave-regiona-izabrati-borbu-protiv-inflacije-ili-protiv-recesije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Rumunska policija upala u sedište NIS Petrola u Temišvaru

Rumunska policija upala je u sedište NIS Petrola u Temišvaru u ponedeljak ujutru zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve.

Published

on

By

Brigada za organizovani kriminal obavlja pretrese u kancelarijama kompanije NIS Petrol i u domovima zaposlenih te kompanije u Temišvaru i Bukureštu, prenosi N1.

Iz kancelarija istražitelji su odneli nekoliko kompjutera i dokumenta.

Najmanje osam ljudi biće odvedeno na saslušanja u Direktorat za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma u Temišvaru.

U Bukureštu je policija upala u kuće dvojice zaposlenih u NIS Petrolu, osobe odgovorne za bezbednost IT sistema u Rumuniji i inženjera specijalizovanog za računare, a u Temišvaru su pretresi obavljeni u kancelariji šefa IT bezbednosti u filijali i zaposlenog u tom odeljenju.

Takođe, obavljene su provere u njihovim domovima, javljaju rumunski mediji.

Istražitelji govore o mogućem curenju osetljivih informacija u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa od 2014. godine u okrugu Timiš.

N1

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/318737/VIDEO-Rumunska-policija-upala-u-sediste-NIS-Petrola-u-Temisvaru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odžić: Vojvođani imaju pravo na svoj identitet

Nedavno je Vojvođanski klub zahtevao da se na popisu stanovništva, koji je počeo u subotu, omogući statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani

Published

on

By

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica, i Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije, gostovali su u Pulsu Srbije na Kurir televiziji gde su prokomentarisali ovaj zahtev Vojvođanskog kluba.

– Prema članu 47 ustava, građani Srbije mogu slobodno da se izjasne ili ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. To uopšte nije sporno. Ono što je sporno je namera određenih grupacija da termin Vojvođani uvrste među ostale nacije. Može da bude regionalna odnosno geografska pripadnost, ali termin Vojvođani nije nacija. To je apsolutno nedopustivo – rekla je Milica.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Ovde je cilj stvoriti novu naciju, podstaći separatizam u Vojvodini i otvoriti novo žarište. Takođe i da određena lica koja ne mogu da ostvare svoje političke ambicije posredstvom neke nove vojvođanske nacije imaju zagarantovana određena prava – rekla je Milica.

– Vi možete da kažete šta god hoćete. Imali smo raznih situacija da su ljudi svašta pričali, ali izgleda da sada kada ljudi kažu da su Vojvođani ili Vojvođanke to postaje predmet rasprave odnosno opiranje od strane velikosrpskih nacionalista, ali i od vlasti u Republici Srbiji. To je osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca – rekao je Odžić.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Mi smo insistirali na tome jer smo na prethodnom popisu imali žalbe građana da kada su im rekli da su Vojvođani po nacionalnosti odnosno Šumadinci, da mu je popisivač iz svojih nekih političkih ubeđenja rekao “to ne postoji, vi možete da se izjasnite kao Srbin, Mađar i ono što su tradicionalni narodi”. Što on to prvo ne sme da radi jer je to njegovo ustavno pravo kako će da se izjasni – rekao je Odžić.

Odžić je takođe dodao da kako se građanin bude izjasnio, tako će to biti i evidentirano jer je to njegovo pravo.

– Ja vidim ovo kao besmislicu. Kada bi se 5.000 ljudi na popisu dogovorilo da se izjasne kao vanzemaljci, da li bi to značilo da Srbija treba da proglasi da postoji nova nacionalna pripadnost i zajednica Vanzemaljci. Potom osnujemo njihovo nacionalno veće, možda bi potom i došli Briselski komesari i izmislili novi vanzemaljski jezik. Pa bi ti isti Vanzemaljci sledeće godine nastupili na izborima, po onim pravilima koje zakon propisuje za kandidaturu nacionalnih manjina. Pa bismo dobili i njihove predstavnike u parlamentu. Iskreno ne bi me to začudilo jer smo imali različite strukture u srpskim institucijama – rekla je Milica.

popis, popisnica
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ, PRINTSCREEN

Milica se potom osvrnula i na samog sagovornika koga je žestoko osudila.

– Dajte da budemo ozbiljni, gospodin Odžić predstavlja jednu političku grupaciju koja se dugi niz godina zalaže za uspostavljanje “Vojvodine Republike”. Vi gospodine ne krijete da ste na različitim protestima isticali proteste i lepili plakate na kojima piše “Vojvodina naša dika, biće naša republika”. Da li sam nešto slagala? – upitala je Milica.

– Niste vi ništa slagali. Učestvovali smo mi i 5. oktobra – odgovorio je Odžić.

– Vaše aktivnosti se i vezuju za 5. oktobar, ali ne zbog 5. oktobra iz 2000. godine, već zbog onoga kada se desila jogurt revolucija i kada je suspendovan jedan nakaradan ustav iz 1974. godine kojim su usred Srbije napravljene 2 države u državi. Vidimo kakav se scenario desio na KiM-u i očigledno takav isti priželjkujete u Vojvodini – rekla je Milica.

– Mi ne osporavamo da se jedan pripadnik našeg društva može osećati na razne načine. Ali osporavamo vašu potrebu da ta vaša eventualna osećanja klasifikujete kao nacionalnu pripadnost. Naročito trebalo bi uzeti u obzir da se vi često pozivate na tekovine EU, a zaboravljate da većina država EU ni ne vrši popis po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti – rekla je Milica.

Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Odzic
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Sa vama sedi jedan pokrajinski poslanik koji ima poslaničku grupu u skupštini Vojvodine, za razliku od vas koji je nemate. Verovatno zato što za vas Vojvodina ne postoji, onda naravno da ne postojite – rekao je Odžić.

– Recite mi kako ste nastupili na tim izborima? Kao hrvatska nacionalna manjina? – upitala je Milica

– To sada nije važno i to nije tačno. Prvo nacije nastaju i nestaju vekovima i vi sada hoćete to da zaustavite i da samo postoje Srbi i srpska nacija – rekao je Odžić.

izvor: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4023403/milica-zavetnica-vojvodjani-po-nacionalnosti-ne-postoje

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV predala zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta, evo šta piše u njemu

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine predala je Vladi Srbije i ambasadi Mađarske zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta

Published

on

By

Kako je saopštila ova stranka, ligaši su, na čelu sa predsednikom Izvršnog odbora LSV Sašom Šućurovićem, predali danas zahtev ambasadoru Mađarske u Beogradu dr Atili Pinteru, kojim traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju, koja je nedavno otkrivena u zgradi mađarskog Parlamenta. 

Istim zahtevom, LSV traži da se u mađarskom Parlamentu otkrije bista dr Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo. 

LSV je o tome obavestila i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Tekst pisma ambasadi Mađarske pročitajte u nastavku:

Vaša ekselencijo, 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da bista ratnom zločincu Miklošu Hortiju (Horthy Miklós), čiji je okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine, bude pod hitno uklonjena iz Parlamenta Mađarske u Budimpešti. 

Podsećamo Vas da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac. Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini. 

Predlažemo da, po uklanjanju biste Mikloša Hortija, u Parlament Mađarske postavite bistu nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Pala Telekija (Teleki Pál), koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju. Tom prilikom, Teleki je, između ostalog, napisao: ‘Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!…’

Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su ‘na najvišem nivou u istoriji’. Suprotno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata!” 

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/318712/LSV-predala-zahtev-za-uklanjanje-Hortijeve-biste-iz-madjarskog-parlamenta-evo-sta-pise-u-njemu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Direktor Nacionalnog parka Fruška gora podneo ostavku, Vlada Srbije imenovala novog

Vlada Srbije razrešila je Radoslava Krunića dužnosti v. d. direktora Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, a na njegovo mesto postavljen je Živko Cvetković

Published

on

By

Kako je navedeno u Rešenju o razrešenju, to je učinjeno nakon što je Krunić podneo pismenu ostavku.

Ova odluka je doneta na sednici Vlade Srbije u petak, 30. septembra.

Živko Cvetković je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u selu Grabovci u Opštini Ruma, a bio je i predsednik Saveta mesne zajednice Grabovci.

On je diplomirani inženjer poljoprivrede. 

Podsetimo, Krunićevu ostavku u više navrata zahtevali su ekološki aktivisti, a poslednji put u avgustu prošle godine kada se na području nacionalnog parka dogodio napad na aktivistu. 

Razne nepravilnosti, poput prekomerne seče i proizvoljnih javnih nabavki, za vreme njegovog upravljanja otkrila je i Državna revizorska institucija.

Između ostalog, u izveštaju je skrenuta pažnja i na to što je Krunić više od četiri godine obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora JP “NP Fruška gora”, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/318688/Direktor-Nacionalnog-parka-Fruska-gora-podneo-ostavku-Vlada-Srbije-imenovala-novog.html

Continue Reading

Trending